• 9.373.163 stemmen

The Guns of Navarone (1961)

Oorlog / Avontuur | 158 minuten

Genre: Oorlog / Avontuur

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: J. Lee Thompson

Met onder meer: Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn

Gesproken taal: Duits, Engels en Grieks

Plot The Guns of Navarone

"The Greatest High Adventure Ever Filmed!"

Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgen zes soldaten de opdracht om tegen elke prijs de enorme Duitse kanonnen op het Griekse eiland Navarone te vernietigen. Deze kanonnen zijn in een onneembare rots gebouwd en controleren een strategische zeestraat in de Egeïsche zee.

Capt. Keith Mallory

Commodore Jensen / Prologue Narrator

Squadron Leader Howard Barnsby RAAF

avatar van Humphrey

Humphrey

"Gouwe Ouwe" onder de oorlogsfilms, maar zo heerlijk om naar te kijken. Hier en daar wel een technische onjuistheid, maar toch best te aanvaarden. Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn op hun best. 4,5*.

avatar van Angelo2

Angelo2

Geweldige spannende oorlogs/actiefilm. Werd vroeger vaak op zondag middag vertoond. Fijne acteur om naar te kijken ook gregory Peck. Wel grappig om te weten dat dat kanon een maquette is.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

* Blu-ray release: regiovrij (en met NL subs).

avatar van Angelo2

Angelo2

En weer een klassieker op blu-ray! Beeld ziet er goed voor zo'n oude film. Snel weer eens opzetten.

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Klassieker die iedereen wel eens (of vaker, net als ik) gezien heeft. Anthony Quinn was toch echt een topper.

Dk2008

Is hier zowel een zwart-wit als een kleurversie van, of is hij ingekleurd, zoals nu op Rtl 7 te zien.

• 19677 berichten

De originele film is in kleur.

Dk2008

Ik heb wel genoten van deze oude oorlogsfilm, die ik denk nu voor de derde keer heb gezien, maar altijd gedacht dat hij in zwart wit was en heb hem zo ook gezien. Dus dat die in kleur is geschoten is alleen maar een pluspunt, want hij ziet er mooi uit. Een echte klassieker dit.

Wel wat overdreven lange speelduur voor het eigenlijke onderwerp wat hij behandelt, maar om te zeggen hij is langdradig of erg traag dat ook weer niet. Voor alles wordt de tijd genomen. De tweede helft is wat sterker, spannender ook vaak maar als geheel zit de film avontuurlijk in elkaar met daarnaast drama, actie.... Heel anders dan bijvoorbeeld een Saving Private Ryan, waar je eerst een half uur actie ziet en dan.... o ja dan is er ook nog een verhaal.

Deze film wordt heel rustig opgebouwd, goed verhaal met een prima cast. Ik vind het wel prettig dat Gregory Peck in deze film een hoofdrol heeft, maar Niven, Quinn, ... doen het allemaal goed. Het kijkt allemaal prima weg, verrassend goed gelukte combinatie tussen spelers.

Force 10 from Navarone vind ik iets beter, zal wel vooral door de humor komen in die film en die is ook jeugdsentiment en deze niet maar verder schelen ze wat mij betreft toch niet veel. De films hebben verder niks met elkaar te maken, behalve dan dat ze beide tijdens WO2 afspelen en het een speciale missie betreft. Ik verhoog mijn stem naar 4.0.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik heb deze film gisteravond opgenomen en ging er eens lekker voor zitten. Van films als deze kan ik geen genoeg krijgen. Ben gek op WOII-films en wanneer er een gevaarlijke opdracht op het programma staat is mijn interesse gewekt. Komt nog bij dat ik ooit in een ver verleden het boek van Allistar MacLean heb gelezen, een aanrader trouwens.

Al met al is het best een aardige film geworden. De cast zit sowieso prima in mekaar, haast een perfecte match tussen alle acteurs. Ook zitten er prima scenes in, ik denk dan vooral aan de eindscene waar de twee kanonnen vernietigd worden. Maar helaas waren er ook scenes die me erg tegenvielen. Vooral de klimpartij op de grote rots was een grote teleurstelling. Vooral omdat daar vooraf heel moeilijk over werd gedaan.

De film kijkt verder prima weg, alleen ik had niet echt een wow-gevoel tijdens het kijken. Hoe het precies komt weet ik niet, maar ik vond bijvoorbeeld ''Where eagles dare'' een stuk beter en spannender.
Toch krijgt deze film zeker een voldoende.

avatar van RuudC

RuudC

Weer zo’n lange oorlogsfilm. Te lang in mijn optiek, want waar veel andere genrefilms nog veel achtergrondinformatie geven of interessante verdieping, gaat The Guns of Navarone teveel in op de missie. Dit had toch best twintig minuten korter mogen duren. Zonde, want verder is het een erg charmante film, met een goede opbouw en ontknoping. Helaas duurt het wel iets te lang. De film deed me wel denken aan Where Eagles Dare, zij het dat die film veel onderhoudender is en ook een verrader bevat. Die bevat ook betere acteurs. Hier is eigenlijk alleen de immer charmante Gregory Peck de moeite waard.

Voor een film uit 1961 blijft The Guns Of Navarone wel makkelijk overeind staan. Er zit niet bijster veel actie in, maar er is genoeg spanning en bovendien een sterke finale. Hoewel de ander niets met Navarone te maken heeft, moet ik wel zeggen dat ik Force 10 beter vind. Die is toch een stuk onderhoudender. Ik kreeg na de film trouwens weer ongelooflijk veel zin om Commandos 2 te spelen. De missie van deze film past er perfect in. Prima klassieke oorlogsfilm.

avatar van blackcat13

blackcat13

Niet de meest indrukwekkende klassieke WO2 oorlogsfilm, maar wel zeer vermakelijk naar te kijken. De sfeer bruist van stijl en charme, er is goed geacteerd met leuke personages en de film nam sleurde mij erg mee en greep me vast van begin tot eind. Dit soort films kunnen vaak wat te lang zijn, en deze film neigt daar ook naar, maar is net boeiend genoeg om van de lange speelduur echt een obstakel te maken. Ik hou er wel van hoe de klassiekers soms wel nog de tijd namen voor het verhaal, want deze manier van filmen is zoveel meeslepender dan het vlotte en strak gemonteerde van de hedendaagse films. Ik merk dat ik bij de klassiekers soms toch wel echt vol spanning zit, zo hier ook vooral bij de finale. Door de langere speelduur, die wel goed benut word, zit je er zoveel meer in waardoor je echt hoopt dat het allemaal goed komt omdat je de tijd krijgt de personages te leren kennen zodat je met ze mee gaat leven. De lange speelduur zorgt er voor dat je deze film niet zomaar zo snel opzet, maar als je er echt voor gaat zitten en de tijd neemt dan is het echt een ervaring eigenlijk. Trouwens ook heerlijk hoe ik in de klassieke oorlogsfilms nog echt een hekel kan krijgen aan "de moffen". Dat taaltje, het koude, georganisserde en strikte van hen, en dat altijd in contrast met het lossere van de geallieerden (vooral het verschil tussen de moffen en de amerikanen komt vaak leuk over in dit soort films). Maar goed terug naar deze, deze krijgt uiteraard een ruime voldoende met kans op verhoging van 0,5.

RuudC schreef:

De film deed me wel denken aan Where Eagles Dare, Die bevat ook betere acteurs.

Pardon?

Een top-cast waarmee de overige genoemde films zich m.i. toch echt niet kunnen meten.

Zelden zo'n sterke cast bij elkaar gezien in een oorlogsfilm.

Geweldige chemie onderling ook.

Talloze keren gezien inmiddels, en nog altijd even onderhoudend deze film.

Maar de bioscoopervaring was toch de meest overweldigende.

avatar van blackcat13

blackcat13

Lijkt mij inderdaad een zeer indrukwekkende kijkervaring in de bioscoop! Ik betwijfel of ik met de hedendaagse cinema ooit zo ben overweldigd dan dat ik destijds met deze film zou hebben gehad. Of nog steeds zou hebben! Over 20 jaar ben ik al mijn ervaringen in de bios allang weer vergeten, sterker nog ik moet zelfs nu nog even diep nadenken over welke films ik ook alweer allemaal gezien heb in de bios dit jaar. Terwijl er toch zeker zeer goede films tussen zaten. Jep, wij worden teveel verwend

avatar van kalehein

kalehein

Dat ik déze nog nooit beoordeeld had!!

Bij mij thuis de ultieme vader-zoon film met zo veel herinneringen.

Heb hem al tig keer gezien en steeds als hij weer op tv komt dan bellen mijn vader en ik elkaar op om te zeggen dat de film begint.

Als we elkaar hierna weer zien dan is het altijd even nababbelen over bepaalde details die we in de voorgaande keren nog niet gezien hadden.

Eerlijk is eerlijk... het gaat over de meest onzinnige dingen

avatar van RuudC

RuudC

Brix schreef:

Pardon?

Zelden zo'n sterke cast bij elkaar gezien in een oorlogsfilm.

Geweldige chemie onderling ook.

Talloze keren gezien inmiddels, en nog altijd even onderhoudend deze film.

Maar de bioscoopervaring was toch de meest overweldigende.

Je mag vinden wat je wilt, maar behalve Peck liepen er geen acteurs waar ik nou warm van werd. Hier was echt geen wereldonderscheidend materiaal te vinden. Als ik een oorlogsfilm met een echt sterke cast wil zien, dan kijk ik wel The Longest Day, The Battle of the Bulge of A Bridge Too Far. Verder vind ik Where Eagles Dare op alle fronten beter dan deze film.

• 19677 berichten

Jij mag ook vinden wat je wilt uiteraard.

Maar in the Longest Day komt bijna geen enkele acteur tot zijn recht door al die korte rolletjes, veel te fragmentarisch allemaal.

De meesten zijn nauwelijks herkenbaar zo snel zijn ze alweer uit beeld verdwenen.

Dat vind ik dan weer

Brix schreef:

Dat vind ik dan weer

Dat valt wel mee. Jij kijkt zeker met snelheid 32x, ach ja je moet ook tijd overhouden voor MovieMeter Weliswaar is het aandeel van alle acteurs niet erg groot, toch krijg ik wel een zekere band met ze, het zal ook wel komen omdat het vaak allemaal bekende acteurs zijn.

Verder vind ik de vergelijking met Where eagles dare niet terecht. Die steunt op overdadig veel actie, superhelden-gedoe, The Guns of Navarone juist op een goed verhaal. David Niven en Anthony Quinn zijn hier beter dan in menig andere film.

avatar van Decec

Decec

Een redelijk oorlog/avontuur film...

Redelijk verhaal..

Prima acteerwerk...

Bekende jonge acteur Gregory Peck ...

Redelijk achtergrond geluid (wel Dolby Digital)...

Redelijk kwaliteit breedbeeld (geen HD), overal geruis...

Via mijn jeugd vond niet spannend, nu wel, was 0,5 naar 3 star...

• 19677 berichten

@Decec : misschien t.z.t. nog eens bekijken in de Blu-ray versie?

avatar van Decec

Decec

@Brix, nou deze film is geen moeite waard, vind ik. Dus 't geeft geen zin Blu-Ray te kopen.

avatar van misterfool

misterfool

Gekeken op aanraden van mijn vader. Prima film; die ik zelf tien jaar jonger had geschat. Sterke Acteerprestaties van Gregory Peck en David Niven. Nog steeds enorm spannend.

avatar van rep_robert

Vermakelijke oorlogsfilm uit de jaren 60 die de tand des tijds prima heeft doorstaan. Het verhaal is amusant en de acteurs houden allemaal prima stand.

Wel duurt de film erg lang en had het iets meer spektakel kunnen gebruiken om zich met andere klassiekers te kunnen meten. Uiteindelijk verloopt de reis toch iets te vlotjes en mis ik een beetje het avontuurlijke gevoel dat de reis wel had moeten voorstellen. Dit eindigde zo'n beetje na de (zeer fijne) bootreis, ondanks dat de film wel onderhoudend is gebleven daarna.

Ruim 3,0*

avatar van AGE-411

AGE-411

Ik begrijp de kritiek niet echt.

Jazeker, het verhaal is aan de lange kant. Maar ik hou net van dat soort lange, slepende oorlogsfilms die alle energie uit je halen.

Een van de sterkste punten is natuurlijk de cast. David Niven en Gregory Peck zijn natuurlijk wereldacteurs, maar ook alle andere acteurs spelen schitterend.

Naast hun acteerprestaties zien en gedragen de personages zich ook levensecht. De mannen in deze film zien er ook uit als mannen. (Rauwer dan Anthony Quinn in deze film kan je er toch niet uit zien?) Heel wat anders dan die hedendaagse, afgeborstelde, oorlogshelden van het witte doek.

En er zijn nog een aantal zaken die er voor zorgen dat de film levensecht lijkt. Zo spreken de Duitsers ook effectief Duits. Vooral voor een film uit die tijd is dat eerder uitzonderlijk.

Daarnaast is de film ook vrij ‘donker’. Een deel van de film speelt zich s’nachts of bij valavond af. En als er dan al scènes in voorkomen die overdag gefilmd zijn, spelen ze zich af in een donkere ruimte of zijn ze gefilmd op een druilerige dag.

Eigenlijk is er maar 1 uitzondering: de scene op het marktplein van Mandrakos.

Globaal gezien eigenlijk een oorlogsfilm zoals een degelijke oorlogsfilm hoort te zijn. Zonder meer.

avatar van filmfreak 101

filmfreak 101

Goeie oorlogsfilm! En zeker beter dan ik verwacht had, ik had hem geleend van een vriend samen met nog een pak andere oorlogsfilms en ik twijfelde eerst om hem te zien omdat hij uit 1960 gemaakt is. Maar dit was tot mijn verassing echt niet storend de special effects vielen goed mee en het camerawerk was van goeie kwaliteit! Maar goed nu terug naar de film. De cast was goed en speelde overtuigend, soms is de film een tikkeltje onrealistisch zoals de ontsnappingscené maar dit was niet echt super storend....de film sleept je ook mee in het verhaal waardoor je geboeid bent tot het einde. De film was niet echt langdradig wat meestal wel zo is bij oorlogsfilms maar ik bleef geboeid door de film door het recept die actie en dialogen goed afwisselde. Het einde was niet echt origineel en verder ging er ook niemand dood wat toch nodig is om het realisme op peil te houden. Een vn de betere oorlogsfilms maar nu ook weer niet ene van de beste xd een 4*

filmfreak 101 schreef:
Het einde was niet echt origineel en verder ging er ook niemand dood

Je vergeet James Darren (Pappadimos) en Stanley Baker (Brown) En uiteraard ook Gia Scala(Anna)

avatar van AGE-411

AGE-411

filmfreak 101 schreef:

Realisme - Wikipedia - nl.wikipedia.org

avatar van ipman-99

ipman-99

"From The Director J. Lee Thompson." ... " !!!

Fantastische Oorlogsfilm met een indrukwekkende cast !!! Wat een fantastische klassieker van een Oorlogsfilm met een legendarische grote cast; Gregory Peck, Anthony Quayle, David Niven, Stanley Baker, Anthony Quinn, Irene Papas, Albert Lieven, Richard Harris, etc... !!! Regisseur J. Lee Thompson ("10 To Midnight") levert hier een juweeltje af !

Wat een heerlijke 'ouderwetse' Oorlogsfilm met een prachtig lang verhaal ! De actie wordt prima gedoseerd met echt wel spannende en nagel bijtende scènes ! Het was uit mijn kindertijd geleden dat ik deze nog voor het laatst zag en sommige scènes stonden nog werkelijk op mijn netvlies gebrand ... dat zegt alles !!! Weldra nog eens het vervolg aan een heropfrissing werpen, namelijk "Force 10 From Navarone" !

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Heb het idee dat deze oorlogsklassieker elk jaar wel twee keer uitgezonden wordt. Dus heb hem vanavond maar es meegepikt. Het is een erg avontuurlijke film waarin een team onder leiding van Gregory Peck twee grote kanonnen onschadelijk moet maken. De weg hiernaartoe zit vol hobbels en andere Duitse obstakels. Gewoon leuk om te zien dus, wel af en toe een beetje klunzig maar soit. In dit team-pwnt-duitsers-subgenre is het iets minder bekende Kelly's Heroes een aanrader!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

En deze is overigens ook een aanrader: The Dirty Dozen (1967) !