• 9.378.498 stemmen

Das Leben der Anderen (2006)

Drama / Thriller | 137 minuten

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 1 maart 2007

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Das Leben der Anderen

"Before the Fall of the Berlin Wall, East Germany's Secret Police Listened to Your Secrets."

In november 1984 krijgt de gezagsgetrouwe Stasi-agent Wiesler de opdracht, de succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en zijn levensgezel Christa-Maria Sieland te schaduwen. Wiesler wordt geconfronteerd met de voor hem vreemde wereld van liefde, literatuur en het vrije denken, waardoor hij zich de nutteloosheid van zijn bestaan realiseert. Hoe meer hij in aanraking komt met deze nieuwe wereld, hoe groter het besef groeit dat de Stasi ook zijn eigen leven ernstig beperkt.

Christa-Maria Sieland

Gregor Hessenstein

avatar van FisherKing

FisherKing

Ja, wereldrol.

Het doet me een beetje denken aan die befaamde/ontroerenede laatste blik van Bourvil in Le Cercle Rouge.

avatar van Jess

Jess

Prachtige film!!

avatar van Mr. Eddy

Mr. Eddy

Mooie film. Het geeft goed inzicht in het regime en de onderdrukking waaronder de mensen toendertijd in de DDR leefden.

Wat ik echter niet begrijp is waarom Herr Wiesler zo snel overtuigd raakte van wat hij hoorde in het huis van Dreyman. HGW leek mij geen groentje binnen de Stasi en kende het gedachtengoed van de Stasi en daarmee wat het vrije denken inhield.
3,5 *

avatar van fritsje

fritsje

fritsje schreef:

Geweldige film,geeft perfect weer hoe destijds in het boeren en arbeidersparadijs (de DDR) de sfeer en omgang met elkaar was.

Ikzelf ben regelmatig in de jaren 70 en 80 daar geweest en ik kon mij er erg goed vinden hoe die periode afgebeeld werd.

zonde van het veel te vroeg overlijden van de hoofdrolspeler. wat mij betreft ruim 4 sterren!

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Een geweldig acteur was Muhe.

avatar van tim d.s.

tim d.s.

Jess schreef:

Prachtige film!!

avatar van f_luc

f_luc

16 oktober komt de DVD! Kan niet wachten! Mijn film van het jaar!

avatar van dragje

dragje

f_luc schreef:

16 oktober komt de DVD! Kan niet wachten! Mijn film van het jaar!

Ah mooi! Die ga ik ook aanschaffen.

avatar van Montorsi

Montorsi

Toch een lichte teleurstelling. Alsnog een prima film, ik had alleen gehoopt op een film met iets meer tempo, zeker gezien het onderwerp. Ik blijf bij een ruime 3.5* desondanks.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

zeker een zeer goede film. dacht in eerste instantie dat het een (2e wereld) oorlog's film zou zijn voor dat ik er aan begon, en dan is het raar kijken de eerste 10 minuten. maar het scheeld niet veel als je het goed bekijkt. een film met een sterke cast, goed verhaal en een lekker einde. ik snap dat mensen actie en snelheid missen, maar in deze film had dat overbodig geweest. heb me geen minuut verveeld! een 4.5

avatar van Respekked

Respekked

Erg interessant, wat een bizar systeem was het 'Sozialismus'. Helaas wat langdradig. 3,5*

avatar van raza1

raza1

Wat respekked zegt; soms wat langdradig. Ik verwacht zeker geen actie maar soms blijft het verhaal gewoon op een onbelangrijk en oninteressant onderwerp hangen.

Maar het is een aparte film voor de liefhebber, zeker geen die me zal blijven geheugen, 3*

avatar van die hard

die hard

De film geeft een zeer goede impressie van wat zich in de toenmalige DDR heeft afgespeeld. Dat wilt alweer zeggen hoe goed wij het in ons Kikkerlandje hebben.

De drie hoofdrolspelers geef ik het maximale aantal sterren

Topfilm

avatar van Agila

Agila

Lijkt me een interessante film! Die zal ik binnenkort eens gaan kijken.

avatar van DeVrouw

DeVrouw

De film kwam ontzettend traag op gang, ik had soms moeite mijn aandacht er bij te houden. Niet pakkend genoeg in het eerste half uur. Pas als Wiesler zijn intrekt neemt op de zolder wordt het interessant. (Beetje ongeloofwaardig dat ie op de zolder zit zonder dat ze de beste man ooit tegenkomen in het trappenhuis afijn..)
De hoofdrolspelers waren goed genoeg om me steeds meer in de film te trekken. Het hoogtepunt van de film zjin toch wel de laatste 15 minuten, na de dood van CMS... ontroerend en pakkend einde. Verder ben ik het ook eens met het bericht van mr. Eddy...

Voor het fijne acteerwerk en het goedmakende einde een 3,5

avatar van Seboes

Seboes

“Das Leben der Anderen” komt in het begin een beetje traag op gang. En lijkt zelfs een saaie film te worden maar dit is helemaal niet het geval, naar mate de film vordert wordt het verhaal mooier en boeiender. Het geeft een heel menselijk beeld van een onmenselijk systeem die door de Stasi werd gehanteerd in de voormalige DDR. Er zit zelfs veel humor in deze film, indien je de Duitse cultuur een beetje kent ontdek je de nodige zelf spot. Het einde in de film is fantastisch en geeft tevens een beeld van de absurde situatie welke was ontstaan na de “Wiedervereinigung“, ik heb enorm genoten van deze film, voornamelijk het plot en het acteerwerk is van hoge kwaliteit. Ook is de setting heel erg precies (Echt Duits) en goed gemaakt, duidelijke verschillen zijn in detail kenbaar tussen het verleden en heden.

4 sterren als waardering

avatar van Ajax&Filmfreak

Ajax&Filmfreak

Soms wat te traag maar vooral goed geacteerd en een goed en realistisch verhaal. Geeft iemand die de stasi nooit echt meegemaakt heeft, het idee dat hij kan begrijpen hoe dat geweest is en in zijn werk ging.4*

avatar van Marfion

Marfion

Prachtige fim waar je echt helemaal in kan kruipen met prachtige rollen van Sebastian Koch (Zwartboek) en Martina Gedeck. Mooi om op zo'n manier een kijkje te nemen achter het ijzeren gordijn van voor de val van de muur. Zeker om dan te zien dat ook daar niet echt alles ijzer is wat er blinkt. Zeker gaan kijken!! 4.5 *

avatar van Metalfist

Metalfist

Daarstraks de film met school gaan zien in het forum bij ons in Schoten. Mijn leraar zei dat de film Babel noemde maar gaf voor de rest geen uitleg omtrent de film. Ik dus vol verwachting dat we Babel gingen zien, de film met Brad Pitt. Ik zit daar in een krappe stoel helemaal aan de zijkant van de zaal omdat we te laat waren gekomen en de beste plaatsen al waren gekozen. De film begint en ik hoor Duitse stemmen... Eerst dacht ik nog van wanneer gaat Brad Pitt nu komen? Maar al snel had ik door dat het een andere film was...

Nu vond ik de film ook totaal niet goed. Ik snapte niets van het verhaal (ben ook niet gekend met de Stasi en de DDR dus het duurde een lange tijd eer ik dat door had) de acteerprestaties vond ik ook echt niet goed zeker van CMS. Ik vond het ook echt een saai verhaal maar dat was waarschijnlijk ook omdat ik het niet snapte... Er gebeurde weinig in vond ik al was Herr Wiesler wel het beste personage in de hele film. Die acteur speelde wel erg goed

2.0* voor Wiesler, misschien had het meer geweest als ik niet zo verdomd krap zat en me niet had verheugd op een andere film...

avatar van errr

errr

Metalfist schreef:

Dat is echt balen als je dat overkomt, het is mij ook eens overkomen en ik vond de film die ik toen kreeg te zien echt uber slecht maar ik heb 'm later is een keer herzien en toen vond ik 'm wel goed dus Ik denk dat je 'm over een jaar of zo nog een keer moet gaan kijken, misschien kun je 'm dan een stuk meer waarderen.

avatar van michaelrakker

michaelrakker

Zeer subtiele film.

Prachtig acteerwerk.

Duits, zeer verzorgd tot in de kleinste details.

Prachtig einde.

avatar van offermans

offermans

Practig acteerwerk van Ulrich Muhe. Grijp je naar je keel en trilt na. Fantastisch sfeer. Deze film wordt moeilijk voor de regisseur te overtreffen.

avatar van Avitas Sibannac

Avitas Sibannac

Het acteerwerk is één van de sterkere punten van de film. Soms misschien wat aan de lange kant maar ondanks dat een mooie film die 3,75 * waard is.

avatar van Cinemaatje

Cinemaatje

Prima film, heb alleen een vraag over het einde.

Door zijn handelen is hij niet in de handen gekomen van de Stasi. Wiesler heeft daar flink (de rest van zijn leven) voor moeten boeten.

De scène direct na het lezen van de dossiers zocht hij Wiesler op en stapte toch weer terug in de auto. Twee jaar later het boek, met de dankbetuiging.

Bij mij spookt het verantwoord handelen door mijn hoofd. Zou Dreyman niet een vergoeding moeten geven aan Wiesler of zo iets, alleen de dankbetuiging staat schraal tegenover de degradatie en zijn huidige levensstijl.

Natuurlijk; hij werkte voor de stasi, zijn vrienden, vriendin etc etc, maar toch..

Deelt iemand dit?

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Indrukwekkend acteerwerk, indrukwekkende film.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Prima film, al duurt het even voordat het wat spannender wordt.

Scheelt dat het met het acteerwerk in orde zit. Koch en Muhe houden je soms aan de buis gekluisterd. Vooral Muhe speelt fantastisch als een ondoorgrondelijke man. Verder gelukkig ook wat humor tussendoor. Humor die zich vooral kenmerkt door de Stasi op de hak te nemen.

Qua muziek sloot het allemaal wel goed aan op de film. Filmisch gezien, niet echt indrukwekkend. Maar een goed script maskeert het een en ander. Ik leefde helemaal mee met Koch en vond z`n vriendin vooral een vuile verrader.

De film kent ook een perfect einde. Was nog even bang dat het verpest zou worden, maar gelukkig zoekt Georg geen contact met Wiesler en bedankt hij hem in zijn boek. Dikke 3,5* Vindt de film immers wel wat gehyped.

maxcomthrilla schreef:

Filmisch gezien, niet echt indrukwekkend.

Hoe bedoel je?

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

kos schreef:

Hoe bedoel je?

Ik bedoel daarmee vooral het visuele aspect. Het ontbreken van flashbacks, het standaard camerawerk, de rustige montage.

Vond wel dat er goed gebruik werd gemaakt van locaties. Dat flatje oogde op zich nog wel claustrofobisch, als een veredelde rattenval.

maxcomthrilla schreef:

Ah oke, ik wist niet wat 'filmisch' inhield.

Ben het er overigens niet mee eens, zelden zo'n perfect grauwe sfeer neergezet gezien.

avatar van Phobophile

Phobophile

Prachtige film. Het is altijd gevaarlijk om een film met hoge verwachtingen te gaan bekijken, maar deze kon de beloftes makkelijk inlossen. Ik heb 'm van begin tot eind ademloos zitten kijken.