menu

Das Leben der Anderen (2006)

Alternatieve titel: The Lives of Others

mijn stem
4,02 (3521)
3521 stemmen

Duitsland
Drama / Thriller
137 minuten

geregisseerd door Florian Henckel von Donnersmarck
met Ulrich Mühe, Sebastian Koch en Martina Gedeck

In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=JjJflit-UeI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,5
Hele indrukwekkende film, schetst een indringend beeld van een land dat wij ons als vrije Nederlanders nauwelijks kunnen voorstellen.

Ik ben zelf vaak in de DDR geweest (via kerkelijke contacten). Het naargeestige beeld, niemand die je kunt vertrouwen; het kwam allemaal weer boven bij het zien van deze film. Als Nederlander kunnen wij ons bijna niet verplaatsen in de situatie van DDR-burgers van toen. Ook als westerling in de DDR kon je nooit ten volle voelen wat mensen daar voelden; tenslotte had jij altijd dat paspoort bij je dat het mogelijk maakte om eruit te stappen als jij dat wilde.

Er is kritiek op de film dat de STASI-officieren soms te menselijk worden afgeschilderd; natuurlijk, er waren heel veel maatregelen om te zorgen dat ze niet individueel van het paadje konden raken (teams/medewerkers werden telkens door elkaar gehusseld, nooit in vaststaande paren werken, nooit individueel beslissingen over één persoon nemen e.d.). Maar ik denk dat als de film ervoor gekozen zou hebben om teveel in een zwart/wit, bad guys/good guys scenario te gaan werken, niet de werkelijke dreiging duidelijk zou zijn van een maatschappij waar ook de good guys gedwongen waren om iets slechts te doen, domweg om te overleven.

avatar van Alathir
3,5
Interessant film. Ik ken (nog) niet zoveel over dit deel van de geschiedenis van Duitsland (voor mijn tijd), maar deze film heeft me redelijk geïnteresseerd gemaakt. De film is goed gebracht, er wordt goed geacteerd en wist me gedurende de bijna volledige speelduur te boeien. Spanning kon nog beter, kon me weinig schelen eigenlijk wat er met Dreyman gebeurde, misschien lag het aan de karakterontwikkeling. Wiesler zijn rol vond ik een pak sterker neergezet.

avatar van LeBlanc
5,0
Fantastische film die ik al een paar keer heb gezien. Zeer sterk acteerwerk... De scene van de vrachtwagen aanrijding en de eindscene brengen elke keer weer de tranen bij me boven. Ik denk toch wel dat dit de beste film is die ik ken....

avatar van Fisico
4,0
Hoewel ik veel meer afweet van de Duitse periode vóór en tijdens het interbellum is de periode erna me veel minder bekend. Deze film verschafte me een duidelijk en realistisch beeld van de werkwijze van de Stasi. Eigenlijk onwaarschijnlijk hoe een overheidsapparaat zo'n invloed en censuur kon uitoefenen op de bevolking. Werkelijk niemand is te vertrouwen en de paranoïa aan de ene kant en het verraad aan de andere kant druipt ervan af. Het zit hem soms in de details: zoals bvb de beginscene waarin die ene student een kritische vraag durfde te stellen of in de lift met die kleine jongen met de bal of het incident met de buurvrouw van Dreyman ...

Ijzersterke film die naast het uitstekende acteerwerk en briljante sfeerschepping een realitisch historisch beeld ophangt hoe de DDR functioneerde (en regeerde) over een periode van ongeveer 35 jaar. Hoewel we ons amper kunnen inbeelden hoe het toen was, doet deze film je toch nadenken over onze vrijheden en vrijemeningsuiting. De beelden van die Wende zijn ons allen bekend, maar wat er precies achter zat, is werkelijk hallucinant. Pas 28 jaar geleden, ongelooflijk eigenlijk...

Het einde was ook top. De dramatiek droop van het hoofdpersonage. Je kreeg zowaar medelijden en het einde ontroerde. Wiesler raakte me daarom meer dan Dreyman zelf. Mooie decors ook. De Oostblokcultuur spat er vanaf, lelijke grauwe saaie huizen en straten, die typische oude en waarschijnlijk meer dan degelijke auto's. Mooi!

avatar van IH88
4,5
Das Leben der Anderen

Schitterend. Ik gebruik het woord perfect niet snel, maar Das Leben der Anderen verdient het. De film laat op indrukwekkende wijze zien wat het leven in het voormalige DDR inhield. En dat nog niet zo lang geleden (1984). Wantrouwen, achterdocht, verraad, de verstikkende werking van het communisme (Oost-Duitsers praten over ‘socialisme’), het is weerzinwekkend maar tegelijkertijd ook fascinerend om te aanschouwen.

Het hart van de film vormt het contrast tussen de levens van enerzijds Hauptmann Wiesler (Muhe) en anderzijds Christa-Maria Sieland (Gedeck) en Dreyman (Koch), en de manier waarop Wiesler steeds meer gefascineerd raakt in het vrije leven van het duo. Ondanks het rustige tempo is de spanning in elke scene voelbaar en regisseur Von Donnersmarck verdient alle credits voor zijn vlijmscherpe regie en script. Iemand afluisteren heeft er nog nooit zo spannend uitgezien. En de acteurs met Muhe, Koch en Gedeck voorop zijn weergaloos. Het sfeervolle einde maakt dit Duitse meesterwerk af.

4,0
Film lang geleden al eens gezien en nu dus maar weer eens. Blijft een indrukwekkende film die het leven in Stasi-Oost Duitsland goed weergeeft, voor zover ik dat kan beoordelen. Ik ben in Berlijn in de Stasi gevangenis / museum geweest waar we een rondleiding hebben gehad door iemand die zelf destijds gevangen had gezeten. Het ergste was ook dat je toen niemand kon vertrouwen. En dat komt ook in deze film indrukwekkend naar boven.

2,5
Kan er niks aan doen maar ik vond hem heel erg tegenvallen.. Er gebeurd te weinig om de spanning vast te houden.

Na alle goede kritieken was ik ontzettend benieuwd naar deze film maar hij heeft het helaas niet waar gemaakt..

avatar van comely
LeBlanc schreef:
De scene van de vrachtwagen aanrijding.


Juist die scène was zo overbodig en onnatuurlijk. Het is geen bollywood movie.

Voor de rest gelukkig een bijzondere film.

avatar van SmackItUp
3,5
Interessante film.

Gewoon omdat er maar weinig films zijn die zich pp deze plaats in deze tijd afspelen. Van WWll is dit aantal enorm, maar van net voor de val van de muur maar weinig. Maakt het ook meteen een stuk interessanter. Goed drama verder. Beide hoofdrollen sterk neergezet en het sfeertje is fijn. Kan altijd beter, maar boeien doet het gelukkig wel.

3,5*

avatar van Aficionao
4,5
Wat een meesterwerk!

avatar van Pollypeachum1
2,5
Leuk om een kijkje te nemen in de DDR, maar verder deed het me weinig.

3,0
Begon heel enthousiast aan deze film door alle goed kritieken en de rating van 4*. Helaas was ik er niet zo van onder de indruk, vond het wel aardig maar meer ook niet.

avatar van popcorn en cola
4,5
Uitgebracht in 2006, nu eind 2018. Waarom heb ik deze niet eerder gezien, geweldige film !

avatar van TornadoEF5
3,0
Niet echt mijn ding, maar verder wel een goed gemaakte film, met een tweede deel dat interessanter was dan het eerste deel, en het geheel voor mij iets te lang duurt. En verder ligt de thematiek me ook niet echt helemaal, maar al bij al is het zeker en vast wel een goede film. De acteerprestaties zijn verder ook van een hoog niveau. Maar misschien is de film op vlak van camerabeelden en muziek en geluid een beetje saai.

avatar van TornadoEF5
3,0
Wel belangrijk om er nog bij te melden dat dit samenhangt met een autoritair regime, en niet per se op de links - rechts as. Het bewijs daarvan zie je ook in heel wat extreemrechtse bewinden waar dergelijke praktijken er ook waren. (wel vaak met oudere technologie dan wel). En dat er vandaag de dag onder het mom van anti-terrorisme ook veel meer vrijheden aangetast worden, en dat er heel wat hooggestaanden zijn die de vrijheid van meningsuiting en vrijheid op het internet drastisch willen inperken. Voor mij is elke ideologie tot zoiets in staat, zelfs ogenschijnlijke vreedzame bewinden. Daarom is het altijd van noodzaak om te vechten tegen een autoritair bewind, of een staat / media-apparaat die een mening aan u oplegt en mensen die de vrijheid van meningsuiting aanvallen. Ergens zie ik in Julian Assange en Snowden bvb. wel de Wiesler van de 21ste eeuw.

Voor de mensen die dus gechoqueerd zijn dat het niet eens zo veraf gebeurt en nog niet eens zo super lang geleden (al was ik nog niet geboren tijdens de val v/h communisme). Het gebeurt nog steeds vandaag de dag, zeker niet in dergelijke extreme mate, maar de Big Brother-samenleving wordt steeds meer en meer een feit.

avatar van scorsese
5,0
Geweldige film waarin een toneelschrijver en zijn vriendin 24 uur geschaduwd worden door de Stasi. De film speelt zich af in het Oost-Duitsland van midden jaren '80. Een sterk verhaal dat op meerdere lagen werkt (o.a. de samenleving waarin het zich afspeelt en ook het persoonlijke verhaal). Een boeiend hoofdpersonage die hier uitstekend wordt neergezet door Ulrich Mühe. Aangrijpend en spannend.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:31 uur

geplaatst: vandaag om 08:31 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.