ad
  • 139.672 films
  • 6.629 series
  • 20.085 seizoenen
  • 432.362 acteurs
  • 280.294 gebruikers
  • 8.090.036 stemmen
Avatar
 

Logboek

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van filmfan0511. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020, november 2020, december 2020, januari 2021, februari 2021, maart 2021, april 2021

Rogue One (2016) 4,0

Alternatieve titel: Rogue One: A Star Wars Story, afgelopen vrijdag om 23:41 uur

Rogue One is, op gelijke voet met The Force Awakens, de fijnste Star Wars film sinds dat Revenge of the Sith uitkwam. Het is wat harder en donkerder; de nadruk ligt hier wel echt op het Wars aspect. Niet elke rebel is hier ook de 100% good guy zoals je het zou verwachten. Op papier klinkt het als een vrij onnodige film, maar het bouwt heel erg goed op naar de originele Star Wars, 'A New Hope', en het sluit hier prima bij aan. Felicity Jones is niet al te speciaal als de hoofdpersoon (eerlijk gezegd; geef me dan toch maar Daisy Ridley hoor), maar Diego Luna is wel erg goed, en ook de rest van de cast is degelijk, met een goede rol voor Mads Mikkelsen. Het is vooral gewoon een erg duistere periode in het Star Wars verhaal, en het is verfrissend dat de sfeer van de film dat reflecteert. Inclusief de dood van alle personages op het einde en de complete massa-slachting die Vader aanricht. Noem het flauw of cliché, maar de 2 scènes van Darth Vader in deze film vond ik het absolute hoogtepunt. Zijn kasteel op de vulkaanplaneet Mustafar, zijn dreiging en de zwarte humor in zijn dialoog en vooral de ideale beperkte dosering van zijn aanwezigheid; Vader was zelden zo geweldig als hier. De eindscène waarin je hem op zijn hoogtepunt in actie ziet, iets wat zelfs in de originele trilogie nooit gebeurde, is fantastisch. All in all een goede spin-off, die ideaal aansluit bij de rest van de saga, en op momenten lekker duister durft te zijn.

details   naar bericht   reageer  

Solo: A Star Wars Story (2018) 4,0

Alternatieve titel: Solo, afgelopen vrijdag om 20:59 uur

Solo is een vrij ondergewaardeerde Star Wars film (spin-off) wat mij betreft. Toegegeven, het is een film waar niemand om gevraagd had, en die qua verhaal absoluut niets waardevols toevoegt aan het Star Wars universum. Maar dat staat niet in de weg van het gegeven dat dit gewoon een heel erg vermakelijke film is, die erg veel fun uitstraalt. Solo is veel toffer en simpelweg leuker om naar te kijken dan 2/3 van de recente Sequel trilogy. Visueel ziet het er allemaal prima uit, er zitten heel veel toffe actie-sequenties in, en vooral de cast lijkt er plezier in te hebben. Emilia Clarke is geen sterke actrice maar weet niettemin naar behoren te presteren, Ehrenreich probeert zijn eigen draai aan het Han Solo personage te geven (zonder Harrison Ford te kopiëren) en slaagt daarin en Donald Glover is de perfecte jongere versie van Lando, en minstens even charismatisch als Billy Dee Williams.

Bovenal straalt Solo: A Star Wars story dat fijne avontuurlijke gevoel van de originele delen uit. De opzet is bovendien kleiner; er hoeft geen universum gered te worden, en ook dat is fijn. Ondanks het gebrek aan The Force, de Jedi, de Skywalkers en de Lightsabergevechten (elementen die voor mij persoonlijk toch wel inherent bij Star Wars horen) voelt Solo als een echte Star Wars film aan in ieder geval. Het enige misplaatste is misschien de verschijning van Darth Maul op het einde. Cool, maar is niet echt op z'n plaats in deze film. Zijn verschijning is niet verrassend, aangezien ik de animatieserie The Clone Wars gezien heb (heel zware aanrader voor elke Star Wars fan trouwens), maar het komt evenzeer random over. Dankzij de financiële catastrofe die Solo bleek te zijn voor Disney zal er wel nooit een vervolg komen. Opzich is dat ook niet nodig, maar niettemin vind ik dit een erg leuke film boordevol avontuur en actie, die jammer genoeg door de meeste mensen een beetje genegeerd is. 4*.

details   naar bericht   reageer  

You Should Have Left (2020) 2,0

afgelopen vrijdag om 00:31 uur

Matige horrorfilm, die slimmer denkt te zijn dan ie werkelijk is. Die momentjes op het einde waarin Bacon's personage zichzelf en eerdere gebeurtenissen ziet is gewoon belachelijk. Het concept is opzich vrij goed, maar de uitwerking is er helaas niet naar. Er wordt in het eerste uur ook teveel tijd besteed aan de relatieperikelen in plaats van spanning op te bouwen, iets wat niet onbelangrijk is in een horrorfilm. Wat rest zijn enkele afzonderlijke goede scènes, een locatie die vrij oké is en een goed acterende Kevin Bacon, maar daar heb je het ook wel mee gezegd.

details   naar bericht   reageer  

Cloverfield (2008) 4,0

14 april, 20:03 uur

De ondergang van New York zag er nog nooit zo benauwend apocalyptisch uit als hier in Cloverfield. Dood en verderf, ontploffingen en instortende gebouwen links en rechts, het Vrijheidsbeeld dat even langsrolt, de totale chaos die op een seconde tijd losbarst, de korte blikken op het enorme wezen dat dit alles veroorzaakt, het geschreeuw.. De verdoemenis druipt er vanaf, en dit wordt allemaal versterkt door het schokkerige en chaotische cameragebruik. De actie is enorm chaotisch en spectaculair, en ziet er tevens visueel heel mooi uit. Er wordt telkens net weinig genoeg getoond om ook de spanning erin te houden. Het eerste doodnormale, rustige kwartier is niet saai, maar broodnodig om het enorme contrast weer te geven met het chaotische uur dat hier op volgt. Het moment waarop het eerste gebouw ontploft en hierna de vernieling razendsnel start is een kippenvelmoment. Het is dus in de eerste plaats ervaringscinema, maar toch vind ik het persoonlijk wel jammer dat de personages vooral domme of cliché keuzes maken, en soms onlogisch reageren (de dood van de broer wordt bijvoorbeeld bijna volledig genegeerd). Ook is het found footage aspect niet echt logisch binnen het verhaal van de film; alsof je in een situatie als deze dat cameraatje gaat blijven vasthouden tegen elke kost. Maar bon, dat zijn kleinigheidjes opzich.

De film duurt maar zo'n 70 minuten, en is op die manier uiterst effectief in vaart en spanning. Ik ga deze zeker nog wel eens een paar keer in de herziening gooien de komende jaren, want het was een unieke filmische ervaring die veel indruk maakte. Lijkt me ook heel vet om dit op het grote scherm te zien. Dikke 4*.

details   naar bericht   reageer  

The Blair Witch Project (1999) 3,5

14 april, 02:14 uur

The Blair Witch Project is een minimalistisch, sfeervol filmpje dat in feite eigenhandig het hele found footage subgenre op de kaart heeft gezet. De film is natuurlijk doelbewust 'lelijk' en chaotisch gefilmd, maar de omgevingen van het bos kwamen niettemin goed tot hun recht. Deze schokkerige manier van filmen zorgt in ieder geval voor de onheilspellende, soms zelfs creepy, sfeer. Het is zelfs hetgeen waar de film mee staat of valt; als dit verhaal op een conventionele manier in beeld was gebracht, was hier ongetwijfeld vrij weinig aan geweest. Ook de interviews in het begin met de dorpsbewoners, die een gevoel van realisme opwekken, zorgden voor dit onheilspellende gevoel. Die vreemde nachtelijke geluiden van huilende baby's en voetstappen, de vreemde tekens die bij het ontwaken telkens voor hun tent liggen; het geeft je nu niet direct zin om een kampeertripje te maken. Goede keuze ook om de zogenaamde Blair Witch geen enkele seconde in beeld te brengen. De film sluit netjes af binnen de tachtig minuten; fijn. De acteurs waren niet direct van het sterkste kaliber (het meisje was zelfs ronduit irritant), en af en toe voelt het iets te repetitief aan (wéér een nacht slapen in de tent, waarna ze geluiden horen), maar in z'n geheel een sfeervolle ervaring. 3.5*.

Als een zij-opmerking; de hele marketing campagne die voor deze film destijds gevoerd is, is minstens zo interessant als de film zelf. (dat de beelden namelijk zogezegd werkelijke found foutage waren) In pre-internet tijden, of in ieder geval het internet zoals we het vandaag kennen, zullen een aantal mensen hier initieel wel ingetrapt zijn. Denk niet dat er hierna nog een dergelijke publiciteitsstunt voor een film gevoerd is.

details   naar bericht   reageer  

Rambo (2008) 3,0

Alternatieve titel: John Rambo, 13 april, 21:16 uur

Na een uitstapje naar de woestijnen van Afghanistan in deel III, en een hiatus van zo'n twintig jaar, keert Rambo terug naar zijn natuurlijke habitat; de jungle. Deze keer die van het door oorlog verscheurde Birma. De locatie is in ieder geval fijn, en de oerwouden van Birma zien er mooi uit. Visueel misschien een iets te fel en artificieel kleurgebruik, dat wel. De meer naturel look van de eerste drie Rambo delen vind ik prettiger. Een andere mindere zaak is dat Rambo's motivaties alleen maar bepaald worden door het plot. In feite is het niet enorm logisch dat hij iets geeft om een vrouw die hij slechts voor 2 minuten heeft ontmoet. In de vorige delen was het in ieder geval logischer waarom hij zich terug in de actie stortte. Voor de rest was dit echter wel weer heel vermakelijk. Rambo IV is een snoeiharde en brute actiefilm; ledematen vliegen in het rond, peuters worden in het vuur gegooid, mensen worden verkracht, hele dorpen worden genadeloos neergemaaid. Qua bruutheid staat dit op een volledig ander niveau dan de vroegere Rambo films. Dit levert enkele keiharde en goede actiescènes op, waarin Stallone mag losgaan. De hoogtepunten vond ik de brute aanval op het dorpje, waar iedereen systematisch wordt uitgemoord, en de reddingsmissie uit het militaire kamp. De laatste grote actiescène vond ik iets minder; de montage gaat hier veel te hypersnel, waardoor ik uit het moment werd gehaald. Vreemd, want in de rest van de film wordt dit trucje niet echt gebruikt. Buiten dat laatste kwartier regisseert Stallone echter prima; de film oogt fris en modern.

Met een beter slotkwartier was hier een 3.5* uit gevloeid, maar ik ben zeker niet teleurgesteld. Voor een vierde deel, nota bene 25 jaar na het origineel, is dit gewoon super degelijk. Enkele actiescènes en schrijnende momenten zijn zo bruut en hard dat de eerste drie delen daar volledig bij in het niet steken, dus dat doet Rambo IV heel goed. Ik heb denk ik gewoon iets liever de oldschool feel van de eerste Rambo films, maar dat is gewoon gevoelsmatig. 3*.

details   naar bericht   reageer  

Alien: Resurrection (1997) 2,5

Alternatieve titel: Alien 4, 12 april, 20:59 uur

Helaas een vrij matig einde van de Alien franchise, maar op zich had ik weinig anders verwacht. Alien 3 was ook niet echt een goede film, maar eindigde tenminste vrij bevredigend en passend. Daar had je dan gewoon van af moeten blijven, want dit vierde deel voegt nog minder toe en gaat verhaaltechnisch echt belachelijk over the top. De niet-menselijke kloon van Ripley en dat niet-Xenomorph gedrocht op het einde vallen qua concept nauwelijks serieus te nemen. In het laatste halfuur worden de daadwerkelijke aliens ook gewoon totaal aan de kant geschoven; nog zo'n onbegrijpelijke keuze voor een slotdeel. Wat deze film misschien had kunnen redden, (en dan zeg ik misschien, want dat is nog twijfelachtig) is als ze voor een volledige parodie-aanpak waren gegaan, of iets in die trend. Nu zit je met een film die je niet echt serieus kan nemen, maar die zichzelf wel serieus neemt. Maar bon, als je dit verder gewoon los ziet van de rest (en moeilijk is dat niet, want het heeft nauwelijks nog iets te maken met de eerste twee delen) is het nog wel een vrij vermakelijke film. Vermakelijker dan Alien 3 zelfs, hoewel die niettemin de 'betere' film van de twee is. De actie oogt lekker, de aliens zien er zeer goed uit, de cast is misschien wel de leukste sinds Alien, Weaver zit ondanks alles nog steeds goed in de rol van Ripley (of kloon-Ripley in dit geval), en de speelduur is niet al te lang. Alles bij elkaar dus een vermakelijke zit, maar in geen enkele zin van het woord kan je dit goed noemen. Wel vind ik het beter en vele malen vermakelijker dan het latere Prometheus bijvoorbeeld; Alien Resurrection heeft tenminste nog een greintje fun in zich zitten. 2.5*.

details   naar bericht   reageer  

Rambo III (1988) 3,5

11 april, 23:26 uur

Rambo III is, om dit even uit de weg te hebben, de minste van de eerste drie delen; niettemin is ook dit weer een supertoffe actiefilm. Het lijkt intussen een geheel ander universum dan 'First Blood', en qua stijl en locatie is dit derde deel ook erg verschillend van deel 2, maar op zich vind ik juist die variatie wel leuk aan de Rambo reeks tot nu toe. Dat zorgt ervoor dat het helemaal niet repetitief aanvoelt wanneer je alle delen achter elkaar kijkt. Ik zie dat er wel eens kritiek is op de gekozen locatie van deze film, maar ik vond de rotslandschappen, woestijnen en grotten echt sfeervol. Toegegeven, Rambo werkt het beste in een bos of een jungle, maar dat kan je nu eenmaal niet drie films na elkaar gebruiken zonder dat het afgezaagd wordt. De eerste veertig minuten waren wat trager dan ik gewend ben van deze serie, maar het laatste uur zit weer vol met geweldige en lekker ongecompliceerde actie. Even verstand op nul en genieten. In de laatste tien minuten explodeert er zoveel dat m'n aandacht wat verslapte, maar dat reken ik de film verder niet al te zwaar aan. Stallone zat bovendien naar mijn gevoel zelfs wat beter in de rol dan in de eerste twee films (hoewel je Rambo van deel I en de Rambo van deze film in weinig opzichten nog kan vergelijken). Ook Richard Crenna speelt weer een leuke rol als Rambo's kolonel. All in all ben ik echt heel erg tevreden met de Rambo reeks tot nu toe; kwalitatief veel sterker dan ik op voorhand gedacht had, en gewoon verdomd vermakelijk. 3.5* voor dit derde deel.

details   naar bericht   reageer  

Patriot Games (1992) 3,0

11 april, 00:15 uur

Een film die vrij weinig mis doet, maar ook niet ècht boven de middelmaat uitsteekt. Wat je overhoudt is dan een brave, gemiddelde film. Harrison Ford is goed als de CIA-agent Jack Ryan (hoewel af en toe een beetje ongeïnspireerd of verveeld), en ook zijn tegenspeler Sean Bean is prima op dreef als de psychopatische terrorist. Enkele kleine bijrollen worden ook ingevuld door zeer grote namen, dus op de cast valt niks aan te merken. Het eerste uur is in z'n geheel eigenlijk ook gewoon vrij goed. Een klein aantal actie-scènes, en voor de rest een mooie opbouw van het verhaal. Vanaf de aanslag op het gezin van Jack Ryan valt Patriot Games echter helemaal stil. Pas op het einde met de overval op het huis en de bootachtervolging, intussen zo'n drie kwartier later, komt er terug schwung in het geheel, en sluit de film gelukkig behoorlijk goed af. Al met al heb ik er wel een 3* voor over. De film steekt op zich goed in elkaar en de acteerprestaties zijn goed, maar het tempo zakt soms beneden het dieptepunt en van spanning of actie is niet veel sprake.

details   naar bericht   reageer  

Rambo: First Blood Part II (1985) 3,5

10 april, 21:20 uur

Hele fijne actiefilm. Rambo: First Blood Part II gooit het over een volledig andere boeg dan de eerste film. De actie verplaatst zich van de noordelijke Amerikaanse bossen naar de Vietnamese jungle, wat qua setting als een 180 aanvoelt, en de actie en het aantal kills dat Rambo teweegbrengt wordt opgeschroefd maal tien. Na het zien van First Blood is het dus heel even aanpassen, maar na enkele minuten zit je helemaal in de flow van de film. Heerlijk ook hoe ongelooflijk snel de film opstart. Rambo krijgt een missie aangeboden, zegt meteen ja, en hupla, ettelijke minuten later start de actie. Geen tijdverspilling. Vooral de laatste 40 minuten zijn non-stop leuk in beeld gebrachte actie. Het is alleen jammer dat de film vrij mild en braaf blijft; bloed komt er amper aan te pas. Tegen het einde begint het allemaal zwaar over the top te gaan, maar dat past wel binnen de sfeer. Part I ging voor de vrij 'realistische' aanpak, en daar kiest dit deel doelbewust niet voor. Dat kan ik volledig appreciëren. De soundtrack was goed, en Stallone is opnieuw aardig op dreef als actie-machine. Alleen in de wat serieuzere momentjes valt hij door de mand.

Part II is echt een heel vermakelijke actiefilm die in een mum van tijd voorbijvliegt. Ik had op voorhand niet gedacht dat ik de Rambo reeks zo ging appreciëren, maar het zijn oprecht goede films. Opmerkelijk lage score voor dit deel hier op Moviemeter, jammer. Ik neem aan dat de aanpak van Part I eenmalig was, maar als de rest van de serie doorgaat op dit niveau ga ik deze reeks niettemin met plezier afkijken. 3.5*.

details   naar bericht   reageer  

First Blood (1982) 4,0

Alternatieve titel: Rambo: First Blood, 9 april, 23:30 uur

De Rambo-reeks is heden ten dage natuurlijk iconisch, maar ik had er nog nooit een film van gezien. Op die manier had ik een soort stereotiep beeld van de serie (veel brute/lompe actie, weinig diepgang); een beeld dat in deze eerste film 'First Blood' tot mijn verrassing totaal niet bewaarheid wordt. En het moge duidelijk zijn dat dat een fijne verrassing was. First Blood is vrij ingetogen en kleinschalig, en dat werkt in het voordeel van de film. Rambo is hier geen onoverwinnelijke machine; hij is een mens van vlees en bloed die gewond raakt, onterecht behandeld wordt en op het einde zelfs emotioneel instort. Vooral de eerste helft van de film is onverbeterlijk goed; de lange achtervolging in het bos, Rambo aan de klif, de door Rambo opgezette vallen waar de agenten een voor een door uitgeschakeld worden, dat was een heerlijke mix van actie en avontuur. De locatie van de bossen werkt geweldig, en ziet er heel sfeervol uit. Dit hoge niveau wordt niet hélemaal aangehouden, en de eindconfrontatie is misschien wat anti-climactisch, maar er blijft een erg hoog tempo inzitten tot de laatste minuut, en dat maakt van deze eerste Rambo gewoon een heel erg vermakelijke zit.

Sylvester Stallone is sowieso ook goed op dreef als Rambo. Hij is niet de meest begenadigde acteur ter wereld (wat in de laatste scène helaas overduidelijk te zien is), maar als actieheld overtuigt hij als geen ander en mag hij zich tot het selecte groepje beste actie-iconen ooit rekenen. Het grootste deel van de film moet hij ook weinig zeggen maar voornamelijk fysiek acteren, en op die manier draagt hij de film met gemak. Ik vond First Blood in ieder geval een opvallend fijne verrassing. Dikke 4*.

details   naar bericht   reageer  

Alien³ (1992) 3,0

Alternatieve titel: Alien 3, 9 april, 20:48 uur

Alien 3 heeft met een heel aantal problemen te kampen, maar is over het algemeen een vrij degelijke film. Ik heb de Assembly Cut gekeken, die denk ik unaniem als de beste versie van de 2 beschouwd wordt. Het feit dat deze langere versie de titel 'director's cut' niet mag dragen komt natuurlijk omdat Fincher de film 'onterfd' heeft. Langs de ene kant snap ik dat wel, want je ziet nergens in de hele film zijn bekende stijl of visie terug, en de studio zal wel een hoop verpest hebben, maar toch; voor een debuutfilm is dit meer dan oké. Het gebruik van het sombere en grijze kleurenpallet is in ieder geval een boeiende keuze, en zeker in het begin wordt de sfeer van de gevangeniskolonie goed neergezet. Na het actievolle 2de deel wordt er hier terug gekozen voor een miniemere aanpak, en af en toe werkt dat wel. Toch is het na het zien van Aliens, waar er bij wijze van spreken honderden Xenomorphs voorkomen, niet altijd even spannend om te zien hoe iedereen moeite heeft om 1 alien te killen in de span van 2.5 uur. Waarmee ik bedoel te zeggen dat deze film niet kiest voor de actie-aanpak van deel 2, maar ook nergens in de verste verte de spanning van deel 1 haalt. De meeste gevangenen zijn ook vrij irritant of vergetelijk. Enkel het personage van Charles Dance is heel tof.
Wel fijn is dat Alien 3 terug wat bruter is, en op het einde de ballen heeft om Ripley te laten doodgaan. Het voelt op zich als een gepast einde aan. Ik vraag me af met wat voor dom idee ze gaan afkomen in de vierde film, want eigenlijk was dit een ideaal stoppunt.

Het is een vrij inconsistente film over het algemeen met heel wat problemen, maar het is zeker niet slecht. De locatie is tof, de sfeer zit zeker in het begin goed, de alien ziet er in close-up nog steeds geweldig uit (de verre shots van de xenomorph bevatten echter absurd lelijke CGI), Sigourney Weaver lijkt er nog altijd zin in te hebben, en het einde is passend. 3*, en ik ben eens benieuwd wat ze van het vierde en laatste deel hebben gebakken.

details   naar bericht   reageer  

Aliens (1986) 4,0

8 april, 21:31 uur

Een paar dagen geleden had ik voor het eerst sinds lang Alien nog eens gekeken, en die heb ik maar meteen verhoogd naar 5*. Een groot meesterwerk. Ik kreeg daarom ook meteen enorme zin om de vervolgen er achteraan te gooien. Met Aliens gooit James Cameron het over een geheel andere boeg; in plaats van de horror en de spanning van deel 1 krijgen we hier een groots actiespektakel te zien. Ik ga al maar meteen vooropstellen dat ik de sfeer en horror van Alien absoluut superieur vind, maar Cameron maakt hier zonder twijfel een geweldige en vermakelijke actierit van, met heel veel coole setpieces en vele spectaculaire scènes. Het laatste uur zit bomvol met non-stop geweldig in beeld gebrachte actie. Een horde aliens wordt overhoop geknald, dus horror of spanning roepen die beesten niet meer op, maar dat is ook niet waar Cameron voor gaat. En eerlijk is eerlijk, dat zou toch niet zo effectief werken voor een 2de keer op rij, dus het was een wijze beslissing om van dit vervolg een pure actiefilm te maken. Een retecoole toevoeging op het einde is de Alien Queen; wat een ontzettend mooi design. Sowieso ziet de hele film er fantastisch uit, maar dat kan je natuurlijk wel aan visueel visionair James Cameron overlaten.

Ik heb de special edition van 154 minuten gekeken, en ik moet zeggen dat die af en toe wel iets te lang duurde. Zeker de pakweg eerste 70 minuten komen vrij traag op gang, evenwel zonder dat er echt spanning wordt opgebouwd. Ik denk dat de kortere versie qua tempo iets beter tot z'n recht komt. Een ander minpuntje zijn de wat oninteressante macho soldaten en het vervelende schreeuwende meisje dat uiteraard alles overleeft. Dat voelde wat te 'Hollywood' aan, bij gebrek aan een beter woord, in tegenstelling tot het veel brutere eerste deel. Sigourney Weaver is gelukkig wel nog steeds heel tof als Ripley. In zijn geheel is dit, ondanks enkele minpunten, een heel toffe en spectaculaire actiefilm met heerlijke special effects en een topregie van James Cameron. Ik heb de twee vervolgen nog nooit gezien, dus daar ga ik nu ook eens werk van maken. Voor Aliens stonden 4*, en die blijven staan.

details   naar bericht   reageer  

Ant-Man and the Wasp (2018) 3,0

Alternatieve titel: Ant-Man 2, 7 april, 00:44 uur

Leuk vermaak. De MCU is altijd hit or miss bij mij; de Avengers films en bijvoorbeeld Guardians of the Galaxy vind ik toffe films, maar er zitten toch ook vaak flinke missers in deze franchise. Ant-Man 2 is echter toch wel vrij geslaagd en vooral leuk. Verwijzingen naar eerdere delen, die ik eigenlijk al lang vergeten ben, waren in het begin even irritant, maar voor de rest staat de film wel redelijk goed op zichzelf. Ik snap dat de MCU fans het geweldig vinden dat elke film altijd als een puzzelstukje in het geheel past, maar ik vind dat Marvel toch af en toe mag inzetten op films die gewoon op zichzelf staan, met een wat kleiner avontuur, zoals deze Ant-Man dus grotendeels. Inhoudelijk is dit niets, maar er is een grote hoeveelheid vrij leuke actie in het laatste uur, het spelen met het verkleinen en vergroten blijft tof, Paul Rudd is een heel charismatische hoofdrolspeler en de film zit bovendien vol met humor. Vooral dat laatste punt vind ik heel belangrijk; de film is enorm luchtig en kan soms een halve komedie genoemd worden, en dat werkt in Marvel films gewoon vele malen leuker dan melodramatisch gedoe. 3*.

details   naar bericht   reageer  

Alien (1979) 5,0

6 april, 21:54 uur

Het was intussen zo'n 7 jaar geleden dat ik Alien voor de eerste en tevens ook laatste keer zag, dus ik vond het onderhand tijd voor een herziening. Destijds gaf ik de film 3.5*, een score waar ik nu met mijn hoofd niet meer bij kan. Wie weet was ik destijds net iets te jong om dit op volle waarde te schatten, want mijn god, wat is dit een meesterwerk van de bovenste plank.

Alien is van het begin tot het einde nagenoeg perfect; ik kan op dit moment wel wat schoonheidsfoutjes opmerken (de crew maakt bijvoorbeeld niet altijd de slimste beslissingen) maar die wegen bij lange na niet op tegen al het goeds dat deze film te bieden heeft. De sfeer is ontzettend goed; Alien roept dat existentiële gevoel van die griezelig lege en zwarte ruimte goed op, evenals dat gevoel dat er van alles slechts in de uithoeken van de ruimte kan zitten dat ons petje te boven gaat. In de pakweg eerste veertig minuten gebeurt er niet zo heel veel, maar de sfeer en toon die Ridley Scott hierin neerzet, en de spanning die langzaamaan stevig opgebouwd wordt, is ongeëvenaard. Vanaf de gruwelijke en iconische scène waarin de alien geboren wordt gaat de spanning alleen maar in crescendo. Ridley Scott weet dit vast te houden tot de laatste minuut, en dat is echt een knappe prestatie. De alien komt amper in beeld, maar dat werkt juist uitermate effectief (net zoals bijvoorbeeld in Jaws): less is more. Er zit amper actie in de film, en ook dat is de juiste keuze. Het is een pure horrorfilm die volledig inzit op spanning en angst voor het onbekende. Sfeer en spanning zijn dus de factoren die deze film grotendeels maken, maar daarbovenop zijn ook de visuele effecten, de cinematografie en de acteerprestaties fantastisch. De planeet waarop ze landen, het claustrofobische interieur van het schip én de alien zelf zien er geweldig uit. Sommige zaken ogen verouderd natuurlijk, maar dat verhoogt enkel het charme. En oké, op het einde is de alien duidelijk een man in een pak, maar daar ga ik de film echt niet op afrekenen. Sigourney Weaver is een echte bad-ass zonder ooit een overpowered Mary Sue te zijn; dit soort stoere heldin is in de veertig jaar na deze film nauwelijks beter nagedaan.

Ik kan hier nog veel over typen, maar moge het duidelijk zijn dat ik hier 2 uur enorm van genoten heb. Ik vermoed ook wel dat je er echt in de juiste gemoedstoestand voor moet zijn; de film is zeker in het eerste uur traag, dus die sfeer en spanningsopbouw moet je kunnen appreciëren, en zoiets is nu eenmaal gevoelsmatig. Ik moet na deze herkijkbeurt concluderen dat het een van de meest sfeervolle, atmosferische en nagelbijtend spannende films is die ik gezien heb. Initieel was ik van plan enkel dit origineel te herbekijken, maar nu heb ik toch ook wel zin gekregen om Aliens en daarna de rest er (nog) eens achteraan te gooien. Deze overtreffen zullen ze niet doen, maar in mijn herinnering was Aliens toch ook echt heel sterk. In ieder geval een welverdiende verhoging naar 5* voor Alien.

details   naar bericht   reageer  

Misery (1990) 3,5

5 april, 23:34 uur

Rob Reiner leverde eerder al een uitstekende Stephen King adaptatie af in de vorm van Stand By Me, en doet dat met Misery netjes over. De twee films kunnen qua sfeer ook niet verder uit elkaar staan, dus dat getuigt van het talent van Reiner. De film is vrij klein van opzet, met het huis van de gestoorde psychopatische Annie als primaire locatie. Hierdoor lijkt de film zich heel af en toe een beetje voort te slepen, maar over het algemeen verloor het de doelgerichte focus niet. De stukjes met de politieman waren ook wat minder nuttig en droegen uiteindelijk niet veel bij. In dit Stephen King verhaal is er eens een keer geen sprake van bovennatuurlijke verschijnselen, maar dat betekent in dit geval niet dat er geen horror aanwezig is. Annie Wilkes is enorm gestoord en psychopatisch, en komt daadwerkelijk gruwelijk over. De scène met de hamer is echt heel erg bruut, daar kreeg ik het zelfs koud van. Een monster in menselijke vorm, en jawel, dat is vaak nog krachtiger dan een geest of iets dergelijks. In ieder geval hier toch. Kathy Bates zet een geweldige acteerprestatie neer; hoe ze in de mum van een seconde van vriendelijk naar gestoord switcht is een knap staaltje acteerwerk. James Caan doet het ook goed, maar wordt wel echt weggespeeld door Bates. Het einde is oké, hoewel ietwat voorspelbaar. 3.5*.

details   naar bericht   reageer  

Stand by Me (1986) 4,0

4 april, 11:44 uur

Hét prototype van de coming of age film. Stand By Me is een charmante, grappige en soms hartverwarmende film. De vriendschap tussen de vier jongens is heel realistisch; ze lachen elkaar constant uit, maken ruzie, maar als het er echt op aankomt zijn ze er 100% voor elkaar. Ik vond het acteerwerk van de kinderen in ieder geval prima; niemand viel uit de boot en ze waren goed op elkaar ingespeeld. Sommige opmerkingen over het personage van River Phoenix, iets in de aard van 'die gaat niet oud worden', zijn wel onbedoeld schrijnend natuurlijk. Tragische zaak. De film moet het voornamelijk wel echt hebben van deze onderlinge dynamiek; de gesprekken die ze voeren, de verhaaltjes die ze vertellen etc. Tot mijn aangename verrassing werden de personages ook nog eens een voor een mooi emotioneel uitgediept. Thema's als trauma en verlies, schuldgevoel en vooroordelen komen allemaal aan bod op een boeiende manier, en worden meer dan prima uitgebeeld door de kindacteurs. De boodschap op het einde van de film is natuurlijk cliché, maar wel om een reden, namelijk omdat het gewoon waar is: jeugdvrienden verdwijnen soms uit ons leven of gaan een ander pad op, en dat is iets waar je mee moet leven.

Met de compacte speelduur van anderhalf uur duurt de film ook niet te lang. Van een echt verhaal is er niet echt sprake (de film leunt bijna volledig gewoon op de dynamiek tussen de personages), dus een korte speelduur was hier de juiste keuze. Het is een film die niet 100% met me resoneerde altijd, maar toch zitten er mooie en universele boodschappen verpakt in deze leuke coming of age roadmovie. En voor de verandering eens een goede Stephen King adaptatie, die kan je op één hand tellen. Kleine 4*.

details   naar bericht   reageer  

Tombstone (1993) 3,5

3 april, 21:43 uur

Een leuke, hoewel iet of wat onevenwichtige, western. Er zitten heel veel goede elementen in Tombstone, maar het geheel voelt af en toe wat rommelig aan. Personages die eerst belangrijk lijken te zijn verdwijnen bijvoorbeeld opeens gewoon, subplotjes die worden opgestart worden niet afgemaakt, etc. In de pakweg eerste 80 minuten zit er ook weinig forward drive in het plot; het draait in feite gewoon om de dagdagelijkse gebeurtenissen in een klein westernstadje en drie broers die hier hun weg in proberen te vinden. Pas in de laatste drie kwartier wordt de strijd met de outlaw bende opgebouwd en aangevat. Maar zoals ik zei; de film doet ook heel erg veel goed. De sfeer is prima, de beelden zijn heel erg mooi en qua sets en locaties heeft hier overduidelijk veel werk in gezeten. Het grootste pluspunt van de film is echter de cast. Iedereen acteert geweldig, inclusief natuurlijk de immer fantastische Kurt Russel. Zeker op het einde mag hij even helemaal losgaan als revolverheld. De ster van de film is wat mij betreft echter niet Russel, maar zonder twijfel Val Kilmer. Hij zet een fantastische rol neer. In de handen van een mindere acteur zou zijn personage vooral als comic relief gediend hebben, maar Kilmer legt pure coolness en tevens emotie in de rol. Veruit het beste personage, die ook de coolste individuele scènes kreeg (inclusief het eindduel).

3.5*.

details   naar bericht   reageer  

Prince of Darkness (1987) 3,5

3 april, 14:53 uur

Ik zit de laatste tijd in een echte Carpenter-bui, en als middelste deel van de zogenaamde 'Apocalyps-trilogie' leek Prince of Darkness me essentieel kijkvoer. En jawel, ook hier heb ik me weer kostelijk mee geamuseerd, al haalt het niet het niveau van The Thing of In the Mouth of Madness. De opzet van de film is heel erg fascinerend; Satan die wordt verbeeld als een primordiale vloeibare vorm is een hele interessante keuze. Er wordt ook op een fijne manier veel aan de verbeelding overgelaten, en dat hele motief met 'The Father' en spiegels is fantastisch creepy. Het einde mag vrij briljant genoemd worden vind ik. De uitwerking van het concept is er niet altijd naar, maar toch worden er hele coole dingen gedaan en getoond door Carpenter. De kills zijn soms lekker smerig en inventief en de duivel in het getransformeerde lichaam zag er geweldig uit. Wat een goede effecten en make-up zeg. Bovendien wordt vooral in de tweede helft van de film de spanning meesterlijk opgebouwd. ''Master of horror and suspense'', ja, dat is Carpenter zeker. Wat aan de spanning bijdraagt is de prachtige muziek, die een erg ongemakkelijk gevoel creëert.
Enkele minpuntjes zitten er ook in. De groep personages is een beetje te groot, waardoor je vooral veel canon fodder hebt en weinig memorabele figuren. Donald Pleasence vond ik bovendien slecht acteren, terwijl ik hem normaal gezien wel kan appreciëren eigenlijk. Die video/droomboodschappen zijn aanvankelijk fascinerend, maar gaan uiteindelijk helaas nergens naartoe. Ook had ik het fijn gevonden als er iets meer focus had gelegen op het mythische aspect; vooral in de eerste helft van de film wordt alles wel heel erg pseudo-wetenschappelijk aangepakt. Deze puntjes beletten me op dit moment de film een hogere score te geven, maar bon, ik vond het evengoed een heel leuke en positieve filmervaring. Dikke 3.5* voor mijn 7de Carpenter.

details   naar bericht   reageer  

Anubis: Het Pad der 7 Zonden (2008) 3,0

Alternatieve titel: Anubis en het Pad der Zeven Zonden, 3 april, 14:06 uur

stem geplaatst

details  

King Kong Lives (1986) 1,0

3 april, 11:51 uur

stem geplaatst

details  

Trading Places (1983) 3,0

3 april, 01:41 uur

stem geplaatst

details  

Palm Springs (2020) 4,0

1 april, 01:14 uur

Verrassend leuke film. Of verrassend is misschien het foute woord, gezien de vrij goede kritieken en de respectabele score hier op Moviemeter, maar toch overtrof de film nog steeds mijn verwachtingen. Het concept van de time loophole is natuurlijk allesbehalve origineel, maar het wordt wel perfect uitgewerkt wat mij betreft. En ik vond het ook heel leuk dat het eigenlijk na 10 minuten al duidelijk is hoe het allemaal in elkaar zit. Daardoor bleef er meer tijd over om toffe dingen te doen met het concept. Er zit geregeld voldoende humor in de film, maar voornamelijk de drama-elementen vond ik heel geslaagd uitgewerkt. Er zitten toch diepere thema's zoals nihilisme versus hoop in bijvoorbeeld, evenwel zonder dat de film ooit zwaar wordt. Knappe balans. Bovendien ziet de film er heel mooi uit, en blijft het met anderhalf uur netjes binnen de lijntjes. De grootste troef van de film is echter de cast, en dan met name de twee hoofdrolspelers. Andy Samberg en Cristin Milioti doen het beide voortreffelijk, zijn goed op elkaar ingespeeld, en hebben ook daadwerkelijk chemie. Vooral Samberg laat hier zien meer dan alleen een komedie-acteur te zijn. Het einde was net ambigu genoeg om interessant te blijven, maar wat mij betreft is het wel duidelijk dat ze uit de time loop zijn geraakt.

Heel leuke film. 4*.

details   naar bericht   reageer  

The Silencing (2020) 3,5

31 maart, 22:36 uur

Goede thriller. Het verhaal doorloopt het bekende stramien en vermijdt geen enkele clichés, maar op zich heb ik daar helemaal geen probleem mee als het gewoon goed wordt uitgevoerd. En dat is hier zeker het geval. Het motief van de killer is nagenoeg onbestaande, en er zitten wel wat toevalligheden in, maar voor het grootste gedeelte vond ik het plot goed in elkaar zitten. De beelden zijn in ieder geval heel mooi, en die mistige en duistere locaties van de bossen zijn fijn. Mooie natuurbeelden. Ik vond het ook fijn dat de film in feite vrij rustig verloopt en de tijd neemt om de juiste toon te zetten. Er zitten wel wat actie-scènes in, maar die hadden niet de nadruk op zich. Nog enkele andere goede punten vond ik de droevige en melancholische muziek, die de sfeer goed zette, en natuurlijk de geweldige acteerprestatie van Nikolaj Coster-Waldau. Echt een fantastische acteur, wiens carrière hopelijk nog veel moois in het verschiet heeft. Ondergewaardeerd kan je hem na Game of Thrones natuurlijk nauwelijks noemen, maar hij verdient toch betere rollen vaak.

Leuke thriller voor tussendoor. Het verloopt allemaal vrij standaard, en ook het einde is volgens de boekjes, maar voor de rest is alles gewoon oerdegelijk uitgevoerd; mooie beelden, goede sfeer en een meer dan prima Coster-Waldau in de hoofdrol. Dikke 3.5*.

details   naar bericht   reageer  

Bad Trip (2021) 2,5

31 maart, 19:05 uur

Nja, een goede film is dit natuurlijk niet. De humor is grotendeels wel heel erg plat, en er zitten iets te veel 'verhaalscènes' in. Dit soort films kijk je natuurlijk voor de niet-gescripte sketches, en daar hadden er iets meer van mogen in zitten. Alle stukken met de zus vond ik ook heel vervelend. Maar met het verstand op nul is dit niettemin 80 minuten lang toch nog wel best leuk. Er zijn gedeeltes die vrij absurd grappig zijn (de dierentuin, het begin met de stofzuiger, de bar), dus over het algemeen viel het nog wel mee. En ik ben een grote fan van Eric André, die man is gewoon hilarisch. Al werkt zijn humor beter in zijn kortere stukjes zoals bv. de Eric André show dan in een echte speelfilm. 2.5*.

details   naar bericht   reageer  

Pet Sematary (2019) 1,0

31 maart, 11:16 uur

stem geplaatst

details  

Romeo + Juliet (1996) 2,0

Alternatieve titel: William Shakespeare's Romeo + Juliet, 30 maart, 11:55 uur

stem geplaatst

details  

In the Mouth of Madness (1995) 4,5

28 maart, 22:14 uur

In the Mouth of Madness heeft me heel erg onder de indruk achtergelaten. Wat een ongelooflijk sterke, atmosferische en oneindig interessante film. In de eerste helft van de film zat ik de hele tijd op het puntje van mijn stoel na te denken hoe het nu allemaal zat; na een gegeven moment wordt dat wel ongeveer duidelijk, maar dat doet niets af van het feit hoe ongelooflijk sterk en waterdicht dit plot in elkaar zit. En toch blijft er nog genoeg ruimte over om zelf te fantaseren; die oeroude of kosmische wezens die Cane beïnvloeden, of in ieder geval aan de touwtjes trekken; daar kan je letterlijk je eigen ding van maken, hoe dat zit. En dat maakt het natuurlijk des te fascinerender en interessanter. Die hele dualiteit tussen werkelijkheid en fictie loopt als een rode draad door de film, en Carpenter speelt daar heel erg leuk mee, maar wat In the Mouth of Madness dat tikkeltje extra geeft, is dat die thematiek hier gekoppeld wordt aan Lovecraft-achtige thema's en sfeer. Het is ook gewoon geweldig dat op het einde de wereld simpelweg naar de verdoemenis gaat. Dat maakt het hele verhaal des te creepier en impactvoller. Tja, ik kan echt wel blijven praten over het verhaal en de thematiek; het is gewoon briljant wat mij betreft.

Visueel valt er ook heel veel te genieten. Het is natuurlijk een vrij 'recente' Carpenter (naar zijn actieve carrière gekeken dan, bedoel ik), maar het is zelfs voor z'n tijd een enorm mooi uitziende film. Ik denk dat het ook Carpenter's meest experimentele film is qua stijl? Ik vond al die hallucinante overgangen en beelden in ieder geval super sfeervol en mooi. Het enige ding dat niet zo merkwaardig is in deze film is de cast, op een geweldige Sam Neill na natuurlijk, maar dat doet niet heel erg ter zake hier. Dat is niet waar de nadruk op ligt, en op zich doet iedereen wel wat ie moet doen. Goh, het is eigenlijk dat ik niet zo snel een 5* geef na slechts één kijkbeurt, maar eigenlijk is dit nagenoeg een foutloze film voor mij. Carpenter levert hier (nogmaals) een parel mee af. Ik denk dat ik Halloween nog net dat tikkeltje beter vind, maar daarbuitenom is dit de beste film die ik tot nu toe van hem zag. Er zit in ieder geval zeker een herkijkbeurt in, en wie weet ook wel een verhoging dan. Voor nu een dikke 4.5*.

details   naar bericht   reageer  

Event Horizon (1997) 3,5

28 maart, 01:34 uur

''Hell is just a word. The reality is much worse''.

Event Horizon is geen perfecte film, maar het is wat mij betreft wel een absolute cultklassieker. Het verhaal, en dan voornamelijk de onderliggende subtext, is ongelooflijk interessant en intrigerend. De film is niet 'eng' in de traditionele zin van het woord, maar wel verontrustend. Vooral richting het einde wordt de sfeer heel erg Lovecraft-achtig, wat ik fantastisch vind. De heel korte beeldstukjes die je te zien krijgt over wat er gebeurd is met de vorige crew zijn verschrikkelijk duister, bruut en fucked up; geweldig. Dat bijna alles, of toch heel veel, aan de verbeelding wordt overgelaten wat betreft die 'hel' dimensie, en die kosmische evil entiteit etc, is ook top. Ik vond het ook heel leuk dat de personages in feite vrij slim en logisch handelen, en gewoonweg falen omdat ze ergens in terecht zijn gekomen dat ze niet kunnen vatten. Het personage van Fishburne die droog ''We're leaving'' zegt is zo goed, en ook hilarisch, omdat je zo'n logische handelingen bijna nooit in horrorfilms ziet. Van de rest van de cast doet voornamelijk Sam Neill het voortreffelijk; zeer geslaagde rol.

Maar zoals ik zei, het is helaas geen perfecte film. Er werd naar mijn gevoel nèt iets te weinig gedaan met de Lovecraft-achtige vibe, en iets teveel aandacht geschonken aan standaard actie-scènes. Deze scènes werden ook niet steevast door de beste effecten begeleid. De set van het schip had er misschien ook iets sfeervoller uit kunnen zien. Het zorgt er allemaal voor dat hier geen heel hoge score uitvloeit, maar ik vond dit niettemin echt een heel intrigerende en toffe zit. Deze gaat sowieso eens de herziening in de komende jaren. Dikke 3.5*.

details   naar bericht   reageer  

Friday the 13th Part III (1982) 2,5

Alternatieve titel: Vrijdag de 13e Deel 3, 27 maart, 23:50 uur

De eerste twee Friday the 13th films waren ook al geen meesterwerken (hoewel ik part 2 opvallend bovengemiddeld vond), maar dit derde deel is wel duidelijk een heel stuk zwakker. Het kampsfeertje is niet aanwezig in deze, en dat vind ik normaal juist het charmantste aan de reeks. Maar over het algemeen heb ik hier nu ook niet echt over te klagen, want je krijgt gewoon wat je verwacht; Jason die tieners afslacht. Dat groezelige, soms zelfs goedkoop er uitziende, beeld vind ik op de een of andere manier sfeervol, en in deze krijgt Voorhees dan ook eindelijk het bekende hockeymasker, wat wel iconisch is. De film neemt zichzelf iets te serieus, en de kills zijn echt belachelijk gore-loos, maar in z'n geheel is het een oké pulpfilm die prima uit te kijken valt. Misschien dat ik een paar vervolgen nog wel eens een keer kijk, maar dan hoop ik wel dat die zichzelf wat minder serieus gaan nemen en volledig de campy tour opgaan. 2.5*.

details   naar bericht   reageer  

Beverly Hills Cop III (1994) 3,0

26 maart, 23:23 uur

Ik had hier minder van verwacht, maar het was uiteindelijk best een leuke afsluiter van de trilogie. Eddie Murphy is nog steeds leuk, maar heeft hier wel al een klein beetje aan charisma ingeboet. Axel Foley blijft een tof personage, maar was in de eerste 2 delen vele malen grappiger en luchtiger. Het is daarom geen slechte zaak dat dit derde deel het meer over de actie-boeg gooit, ondanks dat ik dat aspect het minst leuke aan de eerste 2 films vond. De film zit in feite vol actie-scènes, en de meeste zijn goed en tof in beeld gebracht (en met nog steeds de nodige luchtigheid er in verwerkt gelukkig). De setting van het pretpark is ook leuk. Verder blijft Reinhold's personage Billy Rosewood stiekem het beste en grappigste, hoewel zijn rol hier jammer genoeg wat kleiner was.
Ik vind deze afsluiter in ieder geval iets beter dan deel 2, die ik iets teveel een herhaling van zetten vond. Deze film gooit het tenminste een klein beetje over een andere boeg. De luchtigheid en coolness van deel 1 wordt wel niet gehaald. 3*.

details   naar bericht   reageer  

Urban Legend (1998) 2,0

Alternatieve titel: Mixed Culture, 26 maart, 20:17 uur

Slecht. Het concept klinkt veel leuker op papier dan de manier waarop het is uitgewerkt in de film zelf. Ik hou echt wel van creepy urban legends, dus het is teleurstellend dat hier niet meer is uitgehaald. De openingsscène is cool, en eigenlijk zijn al de kills dat wel in principe, maar er zit totaal geen logica in, en elk personage maakt de domst mogelijke keuzes. Tuurlijk, dat is een horror trope, maar hier was het soms werkelijk beledigend voor de kijker. Ondanks dat is het grootste deel van de film nog wel vrij vermakelijk, en er zitten enkele heel fucked up scènes in zoals de hond in de magnetron, maar vanaf de twist in het verhaal kon ik dit echt niet meer serieus nemen. Dat sloeg werkelijk nergens op, en het wordt vanaf dan tot het einde alleen maar erger, met de laatste scène als dieptepunt. Daar kan dan nog aan toegevoegd worden dat de cast vrij belabberd is, op een goede Jared Leto na, en dan blijft er in feite enkel een magere 2* over voor de goede en soms wel inventieve moorden. En dan ben ik mild, vind ik. Het is overduidelijk een film die de succesformule en het sfeertje van Scream wilde volgen en nabootsen, en hier spectaculair in faalt.

details   naar bericht   reageer  

Toy Story 4 (2019) 3,0

22 maart, 01:08 uur

Toy Story 4 is nog wel een leuke film, maar het heeft de magie van de eerste drie delen een beetje verloren. Als einde van de reeks werkt deel 3 thematisch gezien ook veel beter. Het einde van deze film, waarin Woody beslist de rest achter te laten en een 'lost toy' te worden ligt niet in lijn met de eerste delen, vond ik. Maar bon, ze moesten iets doen natuurlijk, ze konden niet exact hetzelfde als deel 3 eindigen. Toch is het niet zo bevredigend, en zie ik de toegevoegde waarde niet. Ook vond ik het jammer dat de meeste bijfiguren uit de vorige films niet echt meer voorkwamen, en dat zelfs Buzz een veredelde figurant geworden is. In de plaats daarvan wordt er ontzettend veel aandacht gegeven aan Bo, die in de vorige films max 5 min screentime had, wat ik een vreemde keuze vond. Als je dan toch een powerwoman hoofdrol in deze film wilt, had dan Jessie gepakt, die in de vorige films meer gebruikt werd. Maar bon, daar eindigen de minpunten. Qua animatie is de film echt overdonderend mooi, en all in all is het verhaal vermakelijk en steekt het goed in elkaar. Enkele nieuwe toys zijn ook best tof en grappig, en Woody blijft gelukkig de centrale figuur. Het is zeker geen straf om dit uit te zitten, maar ze kunnen het er nu wel het beste bij laten denk ik. 3.*

details   naar bericht   reageer  

Toy Story 3 (2010) 3,5

21 maart, 01:55 uur

Toy Story 3 voelt in alles als het gepaste einde van de serie aan, al is het dat sinds kort natuurlijk niet meer. Dat neemt niet weg dat deze derde film uit de reeks geweldig leuk is, en in het laatste kwartier heel wat mooie levenslessen en boodschappen naar voren laat komen. Ik hoop dat de vierde film nog wat charmants gaat toevoegen, want dit is in feite wel echt een vrij perfect einde. De rest van de film is vooral fun, met weer de nodige luchtigheid en humor, kleurrijke en grappige personages, en hele mooie animatie. Als je ze alledrie snel achter elkaar kijkt, is de vooruitgang in animatie wel echt ontzettend goed te merken. Ik denk dat ik deel 2 een stukje beter vond, want deze heeft uiteindelijk toch wel een tiental minuutjes teveel 'vet' om het zo te zeggen, maar het zijn en blijven stuk voor stuk heel toffe films. 3.5*.

details   naar bericht   reageer  

Beverly Hills Cop II (1987) 2,5

21 maart, 01:55 uur

stem geplaatst

details  

Shrek 2 (2004) 3,5

16 maart, 01:25 uur

stem gewijzigd, oorspronkelijke stem was 3,0 sterren

details  

Toy Story 2 (1999) 3,5

16 maart, 01:25 uur

Heel leuk vervolg, dat nog net wat sterker is dan het eerste deel. Deel 1 had misschien een doelgerichter verhaal, maar dit vervolg heeft meer locaties, meer humor, en vooral een grotere rol voor de zijpersonages. Het is niet meer alleen focus op Woody en Buzz, ook de andere toys krijgen nu hun momentjes. Er worden ook enkele leuke nieuwe personages geïntroduceerd. En er is een minieme aanwezigheid van gezongen liedjes, wat ik apprecieer. Animatie is mooi verzorgd en kleurrijk, en ook het stemmenwerk blijft sterk. Vooral Tom Hanks als Woody blijft geweldig.

Het zijn en blijven hele leuke en charmante animatiefilms, deze Toy Story reeks. 3.5* voor deel 2.

details   naar bericht   reageer  

Toy Story (1995) 3,5

15 maart, 00:43 uur

Tijdloos vermaak, voor jong èn oud. Het is natuurlijk een kinderfilm door en door, maar er zitten af en toe toch wat verwijzingen naar andere films of woordgrapjes in die je als kleine knaap niet ziet. De animatie ziet er na 25 jaar nog steeds heel mooi en kleurrijk uit. Verouderd, ja natuurlijk, maar het zal z'n charme niet zo snel verliezen. Verder is het hele concept gewoon leuk, is het verhaal lekker kort en rechtlijnig, en zijn vooral de vele toys heel erg tof. Woody en Buzz zijn het leukste (en vooral Woody wordt echt geweldig ingesproken door Tom Hanks), maar ook de andere figuren zijn een voor een charmant. De eindsequentie is heel goed. Over het algemeen behoort het toch wel echt tot de top van de animatiefilms, zonder twijfel. 3.5*.

details   naar bericht   reageer  

Friday the 13th Part 2 (1981) 3,5

Alternatieve titel: Vrijdag de 13e Deel 2, 14 maart, 22:59 uur

Persoonlijk vond ik deze sequel een stuk beter dan het origineel, wat je vrij weinig tegenkomt in horrorreeksen. Het eerste gedeelte komt misschien wat traag op gang, maar dat viel nog wel mee door de deze keer vrij leuke en sympathieke personages. Het tweede deel van de film is echter heel goed, en vooral die laatste twintig minuten zijn een prima staaltje spanning en horror. De kills zijn niet origineel, maar wel tof in beeld gebracht, en qua gore is het ook een trapje hoger dan deel I. In vergelijking met het eerste deel is het ook leuk dat Jason hier eindelijk de killer is. Hoewel ik moet zeggen dat hij helemaal niet zo indrukwekkend of scary is, zoals een Michael Myers dat absoluut wel is. Jason is hier af en toe maar een stuntelige hillbilly met een hooivork, maar bon. In the Friday the 13th reboot van een decennium geleden is het toch een onoverwinnelijke beer van een vent, maar dat zal dus wel de evolutie van het karakter gaan zijn neem ik aan. Ook geen hockey-masker, jammer. 3.5*, en dat komt puur door dat hele sterke laatste kwartier, anders was het een solide 3* geweest. Bovengemiddeld wat mij betreft.

details   naar bericht   reageer  

Beverly Hills Cop (1984) 3,0

14 maart, 00:12 uur

Leuk, maar voornamelijk voor de komedie en niet zozeer voor de actie. Eddie Murphy is charismatisch, grappig en energiek. Wat een geweldige prestaties zette die man toch neer in de jaren '80. Die lach alleen al, fantastisch. De andere personages zijn echter ook leuk. Het tempo zit goed, en dat constante muziekdeuntje is heel tof en werkt aanstekelijk. Voor de rest heb ik er niet superveel over te zeggen; de actie is nergens speciaal, en het verhaal blijft ook braaf binnen de lijntjes, en is nergens echt erg interessant. Maar in z'n geheel is dit een fijne en vermakelijke jaren '80 actie-komedie, met een geweldige Eddie Murphy. Ik ga de volgende delen er ook maar eens achteraan gooien. 3*.

details   naar bericht   reageer  

Friday the 13th (1980) 3,0

Alternatieve titel: Vrijdag de 13e, 13 maart, 00:58 uur

De film begint eigenlijk vrij goed en sfeervol. De beelden van die uitgebreide bossen en velden zijn mooi en sfeerverhogend. Het ziet er misschien een beetje goedkoop uit soms, maar juist dat vond ik nog wel charmant. De locatie van het kamp zelf is ook goed natuurlijk. De personages zijn inwisselbaar, en de acteerprestaties zijn, wel ja, wat je mag verwachten in een film als deze, maar over het algemeen vond ik het pakweg eerste uur echt leuk. Wanneer de killer onthuld wordt als een klein oud vrouwtje valt het echter razendsnel uit elkaar allemaal. Ik wist op voorhand wel dat Jason nog niet in dit originele deel zit, maar komop, je had toch wel iemand kunnen vinden die wat meer dreiging uitstraalde? Bijvoorbeeld dat moment waarop moeder Voorhees door een pan op haar hoofd wordt geklopt en neervalt heeft mij harder doen lachen dan menig moment in een comedy. Neen, het laatste gedeelte overtuigde me niet. Gelukkig was de sfeer in het eerste uur wel goed, en zitten er vrij veel kills verpakt in een korte speelduur, dus over het algemeen is dit absoluut een voldoende. Maar het had sterker kunnen zijn als Jason ook hier al de killer was geweest. 3*

details   naar bericht   reageer  

A Nightmare on Elm Street (1984) 3,0

12 maart, 22:36 uur

A nightmare on Elm Street is natuurlijk een klassieker in het horrorgenre, maar ik vind het toch maar een vrij gemiddelde film op zich. Het is nergens slecht en het duurt gelukkig kort genoeg, maar toch; hier had meer ingezeten. Geen idee waarom hier tig aantal sequels op zijn gemaakt eerlijk gezegd. Het grootste probleem is dat de film gewoonweg nergens spannend of eng is. Freddy krueger is veel te cartoonesk en kan je niet echt serieus nemen. Het dieptepunt was wel de Home Alone-achtige laatste akte. Jammer, want dit soort films moeten het natuurlijk voornamelijk van de présence van de killer hebben. Het einde is op papier nog wel redelijk cool, maar als je er langer dan tien seconden over nadenkt heb je wel door dat het zelfs de interne logica van de film zelf doorbreekt.
Niet alles is slecht natuurlijk; het is namelijk echt wel een vermakelijke film. Het concept is in ieder geval leuk, en vele malen origineler dan enige andere slasher-film uit dit tijdperk. Daar heb ik dan wel respect voor. De muziek is ook goed, en het is grappig om een piepjonge Johnny Depp hier zijn debuut te zien maken. Maar over het algemeen overtuigt het toch niet helemaal, en ga ik het toch ook wel bij dit ene deeltje houden. Al die sequels, die ongetwijfeld matiger zijn dan dit origineel, tja die ga ik toch aan me voorbij laten gaan. Wat mij betreft is de originele Scream het onbetwiste pronkstuk van Wes Craven, en ik vind niet dat deze film in de buurt komt. 3*

details   naar bericht   reageer  

Halloween II (1981) 3,5

Alternatieve titel: Halloween II: The Nightmare Isn't Over!, 11 maart, 02:51 uur

Een hele degelijke film, tegen mijn verwachting in. Het haalt uiteraard de klasse en de spanning van het eerste deel niet, maar Halloween II overstijgt toch wel in grote mate het niveau van de gemiddelde jaren 80 horror sequel. Het is vooral fijn dat de film onmiddellijk start waar de eerste geëindigd is, en op een vrij logische manier hier op verdergaat. Op die manier voelt het bijna aan als een two-parter met deel 1. De sfeer zit goed, en de setting van het ziekenhuis is heel tof. Van deze setting wordt ook goed gebruikgemaakt; die donkere gangen, lege kamers, etc: het roept een creepy gevoel op. Dat nagelbijtende gevoel van spanning, wat het eerste deel wel had, ontbreekt hier wel grotendeels vind ik. Het begint al meer in standaard slasher-territorium te geraken; meer kills, minder spanningsopbouw. De vervolgen zullen deze trend ongetwijfeld wel verder volgen, dus ik weet niet hoe geïnteresseerd ik daar nog in ben. Oh ja, en de twist dat Laurie de halfzus is van Myers is toch ook echt heel dom. In het eerste deel was juist het feit dat Myers ogenschijnlijk toevallig koos om Laurie te volgen, angstaanjagend. Dat wordt hiermee tenietgedaan.

3.5*

details   naar bericht   reageer  

Naked Gun 33 1/3: The Final Insult (1994) 3,0

Alternatieve titel: The Naked Gun III, 10 maart, 21:46 uur

Ook dit derde en laatste deel uit de Naked Gun reeks is vrij vermakelijk, en vliegt in ieder geval voorbij. Achteraf gezien vind ik alle drie de delen toch min of meer rond hetzelfde niveau zitten; de twee vervolgen hoeven niet per se onder te doen voor de 1ste film. Oké, in dit derde deel is alle subtiliteit wel uit het raam gegooid, maar het is nu niet zo dat de eerste twee films subtiele humor bevatten. Oh, er zitten wel wat leuke woordgrapjes in hoor, maar uiteindelijk is dit gewoon slapstick humor, dat hoeft niet ontkend te worden. Maar het werkt in ieder geval zeker en vast. En daar is eigenlijk maar 1 reden voor: de geweldige Leslie Nielsen. Ik blijf erbij dat deze films al lang vergeten waren als Nielsen niet gecast was als Debrin. Hij zet een enorm leuke en hilarische rol neer, en hij draagt de film volledig. Het is grappig in feite dat Nielsen in het begin van zijn carrière vooral bekend stond als drama-acteur, want hij zet toch maar even één van de grappigste komedie-rollen allertijden neer. Het is jammer dat hij niet gesteund wordt door een sterker of slimmer geschreven script.

Leuke trilogie om gezien te hebben. Wederom 3* voor deze afsluiter.

details   naar bericht   reageer  

The Naked Gun 2½: The Smell of Fear (1991) 3,0

Alternatieve titel: The Naked Gun 2½, 10 maart, 20:02 uur

Over het algemeen is dit tweede Naked Gun deel toch wel weer gewoon best vermakelijk. Ik heb de eerste film enkele maanden geleden gezien, en dit vervolg ligt qua niveau in het verlengde daarvan. Het is tachtig minuten lang ongecompliceerde nonsens, en dat bedoel ik in de positieve zin van het woord in dit geval. Het feit is en blijft wel dat deze films gered worden door maar 1 persoon, en dat is de geweldige Leslie Nielsen. Als ze voor zijn rol de verkeerde acteur hadden gecast, zouden de Naked Gun films 10x niks zijn. Nielsen is goed op dreef hier, en zijn droge deadpan humor is hilarisch. Geregeld toch hardop moeten lachen. De slapstick situaties vind ik dan weer minder, en die domineren de film jammer genoeg geregeld. Het is af en toe toch iets te infantiel. Als de makers volledig hadden ingespeeld op die ongelooflijk droge humor van Nielsen had ik dit, en het vorige deel, een stuk beter gevonden. Maar bon, het heeft niettemin z'n charme, en het is geen straf om dit uit te zitten.

3*

details   naar bericht   reageer  

Escape from New York (1981) 4,0

Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York, 6 maart, 21:55 uur

Heel aangename verrassing! Het gemiddelde hier op Moviemeter is niet al te denderend hoog, maar op veel lijstjes zag ik Escape from New York toch vaak staan bij Carpenter's beste films. Met dat sentiment ben ik het eens; ik heb er echt 100 minuten heel veel plezier mee beleeft. De film komt heel snel op gang, en houdt daarna steevast de voet op het gaspedaal. Om de haverklap vindt er wel een inventieve of spannende actie-scène plaats. Echt een leuk tempo dus. Voornamelijk de grootschaligheid van het alles vond ik best indrukwekkend; de gedetailleerde sets van het verwoeste New York, maar ook het enorm aantal figuranten dat vaak aanwezig is; qua scope toch wel de indrukwekkendste film van Carpenter die ik tot nu toe zag. Visueel heel mooi ook. Bon, sommige vechtscènes zien er natuurlijk zwaar verouderd uit, maar vooral qua overzichtsbeelden van de stad is het heel sfeervol allemaal, met al die blauwe kleuren.
De onbetwiste ster van de film is uiteraard Kurt Russel als de übercoole anti-hero/anti-villain Snake Plissken. Wat een enorm coole rol. De rest van de cast doet het ook uitstekend (veel grote namen ook), maar er is maar één iemand de ster in dit geval.

Hoewel de film nooit vaart verliest, vond ik het gedeelte wanneer Snake gevangen genomen is wel iets minder tof. Gelukkig sluit de film hierna wel nog af met een stevig laatste kwartier, hoewel ik het einde dan weer iets te abrupt vond. Er komt nu dus waarschijnlijk een nucleaire apocalyps, of heb ik dat totaal verkeerd geïnterpreteerd? In ieder geval is Escape from New York een sfeervolle, actievolle film met vooral een heel origineel en tof concept. 4*.

details   naar bericht   reageer  

Herbie Fully Loaded (2005) 3,0

6 maart, 17:03 uur

stem geplaatst

details  

The Fog (1980) 3,0

6 maart, 00:45 uur

Sfeervol filmpje, maar het heeft toch net iets te weinig om het lijf vind ik. De opbouw in het eerste uur duurt wat te lang, en de personages interesseerden me niet echt. Vooral Jamie Lee Curtis loopt er maar wat bij in een afgezaagde rol. Het laatste halfuur, wanneer de mist over het stadje rolt, is dan wel weer heel goed. Ideale spanning, lekker sfeertje en ontzettend mooie beelden. De visuals van de geesten in de mist waren echt heel erg sfeervol en cool. Laat zoiets maar aan Carpenter over. De soundtrack was ook goed, maar deed me soms vooral aan een kopie van Halloween denken. Uiteindelijk sluit Carpenter alles strak en netjes binnen het anderhalf uur af, heel fijn. Dat vind ik een van de beste dingen aan zijn films; kort en to the point. Geen reden om de hele boel uit te rekken tot twee uur.

3*.

details   naar bericht   reageer