• 9.201.578 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 27 februari 2011

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The African Queen

"The greatest adventure a man ever lived… with a woman!"

1914. Samuel Sawyer en zijn zuster Rose leiden een kerk in Oost-Afrika. Tijdens een inval van de Duitsers worden de inboorlingen uit hun huizen verjaagd en komt Samuel om het leven. Rose vlucht met Charlie Allnutt, een avonturier en dronkaard, op diens boot de 'African Queen'. De twee zijn elkaars tegenpolen: zij is een temperamentvolle vrouw met uitgesproken overtuigingen, hij een eenling die idealen en uiterlijke tekens van beschaving al lang is kwijtgeraakt. Wanneer Rose voorstelt om de gevaarlijke Ulonga-Bora rivier af te varen waar het Duitse oorlogsschip de 'Louisa' de scepter zwaait, denkt Charlie dat ze helemaal gek is geworden.

Charlie Allnut

Second Officer of Shona

avatar van eRCee

eRCee

• 1951 stemmen

Semi-klassieker op Netflix. Van Huston, Bogard en deze Hepburn (de verkeerde) heb ik eigenlijk nog maar weinig gezien. Maar ik ben ook niet echt enthousiast geworden. The African Queen is een in veel opzichten verouderde film. De greenscreens zijn opzichtig (spanning in de waterversnellingen ontbreekt gewoon ten enenmale) en alle beelden van dieren lijken in de dierentuin opgenomen, ondanks dat de film deels op locatie in Afrika geschoten is. Het verhaaltje is ook maar matig, vooral de ontknoping daarvan, dat is echt niveautje Biggles. Maar de interacties onderweg vond ik wel leuk, in z'n tijd gezien, en sowieso zijn Bogart en de verkeerde Hepburn prima bezig samen. Jammer van de oogschaduw van Hepburn terwijl ze bijna het loodje legt van uitputting en hitte... Ach, The African Queen is prima kijkbaar verder en dan kan je hem maar weer afvinken.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin een man en een vrouw noodgedwongen samen een gevaarlijke bootreis moeten ondernemen. Toch wel een soort van romcom, maar dan met een redelijk avontuurlijk verhaal. Mooi locatiewerk in Afrika dat het geheel net wat authentieker laat ogen (zeker voor een film uit die tijd). Een heerlijke wisselwerking tussen Humphrey Bogart en Katherine Hepburn, die de film samen gemakkelijk weten te dragen.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Matig. De confrontatie tussen een norse, egoïstische volkse Bogart en een zedig eigenwijze aristocrate Hepburn kon me niet bekoren. Personages zijn zeer braafjes ondanks hun archetypes. Bogaert is nobel en beschermend, Hepburn is vaardig en vol optimisme. Dat die twee verliefd zullen worden was dan reeds door de scriptschrijvers vastgelegd. Ondanks de watervallen, de moerassen en de kogels werd hen dus geen strobreed in de weg gelegd en als de uiteindelijke climax een liefdesverklaring is van beide personages aan elkaar dan weet je dat er ook niet meer aan zat te komen. Dat die Duitsers dat hebben moeten aanhoren, is volgens mij een verklaring waarom zo veel Duitse filmmakers zich onthouden van elke romantische verheerlijking in hun films.

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Film met twee supersterren uit die tijd. Leuk om het samenspel tussen Bogart en Hepburn te zien maar het verhaal (gebaseerd op een boek) is wel wat vreemd en vergezocht. Film is op momenten ook aan de vrij saaie kant. Rekening houdend met de ouderdom 3*

avatar van stefan dias

stefan dias

Tja, toch wel echt gedateerd, dit 'meesterwerk'. De leukste scènes zijn wel de claustrofobische, zweterige in het bootje. De rest is vooral knudde inderdaad, 'niveautje Biggles', haha. Goede. Dat gedateerde kan soms zijn charme hebben, maar hier was het toch vooral een beetje geeuwen. Ondanks de Hepburn die ik doorgaans heel hoog heb zitten. Hier al 44 jaar oud, maar ze leek me… ouder.

avatar van Boneka

Boneka

Boneka schreef:
Had de film ooit in het verleden een keer gezien en vond 'm toen best wel saai. Echter toen zat ik nog volop in Tarzanfilms die veel meer spektakel brengt in het jungle. Zodoende geen mensen die worden verslonden door krokodillen al zien we die wel, en de hippo's blijven ook redelijk rustig al had ik gehoopt dat er eentje toen ie onderdook eventjes tegen de gammele boot aan zou botsen. Echter dit gebeurt niet. Toch heb ik me best vermaakt en doen Humphrey Bogart en Katharine Hepburn het heel aardig. Niet altijd wordt er hoog geacteerd en het verhaal komt hier en daar ook niet echt geloofwaardig over. De romance ineens is wel erg opvallend te noemen. Afijn het is niet zomaar een bootreisje en hier en daar gebeurt er gelukkig wel wat. Met name door de stroomversnellingen en de gevaarlijke watervallen. En de vijand komt ook in het zicht. Zodoende moeten ze toch wat gevaarlijke momenten doorstaan. Wanneer er niks gebeurt kunnen we genieten van de natuur en de dierengeluiden en zijn de conversaties heel aardig. Mooi is dat er geen computerwerk is gebruikt dus veel materiaal is gewoon puur natuur. Alleen bij gevaarlijke momenten is uiteraard de studio gebruikt. Dit kun je soms ook wel wat zien aan de lijntjes van die twee. Op het eind lijkt het helemaal mis te gaan, maar dan komt tot twee maal toe toch de reddende engel. Geloofwaardig? Nee, maar zeker vermakelijk. Men wil toch weer fijn naar huis gaan in 1951 Btw The African Queen is dus die gammele boot en niet Katharine Hepburn

Het beeld op deze transfer blu ray is zeer goed te noemen. Geen vuiltjes of andere onregelmatigheden. Wel moeten we het doen met twee zwarte balken aan de zijkant. Wel is ie gelukkig mooi in kleur.

Film 3.5
Beeld 4.0
Geluid 4.0
Extra's 4.0

Verder niks aan toe te voegen. Nu opnieuw gezien in 4K. Soms wel lastig met de Engelse subs en woorden waarvan je nog nooit hebt gehoord. Afijn verder goed te volgen.

Film 3.5
Beeld (4K) 4.5