Genre: Oorlog / Actie
Met onder meer: Lee Marvin, Charles Bronson en Ernest Borgnine
Gesproken taal: Latijn, Engels, Duits, Frans en Spaans
Releasedatum: 14 december 1967
Plot The Dirty Dozen
"Train them! Excite them! Arm them!...Then turn them loose on the Nazis!"
Het is 1944 en de geallieerde legers zijn klaar om een enorme invasie te beginnen tegen de Duiters. Voor D-Day willen de Engelsen nog een paar geheime missies laten uitvoeren door veroordeelde criminelen. Ze moeten met een parachute in het vijandelijke gebied komen en bepaalde dingen vernietigen. Maar eerst moeten de criminelen een training ondergaan zodat ze klaar zijn voor hun missie.
Maj. John Reisman
Captain Stuart Kinder
Col. Everett Dasher Breed
JJ_D
Helaas wel.
(als QT voor Meester Tarantino staat ten minste)
Machiavelli
Aardige film, niet spectaculair. Had ik ook niet verwacht. De cast (groot deel) kom je regelmatig in war-movies uit die tijd tegen. Dus verwachtte een beetje hetzelfde en dat bleek dus ook zo.
Tarantino in de remake? pffffffffff nou dan weet ik wel wat voor onfrisse criminals gaan zorgen voor een overdaad aan geweld en bloed.
JJ_D
Oh ja, en de esthetiek ontgaat ons volledig...
movie*freak
Erg goede oorlog film en zeker voor die tijd.
3 en half sterren
eerlijk gezegd vind ik die scène op het einde vd film waar ze een kelder vol opgesloten mensen (die op een party waren, dus geen gewapende soldaten) levend verbranden gruwelijk en volledig indruisen tegen de ietwat komische geest van de film ...
=michael=
Wat hoe hadden ze het anders moeten doen volgens jou?
Nou, in ieder geval iets waardoor zo'n prettige avonturenfilm niet opeens verandert in een gruwelijke film met zo'n volkomen overdreven slachting waardoor je elke sympathie voor dat groepje verliest.
Gewoon iets tijdens een gemene actie van de Nazi's of zo.
Timmy757
Best wel een aardige oorlogsfilm. De oorlogsscenes zien er wel standaard voor die tijd en ook in Engeland dragen alle amerikanen Duitsche geweren maar dat zijn kleine foutjes waar je zo doorheen prikt door de lekker afwisselende scenes en de nodige humor en het feit dat Duitsers ook echt Duits spreken. Wel vond ik dat al die 'misdadigers' verassend makkelijk waren te hanteren 1x iemand die probeert te ontsnappen
Maar al met al blijft het tog een zeer degelijke oorlogsfilms voor zijn tijd.
=michael=
Maar dat kan ook komen omdat de gevangen denken dat ze weer vrij komen wanneer ze de missie afgerond hebben en dat ze daarom niet willen ontstnappen...
=michael=
btw er is een dvd box uitgebracht waar alle dirty dozen in zitten met nl subs...
zinulzki
Charles Bronson, Robert Ryan, John Cassavetes, Ernest Borgnine, Telly Savalas, Jim Brown, George Kennedy, Richard Jaeckel, Donald Sutherland en vooral Lee Marvin. Zelden zo'n indrukwekkende cast bij elkaar gezien.
blabla
- 2070 berichten
Toen deze film werd gemaakt moesten de meesten van hen nog de sterstatus zien te halen.
Wembleyfever
Nou, namen als Robert Ryan, Ernest Borgnine en Lee Marvin waren in die tijd al behoorlijk gerenommeerd hoor. Maar afgezien daarvan vind ik dit een behoorlijk goede film! Gecharmeerd van Lee Marvin ben ik sowieso en ook Telly 'Kojak' Savalas en Charles 'Death Wish' Bronson hebben bij mij een speciaal plekje. Ik vond Richard Jaeckel ook uitermate goed acteren in deze film overigens.
Krijg gewoon een goed gevoel bij deze film, gewoon gaan kijken en dan je eigen mening vormen.
Nou, namen als Robert Ryan, Ernest Borgnine en Lee Marvin waren in die tijd al behoorlijk gerenommeerd hoor. .
Behoorlijk? Twee van hen waren oscarwinnaars en de derde genomineerd.
Savalas was ook een genomineerde.
NarcissusBladsp.
Die geweldige Lee Marvin heeft wel de meest 'uitgesproken' smoel van de cinema, hem zien spelen doet je aan de beeldbuis kleven....en dan de introducties....onder die militaire trommelritme (of is het geroffel?)...van de dirty dozen en Lee die ze stuk voor stuk in hun cel bezoekt en een 'wervend praatje' houdt....vooral John Cassavetes viel mij extra op.....geweldige cinema die eerste half uur!!
Helaas zakt het dan wat in....de film hinkt op te veel benen....maar het is een film die je gezien moet hebben.
Vette 4*
ps: ik heb de 2disc versie...aanrader: leuke en interessante extra's!
wo2-Freak
Ik wordt er droevig van dat deze films zo slecht scoren, het zijn gewoon top films en ze behoren tot mijn top10.
Ik vind dat deze films in de top 250 thuis horen, en anders in de tip-150
Ik vind dat deze films in de top 250 thuis horen, en anders in de tip-150
Deze heeft echt geen slechte score met een 3.6!
Haha Charles Bronson...ik ken hem eigenlijk vooral van Dead Wish...
Uitstekende oorlogsfilm, een klassieker mag je wel zeggen. De film zit kwa verhaal goed in elkaar en ook de actie mag er zijn, zeker voor een film uit 1967.
mister blonde
Sommige mensen lijken nogal van slag door het vrij harde eind, waarbij de Nazi's op wel erg brute wijze het loodje leggen en vergeten daarbij dat van het dozijn slechts één ei niet brak, een vrij bijzondere rol voor Bronson (niet voor het eerst, trouwens). Aldrich is volgens mij toch al niet echt een regisseur van de conventies. Het ongemakkelijk begin (op zijn zachtst gezegd), gaven natuurlijk wel aan dat dit niet echt een leuk avonturen filmpje was. Dat het lange middenstuk het tegendeel lijkt te bewijzen, betekent natuurlijk niet dat de film daarnaast niet gewoon een keiharde oorlogsfilm is.
Sterke eerste twee minuten, sterk laatste half uur, aardig (maar wat te lang) middenstuk. 4 sterren kan ik hier wel aan kwijt.
Movsin
Het begin van de film leek me wel goed door het bijzonder avontuurlijk gegeven.
Daarna wordt het zeer langdradig, tegen het vervelende aan, ongeloofwaardig en kluchtig.
Dat er een spannend einde moest volgen was te voorspellen en ook wel nodig.
Helaas, in zijn geheel kon de film mij niet bekoren, de vedettencast en de behoorlijk goede gemiddelde kwotering ten spijt.
zinulzki
Misschien interessant om te weten (staat ook op de documentaire op de special edition) dat deze film de oorlog in Vietnam bekritiseerde. Zo zou die laatste scène verwijzen naar het droppen van napalm op Vietnamese burgers.
Epitaph
Aangename Oorlogsfilm, maar sommige acteurs acteren erg slecht (vooral Telly Savalas spant de kroon met zijn spel, bij iedere toneelgroep zijn er betere te vinden.).
Dronq
Na 40 jaar nog altijd een goede oorlogsfilm. Een goed verhaal met goed acteerwerk. Ook aardig om de bekende gezichten uit andere oorlogsklassiekers te zien.
Sommige zaken in het verhaal zijn wel erg toevallig/makkelijk en dat ze die Duitsers opblazen in de schuilkelder op zo'n manier had ik persoonlijk niet verwacht, daar ik dacht dat dat wel té hard zou zijn voor een film uit die tijd. Toch vind ik niet dat dat de film om zeep helpt of iets dergelijks, not at all.
Bart Simpson
Vandaag de film gekeken, top film. Zoals een klassieker hoort, niet te overdreven, het kan wel. SUPER! Deze film is jammer genoeg niet zo bekend bij velen, jammer.
Acteer prestaties: 4.5*
Techniek/Special Effects: 5.0*
Verhaal: 5.0*
Realisme: 5.0*
Eindcijfer: 5.0*
Dit is een absoluut, mega goede, super goede, briljante, geniale, mega goede super goede heel erg goede, supeeeeerrr goede aanrader.
Iedereen die dit berichtje leest, is verplicht om deze film te kijken!
Bart Simpson
O ja, dat verhaal van Quentin Tarantino is niet zo origineel. Inglourious Bastards heeft zijn verhaal min of meer van deze film afgekeken
Herzien.
Op BluRay. En de beeldkwaliteit had beter gekund, maar is best aardig. I.i.g. mijlen beter dan de DVD-print. Ben niet zo dol op metrocolor, maar de plaatjes van het landschap maakten een hoop goed.
Dan de film. Met name het eerste deel is vermakelijk ondanks alle stereotypen en voorspelbaarheden. De film is onderhoudend, soms oubollig komisch en wie het schmieren van Cassavates, die de show steelt, kan waarderen zal niet teleurgesteld worden. De rest van de sterrencast levert bij vlagen dubieuze acteerprestaties, m.u.v. Bronson en Marvin. Die blijven vooral hun stoere zelf.
De goof met Marvin's gewonde schouder is er eentje om van te huilen zo overduidelijk en onnodig. Dat een regisseur zo iets kan missen.
Het hoge cijfer dankt de film vooral aan zijn klasieker-status die behoorlijk samenhangt met de aanwezige sterrencast en het één voor een overlijden van de helden. Oh ja, en natuurlijk de zogenaamde 'hardheid' (Savalas en zijn duitse vrouw, de granaten met benzine). Erg opzienbarend is het allemaal niet namelijk. Toentertijd wel uiteraard. Ook het realisme is erg ver te zoeken, but who cares.
Toch heb ik me er geen buil aan gevallen, en kreeg ik wat ik al wist (van lang geleden). Een onderhoudende oorlogsfilm, die ondanks zijn gedateerdheid nog steeds entertaint. Maar het houdt niet over..
Goed (maar wel een nipte).
Amerikanen en WO II, het is toch anders nog. De VS heeft meer feeling met de Vietnamoorlog, die voor hen persoonlijk dichterbij was. Amerikaanse WO II-films hebben over het algemeen iets meer humor (zeker de oudere films) en zijn wat luchtiger. Midden in oorlogstijd gaan de soldaten zich hier bezig houden met een spelletje om zich te bewijzen. Het zal wel bij de training horen maar toch. Ik stel me er misschien wat te veel vragen bij, kan ook wel...
De film is wel leuk om te zien. De cast is mooi samengesteld met acteurs die zich over het algemeen wat kunnen handhaven en een soort hardheid kunnen uitstralen. Het verhaal is wel wat gedateerd en naar mijn mening te luchtig soms. Het is af en toe wat op het randje.
Wat het verhaal betreft, toch een compliment voor sommige plotwendingen. Niet echt spectaculair, maar toch net verrassend genoeg om wat origineel uit de hoek te komen en de kijker te blijven boeien. Vooral naar het einde toe loopt het soms anders dan de cliché verwachtingen.

The Dirty Dozen: The Fatal Mission
1988

The Dirty Dozen: The Deadly Mission
1987

The Dirty Dozen: Next Mission
1985

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Papillon
Avontuur / Drama, 1973