• 9.376.808 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 27 februari 2011

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The African Queen

"The greatest adventure a man ever lived… with a woman!"

1914. Samuel Sawyer en zijn zuster Rose leiden een kerk in Oost-Afrika. Tijdens een inval van de Duitsers worden de inboorlingen uit hun huizen verjaagd en komt Samuel om het leven. Rose vlucht met Charlie Allnutt, een avonturier en dronkaard, op diens boot de 'African Queen'. De twee zijn elkaars tegenpolen: zij is een temperamentvolle vrouw met uitgesproken overtuigingen, hij een eenling die idealen en uiterlijke tekens van beschaving al lang is kwijtgeraakt. Wanneer Rose voorstelt om de gevaarlijke Ulonga-Bora rivier af te varen waar het Duitse oorlogsschip de 'Louisa' de scepter zwaait, denkt Charlie dat ze helemaal gek is geworden.

Charlie Allnut

First Officer of Shona

Second Officer of Shona

avatar van You_bastard

You_bastard

Een spannende oorlogsfilm wat ik in eerste instantie niet had verwacht met die titel en cast.

avatar van Wouter

Je had een snertfilm verwacht bij deze droomcast?

avatar van You_bastard

You_bastard

Nee meer een romantische film.

avatar van Jordy

Jordy

in mijn streven om ooit de gehele imdb top-250 gezien te hebben was het vanavond tijd voor #94...

vermakelijk filmpje, met een grappige rol voor Bogart en een paar leuke momenten tussen hem en Hepburn. 3 sterren

avatar van neo

neo

Was wel goed. Ik vond vooral de chemistry tussen Bogart en Hepburn erg goed.

avatar van Obiwannes

Obiwannes

Mooi filmpje, op bepaalde moment erg leuk en soms spannend. Bogart en Hepburn speelde erg goed samen. Het verhaal was erg leuk, alleen op het einde wat teleurstellend vond ik. En dan ook nog wat ongeloofwaardig.

Het verhaal is voor de rest wel erg leuk en zit erg mooi ineen. Een leuke klassieker die ik aan mijn films toe kan voegen. 4*

Met plezier uitgeken (moest eigenlijk een boekje van Engels lezen voor proefwerk mondeling, maar dan zag ik ineens the african queen (in boekje liggen zeker)

avatar van jay73

jay73

Kon deze klassieker voor 9 eurootjes niet laten liggen bij de FRS. Mooie, avontuurlijke film. Geweldige rol van Bogart: combinatie van Indiana Jones en McGyver, avant la lettre bien sur!

avatar van chrissie

chrissie

Onlangs nog eens gezien op tv en blijkbaar helemaal anders dan ik mij uit mijn zeer vroege jeugdjaren kon herinneren, maar wel goed.

avatar van Ramon K

Ramon K

Gekocht bij Free' voor 7 Euro!

avatar van Ramon K

Ramon K

Gekocht bij Free' voor 7 Euro!

Weggegooid geld eigenlijk want deze 'klassieker' stelt me zeer teleur. Het verhaaltje is namelijk magertjes en de dialogen zijn ronduit irritant; 'You're so brave Charlie'......'We are like Anthony and Cleopatra'....bah, wat heb ik een hekel aan dit mierzoete gewauwel! Ik snap dan ook werkelijk niets van die hoge notering op IMDB... Humphry speelt wel goed iig en enkele scene's op het water zijn de moeite waard. 2,5 sterren

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

Inderdaad een tegenvaller.

Belachelijke "special effects", ook sommige dialogen waren van een heel bedenkelijk niveau en een suffe ontknoping.

Een heel erg eendimensionale film.

Dat Bogart uitgerekend voor deze film zijn Oscar kreeg, stom ...

Begrijp niet waarom "kenners" hierin een meesterwerk herkennen ?

**' 2,5 op 5 **'

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Ik denk dat als je de special effects in deze film belachelijk vindt, je misschien vergeet dat hij uit 1951 komt. Moet Humphrey soms met Uzi's tegen muren oplopen en al salto's makend in slowmotion kogels ontwijken om de met siliconen en facelifts opgeleukte Audrey het hof te maken dan? Ik ben geen kenner, noem het ook geen meesterwerk, maar vind het wel een leuke film. De groeten.

avatar van jay73

jay73

PartyMarty schreef:

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Overigens bedoel ik in mijn stukje uiteraard Katherine Hepburn ipv Audrey, sorry about that.

avatar van Freud

Freud

Klassiekers zijn meestal niets voor mij, dat wist ik al langer, en deze bewijst dat nog eens. Ik vond het een belachelijk verhaal, inderdaad werkelijk mierzoet, stomme ontknoping, en ergerlijk geacteerd door beide hoofdrolspelers. Natuurlijk is het allemaal wel leuk en avontuurlijk, maar in feite slaat het gewoon op niks. Wat ik wel leuk vond waren de bloedzuigers, vooral het feit dat zijn borst, rug en schenen volledig vol zaten, maar tussen zijn knieen en zijn buik zat helemaal niets. Nee, soms kan ik wel nostalgisch worden van oude commerciele films, maar hier deed het me gewoon absoluut niks. Ik geef twee sterren uit respect, maar als ik helemaal eerlijk ben en er niet aan denk dat de film al 53 jaar oud is dan verdient hij niet meer dan 1. (sorry )

avatar van Wouter

Ik vind er ook niet veel aan, hoor.

avatar van Freud

Freud

avatar van Linda

Linda

Ik had hier meer van verwacht. Leuk spel van Bogart en Hepburn (hoewel die oscar en nominatie ook weer zwaar overdreven zijn) maar het verhaal liet te wensen over. Vooral de laatste 30 minuten vond ik vrij slecht. Vooruit, een hele krappe voldoende dan vanwege een aantal mooie scenes op de boot.

avatar van Linda

Linda

Dit was trouwens mijn 1500e stem alweer zie ik net!!

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Vooral wegens de boot, het water en de mooie landschappen, vond ik deze film voor mij wel het kieken waard. De personages vond ik eigenlijk verre van interessant. Wat ik een beetje irritante scene vond, was die scene waarin die man allemaal dierengeluiden/bewegingen na ging doen.
Gewoon redelijk leuk om te zien hoe twee mensen zich vertoeven in een boot. Het liefdesverhaal vond ik maar niks.
Al met al een vermakelijke film, maar ik zou het nooit een meesterwerk kunnen en willen noemen.

*3.0*

avatar van Diesel

Diesel

Bij vlagen erg leuke film die ook mindere momenten kent. Humphrey Bogart en Katharine Hepburn zitten beiden goed in hun rol, al zijn de confrontaties tussen de twee lang niet altijd even leuk. Een leuke avontuur flick voor de zaterdag middag, als geheel niet helemaal geslaagd maar toch zeker wel het kijken waard.

Well I ain't sorry for you no more, ya crazy, psalm-singing, skinny old maid!

***

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Heerlijke avonturenfilm. De titel deed een duf, lelijk epos vermoeden, maar niets is minder waar. Bogey is wederom the man in deze vlotte, komische en spannende film. 4*

avatar van mazdalfa

mazdalfa

Vermakelijke film, vooral dankzij de chemie tussen Bogie en Hepburn.

Regisseur John Huston ging zich tijdens het maken van deze film te buiten aan drank (overigens samen met Bogart) en jagen op olifanten. Niemand wist op enig moment of er een beetje normaal gedraaid kon worden. Desondanks (of misschien wel hierdoor) leverde deze film Bogart zijn enige Oscar op en kreeg de status van 'klassieker'.

Kijk ook eens naar White Hunter Black Heart van regisseur Clint Eastwood. Deze film gaat over John Huston tijdens het maken van African Queen.

avatar van Luke

Luke

Wel een aardige film. Lekker avontuurlijk. Wat ik wel irritant vond, waren de scènes toen Rose net op de boot van Allnut zat. Steeds die formele toonzetting naar elkaar. Dat ging enorm vervelen op den duur. Maar de avonturen en de aantrekking naar elkaar hebben dat doorbroken. 3*

avatar van mister blonde

mister blonde

toegegeven; de film is lang niet op alle punten even geslaagd. op sommige momenten (zeker in het begin) is het allemaal wat oubollig en bij tijd en wijle worden de clichés niet geschuwd (alhoewel je je af kan vragen of ze voor deze film ook al cliché waren).
Bogart doet het best goed, maar hij heeft wel eens beter gespeeld. met het werk van Hepburn ben ik niet zo bekend, maar zij doet het behoorlijk ook al laat haar rol niet veel toe.

Toch vind ik de film geslaagd, vooral door de mooie authentieke locaties en het schitterende camerawerk.
De film heeft een hoog tempo, zoals het een goed avonturenfilm betaamt. stroomversnellingen, krokodillenen en gemene Duitsers wisselen elkaar in hoog tempo af.

de film dreigt te eindigen met een van de meest geweldige eindes uit de filmgeschiedenis, maar de clichés krijgen weer de overhand (hoe kan het ook anders in die brave jaren '50). voorspelbaar, maar toch een gemiste kans.
wél een van de meest legendarische filmquotes ooit w.m.b
de Duitse boot kapitein: "I now pronounce you man and wife. Proceed with the execution!"

conclusie; de film heeft op een bepaald aantal vlakken zijn houdbaarheidsdatum bereikt, maar slaagt er in te vermaken. bijzonder goed zelfs. daarom toch een krappe 4 sterren.

PS:maakte Martin Sheen in Apocalypse Now niet een verwijzing naar deze film?

avatar van otherfool

otherfool

Teleurstellende classic waarin het met de romantiek en spanning wel mee valt. Alle betrokkenen hebben veel betere dingen gedaan.

2,5*.

avatar van Guyke

Guyke

Hepburn is heel knap als strenge, wat truttige maar vastberaden onderwijzeres. De film moet het hebben van het contrast van haar personage met dat van Bogart als vrijgevochten, ongeciviliseerde overlever. De chemie tussen beiden werkt wonderwel. Ook al speelt de film zich vrijwel volledig af op een kleine boot en moeten we het in bijna de ganse film stellen met slechts twee personages, toch verveelt de film niet. De meer avontuurlijke scènes (zoals de stroomversnelling) doen nu wel wat verouderd aan.

avatar van aburefan

aburefan

vond het ook een fikse tegenvaller, flauwe dialogen en een behoorlijk stom verhaal, en vond de relatie tussen beiden nogal ongeloofwaardig, bogart werd beetje rond gecommandeerd maar hij vond het op één of andere manier allemaal best. nog net 2 sterren

avatar van xenne

xenne

het verhaal was nogal ongeloofwaardig en ook wel een beetje voorspelbaar, wel mooi gefilmd - toch zeker voor een film uit 51. sterkte van de film zat hem in de romantiek ts. Bogart en Hepburn, de vonk sloeg over ... vermakelijk filmpje ..... 3¼

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Naar mijn gevoel een overgewaardeerde film. Heb hem bekeken omdat hij in de top 250 van IMDB staat, maar was dit keer ontgoocheld over de over-acting van Humphrey Bogart (die ik in veel andere films wel heel goed vind). Het verhaal is inderdaad ook niet erg geloofwaardig.

Enfin, in een milde bui toch nog tussen 2 en 2,5.

Er bestaan inderdaad nog veel slechtere films...