• 9.201.226 stemmen

Summer of '42 (1971)

Romantiek / Drama | 104 minuten

Genre: Romantiek / Drama

Alternatieve titel: Mag Ik met U naar Bed, Mevrouw?

Geregisseerd door: Robert Mulligan

Met onder meer: Jennifer O'Neill, Gary Grimes en Jerry Houser

Releasedatum: 14 oktober 1971

Plot Summer of '42

"In everyone's life there's a "Summer of '42""

Hermie en z'n vrienden zijn pubers en geobsedeerd om maar zo snel mogelijk met een meisje naar bed te gaan. Terwijl de oorlog woedt en de man van de mooie Dorothy terugkeert naar het front, ontstaat er een volwassen romance tussen Hermie en Dorothy.

Dorothy's Husband (onvermeld)

Hermie's Mother (stemrol) (onvermeld)

Narrator (stemrol) (onvermeld)

avatar van hugohei

hugohei

Heel aardige film over opgroeiende pubers [het genre wordt 'coming of age' genoemd, en dit is een mooi voorbeeld].

avatar van Stephan

Stephan

Ik weet dat ik deze film als puber zag en erg onder de indruk was. Je moet er wel een romanticus voor zijn denk ik, maar zijn we dat allemaal (stiekum) niet?

avatar van hugohei

hugohei

Jij en ik komen er voor uit, Stephan...

Ik ook, heerlijk he?

avatar van Stephan

Stephan

hugohei schreef:

Jij en ik komen er voor uit, Stephan...

Wat doe je vanavond Hugo?

...

Mac Hammer Fan

SUMMER OF 42 is ook een film die bij bij erg in de smaak valt. Jammer genoeg nog steeds niet uit Regio 2.

Het wordt hoog tijd....

Mac Hammer Fan

Heb hem dan maar gekocht Regio 1 bij Amazon.

Het romantische weemoedige verhaal van de liefde van een adolescent voor een jonge vrouw (een erg knappe Jennifer O’Neil) die haar man verloren heeft aan het front.

Robert Mulligan heeft de adolescentieperiode met de angstige nieuwsgierigheid, onzekerheid en onhandigheid op seksueel vlak op een subtiele manier in beeld gezet. Hij tekende deze delicate leeftijdsperiode vanuit een 45-jarige man die met nostalgie terugblikt in het verleden op de zomer van '42, toen hij het kind in hem voor altijd verloor. In tegenstelling tot zijn vriend die op een soms grove, provocerende manier meer bekommerd is om de vrijtechnieken dan om menselijke gevoelens, gebeurt de initiatie in de liefde bij hem met verwarrende emoties van troost, tederheid en bewondering.

Ik vermoed dat velen in die prent wel iets zullen herkennen van hun eigen verwarrende adolescentiegevoelens en -ervaringen. Andermaal een parel van kineast Mulligan.

Warm aanbevolen.

*5*

avatar van Gish

Gish

Mooie rol van O' Neill.

Destijds veel op televisie te zien, "sweet as sugar".

Zwoele beelden ook, kan ik me herinneren.

avatar van stinissen

Wie weet of deze film uit is liefst met Ned subs?

stinissen schreef:

Wie weet of deze film uit is liefst met Ned subs?

Ik heb de deze R1 Stinissen.

Er zijn Engelse en Franse ondertitels.

Bij mijn weten is alleen deze verkrijgbaar.

Dus helaas geen Ned. subs.

Die heb ik nou ook.

avatar van lalaguna80

lalaguna80

Mooie film! Ik heb deze film op DVD met nederlandse ondertiteling (door iemand gemaakt en onder de film gezet). Mooie film die eigenlijk alle opgroeiende tiener(jongens) zouden moeten zien;)

3,5 ***

avatar van spanetje

spanetje

Ben al een hele tijd opzoek naar de film "Summer of 42", met Nederlandse ondertiteling. Weet iemand waar ik deze dvd (of video) kan bestellen?

avatar van rep_robert

Mooi en rustige coming of age film over een sympathieke jongen die valt op een vrouw die alleen aan het strand woont nadat haar vriend/verloofde? opgeroepen werd door het leger en vervolgens overlijdt.

Om de film luchtig te houden zijn er de puberale vrienden van Hermie geïntroduceerd en die zorgen dan veelal voor erg leuke momenten in de film. Alleen de rol van Benjie kwam soms erg irritant over.
De romance tussen Hermie en Dorothy is subtiel uitgewerkt, maar vooral ook heel aandoenlijk en met veel gevoel.

Juist die mix van de onvolwassendheid bij de vrienden en de weg naar volwassenheid bij hoofdrolspeler Hermie maken Summer of '42 een zeer aangename kijkervaring.
Tel daarbij het heerlijk zweverige sfeertje, romantische muziek en het prachtige eiland waar het verhaal zich afspeelt bij op en je hebt een prima coming of age film.

Dikke 3,5* (iemand misschien een tip voor nog meer goede Mulligan's? Ik ga zelf ook verder op zoek)

avatar van Mescaline

Mescaline

Wat me eigenlijk als eerste opvalt bij deze film is wel dat hij nog maar 27 stemmen telt hier op mm, toegegeven dat ik de film ook niet had tegen gekomen voor dat ik The Shining gezien had, deze film komt daar even in voor

Maar goed, nu over de film zelf:
Vond de film gelijk al sterk beginnen en door een krachtige maar korte voice over en natuurlijk de mooie locatie waar de film plaatsvond was ik bijna gelijk al in de film.
De rol van Dorothy is erg mooi vertolkt door een erg mooie Jennifer O'Neill, ze geeft haar personage veel warmte mee en lijkt helemaal in haar rol op te gaan.
Ook Gary Grimes acteerde goed als een onzekere puber, de enige die ik in deze film een beetje misplaatst vond was Oliver Conant als Benjie, hij voegde vrijwel niks toe aan het geheel en viel behoorlijk buiten de groep.

Is iemand anders al opgevallen dat je de moeder van Hermie alleen hoort maar nooit ziet? haar stem lijkt ook pas later onder de film te zijn gezet, let maar eens op de scene waar Hermie al ver weg is van zijn huis maar zijn moeder nog steeds duidelijk hoort praten.

Het einde van deze film was ook erg mooi gedaan en voelde realistisch aan.
Wel jammer vond ik dat we de voice over alleen in het begin en het einde hoorde, van mij had de voice over best wat vaker terug mogen komen.

Kortom: een mooie hartverwarmende film die soms wat traag overkomt maar voor een film van bijna 40 jaar oud nog goed de tand des tijds heeft weten te doorstaan.

4 sterren.

avatar van Plan 9

Plan 9

mooie coming of age film. liefde mag er altijd

avatar van danuz

danuz

Vond dit toch wel erg belegen en flauw. Dat komt niet zozeer door het onderwerp en de setting, die ik beiden geweldig vind, maar wel door het flauwe acteerwerk (vooral van zijn vrienden). Daardoor ligt de nadruk te weinig op het melancholische en naar het einde toe trieste/romantische verhaal van Hermie en Dorothy.

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Ik heb deze film in de jaren 70 gezien en in die tijd was het een hele goede film. Je kan een film in dit genre niet gauw vergelijken met de films die men tegenwoordig maakt . Bedoeld voor verwende ogen gemaakt met een miljoenen verslindende sfx en reclame campagne dat daarna het tienvoudige moet terug verdienen en ook nog eens liefst met Oscars beloond,

Nee, deze film is een klassieker! Je voelt het verdriet en de eenzaamheid als rode draad door de film. Prachtig weergegegen en voor een zeventig-jaren film een topper!

avatar van BBarbie

BBarbie

Mooi coming-of-age drama tijdens de Tweede Wereldoorlog, met een pakkend slot. Door het verhaal op ingetogen wijze te vertellen -zonder sensatiezucht of vals sentiment- en het fraaie camerawerk zorgt regisseur Mulligan ervoor dat de verwondering van Hermie (Gary Grimes) en het verdriet van Dorothy (de mooie Jennifer O'Neill) overtuigend overgebracht worden. Ook het verschil qua karakter tussen Hermie en zijn beste vriend Oscy (Jerry Houser) komt scherp in beeld. Bovendien mooie muziek van Michel Legrand.

avatar van brief encounter

brief encounter

Deze film zag ik in de jaren 70 op tv en deze maakte indruk. Daarna heb ik het boek van Herman Raucher gelezen, waarbij opgemerkt moet worden dat daar de beide vrienden minder irritant zijn. Deze verkeerde casting is wel jammer. Daartegenover staat dat Hermie en Dorothy voortreffelijk spelen en wat mij betreft de juiste uitstraling hebben.

De eindscene is een van de mooiste scenes die ik ken. Een leven lang zal Hermie zich deze verliefdheid herinneren en waarschijnlijk er ook kracht uit putten.

Waarom de regisseur hier een andere structuur aanbrengt, ontgaat mij. In het boek is de structuur cyclisch. Het verhaal begint als de hoofdrolspeler na jaren weer teruggaat naar die plek van zijn jeugd en, na te hebben stilgestaan bij alles wat er is gebeurd en hoe dat hem in zijn verdere leven heeft veranderd en gesteund, vertrekt hij weer voorgoed. Dorothy is hij, mijn interpretatie, voor altijd dankbaar voor wat zij hem toen geschonken heeft........en hoe mooi is dat.

avatar van scorsese

Redelijke film over een tienerjongen die met zijn ouders op vakantie is en verliefd wordt op een jonge vrouw. De jongens vol overdreven hormonen zijn op het begin wel wat irritant en het matige acteerwerk helpt hier ook niet bij. Verder wel een mooi coming of age drama met een prima laatste gedeelte. Mede door de fijne, nostalgische sfeer nog net 3.0 sterren.

avatar van stevebravo

stevebravo

Ik ben uit eigen initiatief op deze pagina gekomen vanwege de wikipedia pagina van het nummer "Summer" van Bobby Goldsboro

Een zielsgevoelig nummer over de romantische ervaring van een jongen van 17 en een vrouw van 31.

Er wordt beweerd dat dit nummer geïnspireerd is door deze film.

IK heb de film nog niet gezien, maar ga hem zeer zeker kijken.

Hier het nummer Bobby Goldsboro -- Summer The First Time - YouTube

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

De jeugd van vandaag zou hard lachen met deze film... De tijden zijn veranderd. Mulligans film, gebaseerd op een autobiografisch werk, is meer een coming-of-age dan een kleffe liefdesfilm en komt de film ten goede. Het seksuele ontwaken van enkele vrienden wordt met humor en romantiek gebracht. Hermie's eerste seksuele ervaring met Dorothy wordt als het achterlaten van zijn jeugd gepresenteerd, en daar kan ik me in vinden. De rups wordt vlinder. Die vrienden (Oscy en Benji) waren wel wat irritant maar gelukkig zagen we ze steeds minder. Mooi dromerig camerawerk en de overbekende muziek van Michel Legrand werken dit mooi af. Beste scène vond ik die in de drugstore wanneer Hermie condooms wil kopen. maar ook de stilte in de laatste scène met Dorothy was erg beklijvend. Ook weer zo'n vergeten classic, wat gedateerd maar essentieel.