• 9.376.945 stemmen

The World Is Not Enough (1999)

Actie / Thriller | 128 minuten

Genre: Actie / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Spanje

Geregisseerd door: Michael Apted

Met onder meer: Pierce Brosnan, Sophie Marceau en Robert Carlyle

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 2 december 1999

Plot The World Is Not Enough

"As the countdown begins for the new millennium there is still one number you can always count on."

Sir Robert King is een rijk man, aangezien hij olievelden bezit in Azerbeidzjan, en is bezig met een nieuw project: de aanleg van een nieuwe olieslagader naar het westen. Bij een bezoekje aan M in het hoofdkwartier van MI6 in Londen wordt hij echter vermoord. James Bond probeert Sir King nog te waarschuwen maar hij is te laat. Tijdens deze poging wordt hij beschoten door een, voor hem, onbekende dame. Met behulp van M komt James erachter dat deze mysterieuze dame in dienst is van Renard, een meedogenloze terrorist. De dochter van Sir King, Elektra, die vastbesloten is de nieuwe pijplijn, het levenswerk van haar vader, te voltooien blijkt ooit door Renard te zijn ontvoerd. Sir King heeft echter, mede op advies van M, nooit het losgeld betaald. M en James menen dat het leven van Elektra in gevaar is en M stuurt James, gewapend met de laatste snufjes van Q, naar Azerbeidzjan om Elektra te beschermen en om uit te vinden wie haar vader heeft vermoord.

avatar van ChielB

ChielB

Geen hoogstaande James Bond-film, maar zeker wel een avontuur met genoeg actie en vermaak. Altijd leuk om nog eens op tv te kijken...

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1992 stemmen

Zou hem graag zien maar vertik het om Hart van Nederland uit te zitten...Zo idioot van SBS

avatar van tom54

tom54

Robert Carlyle

avatar van thunderball

thunderball

Kom net thuis en de bootachtervolging was net bezig:

blijft gaaf!!

Ik mis Brosnan ondanks Craigs goede vertolking.

avatar van 606

centurion81 schreef:

opnemen doe ik ook

en deze bond film is echt te gek

en verdiend nog steeds

avatar van snip

snip

centurion81 schreef:

echt he dat is echt het ergste wat sbs ooit heeft gedaan hart van nederland door film heen !!!!!!!! ik gooi em dan ook altijd uit....

maar vond deze film niet 1 van de betere bondfilms ik heb betere gezien. pierce is overigens wel een echte bond!

avatar van robertus65

robertus65

Maar goed dat ik deze film niet zie op de rioolzender sbs6. Niet alleen wordt deze zo'n 10 keer onderbroken door reclame en HvN, maar ook mis ik dan bijna de helft van het beeld. Hoeveel kun je als zender een film verkrachten?

avatar van Theatertje

Theatertje

Brosnan rules, maar net niet zozeer als Connery. Deze film is zwak, maar dat komt niet door het geweldige lied of de superacteerprestaties. Het komt door het verhaal, dat heel slecht is.

avatar van murtcelP

murtcelP

Gister weer 's bekeken. Het bijft een aardige Bondfilm.
Ik vind het verhaal nog geen eens zo slecht, en dan met name door de manier hoe Elektra King iedereen in de mailing neemt. Het komt niet vaak voor bij een Bondfilm dat de ware schurk zich pas later onthult. En in dit geval is het interessant voor de relatie van Bond ten opzichte van haar.
De actiescene's zijn dik in orde, en met name de bootachtervolging in het begin. Het is de langste teaser ooit, maar wel een goede keuze, want als ze alleen het gedeelte in Bilbao als teaser hadden genomen was dat niet bevredigend genoeg geweest.
M'n score van ***1/2 laat ik staan!

avatar van Minority_Check

Minority_Check

denise richards is de beste bond girl voor mij

leuke bond film maar er izjn betere

avatar van Poeha

Poeha

Pierce vind ik nog steeds een hele goed Bond vertolker, jammer dat ze niet met hem zijn doorgegaan. Misschien wilde hij zelf niet meer.

Enne...Denise Richards blijft toch altijd lekker om naar te kijken.

avatar van goor

goor

is een goede film maar deze james bond (Brosnan) viel me in deze film tegen, dus daarom geef ik deze film een 4.5

avatar van davidov

davidov

bizar hoog dan nog

avatar van 009

3.5

minst goeie van Pierce

maar wel een mooie auto (bmw z8)

avatar van 009

valentino zukofsky zorgt terug voor een meerwaarde in de film

avatar van joostie

joostie

009 schreef:

valentino zukofsky zorgt terug voor een meerwaarde in de film

Erg leuk personage inderdaad.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

En weer kan ik hetzelfde deuntje afspelen: steevaste middelmaat: 3.00
De Bondfilms volgen zich weer in rap tempo op (wat dat betreft herleven de oude tijden), maar of dat meteen positief is te noemen, nee. Na Tomorrow Never Dies en Goldeneye zit ook The World Is Not Enough weer propvol met spektakel, maar men weet tevens het verhaal (alweer) in de underdog positie te manouvreren. In deze film lag het er wel heel dik bovenop dat de actie aan de film is toegevoegd om de actie, en niet om het verhaal de vrije loop te laten. Meerdere keren wringt dit behoorlijk in deze film, waarmee The World Is Not Enough zich zonder enige moeite tussen al zijn broertjes (of zusjes) weet te nestelen.

Het verhaal zit op zich best weer aardig in elkaar, maar zoals zo vaak in Bondfilms word hier maar erg weinig aandacht aan besteed. De scriptschrijvers hebben telkens de volgende vraag in hun achterhoofd: Wanneer kunnen we weer een actiescene in het plot stoppen? Het is dit gegeven dat de kracht van het verhaal volledig naar de achtergrond doet verdwijnen, en zodoende zitten we opnieuw opgescheept met een vrij slecht uitgewerkt verhaal wart zoveel meer had kunnen zijn. Pas laat in de film word duidelijk waar men precies naar toe wil met het plan van de slechterikken, maar vreemd genoeg heb ik dit niet als storend ervaren. Waarschijnlijk het gevolg van de eerder genoemde reden, dat men het verhaal dus van ondergeschikt belang maakt...

Het acteren van Brosnan is weer vrij aardig, maar zijn prestatie van Goldeneye weet hij ook nu niet te evenaren. Toch blijft Brosnan persoonlijk mijn favoriete Bond. Hij speelt het eerste deel van de film erg goed, maar vanaf het moment dat hij opnieuw bij het huis van King komt en dan weet dat zei een vuil spelletje speelt, komt de klad erin bij Pierce. De rol van Carlyle is vrij beperkt, zijn rol kwam hier en daar wat geforceerd over, maar slecht was het niet. Wie wel slecht was is Denise Richards. Zei komt enkel aan bod vanwege haar uiterlijk, want het acteren rammelt werkelijk aan alle kanten. Toch is er nog wel een positief punt te noemen: Sinds tijden hebben we eindelijk weer eens een echt goede Bondgirl. Ik vond Sophie Marceau geweldig in de rol van Elektra King.

Ik heb al veel woorden vuil gemaakt over het realisme van Bondfilms, waar velen me aanraden dit naast me neer te leggen. Toch kan ik dit in ieder geval niet echt los van elkaar zien, een geheime agent die de meest vergezochte fratsen uithaalt om zijn doel te bereiken. Toch moet ik zeggen dat het wat betreft het realisme de goede kant op gaat. Met Goldeneye en Tomorrow Never Dies was men al goed op weg, maar met The World is Not Enough worden er opnieuw stappen in de goede richting gezet. Het verhaal is vrij waarheidsgetrouw, en zitten er weinig over the top actiescenes in deze film. Maar het zal op deze manier nog lang duren voordat men echt een realistische Bondfilm weet neer te zetten.

Waar de meeste Bondfilms van dit tijdperk op leunen zijn de vette actiescenes en de special effects, en dat is weer dik in orde. De film zit propvol met goede actie, waarvan de openingsscene met de achtervolging met de twee boten over de Thames natuurlijk geweldig is. De vaart blijft goed in de film zitten, hetgeen ook te danken is aan het uitstekende camerawerk. Meestal is het camerawerk in Bondfilms allemaal erg standaard (veel vaste camerastandpunten), maar met The World Is Not Enough is getracht de film op een wat "speelse" manier in beeld te brengen, hetgeen toch wel zeer aardig is gelukt.

Nadat Goldeneye en Tomorrow Never Dies zich niet echt ergens in wisten te onderscheiden is dat met The World Is Not Enough ook zeker niet het geval. Het is opnieuw teleurstellend om te zien hoe het verhaal vakkundig om zeep word geholpen omdat men er veel actie in wil proppen. Leuk om te zien, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het goede acteren van Marceau en de zeer aardige kwaliteit van de special effects en op het vlak van het filmtechnische gebeuren weten van The World Is Not Enough nog wat te maken, maar tussen alle andere Bondfilms weet deze film zich nauwelijks boven het maaiveld te doen uitsteken: 3.00.

avatar van megaman

megaman

Weertenaar schreef:

Ik weet niet wat je dan bedoelt met realisme maar Goldeneye en vooral Tomorrow Never Dies waren nogal fantasierijk vergeleken met bijvoorbeeld Casino Royale, For Your Eyes Only en The World is Not Enough. De enorme Stealth boot van Elliot Carver die twee landen tegen elkaar opzet, een blonde reus als henchmen en over the top aan aktie scénes doen me nogal veel denken aan de de fantasierijke Bond films zoals You Only Live Twice, The Spy Who Loved Me en Moonraker. Ook Goldeneye had, ondanks de wat sinistere sfeer, een fantasierijk plot als je kijkt naar die enorme stellage die als antenne word gebruikt of die scénes met die tank in St. Petersburg. Films als FYEO, TWINE en vooral CR hebben dit toch stukken minder. De larger then live villain ontbreekt en daarmee ook het fantasierijke plot.

PS: Ik vraag me af of de film dan ook beter word wanneer je hem uiterst realistisch gaat maken. James Bond blijft een fictief personage en er gebeuren in alle films wel dingen die in het echt onmogelijk zijn. Bijvoorbeeld die hoge val in CR van die hijskraan en dat ze het überhaubt overleven. Volgens mij is er geen enkele aktie film echt realistisch want wat blijft er dan nog over. Zo'n film moet het hebben van de vette stunts en herkenbare elementen. CR is dan ook voor mij de grens van wat ik een Bond film kan noemen. Als het nog realistischer was geweest dan heeft het helemaal niks meer te maken met Bond.

Fleming gaf ook al eens aan in een interview op een bonusdisc: "One man against a whole army". En Bond wint het altijd ongeacht hoeveel troepen er voor hem staan. Of dat nou de honderden soldaten van Blofeld zijn in YOLT of die gasten van de ambasade in CR. James Bond overleeft alles en dat maakt hem een fictief personage. In het echt was zo'n figuur nooit ver gekomen als in de films. Niet door zijn droge humor en charmes maar ook zeker niet door de aanpak van Craig in CR.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

De beste scène was het foltertuig waar James bond op zat, misschien hebben de makers van Saw hier wat inspiratie op gedaan.

avatar van finalman

finalman

deze film is alvast te zien vanavond op tv op een belgische zender

avatar van The Oceanic Six

Na Goldeneye de beste Bond van Brosnan vind ik.

Ik vind het echt een sterke film en vind me niet zo in de kritieken hierboven genoemd.

Het verhaal begint al erg goed bij MI6 waar Robert King (een vriend van M) opgeblazen wordt waarna Bond zijn verhaal kan starten. De achtervolging met de speedboot op de dader van de explosie bij MI6 is echt briljant gedaan. Ik herinner me het stukje dat Bond met zijn boot onder water gaat en toch nog even sierlijk zijn das was losser doet. Stijlvol en prachtig!

Dat Bond dan eens gewond raakt vind ik ook wel eens goed. Normaal komt 007 toch over als een superheld, zo weinig problemen ondervind ie vaak.

Na op karaktistieke manier de dokter te hebben overtuigd van zijn goede conditie (haha) gaat ie naar Azerbeidzjan om Kings dochter te bezoeken omdat ze in gevaar lijkt.
In dat land krijg je weer prachtige scene's te zien en krijg je ook een sterke plotwending als dochterlief niet zo lief blijkt.

De film heeft sowieso echt sublieme actiescene's. Denk aan de achtervolging met skieeen, de ontkoppeling van de bom in de oliepijp en natuurlijk de eindknaller in de atoomonderzeeer.

Wat ik zelf prettig vond is dat M eens echt in het verhaal voorkwam omdat het haar persoonlijk aanging. Dat Bond haar uiteindelijk moest redden vond ik mooi en goed bedacht. Judi Dench is echt een geweldige actrice en ze zet het personage M echt heel goed neer. Een kille vrouw die toch wel menselijke trekken heeft.

Brosnan speelt ook erg overtuigend. Zijn rauwe blik, zijn cynisme...het past prima. Net als zijn tegenstanders overigens, die ook een sterke rol neerzetten.
Denise Richards doet het niet overdreven goed, maar ze komt geloofwaardig genoeg over. En ik vind haar echt een plaatje! Wauw, wat een mooie vrouw! Misschien wel de meest sexy Bond chick uit alle films naar mijn mening.

Kortom, dik verdiende 4*

avatar van Dragonslayer

Dragonslayer

Ik ben best wel tevreden over deze film.

- Geweldige speedboat achtervolging

- Redelijk acteerwerk, hoewel Brosnan wat minder dan anders was.

- Goed dat Zukovsky nog een keer terug kwam

- Goede schurk, normaal is de hoofdschurk in Bond-films wat ouder.

Een minpunt was het zwakke verhaal. Deze film is toch een stuk beter dan de Bond-film die hiernakomt. Die another day.

avatar van Fi_lm_bre_ker

Fi_lm_bre_ker

goede film
Q zijn vissersboot in het begin is erg leuk.
jammer dat Desmond LLeweyn niet meer q gaat spelen maar ja hij was ook al oud.
Goede bondgirls en een goed script

avatar van thunderball

thunderball

Fi_lm_bre_ker schreef:
goede film
Q zijn vissersboot in het begin is erg leuk.
jammer dat Desmond LLeweyn niet meer q gaat spelen maar ja hij was ook al oud.

Nou, niet alleen oud.... hij is kort na deze film overleden door een auto-ongeluk.

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Eén van de minst goede Bondfilms.

Denise Richards als kernfysicus is een joke; de rest is bekende stof.

Tegenvaller.

avatar van Hankieh

Hankieh

Enige bond film die ik ooit leuk heb gevonden.

Weet nog wel dat ik hem als klein kind (10-11 dacht ik) elke keer weer keek bij mijn kameraad xD

avatar van Littlewouter

Littlewouter

Nice eide met Zukovsky !!
Ik vond die man echt mooi spelen , En het idee met de stok en de trekker vond ik ook orgineel ; meestal zit er een zwaart of iets deregelijks in zn stok. Ook Had ik eerst niet gedacht dat Electra er achter zat ....

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Eerst was Jan Decleir gevraagd om als slechterik in deze film te spelen. Spijtig genoeg heeft hij het geweigerd...

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Goeie film vette actie en die Pierce Brosnan weet weer veel vrouwen te verleiden. .

avatar van niethie

niethie

Zelfde verhaal als bij Tomorrow Never Dies, het ziet er allemaal redelijk spectaculair uit maar echt bijzonder is het verder niet, plus ik heb hem veels te vaak gezien.

2,5 sterren

britsmissionoliemi6heiressbilbao, spain british secret service