The Miracle Worker (1962)
Drama / Biografie
106 minuten
geregisseerd door Arthur Penn
met Anne Bancroft, Patty Duke en Inga Swenson
Helen Keller is blind en doofstom tegelijkertijd, waardoor het voor haar praktisch onmogelijk is om te communiceren met de buitenwereld. Daardoor is ze in de loop der jaren gefrustreerd en gewelddadig geworden, maar haar ouders geloven niet dat een inrichting de oplossing is. Daarom nemen ze Annie Sullivan van het Perkins Institute in dienst om Helen het een en ander te leren. Annie doet verwoede pogingen om tot haar pupil door te dringen.
- nummer 173 in de tip 250
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (8,1 / 16049)trailer (YouTube)iTunes: € 9,99 / huur € 3,99Google Play: € 9,99 / huur € 3,99Er bestaat een latere versie waarin Patti Duke de oudere rol (Sullivan) speelt. Duke heeft zich gespecialiseerd in goedgemaakte made-for-tv-movies, die ze ook produceert.
Sullivan slaagt erin Helen een paar woorden, zoals 'pop', aan te leren, maar Helen kan deze woorden enkel gebruiken als ze daadwerkelijk geconfronteerd wordt met een pop. Dit is nog geen echte taal maar louter praktische reflex. Ze vat het concept 'pop' nog niet. Op een dag echter vat Helen de essentie van taal tijdens een wandeling in de tuin: terwijl ze haar hand onder het stromend pompwater houdt schrijft Sullivan het woord 'water' in haar hand, en op dat eigenste ogenblik vat ze de waarde van een woord; dat het een concept belichaamt in onze geest en dat je een woord zelfs kan gebruiken als het object niet in de buurt is. Diezelfde dag nog leert ze 30 woorden, en ze zal later een boel boeken schrijven.
Cinematografisch zit het helemaal goed met deze film. Mooie camera bewegingen die continu de acties van de hoofdpersonen volgen, prachtig zwart witte fotografie en mooie close ups.
Voor een amerikaanse film uit begin jaren 60 dus best wel modern.
Een minpunt vond ik juist het acteerwerk, dat wel heel intens is, maar in veel scenes vond ik het wel erg dik aangezet en de choreografie was ook heel overdreven.. Allemaal bedoeld natuurlijk om een emotioneel effect te behalen, maar het was net iets over de top. En het einde vond ik wel erg makkelijk, hadden ze best iets langer over mogen doen.
Toch was dit zeker geen slechte film, de behandeling van het thema vond ik redelijk en ik had hier nog nooit een film over gezien. Je zou denken dat je zonder zicht en gehoor zo goed als afgesloten bent van de omgeving, maar je hebt nog drie zintuigen over.. en hersenen.
De film voelt toneelmatig aan, al is dat natuurlijk geen verrassing als je weet dat dit eerst op Broadway stond. Bancroft speelt geweldig, de rol van Duke is eigenlijk niets meer dan fysiek getikt doen. Niet dat ik slecht vond, maar of dat nu een Oscar waard is.
Intens en hard. Maar ook mooi en liefdevol.
Ik hoop de volledige film snel te zien.
Bij mijn tweede kennismaking met de film is het niet veel anders. Ik vind het opnieuw een indrukwekkende film met schier onovertroffen vertolkingen van Anne Bancroft en de debuterende Patty Duke (haar beste rol ooit). Daarnaast kent de film een prachtige slotscène, die mij bijzonder aanspreekt. Met voorsprong de beste film van regisseur Arthur Penn.
Daarnaast konden de ouders van Helen me absoluut niet overtuigen. De kracht van deze 'Miracle Worker' ligt 'm dan ook voornamelijk bij de scenes tussen Duke en Bancroft. Dit levert best een paar erg sterke scenes op. Aangrijpend vond ik het niet. Misschien komt dat ook omdat ik Helen soms wel erg vervelend vond. Maar ja, daar kan zij ook niks aan doen denk ik dan maar.

Ik ben verliefd op het hondje maar ben ik de aangewezen persoon of wil ik mezelf een heldin maken?
ik heb het nu over een hond en ben ik bereid om er zoveel tijd in te steken. zou ik het hondje gelukkig maken?
ik weet het is geen kind maar een hond maar elk leven telt.
ot: prachtige mooie film.
p.s. heb je Marie Heurtin (2014) - MovieMeter.nl al gezien??
Marbles, ben benieuwd of je het hondje aanschaft. Laat maar weten.
p.s. heb je Marie Heurtin (2014) - MovieMeter.nl al gezien??
Als ik het doe moet ik voor de 100% gaan en ik denk niet dat ik dat kan. Zo'n hond die moet je aanraken en dat betekend heel veel bukken, aanraken en interactie en aangezien ik fibromyalgie heb zal dat moeilijk worden. Ik heb mijn aantekeningen gisteren in een opwelling weggegooid want het liet me niet los. Nu door jou ga ik weeeeeer twijfelen! haha.
Nooit van gehoord die film maar zodra ik hem tegenkom ga ik hem zeker kijken.
Bedankt voor je interesse, doet me wel goed.
Terechte Oscars voor beide dames, al had ik die van Bancroft misschien alsnog aan Bette Davis gegund voor What Ever Happened to Baby Jane?. Geen makkelijke film, en er is hier en daar wat overacting, maar Penn maakt het ècht voelbaar. Wat een fysieke film.
Interessant om te lezen dat zowel Patty Duke, die het doofstomme meisje speelt, als bancroft moesten vechten voor hun rol terwijl ze die al vertolkt hadden op het toneel, onder regie van Penn. MGM bood hem 5 miljoen als hij Elizabeth Taylor zou casten en 500.000 als hij bij Bancroft bleef. De man bleef loyaal aan zijn actrice en Bancroft won de Oscar. Om dat soort feitjes ben ik dol op de IMDb trivia.
En inderdaad, mooi einde! Na de film (spoilers) pas even de wiki lezen...