Genre: Oorlog / Avontuur
Geregisseerd door: J. Lee Thompson
Met onder meer: Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn
Gesproken taal: Duits, Engels en Grieks
Plot The Guns of Navarone
"The Greatest High Adventure Ever Filmed!"
Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgen zes soldaten de opdracht om tegen elke prijs de enorme Duitse kanonnen op het Griekse eiland Navarone te vernietigen. Deze kanonnen zijn in een onneembare rots gebouwd en controleren een strategische zeestraat in de Egeïsche zee.
Capt. Keith Mallory
Anna
Commodore Jensen / Prologue Narrator
Squadron Leader Howard Barnsby RAAF
Timmy757
Geen slechte film, al vond ik force 10 from navarone beter.
U-96
- 2064 stemmen
Lange film, maar elke minuut kijkwaardig. Fijn verhaal, redelijke personages en een uitwerking met een voldoende Tweede Wereldoorlog-sfeer. In het begin wordt de missie duidelijk en interessant uitgelegd. Naar het einde toe wordt de film steeds heftiger. Mooi einde.
***** 3.5 *****
Mooi gedaan voor zijn tijd!
boerenpummel
Redelijke oorlogsfilm, die echter geen topper is. Niven, Peck en Anthony Quinn acteren goed, alleen het doet allemaal wat gedateerd aan, iets wat ik niet had bij bijvoorbeeld The Longest Day.
Ace Hanlon
Ruim 40 jaar geleden was dit één van de eerste films die ik in de bioscoop heb gezien (oei, ik wordt al een ouwe ...)
Ik geloof wel dat dit invloed heeft op mijn gevoelens voor deze film. Hoewel ik deze film inmiddels al meer dan 10 keer heb gezien blijft deze heel hoog staan op mijn lijstje van favoriete films. Het boek "De Kanonnen van Navarone" staat op mijn boekenplank. Ook dit heb ik al vele malen gelezen.
Het is één van de weinige keren, dat ik zeg: "Ik vond de film beter."
Het vervolg "Force Ten From Navarone" valt volgens mij helemaal in het niet bij zijn voorganger.
ap1947
Film 29 keer gezien in de biosoop van 1961-1979
Een geweldige film met een goede cast en indrukwekkende locaties (Rhodos).Ik kan me wel voor stellen dat de opgroeiende jeugd van nu, de film heel anders beleven als ik toen, zeker als je het nu alleen maar moet hebben van je tv scherm.
Vele vinden zelfs force ten from navarone nog beter maar voor mij is dat onbegrijpelijk.
Maar gelukkig is guns erkent als klassieker en won het een nominatie voor beste film in 1961.
kijkert
Lekkere vlotte oorlogs/actie film.
Niet al te spectaculair, zoals tegenwoordige actiefilms, maar wel prima geloofwaardig en een leuk verhaal.
't Was heel lang geleden dat ik deze voor het laatst zag (in de zeventiger jaren, denk ik) maar nog steeds prima te genieten.
4 sterren.
Thomas83
Prima oorlogsfilm, maar ik zag er niet de absolute klassieker in persoonlijk.
De film wist ook niet helemaal mijn aandacht vast te houden, maar dat kan ook wel aan mij liggen. Ik keek niet zo heel gecontreerd en was ook half met wat andere dingen bezig. Misschien heb ik daarmee deze film wel wat onrecht aangedaan.
Maar als het echt een topper was dan werd ik vanzelf wel helemaal in de film gezogen denk ik.
De film is af en toe ook wat gedateerd inderdaad, bijvoorbeeld wat betreft special effects. Maar dat vond ik dan wel weer zijn charme hebben.
Best leuke film, maar ik had eigenlijk beter verwacht omdat deze film de naam heeft een echte oorlogsklassieker te zijn.
jordybeukeboom
Erg boeiende film, met goed enkele drama-elementen in hun 'opdracht' verweven. Alle acteurs zijn meer dan geloofwaardig, spannende climax
4,5 ster
Oscar Wilde
Ik heb nog nooit in mijn hele leven zo'n clichematige sprookjesfilm bekeken. Werkelijk lachen, gieren en brullen.
=michael=
0,5
kan ik me niet voorstellen dat je dit een halve ster geeft...
ik vind het een prachtfilm heb hem zelf ook op dvd echt de moeite waard om te kijken geen moment verveling en veel spanning in de film
4.5
jay73
0,5
Tja, ik heb even je stemgedrag bekeken. Dat zegt mij meer dan genoeg.
Jij leeft in een zwart-wit-wereld.
FisherKing
Ja, vrij zieke reactie van die Oscar Wilde.
Prachtig weer eens bij herziening. Een onvermoede diepgang. Vooral de twistgesprekken tussen David Niven en Gregory Peck, waarin het om leven en dood gaat, zijn echt weergaloos.
Nog afgezien van de continue actie. Enorm goed geschreven en een werkelijke prachtscore van Dimitri Tiomkin.
Niet voor niets 10 jaar in de bioscoop.
4.5 blijft staan!.
Trouwens, één van de films waar ik filmfan van ben geworden, naast de BBC serie van Colditz, en de films van Louis de Funes en Bud Spencer en Terrence Hill
Dustyfan
Stijve nek, kramp in de schouders en afgekloven nagels... Voor sommige films moet je wat over hebben, en deze is het allemaal dubbel en dwars waard.
Prachtige film, geen seconde onbenut en doortrokken met de fijne Britse humor, niet in grote teugen, maar steeds een drupje.
Terecht een klassieker!
rondh
0,5
Stem dan niet, als je geen verstand van films hebt. Kan ik zo pissed om worden om lui zoals jij. Dit is een topper in het genre.
Als je hem gezien hebt kan je gewoon geen 0,5 geven. Zelfs als je niet van dit genre houd. Je hoeft er niet van te houden. Er zijn films bij die veel slechter zijn dan deze film, alleen al hoe hij is gemaakt.
BoordAppel
Stem dan niet, als je geen verstand van films hebt.
Zou jij je stem bij Irréversible dan niet even weghalen, met uiteraard dezelfde 'argumenten' die je zelf al geeft?
v2000
Eén van de beste films aller tijden. En nee, zou oud ben ik niet, en nee, geen jeugdsentiment (ik heb hem een jaar of 2 geleden pas voor het eerst gezien). Vanaf het begin is het genieten van de voortreffelijke acteurs en de karakteropbouw waarvoor ruim de tijd wordt genomen. Subtiele actie, niet te vergelijken met wat ze tegenwoordig maken, maar wel van begin tot eind spannend en onderhoudend. Doet me op een of andere manier vaak denken aan Zorbas, misschien door Anthony Quinn, de prachtige Griekse landschappen, of door de typische Britse trekjes van de karakters.
maxcomthrilla
Amusante oorlogsfilm.
Vooral naarmate de film vorderde werd hij steeds boeiender en vanaf het moment dat de jeep in het ravijn stortte was het hek van de dam.
Helaas wel een onnodig lang voorstuk en enkele momenten waarop de makers zich er wel erg makkelijk vanaf maken. Het moment dat er een spion in hun midden was, en snel wordt gevonden . Het zou nog voor de nodige suspense gezorgd hebben als dat laatste nog even geheim was gebleven. Dikke 3*
rondh
Ik heb daar geen 0,5 *sterren gegeven. Maar 1,5 *
Ik vind dat geen goede film, maar omdat niet alles slecht is geef ik 1,5 sterren.
Ries029
Fantastische film die mij, ondanks de achterhaalde effecten, ruim 2 uur op het randje van mijn bank heeft laten zitten. Niet al te spectaculair maar wel tijdloos, superspannend en fijn gedoseerde britse humor.
kazin
Paar geallieerde dringen een bezet Duits-gebied zonder moeite binnen knalle de Duitsers van een bood zonder enige verwonding.
Vermoorden paar honderd Duitsers en 2 mega kannonnen die 70km kunnen bereiken. En maken daarbij nog eens Duitse officieren af. Springen naarbeneden en hun overkomt niets. 1 Duitser die voorpsrong heeft vermoord op het nippertje een amerikaan maar Duitser zelf gaat ook dood...
Duizenden andere amerikanen kunnen volgens het verhaal van de film het gebied niet doordringen maar 5 amerikaantjes vermoordden alle Duitsers daar...
Volkomen neppe film waar de geallieerden weer de held uithangen!
Comanchero
Volkomen neppe film waar de geallieerden weer de held uithangen!
Had je het andersom gewild dan?
kazin
Had je het andersom gewild dan?
Zou een keer wel eens leuk zijn ja. Altijd maar de geallieerde...
En trouwens tijdens wo2 waren het niet zon helden. Anders hadden ze niet meer dan 400.000 doden ( Britse soldaten alleen al)
Goodfella_90
Dit moet wel je meest ridicule quote tot nu toe zijn. En dat zegt wat..
=michael=
Zou een keer wel eens leuk zijn ja. Altijd maar de geallieerde...
Volgens mij waren er wel heel veel helden!!!
kazin
Volgens mij waren er wel heel veel helden!!!
Noem er eens 100 op van die héél veel helden aan britse zijde die ieder 250 duitsers hebben gedood zoals in de film laten zien word.

Force 10 from Navarone
1978