• 9.373.219 stemmen

The World Is Not Enough (1999)

Actie / Thriller | 128 minuten

Genre: Actie / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Spanje

Geregisseerd door: Michael Apted

Met onder meer: Pierce Brosnan, Sophie Marceau en Robert Carlyle

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 2 december 1999

Plot The World Is Not Enough

"As the countdown begins for the new millennium there is still one number you can always count on."

Sir Robert King is een rijk man, aangezien hij olievelden bezit in Azerbeidzjan, en is bezig met een nieuw project: de aanleg van een nieuwe olieslagader naar het westen. Bij een bezoekje aan M in het hoofdkwartier van MI6 in Londen wordt hij echter vermoord. James Bond probeert Sir King nog te waarschuwen maar hij is te laat. Tijdens deze poging wordt hij beschoten door een, voor hem, onbekende dame. Met behulp van M komt James erachter dat deze mysterieuze dame in dienst is van Renard, een meedogenloze terrorist. De dochter van Sir King, Elektra, die vastbesloten is de nieuwe pijplijn, het levenswerk van haar vader, te voltooien blijkt ooit door Renard te zijn ontvoerd. Sir King heeft echter, mede op advies van M, nooit het losgeld betaald. M en James menen dat het leven van Elektra in gevaar is en M stuurt James, gewapend met de laatste snufjes van Q, naar Azerbeidzjan om Elektra te beschermen en om uit te vinden wie haar vader heeft vermoord.

avatar van Phoenix

Phoenix

Volstrekt ongeloofwaardig maar niet minder vermakelijk. 2,5*

Wat wél weer briljant was: die creditcard.

avatar van thunderball

thunderball

Ik vind TWINE de minste met Brosnan.

De openingscene is natuurlijk wel fantastisch, maar het lijkt wel of daar al het geld, tijd en energie in is gestoken, want daarna wordt het nooit meer zo goed!

Sterker nog:
ik vind dat de film eigenlijk verder geen enkele memorabele scene meer bevat. Echt doorsnee!

Van te voren werd aangekondigd dat de schurk vanwege een kogel in z'n hoofd geen pijn meer voelde!

Toen ik dat hoorde dacht ik dat oude tijden -Bond versus Oddjob- zouden gaan herleven. Wow! Dat zou een pracht gevecht gaan opleveren!

Wat een teleurstelling! Een flut gevecht op het einde en Carlyle mag dan misschien een goed akteur zijn, als Bondschurk bakt hij er niet veel van. Ik las destijds ergens dat hij werd omschreven in TWINE als een tot leven gekomen condoom! En inderdaad....!

Verder ziet Denise Richards er welliswaar lekker uit, maar is ze veeeeelste jong voor Brosnan en dat ze er ook nog jonger voor haar leeftijd uitziet helpt ook niet. Het lijkt wel of Bond een 16 jarige date! En ze is uiteraard compleet ongeloofwaardig in die rol, op zich lachen, maar dan moeten ze niet doen of dit een serieuze Bondfilm is.

Overigens was Richards niet de keuze van de Broccoli's maar werd zij door de filmmaatschappij naar voren geschoven en feitelijk opgedrongen.

Verder vind ik nog een ding een gemiste kans en dat is de aktie scene met die helicopters! Ik had de eerste keer duidelijk het gevoel dat dat in de studio was opgenomen (en later las ik dat dat ook het geval was!). Daarom verzinnen ze ook maar gauw dat de auto kapot moet, want in de studio kan hij natuurlijk niet ver gaan rijden.

Super zonde: hier had een waanzinnige auto achtervolging met die 2 helicopters achter Bond aan ingezeten in de trend van The spy who loved me. Dan was het echt een memorabele actie scene geweest en dat had de film flink goed gedaan! Nu is het weer meer geren en gespring van Brosnan en dat kennen we na 3 films nu wel. Mee eens?

De titelsong van Garbage vind ik trouwens erg mooi, de mooiste van de laatste jaren, helaas werd het geen hit, dus ik vrees dat David Arnold voorlopig weer geen song mag leveren die dan bij de begintitels gebruikt gaat worden.

Al bij al vrij doorsnee, maar heeft zo zijn momenten:
2,5 sterren!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Deze vond ik een mindere bond-film van brosnan:

het begin(Bilbao en Londen thames) was wel goed maar voor de rest was het een beetje minder met de locaties.

terwijl istanbul het weer goed maakte, ook de twee meiden natuurlijk

3,0

avatar van Theunissen

Eigenlijk is de lange en zeer spectaculaire openingsscène het beste van deze film, die was echt zeer goed. Daarna wordt de film wat minder alhoewel er nog steeds voldoende actie in zit. Het concept van deze film had beter gepast in deze tijd.

avatar van Zinema

Het einde in zicht.

In deze derde met Brosnan wordt duidelijk dat er voor hem geen eer meer te behalen valt. De verhalen worden met elke film idioter en ook de misplaatste Cleese kan weinig verlichting brengen. Het zou Brosnan's voorlaatste Bond zijn.

Redelijk.

avatar van Metalfist

Metalfist

Some men want to rule the world... Some women ask for the world... Some believe the world is theirs for the taking... But for one man, The World Is Not Enough!!!

Tot deze film stond Pierce Brosnan toch als een twijfelgeval te boek bij mij. GoldenEye was één van de beste Bonds die we tot nu toe hebben gekregen maar Tomorrow Never Dies was redelijk teleurstellend. Nieuwe regisseur, nieuwe kans.

The World Is Not Enough begint bijna hetzelfde als alle andere James Bonds, namelijk met een zeer spectaculaire openingsscène. Op zich vind ik dat nu niet erg maar na een tijd begint hier toch het spreekwoordelijke schoentje te knellen. Bond begint veel te veel ongeloofwaardig te worden. De spion die werd gecreëerd door Connery en later is uitgewerkt ten tijde van Moore en Dalton is compleet verdwenen en dat is ontzettend jammer. Normaal gezien zou de film dan ook misschien juist de helft krijgen maar de makers doen eindelijk eens iets redelijk gewaagd, ze laten 007 gewond raken. Deze keer eens geen superheld Bond en hij krijgt af en toe zelfs redelijk zware klappen. Nog iets wat de film een beetje extra geeft is de aanwezigheid van de twee charmante Bond-girls, Elektra en Christmas (wel een idiote naam trouwens). Gecombineerd met een boeiende schurk, Renard, zorgt Apted ervoor dat het verhaal genoeg blijft boeien. Waarschijnlijk zullen er veel het niet met mij eens zijn maar ik vond het idee om Bond te laten uitkomen tegen iemand die geen pijn voelt wel een origineel idee. Het idee was oorspronkelijk voor Stamper uit Tomorrow Never Dies bedoeld maar ik ben toch wel blij dat ze het voor een nieuwe film hebben gehouden, al had het wel wat meer uitgewerkt gemogen. Ook de kleine plottwist die daarop volgt waar Elektra de echte schurk blijkt te zijn was redelijk voorspelbaar maar daarom niet minder vermakelijk. Ik had dan ook ergens gelezen dat hierdoor Marceau de eerste vrouwelijke schurk is maar dat klopt toch niet? Octopussy was bij mijn weten toch eerder maar wordt waarschijnlijk om de een of andere reden niet geclassificeerd als bad-guy.

Brosnan zit terug meer in zijn vel en dat merk je. Weg is de geforceerde Bond uit Tomorrow Never Dies en terug is de naturelle Bond uit GoldenEye. Ik had het niet verwacht maar hij is eigenlijk een stuk beter dan ik had verwacht in zijn rol. Ik ben wel benieuwd of hij dit niveau in zijn laatste film ook nog zal halen. Daarjuist zei ik het al, The World Is Not Enough bevat twee van de beste Bond-girls uit heel de reeks. Zowel Sophie Marceau als Denise Richards komen ontzettend mooi in beeld en Marceau heeft zelfs een heerlijk dodelijk tintje over zich hangen. Robert Carlyle zet zijn rol sereen maar sterk neer. Dat geldt trouwens ook voor Robbie 'Hagrid' Coltrane die ik zonder baard zelfs amper herkende. John Cleese vond ik trouwens wel een gigantische miscast, ik hoop niet dat Llewelyn snel zal vervangen worden want die man blijft voor mij toch echt wel Q.

Soundtrack was best ook nog wel te pruimen maar het niveau van vroeger wordt toch niet meer gehaald. Wat ik trouwens wel ontzettend jammer vind is dat de openingscredits van Binder al een tijd zijn vervangen door die van Kleinman die een pak lelijker zijn. Ontzettend jammer.

Een verbetering ten opzichte van Tomorrow Never Dies maar dit 19e deel haalt niet het niveau van GoldenEye maar komt toch wel in de buurt, vooral door de sterke cast met uitzondering van Cleese die hier totaal niet past.

avatar van DVD-T

DVD-T

Toch wel een van de mindere Bond films. In mijn gedachten toch iets beter dan dat hij in werkelijkheid is. Nu herzien en mijn waardering voor de film is toch wel wat gedaald.

De eerste vijftien minuten beloven heel wat. Meteen ook de langste opening scène uit de Bond geschiedenis. Een aaneenschakeling van spannende en actierijke momenten. Ook een van de weinige pluspunten van de film. Apted is meer een drama regisseur dan een actie regisseur. Dat is dan ook te zien. Hij laat het drama meer het werk doen. Zijn actiescènes heeft hij aan actie veteraan Vic Armstrong overgelaten. Het drama aspect dat er inzit, werkt vooral niet. Komt al direct doordat het verhaal niet iets interessants of entertainend bied. Het is voor mij dan echt even doorbijten om de saaiheid van het geheel door te komen. Daarnaast berust de film wel op erg veel toevalligheden.

The World Is Not Enough is niet meteen de meest spectacualaire Bond film. De boot achtervolging ziet er geweldig uit. Voor de rest is de actie vooral erg rommelig in beeld gebracht. De momenten op de ski’s is daar meteen al een goed voorbeeld van. Bond is weer een superman en lijkt alle kogels te kunnen ontwijken. Geen echte spionage elementen meer die het een beetje spannend houden, veels te high tech overdreven gadgets, en de hachelijke situaties waarin hij terechtkomt, hebben niet echt een verklaring. Het gebeurt hem gewoon. De film heeft wel een erg interessante badguy. Een man die geen pijn meer voelt, en voor de rest ook niets meer. Ook erg leuk gespeeld door Carlyle. Jammer genoeg wordt hier niet veel mee gedaan aangezien de personages zo plat als een dubbeltje zijn geschreven.

Brosnan doet het redelijk. Ik had nergens echt het gevoel dat hij echt op stoom kwam. Marceau en Richards zijn vlakke vrouwelijke karkaters waar weer niet veel mee wordt gedaan en dan vooral Dr. Christmas Jones. Wel leuk dat Marceau de eerste vrouwelijke bad-guy speelt . Ook een wat grotere rol voor Dench die goed uit de verf komt. Coltrane is er ook weer bij en zijn karakter is hem op zijn lijf geschreven. Helaas wel het laatste optreden van Desmond Llewelyn die na het afronden van de film is overleden. Wel mooi laatste beelden van hem als Q. Net alsof ze wisten dat dit zijn laatste optreden zou gaan worden.

De film is wel mooi geschoten. Er komen weer enkele mooie locaties in voor en ook de sets zien er weer erg mooi uit. Ook de muziek van Armstrong verdient weer een pluim. De titelsong vind ik dan weer een van de slechtste uit de reeks.

Zoals gezegd is The World Is Not Enough wat te saai om echt topvermaak te bieden. Het verhaal is niet boeiend en de karakters zijn erg vlak. Daartegenover staat wel het geweldige begin, de prachtige locaties en de design. Mijn stem een halfje verlaagt.

2*, wel een hele krappe.

avatar van The Oceanic Six

Zo, bij de Bond herzieningen ben ik aangekomen bij The world is not enough, de 1 na laatste Bond met Pierce Brosnan.

Voor mij is het trouwens een speciale DVD in mijn kast, aangezien dit de 1e DVD was die ik ooit kocht. 10 jaar terug alweer voor 65 gulden geloof ik haha. Nostalgie

De film stond me altijd bij als behoorlijk goed, vandaar ook dat ik hem 4* had gegeven bij de vorige beoordeling.

Na herziening is de film nog altijd behoorlijk aardig, maar wel wat minder dan voorheen.

De film begint echt fantastisch. Dat 1e kwartier in Spanje en later bij MI6 en op de rivier is zo vreselijk gaaf. Ik denk dat die achtervolging op de rivier 1 van de beste Bond openingen ooit is. Werkelijk geweldig! De titelsong die volgt vind ik ook altijd heel aardig, ook al schijnen een hoop mensen daar anders over te denken.

Helaas zakt de film daarna wel wat in. We krijgen Renard, de vijand zonder pijngrens, geintroduceerd. Bond bezoekt verschillende locaties maar ik vond ze niet erg memorabel. Al was het deel in Azerbeidzjan wel aardig gedaan.

Ik vond het later pas leuker worden als M echt in het verhaal eens wordt betrokken. Judi Dench is echt een geweldige actrice en een overtuigende M. Fijn dat haar rol ook eens wat belangrijker was.

Ook kent de film 2 mooie dames. Sophie Marceau is een mooie vrouw en haar rol als Elektra King was ook een heel aardige. En dan heb je ook nog de geweldig sexy Denise Richards als Dr. Christmas Jones. Nou is ze echt een heel mooie vrouw (sowieso de mooiste Bond girl van allemaal voor mij), maar ze leek nou niet bepaald een kernfysicus. Maargoed, zo erg was dat niet. Haar scene met een kletsnat shirt in de atoomonderzeeer maakte heel veel goed

De film heeft als zwakte dat er na een tijdje wel erg weinig verhaal nog in de film zit. Men probeert vooral veel actie te tonen. Die actie ziet er gelukkig wel goed uit. Van de helicopteraanval op de kaviaaropslag (mooi trouwens dat Zukovski weer in een Bond film mee doet! Leuk personage) tot de oliepijplijn ontploffing. Het ziet er allemaal spektaculair uit. De laatste serie Bond films hebben echt overtuigende effecten. De oude Bond waren daar toch wat minder in, wat natuurlijk wel logisch is. Wel jammer dat de showdown op het einde zwak is. Mooie locatie in een Atoomonderzeeer, maar de scene zelf stelde weinig voor. Renard was ook niet boeiend op zon locatie. Als ze hem beter uitgewerkt hadden, had het een sterke vijand kunnen zijn.

Ondanks dat de film zelf misschien niet overal even top is, is de rol van Pierce Brosnan als Bond dat wel. Ik moet goed nadenken wie nou mijn nr 1 Bond is, maar Brosnan dingt er zeker naar mee. Zijn Bond versie heeft eigenlijk alles. Stijl, hardheid, humor, de looks...gewoon uitstekend. Goldeneye was alleen wel de beste van Brosnan, maar hij blijft ook in deze film overtuigen.

The world is not enough is dus geen topfilm, maar gelukkig wel een stuk leuker dan voorganger Tomorrow never dies die ik echt tegen vind vallen. Wat wel pijn doet is dat dit de laatste Bond film met Desmond Llewelyn als Q is, die in het productiejaar van de film nog zal overlijden We zullen hem missen in zijn geweldige rol als Q. Wat een held! Ik heb genoten van zijn aanwezigheid in de films. Zijn rol is eigenlijk onvervangbaar. Opvallend dat zijn laatste Bond scene in deze film dan ook een toepasselijke is. Of men het onderhand wist dat hij zou overlijden....

Om af te sluiten: amusant, maar niet geweldig.

3,5* (0,5 verlaging)

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Sympathieke Bondfilm.

Rond het begin met het bootje was geweldig en ging al vlot. Daarna krijg je nog meer lekkere actie die vermakelijk wegkijkt. Ook Brosnan doet het erg goed hier. 4,0.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een goede Bond die het allemaal heeft. Veel actie van begin tot eind, ondersteund door een kwaliteitscast. Er zitten erg gedenkwaardige actie-scènes in, de bad guy is één die bijblijft, de one liners zijn leuk en de finale in de duikboot vond ik ook top. Eén van de betere recente Bonds voor de Die Another Day-fiasco en de beste met Brosnan. Top actiefilm dus.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Prima bondfilm. Pierce Brosnan is geweldig en verder zijn ook alle ingrediënten weer aanwezig.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

The World Is Not Enough is een Bond, die drmee door kan gaan. Azerbeidzjan en Kazachstan zijn onder andere de locaties waar Brosnan enkele schurken uit de oliebusiness moet aanpakken. Best leuk wat mij betreft, zeker als het met de actie weer goed in orde zit, tot het ongeloofwaardige toe natuurlijk . De Bondgirls waren helaas weer eens niet zo denderend en dan doel ik vooral op het acteerwerk of het script, wat ze moesten uitkramen.

avatar van K. V.

K. V.

'k was eigenlijk niet zo onder de indruk. Misschien wel omdat 'k deze een tijdje geleden al deels op tv had gezien en zo kort na elkaar heeft de film niet zo veel goeds gedaan. Nochtans waren de gebruikelijke elementen wel aanwezig, maar wist me niet zo te overtuigen, al was het begin wel erg indrukwekkend. Denise Richards paste toch niet echt in haar rol als kernfysicus ('k zie een kernfysicus toch niet direct met Lara Croft outfit rondhuppelen ). Tja, misschien zal 'k de volgende keer wat meer tijd tussen laten.

avatar van Spetie

De meningen hier zijn nogal verdeeld, maar ik ben zelf van mening dat dit toch een mindere Bondfilm is, en sowieso de zwakste met Brosnan als Bond.

Spektakel is er voldoende, dat bewijst het begin wel, dat een minutenlang actiegebeuren is. Maar de actie is niet altijd even goed in beeld gebracht en komt daardoor soms wat rommelig over. Het script zelf is aan de magere kant. Sinds de val van de Koude Oorlog moeten er andere tegenstanders en organisatie gezocht worden en dat valt niet altijd mee. Desondanks is Robert Carlyle een prima badguy. Hij zet overtuigend een redelijk gestoord personage neer, al blijft het allemaal nog aan de oppervlakkige kant.

Denise Richards is misschien wel de slechtste Bondgirl die ik ooit zag. Ja, ze heeft haar uiterlijk mee, maar van acteren heeft ze duidelijk geen kaas gegeten. Sophie Moreau doet het als de andere Bondgirl een stukje beter. Brosnan zelf speelt op de automatische piloot en doet wat hij moet doen, maar zeker ook niet meer dan dat. Gelukkig zit er veel vaart in het verhaal en komen we op diverse locaties, wat voor de nodige afwisseling zorgt.

Ik ben niet echt onder de indruk. Voor een Bondfilm is het allemaal erg magertjes en, entertaint het gewoon te weinig.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed genoeg.

De lange intro kent goede (de eerste drie minuten) en minder goeie stukken (de achtervolging op de Theems die veel te lang duurt).
Nadien kan het eerste uur absoluut vermaken. De plot is goed genoeg. Het persoonlijke gewauwel met M is niet geheel logisch daar M zelf altijd benadrukt dat Bond geen persoonlijke gevoelens mag hebben, maar is anderzijds wel leuk daar niet alleen Bond bij de boel betrokken is. Ook het afscheid van Q mag trouwens vermeld worden.
Na een dik uur maakt Christmas Jones haar intrede en daalt het niveau zienderogen. De Bondvibe van het eerste uur maakt plaats voor een doorsnee actiefilmpje met veel explosies, maar weinig inhoud.
Een laatste twist waarbij Renard verraden zou worden door Elektra zou mij hebben kunnen bekoren. Het zogenaamde Stockholm-syndroom is een te gemakkelijk excuus en niet bepaald geloofwaardig.

Pierce Brosnan is uitstekend op dreef in zijn derde optreden als James Bond. Zijn vertolking is glad, maar hard. Een scène zoals die waarin Bond Elektra zonder boe of bah neerschiet juich ik alleen maar toe. Alleen zijn komische timing valt wat tegen. De verplichte oneliners komen er bij momenten maar moeizaam uit.
Robert Carlyle doet het niet slecht als badguy van dienst, maar sneeuwt een beetje onder in het gezelschap van Sophie Marceau, die niet alleen een ongelooflijk knappe vrouw is maar ook redelijk voor de dag komt op acteergebied.
Die andere Bondgirl, Denise Richards, is een verschrikking. Ik heb haar altijd al erg onaantrekkelijk gevonden met die lelijke lippen en plastieken tieten. Ook haar acteren is de ongeloofwaardigheid zelve.
John Cleese als R en poulain van Q is op zich geen verkeerde keuze, maar het script wringt hem de nek om. Desmond Llewelyn vervangen is trouwens sowieso geen cadeau. Die man heeft de rol van Q gemaakt.
Samantha Bond, die Miss Moneypenny neerzet, blijkt erg goed. Ik vind ze beter dan Lois Maxwell. Haar chemie met Brosnan is uitstekend en ook de jaloerse sneren zijn erg leuk.

De actie is talrijker aanwezig dan ooit, maar ziet er altijd wel goed uit. Er zitten ook enkele leuke vondsten tussen zoals de cirkelzaaghelikopter.
De Bondtune wordt i.t.t. in Tomorrow Never Dies op betere momenten gebruikt. Ook de openingscredits zijn wederom fraai. De titelsong daarentegen is net als de naam van de band die het vertolkt: garbage.

"I could've given you the world!"
"The world is not enough."

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Met de laatste twee Bondfilms in het achterhoofd (vooruit: eigenlijk alleen Casino Royale) valt op hoe stompzinnig deze film eigenlijk wel niet is. Vooral de dialogen zijn tergend slecht geschreven: Sophie Marceau - wel een erg mooie vrouw, overigens - is een bombastisch stripfiguur, net als de mannelijke badguy, wiens onderscheidende kenmerk lekker kitscherig is. Denise Richards is een miscast van heb ik jou daar, maar voor het overige valt alles wel prima op zijn plek. Dat wil zeggen: het is een vermakelijke actiefilm die niet stoort, maar bijblijven wil het niet. Na het ronduit dramatische Die Another Day is het maar goed dat deze serie gereboot is, want in deze voorlaatste is ook al te merken dat er slijt op de formule begint te komen.

avatar van roeman

roeman

Uitstekend vermaak met alle Bond ingredienten: Q, Mooie vrouwen, humor, gadgets, achtervolgingen, zelfs de Wodka Martini werd niet achterwegen gelaten.
Met een leuk aantal knipogen naar eerdere Bond films.
En toch kan Brosnan me niet echt overtuigen, hij is zeker beter dan in Die another Day, zelfs de titelmuziek is beter, maar Brosnan met Dench samen de chemie is er niet, Brosnan met die twee bloed mooie vrouwen, ik had niet het gevoel dat ze als een blok voor hem vielen.
Jammer, maar verder was het uitstekend de achtervolging over the Theems, de special FX en ook de badguy vond ik een echte bad guy zoals je ze alleen kan vinden in 007 movies.
Al met al geen slechte film maar ook weer niet de beste of 1 van de beste.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Goede Bondfilm met Pierce Brosnan als 007.

De actieliefhebbers worden verwend in deze prent en dit al vanaf het begin, met een spectaculaire openingsscène.

Sophie Marceau en Robert Carlyle overtuigen als het schurken-duo en John Cleese doet zin intrede als opvolger van Q.

Een van de betere Bond-filmen dus.

Wederom een puike film uit de reeks die ik opnieuw heb bekeken, en hoef niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar.

avatar van John Barry

John Barry

The World Is Not Enough is de derde James Bond film van Pierce Brosnan en deze film is ietsje beter dan dan Tomorrow Never Dies maar nog niet zo goed als GoldenEye.

Pierce Brosnan acteert goed als James Bond, maar van Denise Richards als Christmas Jones kan je dat niet zeggen . Christmas Jones is een leuk personage maar Denise Richards speelt haar slecht.
Robert Carlyle als Renard overtuigd mij ook niet, ik vind Robert Carlyle wat op de automatische piloot acteren.
Erg goed is wel Sophie Marceau als Elektra King Elektra King lijkt de onschuldige zelf te zijn maar het blijkt allemaal toch heel anders te zitten, Sophie Marceau zet Elektra King goed neer.
Leuk is het om weer Robbie Coltrane als Valentin Dmitrov Zukovsky te zien, eerder was Robbie Coltrane als Valentin Dmitrov Zukovsky te zien in GoldenEye. en ook in The World Is Not Enough zijn de scenes tussen Robbie Coltrane en Pierce Brosnan vermakelijk.

Dit is de laaste Bond film van Desmond Llewelyn als Q . Desmond Llewelyn is vlak na de premiere van The World Is Not Enough door een auto ongeluk om het leven gekomen. Ik vond Desmond Llewelyn als Q altijd een welkome aanvulling op de Bond films. Q was de man die de gadgets uit vond . De scenes tussen Q en Bond waren vaak erg grappig omdat Bond meestal geen respect had voor de uitvindingen van Q. En er gebeurde altijd wel wat raars in het labbaratorium van Q. Q lijkt Bond niet te mogen maar dat hij toch een vriend van Bond is bewijst Q door Bond te hulp te schieten in Licence to Kill.
In de The World Is Not Enough heeft Q weer een erg leuke scene met Bond.

Het verhaal van deze film is eigenlijk erg goed maar zoals wel vaker gaat het mis doordat men niet genoeg de tijd neemt om het verhaal uiteleggen. Het gaat allemaal soms erg snel waardoor je als je de film voor de eerste keer ziet, je het niet helemaal goed kan volgen , zonde want het verhaal zelf is niet slecht. De grote rol van M in de film vind ik erg leuk, Ook dat Elektra King slecht blijkt te zijn terwijl je eerst iets anders dacht is leuk verzonnen, En wat Elektra King van plan is met Istanboel is ook orgineel al met al het verhaal zelf vind ik goed Ik heb eigenlijk alleen moeite ermee dat Renard ongevoellig is voor pijn Maar dit goede verhaal had dus wat beter uitgewerkt moeten worden.

De film opent met een enorm goede actie scene die later niet meer in de film overtroffen wordt.
We krijgen een spectaculaire speedboot achtervolging op de Theems daarna krijgen we nog een redelijke goede ski scene in de film, Maar deze scene is lang niet zo goed als eerdere ski scenes in de reeks. Deze ski scene lijkt een beetje op de automatische piloot te zijn bedacht en is niet erg bijzonder. Dit geld eigenlijk voor alle actie scenes die nog verder in de film volgen echt bijzonder vind ik ze niet. We krijgen ook overdreven veel explosies in deze film, opzich vind ik explosies in een film niet erg, maar de films met Brosman ( uitzondering is GoldenEye ) hebben echt te veel explosies .
In een actie scene krijgen we cirkelzagen te zien vast aan een helikopterers die de fabriek van Valentin Dmitrov Zukovsky helemaal stuk maken in een poging om Bond te doden. Dit komt uit Octopussy in die film werden Octopussy en Bond aangevallen door mannen met een cirkelzaagje ( de jojo scene ) Deze scene was in Octopussy leuk maar in The World Is Not Enough hebben ze er een erg belachelijke scene van gemaakt.De scene in Octopussy met die simple jojo cirkel zaag is velen malen beter dan wat we in The World Is Not Enough te zien krijgen .

The World Is Not Enough is een aardige Bond film die onder andere een stuk beter kon zijn als alles wat beter was uitgelegd in de film
3 sterren voor deze film

avatar van Pitakaas

Pitakaas

De 2 voorgaande Bondfilms, GoldenEye en Tomorrow Never Dies, hebben bewezen dat 007 wel klaar is voor de 21e eeuw. Elke release is een echte knaller, beide films halen meer dan 300 miljoen dollar op. Toch zijn zowel de critici als de fans niet helemaal tevreden over de invulling, maar met zulke bedragen lijkt de productiemaatschappij zich niet heel druk te maken. Sterker nog, waarom risico nemen door alles om te gooien? Liever gewoon met dezelfde voet verder.

Na het zien van The World is Not Enough kan ik dan ook concluderen dat de 3 Brosnans films erg veel gelijkenissen hebben. Of dat een enorm nadeel is, is weer een ander verhaal, aangezien ik ze best vermakelijk vind.

The World is Not Enough knalt met een extreem lange openingsscene als begin. Met maar liefst 15 minuten is dit de langste pre-credits opening in een Bond film ooit, en traditioneel zit het vol actie. Echt een tof begin, de powerboat achtervolging op de Thames is een memorabele Brosnan scene.

De title song is van Garbage, en alhoewel de artiestennaam niet gelijk staat aan het niveau van het liedje, is het niet bepaald mijn favoriet. Nogal een grijs nummer en gezien het tempo in de film had het wel wat actievoller gemogen allemaal. Kom eens met een knallend nummer! Dat de credit filmpjes allang niet meer tof zijn heb ik al te vaak geroepen dus ik negeer het maar.

Het verhaal is ditmaal bijna on-Bonds sterk. Waar normaliter het script bestaat uit Bond vind schurk en schakelt schurk uit, zitten hier wat plottwistjes in en durven de scriptwriters (Purvis en Wade, die hierna alle Bond films t/m Skyfall zouden schrijven) een stempel te drukken op de film. Dat beloofd dus veel goeds. Het verhaal gaat iig over een oud KGB schurk die de macht wil krijgen over de oliepijplijnen vanuit Azië naar Europa, en zodoende één van de rijkste personen van de wereld wil worden… Inclusief een kernbom hier en daar.

Helaas is het verhaal niet in lijn met de film… De regisseur lijkt te denken dat Bond opeens een actieheld is geworden en compenseert veel te veel. Nu is James Bond sinds de Dalton films natuurlijk al heel wat spectaculairder geworden, maar in deze film kreeg ik het idee dat men zichzelf had voorgenomen elk kwartier een ontploffing erin te stoppen, soms zelf zonder wezenlijk doel (Bond komt aan bij de olievelden bijv…). Dat is gewoon onlogisch.

De actie zelf is ook wisselend. De ski-scene is tof (Bond heeft te lang niet geskied!), maar de scene in de kaviaar fabriek van Zukovsky is gewoon tergend saai. Er zit helemaal niets unieks in.

De Bondgirls daarentegen maken een hoop goed. Sophie Marceau is een lekkertje en vooral Denise Richards mag er wezen. Maar damn, wat is die Richards toch een slechte actrice. Dat is wel jammer, want toch verwacht ik dat de Bondgirls nog wel een beetje kunnen acteren…

Ook is dit het afscheid van Desmond Llewyn als Q… Zijn pensioen was al ingecalculeerd (mooie en trieste afscheidsscené), maar toch wel cru dat de beste vent 2 weken na de premiere dood gaat… Dankzij een auto ongeluk nota bene .

Eigenlijk moet ik concluderen dat The World is Not Enough niet heel veel indruk maakt. Het verhaal is top maar er had veel en veel meer ingezeten als de regisseur een iets andere aanpak had gedaan (meer richting From Russia With Love bijv.). Dan had je hier een topper te pakken. Nu is het een mwah-mwah filmpje.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Leuker dan Tomorrow Never Dies, maar qua actie van het zelfde niveau. De opening van de film was zeer sterk, en de aanwezigheid van Denise Richards is een lust voor het oog wat mij betreft. Jammer genoeg het laatste optreden van 'Q' (Desmond Llewyn), vond het altijd prachtig om te zien dat hij weer constant in discussie ging met Bond.

avatar van david bohm

david bohm

Een vermakelijke Bond maar dit is geen sterke film. De actie is matig en het acteerwerk is soms haast komisch, zo pover. Denise Richards doet met recht een gooi naar de titel 'Slechtste Bondgirl ooit' en de andere, erg lekkere Bondgirl Elektra King is ook een haast cartoonesk personage.

De uitsmijter van Bond 'I thought Christmas only comes once a year' mag er dan wel weer zijn.

Redelijk.

avatar van frolunda

frolunda

Film begon goed maar het eindresultaat was toch niet helemaal waarop ik gehoopt had.Ten eerste was het verhaal vrij onsamenhangend en onnodig omslachtig.Toe ik hoorde dat Robert Carlyle de bad guy zou spelen had ik daar hoge verwachtingen van maar uiteindelijk komt zijn rol niet echt uit de verf.Ook Richards als Bond girl steekt een beetje ordinair af bij haar meeste voorgangsters.Gelukkig stonden daar de kleine maar geweldige rollen van Coltrane en Cleese tegenover en was de actie (zoals meestal) in orde.Ook Brosnan doet het opnieuw goed al had ik wel wat meer groei in zijn rol ten opzichte van zijn eerste twee Bond films verwacht.In totaal voldoende maar met 3,5 ster ben ik wel erg gul.

avatar van tbouwh

tbouwh

Minder dan voorgangers GoldenEye en Tomorrow Never Dies.
Dit komt met name door het plot, dat lastig te volgen is en ook verre van realistisch overkomt.
De plottwist ( Elektra King is eigenlijk niet goed maar slecht is dan wel weer leuk.
Openingsscene is heerlijk, met de waterscooters, maar later is de actie toch beduidend minder. De skiscene, en later met die heggenscharen en in de onderzeeer... Het is het allemaal net niet. Daarnaast had men veel meer kunnen en moeten doen met het feit dat de badguy immuun is voor pijn. Nu komt ie wel heel makkelijk aan zn eind.
Positieve punten zijn de Bondgirls, waarvan Richards de mooiste is ( misschien wel een van de mooiste Bondgirls ooit ) en Elektra de beste actrice.
Want helaas heeft Richards wel de looks, maar acteren kan ze niet echt.
Heel, heel erg jammer dat de acteur die Q vertolkt heeft overleden is.
Wat een heerlijke scenes tussen Brosnan en deze man zitten er in GoldenEye, Tomorrow Never Dies en deze film.
The World is not Enough is mijns inziens geen erg sterke Bondfilm vanwege een flink aantal zwakke punten. De paar pluspunten maken het het aankijken nog voldoende waard.
3* daarom

avatar van Lennert

Lennert

Het blijft lachen met Denise Richards als wetenschapster. Het is duidelijk dat Bondfilms vaak een enorme hoeveelheid overdreven aantrekkelijke vrouwen hebben, maar Richards heeft toch echt niet de uitstraling van iemand die serieus gestudeerd heeft in de outfits waar ze daar in rondloopt. Maar goed, we hebben nu tenminste weer een perfecte Bond-pun in de vorm van 'Christmas comes twice a year'. Verder geen hele goede film, maar wel eentje die heerlijk makkelijk wegkijkt. Carlyle is een gave badguy, de opening is erg spectaculair en de film heeft een erg sterke soundtrack.

Tijdens het bekijken van de film hadden mijn vriendin en ik vooral een discussie of Brosnan nu wel of geen goede Bond is. Ik begrijp de aversie van sommige mensen, maar ik vind hem vooral onschuldig. Hij springt er niet echt uit, maar ergert me ook niet in zijn performance. Dan blijft nu van deze era alleen nog Tomorrow Never Dies over voor me om te zien, Die Another Day wil mezelf niet nog een keer aan onderwerpen. Voorlopig beviel The World Is Not Enough in ieder geval prima.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Een beetje een saaie Bond. Begint de film nog vrij sterk met die bootachtervolging op de Thames, zo kabbelt de film verder maar wat voort. Tussendoor zitten er nog wel enkele aardige actiescènes in, maar nergens worden die zo goed als de twee voorgaande films met Brosnan. De actie voelt soms ook een beetje geforceerd aan, alsof de makers dachten: ow ja, er moet nog wat geschut in voor komen, en vanuit het niets vaak komen er weer wat schurken uit de lucht vallen. Die actie is dus onnodig vaak voor de plot en gaat dan ook snel irriteren, ook al is het best redelijk in elkaar gezet allemaal.

Brosnan zelf lijkt zich weer iets meer op zijn gemak te voelen dan in Tomorrow maar is nergens nog echt volledig losjes en geloofwaardig. Ook de one-liners komen er niet helemaal uit. Sophie Marceau vind ik een knappe dame maar in het Engels redt zij zich duidelijk niet goed en Richard kan helemaal niet acteren, maar ach, ze glimlacht vriendelijk. Grootste probleem is dat de schurk van dienst nooit echt gaat leven en maar een bijfiguur blijft. Verder is zelfs Q niet meer wat het was. Hij is echt oud geworden in die twee jaar sinds de vorige film, en John Cleese speelt vooral een vervelend rolletje. Coltrane is wel leuk, net als Dench die weer een sterke M neerzet, iets meer mens en dan haar vorige twee films.

Uiteindelijk is het hem allemaal net niet, waardoor de film best wel te bekijken is, maar voor het gevoel ook wat lang duurt. De plot is aardig, eens wat anders met die intrige en de locaties zijn ook fijn. Vooral rond Baku ziet het er eens allemaal wat anders uit dan we gewend zijn. 2,5*.

avatar van IH88

IH88

The World Is Not Enough

Deze 19de Bondfilm heeft een aantal vermakelijke scènes en kleurrijke personages maar over het geheel genomen is het ook wat vlak. Pierce Brosnan is goed op dreef in zijn derde film als James Bond en moet in deze film voor het eerst echt zijn emoties tonen. Het samenspel met de prachtige Sophie Marceau die Elektra King speelt is voortreffelijk. King krijgt na de dood van haar vader het olie imperium in handen en moet tegelijkertijd door Bond beschermt worden tegen de terrorist Renard (Robert Carlyle). Renard wordt verdacht van de moord op de vader van Elektra. Dat alles net even wat anders in elkaar zit is de grote kracht van de film. Sophie Marceau is voor mij de grote ster van de film. Ze weet je met alleen een blik al te betoveren en zet een mooi gelaagd personage neer. Carlyle doet het aardig als bad guy maar is niet echt gedenkwaardig en wordt toch wel overklast door Marceau. Geen schande. Denise Richards speelt een Kernfysica genaamd Dr. Christmas Jones. Hier is al genoeg over gezegd maar ik vond haar niet zo slecht en ze ziet er echt heerlijk uit. Judi Dench is weer geweldig als M en ze heeft hier een grotere rol dat door haar ten volle wordt benut.

The World is Not Enough heeft zijn sterke momenten en de actiescènes zijn dik in orde. Met locaties als Istanboel, Bakoe en Bilbao ziet de film er op momenten prachtig uit (vooral de skiachtervolgingen die zijn gefilmd in Chamonix, Frankrijk zijn een plaatje). Toch wil het allemaal niet beklijven en vooral het einde is wat inspiratieloos. Met Carlyle, Marceau en een grotere rol van Dench had er meer in gezeten.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1982 stemmen

The World Is Not Enough heeft inderdaad een erg leuke beginscène. En Pierce Brosnan is helemaal op dreef als James Bond. Hij is charmant, ziet er fit uit en maakt af en toe grappige opmerkingen.

Sophie Marceau die de rol van Elektra King speelt is een mooie vrouw maar in deze film is ze soms behoorlijk irritant en het sentimentele, jaloerse gedeelte tussen haar en Renard is soms wat vervelend ("Tell me, is he a good lover?"). Het idee van Renard die door een kogel in zijn hoofd geen pijn kan voelen is een interessant gegeven waar meer mee gedaan had kunnen worden, maar voelt niet erg goed uitgewerkt. Renard, neergezet door Robert Carlyle, is een weinig boeiend personage geworden.

Dat men vanuit MI6 niet alleen een 00-agent zou sturen om Elektra King te beschermen, maar dat zelfs M zelf ter plaatse zou komen om haar zaak te behartigen is gewoonweg ongeloofwaardig.

Judi Dench als M is zoals steeds meer gedreven door emotionele labiliteit dan door nuchter inzicht. Ze loopt de hele tijd in de weg, laat zich gemakkelijk in de val lokken en als zij er niet was geweest was de job van James Bond veel gemakkelijker geweest. Ik vond het zelfs jammer dat Bond haar uiteindelijk bevrijd heeft.

John Cleese had na deze film de opvolger van Q moeten worden. Cleese was weliswaar heel grappig in zijn gloriejaren met o.a. Monty Python's Flying Circus, maar in een Bondfilm is hij toch niet helemaal op zijn plaats. Desmond Llewelyn bracht in zijn rol als Q ook altijd een komische noot aan de Bondfilms, maar hij deed dat niet door als een onhandige schlemiel rond te lopen.

Q die aan het begin van de film op pensioen gaat is heel aandoenlijk. Het is pijnlijk om te vernemen dat hij van plan was om na deze film ook echt met pensioen te gaan, maar een verkeersongeluk een eind aan zijn leven maakte. (Overigens een interessant weetje: het schijnt dat Llewelyn van mening was dat Timothy Dalton het dichtst bij Ian Fleming's visie van Bond stond)

Robbie Coltrane zet net als in GoldenEye een leuke rol neer als Valentin Zukovsky. Jammer genoeg wordt hij dood geschoten. Denise Richards als kernfysicus Dr. Christmas Jones is inderdaad nogal lachwekkend. Ik moest lachen toen Bond zei: "What do i need to defuse a nuclear bomb? en zij antwoordde: "Me."

The World Is Not Enough is minder goed dan GoldenEye en Tomorrow Never Dies. Vooral de tweede helft van de film kon mij maar weinig boeien. Jammer want de film had zoals gezegd een uitstekende start.

Bond tegen Bullion, de man met het gouden gebit: "I see you put your money where your mouth is."

Christmas Jones: "Do you want to put that in english for those of us who don't speak spy?"

Christmas Jones: "I have to get it back or somebody is gonna have my ass."
Bond: "First things first!"

Bond: "If you're Q, does that make him R?"
R: "Ah yes, the legendary 007 wit... or at least half of it."

Valentin Zukovsky: "Can't you say hello like a normal person?"

Elektra King: "You wouldn't kill me... you'd miss me."
Bond (schiet haar neer): "I never miss."

Bond: "I was wrong about you."
Christmas Jones: "Yeah, how so?"
Bond: "Oh, i thought Christmas only comes once in a year."

avatar van otherfool

otherfool

Derde film van Brosnan die Bond wederom prima speelt, maar Marceau is duidelijk de ster van The World is not Enough: van onschuldig naar verleidelijk naar kwaadaardig en dat allemaal even natuurlijk. Helaas is ze terecht gekomen in een verhaal dat niet echt boeit met bovenal een bad guy in Carlyle die eerder op de lachspieren werkt dan op de zenuwen. Verder vind ik het maar suf dat M zo'n grote rol in deze film krijgt, en dan laat ik me verder maar niet uit over Richards. Zeer matig materiaal dit, jammer.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

In een enquête uit 2012 vroeg mi6-hq.com aan bezoekers van die site om hun vijf meest favoriete èn hun vijf minst favoriete Bondfilms te noemen, en in die top-22 (toen nog zonder Skyfall en Spectre) stond The world is not enough slechts op de 16de plaats. Bij zowel IMDb als MovieMeter scoort hij ook maar een krappe voldoende (6,4 resp. 3,04 op het moment van schrijven), en ik begrijp dat allemaal niet.
        Want zie: een spannend plot waarin veel zaken lang schimmig blijven (wie is er goed, wie is er fout, wie werkt voor wie, wie heeft welke belangen?), een M die zich met de plot bemoeit en ook warempel zelf initiatief neemt (Michael Apted grapt dat Judi Dench hier haar debuut maakt als "an action queen, as it were”), een paar geweldige actiescènes (met name in de beide helften van de pre-credits-sekwens en bij Zukovsky's kaviaarfabriekje), grappige momenten met Robbie Coltrane en ontroerende momenten met Desmond Llewelyn, Brosnan goed in vorm, en als hoogtepunt de rol van Sophie Marceau die eerst onschuldig is zonder een mak lammetje te zijn, daarna onder verdenking komt te staan wanneer Bond in zijn eerste ontmoeting met Renard bepaalde signalen heeft opgevangen, vervolgens bij Bond weer gerede twijfel weet te zaaien, en uiteindelijk toch een zeer doortrapte en gewetenloze schurk blijkt te zijn – en al die verschillende rollen zeer overtuigend gespeeld door dat engelachtige maar niet té mooie gezichtje... een ijzersterke rol).
        Minpunten zijn er natuurlijk ook wel: Robert Carlyle is een uitstekende acteur (zijn Begbie in Trainspotting is nog altijd één van de engste personages die ik ooit op het doek heb gezien, ook al beschouwt Carlyle die film zelf als een "black comedy" en Begbie als "the funniest one in it"), zijn psychologie hier is zeer interessant en zijn relatie met Elektra heeft veel mogelijkheden, maar om de één of andere reden komt het er niet echt uit en is hij gewoon niet dreigend of intimiderend genoeg, misschien wel omdat zijn make-up er eerder lichtelijk belachelijk dan uitgesproken eng uitziet. En Denise Richards, ach ja, ze neemt natuurlijk een indrukwekkend wapenarsenaal mee maar schiet als actrice wel tekort ("The hydrogen gas level is too high! One spark and the reactor will blow! I have to stop it!” – uh huh...), maar in de bizarre wereld waar double-oh seven in leeft vind ik haar nou ook weer niet zó storend.
       Kortom, een uitstekende 007-aflevering: goed plot, paar geweldige actiescènes, uitstekende schurk, en een paar minpuntjes die voor mij maar weinig aan de lol van het geheel afdoen. En als kers op de taart: bij mijn bericht bij GoldenEye vertelde ik al wat een geweldig moment ik het bij die film vond toen Bond na half St Petersburg in puin te hebben gelegd even zijn das rechttrok. En wat improviseerde Brosnan hier toen Bond bij zijn achtervolging van de Cigar Girl in zijn boot even onder water verder moest?...

britsmissionoliemi6heiressbilbao, spain british secret service