• 9.379.484 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Judi Dench en Javier Bardem

Releasedatum: 31 oktober 2012

Plot Skyfall

"Think on your sins."

Bonds loyaliteit aan M wordt op de proef gesteld als ze achtervolgd wordt door haar verleden. Als de MI6 vervolgens onder vuur komt te liggen is Bond genoodzaakt de bedreiging op te sporen en te vernietigen, ongeacht de hoge persoonlijke prijs die dit met zich mee brengt.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Film Pegasus schreef:

Ook blijven steken in die zelfde eeuw?

Nee, maar homoseksualiteit is toch nog niet gelijk? Ja, volgens de wet. Ja, volgens mij ook. Maar hoevelen durven niet uit de kast te komen? Dat daar een aparte term voor is zegt eigenlijk al genoeg. Daarnaast mag megaman dat vinden, evenzeer als homoseksuelen mogen trouwen.

avatar van Film Pegasus

Het is idd zo dat holebi's in de conservatieve filmwereld eerder uitzondering zijn. Net als in tv-series. Maar ik verbaas me toch nog steeds om anno 2012 termen als afwijking en bedreiging te lezen. Al wil ik die discussie niet echt op een filmsite voeren...

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

De meningen die ik vooraf gehoord heb waren nogal verdeeld dus ik ging met een open mind naar Skyfall. En werd blij verrast. Als echte James Bond fan kon ik de grepen naar het verleden (Moneypenny, de Aston Martin met de schietstoel en de mitrailleurs) erg waarderen. Er ging een luid gejuich door de bioscoopzaal toen de Aston Martin in beeld kwam dus dat zegt genoeg over het enthousiasme.

Ik vond het een gave film met een geweldige openingsscène (had ook niet anders verwacht bij een Bond film) die daarna wat indutte. Op 't moment dat ik het eigenlijk een beetje saai en langdradig begon te vinden nam de film echter weer een vlucht en zo ging het de hele film door. De eindscènes bij het ouderlijk huis van Bond waren prima, actievol en hilarisch van tijd tot tijd. Het afscheid van M was onverwachts maar met Ralph Fiennes is er al een prima vervanger gevonden.

Klein puntje van kritiek: er zitten nogal wat kleine foutjes in de film. Van die dingen die net niet kloppen. Als voorbeeld even de metroscène. Bond stapt in de metro tijdens spitsuur. Iedereen die wel is in Londen geweest is weet hoe idioot druk het dan is. Vervolgens eindigt hij na veel gedoe in een soort ondergrondse ruimte met de bad guy waarna de bad guy een metro laat ontsporen. Een volledige LEGE metro, behalve de bestuurder. Apart, in de spits.... Dat soort dingen irriteren me dan, maak gewoon een kloppende film. It ain't that hard...

Maar goed, al met al een prima Bond (één van de betere van de laatste tijd).

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Goed, Bond dus... Tijdje geleden dat ik er een had gezien, en in mijn geheugen stond toch een eind met een boot, iets van zon en een mooie vrouw... Maar de Bons anno 2012 is anders. Niet echt meer een klassieke bond. Craig had zelfs in halfschaduw iets weg van Kuifje. Maar goed, het verhaal was redelijk, en het boeide constant. Toch wel een echte Bond dus. Alles zat er in, al hoe wel het vrouwelijk schoon op een tweede plek is geschoven, en de seks scene iets wat "er tussen gepropt" overkwam... Toch ook niet meer de Bond als vroeger, en het Bond gevoel was aanmerkelijk minder. Het had zelfs een Batman gevoel. De slechterik stal de show. Bardem was een echte "Joker", en nam de film (zeker op het einde) geheel over. Hij had weer een echte "no country for.." rol, waar hij zich (in mijn beleving te weinig) mocht uitleven.

Al met al een aardige film, maar geen grote verrassing. Iets waar ik wel op gehoopt had.

Ergens was er ook wel een grote meevaller. Het was niet zo'n over de top getilde film geworden, iets waar veel grote kaskrakers anno 2012 mee te kampen hebben naar mijn idee.

3.5 uit 5 **

avatar van megaman

megaman

Film Pegasus schreef:

Ergens blijven steken in de 19e eeuw of zo?

Een ziekte (welke dat ook dan is) is ook een afwijking als je begrijpt wat ik bedoel. Als iemand zou ontkennen dat hij een ziekte heeft (geestelijk of lichaam), is hij dan ook blijven steken in de 19e eeuw...of zo? Waarom moeten we dan een uitzondering maken voor homoseksualiteit? Kijk, dat deze mensen de vrijheid krijgen en uiteindelijk (hopelijk) geheel geaccepteerd worden staat los van het feit dat dit een 'natuurlijke' afwijking is. Ik kijk persoonlijk niet graag naar kerels die met elkaar zitten te rotzooien in films of series. En volgens mij zie jij liever ook niet een omgebouwde kerel die een stijve krijgt in een scene met Bond En mocht je er niks mee hebben, dan ga jij misschien ook niet met je tijd mee want ook shemales zijn mensen. Of kijk je er gewoon niet graag naar? Kwestie van smaak? Laat dat nou toevallig mijn punt zijn in de vorige post

avatar van Thorak

Thorak

Het is een afwijking in de chromosomen inderdaad, maar wel een waar je mee geboren wordt en zelf geen invloed op hebt. 'Shemales' worden niet als zodanig geboren en hebben er dan ook helemaal niets mee te maken. Ik kijk ook niet graag naar mannen die met elkaar 'lopen te rotzooien' maar dat staat los van de hele discussie.

Het feit dat de bad-guy homosexueel blijkt te zijn boeit verder voor de hele film verloop ook bijna niet, maar alleen het feit dat het alleen al wordt aangestipt vin ik wel degelijk een pluspunt. Gewoon simpelweg omdat het ook de realiteit is en (gezien reakties als de jouwe) het nog lang geen geaccepteerd fenomeen is.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Thorak schreef:

Daar ben ik het mee eens, ze willen tegenwoordig Bond realistischer dan ooit neerzetten dus dan is een homo badguy ook niet zo verrassend.

avatar van Reinbo

Bij de Bond films met Pierce Brosnan in de hoofdrol had ik constant het idee dat Bond zelf homo was.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Want hij lag constant met mannen in bed.

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

Vanmiddag (eindelijk) gezien in de bioscoop.

Absoluut geen tegenvaller voor mij, eerder een invulling van mijn verwachtingen.

Eerlijk gezegd begon ik wel lichtjes te twijfelen of die verwachtingen ook waargemaakt zouden worden, door een aantal commentaren hier.
Dat bleek ongegrond.
Deze Bond hoort zeker bij de beste films uit de serie thuis.
De beleving is weliswaar totaal anders dan bij mijn favoriete Bond films (die van Connery en Dalton) maar die stammen dan ook uit een ander tijdperk.

Craig is een-en-al tough guy, en mist de charme van zijn voorgangers bijna totaal.
Zijn smoking lijkt hem niet te passen, en ik denk niet dat het alleen aan zijn kleermaker ligt.
Hij is er gewoon het type niet voor.
In de geweldige actiescènes overtreft hij zijn meeste voorgangers dan weer wel.
Een Bond van deze tijd.

Visueel vind ik dit de sterkste Bond ooit.
En wat een uitstekende en prachtige locaties.
De film zit er vol mee.
Om er maar een te noemen: het voormalige hoofdkwartier van Churchil

De achtervolging (over de daken van Istanboel) met motoren, en gevechten op de trein zijn waanzinnig goed gefilmd.

Sterk acteerwerk van Judi Dench en Bardem.
Een van de aangenaamste verrassingen is voor mij Naomie Harris als Eve Moneypenny.
Een schatje, maar wel met pit.
Van mij mag (nee...moet) ze nog een hele tijd in de serie blijven.

Bérénice Marlohe maakte op mij geen enkele indruk.
Een "schemerlampje" in vergelijking met de stralende Harris.

De nieuwe 'Q', Ben Whishaw is een lachertje.
Ik moest heel de tijd aan 'Brains' uit The Thunderbirds denken wanneer hij in beeld was.

Knappe regie van Mendes.
Met minder kan er bij de volgende film niet volstaan worden denk ik.

De titelsong is zeker niet verkeerd, maar ik weet zeker dat Shirley Bassey er (zelfs op haar huidige leeftijd) meer pit in gelegd zou hebben dan Adele.

Recapitulerend: een uitstekende actiefilm met een Bond voor de huidige generatie.

Naomi Watts schreef:

Want hij lag constant met mannen in bed.

Nee, maar dat lag Rock Hudson ook niet in zijn films.

avatar van namingway24

namingway24

Skyfall is een erg goede Bond-film die naar de toekomst kijkt maar tegelijkertijd een eerbetoon brengt aan de Bonds van weleer.

Er zitten een paar ijzersterke scènes in de film en het einde was briljant, maar voor elke goede scène (shaduwgevecht voor neon-reclame) zat er ook weer één tussen die me niet kon boeien (komodovaranen?). Javier Bardem was een goede schurk, maar ik vond Daniel Craig niet op zijn best.

Erg goede film, maar zeker niet mijn favoriete Bond-film: da's Casino Royale.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Sam Mendes en Roger Deakins mogen bij de volgende Bond weer van de partij zijn wat mij betreft. Die twee zijn namelijk (grotendeels) verantwoordelijk voor een bijzonder fraai exemplaar in de geschiedenis van 007. Deze 'Skyfall' is (ook) wat mij betreft één van de beste films uit de reeks.

Daniel Craig bewijst zich wederom als een uitstekende James Bond en de intrede van Javier Bardem als bad-guy is minstens zo aangenaam; mooi personage om te spelen voor de Spanjaard; lekker fout, maar toch beangstigend.. zeer goed. En wat die 50 jaar oude fles Macallan betreft: inleveren die hap. Een beetje om ouwehoeren met zo'n dure fles whisky.. homo. Wel een goede scéne overigens.

Ja, vond het allemaal best goed eigenlijk. Toen Silva z'n verminkte gezicht liet zien, kwam bij mij heel even het Dark Knight gevoel omhoog, maar verder bleef dit beperkt. Bardem geeft er in ieder geval een lekker naar en creepy gevoel bij. En oké, de film kent wat onlogische momenten en bepaalde punten worden wat makkelijk weggewaaid, maar vervolgens zien we bijv. Deakins z'n kunsten weer vertonen in een heerlijk geschoten scéne. Zeer goed camerawerk. Verder is het grotendeels puur vermaak.

Lekkere actie, humor, sfeervol.. één van de ''mooiste'' scénes; de vechtscéne in Shanghai, met die blauwe kwal op de achtergrond. Mooi! Heb me prima vermaakt.. en we zijn weer bij het begin van alles. Erg leuk allemaal. Moet eerlijk zeggen dat ik niet rouwig was toen 'M' het hoekje om ging; die ouwe begon wat vervelend te worden. Verder leuk dat Fiennes erbij is. De vrouwen waren niet zo bijzonder in deze prent.

Benieuwd waar ze de volgende keer mee aan komen zetten. Hopelijk blijft Bond.. James Bond wat op dit niveau bungelen, want het niveau à la Quantum of Solace zie ik niet graag terug. Dit is hoe het hoort, een échte Bond-film. In de volgende wil ik wel weer wat krokodillen, haaien en piranha's zien ofzo. De Varaan was in ieder geval een ''stapje'' in de goede richting. Zowel van Bond, als de makers.

avatar van gatygun

gatygun

LOTR-lover schreef:

Maar goed, al met al een prima Bond (één van de betere van de laatste tijd).

Waar ik me meer aan stoorde was dat bond gelanceerd werd over de rand van die trappen in de metro, maar echter langzamer was dan de bad guy die viel en moet opstaan lol.

maja de film had wel een stuk meer fouten dan dat.

avatar van Flavio

Flavio

Redelijke film waarij het script toch wel de zwakke schakel is. Ging het schurken vroeger nog om wereldheerschappij, in deze Bond gaat het om wraak op de oude M. Dat maakt alle actie nogal over the top en zorgt ook voor een behoorlijke anticlimax. Locaties zijn mooi en Bardem is, op het motief na, een goeie bad guy, maar verder een film die je na een uur vergeten bent.

avatar van gatygun

gatygun

Erg slechte bond film in mijn visie.

- het verhaal is gewoon belachelijk slecht, gepleisterd in elkaar gezet en onzinnig.
- De cast is ronduit slecht die nieuwe cast, wat een bende ( we moeten nu een man voor m pakken, en een zwarte secretaresse....... kom op man.)
- gadgets geen gadgets, oh dacht dat ik bond zat te kijken maar nee hoor
- M had al afscheid moeten nemen jaren geleden, het lijkt wel een zwaar bejaarde oma gaat nergens over
- de hoofdvijand slaat ook nergens op, een of andere gaylord die gek probeert te doen "aka joker" beetje jammer. maja de film was wel erg veel geïnspireerd door de batman film.
- auto's misshien die ook echt een "wow factor hebben" inplaats van recycle want we weten toch niks meer.
- mooie locaties, enige mooie locatie die ik zag was de laatste ook gelijk
- waar is de humor, de stijl? de elegantie in de film? de sfeer? etc etc ..... kon het niet vinden.
- En het einde dan, wat een onzin.

Het is duidelijk dat onze bond ook niet veel films meer zal zien. HIj ziet er al aardig oud uit. Ik vraag mij af of hij de volgende is die getroffen zal worden in de de aankomende film.

De film in vergelijking met de vorige twee bond films was een verademing, maja die waren dan ook erg slecht voor bond films.

Echter meer dan een standaard actie film met een iets hoger budget kan ik er niet van maken.

Ik geef het een 3 omdat de bond acteur goed acteert, dat onze bejaarde toch nog haar best doet niet al te ongeïnteresseerd te kijken. en het toch een aardige actie film is.

Maar voor een bond film is het een aanfluiter.

Ik denk dat het tijdperk van "bond is echt iets speciaal" vervallen is. Het is nu niks meer dan de zoveelste actie film die in de bios draait. Vooral met het einde en de cast wijzigingen voor de aankomende films zal bond niet meer in de bios door mij gekeken worden.

Jammer

avatar van Reinbo

Alsof je uitingen van homosexualiteit zag? Er werd enkel in tekst naar gehint. En als hetro ben je dan wel behoorlijk preuts als je daar al over valt. Ik vond het juist wel stoer. Verder zou het Bond bi maken en geen homo.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

gatygun schreef:

Sorry maar ik hoef geen vent te zien die een andere vent zit af te lebberen of strelen. Misschien leuk voor de homo's die ernaar kijken. voor mij als hetro kots ik ervan.

Huh? Waar heb jij het over? Dat werd toch helemaal niet gedaan in de film? Dat jij daar nou meteen aan denkt als iemand een blousje recht trekt...

repok

Door het hoge cijfer toch eens gaan bekijken. Het enige wat ik vroeger eigenlijk altijd leuk vond waren de snufjes. Nu krijgt hij een mooi uniek pistool, wat totaal geen meerwaarde heeft gehad in de film, en wat hij na 10minuten kwijt was?! Jammer. En dan krijg je ook nog een radiozender, van 2x3cm groot, wel wat groot in deze tijd?! Jammer. Einde was 'Home Alone' voor 12 jaar en ouder.....

(De scene dat Bond voor het eerst de boef ontmoet was zeer sterk en enigszins ransig door de 'sexuele' homo achtige intimidatie.)

Ik miste een mooie nieuwe auto met snufjes. De 'Bondgirls' waren mooi maar de interactie was niet echt zoals ik van Bond gewend ben.

Begin van de film was nog wel aardig, ook de boef speelde leuk zijn rol, maar al met al heeft het me niet echt kunnen boeien. Blijkbaar dus niet mijn genre. Voor de mooie beelden en goed begin 2,5*

avatar van 3raser

3raser

Ik vond de Bond films met Daniel Craig tot nu toe niet heel best. Deze film verraste me gelukkig. Toch zitten er volgens mij een paar missers in de film.

In de eerste achtervolgingsscene wordt Bond geraakt door zijn tegenstander. Om precies te zijn ergens net onder zijn rechterschouder. Even later wordt Bond van het dak van de trein geschoten door zijn collega met een behoorlijk groot kaliber (gezien de impact en de val). Maar verderop in de film is er nergens een schotwond te zien van het tweede schot?

Daarnaast was het enigszins stom van M en de jachtopziener om een zaklamp te gebruiken tijdens hun vlucht. Dat doe je niet als je ongezien weg wilt komen. Ook vreemd dat Bond zoveel haast had om naar M te komen dat hij niet eens door had dat hij zijn vijand voorbij rende (over het ijs). Over dat ijs gesproken, blijkbaar had hij er makkelijk omheen kunnen lopen aangezien hij niet heel erg ver van de kant af stond.

Maar goed, het blijft een film he. Daarin gebeuren nu eenmaal onverklaarbare dingen.

avatar van gillie24

gillie24

Bond homo? Silva homo? Hou op met die onzin!

Was gewoon een spelletje wat Silva (Bardem) speelde. Kijken hoe Bond zou reageren en hij speelde het goed mee. Ik heb hartelijk moeten lachen om die scene.

avatar van roeman

roeman

Nou gisteravond was het eindelijk zo ver, wij zijn met z'n 5e naar Skyfall geweest. Vader (73), Moeder (64), Echtgenoot (44), Dochter (12) en ik (46) en we hebben met z'n 5e genoten van de film. Mijn ouders echte Bondfans van het eerste uur (Dr. No) vonden het een geweldige amusante en vermakelijke film. Mijn dochter vroeg of ze hem meteen thuis nog een keer kon zien en mijn man heeft zich uitstekend vermaakt. Al met al dus geen slecht commentaar.

Skyfall is een uitstekende Bondfilm met alle elementen die bij een Bond horen. Het verhaal is niet hoogdravend (gelukkig niet het is en blijft een Bond) en de vrouwen zijn mooi, de schurk slecht en de actie explosief en de humor typisch Engels, zeer droog en spitsvondig. Is hij beter dan CR, nee net niet, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

Het vernieuwde kennis maken met Q was werkelijk een schot in de roos en ook de kennismaking met Moneypenny was uitstekend gevonden.
De rol van M was dit keer uitgebreider en haar relatie met Bond kwam ook uitstekend naar voren zonder al te sentimenteel te worden of te diep op de zaken in te gaan (kan ook niet het blijft een Bond).
De "nieuwe" Bond die duidelijk meer emoties mag en kan tonen is een verademing, hij blijkt dus toch gewoon een mens van vlees en bloed. Hij wordt duidelijk boos, heeft humor en heeft gevoelens voor M die we nog niet eerder zo gezien hebben, ik hou van deze "nieuwe" bond. Hij staat dichter bij je als kijker en weet meer emotie op te weken dan zijn voorgangers. Ook de chemie tussen M en Bond is "echt".

De schurk is angstaanjagend vooral omdat het persoonlijk is, hij wil niet de wereld veroveren, of al het goud of olie of totale werelddominatie, nee hij wil M. En dat maakt dat hij een van de engste schurken is uit de Bond geschiedenis. De engste zeker niet want we mogen Blofeld, Zorin en Le Chiffre niet vergeten, maar Silva komt zeker in de top 5 voor.

Wat vooral leuk was in deze film de kleine en slimme verwijzingen naar de andere bondfilms, ik zal er vast wel een heleboel ook over het hoofd hebben gezien, maar die ik zag waren leuk gevonden. Dat Severine zo snel dood ging deed mij denken aan Hatcher in Tomorrow never dies, die was ook zeer snel uitgespeeld Wat ik wel een verschil vond tussen Hatcher en Marlohe is dat ik Marlohe overtuigender vond spelen.

Ook de muziek was weer een verademing net als de titelsong van Adele, weer geheel in stijl, ze hebben gelukkig het licht gezien en begrijpen dat een Bondsong aan bepaalde voorwaarde moet voldoen, net als de muziek, in Skyfall is het plaatje weer compleet.

Wat wel aardig was in de bios dat iedereen even stil viel toen M riep "Take the bloody shot" en Eve het ook daadwerkelijk deed, een geluid van herkenning toen de Austin Martin tevoorschijn kwam en dat je werkelijk een speld kon horen valen toen M doodging, de film had duidelijk momenten die wat met het publiek deed. Ook de humor bleef niet onopgemerkt. Het moment dat Eve zich voorstelde als Moneypenny was ook zo'n moment dat mensen duidelijk een moment van herkenning hadden.

Dus kort samengevat een uitstekende Bondfilm met een geweldige Craig die van mij nog wel een paar Bondfilms mag maken. 4.5*

avatar van RipCurl

RipCurl

Als je van films houdt met overdreven product placement, flauwe grappen en dingen die zelfs Chuck Norris niet zou overleven...dan is dit jouw film. De rugridderende badguy was dan weer wel apart. Het ziet er wel goed uit hoor, maar het was niet de topper die ik had verwacht.

avatar van gillie24

gillie24

@Roeman

Prima recensie! Helemaal mee eens!

avatar van roeman

roeman

gillie24 schreef:
Bond homo? Silva homo? Hou op met die onzin!

Je hebt helemaal gelijk.
Wij hebben er ook om moeten lachen vooral toen Bond zei "wie zegt dat jij de eerste bent", dat was briljant gevonden. Vooral omdat Silva daar klaarblijkelijk niet van terug had, spelletje uitgespeeld 1-0 voor Bond.

gatygun schreef:
Erg slechte bond film in mijn visie.

- gadgets geen gadgets, oh dacht dat ik bond zat te kijken maar nee hoor
- mooie locaties, enige mooie locatie die ik zag was de laatste ook gelijk
- En het einde dan, wat een onzin.

Maar voor een bond film is het een aanfluiter.

Jammer

Ben het helemaal met je eens !!!

roeman schreef:

Nou gisteravond was het eindelijk zo ver

Nu begrijp ik je cijfer ook veel beter. Als je de schurk 'angstaanjagend' vind, ben je m.i. niet veel gewend (op filmgebied). De schurk speelde leuk, maar was voor mij, als hetero-man, hooguit door zijn gaylord gedrag angstaanjagend. Dat was dan wel weer een van de beste scenes van de film.

avatar van Stephan

Stephan

repok schreef:

Daar hebben ze een woord voor...

avatar van Zandadder

Zandadder

Arbil schreef:

Goldfinger niet?

Wellicht de beste samen met goldeneye... diamonds are forever ook sowieso

Wat mij betreft:

1. Glady Knight - License To Kill

2. Jack White/Alicia Keys - Another Way To Die

3. Duran Duran - A View To A Kill

4. John Barry - On Her Majestys Secret Service

5. Paul Mccartney & The Wings - Live And Let Die

Adele's Skyfall past goed bij het thema van de film. Zeker na de intro.

In een eerder stadium had ik liever het Supremacy van Muse gehad. Maar ere wie ere toekomt.

Adele heeft een geweldige track afgeleverd.

avatar van Thorak

Thorak

Stephan schreef:

Daar hebben ze een woord voor...

Inderdaad, ho·mo·fo·bie en er zijn er hier zo te lezen een hoop van op MovieMeter te vinden...

spiongeheim agentsociopathpolice impersonator mi6moordenaarart gallerybritish secret serviceimaxuzi booby trapimpersonating a police officermacaokomodo dragon007: (2012)智破天凶城 intensevibrant