• 9.111.735 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"Why are you wearing that stupid man suit?"

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van Vidi well

Vidi well

In mijn late tienerjaren, toen Donnie Darko uit kwam, was dit een film die je gezien moest hebben. Tenminste, als je enigszins alternatief of edgy was, en uiteraard was ik dat (althans in mijn eigen hoofd) en ik zag de film al snel toen. Gisteravond zag ik hem voor de tweede keer.

Ik herinner me vooral dat ik de film destijds heel cool vond qua sfeer en dat alles uiteindelijk perfect op zijn plaats viel in de verwarrende wereld van Darko.
Misschien moet je een lichtelijk verwarde tiener zijn om deze film helemaal te kunnen waarderen. Nu ik hem weer zag vond ik sommige zaken namelijk best vergezocht en kon ik het hele tijd continuum ook niet helemaal meer volgen. Misschien is mijn openheid wat afgenomen de afgelopen jaren, of ik begreep het destijds minder goed dan ik dacht. Ik houd beide opties open.

Bij herziening vind ik vooral de dromerige sfeer fantastisch. Donnie Darko weet precies die onzekere, zoekende feel te pakken die zo kenmerkend is voor jongeren, vooral voor hen die net buiten de boot lijken te vallen. De geluksmomenten, het dagdromen, de liefde komen ruim aan bod. Maar ook de pesterijen, de kwellende onzekere gedachten en de algehele weltschmerz komen voorbij en die zijn ook verbonden aan het tienerbestaan. Althans, voor mij destijds wel. Deze film pakt dat gevoel perfect.

En ondanks dat de film speelt in de jaren 80 voelt het voor mij als een throwback naar de jaren 2000. Vooral bepaalde cgi is daar debet aan, maar ook de hele look van de film. Een lichte nostalgie overviel me wel.

Naar het eind wordt het wel wat verwarrend, maar persoonlijk stoorde me dat niet zo. We kijken immers door de ogen van een verwarde jongen, dus ik kan wel mee gaan in de wereld van parallelle universa en meer.

Een bijzondere originele film. Fijn om weer eens gezien te hebben.

avatar van Dayer

Dayer

Intrigerend. Ik geef 'em 'slechts' 3,5 nu omdat er nog teveel onduidelijkheid is. Na een nieuwe kijkbeurt kan het best zijn dat ik mijn score nog aanpas. Zeker als je op verschillende sites wat begint te graven naar mogelijke verklaringen bij bepaalde gebeurtenissen dan gaat deze film behoorlijk ver. Zeker rond de 'gemanipuleerde doden' en 'gemanipuleerde levenden' en de universa zijn me bepaalde zaken nog niet duidelijk.

Donnie, een wat getroebleerde jonge kerel, wordt in de beginminuten van de film wakkergemaakt door een onheilspellende stem die hem aanzet om het huis te verlaten. Donnie gehoorzaamt en ziet een persoon in een behoorlijk angstaanjagend konijnenpak die Donnie waarschuwt voor het einde van de wereld. Even later blijkt Donnie aan een gigantisch drama ontsnapt nadat een losgekomen vliegtuigmotor recht in zijn slaapkamer viel.
Nadien ontwart Richard Kelly twee zeer intense uren film. Het openingskwartier begint nog vrij onschuldig, maar nadien is elke afleiding er te veel aan en weet je eigenlijk niet meer waar je naar zit te kijken. De makkelijkste verklaring is dat Donnie lijdt aan schizofrenie, maar dat kan verschillende goed uitgewerkte scènes en dubbele bodems niet verklaren.

Zowel de piste van de verschillende universa (primair en tangent) als de timeloop zijn leuke pistes. De suggesties van Kelly en de latere versie met een aantal verklaringen duiden erop dat Kelly die eerste piste wel voor ogen had. Een onstabiel universum waarin Donnie zich bevindt dat hij met ondersteuning van verschillende andere personages moet zien te sluiten.

Om bepaalde dialogen en het belang van sommige scènes te vatten ga ik toch die tweede kijkbeurt echt nog nodig hebben. Knap en vakkundig in elkaar gezet scenario, niet evident. Maar nogmaals: bijzonder intrigerend.

avatar van Verkaazde

Verkaazde

Hmm vreemde film.. Zat veel potentie in maar is er helaas niet helemaal uitgekomen. Vandaar de 3,5 sterren, Had het iets meer psycho gemaakt en het was een 5 sterren geweest

avatar van Musicman10

Musicman10

Viel behoorlijk tegen. Heeft wel een beetje van de serie "Stranger Things". Helaas niet mijn ding dit.