• 8.841.357 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Mrs. Rose Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

umbra

Finally! Wat een zalige film is me dit, OUTSTANDING! Film bevatte zoveel, maar kwam nooit over als een allegaartje, integendeel. Het past allemaal zo 'mooi' bij elkaar. Na zo'n eerste kijkbeurt blijf je echt wel met de nodige vragen zitten, je blijft er letterlijk nog van nagenieten en zaken plaatsen, de film stopt niet na de aftiteling. Echt hier smul ik van. Een tiener met al z'n issues, groot en klein, complexiteit, maar ook schoonheid, alles omvattende emoties, maar toch nooit echt super deprimerend, zoals een 'Happiness', wat ik trouwens ook sublieme film vind. Wat een heerlijke Jake Gyllenhaal als Donnie ook, die mimiek, die ijzige blik en dan dat konijn, zo'n zaligheid, en de shots met het 'konijn' en Donnie, waren telkens zo nice en creepy gebracht. Gaat de wereld vergaan binnen 28 dagen, kan Donnie dit voorkomen of/en krijgen wij als kijker alles voorgeschoteld, wat zich in een andere dimensie, tijdruimte afspeelt, dat laatste is me sowieso duidelijk, mede door enkele doorverwijzingen naar het boek "the Philosophy of Time Travel" Is er iets anders buitenaards mee gemoeid, I don't know. Deze film gaat minstens nog tweede kijkbeurt krijgen. Dikke 10, dit zijn echt films die me verbluffen en omverslaan.

avatar van scorsese

En met stip op nr 7 in je top 10.

umbra schreef:

Finally! Wat een zalige film is me dit, OUTSTANDING! Film bevatte zoveel, maar kwam nooit over als een allegaartje, integendeel. Het past allemaal zo 'mooi' bij elkaar. Na zo'n eerste kijkbeurt blijf je echt wel met de nodige vragen zitten, je blijft er letterlijk nog van nagenieten en zaken plaatsen, de film stopt niet na de aftiteling. Echt hier smul ik van. Een tiener met al z'n issues, groot en klein, complexiteit, maar ook schoonheid, alles omvattende emoties, maar toch nooit echt super deprimerend, zoals een 'Happiness', wat ik trouwens ook sublieme film vind. En dat konijn, zo'n zaligheid, en de shots met het 'konijn' en Donnie, waren telkens zo nice en creepy gebracht. Gaat de wereld vergaan binnen 28 dagen, kan Donnie dit voorkomen of/en krijgen wij als kijker alles voorgeschoteld, wat zich in een andere dimensie, tijdruimte afspeelt, dat laatste is me sowieso duidelijk, mede door enkele doorverwijzingen naar het boek "the Philosophy of Time Travel" Is er iets anders buitenaards mee gemoeid, I don't know. Deze film gaat minstens nog tweede kijkbeurt krijgen. Dikke 10, dit zijn echt films die me verbluffen en omverslaan.

Je bent in al je enthousiasme vergeten 5 sterren te geven

Beffrey28 schreef:

Je bent in al je enthousiasme vergeten 5 sterren te geven

Haha done! Indd ik was nog te veel 'into the moment' vd film.

scorsese schreef:

En met stip op nr 7 in je top 10.

Jups, was zoveel dat deze film zo boeiend en uniek maakt, benk zo van m'n sokken geblazen, dat ik niet anders kan.

umbra

Anyway, Beffrey28 even jouw top10 bekeken, Donnie Darko op 1, begrijp u volkomen, heb hem zelf op 7 gezet Vr de rest ook fijne smaak, na Donnie Darko, nog 3 films, nl. Green Mile, Fear and Loathing in Las Vegas en Requiem for a Dream die ook al in m'n top 10 hebben gestaan, wissel verschillende films weleens omdat er meerdere in horen, enkel Martyrs heeft al onafgebroken op 1 gestaan.

PS, doet MM bij jullie ook soms vervelend, traag laden, niet direct posten, omdat ik 3 dezelfde berichten/opmerkingen zie van jou?

umbra

Btw, ik heb de director's cut gekeken, maar ik lees hier nu her en der dat de theatrical beter lijkt te zijn, is dit een algemeen geweten iets of is dit te nuanceren, aangezien ik enkel de director's cut heb gezien (indien beschikbaar, meestal eerste keus) en deze subliem vond?

Maarten0402

Jammer dat je de director's cut eerst hebt gekeken. De theatrical vinden de meeste beter vanwege dat het nog minder uitlegt en vooral voor liefhebbers van dit soort mysterieuze films een fascinerende eerste kijkbeurt geeft. De director's cut is meer als extra voor degene die de theatrical al hebben gezien en wat meer bevestiging/uitleg willen. Ook bepaalde muziekkeuzes zijn anders. Bijv. de opening muziek in de director's cut is wat de regisseur oorspronkelijk wilde (Never Tear Us Apart), maar in de theatrical is dit The Killing Moon. Vind ik zelf beter.

umbra schreef:

Opvallend dat ik van jouw top 10 Leon (4*), Saw (4*) en Braindead (4,5*) ook zeer goed heb gewaardeerd. Vreemd genoeg heb ik de overige films in je top 10, behalve Donnie Darko uiteraard, nog niet gezien. Ik ben wel zeer geïnteresseerd geworden in Martyrs dus die staat nu op mijn 'te zien lijst'. Pan's Labyrinth staat al heel lang op de lijst, wordt nu wel eens tijd dat ik hem echt ga kijken.

Irreversible twijfel ik over omdat ik tot nu toe slechts 1 film van Noe heb gezien (Enter the Void) en die vond ik tegenvallen.

Ik zie trouwens dat je Interstellar recent ook een mooi cijfer hebt gegeven

En MovieMeter deed inderdaad heel vervelend de laatste dagen, maar het lijkt nu gelukkig opgelost.

Nog even over Donnie Darko. Ik moet bekennen dat ik de Directors Cut niet gezien heb dus daar kan ik niet over oordelen. Staat vanaf nu ook op mijn lijstje

Beffrey28 schreef:

Ik ben wel grote fan van Franse thriller en horror. Martyrs kan ik natuurlijk enkel zwaar aanraden, u verwachtingen zullen wel hoog liggen bij deze film. Irreversible is wel totaal anders dan Enter The Void en Climax, ben wel fan van hem, maar Irreversible is toch wel zn hardste en rauwste film. Pan's Labyrinth, heerlijk duister sprookje, met het nodige harde geweld (voor sommigen overbodig, is smaak natuurlijk). Deze 3 films op 1 avond, wordt topavond dan

Maarten0402 schreef:

Ohw, nadeel van een film pas zoveel later na datum te kijken en aangezien ik duidelijk bij de groep hoor, die vh mysterieuze houd. Nu deze versie kijken heeft ook geen meerwaarde meer, ach misschien wat tijd tussen laten. Director's cut is dus niet steeds het beste. Denk steeds, dit is hoe de regisseur het wou, dus 1 ste keus en voor de bioscoop wordt er vaak geknipt.

Maarten0402

Ja dacht ik ook altijd met director's cuts. Maar bij het geval van Donnie Darko vind ik de theatrical toch bij nader inzien het best.

Laat het lekker inzinken tot je het een beetje vergeten bent en pak dan na zoveel tijd weer eens deze film op maar dan de theatrical. Ik heb bijde een paar keer gezien nu (heb de Arrow box). Voor mij is het nu ook al een lange tijd geleden dat ik de film heb gezien, maar als ik hem weer zou opzetten zal het toch echt de theatrical weer zijn.

Maarten0402 schreef:

Tot hiertoe was de keuze vr de director's cut steeds een automatisme en laat ik de theatrical links liggen, als er weet is dat er een director's cut versie zal beschikbaar zijn.

Bij deze Donnie viel het wel op dat het averechtse waar is. Alleen te laat opgemerkt, aangezien ik vóór een film ga kijken, de achtergrond en reviews tot het minimum beperk.

Een tweede kijkbeurt en waarschijnlijk nog meerdere, gaat deze Donnie zeker krijgen en dan zal het sowieso de theatrical versie zijn.

avatar van Basto

Basto

Komt uit op 4k blu ray bij Arrow.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Zou ik eigenlijk de director's cut of theatrical cut kijken. Jarenlang geleden de theatrical cut gezien, en was er niet echt fan van, maar ik weet niets meer van deze film dus best nog eens de theatrical kijken of toch maar de DC kijken?

avatar van Phantasm

Phantasm

Niet echt mijn ding, je moet het leuk vinden.

avatar van Basto

Basto

Net de 4k UHD van Arrow gekeken. Wat een schitterende uitgave. Bioscoopkwaliteit thuis.

avatar van ZAP!

ZAP!

Dus it was all just a(n elaborate) dream...?

'Love Will Tear Us Apart' van Joy Division in je film gebruiken...
Verder ook leuke muziekkeuzes, zoals 'Notorious' bij de dance act...

avatar van Bibi88

Bibi88

Ik blijf erbij en kort. Een van de briljantste en diepste films ooit. Na al die jaren.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Het nachtmerrie-universum van David Lynch, de gevatte observaties van American Beauty en de tienerbesognes van Freaks and Geeks smelten in Donnie Darko samen tot 113 memorabele minuten cinema*. De mix van genres en invloeden voelt nergens gekunsteld aan. Integendeel, je zou haast geloven dat fantasy, coming of age, drama, komedie en horror bij elkaar horen als, euh…, wel als Patrick Swayze en Jennifer Grey op een dansvloer.

Voor een lowbudgetproductie passeren opvallend veel bekende gezichten de revue. Nu ja, Jake Gyllenhaal was tot 2001 voor de meeste mensen wellicht een nobele onbekende. Donnie Darko zorgde voor zijn grote doorbraak. Met tonnen charisma verheft hij zijn sociaal-gehandicapte personage tot een cultfiguur. Patrick Swayze tekende dan weer voor zijn laatste écht iconische rol. Ook Drew Barrymore en Jena Malone acteren uitstekend, net als Beth Grant als de bekrompen feeks Kitty… Ze verdienen allemaal extra airplay, maar dan zou de film natuurlijk al snel drie uur duren (al weet ik niet of ik dat erg zou vinden).

Op visueel vlak is het niet altijd academisch, maar Richard Kelly gaf zijn debuutprent wel een geheel eigen smoelwerk, met een sfeer die balanceert tussen beklemming en melancholie. Alsof je in een bizarre droom terechtgekomen bent. Voeg daarbij de geweldige 80s-soundtrack en enkele prachtige soundscapes en je hebt een film die je op alle mogelijke manieren kippenvel geeft.

Aan superlatieven geen gebrek dus in deze review. Maar een film die én entertaint, én uitdaagt, én verbijstert, én aanzet tot nadenken, die zie je niet iedere dag.

Alleen jammer dat Donnie Darko zo kapot geanalyseerd wordt. Uiteindelijk maakt het niet zo veel uit hoe de puzzel precies ineen zit, ik vind het veel leuker om de film gewoon op me af te laten komen.

*Disclaimer: ik heb geen flauw idee of Richard Kelly zich effectief liet beïnvloeden door de hierboven vermelde films en series. Het doet er ook niet echt toe, het resultaat is verbluffend.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Theatrical version gezien.
Multi-interpreteerbare film en zolang het voor jezelf steek houdt is het goed... toch? Ik kan niet erg meegaan in de theorieën over tijdsreizen, parallelle werelden. Ik zag de hele film als een episode in Donnies schizofrenie met fatale afloop, waarbij je scènes met zijn waanideeën moet proberen te scheiden van de 'realiteit'. Het moet opvallen dat hij de enige is die oog heeft voor alle bovennatuurlijke fenomenen (het konijn, de vloeibare slangen) rondom hem. Ik wil hier niet teveel uitbreiden over hoe ik het allemaal heb ervaren, maar net toen ik dacht dat ik een goede uitleg had komt hij af met dat bizarre einde. The film’s final moments tease coherence but refuse submission to logic las ik in een artikel over deze film en dat gevoel had ik wel.

Ik ben geen fan van Richard Kelly, wiens "Southland Tales" ik met een royale 0;5* heb beloond, maar Donnie Darko is een film waarbij elke scène relevant is (of dat wil men alvast laten geloven) en waarbij het heerlijk is om alle details op te nemen, al was het maar om een uitleg klaar te hebben op het einde. Maar dat is een te hoog gegrepen uitdaging.

Basto schreef:

Vandaag ook besteld, nu al zin in!

avatar van JP

JP

JP schreef:

(Sowieso op geen enkele streamingdienst)…

Waarom wel? Arrow Video heeft de beste versies in handen (Bluray en nu ook de UHD Bluray). Dat onderscheid zich van die streaming diensten.

Allemaal te danken aan het geweldige Criterion Collection label. Love it!

avatar van JP

JP

Maarten0402 schreef:

Allemaal te danken aan het geweldige Criterion Collection label. Love it!

Ik begrijp wat je bedoelt maar ik wil dit ook kunnen kijken wanneer ik niet achter mijn BR speler zit. Genoeg titels die niet te vinden zijn op de streamingdiensten maar die vind ik dan ik dan meestal wel op ITunes. Jammer dat dat voor DD niet mogelijk is.

avatar van NicksterrrNL

NicksterrrNL

JP schreef:

(Sowieso op geen enkele streamingdienst)…

Nu te vinden op prime, alleen klopt de ondertiteling niet... wilde hem net gaan kijken.

avatar van Bla

Bla

• 1966 stemmen

Gisteravond opnieuw bekeken. De 5* blijven gemakkelijk overeind. Geweldige muziek, een fantastische Jake Gyllenhaal en die heerlijke highschool vibe in combinatie met zo'n beetje elk genre dat er bestaat. Van tevoren wilde ik mijn vriendin uitleggen wat voor film we gingen kijken, maar moest het uiteindelijk laten bij "lastig uit te leggen, hij is gewoon heel goed."

avatar van Thomas83

Thomas83

Dacht dat dit misschien zo'n film zou zijn die je als je begin twintig of jonger bent enigszins zou overwaarderen als een film die beter en dieper is dan hij werkelijk is, maar eigenlijk is het nog steeds een heel behoorlijke film. Die combinatie van zwartgallig, dromerig en mysterieus valt net de goede kant op, met name dankzij de geweldige cast Ook een fantastische soundtrack en sterke dialogen en regie.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

in principe kom ik sterren te kort voor deze*en toch wil ik niet naar de volle 5 gaan*simpel omdat het dan een perfecte film zou moeten wezen*en misschien is de film dat ook wel.maar daar ik nog zoveel films te bekijken heb,moet ik mij toch inhouden*want stel ik de perfecte film nog tegen kom*dus een beetje reserve is nooit weg