menu

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001)

Alternatieve titel: Amélie

mijn stem
4,02 (5530)
5530 stemmen

Frankrijk / Duitsland
Komedie / Romantiek
122 minuten

geregisseerd door Jean-Pierre Jeunet
met Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz en Dominique Pinon

Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=HUECWi5pX7o

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Chainsaw
4,5
Chainsaw (moderator)
Je hebt soms van die films die je schijnbaar goed vond, maar je hebt geen flauw idee meer waarom. Voordeel daarvan is dat je een toffe film eigenlijk nog een keer opnieuw kan ervaren. Zo was het bij mij voor Amélie; ik kon me er niets meer van herinneren, dus meteen bij de openingsscène -toen ik werd ondergedompeld met die prachtige plaatjes, iconische muziek en heerlijke voice-over - kreeg ik een glimlach op mijn gezicht die de gehele speelduur niet is verdwenen. Het was fijn om weer eens een film te zien die afwijkt van de rechtlijnige drie aktes zoals we ze voornamelijk kennen, de film voelt - op een positieve manier - fragmentarisch met allerlei korte segmenten en kleurrijke typetjes die alsnog één geheel zijn. Hoofdlijn is Amélie, een fantastisch personage, die ondanks haar verlegenheid toch het leven van iedereen weet te beïnvloeden en mooier weet te maken. Had gedacht dat de film vooral mierzoet en enorm braaf zou zijn. Zoet is het wel, maar dankzij het absurdisme, de elementen van fantasie en de seksgrappen is het allemaal niet zo braaf als ik in eerste instantie dacht. Conclusie; Amélie is prachtig, zowel de film als het personage.

4,5 sterren.

avatar van Fisico
3,5
Amélie Poulain is niet mijn favoriete film al heb ik wel heel veel bewondering voor de manier waarop Jean-Pierre Jeunet deze film heeft geregisseerd. Amélie Poulain is erg sfeervol en vrolijk ondanks de trieste ondertoon. Cinematografisch zeer mooi en het camerawerk mag er zeker zijn. De fijne muziek maakt vervolgens erg speels en dromerig.

Daarentegen werd ik nooit echt meegezogen in het verhaal. Het zei me allemaal niet zo veel en het kon me ook niet echt schelen. Bij momenten ook wat te druk. Het deed me wat denken aan een Tim Burton of vooral een Wes Anderson die ook wel weg weten een fantasierijk sprookje te brengen met aanstekelijke deuntjes en mooie felle warme kleuren die je visuele en auditieve prikkels in overdrive doen gaan.

Amélie Poulain is een liefdesverhaal van en meisje die wegens haar verlegenheid een schijnbaar onbereikbare liefde nastreeft. In plaats van treurig in een hoekje te zitten tobben zoekt ze op een speelse manier contact met haar ware om hem nadien opnieuw spelenderwijs af te stoten. Daarnaast probeert ze anderen een mooier leven te bezorgen. Deze rol is op het lijf geschreven van Audrey Tautou, haar kinderlijke onschuld, aanstekelijke glimlach en ondeugende ogen (zie filmposter) is op haar lijf geschreven.

Technisch zeker een erg hoge quotering waard, maar als verhaal voor mij te druk en niet zo mijn ding. Alles in beschouwing genomen, zeker een degelijke 3,5*.

avatar van Shadowed
4,5
Goed.

Door een vakantie naar Italië voor 10 dagen heb ik geen films meer gekeken. Nu ik thuis was gekomen moest ik natuurlijk gelijk weer wat inhalen De keuze was gevallen op Amelie, die het overigens blijkbaar erg goed doet onder de bevolking, en nu snap ik waarom.

Ooit heb ik hier 28 minuten van gekeken maar omdat ik toen iets moest doen was ik hier niet meer aan toe gekomen (hij stond op m'n tablet). Daarna wou ik hem weer kijken, maarrr, hij stond er niet meer op (30 dagen verlopen). Maar goed, de recensie.

Camerawerk, visuals en decor SUBLIEM. Je wordt hier gelijk in meegezogen door het fantasy sfeertje dat hier werkelijk erg goed is uitgewerkt. Er ontbreekt geen puntje in het decor, alles klopt en alles is netjes uitgewerkt. Het verhaal zelf rammelt bij vlagen een beetje maar dit merk je niet door de manier hoe het verhaal gebracht is.

Tatou is wel goed bezig, maar niet het beste wat ik heb gezien en de rest kan er ook best wat van. Zeker een aanrader onder film fans.

avatar van rcuppen79
4,5
Als liefhebber van de Franse cinema mag het een wonder heten dat ik deze film (die inmiddels al 17 jaar oud is) tot de dag van vandaag nog nooit eerder had gezien.

Gezien de vele goede recensies en het feit dat de film tegenwoordig gezien wordt als een klassieker, waren mijn verwachtingen toch wel hoog gespannen. Leuk om te zien dat Amelie ook aan deze verwachting voldoet en ze zelfs nog weet te overtreffen.

Amelie is vooral een feelgood-movie. Het einde is voorspelbaar, maar de weg ernaar toe is wat deze film zo bijzonder maakt. De karakters, de dialogen en het verhaal zijn allemaal boeiend genoeg om 2 uur lang de aandacht vast te houden. Audrey Tattou is perfect als de ietwat tuttige Amelie, maar ook de rest van de cast maakt indruk. Elk karakter wordt zo goed uitgewerkt, dat zelfs de reparateur van een fotohoekje op het treinstation je bij blijft. En dat is toch wel een verdienste van de schrijvers Guillaume Laurant en Jean-Pierre Jeunet.

En misschien wel het beste punt van de film is toch wel de beeldenpracht. Als ik een top-5 moet samenstellen met films waarin het beste gebruik gemaakt wordt van mise-en-scene, dan staat Amelie erin. Wat een prachtig vormgegeven film. Aan zelfs de kleinste details wordt aandacht geschonken. Hiermee overtreft regisseur Jeunet zichzelf, die eerder ook visueel indrukwekkende films als Delicatessen en Les Cite Des Enfants Perdus regisseerde.

De prachtige beelden van Parijs, het heldere, kleurrijke camerawerk en de aanstekelijke muziek van Yann Tiersen maken van Amelie de leukste film die ik in de afgelopen jaren heb gezien.

avatar van Tarkus
3,0
Het is niet helemaal mijn ding, maar heb deze film toch wel uitgekeken.
Een beetje verbaasd eigenlijk, dat was ik bij het bekijken van de film, is een speciaal concept dat me wel beviel, en er wordt prima in geacteerd.
Toch wel leuk om eens te bekijken, en dus voor mij een voldoende voor deze prent.

avatar van Zwaagje
3,5
Tarkus schreef:
Het is niet helemaal mijn ding, maar heb deze film toch wel uitgekeken.
Een beetje verbaasd eigenlijk, dat was ik bij het bekijken van de film, is een speciaal concept dat me wel beviel, en er wordt prima in geacteerd.
Toch wel leuk om eens te bekijken, en dus voor mij een voldoende voor deze prent.

Ik heb de film gisteren gezien en ik kan het niet beter verwoorden, alleen geef ik het een half puntje meer.

avatar van chevy93
4,0
geplaatst:
chevy93 schreef:
Op een erg leuke inleiding na, vond ik er geen zak aan. Hooguit een paar leuke scènes. De film heeft weinig te bieden: geen tempo, geen leuke personages en geen interessante omgeving. Bij vlagen valt er iets te genieten, maar over de grote lijn is het heel erg saai.
Soms ben je gewoon nog niet klaar om een bepaalde film te appreciëren. Vandaag herzien en heb mijn mening volledig bij moeten stellen. Prachtig vormgegeven en een heerlijk eigenzinnig script.

avatar van mcdaktari
geplaatst:
chevy93 schreef:
(quote)
Soms ben je gewoon nog niet klaar om een bepaalde film te appreciëren. Vandaag herzien en heb mijn mening volledig bij moeten stellen. Prachtig vormgegeven en een heerlijk eigenzinnig script.


Dat ben ik volledig met je eens. Ik heb dat ook wel eens gehad bij bepaalde films, die ik helemaal niks vond en na herzien gewoon fantastisch vond. Wat betreft "Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain" deze film heb ik al jaren in bezit en heb er nog nooit naar gekeken. Ik weet ook niet wat me weerhoud, maar als ik die hoge waarderingen zie, zal ik er toch een keer aan moeten beginnen. Het is tenslotte niet voor niks dat de film zo hoog scoort.

avatar van Lovelyboy
4,0
Goddank voor de 'abnormale' mens. JP Jeunet schetst een bizarre wereld met alleen maar knettergekke en labiele personages, en gelukkig maar, want wat een heerlijke absurdistische vertoning is 'Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain'

De film kenmerkt zich zo gezegd met zijn doldwaze karakters, de ene nog dwazer, gekker, verknipter dan de andere en sommigen met bizarre drempels, hobby's en kopzorgen. Wat vooral opvalt is de vertelstijl met de voice-over die alles haarfijn uitlegt waardoor tikjes en bepaalde handelingen nog extra opvallen en absurdistisch overkomen. Zoals ik zei, god dank voor de 'gekke' mens want dat is wat de film maakt, samen met de innemend. licht tuttige en schattig Amelie die zich een weg baant tussen al deze mensen, en heel bijzondere en leuke dingen uitvoert om de anderen uit hun comfort zone te krijgen, weer een beetje geloof in zichzelf te creëren, of anders simpel weg een beetje los te krijgen. Het hele raadsel rond de kale man is leuk, hoe ze echter Nino dan weer aan het lijntje houd weer wat minder, daar is natuurlijk weer in vast te stellen dat hoewel ze ieder ander zijn leven wel uit het slop trekt, dat niet bepaalt weet te realiseren met haar eigen.

Verder is de film een plaatje voor het oog. Geweldig in beeld gebracht, prachtige kleurenfilters en opnames van stad en huis, de dromerige en gevoelige muziek van Yann Tiersen, het script is goed, de acteurs zijn geweldig, de karakters mooi uitgewerkt waardoor je van iedereen ook nieuwsgierig bent wat hun verhaal is en wat er komen gaat. Amelie is zonder meer een pareltje in alle opzichten, stijlvol, een geweldig product en mits liefhebber van feel good en een vleugje romantiek een home run in alle opzichten voor de kijker.

Prettige film, zonder meer.

avatar van clubsport
3,5
Amusante film die door het oog voor detail in menselijke gedragingen en eigenaardigheden boeiend blijft
Verder is het natuurlijk een geromantiseerd verhaaltje met natuurlijk een happy end maar wel leuk origineel en verfrissend bedacht .

avatar van HK Senator
4,5
Vandaag gezien in Groningen tijdens Goodbye Hereplein. Het blijft een heerlijke film!

avatar van HK Senator
4,5
mcdaktari schreef:
(quote)


Dat ben ik volledig met je eens. Ik heb dat ook wel eens gehad bij bepaalde films, die ik helemaal niks vond en na herzien gewoon fantastisch vond. Wat betreft "Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain" deze film heb ik al jaren in bezit en heb er nog nooit naar gekeken. Ik weet ook niet wat me weerhoud, maar als ik die hoge waarderingen zie, zal ik er toch een keer aan moeten beginnen. Het is tenslotte niet voor niks dat de film zo hoog scoort.


En? Al gekeken? Heerlijke film!

avatar van mcdaktari
HK Senator schreef:
(quote)


En? Al gekeken? Heerlijke film!


Nee, nog steeds niet. Maar ik weet het, ik moet er gewoon aan beginnen.

avatar van HK Senator
4,5
mcdaktari schreef:
(quote)


Nee, nog steeds niet. Maar ik weet het, ik moet er gewoon aan beginnen.
Kost maar twee uur van je leven . Ben eerdaags benieuwd naar je reactie

Gast
geplaatst: vandaag om 12:36 uur

geplaatst: vandaag om 12:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.