- Home
Geregisseerd door: J. Lee Thompson
Met onder meer: Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn
Gesproken taal: Duits, Engels en Grieks
Plot The Guns of Navarone
"The Greatest High Adventure Ever Filmed!"
Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgen zes soldaten de opdracht om tegen elke prijs de enorme Duitse kanonnen op het Griekse eiland Navarone te vernietigen. Deze kanonnen zijn in een onneembare rots gebouwd en controleren een strategische zeestraat in de Egeïsche zee.
Capt. Keith Mallory
Maria Pappadimos
Anna
Commodore Jensen / Prologue Narrator
Squadron Leader Howard Barnsby RAAF
Kwam er achter toen ik hem aanzette dat ik hem al gezien had. Vond hem best wel leuk. Goeie cast leuk verhaaltje dus gewoon een vermakelijk filmpje. 3,5*
Mooi oorlogsverhaal wat goed weet te boeien. Er zit verder een prima cast in deze film (o.a. Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn) die het verhaal naar een nog hoger niveau brengen.
Prima oorlogsfilm met sterrencast. Ietwat lang maar met genoeg spanning en een onderhoudend verhaal. Sterke acteerprestaties. Goed.
filmfan(tast)
Het is ergens in de jaren 60. Het is zondagmidag en ik verveel me. Ik kijk in de krant of er een film draait . "De kanonnen van Navarone". Ik dacht aan een saaie film over de kannonnen van een oud kasteel. En dan gebeurt er iets fantastisch! Er wordt gefluisterd dat je je mooiste film ziet als je 14 bent. En dit is ´em dus. Alles wat er daarna komt, van Bond tot Spielberg tot whatever: de `Guns´ is en blijft voor mij de kwintessens van een actie/avonturenfilm. Ik krijg er nooit genoeg van. Nog steeds niet. Vooral in april niet.
powerman
Spannende oorlogsfilm met een bekende cast die op hoog niveau speelt. Gregory Peck is de harde, slimme leider die kan bergbeklimmen en vloeiend Duits en Grieks spreekt en de groep weet te motiveren. David Niven is de gewiekste explosievenexpert die zich altijd weer gedraagt als een charmante dandy en Anthony Quinn is met z'n ruige uiterlijk altijd een genot om naar te kijken. Het Scenario (naar het boek van Alistair McLean) zit goed in elkaar en houdt de aandacht de volle twee en een half uur vast. Lange, zwijgzame (mooie) scènes wisselen af met wapengekletter en bommetjes gooien. Een prima oorlogsfilm die meer biedt dan alleen ellende.
Bottleneck
Enne....je hebt helemaal gelijk: De mooiste filmherinneringen heb ook ik toen ik rond de 14/15 jaar oud was.
Same here, wat herinneringen betreft! Kan me nog herinneren dat ik deze op jonge leeftijd samen met mn pa keek, ik vond het echt geweldig!
Zeker 15 jaar later keek ik de film weer terug en was bang dat ie dan zou tegenvallen, zoals zo vaak het geval is. Maar dat was niet zo, dankzij de punten die hierboven al zijn aangegeven door Powerman.
simonvinkie
Prima oorlogsfilm. Lekker ouderwets allemaal en het sfeertje beviel me goed. Ben wel een fan van dit soort ''ouderwetse'' oorlogsfilms (The Great Escape, Where Eagles Dare enz...). Wat me vooral opviel waren de geweldige acteerprestaties. Peck, waar ik geen fan van ben speelde hier best goed, maar het waren toch vooral Anthony Quinn en David Niven die hier de show steelde. Voor de rest speelde eigenlijk iedereen prima. Vermaakt heb ik me wel, maar ik toch het toch wel wat te lang duren. Er zaten zeker een paar momenten in de film die flink ingekort hadden mogen worden (de storm op de boot), maar verder deed deze film niet zoveel fout, al laat het niet echt indruk achter. Maar alsnog zeker een prima oorlogsfilm. 3*
El Loco
Erg knappe ouderwetse oorlogsfilm. Niet dat oorlogsfilms mijn favoriete genre is, maar Guns of Navarone is erg vermakelijk.
The Guns of Navarone is een zeer spectaculaire film, boordevol mooie scènes. De vechtscène met de Duitsers op het schip, de storm die erg knap in beeld is gebracht, de spannende klimscène op de rots en natuurlijk de prachtige slotscène. Wel spijtig dat hij op sommige momenten iets te langdradig is.
Verder waren de acteerprestaties meer dan behoorlijk. Peck, die me nog zeer onbekend was, speelde sterk als leider van het team. Andrea Stavros vond ik in het begin nog een irritant personage, die doorgaans loopt te mompelen met zijn pijp in zijn mond. Maar gaandeweg kwam hij helemaal in zijn rol en gaf hij zijn personage karakter. Hetzelfde geldt voor David Niven, die in het begin ook niet al te veel van zich liet zien.
Mooie ouderwetse oorlogsfilm, die het kijken nog altijd meer dan waard is. 4*
Mooi gemaakte oorlogsfilm, die behoorlijk vermaakt.
Ik heb de film vroeger ooit wel eens een keer gezien, maar dat is zo lang geleden dat ik mij er eigenlijk nauwelijks nog wat van kon herinneren. Gisteravond stond een hernieuwde kennismaking op het programma en dat viel op zich niet tegen. Het verhaal doet een beetje “Dirty Dozen-achtig” aan, al moeten hier zes mensen een bijna onmogelijke missie voor de oorlog gaan uitvoeren.
De cast in ieder geval meer dan in orde. Gregory Peck is de leider van het stel en speelt zijn rol behoorlijk goed. Antony Quinn speelt een excentrieke Griekse kolonel, is nog overtuigender dan Peck en zorgt af en toe voor de nodige humor. Beide worden echter nog overtroffen door David Niven, die een korporaal speelt die elke vorm van promotie altijd heeft geweigerd. Hij speelt scherp en komt soms heerlijk sarcastisch voor de dag.
Naast goed acteerwerk is de film verder ook aardig in orde. De vaart zit er soms behoorlijk in er doordat de Duitsers de mannen regelmatig behoorlijk op de hielen zitten, is de film soms ook best spannend. Daarnaast zitten de actiescènes gewoon behoorlijk goed in elkaar en kun je duidelijk zien dat er veel tijd en moeite ingestopt is. Enige minpunt is dat de film soms hier en daar wat gedateerd overkomt op het gebied van de Sfx, maar op zich mag dat de pret niet drukken.
martijn011
- 2034 berichten
Ik heb deze film gisteravond opgenomen en ging er eens lekker voor zitten. Van films als deze kan ik geen genoeg krijgen. Ben gek op WOII-films en wanneer er een gevaarlijke opdracht op het programma staat is mijn interesse gewekt. Komt nog bij dat ik ooit in een ver verleden het boek van Allistar MacLean heb gelezen, een aanrader trouwens.
Al met al is het best een aardige film geworden. De cast zit sowieso prima in mekaar, haast een perfecte match tussen alle acteurs. Ook zitten er prima scenes in, ik denk dan vooral aan de eindscene waar de twee kanonnen vernietigd worden. Maar helaas waren er ook scenes die me erg tegenvielen. Vooral de klimpartij op de grote rots was een grote teleurstelling. Vooral omdat daar vooraf heel moeilijk over werd gedaan.
De film kijkt verder prima weg, alleen ik had niet echt een wow-gevoel tijdens het kijken. Hoe het precies komt weet ik niet, maar ik vond bijvoorbeeld ''Where eagles dare'' een stuk beter en spannender.
Toch krijgt deze film zeker een voldoende.
kalehein
Dat ik déze nog nooit beoordeeld had!!
Bij mij thuis de ultieme vader-zoon film met zo veel herinneringen.
Heb hem al tig keer gezien en steeds als hij weer op tv komt dan bellen mijn vader en ik elkaar op om te zeggen dat de film begint.
Als we elkaar hierna weer zien dan is het altijd even nababbelen over bepaalde details die we in de voorgaande keren nog niet gezien hadden.
Eerlijk is eerlijk... het gaat over de meest onzinnige dingen
Decec
Een redelijk oorlog/avontuur film...
Redelijk verhaal..
Prima acteerwerk...
Bekende jonge acteur Gregory Peck ...
Redelijk achtergrond geluid (wel Dolby Digital)...
Redelijk kwaliteit breedbeeld (geen HD), overal geruis...
Via mijn jeugd vond niet spannend, nu wel, was 0,5 naar 3 star...
Vermakelijke oorlogsfilm uit de jaren 60 die de tand des tijds prima heeft doorstaan. Het verhaal is amusant en de acteurs houden allemaal prima stand.
Wel duurt de film erg lang en had het iets meer spektakel kunnen gebruiken om zich met andere klassiekers te kunnen meten. Uiteindelijk verloopt de reis toch iets te vlotjes en mis ik een beetje het avontuurlijke gevoel dat de reis wel had moeten voorstellen. Dit eindigde zo'n beetje na de (zeer fijne) bootreis, ondanks dat de film wel onderhoudend is gebleven daarna.
Ruim 3,0*
AGE-411
Ik begrijp de kritiek niet echt.
Jazeker, het verhaal is aan de lange kant. Maar ik hou net van dat soort lange, slepende oorlogsfilms die alle energie uit je halen.
Een van de sterkste punten is natuurlijk de cast. David Niven en Gregory Peck zijn natuurlijk wereldacteurs, maar ook alle andere acteurs spelen schitterend.
Naast hun acteerprestaties zien en gedragen de personages zich ook levensecht. De mannen in deze film zien er ook uit als mannen. (Rauwer dan Anthony Quinn in deze film kan je er toch niet uit zien?) Heel wat anders dan die hedendaagse, afgeborstelde, oorlogshelden van het witte doek.
En er zijn nog een aantal zaken die er voor zorgen dat de film levensecht lijkt. Zo spreken de Duitsers ook effectief Duits. Vooral voor een film uit die tijd is dat eerder uitzonderlijk.
Daarnaast is de film ook vrij ‘donker’. Een deel van de film speelt zich s’nachts of bij valavond af. En als er dan al scènes in voorkomen die overdag gefilmd zijn, spelen ze zich af in een donkere ruimte of zijn ze gefilmd op een druilerige dag.
Eigenlijk is er maar 1 uitzondering: de scene op het marktplein van Mandrakos.
Globaal gezien eigenlijk een oorlogsfilm zoals een degelijke oorlogsfilm hoort te zijn. Zonder meer.
Vinokourov
Heb het idee dat deze oorlogsklassieker elk jaar wel twee keer uitgezonden wordt. Dus heb hem vanavond maar es meegepikt. Het is een erg avontuurlijke film waarin een team onder leiding van Gregory Peck twee grote kanonnen onschadelijk moet maken. De weg hiernaartoe zit vol hobbels en andere Duitse obstakels. Gewoon leuk om te zien dus, wel af en toe een beetje klunzig maar soit. In dit team-pwnt-duitsers-subgenre is het iets minder bekende Kelly's Heroes een aanrader!
blurp194
Jeugdsentiment.
Ik denk dat dit de eerste film is geweest die ik ooit in de bioscoop gezien heb, samen met m'n vader. Ik zal een jaar of tien, elf geweest zijn denk ik, en had het boek toen al gelezen. Dat is ook ongeveer wat ik me nog herinner, dat ik vooral erg teleurgesteld door de best grote verschillen tussen boek en film. En de grote zaal van de bioscoop, dat maakte toch ook wel wat indruk - ik denk dat het de Cinerama geweest is, maar dat weet ik niet heel zeker meer.
De film zelf was toen al een soort klassieker, tenslotte toen al zeker vijftien jaar oud maar nog steeds af en toe in de bioscoop te zien. En da's niet zomaar, natuurlijk. Want het is toch een voorbeeld voor veel andere, latere films geweest - de scene met de Duitse boot, en de scene van de bruiloft in het stadje bijvoorbeeld zijn best vaak nagedaan of geparodieerd. Maar ook Indiana Jones speelt wel een klein beetje leentjebuur bij de manier van vertellen en filmen.
Gregory Peck steelt de show als de leider van het troepje rauwdouwers. Als de ietwat twijfelende middenweg-zoekende stabiele factor tussen de krachten van David Niven, die de netheid van de Engelse gentleman vasthoudt in het oorlogsgeweld, en Antony Quinn, die de ruwe moraal van de oorlogsveteraan vertegenwoordigd. Waarbij de rest van de cast nauwelijks het kleinste steekje laat vallen.
Qua beeld af en toe wat achterhaald misschien, de vaker genoemde scene van het gevecht s'nachts in het stadje doet wat vreemd aan. Maar op de een of andere manier hoort dat er ook wel weer wat bij, en het komt deels misschien ook wel doordat het beeld hier en daar wat hardhandig gerestaureerd is. Net zoals de vele foutjes in continuity en foutjes met de auto's en schepen er een beetje bij horen, een van de dingen die ik me ook nog herinner van het bioscoopbezoek is dat mijn vader vertelde dat hij de film eerder in Engeland gezien had, en dat er toen wat rumoer van een stel Engelse marinemensen was die zagen dat de vijf schepen Amerikaanse waren.
Dat zal nu wel niemand meer opvallen. Ik zie het verschil ook niet...
Tarkus
Dit is een van mijn favoriete oorlogsfilms.
Prima vertolkingen door een cast met vele grote namen en een goed scenario.
Of het al dan niet waar gebeurd is laat ik in het midden, er bestonden wel degelijk gelijkaardige installaties, maar of ze op deze manier werden vernietigd zoals in de film wordt getoond is wellicht fictie.
Toch is dit een van de betere Amerikaanse oorlogsfilms, waar men geen of weinig Hollywoodsaus heeft gebruikt, wellicht omdat het ook co-productie was met Joegoslavië.
Ook het boek, van schrijver Alistair MacLean, was destijds een succes.
Opnieuw bekeken deze prachtige film, dit keer op blu-ray.
Mooie uitgave is het wel geworden, vooral het geluid is uitstekend, naar een 5.1 HD surround.
Enige minpunt zijn de toch wel vele té donkere scènes.
Maar verder blijft dit een prima oorlogsfilm.
ap1947
Deze film onlangs weer gezien (op blu-ray) en het blijft nog steeds een van de beste films
die ik ooit gezien heb. Verveelt nog steeds niet ondanks dat ik hem 29 keer in de bioscoop heb
gezien, zo tussen 1961 en 1979.
Flavio
Onderhoudend oorlogsepos, maar het wil maar niet meeslepend worden. Er zijn maar een paar echt spannende momenten, verder gaat het redelijk gesmeerd, met dank aan de werkelijk onnozelste Duitse soldaten die ik ooit in een film zag. Ze laten zich voortdurend als makke lammetjes neerknallen, wachtposten worden zonder moeite overmeesterd en zelfs als ze gevangen worden gehouden en onder schot, weten ze met simpele trucjes (au ik heb buikpijn!) te ontsnappen, om vervolgens zeer gemakkelijk het vrijwel onbewaakte fort binnen te dringen. Even de deur op slot en ze hebben alle tijd de kanonnen onklaar te maken. Geen wonder dat Duitsland de oorlog verloor.
Goede acteurs en aantal mooie scenes maken nog wel veel goed, anders was het middelmaat gebleven.
Serpicos
Sterke oorlogsfilm!
Net zoals The Bridge on the River Kwai is dit een oorlogsverhaal dat redelijk lang duurt, maar dat je wel meesleept in het verhaal waardoor er constant spanning aanwezig is.
Vele goede rollen in deze film ook, met Gia Scala als uitschieter en Anthony Quinn vond ik het meeste overtuigen. (moet ik overigens nog wat films van gaan zien!).
De minpunten zijn de speciale effecten die gedateerd zijn en VOORAL de Duitsers die nogal heel dom overkomen.
TMP
Een zeer onderhoudende oorlogsfilm en tevens een filmklassieker. Het plot is zeer goed opgebouwd, hoewel de totale speelduur ook best iets korter had mogen zijn. De setting is prima en het acteerwerk is zeer sterk, vooral Gregory Peck en David Niven zetten hun rol goed neer.
arno74
Sterke oorlogs-/sabotagefilm. Een van de weinige die de lange duur rechtvaardigen. Het blijft boeiend en spannend, de tijd vliegt voorbij. Fijn tempo, sterke cast, goed uitgewerkte personages, fraaie locaties, terecht een bekende en gewaardeerde klassieker. Verplicht en uiterst genietbaar voer voor filmliefhebbers. 4*
Lovelyboy
Vermakelijke verfilming van het beroemde boek van Alistair MacLean, hele grote afbreuk doen script veranderingen ten opzichte van het boek niet, toch slaagt wat mij betreft deze verfilming minder dan Where Eagles Dare wat een andere MacLean bewerking is.
De film komt relatief traag op gang met planning en briefing, maar eenmaal onderweg slaat de vlam snel in de pan en gebeurt er genoeg bij aankomst. Een heel aardig kat en muisspel ontstaat met als inzet de aanslag zelf.
Een degelijk en behoorlijk spannend verhaal ontwikkelt zich verder met de voor MacLean gebruikelijke ingrediënten als verraad, gevangen name, ontsnapping en de nodige actie en spektakel. Een prima cast en locaties sieren de film en de grot met de kanonnen ziet er goed uit wat ook niet raar is omdat die set met veel detail gecreëerd was in de studio. Kleine dingen daar gelaten zoals de vrouwen, typische Hollywood keuze, die in het boek niet voorkomen, en dat de Duitsers in Amerikaans materiaal rijden daar gelaten, is het een vermakelijke en leuke film, vooral de soundtrack valt ook op die bij uitkomst in de prijzen viel.
Leuk, vermakelijk vooral ook, gigantisch brok jeugdsentiment, maar het boek is beter, en als boekverfilming slaagt Where Eagles Dare meer dan The Guns of Navarone.
Hendrick99
Ook voor mij, samen met Dr No, zowat de eerste film die ik als puber mocht bekijken in de bioscoop. Pas later kreeg ik in de gaten dat deze film alles in zich had om een klassieker te worden.
Goed verhaal, aansprekende hoofdrolspelers, spannende en onverwachte wendingen. De Duitsers werden deze keer als waardige tegenstanders opgevoerd i.p.v. de onwaarschijnlijke sukkels zoals in veel andere oorlogsfilms.
Het onnodige vervolg "Force Ten from Navarone" vind ik een flop en een draak van een film...
Roger Thornhill
Een halve eeuw geleden voor het eerst gezien, in de bioscoop aan de hand van mijn vader, en 13 kijkbeurten verder ben ik hem nog steeds niet zat. Een serieuze oorlogsfilm à la All quiet on the Western front, Twelve o'clock high of Saving Private Ryan kan ik dit niet noemen, wel de absolute top in de avontuurlijke variant à la The great escape, The dirty dozen en Where eagles dare. Gregory Peck en Stanley Baker schijnen dit allebei als een anti-oorlogsfilm te beschouwen, vermoedelijk vanwege de diverse ethische dilemma's die Foreman in zijn script aansnijdt (Bakers shell-shock, Scala's redenen om verraad te plegen, Peck die Quayle gebruikt c.q. opoffert om de Duitsers te misleiden, Nivens nadruk op individuele menselijkheid), maar ik zie dat zelf toch meer als elementen om de spanning nog een beetje op te drijven dan als "boodschappen" om de kijkers thuis nog eens over te laten nadenken. Veel sterren, een goed plot, een degelijk tempo, een schipbreukscène (zonder muziek maar met een uitstekende geluidsband vol wind) die er nog steeds goed uitziet (in tegenstelling tot de evidente achtergrondprojectie bij de daaropvolgende bergbeklimming, althans op mijn DVD – en op de Blu-Ray zal dat misschien nog wel erger zijn), een perfect gecaste Peck, een uitstekende serieuze rol van David Niven die zijn twee geëmotioneerde monologen echt geweldig brengt, en als kers op de taart de prachtige twist in de scène waarin Anthony Quinn zich bij de ondervraging voor de Duitsers vernedert – ik kan me nog goed herinneren hoe uitgelaten ik als jongetje was toen zijn ware bedoelingen duidelijk werden). Geloof het of niet, maar ik krijg meteen weer zin om hem voor de vijftiende keer te gaan bekijken. Hollywood-actie-avonturen-entertainment op z'n best.
Jack Sparrow
Klassieke avonturen-/ oorlogsfilm. Strak geregisseerd met enkele spannende en spectaculaire actiescènes. Verder zijn de karakters goed uitgewerkt en is het een knap en vermakelijk samenspel. De film neemt de tijd voor het verhaal, maar blijft in het geheel onderhoudend.
Movsin
Avontuurlijke oorlogsfilm die gedragen wordt door de sterrencast, die dan ook 3 uur tijd kreeg om haar kwalitieten te exposeren en dat ook deed, én merkwaardig is wel dat die lange duur geen afbreuk doet aan de spanning tot het einde die er in dergelijke films hoort te zijn.
Sergio Leone
Middelmatig.
Lange films uit dit tijdperk zijn niet echt een probleem, getuige mijn favoriete films, maar intussen heb ik toch een aantal films gezien die in toplijsten net onder die films komen en die bevallen me dan toch vaak wat minder, onder meer door de speelduur.
The Guns of Navarone heeft een beetje dat probleem. In principe is de film wel interessant, beschikt het over een cast waarvan enkele leden relatief naturel acteren en ziet de film er bijna 60 jaar na datum eigenlijk nog redelijk avontuurlijk en gelikt uit.
Maar het is mij allemaal te gedetailleerd, te stijf en te traag. Het avontuur komt nooit echt op gang. De dynamiek tussen de groepsleden had zonder twijfel voor enige spanning moeten zorgen, maar stelt mij danig teleur. Blijft een onderhoudende doch vrij oninteressante film over.
2,5
Fisico
Film doet wat denken aan het gelijkaardige en reële plot van Duinkerke in 1940. Ook daar zaten een paar duizend soldaten in de val en dienden zij te worden geëvacueerd om een totale slachting te voorkomen. De film is gebaseerd op het boek van Alistair MacLean. Een film over stoere helden die schijnbaar elke onmogelijke missie tot een goed einde brengen. Met Gregory Peck, Anthony Quinn en David Niven drie topacteurs die de film dragen en goed aanvoelen.
De oorlogsfilm is erg avontuurlijk en episch. Een aantal morele kwesties staan ook centraal waarbij de protagonisten een aantal moeilijke keuzes dienen te maken. Ook als kijker word je hierin meegetrokken. Prima verfilmd, uitstekende dialogen, maar ook de non-verbale communicatie speelt een belangrijke rol.
cor1946
Voor zijn tijd een goede film. Zag hem nog in de bioscoop in de jaren 60 en daarna nog op vhs en dvd.

Force 10 from Navarone
1978