• 9.370.379 stemmen

The Spy Who Loved Me (1977)

Actie / Avontuur | 125 minuten

Met onder meer: Roger Moore, Barbara Bach en Curd Jürgens

Gesproken taal: Engels, Italiaans en Arabisch

Releasedatum: 15 december 1977

Plot The Spy Who Loved Me

"It's the BIGGEST. It's the BEST. It's BOND. And B-E-Y-O-N-D."

De Britten ontdekken dat iemand een geperfectioneerde manier heeft gevonden om duikboten onvindbaar te maken voor de radar en biedt deze technologie aan aan de hoogste bieder. Er breekt een internationale crisis uit als een duikboot met aan boord 16 atoomwapens verdwijnt tijdens een routinevaart. De Britse geheime dienst stuurt James Bond om de duikboot te vinden voordat de raketten worden afgevuurd op het Westen.

James Bond

Captain Benson

avatar van dray

dray

U-96 schreef:

Ik ben er vrijwel zeker van dat hij is geschilderd. Erg opvallend.

Dat wordt ook gemeld in 'The Making Of' op de DVD.

avatar van OT_Stijn

OT_Stijn

Het moment waar hij met zijn amfibiewagen uit het water komt rijden, en die vis weggooit is zooo "Bond", memorabele scene.

avatar van U-96

U-96

• 2062 stemmen

Heb laatst de making of van deze film gezien en kwam achter iets wat me nog nooit is opgevallen. Tijdens die scène dat Bond met zijn Lotus vanuit het water op het strand komt rijden zie je een man met een fles drank verbaast kijken. In de Bondfilm hierna (Moonraker) gebeurt precies hetzelfde, maar dan met die rijdende boot. In de bondfilm daarna (For Your Eyes Only) gebeurt weer hetzelfde, maar dan met een paar skieërs die over een eettafel glijden. Grappig is juist dat al die drie mannen dus precies dezelfde persoon zijn.

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

Had ik meer van verwacht,maar toch nog een zeer leuke film.Heb er van genoten.Maar moest beter zijn vind ik,omdat de 10de film toch wel gevierd moet worden.

3.5 sterren

avatar van Waku

Waku

Terugdenken aan die tijdsperiode een goede, leuke en vermakelijke James Bond Film.

thunderball

Spy is een van de beste James Bond films uit de hele reeks en in ieder geval de beste van de jaren 70 (wat niet zo moeilijk is met die flauwe Guy Hammilton films).

Gek genoeg is 't allemaal niet echt origineel, het schijnt dat schrijver John Brosnan (geen familie van Pierce!) een hele lijst heeft gemaakt in zijn boek James Bond in the cinema met alle overeenkomsten met You only live twice, alleen is dan de actie van uit de ruimte naar de zee verplaatst en inderdaad: je hoeft maar even aan beide films te denken en je komt zo op 10, 20 overeenkomsten! Heel opvallend.

En feitelijk is de volgende film, Moonraker, weer een copie van deze, in ieder geval wat het hoofdplot betreft, maar dan minder goed uitgewerkt!

Alle 3 de films zijn ook door Lewis Gilbert geregisseerd, dat kan geen toeval meer zijn! Dit is duidelijk de beste van de drie films!

Veel spektakel, goed geakteerd ook door de vaak verguisde Roger Moore (de scene waar in Bond bekend Anya's geliefde vermoord te hebben is bv echt fantastisch!) en eindelijk weer eens echte spanning! erg goed!

5 sterren!

thunderball

O! Nog even dit: is er iemand die weet waarom de zogenaamde originele soundtrack helemaal niet de originele muziek is die in de film te horen is?

Dat vraag ik me nu al een jaar of 20 af en in alle gevallen zijn de versies op de plaat stukken minder dan zoals het in de film te horen is, eeuwig zonde!

avatar van neo

neo

Scores voor een album worden vaak in betere volgorde gezet, andere versie erop gegooid etc. Soms lijkt het de release en de luisterervaring goed te doen. En vaak wordt dit zelfs geen eens vermeld, dan is het aan de kenner over om dat verschil te merken. Hamlisch heeft in dit geval het zelf aangepast. Ging meen ik ergens om een sneller tempo onder andere. De keuze van de componist dus geweest, die dat beter vond.

avatar van Guyke

Guyke

De eerste Bond-film waarin Roger Moore zijn echte draai vindt. Het recept voor de volgende 4 films is hier gemaakt. James Bond wordt vanaf The spy who loved me veel spectaculairder (qua acties, stunts en locaties) maar tegelijkertijd ook meer humoristisch, lichter en minder realistisch. Het grote publiek was verzot op dit recept. Het zijn de films van Roger Moore die ook mij bekeerden tot echte Bond-fan. De film heeft een prachtige openingsscène. Wanneer de Union Jack verschijnt wordt onmiddellijk de toon gezet voor het vervolg. Curd Jürgens speelt een goede tegenstander maar het is toch vooral Richard Kiel als Jaws die het meest intrigeert. Het uiteindelijke verhaal is vergezocht maar dient dan ook slechts als kapstok voor de vele stunts. The spy who loved me werd destijds genomineerd voor de oscar van beste art/set-direction maar moest het afleggen tegen het magistrale Star Wars. De decors in deze 007-prent zijn echter uiterst spectaculair en groots. Zowel het interieur van de tanker als de onderwaterstad blijven nog steeds verbazen. De muziek in de film is eveneens prachtig net als de titelsong “Nobody does it better”. Ook in de categorie muziek moest TSWLM het beeldje afstaand aan Star Wars. Velen betreuren het dat James Bond zover komt af te staan van de oorspronkelijke harde held van Ian Fleming. Anderen zien met spijt hoe James Bond een parodie is geworden op het echte keiharde spionagegenre. Maar ikzelf, ik houd ervan. The spy who loved me is één van mijn favorieten uit de ganse reeks. 4*

thunderball

Goede analyse Guyke! En balen van Star Wars, toen ik die SW film ben gaan zien (een rerun ergens midden jaren 80) en dus ook de muziek hoorde, dacht ik waar heb ik die nou al eens eerder maar dan anders gehoord?

En plots wist ik het:

de eerste paar tonen lijken sterk op een versnelde disco versie van Lawrence of Arabian.

Of ben ik nou de enige die dat vind???

Ik heb nog nooit iemand over plagiaat horen spreken en toch........!?

thunderball

Ik zei toch een tijdje geleden dat ik wel eens had gehoord dat YOLT en Spy qua scripts bijna identiek zijn, dat er wel zo'n 20 overeenkomsten waren?

Ik heb eens zitten denken of dat echt zo is en ik ben op de volgende overeenkomsten gestuit:

in teaser probeert veraderlijke vrouw Bond in de val te lokken.

schurk slokt met gigantisch vaartuig raketten/duikboten op om zo Westen en Rusland tegen elkaar op te zetten.

Bond in marinepak krijgt opdracht op locatie bij marine

informant wordt vermoord voordat hij Bond kan inlichten

schurk heeft zeg maar DrEvil achtig pak aan

Bond gaat onder andere naam op bezoek bij de schurk (-en).

en erna wordt er meteen een aanslag op hem gepleegd en een autoachtervolging met helicopter volgt

vrouwelijke veraadster/mislukkelinge valt door ingrijpen van schurk door middel van valluik bij moordende vis (piranna's/menshaai)

Bondgirl wordt vermoord in Bonds armen en Bond laat moordenaar neerstorten

Bond krijgt variatie op Astin Martin (Little Nellie/wet Nellie)

Bond en Bondgirl doen zich voor als getrouwd stel

Bond probeert ongezien in schuilplaats schurk te infiltreren, maar wordt door schurk via camerasysteem ontdekt

Bond weet gevangengenomen bemanning te bevrijden en er ontstaat een gigantisch gevecht

de controle kamer van schurk wordt met stalen luiken afgeschermd

Bond levert eind gevecht met belangrijkste henchman, die in bazin met moordende vis terecht komt.

Bond ligt met Bondgirl in vaartuig te vrijen en denk dat ze alleen zijn, maar M en co wachten hem op met marinevaartuig

en verder dan nog:

zelfde regiseur Lewis Gilbert

zelfde production desiner Ken Adam met baanbrekend decor van geheime basis van de schurk

alles geschoten door beroemde cineasten Johny Jourdan en Claude Renoir (dit is heeeel ver gezocht, hoor!)

Ok toegeven: in veel Bondfilms zitten dit soort elementen, maar niet allemaal achter elkaar en in deze volgorde!!! Toch heel opmerkelijk!!!

Wanneer iemand nog meer overeenkomsten ontdekt heeft, laat het dan weten!!!

avatar van U-96

U-96

• 2062 stemmen

Wel opvallend inderdaad, al die overeenkomsten.

thunderball

Oja is het iemand trouwens opgevallen dat Stromberg geen gewone handen heeft, maar een soort van vliezen tussen zijn vingers heeft!?

Ik heb zeker meer dan 10 jaar die film tig maal gezien zonder dit op te merken.

Ik las dit ooit al wel in het boek met het verhaal vd film, maar zelfs toen dacht ik: He dat hebben ze in de film niet gedaan!

Totdat ik een keer in een boek over de Bondfilms (ik denk de JB Files van Virgin) las dat je dat in een paar close up scenes vd handen van Jurgens duidelijk kon zien!

En inderdaad, als je goed kijkt zie je die vliezen tussen de vingers. Wordt het ook meteen duidelijk waarom Stromberg geen handen wil schudden!

avatar van Redlop

Redlop

Potverdikkeme...

Net als jij thunderball heb ik de film minstens 10 keer gezien (was ooit ook mn fav bond film in mn pre-puber tijd )

Maar het is me noooooit opgevallen.

Hebben ze er ook niet echt duidelijk gebruik van gemaakt moet ik zeggen.

Snap je meteen idd waarom hij geen handen wil schudden.

Tevens past het zn karakter nogal aan. Ik bedoel. Het is nu begrijpelijker waarom hij een passie heeft voor water en een odnerwater wereld wil creeeren. Niet zomaar een madman.

thunderball

Dat bedoel ik! Valt een eens alles op z'n plaats.

Ik dacht ik zal het toch even noemen, maar ging er eigenlijk van uit dat ik de enige was die dat nooit had gezien, niet dus!

Je moet wanneer je tijd hebt 'm zeker gaan kijken en er op letten, het is echt te zien!

thunderball schreef:

Dat bedoel ik! Valt een eens alles op z'n plaats.

Ik denk dat echt vrijwel niemand het weet.

Ik krijg het idee dat ze duidelijk wel wat aandacht aan hadden besteed maar er uiteindelijk voor besloten het niet echt in de film te gebruiken. Anders hadden ze het wel wat beter laten zien in de final cut. Zoals Jaws, of Tee hee.

thunderball

Ja, hoewel Jaws natuurlijk niet echt iemand is die je over het hoofd ziet, hahaha!

ik ken de film sinds 1984 toen had ik m'n eerste VCR gekocht en ben ik in rap tempo die zomer alle Bondfilms gaan huren die ik nog niet kende.

In 1996 vond ik dan eindelijk bij de Slechte in R'dam de Brunapocket met het verhaal vd film en daar staat het ook al in beschreven maar omdat het in de film nergens genoemd wordt en het me nooit was opgevallen ging ik er automatisch van uit dat ze het niet in de film gebruikt hadden.

Heb het daarnet nog even opgezocht:

het staat vermeld in het onvolprezen boek the Bond files, uitgegeven door Virgin, wat ik rond 2000 heb gekocht en op blz198 boven aan staat beschreven:

Stromberg, the primary villain, has webbed fingers (clearly visible in at least two points in the film, but never reffered to)

Dus toen had ik zoiets van: Wow! Wat krijgen we nu??!!

Meteen gaan kijken of het zo was en ja, hoor: het is een aantal keer duidelijk te zien, maar je moet wel weten waar je op moeten letten anders valt het echt niet op!

Grappig

Bij jaws hadden ze ook minder in kunnen zoomen op zn metalen gebit. En bij tee-hee ook minder aandacht schenken aan zn ijzeren arm, of bij blofeld aan zn litteken.

Grappig hoe ze dus van de "webbed hands" helemaal geen gebruik hebben gemaakt in de film...

avatar van otherfool

otherfool

Lekkere Bond met een adembenemend mooi 'zeekasteel' en wellicht de fijnste Bond-girl ever . Verder is Jaws retecool natuurlijk. Lekker avontuurlijk verhaaltje, prima vermaak. De beste van Moore als je het mij vraagt.

4*.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

Wat dubbel, Die meid in die helikopter,wil hem neerschieten en zit tevens met hem te flirten,die muziek daarbij is top.

avatar van Pacino88

Pacino88

davidov schreef:

Ik denk dat echt vrijwel niemand het weet.

Gister heb ik deze bondfilm weer gezien. Weer vroeg ik me af waarom het niet werd uitgelegd. Nu weet ik dat dus.
De vergelijkingen zijn inderdaad schandelijk erg met YOLT en MR.
Bond die bukt achter een mannetje en hem later met een ander neer slaat. Zoiets flikt hij in YOLT en MR ook net iets anders.

Kleine 4* blijft staan.

avatar van jack-sparrow

jack-sparrow

Pacino88 schreef:

De vergelijkingen zijn inderdaad schandelijk erg met YOLT en MR.

Kleine 4* blijft staan.

inderdaad .
deze is echt goed.
ik geef hem dan ook een 3.5

avatar van murtcelP

murtcelP

Leuke Bondfilm, wel erg overdreven en een soortgelijk verhaal als YOLT.

Het gegeven dat Bond de vriend van Anya Amasova vermoord heeft op een missie is wel erg goed, Barbara Bach kan ook zo lekker kwaad kijken

Weer geweldige decors met als hoogtepunt de Liparus.

Goede stunts, vooral de Asgard-sprong in het begin.

Jammer dat Stromberg niet echt een interessante schurk is, gelukkig is Jaws wel erg angstaanjagend.

****

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

The Spy who lived Twice:

Ik vind ‘Spy’ gek genoeg steeds minder worden (en het was ooit één van me favorieten), wat misschien ook komt omdat bijna alles wat in YOLT ook voorkomt beter is uitgewerkt. Toch is het een goede film die toch wel zijn eigen charme heeft dankzij Moore, Bach, de muziek en uiteraard Jaws.

thunderball

He, Tenshinhan, bedankt voor je toevoeging, leuk om te bekijken en de overeenkomsten blijken dus nog veeeel erger te zijn!

avatar van murtcelP

murtcelP

Wow, als je dat filmpje bekijkt ga je bijna denken dat TSWLM een remake is van YOLT! De films hebben meer overeenkomsten dan Thunderball en Never Say Never Again. Jammer, maar gelukkig blijven het 2 vette films!

avatar van SSeagal

SSeagal

1 van mijn favourite bondfilms, mede dankzijn Jaws. Overstijgt nog niet goldfinger of dr.no, maar toch een dikke 3 1/2 voor deze. En of de film nou veel op YOLT lijkt...ach, kan mij eigenlijk niet zoveel boeien

avatar van veron35

veron35

Mijn favoriete bond film.

avatar van pjutter

pjutter

hele leuke en goede bond film,

met leuke badguys, bondbabes.

goed verhaal mooie effecten