menu

The Guns of Navarone (1961)

mijn stem
3,66 (928)
928 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Oorlog
158 minuten

geregisseerd door J. Lee Thompson
met Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn

Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgen zes soldaten de opdracht om tegen elke prijs de enorme Duitse kanonnen op het Griekse eiland Navarone te vernietigen. Deze kanonnen zijn in een onneembare rots gebouwd en controleren een strategische zeestraat in de Egeïsche zee.

zoeken in:
avatar van blurp194
3,5
Jeugdsentiment.

Ik denk dat dit de eerste film is geweest die ik ooit in de bioscoop gezien heb, samen met m'n vader. Ik zal een jaar of tien, elf geweest zijn denk ik, en had het boek toen al gelezen. Dat is ook ongeveer wat ik me nog herinner, dat ik vooral erg teleurgesteld door de best grote verschillen tussen boek en film. En de grote zaal van de bioscoop, dat maakte toch ook wel wat indruk - ik denk dat het de Cinerama geweest is, maar dat weet ik niet heel zeker meer.

De film zelf was toen al een soort klassieker, tenslotte toen al zeker vijftien jaar oud maar nog steeds af en toe in de bioscoop te zien. En da's niet zomaar, natuurlijk. Want het is toch een voorbeeld voor veel andere, latere films geweest - de scene met de Duitse boot, en de scene van de bruiloft in het stadje bijvoorbeeld zijn best vaak nagedaan of geparodieerd. Maar ook Indiana Jones speelt wel een klein beetje leentjebuur bij de manier van vertellen en filmen.

Gregory Peck steelt de show als de leider van het troepje rauwdouwers. Als de ietwat twijfelende middenweg-zoekende stabiele factor tussen de krachten van David Niven, die de netheid van de Engelse gentleman vasthoudt in het oorlogsgeweld, en Antony Quinn, die de ruwe moraal van de oorlogsveteraan vertegenwoordigd. Waarbij de rest van de cast nauwelijks het kleinste steekje laat vallen.

Qua beeld af en toe wat achterhaald misschien, de vaker genoemde scene van het gevecht s'nachts in het stadje doet wat vreemd aan. Maar op de een of andere manier hoort dat er ook wel weer wat bij, en het komt deels misschien ook wel doordat het beeld hier en daar wat hardhandig gerestaureerd is. Net zoals de vele foutjes in continuity en foutjes met de auto's en schepen er een beetje bij horen, een van de dingen die ik me ook nog herinner van het bioscoopbezoek is dat mijn vader vertelde dat hij de film eerder in Engeland gezien had, en dat er toen wat rumoer van een stel Engelse marinemensen was die zagen dat de vijf schepen Amerikaanse waren.

Dat zal nu wel niemand meer opvallen. Ik zie het verschil ook niet...

avatar van Phantasm
3,0
Aardige klassieker, vroeger ook ooit eens gezien, inderdaad, jeugdsentiment.

avatar van Tarkus
5,0
Tarkus schreef:
Dit is een van mijn favoriete oorlogsfilms.
Prima vertolkingen door een cast met vele grote namen en een goed scenario.
Of het al dan niet waar gebeurd is laat ik in het midden, er bestonden wel degelijk gelijkaardige installaties, maar of ze op deze manier werden vernietigd zoals in de film wordt getoond is wellicht fictie.
Toch is dit een van de betere Amerikaanse oorlogsfilms, waar men geen of weinig Hollywoodsaus heeft gebruikt, wellicht omdat het ook co-productie was met Joegoslavië.
Ook het boek, van schrijver Alistair MacLean, was destijds een succes.


Opnieuw bekeken deze prachtige film, dit keer op blu-ray.
Mooie uitgave is het wel geworden, vooral het geluid is uitstekend, naar een 5.1 HD surround.
Enige minpunt zijn de toch wel vele té donkere scènes.
Maar verder blijft dit een prima oorlogsfilm.

5,0
Deze film onlangs weer gezien (op blu-ray) en het blijft nog steeds een van de beste films
die ik ooit gezien heb. Verveelt nog steeds niet ondanks dat ik hem 29 keer in de bioscoop heb
gezien, zo tussen 1961 en 1979.

avatar van Flavio
3,5
Flavio (moderator)
Onderhoudend oorlogsepos, maar het wil maar niet meeslepend worden. Er zijn maar een paar echt spannende momenten, verder gaat het redelijk gesmeerd, met dank aan de werkelijk onnozelste Duitse soldaten die ik ooit in een film zag. Ze laten zich voortdurend als makke lammetjes neerknallen, wachtposten worden zonder moeite overmeesterd en zelfs als ze gevangen worden gehouden en onder schot, weten ze met simpele trucjes (au ik heb buikpijn!) te ontsnappen, om vervolgens zeer gemakkelijk het vrijwel onbewaakte fort binnen te dringen. Even de deur op slot en ze hebben alle tijd de kanonnen onklaar te maken. Geen wonder dat Duitsland de oorlog verloor.

Goede acteurs en aantal mooie scenes maken nog wel veel goed, anders was het middelmaat gebleven.

avatar van gauke
3,5
Deze spannende fictieve oorlogsfilm die vakkundig gemaakt is, met een aantal werkelijk prachtige scènes, staat bekend als een klassieker. Het verhaal zat vol met actie, spanning, heldendom en humor, maar de speciale effecten zijn gedateerd. Zoals in bijna alle vroegere oorlogsfilms waren Duitsers clichématig dom. Tussen de hoofdrolspelers Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn bestond zo te zien chemie.

avatar van SanderPuntCom
3,5
Sterke oorlogsfilm!

Net zoals The Bridge on the River Kwai is dit een oorlogsverhaal dat redelijk lang duurt, maar dat je wel meesleept in het verhaal waardoor er constant spanning aanwezig is.

Vele goede rollen in deze film ook, met Gia Scala als uitschieter en Anthony Quinn vond ik het meeste overtuigen. (moet ik overigens nog wat films van gaan zien!).

De minpunten zijn de speciale effecten die gedateerd zijn en VOORAL de Duitsers die nogal heel dom overkomen.

Driello
Redelijk vermakelijk, maar nooit hoogdravend en nu en dan erg sterk verouderd.

avatar van Tanita
4,5
Jeugdsentiment misschien voor een aantal. En dat speelt wellicht mee in de beoordeling. Maar ik vind het een onderhoudende avonturenfilm in de setting van de Tweede Wereldoorlog. Waar La Grande Vadrouille de humorkant briljant benaderd komt hier het 'spannende jongensboek' naar voren. 4.5*

avatar van aspro
5,0
Ja, voor mij blijft het ook een klein juweeltje en vooral op Blu-Ray.
en niet te vergeten dat de acteurs bijna allemaal zijn overleden.
alleen Irene papas nou +/-88jaar en james darren +/-78jaar.

avatar van royals
5,0
Eén klassieker. Eén van de beste oorlogsfilms. Eén groot avontuur.

avatar van Boneka
4,0
Vele malen gezien en nog steeds een ijzersterke avontuurlijke oorlogsfilm. De opbouw het landschap en de acteerprestaties zijn goed. Vooral het moment met Anna blijf ik ijzersterk vinden. Gia Scala die helaas niet oud is geworden. Van de hele set met hoofdrolspelers zijn er overigens nog twee in leven. James Darren die de rol van Pappadimos speelde en Irene Papas die Maria speelde. Toevallig in de film broer en zuster.

Wat knap aan deze film is dat er niet is gewerkt met miniatuur. Ook het rots beklimmen is daadwerkelijk uitgevoerd. Film heeft een mooie transfer op blu ray. Is wel wat donker, maar verder goed te zien. Geluid is met 4 sporen goed te noemen.

Klassieker!!

avatar van knusse stoel
4,0
Al enige keren gezien en het is zo langzamerhand een echte klassieker. Een film die zich een ECHTE oorlogsfilm mag noemen en ik ben erg benieuwd of er nog ooit een regisseur zal opstaan die deze film opnieuw wil opnemen. Voor mij hoeft het niet want deze film heeft alles wat er moet zijn. Ongekend briljante stille scènes met geweldige acteurs. Voor liefhebbers van oorlogsfilms een must!

3,5
TMP
Een zeer onderhoudende oorlogsfilm en tevens een filmklassieker. Het plot is zeer goed opgebouwd, hoewel de totale speelduur ook best iets korter had mogen zijn. De setting is prima en het acteerwerk is zeer sterk, vooral Gregory Peck en David Niven zetten hun rol goed neer.

MaartenTuinstra
Vermakelijke klassieker.

De topcast speelt bijzonder puik en de combinatie met de eveneens sterke regie resulteert in enkele geweldige scènes. Het kritisch oog ziet echter ook een handvol gebreken. Zo is het verloop enigszins voorspelbaar, zijn de effecten ingehaald door de tijd en worden de Duitsers wel erg sullig neergezet. Gelukkig vermaakt de film nog steeds behoorlijk en is hij de klassiekerstatus waardig.

3.5*

avatar van Boneka
4,0
Opnieuw bekeken en nog steeds een dijk van een klassieker. Probleem is alleen dat ik de film al teveel heb gezien dus spannend vind ik 'm niet meer. Ik geniet nog wel steeds van het oude acteerwerk. Vooral in het tweede gedeelte van The Guns of Navarone blijf ik erg sterk vinden. Met name als de verrader wordt ontmanteld en er een discussie ontstaat wat te doen vind ik erg sterk De film is wel erg donker en ruis is regelmatig te zien op deze bd versie. Toch is dat niet storend. Wel hadden de makers beter hun huiswerk moeten doen, want met name rangen en standen is slecht uitgevoerd. Verkeerde strepen, wapens en voertuigen. Maar goed dat is dan maar een detail. Erger vind ik dat het Duits niet wordt ondertiteld. Zoals zo vaak op een BD of DVD.

avatar van Arapaho85
3,5
Elderly Gang Goes Off to War.. maar vermakend avontuur is het wel en de acteurs zijn klasbakken!! Maar zoals 90% van de (tweede wereld) oorlogsfilms niet realistisch.

avatar van arno74
4,0
Sterke oorlogs-/sabotagefilm. Een van de weinige die de lange duur rechtvaardigen. Het blijft boeiend en spannend, de tijd vliegt voorbij. Fijn tempo, sterke cast, goed uitgewerkte personages, fraaie locaties, terecht een bekende en gewaardeerde klassieker. Verplicht en uiterst genietbaar voer voor filmliefhebbers. 4*

avatar van Lovelyboy
3,5
Vermakelijke verfilming van het beroemde boek van Alistair MacLean, hele grote afbreuk doen script veranderingen ten opzichte van het boek niet, toch slaagt wat mij betreft deze verfilming minder dan Where Eagles Dare wat een andere MacLean bewerking is.

De film komt relatief traag op gang met planning en briefing, maar eenmaal onderweg slaat de vlam snel in de pan en gebeurt er genoeg bij aankomst. Een heel aardig kat en muisspel ontstaat met als inzet de aanslag zelf.

Een degelijk en behoorlijk spannend verhaal ontwikkelt zich verder met de voor MacLean gebruikelijke ingrediënten als verraad, gevangen name, ontsnapping en de nodige actie en spektakel. Een prima cast en locaties sieren de film en de grot met de kanonnen ziet er goed uit wat ook niet raar is omdat die set met veel detail gecreëerd was in de studio. Kleine dingen daar gelaten zoals de vrouwen, typische Hollywood keuze, die in het boek niet voorkomen, en dat de Duitsers in Amerikaans materiaal rijden daar gelaten, is het een vermakelijke en leuke film, vooral de soundtrack valt ook op die bij uitkomst in de prijzen viel.

Leuk, vermakelijk vooral ook, gigantisch brok jeugdsentiment, maar het boek is beter, en als boekverfilming slaagt Where Eagles Dare meer dan The Guns of Navarone.

3,5
goede beetje trage oorlogsfilm, goed geschreven van Alistair Maclean

avatar van thunderball
Lovelyboy schreef:
Vermakelijke verfilming van het beroemde boek van Alistair MacLean, hele grote afbreuk doen script veranderingen ten opzichte van het boek niet, toch slaagt wat mij betreft deze verfilming minder dan Where Eagles Dare wat een andere MacLean bewerking is.

Leuk, vermakelijk vooral ook, gigantisch brok jeugdsentiment, maar het boek is beter, en als boekverfilming slaagt Where Eagles Dare meer dan The Guns of Navarone.


Het is iets anders:
MacLean werd gevraagd een origineel filmscript te schrijven (Burton had weer een hitfilm nodig na wat flops), wat Where Eagles Dare zou worden en heeft daarna het slim omgezet tot een nieuw boek, dus dat is precies andersom wat normaal gebeurde. Het is dan ook feitelijk geen boekverfilming, want het boek bestond immers nog niet toen de film werd gemaakt.

avatar van Lovelyboy
3,5
thunderball schreef:
(quote)


Het is iets anders:
MacLean werd gevraagd een origineel filmscript te schrijven (Burton had weer een hitfilm nodig na wat flops), wat Where Eagles Dare zou worden en heeft daarna het slim omgezet tot een nieuw boek, dus dat is precies andersom wat normaal gebeurde. Het is dan ook feitelijk geen boekverfilming, want het boek bestond immers nog niet toen de film werd gemaakt.


Uhm....interessant, maar wat is je bron voor deze beweringen? Het boek ging al in '57 over de plank, de film zag zijn eerste airtime pas in '61. Dus dat eerst de film er was en toen het boek lijkt me erg sterk. Bovendien staat overal dat de producent Carl Foreman zelf het script schreef en dusdanig bewerkte.

MacLean was overigens een tegenstander van melodrama en misplaatste romantische toestanden in zijn boeken, Konsalik-taferelen noem ik die altijd, dus ik kan me ook niet voorstellen dat MacLean dit zelf zo geschreven heeft. Hij zou eerder een tegenstander zijn lijkt me.

avatar van Brix
5,0
Beetje verwarrend...
Volgens mij hebben jullie het over twee verschillende dingen.
thunderball heeft het m.i. over het boek Where Eagles Dare?

avatar van Lovelyboy
3,5
Brix schreef:
Beetje verwarrend...
Volgens mij hebben jullie het over twee verschillende dingen.
thunderball heeft het m.i. over het boek Where Eagles Dare?


Hij bedoelt inderdaad dat Where Eagles Dare eerst als script ontstond en later verwerkt tot boek. Wat dit met The Guns te maken heeft snap ik niet. Boek was er duidelijk eerder dan het script.

avatar van thunderball
Je begon er zelf over: je schrijft zelf dat je Where eagles dare als boekverfilming meer geslaagd, ofwel beter vindt... terwijl het voordat het boek uberhaubt bestond al werd verfilmd, dus kun je die vergelijking nooit maken.

avatar van Hendrick99
4,0
Ook voor mij, samen met Dr No, zowat de eerste film die ik als puber mocht bekijken in de bioscoop. Pas later kreeg ik in de gaten dat deze film alles in zich had om een klassieker te worden.
Goed verhaal, aansprekende hoofdrolspelers, spannende en onverwachte wendingen. De Duitsers werden deze keer als waardige tegenstanders opgevoerd i.p.v. de onwaarschijnlijke sukkels zoals in veel andere oorlogsfilms.
Het onnodige vervolg "Force Ten from Navarone" vind ik een flop en een draak van een film...


avatar van Lovelyboy
3,5
thunderball schreef:
Je begon er zelf over: je schrijft zelf dat je Where eagles dare als boekverfilming meer geslaagd, ofwel beter vindt... terwijl het voordat het boek uberhaubt bestond al werd verfilmd, dus kun je die vergelijking nooit maken.


? Inderdaad, ik begin er zelf over. Was me even ontgaan. Excuus. Volgend keer beter lezen. Iets dat ik overigens niet wist betreffende Where Eagles Dare.

avatar van thunderball
Maakt verder niet uit, excuus hoeft niet, hoor!

avatar van Roger Thornhill
5,0
geplaatst:
Een halve eeuw geleden voor het eerst gezien, in de bioscoop aan de hand van mijn vader, en 13 kijkbeurten verder ben ik hem nog steeds niet zat. Een serieuze oorlogsfilm à la All quiet on the Western front, Twelve o'clock high of Saving Private Ryan kan ik dit niet noemen, wel de absolute top in de avontuurlijke variant à la The great escape, The dirty dozen en Where eagles dare. Gregory Peck en Stanley Baker schijnen dit allebei als een anti-oorlogsfilm te beschouwen, vermoedelijk vanwege de diverse ethische dilemma's die Foreman in zijn script aansnijdt (Bakers shell-shock, Scala's redenen om verraad te plegen, Peck die Quayle gebruikt c.q. opoffert om de Duitsers te misleiden, Nivens nadruk op individuele menselijkheid), maar ik zie dat zelf toch meer als elementen om de spanning nog een beetje op te drijven dan als "boodschappen" om de kijkers thuis nog eens over te laten nadenken. Veel sterren, een goed plot, een degelijk tempo, een schipbreukscène (zonder muziek maar met een uitstekende geluidsband vol wind) die er nog steeds goed uitziet (in tegenstelling tot de evidente achtergrondprojectie bij de daaropvolgende bergbeklimming, althans op mijn DVD – en op de Blu-Ray zal dat misschien nog wel erger zijn), een perfect gecaste Peck, een uitstekende serieuze rol van David Niven die zijn twee geëmotioneerde monologen echt geweldig brengt, en als kers op de taart de prachtige twist in de scène waarin Anthony Quinn zich bij de ondervraging voor de Duitsers vernedert – ik kan me nog goed herinneren hoe uitgelaten ik als jongetje was toen zijn ware bedoelingen duidelijk werden). Geloof het of niet, maar ik krijg meteen weer zin om hem voor de vijftiende keer te gaan bekijken. Hollywood-actie-avonturen-entertainment op z'n best.

Gast
geplaatst: vandaag om 07:30 uur

geplaatst: vandaag om 07:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.