• 159.512 films
  • 9.819 series
  • 29.126 seizoenen
  • 608.889 acteurs
  • 355.377 gebruikers
  • 8.901.669 stemmen
Avatar
 

Meningen

Hier kun je zien welke berichten Boneka als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Adrift (2018)

Had 'm al een tijdje liggen, maar gisteren hem ik 'm dan eindelijk opgezet. Adrift. Op drift zoals wij zeggen. De blu ray ziet er goed uit, maar heeft geen sprankelend helder beeld. Kennelijk hebben ze de tijd een beetje willen nabootsen. Het geluid is wel subliem. Vooral als die hele grote "boot" even langs komt varen (wow). Adrift zit niet chronologisch in elkaar. Dat had eigenlijk best gekund, om zo na het incident met de vele flashbacks te komen. Men koos anders en begon met flash forwards om vervolgens weer met flashbacks te komen. En zo schommelt de film op en neer tot het slot stuk. Het had voor mij niet gehoeven, omdat je zo ook een stuk verraad in de film. Je ziet haar al alleen dobberen zonder Richard. Maar goed het is weer eens een andere manier van kijken. Een ongeloofwaardigheid merkte ik direct op en ik dacht dit kan niet waar zijn. Dus heb ik na het zien van deze film gelijk haar interview bekeken van Tami. En dan blijkt dat het inderdaad niet zo is geweest. Toch klopt zo'n 80% van het verhaal. De pindakaas, het eten van sardientjes, de staat van de boot, het navigeren via de sextant, de ruim 40 dagen dat ze heeft gedobberd het klopt allemaal. Het boek is uiteraard verder gedetailleerd. Het weerzien van het echtpaar naderhand is leuk voor een boek, maar in een film niet interessant. De reden dat ze Richard nog even in leven laten is vooral bedoeld voor de communicatie, maar dat hadden ze ook kunnen verwerken in de flashbacks met al hun mooie herinneringen. Zoals ik heb gelezen en ook al onwerkelijk overkomt in de film is Richard met de orkaan verdwenen in de oceaan. Maar goed voor de film zijn deze 20% verzonnen detail wel mooi. Een ander klein dingetje dat is verzonnen zijn de hechtingen die ze zelf zou hebben genaaid. Maar goed dat zijn maar kleine details.

De film duurt zo'n anderhalf uur en dat is meer dan genoeg voor een "All is Lost" film. Hij is beter dan van Robert Redford, maar minder amusant dan Kon Tiki uit 2012. Desondanks vond ik Adrift zeker de moeite waard!

Film 3.5
Beeld 4.0 (bd)
Geluid 5.0
Extra's helaas geen.
Adrift true story: the real life tale of a sea survival like no other - telegraph.co.uk

Adventures of Robin Hood, The (1938)

Robin Hood een van de eerste verfilmingen van het zeer bekende verhaal in Nottingham forest al is er van het bos woud nog weinig van over. De film uit 1938 staat op een prachtige blu ray versie waar de kleuren er nog steeds vanaf spatte. De film is fantastisch gerestaureerd met mooie kleuren zonder spetters en oneffenheden. Alleen is soms de scherpte wat weg zeker als je de hoofden op afstand bekijkt. Maar in close-up gewoon een mooi beeld. We hebben natuurlijk wel te maken met twee zijwaartse balken, maar dat stoort nooit. Het geluid is voldoende. De blu ray versie kent een scala aan extra's waar ook de nog oudere Robin Hood films tevoorschijn komen. Heel erg leuk om te zien. En wat betreft het verhaal daar is weinig aan gesleuteld. Alleen in de de laatste Robin Hood van 2010 is het verhaal naar voren geschoven. De versie van 2018 heb ik nog nooit gezien.

Okay dat waren de details. Wat zeker niet onvermeld mag blijven is de fantastische rol van Olivia de Havilland geboren in Tokio op 1 juli 1916 en pas overleden op 25 juli 2020!!!!!! op 104 jarige leeftijd in Parijs. Ze heeft de Coronatijd nog meegemaakt pff. Robin Hood was zo'n beetje de eerste bekende film van haar al denk ik dat Captain Blood uit 1935 ook nog wel een bekende was. Maar de echte doorbraak kwam natuurlijk in 1939 Gejaagd door de wind.

Errol Flynn was natuurlijk de flamboyante filmster uit die tijd. Daarom heeft ie het ook niet echt lang volgehouden. Gedraagt zich vaak als een vogeltje met de borst vooruit. Hier ben ik hoor mij wat volgt door een overdreven schaterlach. Het was ook wel een beetje typisch zoals er toen werd gefilmd. Errol is overigens maar 50 geworden.

Het verhaal van Robin Hood is bekend. De goede struikrover gaat het bos in, omdat de broer Richard uit het land is. Zijn broer hanteert andere wetten en maatstaven waardoor Robin het hazenpad kiest het grote woud waar hij onvindbaar is. De Robin Hood van 1938 ziet er vooral sprankelend uit. Het is allemaal vrij luchtig gefilmd. Soms wat serieus, maar de fun staat hier vooral voorop. Leuk gemaakt en zeker een klassieker die genoemd mag worden als een van de eerste echte Robin Hoods!

Film 3.5

Beeld 4.0

Geluid 3.5

Extra's 5.0

African Queen, The (1951)

Had de film ooit in het verleden een keer gezien en vond 'm toen best wel saai. Echter toen zat ik nog volop in Tarzanfilms die veel meer spektakel brengt in het jungle. Zodoende geen mensen die worden verslonden door krokodillen al zien we die wel, en de hippo's blijven ook redelijk rustig al had ik gehoopt dat er eentje toen ie onderdook eventjes tegen de gammele boot aan zou botsen. Echter dit gebeurt niet. Toch heb ik me best vermaakt en doen Humphrey Bogart en Katharine Hepburn het heel aardig. Niet altijd wordt er hoog geacteerd en het verhaal komt hier en daar ook niet echt geloofwaardig over. De romance ineens is wel erg opvallend te noemen. Afijn het is niet zomaar een bootreisje en hier en daar gebeurt er gelukkig wel wat. Met name door de stroomversnellingen en de gevaarlijke watervallen. En de vijand komt ook in het zicht. Zodoende moeten ze toch wat gevaarlijke momenten doorstaan. Wanneer er niks gebeurt kunnen we genieten van de natuur en de dierengeluiden en zijn de conversaties heel aardig. Mooi is dat er geen computerwerk is gebruikt dus veel materiaal is gewoon puur natuur. Alleen bij gevaarlijke momenten is uiteraard de studio gebruikt. Dit kun je soms ook wel wat zien aan de lijntjes van die twee. Op het eind lijkt het helemaal mis te gaan, maar dan komt tot twee maal toe toch de reddende engel. Geloofwaardig? Nee, maar zeker vermakelijk. Men wil toch weer fijn naar huis gaan in 1951 Btw The African Queen is dus die gammele boot en niet Katharine Hepburn

Het beeld op deze transfer blu ray is zeer goed te noemen. Geen vuiltjes of andere onregelmatigheden. Wel moeten we het doen met twee zwarte balken aan de zijkant. Wel is ie gelukkig mooi in kleur.

Film 3.5
Beeld 4.0
Geluid 4.0
Extra's 4.0

All the Money in the World (2017)

Uitstekende film over een kidnapping van een "rijkeluis" zoontje begin jaren 70.

Hij begint met van alles en nog wat en we zien ook heel wat flashbacks om te weten hoe de familie tot stand is gekomen. Verwarrend? Nee zeker niet het is en blijft goed te volgen. De hele film heeft mij zeker niet verveeld en het aparte sfeertje begin jaren 70 deed het goed. Ook het kleurgebruik is uitstekende verfilmd. Precies goed. Had misschien wat meer van de kidnappers willen zien, want dat gedeelte zag er ook erg goed uit. Het doorverkopen van de jongen had wel wat beter gebracht kunen worden aan de andere kant mis je dan ook in spanning bij in de inval, omdat je dan al weet dat hij er niet meer is. De nieuwe kidnappers verraste mij wel en ook hun hele web in het vervalsen van spullen en alles wat daarbij kwam. De grootvader doet het goed. Het blijft natuurlijk een ijskoude vent en hoewel hij best veel sympathie voor de jongen had hij kon het maar niet verkroppen dat de eigenaarsrechten lagen bij zijn moeder. Overigens terecht als je zijn drugsvader zag. Opvallend was ook dat moment aan tafel bij de overdracht.

Afijn ik vond het tot het einde toe een heerlijke film om naar te kijken. Vooral het sfeertje in Italie, met al zijn glorie mooie auto's en kleding deed het goed. Maar toch ook een schoonheidsfoutje. Er zou vanwege de oliecrisis op een zondag niet gereden worden alleen dus die auto. In de verte zie je gewoon tientallen auto's rijden. Dat vond ik slecht gemonteerd! Voor de rest is All the Money in the world een heerlijke film. Nog een pluspunt vond ik de acteerprestaties van de jongen. Vooral op het eind wanneer hij zichtbaar vermoeid en verzwakt raakt vond ik goed gemaakt.

Film 4.0
Beeld 4.5
Geluid 4.5
Extra's geen

Almost Famous (2000)

Ik zie dat ik deze film alweer 7 jaar geleden voor het laatst heb bekeken. Nu een klein half puntje eraf, maar ik vind het nog steeds een erg leuke film prima sfeer en heerlijke muziek. Vooral dat nummer Fever Dog wat wel wat weg heeft van U2. Wie het nummer echt heeft gezongen kon ik zo gauw niet vinden. Stillwater was een fictieve naam in deze film. Zie nog wel iets van The Stone Garden maar of zij dat nummer toen hebben gezongen is mij onbekend.

Tja de zit is lang 2.41 minuten. Dat had denk ik wel in ruim 2 uur gekund al is deze film ook met deze lengte. De lange versie is gelukkig wel in 4K met iets beter beeld. Geluid is sowieso erg goed. Almost Famous is inmiddels alweer 22 jaar oud poeh. Kate Hudson is de ster in deze film. De bandleden doen het zeker ook goed. Veel minder vond ik Patrick Fugit die toch wel erg jong is, al was de regisseur in die tijd ook pas 16 toen hij journalist werd. Maar goed de tegenstellingen zijn zo best wel groot. Maar toch deze film kijkt heel erg fijn en dromerig weg met als absolute knaller Fever Dog en de aantrekkelijke Kate Hudson.

Film 3.5

Beeld (4K) 4,0

Geluid 4.0

Extra's 5.0 gemaakt in 2021

Alpha (2018)

Een bijzondere film die helaas niet bijzonder is geworden. Het verhaal is simpel en makkelijk verteld. Het vervolg na de val is mooi gemaakt maar zeer voorspelbaar. De film heeft nogal wat plussen en minnen. De plus zit 'm in het beeldmateriaal en dan met name de schoonheid van de vergezichten. Ook de muziek is een pre zij het wat te bombastisch. De gesproken fantasietaal vind ik subliem gemaakt. De wolf die zijn metgezel wordt "speelt" ook een mooie rol. De wolf is overigens een kruising van een hond en een wolf. Bijzonder dat zeker. Maar helaas heeft de film ook aardig wat minpunten. Zo is vooral het begin met de bizons veelal met CGI bijzonder slecht gemaakt. En dat anno 2018. Het ziet er gewoon nep uit. Jammer. Ook de wraakgevoelens van de bizons zijn tenenkrommend en al helemaal als het beest het joch over de klif gooit en ja hij valt precies goed langs de rots. Daarna natuurlijk een mooie overstroming en dat redt hem dan van de dood Nee dit gedeelte vond ik bijzonder zwak gemaakt. Men had dan beter een soort mix kunnen maken van echt en animatie zoals in de Jungle Book. Gelukkig heeft ie daarna genoeg vertier en is de ontmoeting met de wolf erg mooi gemaakt. Daarna komen er nog genoeg ongeloofwaardigheden, maar ja daar moeten we dan maar doorheen prikken.

Alpha is niet subliem uitgewerkt, maar zeker een kijk droombeurt waard.

Film 3.0
Beeld 4.5
Geluid 4.5
Extra's 4.0

American History X (1998)

Deze film had ik al lang op mijn verlanglijstje staan, maar vanwege het thema lang laten liggen. Was bang dat we een soort ram film kregen tegen alles wat donker is. Dit is gelukkig niet het geval. American History X is mooi in balans. Alleen jammer dat ik deze blu ray enkel met Engelse Subtitles had. Juist bij dit soort films is het toch lekkerder om hem in het Nederlands te bekijken. Toch heb ik 'm aardig goed kunnen volgen. Was soms wel even zoeken in waar we zaten. Daarbij wordt kleur afgewisseld met zwart wit. Een gedurfde keuze, maar hij valt goed uit. Zwart wit bij krachtige scenes. Kleur bij "gewone scenes" al was het geen straf geweest deze hele film in zwart wit te bekijken. Ga hem zeker nog een keer bekijken voor wat ik gemist heb.

Edward Norton speelt een krachtige fascist die door zijn verleden omgeslagen is naar extreem rechts. Door zijn daad (daden) raakt ie in de gevangenis waar alle rassen door elkaar zitten. Vond het dan ook mooi dat hij gekoppeld werd door een donkere jongen in de laundery. Enige scepsis dat het wel opvalt dat hij compleet veranderd. Misschien iets te veel van het goede. Wel mooi voor een film natuurlijk. An sich ook wel mooi dat het vooral spontaan is ontstaan zonder hulpverleners die sowieso in Amerika niet staan te trappelen in het gevangeniswezen. Resocialisatie is nooit een sterk punt geweest in Amerika.

Vond de moeder ook zeer sterk spelen en een zin zal ik nooit vergeten. I'm ashamed that you came out of my body.

https://www.bing.com/videos/search?q=i+ashamed+that+you+came+out+of+my+body+American+history+X&view=detail&mid=9BEBBB282ED2B51CEA739BEBBB282ED2B51CEA73&FORM=VIRE

Een scene waar Danny compleet losgaat met zijn gezin.

De muziek vind ik mooi, maar wel hier en daar wat zwaar aangezet. Die koorknaapjes hadden van mij ook hier niet gehoeven. Het eind is toch wel verassend. de denkt aan het ene; het andere gebeurt

American History X is zeker een interessante film, maar niet voor iedereen weggelegd. De scene waar de donkere jongen zijn tanden op de goot moest plaatsten en daarna een trap kreeg tegen het hoofd zal ik niet snel vergeten pff

American Made (2017)

Als je niet van dit type films houdt dan haak je al snel af denk ik. Het is inderdaad een wat swingende film geworden licht biografisch met een komische inslag. Een echte spannende film met een goed plot is het zeker niet. Het is hier en daar best wel een fragmentarische film geworden. Toch loopt ie wel aardig moet ik zeggen. Waar ik me wel zeker weer aan heb geërgerd is het beeldmateriaal. Het is kennelijk mode geworden om veel te spelen met kleuren. Na het dramatische kleurpallet van Selma het fletse the Hitman's Bodyguard krijgen we nu een bijna aquarelachtige film. Felle onechte groene gele en blauwe kleuren. Bah! Stop met deze flauwekul. De film wordt hiermee weer behoorlijk verkracht. Kan me wel voorstellen dat je de tijd wil aangeven, maar dit ziet er weer "heerlijk" fake uit en dat terwijl er weinig gebruikt is gemaakt van de computer. Tom is namelijk zelf een zeer goede piloot!.

De film is deels geslaagd. Ziet er verder fris en vlot uit en kijkt best lekker weg. Helaas zijn er wel stukken uitgehaald die ik best had willen zien. Zoals het kerkgedeelte. Maar er moest helaas teveel geknipt worden om er een 2 uur durende film van te maken. Overigens de echte Barry Seal was behoorlijk een de dikke kant. Gelijkenis was er dus niet echt behalve dat maffe kapsel misschien. Rest van de cast speelt wel aardig. Zeker voor Domhnall Gleeson. Uitstekende acteur.

Film 3/3.5

Beeld 3

Geluid 4

Extra's 4

American Sniper (2014)

Opnieuw bekeken en nog steeds een toppertje. De switch naar thuis is misschien wat minder maar toch ook wel interessant. De missies waren natuurlijk vooral na 9/11 dus logisch dat men er zin in had om die gasten een koppie kleiner te maken. Het feit dat veel militairen het moeilijk hebben is wel te begrijpen. Het thuisfront moet er helaas mee dealen. Niet altijd eenvoudig. Misschien waren die 4 missies ook wel te veel voor Chris Kyle uitstekend gespeeld overigens door Cooper. Vanaf 2100 meter schieten is zeker bijzonder. Zover komen de meesten niet. Een echte sniper!

Extra pijnlijk is natuurlijk zijn dood door notabene een oud veteraan. Mijn neef heeft zijn graf overigens nog bezocht

Beeld en geluid is goed. Wel jammer dat er geen 4k versie van is en dolby atmos.

Film 4,0
Beeld 4,0
Geluid 4.0
Extra's 4,5

Angel Heart (1987)

De trailer ziet er spannender uit dan ie is. Het is dan ook geen spannende horror thriller geworden, maar een wat te trage mysterieuze noir film. Heb de film bekeken in de onlangs gerestaureerde 4K versie. Die ziet er een stuk beter uit, maar heeft natuurlijk niet de echte 4K kwaliteit. Echter het geheel ziet er wel sfeervol uit, maar verwacht geen intro alla James Bonds' Spectre in het "mooie" zweterige voodoo achtige New Orleans. In Spectre zien we in de openingsscene een weergaloze mooie optocht in volle heldere kleuren. In Angel Heart zijn de kleuren een stuk verzadigder, echter wel met een voldoende.

Afijn de film bekeken met Engelse subs, en afgezien van het begin, toch soms wel lastig te volgen. De film zelf doet me na afloop een beetje denken aan Shutter Island waar de hoofdpersoon ook de dader is. Echter Shutter Island vind ik wel een betere film. Dat komt misschien omdat de echte spanning een beetje ontbreekt en de logica van plaatsen soms onduidelijk is. Toch heeft de film wel wat waar Mickey Rourke mij sterk doet denken aan Bruce Willis. Dezelfde uitstraling en mimiek. Robert de Niro ziet er strak uit, maar heeft geen echte grote rol in Angel Heart. We zien ook Lisa Bonet voorbij komen. Ik heb haar altijd een hele mooie vrouw gevonden. Ze moest in de film overkomen als een meisje van 17, maar was toen 19. Overkomelijk maar ze ziet er altijd al wat volwassener uit. De film is gemaakt overigens tussen de Cosby Shows. En ik herinner mij nog heel goed dat er toen al wat problemen waren tussen Lisa en Bill. Inmiddels weten we waarom. Afijn Lisa speelt in deze film best een aardige rol, waarin ook hier de setting weer erg sterk was tussen de kippen.

Na het eind toe gaat de film wat veranderen en vond ik vooral de bed scene met regen erg mooi gefilmd.

Uiteindelijk valt wel alles in het plaatje en weten we precies waarom Harry Angel de de taak heeft gekregen om zijn ego beeld op te sporen

Film 3.0
Beeld 4.0 (restoration 4K) (English subtitles)
Geluid 4.0
Extra's 4.0

Animal Kingdom (2010)

Onlangs zag ik Hounds of Love die ondanks mijn gelijke stem net een tikkeltje minder vond. Animal Kingdom speelt zich af in de nadagen van dit criminele gezin. De echte criminele handelingen zien we niet meer, maar wel een wraakactie tegen de "corrupte" agenten en de dood van de vriendin van Joshua. De moeder van het hele stel speelt een opvallende vreemde rol naar haar zoons toe. Liefde van hen is belangrijker kennelijk dan de daden die ze hebben gepleegd. Het wordt al gauw kennelijk allemaal vergeven. Hoewel de film niet bepaald vrolijk is is hij nergens vervelend of saai. Van Joshua zien we echter weinig emotie. Opvallend als zijn moeder op de bank zit (kennelijk de zoveelste keer) aan de heroine zit en hij doodleuk tv kijkt als de ambulance haar probeert te redden. Het lijkt 'm allemaal weinig te doen. Opvallend is dat hij daarna doodleuk in een nog slechtere situatie beland (hij hoewel hij zelf weinig hoeft te doen. Gelukkig voor hem vindt hij een vriendin. Gek genoeg komen de gesprekken vooral met Guy Pearce die zover is te zien wel zuiver werkt op het politiebureau. Al blijft Joshua weinig tot niks zeggen. We zien wel wat vreemde plotholes. Zo zien we dat de verlaten auto vakkundig wordt onderzocht echter de vingerafdrukken van Joshua worden kennelijk niet gevonden. Of hij zat nog niet in het systeem? Het eind vond ik goed en was blij dat ie zo afliep.

Muziek soundtrack vond ik verder prima. Beeld was goed moest het helaas wel doen met Engelse subs, maar over het algemeen goed te volgen. Het Australische accent blijft wel grappig trouwens. De term van mijn bovenbuurman "slow burner"vind ik wel een mooie. De film is trouwens gebaseerd op een criminele familie (Pettingill) uit Melbourne.


Film 3.5
Beeld 4.5
Geluid 4.5
Extra's 3.5

Annabelle: Creation (2017)

Alternatieve titel: Annabelle 2: Creation

Wat een "heerlijke" horrorfilm is dit zeg. Beter dan de eerste Annabelle en waarschijnlijk de beste uit deze drieluik. Ze volgen elkaar snel op zie ik 2014, 2017 en 2019. Die laatste heb ik nog niet gezien. Dan hebben we ook nog The Conjuring 2013 en 2016 en tussendoor ook nog the Nun uit 2018. We zien daar een stuk van in deze film (The creation) en het eind is het begin van het eerste deel van Annabelle. Volgt u mij nog?

Ja had natuurlijk eerst het tweede deel moeten volgen en dan gelijk het eerste deel bekijken, want deze twee volgen elkaar naadloos aan. Tussendoor zou je dan ook nog naar The Nun kunnen kijken.

Maar goed het niveau van de "tweede" Annabelle the creation ziet er goed uit. Setting acteurs, omgeving, kleding, geluid, schrikmomenten het ziet er allemaal heerlijk uit voor een horrorfilm. Beeld was ook een stuk beter dan het eerste deel. Leuk zijn ook de extra's met een kijkje in de regiekamer.

Deel III zou minder zijn en vooral een herhaling van wat we al hebben gezien. Maar dit tweede deel heeft me in ieder geval niet teleurgesteld!

Film 4.0

Beeld 4,5 (2k)

Geluid 4.5

Extra's 4.0

Antebellum (2020)

Wat een heerlijke mindfuck film is dit zeg! Begrijp echt die lage waardering hier niet. Okay had ook kunnen leven om na de eerste 40 minuten door te gaan met dit verleden maar daar hebben we al andere films voor. Als je goed kijkt dan zie je al in de eerste 40 minuten dat er iets niet klopt. Vervolgens krijgen we een hoop chit chats maar ook daar zitten wat belangrijke aanwijzingen in. Bij mij viel het kwartje na 1.11 minuten. Eenmaal terug in Antebellum krijgt het geheel nog een spannend einde en waanzinnige muziek! De shots ook in het begin vond ik "prachtig gemaakt" De schuur vond ik ook zeer bijzonder. Het slot met opnieuw mooie long takes complementeert het geheel. Prima film!

Film 4,0
Beeld 4,0
Geluid Dolby Atmos 4,5
Extra's veel maar niet ondertiteld

Anthropoid (2016)

Een film met plussen en minnen. Te beginnen maar met de minpunten. Ik vond het juist in deze film erg jammer dat er een soort van gebroken Engels werd gesproken. Dit had echt in de eigen taal gemoeten. En nu horen we ook nog Duits en Engels door elkaar. Jammer want dit komt de film niet ten goede. Het eerste uur was ook maar zo zo. Beetje oppervlakkig zonder echt naar een doel toe te werken. Daarnaast vond ik het beeld bij tijd en wijle erg schokkerig. En waarom al die grote close up beelden. Je mist zo een beetje het geheel wat er omheen gebeurt wat zeker ook interessant is.

De plussen zijn er ook. Met name in het tweede bedrijf begint het spektakelstuk. Vanaf de aanslag is er genoeg te zien en te horen. Het vervolg is spannend en ook nog waar gebeurd. Petje af voor deze hele dappere Tjechen!! Ik kende deze geschiedenis nog niet. Zo gezegd is het dan toch nog een aardige film geworden die het vooral moet hebben van het tweede uur. Blijf het alleen jammer vinden van de gesproken taal.

Film 3.5

Beeld 4.0 (English sub)

Geluid 4.5

Apocalypse Now (1979)

Alternatieve titel: Apocalypse Now Redux

The Final Cut drie uur lang met een alleraardigst beeld op 4K. Helaas niet met de Nederlandse subs, maar al met al aardig te doen, maar wel jammer voor zo'n bijzondere film. Afijn zelf heb ik Apocalyse Now nooit zo'n knaller gevonden. Hij verloopt traag heeft fantastische beelden. Surrealistisch maar verfijnd in de waanzin van de Vietnamoorlog. De zoektocht naar Kurz is goed verfilmd. Vooral de mooie boottocht door het jungle vond ik weer prachtig. De soort van Indianenstammen vond ik wat vreemd in Vietnam. Had zo meer het idee dat ik in Zuid Amerika zat. Zeker naar het einde toe. Het verhaal begint met een vervelende vertellijn. Een voice-over die wat mij betreft wat te lang duurt. Het mooiste van deze film is toch wel het hele lange middenstuk. We zien ook veel rariteiten en gekkigheden. Vooral op het strand met dat surfgedeelte en de mafste van het hele stel Lieutenant Colonel Bill Kilgore gespeeld door Robert Duvall. Overigens speelt Martin Sheen hier een puike rol ondanks zijn hartaanval tijdens het filmen. Muziek is hier ook een duidelijk pluspunt. Maar voor mij is Apocalypse Now geen topper. Ook niet op 4K. Had toch wel iets beters verwacht. Ruis is vooral bij donkere scenes aanwezig. Kleurenpallet is ook wat wisselend. Maar zo nu en dan zijn de beelden wel weer heel erg fraai en 4K waardig. Geldt ook voor het geluid op Dolby Atmos. Niet het allerbeste wel goed genoeg.

Film 3.5

Beeld 4,0 4K

Geluid 4.0 Dolby Atmos

Extra's 5.0

Apollo 13 (1995)

Blijf dit toch een sterke luchtvaartfilm vinden. De balans is dik in orde. Afgezien van het typische Amerikaanse trompettengeschal heb ik me weer dik vermaakt. Nu op een prachtige 4K transfer. Ik durf hier best te zeggen dat Apollo 13 misschien wel de uniekste ontsnapping ooit is Daarbij heb ik vooral genoten van het teamwerk. Wat ik een beetje miste in mijn vorige film Le Mans 66 is Apollo een ware teamsport geworden. Ook het thuisfront is prachtig in beeld gebracht met alle hectiek die je maar kan verwachten van zo'n film. Enig minpuntje dat ik kan ontdekken zei mijn vorige reviewer hier al. Ineens zien we delen van de maan terwijl ik dit niet meer had verwacht. Achteraf zal men misschien nog steeds denken of de "zieke" thuisblijver (zgn mazelen) hetzelfde lot zou zijn overkomen. Overigens van de 3 astronauten zijn er nog twee in leven. Jim Lovell 92 jaar inmiddels en Fred Haise 87.Jack Swigert werd slechts 51 jaar oud .

Apollo 13 is denk ik een van de betere astronautenfilms.

Film 4.0
Beeld 4.5 (4K)
Geluid 4.5

Aquaman (2018)

Ben helemaal geen fan van superheldenfilms. Maar ja als sterrenbeeld Waterman/Aquarius en de mooie onderwaterbeelden kon ik het toch niet laten deze film aan mij voorbij te laten gaan. In mijn achterhoofd Avatar meegenomen. Maar die film is ondanks het ook zwakke verhaal veel beter in balans. Aquaman is een nogal chaotische film geworden die bij tijd en wijle veel te bombastisch overkomt. Zoveel qua geluid als in beeld. We zien zoveel dat het verhaal er maar een beetje doorheen loopt. Het is allemaal wel te begrijpen. Onze Aquaman moet de zeeën en de aarde redden van de vijanden onder water. Maar we hebben amper tijd om adem te halen. Gek genoeg zijn de aarde momenten het mooist en komt de film ook rustiger over. Het spektakel onder water is too much too much. Zeker op het eind waar de film helemaal over de top gaat. Deze ook te lange film heeft een intermezzo nodig. Zet 'm na zo'n anderhalf uur even uit en begin dan met deel II. Moet zeggen Aquaman wordt uitstekend vertolkt door Jason Momoa ook Amber Heard doet het heel aardig al weten we nog niet of zij terugkomt in het vervolg van Aquaman (geruzie met ene Depp). Anyway Aquaman heeft wel een beetje een open eind. Zet de film trouwens niet af bij het begin van de aftiteling, want er komt nog een extra stukje!! Leuk gedaan overigens.

Het beeld op deze 4K versie is subliem. Zeer mooi en fraai. Ook de omgevingen vooral op aarde zijn waanzinnig mooi. Wel een beetje gek dat onze watermannen en vrouwen eigenlijk gewoon pakken dragen. Dus een echte zeemeermin zien we niet. Geluid Dolby Atmos is ook prima verzorgd. Bombastisch allemaal maar goed. Muziek is zeker okay en we horen wat eigentijdse deuntjes van Roy Orbison en Depeche Mode en Skylar Grey. Hier en daar zitten ook wat leuke grapjes in.

Resumerend. Aquaman ziet er spectaculair uit heeft prima muziek en songs maar zit wat gehaast en chaotisch in elkaar. Met wat meer rustpunten en dialogen zou ik hem zeker een hoger punt geven.

Film 3,0

Beeld (4K) 5.0

Geluid Dolby Atmos 5.0

Extra's 4.0

Arrival (2016)

Tegenvaller!! Had er echt meer van verwacht. Visueel is het echt een plaatje, maar hij boeit nergens. Visueel droomspel met melodramatische muziek (veel violen), maar wat zegt dit alles nou? Het kabbelt maar voor alsof er een roeibootje uit de mist tevoorschijn komt die af en toe wat wakkert en weer verdwijnt tussen de mistflarden door. Als boek zal ie best te pruimen zijn. Wie depressief is, moet 'm beslist niet lezen of zien. Het was bovendien een lange hele lange zit. Kop romp en staart zit er ook al niet in. Het wetenschappelijk geneuzel zei me ook al niks. Had meer het idee dat we een film moesten gaan zien om vooral de aarde te gaan redden door samen te gaan werken (we zijn bondgenoten, zucht). Tja jammer dat dan die verticale pissenbed niet in Noord Korea was geland, want dan hadden we echt spektakel gezien.

Zoals gezegd visueel erg mooi in dit mistige en wat donkere schouwspel. De soundtrack is mooi, maar blijft wel lang doordringen. Not my cup of tea!

Atlantis: The Lost Empire (2001)

Alternatieve titel: Atlantis: De Verzonken Stad

Atlantis the Lost Empire is gewoon een goede Disney film geworden. Wel zeer volwassen maar dat vind ik niet erg. Het verhaal zit goed in elkaar en de beelden zien er fantastisch uit. Geluid is vol alleen soms erg bombastisch. In het begin en op het eind. Gelukkig geen zoetsappige liedjes. Wel is het getekende erg houterig gemaakt met wat spastische bewegingen. Mooi vond ik de plotwending in de film. De macht en het geld dat zal wel nooit verdwijnen. Zaten ook leuke quotes in. Zoals als je heel diep zinkt kun je alleen maar omhoog gaan. Ik hoorde er nog eentje maar die ben ik even vergeten. Maar goed blij dat ik hem nu heb gezien. En een dikke 4 sterren van mij!

Film 4,0

Beeld 4,0

Geluid 5,0

Avatar (2009)

Opnieuw bekeken maar nu in 4k en Dolby Atmos. Maar het geluid en beeld was al subliem. Nog steeds vind ik dit eerste deel veel beter dan het tweede deel The Way of Water die en te lang duurt en teveel gestoeld is op een aflevering van Star Wars. Het eerste deel heeft een veel betere opbouw en de inheemse bevolking komt goed naar voren toe. Op het eind duurt ook deze oorlog iets te lang maar overall is dit een dikke ster beter dan The Way of Water.

Film 4,0

Beeld 5,0

Geluid 5,0

Avatar: The Way of Water (2022)

Drie uur is een lange ruk, zeker omdat dit tweede deel toch een stuk minder is. Het eerste deel bekeek ik nog in de bioskoop en was een nieuwe ervaring voor velen. Dit tweede deel bekeken op een prachtige 4k transfer. Beeld bleef een keer stil staan bij al dit pracht. Kennelijk kon mijn blu ray player alle beeldverwerkingen even niet aan. Ik moet zeggen ook deze Avatar is beeldschoon gemaakt. Subliem met een dikke tien. Geldt ook voor het geluid. Niets te klagen als verwende kijker. Dat het verhaal mager is had ik wel verwacht, maar het is een beetje in onbalans. Vind het jammer dat er niet gekozen is voor een mooie lees rustiger opbouw. We zitten gelijk in een oorlog. Daarna wordt hij een stuk beter als ze de rif mensen ontmoeten. Persoonlijk vond ik het lange middenstuk het beste en mooiste. Maar ik was er al bang voor dat The Way of Water zou eindigen in een soort van rambo film. Wat een afknapper. De vele menselijke trekjes werkte ook al niet mee. Als volleerde commando's gaan ze de strijd aan. Alsof die wapens in al dat mooie natuurschoon zomaar ergens vandaan gehaald kan worden. Erg jammer!! En dan is het wachten op de aftiteling. De film redt het nog een beetje met dat Titanic moment. Erg mooi en fraai gemaakt. Nu valt die opmerking van hierboven (mister blonde) gelijk op zijn plaats. James Cameron heeft Titanic ook geregisseerd. Dat was wel een beetje te zien.

De personages gingen wel, maar eentje had er zoals ik al beschreef er niet in gehoeven. Spider gespeeld door Jack Champion is een echte "miscast" en aanfluiting in de film. Hij past er helemaal niet in. Sowieso vind ik de luchtmensen een beetje jammer in de film, maar goed die zagen we ook al in het eerste deel, maar toen had ik er meer binding mee. The whales vond ik wel mooi al kreeg ik daar ook wel even dat Moby Dick gevoel. Vooral toen die ene gast vastzat. Hij werd echter niet in zee getrokken

Okay resumerend. Rommelig begin. Een fijn mooi middenstuk. Een belachelijke star wars oorlog en een stukje Titanic. Mooi gemaakt dat zeker, maar niet meer dan een zesje.

Film 3.0

Beeld (4K) 5.0

Geluid 5.0

Extra's 5,0