• 9.233.257 stemmen

Una Mujer Fantástica (2017)

Alternatieve titel: A Fantastic Woman

Oorsprong: Chili / Spanje / Duitsland

Geregisseerd door: Sebastián Lelio

Met onder meer: Daniela Vega, Francisco Reyes en Luis Gnecco

Gesproken taal: Spaans

Releasedatum: 31 augustus 2017

Plot Una Mujer Fantástica

"My name is Marina Vidal. Do you have any problem with that?"

Marina Vidal, een transseksueel meisje, is een serveerster in een nachtclub. Ze treedt waar ze werkt ook op als zangeres. Ze heeft een goede relatie met haar vriend, die twintig jaar ouder is dan zij. Wanneer hij op een dag plots overlijdt in haar armen is ze diep onder de indruk. Ze wordt geconfronteerd met discriminatie en argwaan in het moderne en meedogenloze Santiago. Dat zorgt ervoor dat ze kwetsbaarder wordt dan tevoren.

avatar van JJ_D

JJ_D

Polariserend? Dat lijkt me nou net wat Sebastián Lelio niet doet. Hij schildert Marina Vidal immers niet af als een heilige. Ze loopt in het hospitaal immers niet alleen weg van haar emoties, maar ook van haar verantwoordelijkheden. Ze verwerkt het overlijden van haar geliefde bovendien door zich in de holle retoriek van de drift te storten. Niet bepaald wat je noemt iemand die op een pedestal thuishoort, toch?

Anderzijds dwaalt Vidal als een moderne Franciscus van Assisi door de straten van Santiago de Chile. Centraal in diens katholieke beleving stonden de begrippen tolerantie, vergeving en het aankaarten van sociaal onrecht – precies wat deze Mujer Fantástica doet, nietwaar? Ze ondergaat, kaart aan door haar andere wang aan te bieden, daagt uit met een geweldloos verzet, een nederige rebellie. Bijgevolg leef je met haar mee in de hoop op erkenning, onder de vorm van een restant van de haar beminde Orlando: iets in een kluisje dat haar geheim kan zijn, een relikwie dat aan haar en haar alleen toebehoort. Wanneer ook die locker leeg blijkt, vervliegt alle hoop op genoegdoening: Vidal zal een vreemde blijven – voor haar stad, voor haar schoonfamilie, voor zichzelf.

Juist, er gebeurt niet veel in deze film. "Karakterstudie" is echter een treffend woord. Met de afwijzing van Vidals identiteit door de buitenwereld, komt zijzelf immers onder druk te staan. Wie ben ik? Wie mag ik zijn? Wie kan ik zijn? Een spiegel, verdwaalt in het landschap, laat het haar zien. “Ik ben, die Ik ben”. Of nog: homo homini deus est... De mens als veranderlijk wezen, onveranderlijk menselijk. Fantástica!

avatar van nadrin

Zaterdag 7 aug 2021 00.25 tot 02.00 npo 2

avatar van stinissen

93.9 schreef:

Zaterdag 7 aug 2021 00.25 tot 02.00 npo 2

films die na 0.01 uur tot 0.300 uur worden uitgezonden moeten in de tv gids op vrijdag staan in dit geval wat heb je er aan dat je dit zaterdag in de middag leest dan is de film al geweest.

avatar van T.O.

T.O.

Begon veelbelovend, maar vlakt gaandeweg toch wat af, onder meer door een paar ongelukkige keuzes. Mede door de stilering blijft het toch een aangename film, maar er had meer ingezeten.

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Zeer knappe film, waarvan mij vooral de regie, de cast en het geweldige acteertalent enorm bevielen. In de eerste plaats natuurlijk Marina zelf, maar ook de andere rollen vond ik heel knap en natuurlijk gedaan, allemaal!

avatar van ThomasVV

ThomasVV

Deze film was voor mij helemaal geen aanklacht tegen discriminatie van trans- of homoseksuelen, maar wel een diepe tragedie, ten eerste over rouw en verliesverwerking van een "outsider", die eigenlijk gewoon niet geacht wordt te bestaan, ook al is ze in werkelijkheid groter en dieper dan alle conventionele rouw samen; en ten tweede over het individuele gevecht met en voor je identiteit.

avatar van nadrin

nadrin

De film opnieuw bekeken en ik moet eerlijk toegeven dat mijn eerste beoordeling ondoordacht was

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Prima film met dank aan de perfect gecaste Daniela Vega. Mooie soundtrack en hallicunerend mooie cinematografie! 3,5☆