• 9.378.549 stemmen

Das Leben der Anderen (2006)

Drama / Thriller | 137 minuten

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 1 maart 2007

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Das Leben der Anderen

"Before the Fall of the Berlin Wall, East Germany's Secret Police Listened to Your Secrets."

In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.

Christa-Maria Sieland

Gerd Wiesler

Georg Dreyman

Anton Grubitz

Bruno Hempf

Albert Jerska

Gregor Hessenstein

Ongelovelijk fascinerende film, over een thema dat altijd actueel zal blijven.
Eigenlijk leven alle personages continu in een gevangenis, zowel de geobserveerde als de observant! Die kleine wereld vol paranoia is afschuwelijk.
De scene met de Stasi agent die een mop vertelt over Honecker in de kantine is typerend voor de krankzinnigheid van het systeem. Hij lijkt gespaard te worden, maar op het einde van de film zie je m alsnog brieven open stomen.
Of de student die een kritische vraag durft te stellen en meteen al een kruisje achter zijn naam krijgt.
Wat ik niet begreep was dat Dreyman zomaar in een kaartenbak met namen van Stasi agenten mag kijken, incl. foto. Ik wist wel dat inzage in dossiers op een gegeven moment mogelijk was, maar dit verbaasde me. Dan zou je zeggen dat die mensen hun leven niet meer zeker zijn of in ieder geval wraakacties kunnen verwachten.

Prachtige titel heeft de film.

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Gisteravond nog even de laatste voorstelling kunnen mee pikken, en ik moet zeggen dat ik 'm ook erg sterk vind. Hier en daar wat minpuntjes, zo vond ik de rol van Koch weinig bijzonder, standaard misschien. En ook de 'grappige' momenten vond ik hier en daar wat misplaatst. Ulrich Mühe was héél erg goed in zijn rol. Af en toe leek hij wel een kind, prachtig hoe hij er zo in op ging. Zo te zien staat er ook al een remake in de planning ik ben benieuwd.

Oh, voor de liefhebbers van Das Leben des Anderen is The lost honor of Katharina Blum ook een aanrader!

4* van mijn kant.

avatar van Mug

Mug

Eindelijk eens een (grote) film gemaakt met de klassieke leest. Geen al te veel poeha en poespas, gewoon een goed script en dito cast. Verder hebben m'n voorgangers al duidelijk gemaakt waarom de film gezien mag/moet worden.

De enige reden waarom Das Leben der Anderen geen 5 sterren krijgt, is helaas een introductie van een ietwat vervelende side-kick, Udo, de aflosser van Wiesler tijdens de afluister-praktijken. Resultaat: 4,5*.

Die acht weken fier in de Nederlands box office top tien is meer dan verdiend.

avatar van FisherKing

FisherKing

Mug schreef:

Uitermate rare reden (want dit laat ook zien dat er niet allemaal dezelfde soort mensen werken voor de Stasi)

De idiote reden, en verfilming waarop en waarom die vrouw dood moet, is voor mij de reden dat het NOOIT een 5 kan halen. Te moralistisch gedacht, voor mijn gevoel.

avatar van Mug

Mug

De reden was me meer dan duidelijk, FK. De laatste confrontatie tussen Udo en Wiesler maakte dat meer dan duidelijk.. Ik vond het echter een 'Jack Black bijpersonage'. Een goedlachse enigszins dommige dikzak [excusez les mots] die even wat (onnodige) ademruimte brengt in een film.

Fisherking schreef:
De idiote reden, en verfilming waarop

Wat bedoel je?

avatar van FisherKing

FisherKing

Moeilijk en lastig uit te leggen. Ik vond dat vrouw-personage weinig overtuigend. Alsof je met iemand anders gedwongen sex gaat krijgen als je van iemand houdt. En dan het moralistische einde: Ze was fout, ze heeft hem verraden, dus moet er een nare straf volgen, wat me merken met haar dood. Dat zijn dingen, die niet echt lekker geschreven zijn.

Het is ook niet door een vrouw geschreven, en dat zie je een beetje terug.

FisherKing schreef:

Gedwongen sex?

Ze had toch gedwongen sex met die hoge Stasi pief?

En dan het moralistische einde: Ze was fout, ze heeft hem verraden, dus moet ze dood. Dat zijn dingen, die niet echt lekker geschreven zijn.

Ik kon het prima volgen vanuit haar standpunt bezien.
Ze zit in een hopeloze situatie. De man van wie ze houdt heeft ze verraden en die gaat nu in de gevangenis voor jaren en kan nooit meer werken (dat de typemachine weggehaald is weet ze nog niet).
Ze zou nu voor de rest van haar leven IM zijn en naar de pijpen van de Stasi moeten dansen en haar vrienden uit de theater en schrijverswereld moeten verraden.

Het is ook niet door een vrouw geschreven, en dat zie je een beetje terug.

avatar van starbright boy

Mug schreef:

FisherKing schreef:

Iets te uitleggerig soms, wat mij dan altijd wel stoort. Iets teveel gericht op effectbejag, wat een enorm enerverend verhaal in de weg kan staan, maar 't gaat nergens echt te ver. Blijft toch meeslepend. De subtiliteit is sterk.

Mochizuki Rokuro schreef:

Sterke punten: benadering van het systeem vanuit mensen, subtiele trekjes, acteerwerk: ++

Soms zeggen anderen het precies goed. Deze drie quotes bij elkaar vatten mijn mening exact samen.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1994 stemmen

Dikke 4,5*

Prachtig staaltje karakterontwikkeling, cinematografie, plot..alleen tempo mocht af en toe hoger al stoorde het niet.

Heb echt enorm genoten van deze film...Sluit me ook aan bij Mug: eindelijk een film zonder poeha en poespas maar gewoon een goed script en dito cast.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Heb ontzettend genoten van Ulrich Mühe! Wat een heerlijke rol van hem! Iemand anders schreef al eerder dat koch mindwer overtuigend is dan in Zwartboek en dat ben ik wel met deze persoon eens. Mühe is de spil van de film. Het verhaal is intrigerend en geeft een aardig beeld van de Stasi-praktijken in de jaren tachtig.

Boeiend film!

avatar van mister blonde

mister blonde

Geweldige film met een sterk script en fantastische acteerprestaties. Een oprechte film, met spanning, (een klein beetje) humor en de film heeft echt wat te vertellen. Beste film van de laatste jaren, wat mij betreft. 4,5 sterren.

avatar van Jason28

Jason28

Fantastische duitse film, geeft een goed beeld weer over de beperkingen en de tirannie van de voormalige DDR. Geweldig geacteerd en een verhaal wat van het begin tot het eind boeit. Samen met Fuhrer Ex is dit voor mij de beste duitse film die ik heb gezien.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Echt een geweldige film. Dit is voor mij de film van de laatste jaren. Beter dan Babel, zwartboek, the departed, blood diamond en vele anderen. Het verhaal is zo sterk, goede dialogen, mooie acteurs en de rol van Muhe is gewoon fantastisch. 5 dikke sterren voor een klassieker

avatar van stefan dias

stefan dias

Barrie vd Laan schreef:

Zo is het. En hoe verfrissend eens nieuwe gezichten te zien.

avatar van usr14112

usr14112

Een hele goede film. Perfecte sfeer en prachtig geacteerd. Was soms een beetje traag maar het einde vond ik weer heel pakkend. Een film die blijft hangen.

4 *

avatar van MaxB52

MaxB52

Zeer overtuigende verhaal over de stasi. Ulrich Mühe in een glansrol.

avatar van errr

errr

GEWELDIGE FILM!

Het personage van Ulrich Mühe was eng en een beetje duister maar toch menselijk. Wirklich wunderbar!

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Wat een meesterlijke film is dit zeg. Ik wist al wel dat het een goede film was dus ik stelde het moment dat ik deze zou zijn telkens uit, maar nu is het er dan gelukkig toch van gekomen. En nog beter dan ik had verwacht, weinig op aan te merken eigenlijk. Geweldige karakterontwikkelingen, subliem acteerwerk, mooi verhaal, genoeg subtiliteit.. Oscar lijkt me meer dan terecht.

avatar van steinenj

steinenj

Weet iemand welke jazzmuziek de band speelt in het (theater?)cafe na de toneelvoorstelling, waarbij Hempf zijn speech houdt?

avatar van dvdboer

dvdboer

Wat een saaie film zeg, ik heb hem maar halver wegen uitgezet.

Traag traag traag.

Gebeurd helemaal niks in de film.

krappe 2 sterren.

Persoonlijke aanval verwijderd + offtopic berichten.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

dvdboer schreef:

Wat een saaie film zeg, ik heb hem maar halver wegen uitgezet.

Traag traag traag.

Gebeurd helemaal niks in de film.

krappe 2 sterren.

Na de helft uitgezet dus. Stem dan niet.

avatar van Martoi

Martoi

Als jede film niet tot het einde hebt gezien kan je nauwelijks een oordeel vormen. Kunnen er ook stemmen verwijderd worden? Dat zou ik op zijn plaats vinden in dit soort gevallen.

Toen ik in de bioscoop ging zitten wist ik totaal niet waar de film over zou gaan (wat altijd het beste is anders vorm je al een oordeel voor je de film gezien hebt)

Prachtig vond ik het, af en toe ietwat langdradig maar dat droeg ook weer bij aan de sfeer.

avatar van mister blonde

mister blonde

Wanneer komt deze geniale film nu eindelijk eens op dvd...

avatar van starbright boy

Duurt nog wel een paar maanden. Draait nog altijd met veel succes in de filmhuizen. Dè filmhuishit van dit jaar.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

mister blonde schreef:

Wanneer komt deze geniale film nu eindelijk eens op dvd...

November 2007.

Tragisch nieuws: Ulrich Mühe is dood...

Duitse acteur Ulrich Mühe overleden

BERLIJN - De Duitse acteur Ulrich Mühe is zondag overleden aan maagkanker. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel woensdag. Mühe (54) speelde de hoofdrol in de met een Oscar bekroonde film Das Leben Der Anderen.

Bron: Volkskrant/ANP

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

R.I.P

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Martoi schreef:

als iemand een film ZO saai vind dat hij/zij hem niet eens af wil kijken, mag de film toch gewoon laag beoordeeld worden?

Alsik een film niet eens uit kan zitten, vindf ik dat een prima reden om de film 1 ster te geven.

(heeft niets met deze film te maken overigens, deze heb ik nog nie t gezien, staat op nog-zien-lijstje, zal vast niet tegenvallen!)

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Nee, ik vind van niet. Ik vind dat je de film helemaal af heb moeten kunnen zien om 'm te beoordelen. Kan je daarna de film altijd nog een laag cijfer geven.

avatar van The Hunter

The Hunter