ad
 • 139.569 films
 • 6.583 series
 • 19.906 seizoenen
 • 431.052 acteurs
 • 280.185 gebruikers
 • 8.077.382 stemmen
Avatar
 

Meningen

Hier kun je zien welke berichten filmfan0511 als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Alien (1979)

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Het was intussen zo'n 7 jaar geleden dat ik Alien voor de eerste en tevens ook laatste keer zag, dus ik vond het onderhand tijd voor een herziening. Destijds gaf ik de film 3.5*, een score waar ik nu met mijn hoofd niet meer bij kan. Wie weet was ik destijds net iets te jong om dit op volle waarde te schatten, want mijn god, wat is dit een meesterwerk van de bovenste plank.

Alien is van het begin tot het einde nagenoeg perfect; ik kan op dit moment wel wat schoonheidsfoutjes opmerken (de crew maakt bijvoorbeeld niet altijd de slimste beslissingen) maar die wegen bij lange na niet op tegen al het goeds dat deze film te bieden heeft. De sfeer is ontzettend goed; Alien roept dat existentiële gevoel van die griezelig lege en zwarte ruimte goed op, evenals dat gevoel dat er van alles slechts in de uithoeken van de ruimte kan zitten dat ons petje te boven gaat. In de pakweg eerste veertig minuten gebeurt er niet zo heel veel, maar de sfeer en toon die Ridley Scott hierin neerzet, en de spanning die langzaamaan stevig opgebouwd wordt, is ongeëvenaard. Vanaf de gruwelijke en iconische scène waarin de alien geboren wordt gaat de spanning alleen maar in crescendo. Ridley Scott weet dit vast te houden tot de laatste minuut, en dat is echt een knappe prestatie. De alien komt amper in beeld, maar dat werkt juist uitermate effectief (net zoals bijvoorbeeld in Jaws): less is more. Er zit amper actie in de film, en ook dat is de juiste keuze. Het is een pure horrorfilm die volledig inzit op spanning en angst voor het onbekende. Sfeer en spanning zijn dus de factoren die deze film grotendeels maken, maar daarbovenop zijn ook de visuele effecten, de cinematografie en de acteerprestaties fantastisch. De planeet waarop ze landen, het claustrofobische interieur van het schip én de alien zelf zien er geweldig uit. Sommige zaken ogen verouderd natuurlijk, maar dat verhoogt enkel het charme. En oké, op het einde is de alien duidelijk een man in een pak, maar daar ga ik de film echt niet op afrekenen. Sigourney Weaver is een echte bad-ass zonder ooit een overpowered Mary Sue te zijn; dit soort stoere heldin is in de veertig jaar na deze film nauwelijks beter nagedaan.

Ik kan hier nog veel over typen, maar moge het duidelijk zijn dat ik hier 2 uur enorm van genoten heb. Ik vermoed ook wel dat je er echt in de juiste gemoedstoestand voor moet zijn; de film is zeker in het eerste uur traag, dus die sfeer en spanningsopbouw moet je kunnen appreciëren, en zoiets is nu eenmaal gevoelsmatig. Ik moet na deze herkijkbeurt concluderen dat het een van de meest sfeervolle, atmosferische en nagelbijtend spannende films is die ik gezien heb. Initieel was ik van plan enkel dit origineel te herbekijken, maar nu heb ik toch ook wel zin gekregen om Aliens en daarna de rest er (nog) eens achteraan te gooien. Deze overtreffen zullen ze niet doen, maar in mijn herinnering was Aliens toch ook echt heel sterk. In ieder geval een welverdiende verhoging naar 5* voor Alien.

Alien: Covenant (2017)

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Na het erbarmelijke Prometheus had ik m'n verwachtingen voor Alien: Covenant naar 0 bijgesteld, en wat blijkt, ik vond deze een stuk beter te behappen dan zijn 'voorganger'. Enkele problemen van Prometheus zetten zich hier door (de film neemt zichzelf te serieus, de crew is werkelijk OERdom), maar heb geprobeerd me daar hier zo minimaal mogelijk aan te storen. Sommige dingen zijn zo vreselijk dom dat ik er nog wel eens om moest lachen, terwijl het in Prometheus dom was op een niet-grappige manier. Covenant heeft verder genoeg vaart om het niet te laten vervelen, visueel is het een heerlijke film, en het is ook leuk dat de daadwerkelijke Aliens hier ook een echte rol hebben. Dat design blijft heel mooi en cool. Ridley Scott durft hier vooral wat bloederiger en vettiger uit de hoek te komen. Sommige scènes zijn echt heerlijk bruut en vies. Daarbovenop komt het personage David beter uit de verf hier. Fassbender lijkt er absoluut geen zin in te hebben, maar hij levert wel een degelijke rol af.

Ik snap nog steeds het nut niet, maar als domme, brute, vlotte en mooi uitziende actiefilm is dit zeker niet verkeerd.

Alien³ (1992)

Alternatieve titel: Alien 3

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Alien 3 heeft met een heel aantal problemen te kampen, maar is over het algemeen een vrij degelijke film. Ik heb de Assembly Cut gekeken, die denk ik unaniem als de beste versie van de 2 beschouwd wordt. Het feit dat deze langere versie de titel 'director's cut' niet mag dragen komt natuurlijk omdat Fincher de film 'onterfd' heeft. Langs de ene kant snap ik dat wel, want je ziet nergens in de hele film zijn bekende stijl of visie terug, en de studio zal wel een hoop verpest hebben, maar toch; voor een debuutfilm is dit meer dan oké. Het gebruik van het sombere en grijze kleurenpallet is in ieder geval een boeiende keuze, en zeker in het begin wordt de sfeer van de gevangeniskolonie goed neergezet. Na het actievolle 2de deel wordt er hier terug gekozen voor een miniemere aanpak, en af en toe werkt dat wel. Toch is het na het zien van Aliens, waar er bij wijze van spreken honderden Xenomorphs voorkomen, niet altijd even spannend om te zien hoe iedereen moeite heeft om 1 alien te killen in de span van 2.5 uur. Waarmee ik bedoel te zeggen dat deze film niet kiest voor de actie-aanpak van deel 2, maar ook nergens in de verste verte de spanning van deel 1 haalt. De meeste gevangenen zijn ook vrij irritant of vergetelijk. Enkel het personage van Charles Dance is heel tof.

Wel fijn is dat Alien 3 terug wat bruter is, en op het einde de ballen heeft om Ripley te laten doodgaan. Het voelt op zich als een gepast einde aan. Ik vraag me af met wat voor dom idee ze gaan afkomen in de vierde film, want eigenlijk was dit een ideaal stoppunt.

Het is een vrij inconsistente film over het algemeen met heel wat problemen, maar het is zeker niet slecht. De locatie is tof, de sfeer zit zeker in het begin goed, de alien ziet er in close-up nog steeds geweldig uit (de verre shots van de xenomorph bevatten echter absurd lelijke CGI), Sigourney Weaver lijkt er nog altijd zin in te hebben, en het einde is passend. 3*, en ik ben eens benieuwd wat ze van het vierde en laatste deel hebben gebakken.

Aliens (1986)

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Een paar dagen geleden had ik voor het eerst sinds lang Alien nog eens gekeken, en die heb ik maar meteen verhoogd naar 5*. Een groot meesterwerk. Ik kreeg daarom ook meteen enorme zin om de vervolgen er achteraan te gooien. Met Aliens gooit James Cameron het over een geheel andere boeg; in plaats van de horror en de spanning van deel 1 krijgen we hier een groots actiespektakel te zien. Ik ga al maar meteen vooropstellen dat ik de sfeer en horror van Alien absoluut superieur vind, maar Cameron maakt hier zonder twijfel een geweldige en vermakelijke actierit van, met heel veel coole setpieces en vele spectaculaire scènes. Het laatste uur zit bomvol met non-stop geweldig in beeld gebrachte actie. Een horde aliens wordt overhoop geknald, dus horror of spanning roepen die beesten niet meer op, maar dat is ook niet waar Cameron voor gaat. En eerlijk is eerlijk, dat zou toch niet zo effectief werken voor een 2de keer op rij, dus het was een wijze beslissing om van dit vervolg een pure actiefilm te maken. Een retecoole toevoeging op het einde is de Alien Queen; wat een ontzettend mooi design. Sowieso ziet de hele film er fantastisch uit, maar dat kan je natuurlijk wel aan visueel visionair James Cameron overlaten.

Ik heb de special edition van 154 minuten gekeken, en ik moet zeggen dat die af en toe wel iets te lang duurde. Zeker de pakweg eerste 70 minuten komen vrij traag op gang, evenwel zonder dat er echt spanning wordt opgebouwd. Ik denk dat de kortere versie qua tempo iets beter tot z'n recht komt. Een ander minpuntje zijn de wat oninteressante macho soldaten en het vervelende schreeuwende meisje dat uiteraard alles overleeft. Dat voelde wat te 'Hollywood' aan, bij gebrek aan een beter woord, in tegenstelling tot het veel brutere eerste deel. Sigourney Weaver is gelukkig wel nog steeds heel tof als Ripley. In zijn geheel is dit, ondanks enkele minpunten, een heel toffe en spectaculaire actiefilm met heerlijke special effects en een topregie van James Cameron. Ik heb de twee vervolgen nog nooit gezien, dus daar ga ik nu ook eens werk van maken. Voor Aliens stonden 4*, en die blijven staan.

Angel Has Fallen (2019)

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Vermakelijke en lekker ongecompliceerde actiefilm. De vorige 'has fallen' delen zitten al een stukje weg in m'n geheugen, maar dit 3de deel mag er echt wel zijn, wat op zich knap genoeg is. Het plot, met het verraad en de hoofdpersoon die zijn onschuld moet bewijzen, is zo clichématig als maar kan, maar de actie wordt hard en vlot in beeld gebracht, en nog belangrijker, weet bijna constant te vermaken. Er zitten echt wel leuke scènes in, met de truck achtervolging, het gedeelte met vaderlief in het bos en het eindgevecht op kop. Gerard Butler en Morgan Freeman spelen wat op de automatische piloot, maar blijven altijd oké. En visueel oogt het gewoon allemaal fris.

3*

Annabelle (2014)

Alternatieve titel: The Annabelle Story

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Zeker niet slecht. Het ziet er wat goedkoper uit dan The Conjuring films, waar dit dan een spin-off van is, en de locaties zijn heel wat minder sfeervol, eng of interessant. Dan heb je als horrorfilm al wel de wind tegen, maar toch weet de regisseur met minieme middelen heel wat creepy en enge momenten te creëren. Het is vrij standaard allemaal, maar er zitten enkele geslaagde jumpscares in. De pop Annabelle zelf vind ik niet echt eng, maar die komt eigenlijk ook niet heel prominent voor. Veel enger is die demon, en diens aanwezigheid levert heel wat goede momenten op. Annebelle Wallis speelt een goede rol, de rest loopt er maar wat bij (al was de rol van de priester nog wel leuk). Het einde is vrij slecht en teleurstellend, maar de anderhalf uur die hier aan voorafging was op zich echt wel leuk genoeg. 3*.

Annabelle: Creation (2017)

Alternatieve titel: Annabelle 2: Creation

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Prima tweede deel in de Annabelle-reeks. Het eerste deel was ook niet slecht, maar af en toe een beetje goedkoop en sfeerloos. Annabelle: Creation heeft ogenschijnlijk een hoger budget, en daardoor een veel mooiere, sfeervolle en creepy locatie. De sfeer is in deze film daardoor lekker duister en dus dik in orde. De film heeft in de eerste helft ook een lekker traag tempo, waardoor de spanning voelbaar opgebouwd wordt en aanwezig is. De speelduur had misschien iets korter gekund, maar niettemin is die spanningsopbouw een dikke plus. Het tweede uur is dan een stuk enger, boordevol creepy momenten. Het is niet dat je ergens van je stoel afvalt, daarvoor zijn de jumpscares te standaard, maar toch zat dat goed in elkaar. De pop Annabelle komt wederom, net zoals in deel 1, verrassend weinig voor, en dat vind ik eigenlijk een verfrissende zaak. Eng is dat ding helemaal niet. Wederom is het de demon die aan de pop verbonden is die de echte rillingen bezorgt. De aansluiting met deel 1 op het einde is weinig verrassend, maar legt de link wel mooi tussen beide delen.

Ja, toch wel aardig verrast hierdoor. Dit ligt wat mij betreft absoluut op het niveau van The Conjuring films, in tegenstelling tot het eerste deel of bv. The Nun, die wel duidelijk zwakker zijn. Dikke 3.5*.

Ant-Man and the Wasp (2018)

Alternatieve titel: Ant-Man 2

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Leuk vermaak. De MCU is altijd hit or miss bij mij; de Avengers films en bijvoorbeeld Guardians of the Galaxy vind ik toffe films, maar er zitten toch ook vaak flinke missers in deze franchise. Ant-Man 2 is echter toch wel vrij geslaagd en vooral leuk. Verwijzingen naar eerdere delen, die ik eigenlijk al lang vergeten ben, waren in het begin even irritant, maar voor de rest staat de film wel redelijk goed op zichzelf. Ik snap dat de MCU fans het geweldig vinden dat elke film altijd als een puzzelstukje in het geheel past, maar ik vind dat Marvel toch af en toe mag inzetten op films die gewoon op zichzelf staan, met een wat kleiner avontuur, zoals deze Ant-Man dus grotendeels. Inhoudelijk is dit niets, maar er is een grote hoeveelheid vrij leuke actie in het laatste uur, het spelen met het verkleinen en vergroten blijft tof, Paul Rudd is een heel charismatische hoofdrolspeler en de film zit bovendien vol met humor. Vooral dat laatste punt vind ik heel belangrijk; de film is enorm luchtig en kan soms een halve komedie genoemd worden, en dat werkt in Marvel films gewoon vele malen leuker dan melodramatisch gedoe. 3*.

Armageddon (1998)

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Redelijke film. De film heeft alvast het concept om goed te zijn. Het verhaal over een meteoor die kan inslaan op aarde en een groep astronauten die dit moeten proberen te verhinderen biedt veel mogelijkheid tot entertainment. De uitwerking van deze film vond ik helaas niet zo goed.

Het verhaal is leuk, maar niet optimaal uitgewerkt. Sowieso is de film veel te langdradig, in het eerste uur gebeurt amper iets interessants. Het gedeelte in de ruimte was dan wel goed. De humor werkte soms wel, maar was lang niet altijd geslaagd. Ook de acteurs waren niet al te best. Liv Tyler, Ben Affleck en Bruce Willis kwamen alledrie niet erg overtuigend over.

Wat dan wel weer heel erg goed is zijn de effecten. Special effects zijn ook na 16 jaar nog niet verouderd en Bay laat grootse en spetterende actie in de ruimte zien. Daardoor is de film nog erg vermakelijk om naar te kijken.

Geslaagde popcornfilm, maar eerlijk gezegd toch een lichtelijke tegenvaller.

Avatar (2009)

filmfan0511

 • 458 berichten
 • 559 stemmen

Leuke film.

Eerst vond ik deze film niet zo goed, ik verveelde me echt bij deze film. Vorig jaar nog maar eens bekeken en viel meteen al een stuk beter mee. De effecten zijn echt geweldig en het grootste pluspunt aan deze film. De hele Pandaro-wereld wordt heel goed in beeld gebracht. Het verhaal vond ik dan wel weer wat minder. Het heeft niet erg veel te bieden en is soms ook wat saai en langdradig. De film in zijn geheel duurt zeker te lang, er had echt wel een halfuurtje afgekund. De acteurs deden het niet slecht, maar beter kon het wel.

4* voor deze film en dat komt voornamelijk door het visuele aspect.