• 9.374.112 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Gretchen Ross

Karen Pomeroy

Kitty Farmer

Elizabeth Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

Jordy

Lekker weird, komisch, origineel, mooi gefilmd... intelligent en vaag verhaal, ga 'm zeker nog 's zien om alles beter door te krijgen.

(edit - later half sterretje bijgedaan)

dttom

Idd ik vond ook een erg goed film. Heel erg orgineel en ook humor, maar moet hem inderdaad nog een keer kijken denk ik tot die tijd 4.5 ster

avatar van NERD

NERD

Vliegtuigmotor door het dak.....

2 meter lang konijn.....

Vaag!! En daar houd ik wel van, lijkt me heel erg cool.

Jordy

Ik heb trouwens de dvd al 2 weken liggen, maar nog steeds geen zin gehad om de film (nog een keer) te zien... hoewel ik 'm dus erg goed vond.. hmmn

avatar van Menni

Menni

Simpelweg betoverend, deze fantastische verkenning van 'teenage angst'. Hier worden waarheden op tafel gegooid die applaus tijdens de film opleveren! Gevangen in een wereld die niemand begrijpt, die niemand ooit zál begrijpen, worstelt Donnie zich een weg door langs elkaar heen levende, bedriegende volwassenen en de generatie die zich daarop aan het voorbereiden is. Weinig in beeld komend en wellicht daarom zo bijzonder tintelend is zijn zomaar ontstane liefdesrelatie, die de spil vormt van een rijk verhaal waarin zelfs Swayze een prachtrol kan vervullen en dat tot lang nafilosoferen stemt.

Jordy

oja ik was nog vergeten deze film naar een 4,5 te upgraden!!

Hoe komt 't dat zoveel mensen deze film al gezien hebben?! Toch niet allemaal Divx weirdo's?

eehm er is ook nog zoiets als regio 1 dvd's

en volgens mij heeft ie in Belgie al gedraaid, en op het IFFR

avatar van Wolkenmeter

Wolkenmeter

In België draait die pas van deze week. Jammer genoeg nog niet in een bioscoop in mijn buurt. Ik ben wel benieuwd naar deze film

Goodfella

Okee... *gaaap*... Net gezien... bezig met filmmarathon... ENORM vet!!! Uitgebreider verslag volgt later dit weekend... 4,5 sterren

Goodfella

Hele goede film dus. Het acteerwerk, het verhaal, de thematiek, de muziek, de sfeer... Echt super! En dan te bedenken dat de regisseur pas 27 (!) jaar is, dan kan nog wat worden...

avatar van gotti

WAUW!!!! Echt de beste film van 2001. Schitterend.

avatar van knaricus

knaricus

Nou dit is de eerste X dat ik reageer middels deze site. Donnie Darko psychedelische fictie lowbudgetmovie met een vleugje (zwarte) humor een interessant gegeven. Maar niet vaagheid alleen bepaald of een film goed is of niet. Deze film was te vaag en raakt kant noch wal, mensen die denken dat ze intelectuleel zijn vinden dit NATUURLIJK een dijk van een film... Tja die zoeken altijd naar de achterliggende boodschap cq betekenis van een film ook al zijn deze er niet zoals in Donnie Darko hehehehe. Hoe weet ik dit zo zeker zal je denken?..ik heb een een aardig artikel in de NYtimes gelezen waar dit nochalant werd uitgelegd door de regisseur, maar als jullie hadden opgelet tijdens de aftiteling hadden jullie kunnen zie dat de producer van de film Drew Barrymore heette!!!

Als filmkenner mag je dan wel de conclusie trekken dat deze film geen DavidLynchperikelen bevat.

De grappen waren daarentegen goed geplaatst en soms zelfs erg grappig maar een vaag intelligent meesterwerk zoals Jacobs Ladder???? Nee!!!

dttom

misschien heb ik het gemist maar waarom vind je dit geen fantastische film, omdat het niet probeert een kloon te zijn van david lynch films? En je zegt dat de film te vaag is terwijl je daarvoor zegt dat dit niet bepaald of het een goede film is en is het een slechte film omdat drew barrymore the producer is, wat heeft dat laatste met de film te maken? Bedoel ik snap je review niet helemaal.. explain

Goodfella

Tsja... Het kan aan mij liggen hoor, maar JOUW POST raakt kant nog wal... Te vaag? Zoeken naar achterliggende boodschap?

Vergeleken met Lynch blinkt deze film juist uit in duidelijkheid, als je het mij vraagt.

En ja, wat heeft Drew Barrymore met de kwaliteit van deze -geweldige- film te maken? Ze was slechts een van de vele executive producers...

avatar van Ramon K

Ramon K

Een van mijn top 10 films. Intelligente mix van science fiction ,teenmovie en sociaal drama dat mij diep heeft ontroerd. En dan die muziek!!!! De laatste scene onder begeleiding van de muziek van Gary Jules is fantastisch!!!!!! Enlargin' your world......5 sterren

Idd een prachtig nummer.

avatar van aburefan

aburefan

lekker weird, mooi sfeertje, goed geacteerd en echt subtiele humor, af en toe echt in een deuk gelegen. maar moet em zeker nog eens zien om em goed te begrijpen. 3.5 sterren

avatar van morpheus

morpheus

Vermakelijke film, donker, zeer sterk acteerwerk, goed gefilm, intigerend maar ook ingewikkeld. een film waarover je uren kan napraten.

3.5 sterren

ps: knaricus ik ga een film niet afkraken alleen maar gebaseerd om het feit dat drew barrymore de producer van de film is. dat lijk jij toch grotendeels wel te doen.

dttom

nog maar een keer gekeken op mijn com. This movie rocks, binnenkort maar ff in de bios kijken. 0,5 punt erbij op

avatar van neo

neo

is er trouwens een overvloed aan surrealistische scenes in deze film?

Jordy

er zitten er wel in ja maar overvloed wil ik niet zeggen

tussen de vage scenes zit een heel mooi, "echt" verhaal met sterke personages enzo

Gisteren was er in Stardust een interview met de regisseur Richard Kelly. Als je het net als ik gemist hebt, kun je alsnog 't interview in Real Video bekijken op cinema.nl. Het interview is het eerste item van het programma, dus dat is makkelijk.

Kijk hier voor het interview (lage en hoge kwaliteit).

avatar van cornelis

cornelis

Heel apart. 1x gezien, maar wilde meteen nog een keer. Voorlopig 4 *

avatar van FilmProf

FilmProf

Dit is denk ik 1 van de beste films die ik ooit gezien heb, prachtig verhaal. Ga denk ik meteen de dvd kopen. 4,5*

Bijzonder originele film!

Weird verhaal en hele leuke bizarre humor.

Hoofdrolspeler Gyllenhaal acteert geweldig goed. De rol is op z'n lijf geschreven. Die blikken van 'm, geniaal!

Na afloop leuk napraten over hoe het nou allemaal zat.

De opbouw van het verhaal had volgens mij iets beter gekund. De film is een mengelmoes van verschillende filmgenres. Soms is de overgang daartussen wat abrupt.

avatar van Hobbes

Hobbes

net gezien. ook 4 sterren.

alleen bij de rol van Swayze had ik zo iets van: "dat heb ik al es eerder gezien"

verder erg origineel.

avatar van Macmanus

Macmanus

Weaar heb je dat eerder gezien.

Als ik vragen mag.

avatar van MFEO

MFEO

Ik heb deze film vanavond gezien. Zeer goeie film. Film zit ook vol met goeie muziek. Aanrader!!! (5.0)

avatar van teaser

teaser

SUPER film!!! Die Richard Kelly mag zo doorgaan. Hij had precies het goede tempo te pakken. De film is niet overdonderend, en geeft geen kans voor dooie stukken. Het einde was misschien wat te warrig. Reflecteerd dus lekker de toestand waarin de geest van Jake zich bev(o)indt...

Noah Wyle was goed gecast, weet alleen niet wat ik van Drew Barrymore's acte de presence moet denken. Miischien had het te maken met het feit dat haar productiebedrijfje betrokken was?