• 9.386.561 stemmen

The Spy Who Loved Me (1977)

Actie / Avontuur | 125 minuten

Met onder meer: Roger Moore, Barbara Bach en Curd Jürgens

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Arabisch

Releasedatum: 15 december 1977

Plot The Spy Who Loved Me

"It's the BIGGEST. It's the BEST. It's BOND. And B-E-Y-O-N-D."

De Britten ontdekken dat iemand een geperfectioneerde manier heeft gevonden om duikboten onvindbaar te maken voor de radar en biedt deze technologie aan aan de hoogste bieder. Er breekt een internationale crisis uit als een duikboot met aan boord 16 atoomwapens verdwijnt tijdens een routinevaart. De Britse geheime dienst stuurt James Bond om de duikboot te vinden voordat de raketten worden afgevuurd op het Westen.

James Bond

Major Anya Amasova

Karl Stromberg

General Anatol Gogol

Sir Frederick Gray

Captain Benson

avatar van Wernertje

Wernertje

Persoonlijk vindt ik dit 1 van de mindere Bond films, jammer van het scherm tijdens de ski scene.

Maar The spy who loved me, is natuurlijk Jaws, de Lotus esprit en Stromberg en de rest doet er weinig toe. Hoewel de Egyptische landschappen ook wel aardig zijn.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Een van de betere filmen uit de reeks.

Boordevol actie en prachtige locaties.

Met de mooie Barbara Bach die later de vrouw zou worden van ex-Beatle Ringo Starr.

Blijft inderdaad een van de betere filmen uit de reeks, en heb er op Blu-ray opnieuw van genoten.

Evenwel staat er een foutje op de aftiteling van de film: James Bond will be back in "For Your Eyes Only" staat er, echter "Moonraker" is de volgende film in de reeks dan pas "For Your Eyes Only".

avatar van thunderball

thunderball

Is geen foutje:

men wilde na Spy idd de volgende For your eyes only laten worden, maar door het succes van Star Wars besloot men toen ook de ruimte met Bond in te gaan en de enige Fleming titel die daar voor in aanmerking kwam was Moonraker en werd er dus op dat moment afgezien van FYEO.

Op het eind van Moonraker werd vervolgens wederom For your eyes only als de volgende film aan gekondigd en dit maal gebeurde dat dan ook.

avatar van blackcat13

blackcat13

Toch wel een erg vermakelijke Bond film dit! In tegenstelling tot in zijn andere Bonds die ik gezien heb, kan ik Roger Moore hier wel uitstaan als James Bond. Best aardig hier, wellicht komt het door de iets serieuzere setting. Het vechten ziet er hier wat rauwer en realistischer uit en Bond moet echt knokken om zijn vijanden te verslaan (vergeleken met zijn andere Bondfilms dan) en krijgt er zelf ook geregeld van langs. Zeker als het de destructieve Jaws betreft, leuke schurk is dat zeg! Gewoon lekker kwaadaardig, ziekelijk en creepy en zoals ik al; lekker destructief! De baas van Jaws, Stromberg, vind ik zelf toch wel een van mijn persoonlijk favoriete Bondschurken. Oude gekke baas in die chique kamer van hem, heerlijk slecht. Tenslotte is de desbetreffende Bond girl dan ook nog eens bloedgeil en heerst er een leuke haat/liefde verhouding tussen haar en Bond die ik wel kan waarderen, en ze is eindelijk eens meer dan alleen maar mooi en gewillig. Oh ja, en de oneliners, hoewel niet heel hoogstaand, werken hier beter dan in de andere Roger Moore Bond films die ik tot nu toe gezien heb. In For your Eyes only bijvoorbeeld vond ik ze te flauw overkomen, hier komen sommigen nog wel geinig over. Voldoende dus!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Niet zo goed als ik had gehoopt, maar toch nog wel vermakelijk. De Bond-films zijn haast stuk voor stuk enorm vermakelijk en deze mag zich daar zeker onder scharen Vond het eerste anderhalf uur zeer matig, maar het laatste half uur maakt een hoop goed.

Een van de betere finales tot nog toe.

Jaws was inderdaad een goede schurk, al vond ik Oddjob en Nick Nack nog wel een tikkeltje beter. Stromberg vond ik niet memorabel.

Uiteraard is de auto erg leuk en de muziek kwam bij tijd en wijle ook weer tevoorschijn waardoor ik de twee uur voorbij vond vliegen.

En weer een voldoende, op naar de volgende!

avatar van roeman

roeman

Tja, leuke film, maar die tijd he, dat word toch wel duidelijk een struikelblok.

De badguy was te netjes en leek wat mij betreft te veel op Captain Nemo. De onderwaterauto en het onderkomen van de schurk was mooi gedaan.

Maar dan de russische spionne, ze praat alsof ze in een pornofilm aan het spelen was, nee dat was niet bepaald my cup of tea.

Roger Moore was duidelijk op zijn plek in deze film en de soundtrack was ook goed, al met al niet slecht voor een film uit 1977.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin James Bond moet samenwerken met zijn vrouwelijke, Russische tegenhanger om een aantal gestolen kernkoppen terug te vinden. Een redelijk simpel, maar zeer onderhoudend plot. Een goeie mix tussen actie en humor met uiteraard genoeg spektakel. Richard Kiel zet als Jaws een iconische Bond-schurk neer.

avatar van Boneka

Boneka

Uitstekende Bond film weer met prachtige locaties. Opvallend: deze film is aangepast, want hij mocht niet verfilmd worden vanuit het boek. Ik moet zeggen dat hebben ze uitstekend gedaan. De beste stunt ooit zit in deze Bond film, al is het een raar beginnetje vanuit de sneeuw waar verder alleen maar warme oorden zijn te zien. Prima vermaakt met een prachtige Atlantis!

avatar van Betamax

Betamax

Prima Bond film.

De effecten met de onderzeeërs zijn wat minder maar dat mag de pret niet drukken.

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

De explosies op het einde duren soms een wat te lang, maar voor de rest een zalige bondfilm.

avatar van namingway24

namingway24

Eén van de saaiere Bond-films die ik tot noch toe gezien heb. Een Bond laten draaien om een liefdesplot vind ik sowieso een slecht idee, en het komt deze film niet ten goede.

Er gebeurt bar weinig gedurende de eerste anderhalf uur, en de laatste grote actiescène lijkt precies op vele voorgaande Bond-ontknopingen. De grote bad guy wordt ook weer kinderlijk eenvoudig verslagen en Roger Moore's Bond werkte op mijn zenuwen door zijn constante gekibbel met zijn Russische love interest. Barbara Bach vond ik trouwens ook weinig hebben; zeker niet de knapste Bond Girl en een matig actice. Ik geloofde hun relatie totaal niet, hoe dom dat ook klinkt in een filmreeks die vrouwen niet altijd als de meest intelligente wezens toont. Hier is dat trouwens ook weer het geval; voor een speciaal agente is ze nou niet de slimste persoon.

Gelukkig maken bepaalde dingen deze film nog een beetje leuk. Het is het eerste optreden van de meest iconische henchman ooit: Jaws. Hij is sterk, tot op het belachelijke af, en die stalen kaken zien er indrukwekkend uit in die granieten kop. Ten tweede kunnen we hier de adembenemende Caroline Munro bewonderen. Het is een grof schandaal dat ze zo'n minuscuul rolletje heeft, maar over haar minuscule outfit heb ik dan weer niets te klagen. Munro is echt (nog steeds) één van de mooiste vrouwen op aarde, en ik had haar 1000 keer liever gezien dan Bach. Verder is de beginscène in de sneeuw el leuk en de muziek is erg cool.

Maar er gebeurt verder gewoon niks leuks en het liefdes-element was slaapverwekkend, zodat dit voor mij echt één van de mindere Bond-films is.

avatar van Lennon

Lennon

Betere film dan zijn voorganger, maar ik vind het allemaal een beetje van hetzelfde. .zal ook vast met de tijd van toen te maken hebben.

Wel grappig om te horen dat ook in de bond muziek de disco invloeden zijn te horen. Dat was enorm populair toen, en dus moesten ze blijkbaar erin mee. Sommige stukken lijken zo uit Saturday night fever te komen.

Wederom vind ik slot scenes veel en veel te traag. ....

namingway24 schreef:

Ik vond Bach net één van de knapste Bondgirls uit de reeks, maar elk zijn mening, hé

avatar van dr channard

dr channard

Ik ook , vooral die laatste scenes als haar pakje nat wordt.

dr channard schreef:

Ik ook , vooral die laatste scenes als haar pakje nat wordt.

avatar van Dk2008

Dk2008

Leuke snufjes, Moore is charmant, een paar knappe vrouwen, een aantal leuke (actie)scènes en stunts, o.a. met Richard Kiel, Jürgens is ook redelijk. Heb alle positieve zaken opgesomd maar verder vind ik het allemaal toch niet zo bijzonder (meer). 2.0

John Barry

Dit is de derde James Bond film van Roger Moore en in deze film acteert hij pas echt goed in deze spectaculaire Bondfilm.

Deze film word geregiseerd door you only live twice regiseur Lewis Gilbert. Ik vond dat de film makers in you only live twice te ver gingen , met een vulkaan als basis van de schurk en een raket die andere raketten steelt. In deze film zit iets soortegelijks In deze film slurpt een tanker onderzee boten op ik vind dit net aan kunnen

De actie scenes zijn uitstekend de beste zit in het begin van de film Bond springt met ski,s van een berg af , je ziet Bond dan een lange tijd naar beneden vallen en dan plots zie je de Briste vlag als zijn parachute open gaat dit vind ik een van de beste momenten uit de James Bond reeks.

Maar naast dit is er nog veel meer actie in deze film Bond heeft een nieuwe auto met veel snufjes dus er is weer een fantastische auto achtervolging Het is mischien wat overdreven als de Actie zich verplaast onderwater maar het kan net en het blijft allemaal erg vermakelijk.

Het laaste half uur van deze film is enorm spannend en spectaculair met veel geshiet en explosies maar nog niet zo overdreven zoals in latere films .

Roger Moore acteerden al aardig in zijn voorgaande Bond films, maar pas in deze film heeft hij de slag echt te pakken en speelt in deze en alle Bond fims waar hij nog hierna in speelt fantastisch. Curt Jurgens als Karl Stromberg is leuk, maar de show word gestolen op schurken gebied door Richard Kiel als Jaws. Jaws is in deze film fantastisch met zijn stalen gebit. je merkt al snel in de film dat Jaws enorm sterk is maar ook erg lomp. Dit levert komishe momenten op met Bond.

Eigenlijk acteert niemand echt slecht in deze Bond film, hoewel Barbara Bach als Major Anya Amasova soms wat houterig speelt kan ook haar acteer werk er mee door, Major Anya Amasova is net als Bond ook een geheim agent en ze is in veel opzichten vind ik de gelijke van Bond en dat is na deze film, bijna bij elk Bond meisje het geval. De Scene waarin Bond bekent dat hij de man van Major Anya Amasova heeft vermoord vind ik zelf een van de sterkste momenten uit de Bond reeks.

Ook een pluspunt van deze film zijn de mooie locaties in Egypte.

Ondanks dat het soms wat ongeloofwaardig is en daarmee voor mij het randje opzoekt van wat ik wel en niet vind kunnen in een Bond film is dit voor mij een van de beste James Bond films. En vind ik dit de beste Bond film uit de jaren 70. Dit is niet de beste Bond film met Moore in de hoofdrol dat vind ik For Your Eyes Only , maar dit is voor hem een goede tweede.
4.5 sterren voor deze film

avatar van Franza

Franza

dit vond ik tot nu toe de beste bondfilm.

Ik moet wel zeggen dat ik alleen de bonds nog heb gezien van dr. no tot en met deze en casino royal tot skyfall.

Deze film heeft mooie locaties, 3 mooie vrouwen en leuke actie enzo

een 4*voor de beste bond van die ik tot dusver heb gezien

avatar van loneranger

loneranger

Een van de betere Bondfilms van Moore. Hij heeft z'n draai als James Bond gevonden. Een goede mix van actie en humor met spectaculaire stunts en opgenomen op exotische locaties. Jaws is dé schurk in deze film en heel wat interessanter dan Stromberg. Bach speelt een Bondgirl die haar mannetje staat en de muziek van Hamlisch maakt het geheel mooi af.

avatar van de grunt

de grunt

Absoluut de beste van Moore

ook al waren de overige Bond's van Moore niet veel soeps (op For your Eyes only na)

The Spy who loved me kan zich meten met de grote Connery Bond's uit de beginjaren, wat mij betreft

avatar van de grunt

de grunt

Die muziek als dat vrouwtje naar de haaien gaat..

Classic

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag herbekeken, ik vond de opening niet zo heel erg spetterend zoals we altijd gewent zijn van James bond films, daarna begint de film met een paar leuke actiescenes, maar ook vrij traag, maar na 1 uur het 2e deel gebeurd er van alles en is er veel actie te zien en zo gaat deze film over na een erg goed einde en ook een hele mooie bond girl (Barbara bach) de Russin.

al met al erg goed!

xxERWINxx schreef:

Ik vond de opening juist heel erg spetterend met die spectaculaire ski sprong van een berg. Bond lijkt van de afgrond te vallen. En dan plots gaat zijn parachute open en zie je de Britse vlag. Ik vind de opening van deze James Bond film een van de betere van de serie.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Wederom een vermakelijke Bond film, met genoeg actie en humor om de volle speelduur te vermaken. Daarbij komt ook nog de entree van de lange, ijzersterke Jaws, en dat zorgt voor extra spanning tussen Bond en Jaws. De rol van Jaws is zeer goed neergezet, en mede daardoor is hij naar mijn idee één van de meest memorabele schurken uit de Bond reeks.

avatar van Kanne90

Kanne90

de grunt schreef:

Die muziek als dat vrouwtje naar de haaien gaat..

Classic

kippenvel

avatar van hutchence

hutchence

Leuke James Bond-film. De perfecte Bondfilm bestaat niet. In deze film vind ik de scenes aan het eind op de boot wat langdradig worden. Maar voor de rest:

Bondgirl: 9

Jaws: 9

auto die onderwater kan: 9

humor: 8

scene met vrouw die geil een knipoog naar James Bond geeft, terwijl haar kogels uit haar helicopter zijn auto doorboren: 10

Eindelijk heeft James Bond een waardige rivaal gevonden en niet in de vorm van een of andere rijke, arrogante dictator, maar nee in de vorm van Jaws.

hutchence schreef:

Eindelijk ???? Jaws vind ik ook een hele goede rivaal van Bond, maar ik vind dat we voor de The Spy Who Loved Me ook wel schurken hebben gehad die goede rivalen van Bond waren. We hadden bijvoorbeeld Oddjob uit Goldfinger die met zijn hoed een hele goede rivaal van Bond was. En Oddjobs baas Goldfinger vond ik ook wel een goede tegenstander van Bond. Tee Hee uit Live and Let Die met zijn haak of Scaramanga uit The Man with the Golden Gun vond ik ook twee goede schurken. Dus ik ben het er niet helemaal mee eens dat we pas met The Spy Who Loved Me een waardige rivaal van Bond zijn tegengekomen. Wat was er mis met de vorige rivalen van Bond ?

Verder ben ik wel met je eens over deze film. Die scene dat die vrouw een knipoog naar Bond geeft vond ik ook hilarisch. Ben het verder alleen niet mee eens dat het einde op de Boot langdradig is. Ik vond juist dat stuk erg veel vaart hebben.

avatar van Film Pegasus

Jaws is een zeer opvallend figuur en uiteraard een klassieker in de Bond-reeks. Maar bvb Red Grant die misschien minder extreem is, was zeker een waardige rivaal voor Bond. En ook geen rijke dictator trouwens.

Beertje45

Zorin was dan wel een vermogende vijand, maar ook wel gedenkwaardig als tegenstander.

avatar van Lennert

Lennert

Vanaf The Spy Who Loved Me heb ik onlangs alle Bondfilms opgenomen die op tv zijn uitgezonden in de afgelopen weken. Een stukje jeugdsentiment dat ik nog niet echt heb onderworpen aan de punten van kritiek waar ik vandaag de dag vooral mee bezig zou zijn. Als The Spy Who Loved Me een voorbode is van hoe de rest er uit gaat zien, dan gaat het nog een zware rit worden. Roger Moore is nooit mijn favoriete Bond geweest, maar de verschrikkelijke seksistische clown die hij van Bond maakt, doet me toch pijn om naar te kijken. Barbara Bach zit er voornamelijk in om verbaasd te kijken en constant onderhevig te zijn aan Bond's misogyne impulsen, terwijl de rest van de cast (voornamelijk actrices met grote borsten) hier helaas ook maar in mee moet gaan.

Toch bevat de film enkele fijne plaatjes, helemaal de openingsscene in de sneeuw is buiten kitscherig stiekem alsnog best spectaculair. Verder is Jaws vanzelfsprekend een uitstekende badguy en kan ik toch moeilijk anders dan grinniken om de motieven van de voornaamste boef. Als kind keek ik James Bondfilms zonder door te hebben wat er nu precies gebeurde: ik wist met wie hij uiteindelijk zou slapen en wie de boef was, maar het hoe of wat of waarom was me vaak niet duidelijk. Als je op het verhaal let is dat niet anders dan logisch, het is verschrikkelijk onlogisch en in essentie niet veel meer dan lachwekkend. Maar goed, de pulp werkt ergens toch wel een beetje.

Duurt tegen het einde wel veel te lang en wordt voor mij echt compleet verziekt door een van de meest vervelende Bond-vertolkers ooit. Ik zal ze vanaf deze film tot tegen de laatste toe weer allemaal herkijken, maar ik vrees dat deze reeks zijn charme voor mij toch al behoorlijk verloren heeft.