• 9.377.427 stemmen

Met onder meer: Daniel Craig, Eva Green en Mads Mikkelsen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 23 november 2006

Plot Casino Royale

"Everyone has a past. Every legend has a beginning."

James Bond zijn eerste opdracht als geheim agent leidt hem naar Le Chiffre, de bankier van wereldwijd gevreesde terroristen. Wil hij deze gevaarlijke man tegenhouden en het terroristische netwerk uitschakelen, dan moet Bond hem verslaan met poker in het befaamde Casino Royale. Wanneer het Britse ministerie van Financiën een medewerkster inzet om over de inzet van het spel en het geld van de overheid te waken, is Bond hier niet blij mee.

joostie schreef:

ik vind het juist WEL een bond-film(ik ben bond-liefhebber)

...krijg nog steeds de rillingen van de laatste scene heb je echt het gevoel van dat hij terug is

Vandaar dat ik liefhebber ook tussen haakjes had gezet, gezien ik van mening ben dat een echte liefhebber hier ook wel genoeg Bond in ziet...

joostie schreef:

ik vind het juist WEL een bond-film(ik ben bond-liefhebber)

Beetje laat. Heb ik net een hele film naar iets anders zitten kijken, dus.

avatar van Film Pegasus

Ik heb de film net herzien op dvd en blijf bij m'n standpunt en score van 56 sterren. Bij de vorige Bondfilms lag het accent meer op de actie en bepaalde scenes en oneliners, terwijl hier zoals je ziet bij OHMSS en FRWL het accent meer op het verhaal ligt. Ik hoop dat Craig z'n status kan behouden als betere Bond (imo toch) want hij legt meer in de rol dan pakweg Brosnan en Moore.

Z'n gezicht als hij net op tijd een auto kan stoppen voor een vliegtuig is er een van spanning en deels angst. Terwijl dat bij Brosnan en Moore gewoon was van 'ok, deze scene zit er ook weer op'. Bond is in paniek als hij vergiftigd wordt, verliefd als hij Vesper beter leert kennen, razend als hij erachter komt dat die er met het geld vandoor is, humoristische en droog als hij aan tafel een wodka martini besteld en daarmee het spel ophoudt. Je leest het plezier dat hij tegenover LeChiffre heeft, van z'n gezicht. Je leert Bond echt kennen van groentje die denkt goed te doen en nog moet leren omgaan met de actie en spanning waarmee hij in z'n job te maken heeft, ook al is hij zeer professioneel. Gaandeweg wordt hij beter en beter in z'n job en tegen het einde aan is hij de harde killer die leert van niemand te vertrouwen en zonder twijfelen in te grijpen, maar wel met de gedachte erbij.

Verschil met de vorige films zijn ook de scènes die ik me blijf herinneren. In de vorige films waren dat de oneliners of de actiemomenten, hier is dat meer de dramascenes. De dood van Vesper, de martelscène, het pokeren, ...

Zelfs de vijand, LeChiffre komt er geloofwaardiger uit, omdat hij door z'n eigen kwetsbaarheid realistischer naar voren. En toch heeft hij door z'n bloedtranen een kleine tic die je ook kent bij de andere vijanden waar Bond al mee te maken heeft.

Ik hoop dat (nu de verhalen van Fleming op zijn) dat men toch deze trend blijft ingaan en een waardig vervolg zal vinden. Bond is terug en de eer is gered na Die Another Day, nu hopen dat dit zo blijft.

avatar van joostie

joostie

Film Pegasus schreef:

precies

precies
That makes three of us

avatar van Redlop

Redlop

Hier nog 1. Beste Bondfilm ooit.

avatar van Wouter

Een van de mindere, vind ik. Had zelden een Bondgevoel.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

goede bondfilm. Een van de betere. Samen met golden eye en live and let die.4 sterren

avatar van Film Pegasus

Wouter schreef:

Een van de mindere, vind ik. Had zelden een Bondgevoel.

Komaan Wouter, van u had ik een betere verdediging verwacht. (zonder persoonlijk aan te vallen he)

Maar ik snap wel als mensen dit niet echt een Bondfilm vinden. Tenslotte is men van koers veranderd, waarbij zowiezo fans bijkomen en afvallen. Het Bondgevoel dat sommige mensen verliezen is dat van de 'vooral latere' Bondfilms die volgens een eenzijdig, maar ook vertrouwd schema werken. Niets mis mee, ik ben ook evengoed fan van de Brosnanfilms. Maar voor fans als ik (en blijkbaar nog veel anderen) is dit een andere piste die bewandelt wordt Je hebt Connery gehad, Lazenby, Moore, Dalton, Brosnan en nu Craig die telkens Bond vertolkten op hun manier. Wat nu totaal on-Bond wordt beschouwd was evengoed het geval met OHMSS waarin Bond trouwt, romantisch is... En je hebt het toen revolutionaire Live and let die dat met voodoo werkte, meer humor dankzij Moore en de helft zwarte acteurs. En Dalton dan die ontslag neemt in Lincence to kill en waarin enorm veel geweld gebruikt wordt en minder humor... Never say never again (om een Bondfilm te nemen buiten de reeks) met een oudere Bond en een Q-dienst die te maken heeft met besparingen. De Bondformule zoals die bekend is in de meeste Bondfilms begon trouwens maar vanaf Goldfinger. Dr. No en From Russia with love passen ook niet echt in dat rijtje maar zijn evengoed sterke films.

Mijn appreciatie naar deze film komt vooral vanwege de durf van de producers. Gewoon terug naar de belangrijke elementen gaan. En dat is niet de snufjes en Q en Monneypenny, ... Maar in de eerste plaats Bond en spionage. Daar draait het tenslotte rond. Dan gaan we kijken naar een verhaal dat gelukkig door Fleming zelf nog kon geleverd worden. Een beter verhaal dan iemand die de wereld wil vernietigen, maar een crimineel die op geld uit is. Daarin werden dan bekende Bondelementen indien mogelijk ingepast: Bondgirl, Aston Martin, M, dubbel 0, Felix Leiter, Bonds persoonlijkheid (dat hier extra naar voren komt), achtervolgingen, actie, ... Onnodig dan om de film te liggen overbelasten met andere zaken die je kan bewaren voor de volgende films met Craig. De kans is vrij klein dat Q in de volgende film er al bij is, vooral vanwege de minimum aan overbodige gadgets. Maar de optie van Monneypenny in Bond 22 of Bond 23 is er zeker wel. Dat zullen we moeten afwachten.

En ik beoordeel een film op de film zelf. Los van Bond is dit een actiefilm met een verhaal, goeie actie, beter acteerwerk dan de vele andere Bondacteurs (zowel Bond, vijand als Bondgirl), prachtige score, droge humor, goeie montage en vooral in het begin dan een vernieuwde cinematografie. Geweldig hoe ze het verdienen van de dubbel-0 status in het zwart-wit laten zien en met de camera's spelen. Pluim voor de regisseur.

Dus als je de film on-Bond vindt, kan altijd, moet je hem gewoon bekijken als een actiefilm en zelfs dan is het er een waarvan ze tegenwoordig soms een poepie kunnen ruiken (om het effe met een uitdrukking te formuleren). Veel actiefilms die dit niveau halen zijn er niet gemaakt in 2006.

avatar van Mvisser

Mvisser

Ik vin het geen echte Bond-film. desondanks een zeer goede film!! veel actie, poker, mooie vrouwen! wat wil je nog meer zou ik zo zeggen.

avatar van Grafmat

Grafmat

Film Pegasus: Prachtig gesproken, wat mij betreft.

Als Die-hard Bondliefhebber vond ik het een uitstekende beslissing om terug te keren naar de basis van Bond, en het is zeker de meest radicale koerswijziging die ze hebben gemaakt. OHMSS was overigens op het lijf van Connery geschreven, en had eigenlijk zijn afscheid moeten worden. Als Connery OHMSS had gedaan was die film nooit als zo'n vreemde eend in de bijt afgemaakt, denk ik.

Deze Back-to-Basic Bond is een hele verstandige keuze wat mij betreft, want ik hoef eerlijk gezegd niet nog eens zo'n belachelijke blue-screen "para-surfscène" mee te maken als in DAD...

En: deze film maakt des te nieuwsgieriger naar het vervolg! Ze hebben een film gemaakt waarmee ze zich de ruimte hebben gecreëerd om straks álle kanten op te gaan. Ik ben zéér benieuwd welke kant ze opgaan...

Film Pegasus schreef:

Komaan Wouter, van u had ik een betere verdediging verwacht.

Dit was niet het eerste wat ik er hier over schreef.

Nou nee. Dat Bondgevoel zat ook flink de oudere films.

Mijn appreciatie naar deze film komt vooral vanwege de durf van de producers.

Toen ik hoorde wat men van plan was, was ik ook enthousiast, in tegenstelling tot menig Bondfan alhier aanwezig.

avatar van helleke

helleke

Ik was niet echt zot van al de voorgaande Bond-films.

Ietswat teveel gadgets en te gemaakt.

Deze Bond film vond ik wel goed omdat het meer om het verhaal zelf draait.

De acteerprestaties waren ook wel in orde.

Ondanks dat de film 144min. duurt vond ik het einde te abrupt afgebroken,maar op die manier kunnen ze gewoon van hieruit verder borduren voor een volgende Bond film

3 sterren.

avatar van murtcelP

murtcelP

Helemaal eens met Film Pegasus!

Bovendien had ik bij Casino Royale méér een Bond-gevoel dan Diamonds are Forever, dan Live and Let Die, dan Moonraker, dan Licence to Kill, dan Die another Day...

Wouter schreef:

Ik was zelf behoorlijk sceptisch in het begin over het idee van een Bond film die terug ging naar zijn 1e missie. Uiteindelijk leek het me wel goed (back to basic na een film als DAD) maar hoopte ik wel dat het bij 1 film zou blijven, en geen reeks wat er nu alsnog van lijkt te komen...

avatar van megaman

megaman

Wat ik wel moet zeggen over CR is dat actervolging-scènes wel erg gaaf en origineel uitgewerkt zijn. Ik ben zelf altijd gek op achtervolgingen herkijken van oude Bond-films. De skie/bobslee-baan achtervolging en die in de bergen bij FYEO. De speedboot en skie scènes in TWINE en het einde van LTK met die vrachtwagens. Bij DAD vond ik het net iets tè over-de-top om memorabel te worden.

Het deed minder met mij dan die vette achtervolging in CR bij dat bouwterrein en later op 't vliegveld. Ik heb deze stukken nog een paar keer opnieuw bekeken en ik moet toegeven, op dit gebied is het wel degelijk een echte Bond-film. Ook het vuist-gevecht in het trappenhuis deed me qua hardheid wat denken aan het gevecht in FRWL in de trein.

CR blijft ook voor mij de niet-typische-Bondfilm omdat de stijl gewoon anders is en bepaalde elementen missen. Ondanks dat vind ik het gewoon bijzonder knap hoe bepaalde stunts en aktie-scènes echt zijn uitgevoerd net als in 'the old days'. En niet met behulp van speciale computer-effecten (Zie torenhoge golf en gigantische laser in DAD).

Wat mij betreft is CR na DAD hetzelfde ongeveer als FYEO na Moonraker. Oftewel: back to basic! Al vind ik die laatst opgenoemde titel persoonlijk veel mooier dan DAD. Verder mag CR dan de meest afwijkende film zijn dan een groot deel van de vorige series met Q, Moneypenny, flauwe humor, fantasie en gadgets....toch was bv LALD ook niet echt een standaard Bond film. en LTK in princiepe ook niet.

Mijn persoonlijke pluspunten van CR:

- Mooie titel song (veeeeel beter dan die van Madonna!)

- gerestylde en vette gunbarrel (andere look). Hopelijk krijgen we in Bond 22 de bekende stipjes weer te zien en de Gunbarrel sound. Alleen dan wel de CR-versie van de binnenkant van het pistool en het bloed.

- Voorfilmpje was kort en krachtig en nam (net als in de oude films) niet tè veel tijd in beslag zoals met TWINE en DAD het geval was.

- De James Bond theme aan het einde van de film. Dat deed het hem natuurlijk!

- Judi Dench als M. Een bekend gezicht sinds Goldeneye en begint onderhand ook een Bond-veteraan te worden net als Bernard Lee, Louis Maxwel en Desmond Liewyen destijds.

- De spel wat ze deden was (ondanks dat ik er geen reed van snapte) goed uitgewerkt en de scène overgang leek soms op een jaren 60 Bond-film ipv het ADHD gebeuren met flitsende beelden en akties in DAD.

- Het verhaal was gewoon interesant en goed uitgewerkt.

- De schurk had een soort handicap (bloedende traanbuis) net zoal de good-old-villains hadden in de vorige Bonds. Dr.No met metalen handen, Scaramanga met een derde tepel, Largo met een ooglapje en Blofeld met zijn litteken over z'n oog.

Mijn persoonlijke minpunten van CR:

- Nogal voorspelbaar als ik wederom zeg dat Daniel Craig geen typische Bond-vertolker is. Totaal geen gentlemen, ander soort humor, botter en wreder dan ooit. Ik weet dat het logisch is qua tijdlijn waarin de film zich afspeelt dus dat hoeft niet uitgelegd te worden .

- Ik mis Q! het hoeft geen flauwe grappenmaker te zijn als John Cleese met high-tech (lees: overbodige) snufjes. Maar gewoon een serieuze Q met alleen noodzakelijke gadgets en in mindere mate. Het is een kenmerk van wat de Bond-films zijn geworden tot wat ze zijn. En ook hier weet ik de reden van (hij zat niet in het boek).

- Moneypenny blijft ook een gemis voor mij. Ookal had ze maar een klein rolletje (net als Q) ze maakte het plaatje compleet en kenmerkte de Bond-films. Mocht ze dus terugkomen in Bond 22 of later dan vraag ik me af of Samantha Bond weer degene zal worden.

- Ook het soort humor, die hier en daar opzich best geplaatst is, vind ik minder dan de oude vertrouwde (voor andere fans: flauwe, ééntonige, voorspelbare) humor die ik ken van de films.

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Ik weet niet of het hier al genoemd is maar die fout met die code vind ik echt schandalig!

James toetst voor dat geld een code in: 836547 waar ik in ieder geval geen zinnig woord uit kon halen. En dan blijkt het later 837737 te zijn (VESPER) hoe kan je dat nou fout doen

en dan kost zo'n film miljoenen euro's...

verder was hij vrijwel perfect. Te goed voor een Bond film! Heel sterk verhaal. Super goed uitgewerkte plotwendingen. Oke soms zag je ze aankomen maar toch... het voelde er niet minder om.

4,5* Craig heeft me aangenaam verrast.

T.S.S.A. schreef:

Dat weet ik niet, wel dat je mijlen van tevoren al wist wat de code was.

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Knappe film.

De opening is erg vermakelijk: meteen een erg geslaagde achtervolgingsscene die toch wel bijblijft.

Daarna gaat de film in erg vlot tempo door en het zeer lange pokerspel is werkelijk prachtig om naar te kijken.

In hoeverre dit nu een typische 'Bond-film' is, nja, daar kan je over discussiëren. Volgens mij echt wel en ik heb ook alle Bond-films gezien. Het enige wat ik echt on-Bonds vindt is Bond zelf. Vergeleken met de andere 007's valt hij helemaal uit de toon, maar dat is niet negatief bedoeld. Deze James Bond is harder, koeler en berekender dan de vroegere, eerder charismatische Bonds. Hoewel hij hier aan het begin van z'n loopbaan staat, is het bepaald geen sukkelaar. Hij maakt wat foutjes, maar geeft tegelijk blijk van groot talent en zelfvertrouwen. En dat heeft een 007 toch wel nodig om graag gezien te worden.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Een indrukwekkend begin, ik ken geen enkele film met zo'n lange, continu spannende, achtervolgingsscene al aan het begin. Dan Craig die de meest coole Bond ooit neerzet. En zo tegen het eind van de film (dat denk je als toeschouwer tenminste) als de boel een beetje inzakt, en het allemaal wel heel klef wordt, dan vinden er nog een aantal verrassende gebeurtenissen plaats. Ik zat weer net zo op het randje van de bank als in het begin van de film. Een echte verrassing deze Casino Royale. (4,5*)

avatar van Tarkus

Tarkus

Dit is een verrassend goede Bond-film, om niet te zeggen een van de betere.

Daniel Craig zet hier een pracht van een Bond neer, een verademing tegenover de vorige Bond acteurs, die het ook wel goed deden, maar je ziet nu een andere, hardere, sluwere en verstandiger 007.

De film is ook ruwer dan de vorige Bond-films en dat mag ook, minder humor, geen gadgets (er is geen 'Q' dit maal) tenzij de bestaande, die iedereen ondertussen kent, GSM, GPS en dergelijke hardware.

Spanning verzekerd, in deze wel lange film van 2u20 minuten, die ook geen enkel zwak moment kent.

Daniel Craig heeft heel wat kritiek gekregen toen hij de rol aannam, en heeft toen gezegd wacht tot de film klaar is en geef dan kritiek, wel die krijgt hij, maar dan in de goede zin. Hij is de waardige opvolger voor alle Bond-acteurs voor hem.

Prachtige rol van Eva Green ook, denk dat je van deze meid nog meer mooie dingen zal zien. Ook Judi Dench is weer van partij en wordt steeds beter in haar rol van 'M', met toch wel aardig pittige one-liners.

Kortom, pracht van een film, met een prachtige James Bond die je snel weer wil zien in nieuwe avonturen.

avatar van heavyk

heavyk

Zeer goede film. Even wennen aan de ommezwaai die gemaakt is, maar james bond is nu een echte actie-thriller zonder die ik zeer positief vind.

Daarnaast vind ik de film ook veel realistischer dan de vorige james-bonds waar vooral de mooie jongen gecreeerd werd die elke vrouw krijgt die hij wil (niet echt realistisch).

Vind het een topper!!!

avatar van Waku

Waku

Prima actiefilm.

De spectaculaire openingscenes zorgen voor prima vermaak. En dat is eigenlijk ook de trend van de rest van deze "Casino Royale"...

Maar toch mis ik bij de laatste James Bond films dat typische sfeertje die voorheen de Bond films allemaal wel hadden.

Dat lijkt toch echt nostalgie te zijn geworden.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

De beste bond film tot nu toe .Prachtige locatie s.Daniel Craig vertolkt de rol van bond uitstekent.Leuke wendingen.En een james bond met gevoelens.Nu vraag ik me af wat next.Zal de nieuwe bond film deze over treffen?. Want deze was zeker een topper. 4,5 Ook een half puntje voor de durf om het zo om te gooien.Wat bij mij goed heeft uitgepakt

avatar van Groenie

Groenie

Na de laatste 4 Bond-films was ik bijna afgehaakt als fan. Ik vond ze op heel veel punten veel te nep, te overdreven en te ongeloofwaardig. Okee, Bond heeft altijd gadgeds en er zitten altijd bepaalde actiescenes in, maar over de top kan ook. In de films met Bronsnan vond ik de dieptepunten toch wel de achtervolging op de motor en de afstandsbestuurbare auto in TMND, alle scenes met Denise Richards in TWINE, de special effects in DAD. Daarnaast ergerde ik mij in deze films aan het grootste gemak waarop Bond de meest overdreven acties zonder ogenschijnlijke inspanning wist uit te voeren.

CR was voor mij een hele welkome afwisseling. Echt een van de beste bond-films ooit. Goed geacteerd, veel spanning en niet te veel nep scenes. Eindelijk heb ik mijn Bond gevoel weer terug. Dit is Bond, zoals Flemming hem had bedoeld.

TOP / 4,5*!!

avatar van megaman

megaman

En dat is nou juist wat ik wel zo leuk vind aan de Bond-films . Gisteravond nog even Thunderball bekeken...en vind ik na YOLT de beste van Connery. Zeker een klassieker waar CR naar mijn mening niet echt in de buurt komt. Niet vanwege de kwaliteit (want die is er zeker!) maar vanwege de andere stijl en sfeer. Hoewel Connery een stuk harder was dan Moore (vooral in de vechtscènes) bleef het typische Bond-sfeertje gewoon aanwezig. Bijvoorbeeld de achtervolging op het vliegveld bij CR deed me meer denken aan een Die Hard-film qua geweld en stijl. Gewoon een beetje nonchalant en bruut gevecht waar de Bond-film-ziel ver te zoeken was.

avatar van Knisper

Knisper

Bij Bond neem ik de ongeloofwaardigheden voor lief. Het grootste probleem is echter het veel te lange romantische stuk op het einde. Dat haalt niet alleen de vaart er uit, maar past ook helemaal niet in de film. Daar bij komt ook nog dat de speelduur te lang is, ik had het na twee uur wel gezien. Daniel Craig speelde aardig, maar ik vond het toch ongeloofwaardig dat Dimitrios zijn vrouw hem zo onweerstaanbaar vond.

De actie zat wel goed, maar er zijn toch te veel minpunten en daarom kom ik op 2,5* uit. En waarom zei Mathis in godsnaam elke weer hoeveel geld er op tafel lag!!

Knisper schreef:

Bondgirls die Bond onweerstaanbaar vinden is krankzinnig?...Volgens mij is dat al 40 jaar de traditie...

avatar van thunderball

thunderball

davidov schreef:

Nee, wat Knisper bedoelt is dat hij het ongeloofwaardig vindt met het uiterlijk van Craig

en daar valt natuurlijk wel wat voor te zeggen.

Dat heb ik ook wel een beetje tijdens het kijken vd film, ze gaat wel heel makkelijk met hem mee!

Bij Connery, Moore en Brosnan komt dat veel geloofwaardiger over, omdat ze er allen op hun manier stukken beter uitzien.

avatar van thunderball

thunderball

megaman schreef:

Daar heb je wel gelijk in.

De eerste achtervolging op en rond die hoogwerker is nog wel typisch Bond,

maar die op en in de vrachtwagen vond ik ook niet geweldig origineel en Bondachtig.

Zoals ik al eerder opmerkte:

dit heb ik al vaker, maar dan beter en leuker gezien (vooral in Raiders of the lost ark!).

Ik vind eerlijk gezegd ook de actiescene's steeds minder indruk maken, hoe vaker ik ze zie hoe saaier ze worden, terwijl ik bij vorige Bondfilms juist naar dat soort scene's uitkijk bij het herkijken (voor de honderste keer ofzo) van de films.

Het zijn juist de niet-actiescene's, zoals de ontmoeting in de trein, het voor het eerst passen van zijn dinerjacket, de douchescene, het pokerspel enz, enz... die ik steeds mooier ga vinden (maar dat is misschien persoonlijk).

Die bijna typische jaren '60 bijna vakantie sfeer van Bond op locatie in Thunderball krijg je denk ik nooit meer terug.

In zo wel Thunderball als CR is Bond op de Bahama's, toch lijkt er een compleet andere sfeer, niet slechter, maar anders. Dat is nu eenmaal een ding wat nostalgie heet!

italiëpokercasinogebaseerd op boekterroristbankergeldfree running martelenmi6british secret servicemontenegro007: (2006)智破皇家賭場james bond