The Dirty Dozen (1967)

geregisseerd door
Robert Aldrichmet
Lee Marvin,
Charles Bronson en
Ernest BorgnineHet is 1944 en de geallieerde legers zijn klaar om een enorme invasie te beginnen tegen de Duiters. Voor D-Day willen de Engelsen nog een paar geheime missies laten uitvoeren door veroordeelde criminelen. Ze moeten met een parachute in het vijandelijke gebied komen en bepaalde dingen vernietigen. Maar eerst moeten de criminelen een training ondergaan zodat ze klaar zijn voor hun missie.
3,0
[permalink] geplaatst op 4 januari 2010, 21:51 uurGoede cast degelijke film, alles ziet er goed uit voor die tijd. En dit is zeker beter als de navolgende delen. Bronson, Savalas en Sutherland. Tog wel leuk zulke oorlogsacteurs. Ik hou van dit genre en vooral de jaren 60 en 70 WOII films. Daarom vermaakte ik me hier prima mee, alleen ik had hem al gekeken een jaar geleden. Dus ik verbaasde me nergens om. Bijna een 3.5 maar voor nu.
* * *
Avlater
[permalink] geplaatst op 16 januari 2010, 19:56 uurMooie klassieke film met een indrukwekkende cast.
4,0
[permalink] geplaatst op 30 juli 2010, 21:53 uurEen sterke oorlogs film. De acteurs zoals Bronson, Marvin , Savalas etc zijn lekker op dreef. De verhaallijn loopt lekker door en is niet saai. Het camera werk is fraai en de film mag er gewoon wezen. 4,0 voor deze uitstekende oorlogs film..
4,0
[permalink] geplaatst op 22 september 2010, 19:20 uurWeer een leuk weerzien met dit vieze dozijn. Was al wat jaartjes geleden dat ik dit inmiddels toch wel klassieke 'Men on a Mission' filmpje zag. Geweldig intro waarin een lekker stoicijns spelende Marvin zijn klote opdracht aanvaard en waarop we de groep mannen ontmoeten, met fantastische optiteling
Indrukwekkende cast en neemt de tijd om deze mannen met al hun maniertjes te leren kennen. Gebeurt tegenwoordig veel te weinig. Toch duidelijk een lekker actiefilm waarin Aldrich bijna alles perfect in de hand heeft met mooi camerawerk en een sterk script.
Laatste kwartier duurt ietwat te lang maar dat is een klein smetje op het geheel.
Dikke 4 *en
4,0
[permalink] geplaatst op 24 september 2010, 13:21 uurUit de oude doos, maar is een meesterlijke film ben het met as eens:
3,0
[permalink] geplaatst op 9 oktober 2010, 3:10 uurGave oorlogsfilm met een cast waar je u tegen kan zeggen.
Een soort voorganger van Inglourious Bastards met ook een stelletje bijzondere karaktertjes die maar 1 ding willen namelijk Duitsers afmaken.
Soms lijkt de film een beetje teveel uitgesmeerd en mag er iets meer vaart in zitten. Ook begon het me een beetje te storen dat als er iemand werd neergeschoten, er geen kogelinslagen te zien waren. Alsof ze werden omgeduwd. Verder zit er genoeg actie en humor in. Het was wel opeens afgelopen voor mijn gevoel. 3 sterren.
2,0
[permalink] geplaatst op 29 november 2010, 19:27 uurZelfde soort film, mijns inziens al de kanonnen van Navaronne. In elke oorlog zijn er helden, nu ja dan, in dit soort films.
dominion
[permalink] geplaatst op 19 december 2010, 23:10 uurVanavond om 00:30 op TCM

3,0
[permalink] geplaatst op 20 december 2010, 1:49 uurHet blijft een fijne genre, oorlog. En dan vooral van die actie/avonturen oorlog films, zo deze bijvoorbeeld. Met Robert Aldrich aan het stuur en een cast met namen als Lee Marvin, Charles Bronson, Sunderland, Savallas en Ernest Borgine kan er weinig misgaan. Dat ging er in principe ook niet, al was ik niet zo vreselijk erg onder de indruk. Maar ik heb me wel gewoon prima vermaakt hoor.
Vooral het laatste half uur was bijzonder goed. Mijn cijfer was waarschijnlijk hoger geweest als het middenstuk wat was ingekort. Maar goed, bij een herziening kan mijn cijfer wel wat omhoog, denk ik. Moet ook zeggen dat ik behoorlijk moe was tijdens het kijken. Alrich is trouwens een fijne regisseur. Moet ik eens wat meer van gaan kijken.
Dit was in ieder geval een lekker filmpje, wat prima vermaakte.
3 sterretjes
4,0
[permalink] geplaatst op 21 december 2010, 16:04 uurGave oorlogsfilm, waar Inglorious Basterds ergens wat weg van heeft, zij het dat The Dirty Dozen wel serieuzer aangepakt is. Twaalf gevangenen (waaronder Charles Bronson) kunnen hun vrijheid verdienen door onder leiding van Lee Marvin een gevaarlijke missie te ondernemen in Duits bezet gebied. De film wordt zorgvuldig opgebouwd met de voorbereiding en de training van dit (op eerste gezicht) zootje ongeregeld. Soms kakt de film wat in, vooral wanneer het twaalftal niet in beeld is. Maar goed, het duurt even, maar als de missie eindelijk begint, gaan alle remmen los. Al met al een mooi spektakelstuk

4,0
[permalink] geplaatst op 22 december 2010, 23:25 uurOorlogsfilm zoals ik hem graag zie. Guys on a mission

Zag ook elementen uit IB terugkomen zoals bijna iedereen hier. Vooral in de scene dat hij voor het eerst voor de groep veroordeelden staat. Ik zag Brad Pitt al weer staan met zijn zelfde soort petje.

[permalink] geplaatst op 23 december 2010, 12:14 uurHet origineel van Castellari al gezien?
[permalink] geplaatst op 23 december 2010, 13:36 uur
[permalink] geplaatst op 23 december 2010, 13:41 uurJep. Ik had het dus voor alle duidelijkheid over IB, want ik snap dat het zo nogal verwarrend overkomt. Gewoon om te zeggen dat dat ook een geweldige 'guys on a mission'-film is à la The Dirty Dozen. Ik vind 'm zelfs veel leuker dan de Tarantino-versie.
[permalink] geplaatst op 30 december 2010, 2:15 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGeen hele geweldige oorlogsfilm.
Had een klein beetje anders verwacht. Natuurlijk gaat het hier over het trainen van criminelen. Maar om er ruim 80 minuten erover te doen is aan de lange kant. Het eerste half uur is meer een introductie van de criminelen en het doorkrijgen van hun speciale missie. Met als laatste half uur hun belangrijke missie.
Wat ik wel vond is dat het interessant overkwam. Je volgt hun hele training en ''leert'' ze zo goed kennen, alsof je er zelf bij bent. Er is ook af en toe een beetje humor in gestopt (o.a. met Maggot (Telly Savalas) en Sutherland).
Wat ik wel nog nooit gezien of gehoord heb zijn de 'War games', ik begrijp het hele doel van de games niet. Ze schoten zelfs met scherp (de mortierbommen bijv.). Ik vond het niet bepaald nodig, vooral als ze makkelijk vals konden spelen. Moest dat ze soms klaarstomen om tegen de Duitsers te vechten? Of was het gewoon een simpel spel om welk eenheid het beste is?
De personages zijn maf, bijdehand, hardnekkig, grappig en alles behalve serieus op hun tijd. Het acteren was wel goed, al had ik af en toe het idee dat ze hun zinnen maar al te snel wouden zeggen om ervan af te komen. Het filmen was goed en volgbaar. Uniforms zagen er goed uit, wapens ook (al komen hier andere soorten wapens dan gewend in voor) en hun missie was erg spannend, het infiltreren van het landhuis ging niet al te soepel, wanneer 2 van de 3 geen Duits konden spreken. Altijd leuk om te zien.
Ik heb betere oorlogsfilms gezien uit eind jaren 60, begin 70. Maar die hadden het van hun actie moeten hebben, bij deze speelt de actie geen grote rol, meer hun training.
4,0
[permalink] geplaatst op 23 mei 2011, 11:07 uurThe Dirty Dozen is een film die ik eigenlijk alleen van naam kende. Toevallig kon ik de film met koninginnedag voor een paar Euro op de kop tikken en nog toevalliger bleek dat het ook nog eens een film van Robert Aldrich was, met diens werk ik een aantal weken heb kennisgemaakt en die kennismaking smaakte naar meer.
The Dirty Dozen is absoluut een fijne film, waar ik best van heb genoten. Het verhaal is fijn en de film draait uiteindelijk vooral om de training van de groep, iets dat erg goed uitgewerkt wordt in de film. De film barst van de grote bekende namen, zoals o.a. Charles Bronson, Lee Marvin, Ernest Borgnine, John Cassavetes en Donald Sutherland. Het acteerwerk van de cast is goed, al zijn het vooral Bronson, Cassavetes en zeker ook Marvin die er duidelijk bovenuit springen. Wat ik vooral zo leuk vond aan de film, is dat de film aan de ene kant hard is, maar aan de andere kant ook behoorlijk wat humor kent. Vooral Cassavetes komt af en toe erg grappig uit de hoek. Daarnaast is het leuk om te zien, hoe het smerige dozijn, dat ontzettend van elkaar verschilt, uiteindelijk op een geloofwaardige manier toch een vrij hecht team wordt.
Uiteindelijk is oorlog geen pretje, zo blijkt ook in deze film. Na de lange, maar uiterst prettig aanloop, moet de missie uiteindelijk toch uitgevoerd worden. Ik was benieuwd of deze zou slagen en wie het uiteindelijk zou overleven. De missie op het nazi-chateau was uiteindelijk ook behoorlijk spannend. Erg fijn ook van Aldrich om hierbij goed gebruik te maken van het probleem dat er maar eentje Duits kan praten, wat de spanning gelijk al groter maakt als ze in het kasteel Duitsers tegenkomen.
Ik heb me prima vermaakt met dit “smerige twaalftal” en wederom genoten van een film van Aldrich. De film is avontuurlijk, humoristisch en blijft ondanks sommige vergezochte zaken toch altijd geloofwaardig.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 januari 2012, 1:14 uurHeerlijke oorlogs/actie klassieker vaak met me vader gekeken. Vond hem destijds erg spannend en zat vaak met bewondering te kijken naar de karakteristieke koppen van de meeste acteurs, Had ik bij Once Upon A Time In The West trouwens ook. Geweldig gecast. Top vermaak.
[permalink] geplaatst op 29 januari 2012, 20:41 uurMooie film. Verhaal is wat dun, maar de acteurs, de kleuren en de dialogen gecombineerd met de altojd weer leuke hierarchische verhoudingen in het leger maken de film meer dan de moeite waard. Ga nummer 2, 3 en 4 in ieder geval kijken.