menu

Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

mijn stem
3,53 (2817)
2817 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Avontuur
118 minuten

geregisseerd door Steven Spielberg
met Harrison Ford, Kate Capshaw en Jonathan Ke Quan

Indiana Jones, Short Round en de betoverende nachtclubzangeres Willie Scott worden door het noodlot in eenzelfde avontuur samengebracht. Op weg naar India ontsnappen ze op het nippertje aan de dood. Later belanden ze in een kinderloos dorp. Indy belooft het dorpshoofd de heilige Sankarasteen te zullen vinden, die het dorp zijn vruchtbaarheid moet teruggeven.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=QqGdBaSxINM

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van stefan dias
4,5
Ik vind dat deze behoorlijk in de buurt komt van de 1ste. Met Capshaw hebben ze het voor de 'romantic interest' verstandig over een andere boeg gegooid. En met die kleine opdonder erbij geeft het echt wel een goede chemie. En de rollercoaster in de mijn was destijds ongezien en in de cinema was dat echt entertainment van de bovenste plank. Vederlicht en onbeduidend, maar wel reuzeleuk.

avatar van Pollypeachum1
1,5
Heel slecht. Het is vandaag de 2e keer dat ik dit deel zie en ik kan me er werkelijks niets van herinneren. Hij is niet leuk, niet spannend en kan het beste snel vergeten worden. Ik vermoed dat ik dat na de 1e keer kijken ook dacht.

avatar van Pollypeachum1
1,5
En hoe knullig dat haar haar dezelfde seconde droog is als het rubberbootje in rustiger water komt.

2,0
Onlangs voor de eerste keer gezien. Wat een verschrikkelijk lange en saaie zit... Het meest kwalijke vind ik het racisme en seksisme dat zo sterk naar voren komt. Misschien dat ik hierin persoonlijk een ontwikkeling heb doorgemaakt, maar dit soort films kan anno 2016 echt niet meer. Verder is het extreem onrealistisch, staat het bol van de flauwiteiten, is er geen diepgang in de karakters en heel voorspelbaar. Er zal tegengeworpen worden dat realisme en diepgang niet de bedoeling is van dit soort films, maar dan verwacht ik dat de humor en het plot in ieder geval goed zijn. Geen van beiden waren wat mij betreft het geval. Gewoon een C-film. Ik sluit me wat betreft niveau dus aan bij Pollypeachum1

4,0
Het is misschien een hele domme vraag maar waarom is Frank Marshall hier opeens executive producer aangezien hij bij raiders of the lost ark producent was?

avatar van loneranger
3,0
Een onderhoudende avonturenfilm die niet zo sterk is als 'Raiders of the lost Ark' en 'Indiana Jones and the last crusade' . Desondanks kijkt hij lekker weg met de nodige humor en actie. Gewoon niet teveel nadenken en go for the ride!

avatar van Zwolle84
4,0
Kali blijft me achtervolgen. De Indiase godin is het onderwerp van een van m'n favoriete nummers en ze speelde een grote rol in m'n favoriete boek als tiener. En laat dat boek nu ook net de beste India Jones-verfilming opleveren.

Want Indiana Jones and the Temple of Doom - alleen de titel al! - is namelijk in alle opzichten de ultieme Indy. Het heeft alles wat me vroeger de boeken deed verslinden: spanning, mysterie, occultisme, avontuur en kinderachtige humor. Eli Roth noemde het ooit zelfs zijn favoriete horrorfilm.

Niet vreemd, want The Temple of Doom is ook opvallend duister voor Steven Spielbergs doen. Vooral tijdens het lange deel in de tempel zelf val je wat dat betreft van de ene verbazing in de andere. Van occulte ceremonies tot kinderen die er met de zweep van langs krijgen; het is niet bepaald een familiefilm, in tegenstelling tot de andere delen.

En dat terwijl de film zich wel lange tijd zo voordoet. Het begint allemaal vrij luchtig en ook het exotische etentje met apenkoppen is eerder humoristisch dan sinister gebracht. Zodra ze de tempel ingaan, slaat de sfeer echter compleet om. Niet alleen qua plot, maar ook de uitvoering maakt een U-turn. De niet al te subtiele John Williams tovert geluiden uit zijn orkest die flink bijdragen aan de duistere setting en de beelden zijn haast verstikkend, met al dat rood en die angstaanjagende gezichten.

Realistisch is het allemaal uiteraard niet en je moet de film ook met een flinke korrel zout nemen. Weet je die knop om te zetten, dan is Indiana Jones and the Temple of Doom een prachtige rit die ook flink wat nostalgie bij me losmaakt.

Kali-Ma!

2,5
Zonder te weten dat hij hem geregisseerd heeft, is het wel duidelijk dat dit een Spielberg film is. De film start met een heuse James Bond-achtige openingsscène, maar dan op z'n Spielbergs. Helaas weet de rest van de film niet meer het niveau te halen van deze lang durende openingsscène. Verder voelt de film ook niet aan als een Indiana Jones film, maar meer als de kinderversie van een James Bond film. De film haalt het niveau van de vorige film alleen op het begin van de film. Verder is het niet saai, maar voelt het wel iets te kinderachtig. 2,5*

3,5
Van de vier Indiana Jones films is dit toch wel de minste, maar gelukkig is een mindere Spielberg toch altijd nog best de moeite waard. Het eerste stuk van Temple of Doom is trouwens prima, maar zodra de actie zich verplaatst van Shanghai naar India word het een stuk minder. Vooral het laatste, gedeeltelijk ondergronds gedeelte, is erg rommelig en kent enkele technisch slordig gemaakte scènes, Spielberg onwaardig. Aanwezigheid van de de voortdurend gillende, irritante Kapshaw werkt ook niet positief, een forse aderlating in vergelijking met Karen Allen uit het orgineel. Dan Aykroyd komt ook nog even voorbij, hoewel je dan beter niet met je ogen kan knipperen. Al met al redelijk maar weinig memorabel.

avatar van DVD-T
3,5
"Going after the Sankara stones"

Toch wat minder dan het erg goede eerste deel. De opening van Temple of Doom is erg leuk. De dans/zang opening, het gevecht in club Obi Wan en de achtervolging door Shanghai volgen elkaar in een rap temp op. Wat dan weer gevolgd wordt door een scene waarin Indy en gezelschap op een rubberbootje uit een vliegtuig gooien om daarna zonder kleerscheuren een ritje over een berg en een rivier te maken. Het begin is dan ook geweldig.

Helaas daalt het niveau na die scenes enorm en is de film erg wisselend in kwaliteit. Waar het tempo in de eerste twintig minuten enorm hoog is, gaat het temp daarna heel erg naar beneden. De scenes in het dorp, het paleis en de plaats waar Kali word geëerd duren gewoon wat te lang zonder dat er veel interessants en/of leuks gebeurd. De humor is het vaak net niet, al werkt de diner scene wel erg goed. Diepte punt is wel het "We are going to die" moment en vooral Capshaw begint je heel erg op je zenuwen te werken. Wat een verschrikkelijk personage. De scenes daarna zijn wel weer erg leuk, met als hoogtepunt natuurlijk de achtervolging in de mijn karretjes. De donkere setting kan ik hier wel enorm waarderen.

Ford liet in Raiders al zien dat hij Indiana Jones is, hier zit hij nog veel meer in zijn personage en durft daar ook meer kanten mee op te gaan. Zoals gezegd is Capshaw vooral irritant, al ligt dat meer aan de manier waarop haar personage geschreven is dan aan Capshaw zelf. Quan doet het best leuk. Zeker voor zijn leeftijd, al vind ik hem leuker in The Goonies. Amrish Puri is erg memorabel als Mola Ram. Wat een karakteristieke kop heeft die man.

Spielberg schiet hier af en toe net even wat te veel uit de bocht. Hij lijkt hier minder controle te hebben over de film. Zeker op gebied van hoe hij het verhaal verteld. Leuk om hier even de effecten te noemen. Er zitten erg toffe dingen in Temple of Doom. Vooral de eerder genoemde achtervolging in de karretjes zier er erg goed uit. Maar ook elementen in de eind scene met de brug zijn fantastisch. Williams maakt er weer wat moois van en Burtt leeft zich weer helemaal uit in zijn sound design.

Temple of Doom is een film met ups en downs. De leuke momenten zijn echt leuk en de vervelende momenten echt heel vervelend. Vooral het script is een beetje een rommeltje. Had Spielberg daar wat meer invloed kunnen uitoefenen, was dit zeker een betere film geworden.

4,0
een hele leuke vervolg.vermaak me altijd super met alle delen.

avatar van Robertdeniro
3,0
Minder dan 1E deel. Toch net de moeite waard. Capshaw is dramatisch, niet geloofwaardig en geen chemie met Ford. Kleine 3 sterren.

avatar van woeler82
4,5
Ik heb deze al een paar keer gezien, het gillend wijf vond ik eerst irritant , maar nu ik deze de 3x zie
vind ik dit prachtig, vrouwen gillen eenmaal graag, Harrison Ford vond ik op z'n best, en waardeer deze film net zo goed als deel 1

Bijna alle delen zijn top, het verveeld niet , en kijk leuk weg, alleen deel 3 is een 0,5 punt minder
Voor deze geef ik een 4,5

avatar van TornadoEF5
3,0
Veel beter dan de eerste. Nog altijd even ongeloofwaardig en over-the-top maar dat is Indy. Ik vond de setting veel beter hier. Het ritueel deed me wat denken aan Eyes Wide Shut, alsook de kleuren die gebruikt werden. Ik vond het aangenaam en stoorde me aan minder dingen.

avatar van Gerlof1378
4,0
De 2de Indiana Jones is ook erg goed, maar is met name duisterder dan deel 1 en 3. Het verhaal speelt zich 1 jaar ongeveer voor de 1ste af, Indiana vinden wij in Shanghai waar hij weer van de ene in de andere situatie beland. Harrison speelt weer goed en ook Kate Capshaw en Jonathan Ke Quan als Short Round en ook te zien als Data in The Goonies ja wie kent die film niet ha spelen leuk. Ook de setting in India is mooi gedaan en is dus bij tijden erg duister al met al een goede avonturenfilm die geen moment verveelt.

avatar van Chainsaw
3,0
Chainsaw (moderator)
In vergelijking met Raiders of the Lost Ark is Indiana Jones and the Temple of Doom inderdaad duister. De film kent een aantal best zwartgallige momenten, van duivelse rituelen tot kinderarbeid en -mishandeling. Spielberg, Lucas, Ford en andere betrokkenen kijken dan ook niet met heel veel plezier terug naar deze 'naargeestige' Temple of Doom. Terwijl het naargeestige aspect van Temple of Doom juist het beste werkt. Toegegeven, het is een contrast met Raiders, maar die duistere kant die de film opgaat is best interessant en levert een aantal interessante sequenties op. Sowieso zijn sommige actiescènes van Temple of Doom uitstekend, het spektakel is nog steeds prima.

Maar Temple of Doom heeft twee gezichten. En dat andere gezicht is spuuglelijk. De film heeft namelijk ook een enorm kinderlijke kant. Eén van de meest afgrijselijke elementen is Kate Capshaw als Willie. Capshaw zelf omschreef haar personage als een blonde trut die alleen maar schreeuwt en daar heeft ze gelijk in, meer is haar personage niet. Gillen om haar nagels, haar make-up, om vieze beesten; Indiana Jones is niet de enige die er moe van wordt. Ke Quan als Short Round is overigens niet veel beter, hij lijkt ook een memo te hebben gekregen dat je al je teksten moet schreeuwen. 'Funny funny', roept hij steeds. Maar als Temple of Doom iets niet is, dan is het grappig. De slapstick is vaak nogal misplaatst en dom. Had Spielberg in de vorige film de mix nog goed in de hand, hier maakt ie toch geregeld een misstap. Maar eerlijk is eerlijk; Temple of Doom is een meesterwerk vergeleken met Kingdom of the Crystal Skull.

3 sterren.

avatar van Fisico
3,5
The temple of doom is voor mij in tegenstelling tot vele anderen nét wel een leukere film dan The raiders of the lost ark en ligt in balans met The last crusade. Over het nakomertje wil ik het zelfs niet hebben. The temple of doom is ook de film die ik in de reeks al het meest zag. Er zit een bepaalde schwung die vanaf minuut 1 tot het einde aan één stuk doorgaat. De film is één grote aaneenschakeling van spanning, avontuur en actie. The temple of doom mag gerust een buitenbeentje genoemd worden ten aanzien van de andere Indiana Jones’. De insteek en het verhaal is totaal anders. Deze film is zoals hier al eerder aangehaald donkerder en haalt thema’s aan als slavernij, kinderarbeid en mensenoffering.

Vooral de scènes in de berg zijn de moeite. De verafgoding van Kali Ma en het offer dat Hem wordt geschonken door hem door de vuurpoel te laten opzwelgen zijn erg opzwepend, voornamelijk door het ritmische gezang en getrommel. Ook de achtervolgingsscènes in de achtbaan blijf ik na talloze keren opnieuw gezien te hebben fantastisch vinden. En tot slot blijft het einde met de smullende krokodillen grandioos. Aan amusementswaarde zeker geen gebrek.

The temple of doom heeft ook wat mindere of zelfs vervelende kantjes. Kate Capshaw als Willie is ontzettend irritant. Vroeger kon ik dat blijkbaar beter verdragen, nu dus niet meer. Behalve het feit dat ik nu zelf gehuwd ben, is er nochtans niet zo heel veel veranderd...
Short Round daarentegen blijf ik geweldig vinden als zijn kleine energieke maatje. Jammer dat we hem later niet meer terug zagen, want er zat wel chemie tussen die twee.

Uiteraard moet je de hele film met een korreltje zout nemen, niet geloofwaardig en over the top. Dat hart bvb was misschien niet nodig geweest. De betovering van Indiana bvb was in dat opzicht boeiender. De reeks van Indiana Jones blijft pure nostalgie uit mijn jeugd! Fijn om hem keer op keer opnieuw te kunnen zien. 3,5*!

avatar van Toontje G
3,0
Het is allemaal mooi opgenomen, spectaculair etc. Maar het acteerwerk laat wel wat te wensen over.

avatar van Tarkus
4,0
geplaatst:
Tarkus schreef:
Het gebeurt niet vaak dat sequels beter zijn dan het eerste deel, maar in dit geval is dat wel zo.
Dit 2de deel is stukken beter dan het eerste en de acteerprestaties zijn zeker veel beter, vooral dan van Kate Capshaw (die hier eigenlijk Karen Allen's plaats inneemt) is stukken beter.
Ook de actie is mooi gebracht en de ganse film is leuker opgevat.
Leuke actie- en avonturenfilm voor de ganse familie.


Deze prent is me met het herbekijken toch iets minder bevallen dan de eerste maal, slecht is hij natuurlijk niet.
Maar evenwaardig aan de eerste film.

avatar van xxERWINxx
4,0
geplaatst:
Vandaag weer eens bekeken, nog steeds een klassieker onder de avonturenfilms.
Het hoogtepunt is voor mij de scene met de mijn-karretjes.
In deze film komt alles weer voorbij, humor, spanning en avontuur.
Ook beter dan The raiders of the lost ark.
Op naar het 3e deel.

avatar van stefan dias
4,5
geplaatst:
xxERWINxx schreef:
Vandaag weer eens bekeken, nog steeds een klassieker onder de avonturenfilms.
Het hoogtepunt is voor mij de scene met de mijn-karretjes.
In deze film komt alles weer voorbij, humor, spanning en avontuur.
Ook beter dan The raiders of the lost ark.
Op naar het 3e deel.


'Beter' zou ik niet zeggen, maar deze is doorgaans wel een beetje ondergewaardeerd. En waar zijn eerste tegenspeelster voornamelijk schattig, cute en lief was, is Kate Capshaw (of mevrouw Spielberg) irritant en verwend… en dat werkt fantastisch. Ze speelt die rol heerlijk, maar dat kan niet iedereen zo smaken.

avatar van Shadowed
3,5
Ook leuk.

Het tweede deel in de Indiana Jones reeks haalt het niet bij zijn voorganger. Maar de film heeft overduidelijk nog steeds het recht om zichzelf een Indiana Jones film te noemen. Spielberg weet zijn film weer vol met actie en avontuur te stoppen.

Dit keer met een cult. Ik hoorde dat de film in bepaalde landen verbannen was, vanwege de cult. De film is spannend, uiterst leuk om te volgen en de sets zien er weer ontzettend leuk uit. Ford heeft echt een koppie voor zijn rol.

Er zaten wel wat irritante personages in zoals Kate Capshaw, die haar mond niet dicht kon houden en de hele film vol schreeuwde. De film is ondanks dat nog steeds leuk en voor mij zeker een geslaagd vervolg op zijn origineel.

avatar van jono
3,5
Indiana Jones and the Temple of Doom is de opvolger van de geweldige blockbuster Raiders of the Lost Ark (1981). De film werd wederom geregisseerd door Steven Spielberg, en de rol van de charismatische dr. Indiana Jones werd wederom gespeeld door Harrison Ford. Het verhaal speelt zich vreemd genoeg af in 1935, ongeveer een jaar vóór de gebeurtenissen in het eerste deel, en dus kan er eigenlijk worden gesproken van een prequel.

Indiana Jones moet samen met de nachtclubzangeres Willie Scott en het Chinese weesjongetje Short Round uit Shanghai vluchten, omdat de Chinese maffia achter hen aanzit. Ze nemen een vliegtuig, maar dat blijkt gesaboteerd door de criminelen. Vervolgens storten ze neer in de bergen, vlak bij een Indiaas dorpje. Daar vernemen ze dat een griezelige sekte niet alleen de heilige steen, maar ook alle kinderen uit het dorp gestolen heeft. Met z’n drieën worden ze naar het paleis van de Maharadja gestuurd om uit te zoeken wat er met de kinderen is gebeurd.

Hoewel de film lang niet zo sterk is als zijn voorganger, kan hier toch worden gesproken van een aardige avonturenfilm. Ik moet echter wel een aantal kanttekeningen plaatsen. Ten eerste de casting: zangeres Willie Scott wordt gespeeld door Kate Capshaw, die tegenwoordig door het leven gaat als mrs. Steven Spielberg. Ze kan absoluut niet acteren; haar gebrek aan acteertalent compenseert ze dan ook door in elke spannende situatie in een oorverdovend gegil uit te barsten. Daarnaast hebben we het Chinese jongetje Short Round. Ik heb me rot geërgerd aan dat irritante ventje, als ik Indiana Jones was had ik hem zeker achter het behang van de tempel geplakt. Een jaar later zou hij nog een rolletje krijgen in de jeugdfilm The Goonies (1985), maar daarna hebben we gelukkig niet veel meer van hem vernomen.

En dan zijn er nog de stereotypen, waar men kennelijk in de jaren ’80 nog behoorlijk mee weg kwam. De Chinezen worden in de film afgeschilderd als hebzuchtige, onbetrouwbare criminelen, terwijl de Indiërs stuk voor stuk laffe, bijgelovige armoedzaaiers blijken te zijn. Sorry, maar daar ben ik dus niet zo van.
Gelukkig valt er ook nog voldoende te genieten: het horrorbanket in het paleis van de Maharadja, de krioelende insecten en de boobytraps in de geheime gangen van de tempel, de achtbaanrit in de verlaten steenkolenmijn en de spectaculaire gevechten op de gammele touwbrug boven een peilloos diep ravijn (echt iets voor iemand met zo’n hoogtevrees als ik). Al met al resteert dus wel een vermakelijke, redelijk spannende avonturenfilm, die ik ondanks zijn minpuntjes toch een ruime voldoende geef. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 01:40 uur

geplaatst: vandaag om 01:40 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.