• 9.378.508 stemmen

The Man with the Golden Gun (1974)

Actie / Avontuur | 125 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Ian Fleming's The Man with the Golden Gun / De Man met de Gouden Revolver

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Guy Hamilton

Met onder meer: Roger Moore, Christopher Lee en Britt Ekland

Gesproken taal: Kantonees en Engels

Releasedatum: 19 december 1974

Plot The Man with the Golden Gun

"The world's greatest villains tried to kill James Bond...now it's Scaramanga's turn to try!"

Een dodelijke kogel voor James Bond. Geheim agent 007 moet zich dit keer door een tweevoudig probleem worstelen. Hij moet het in de eerste plaats opnemen tegen de aartsschurk Scaramanga (Christopher Lee). Deze heeft de hand weten te leggen op een essentieel onderdeel van een revolutionaire ontdekking met de codenaam Solex. Onder aanvoering van Scaramanga heeft de internationale onderwereld de gevaarlijkste beroepsmoordenaar ter wereld op Bond afgestuurd.

James Bond

Francisco Scaramanga

Mary Goodnight

Andrea Anders

Sheriff J.W. Pepper

Lieutenant Hip

avatar van Leno

Leno

De recensies zijn erg gemengd over deze film; over het algemeen wordt het gezien als één van de mindere Bond films. Hier ben ik het zeker niet mee eens. De bad guy, de locaties, de stunts en de humor zijn zeer geslaagd. Het verhaal laat wel wat te mensen over, maar dat is nooit zo'n probleem bij de Bond films.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Pracht schruk, leuke handlangers (liliputter was echt grappig), aardige muziek, een geweldig acteerende Moore en een goeie Bondgirl. Kortom: De ouderwetse Bondformule die weer perfect werkte bij mij. Een geweldige film, beter dan Moonraker!

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Leuke Bond-film. De boot-achtervolging is geweldig. Toch is deze film geflopt in de bioscopen in 1974. Ik vond het persoonlijk geen slechte film. Roger Moore is geweldig

avatar van Friac

Friac

009 schreef:

het geluidje bij de autosprong is kinderachtig

Zeker en vast één van de zaken die me het meest zal bijblijven van deze Bondfilm

Hiernaast staan ook inderdaad de irritante Amerikaanse politieman en Nick Nack garant voor enkele melige, licht irritante momenten. Maar dat soort zaken maken die jaren '70/'80-Bondfilms met Moore net zo charmant vind ik persoonlijk, ook al zat ik eerlijk gezegd vaak met mijn wenkbrauwen te fronsen. Maar het is Bond, en deze Man with the Golden Gun is gewoonweg 'fun'.

De zwaktes in het verhaal en de ietwat overdreven aanwezigheid van melige elementen worden goed gemaakt door een sterke Bondschurk (Scaramanga is één van mijn favorieten), een intrigerende finale, mooie locaties en enkele van de betere Bond one-liners. Ook het camerawerk vond ik zeker en vast genietbaar.

avatar van dave

dave

Waar moet Bond het deze keer tegen opnemen?

1. Een voormalige circusjongen die een ongelooflijke scherpschutter is, behalve als het er natuurlijk op aan komt. (De eindscène)
2. Een fransman van 80 cm groot die nooit echt veel dreiging uitstraalt, vooral niet in het gevecht op de boot.

Aan zijn zijde heeft hij gelukkig:

1. Waarschijnlijk de domste medewerkster van MI6.
2. Het meest irritante filmpersonage dat ik gezien heb na Jar Jar Binks. (Ja, die tabak kauwende Amerikaan)

Wat er wel goed is aan deze film:

1. Location, location, location
2. het typische kleurenpallet van de jaren '70
3. De domste medewerkster van MI6

***

avatar van megaman

megaman

De locatie was inderdaad prachtig. Vooral die view waar Bond tussen die rotsen door vliegt van Scarmanga's schuilplaats. Bond films als deze en DN, TB en YOLT hebben iets mysterieus. Een verborgen eiland of vulkaanbasis...echt mijn ding. Jammer dat ze zo weinig gebruik maken van dit soort locaties in de nieuwe Bond films. Alles raast maar voorbij.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Movie Jim schreef:

Oeps ik moet mezelf even corrigeren. Want ik heb een klein foutje gemaakt in mijn vorige bericht. De film is niet geflopt in de bioscopen in 1974. Maar een minder suces geworden. En iedereen dacht dat de James Bond na 9 delen over was. Producenten van James Bond dachten er anders over. En maakte met The spy who loved me. Weer een groot kassucces.

avatar van Ruud007

Ruud007

The Man with the Golden Gun is een rasechte Roger Moore film en is een zeer aangename, grappige film. De film is minder serieus dan Live and Let Die, maar humor is dan ook de sterkste kant van Moore.

Mooie locaties in Thailand en Hongkong en andere standaardzaken als muziek (titelsong gezongen door Lulu) zijn prima in orde. Ze zijn wel een beetje doorgedraafd in het martial arts gebeuren, waardoor je je soms waant in een Kung-Fu film.

De cast is beter dan voorgaande films, vooral Maud Adams als Andrea Anders kan mij wel bekoren. Haar rol en acteren vind ik sterker dan die van Britt Ekland, maar dat ligt aan het personage Mary Goodnight. Maar ze blijft een van de leukste Bondgirls allertijden. Christopher Lee, die bekend is als Dracula is echt een sterke villian. Ik vond zijn rol 100x beter dan die van Mathieu Arnalric uit Quantum of Solace.

En natuurlijk de enige echte (en originele) M, Moneypenny en Q.

En Roger Moore speelt zijn interprentatie natuurlijk uitstekend

Verder jammer dat sheriff J.W. Pepper er opnieuw in moest, een film was denk ik voldoende geweest, maar dit wordt goedgemaakt door de rol van Nick Nack.

Verder goed plot en verhaal (vrij simpel, dus makkelijk om te volgen) en origineel, gebaseerd op de oliecrisis van 1973.

Cijfer op een schaal van 1 tot 10: 8,0

Cijfer op Moviemeter: 4,0

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Gewoon een typische Bond film. Roger Moore doet het aardig, verhaal is wel leuk en ik kon ook best lachen.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Goodnight is zeker een van de meest sexy Bondgirls ooit. Ik zie niet snel iemand aan d'r tippen.

avatar van Valii

Valii

Inderdaad, typisch Bond. Maar dan met Goodnight, heerlijk!

avatar van thunderball

thunderball

Ik vind haar toch eerder 1 vd domste Bondgirls ooit.

avatar van Rosicky

Rosicky

Een van de leukere bondfilms. Goede schurk en best een redelijk verhaal met de nodige humor.

avatar van Hannes791

Hannes791

1 van de mindere films. De strijd met Lee wordt nooit echt spannend. Dat 007 met 1 simpel kogelschot zijn opponent doodt, is een teleurstelling.

Ook mrs. Goodnight als Bondgirl viel erg tegen.

avatar van Ruud007

Ruud007

Nou, er zijn wel meerdere simpele climaxen. Bond die in 2 minuten Dr. No doodt, Bond die op het laatst even met Largo op de Disco Volante vecht etc. En ach, misschien is Goodnight niet heel slim, maar het oog wil ook wat, al vind ik slimmere en onafhankelijkere Bondgirls leuker om te zien.

avatar van powerman

powerman

Hong Kong is gewoon perfect en dat geldt wederom voor de cast. Christopher Lee (de meesterschurk, zoals we later ook nog zullen zien in trilogieën van Starwars en In de ban van de ring), is geknipt voor de rol, en ook Roger Moore is zeer aangenaam

avatar van dr channard

dr channard

Roger Moore keert terug als Bond in de negende Bondfilm : The Man With The Golden Gun.

Deze film vindt ik beter dan het debuut van Roger Moore omdat het meer 'Bond' is.

De cast is gewoon geweldig. Roger Moore speelt losser en beter dan in zijn vorige film en Christopher Lee als Scaramanga blijft toxh wel een fenomenaal karakter. De vrouw van Scaramanga is ook lekker en acteert goed. Alleen Goodnight vond ik tegenvallen en daarmee is het cliché blond en dom weer eens bewezen

De muziek vond ik minder en steeds van hetzelfde. Jammer want de muziek was denk ik geschreven door John Barry. Ook De theme song gezongen door Lulu vind ik minder dan de voorgaande Bondfilms.

Wat de actie betreft is deze film rustig. De intro en het eindgevecht vond ik echt zeer spannend en dat maakt deze film ook zo geweldig. voor de rest is er in deze film niet zoveel spanning te bemerken.

De film voelt meer 'Bond' aan dan de vorige en daarom is deze film dan ook een goede film Niet meer en niet minder.

avatar van Queen-Bee

Queen-Bee

In principe zijn de Bond-films met Roger Moore de beste, maar deze behoord tot de twee toppers uit deze categorie.

avatar van Metalfist

Metalfist

The world's greatest villains tried to kill James Bond. Now it's Scaramanga's turn to try

The Man with the Golden Gun is alweer het negende deel in de succesvolle reeks over een Britse geheimagent en tegelijkertijd ook de laatste die door Guy Hamilton geregisseerd ging zijn. Roger Moore gaf in zijn eerste James Bond te kennen dat hij een volwaardige vervanger is van Connery maar zou hij dat nu weer kunnen?

Mijn antwoord is in ieder geval volmondig ja want Moore zet hier weer een uitstekende Bond neer. Hij en Connery zijn voor mij toch echt wel de enige twee die deze rol aankunnen (Daniel Craig nog niet gezien) Het charisma, de flair, de one-liners en de gevechten. Moore slaagt erin om het allemaal op een geloofwaardige manier neer te zetten en af en toe zelfs nog leuk uit de hoek te komen. Het is alleen jammer dat hij soms weinig tot geen emotie heeft, iets waar ik Lazenby zeer goed in vond. De Bond-girls lijken met elke film mooier maar tegelijkertijd ook stompzinniger te worden, met uitzondering van Solitaire in Live and Let Die. Zo is Britt Ekland gewoonweg dom. Ik weet nog niet goed wie ik het idiootste vond. Jill St. John in Diamonds Are Forever of deze Goodnight. Wel bevat deze Bond één van de coolste schurken tot nu toe, Scaramanga die uitstekend werd neergezet door Christopher Lee die zijn rol van bad-guy later lichtjes ging overdoen als Saruman in de Lord of the Rings trilogie. Met een schurk hoort natuurlijk ook een henchmen en jammer genoeg lijken die in een Bond film nooit bij elkaar te passen (met uitzondering van Live and Let Die en Goldfinger) Gelukkig past Scaramanga met Nick Nack wel in dit rijtje. Dat kleine dwergje was gewoon fantastisch.

Het hele idee van Bond tegen zijn nemesis te laten uitkomen is één van de interessantste plotlijnen tot nu toe in een James Bond. Het wordt dan ook allemaal goed uitgewerkt en even leek het één op de beste climaxen van een Bond film te komen wanneer 007 en Scaramanga tegenover elkaar in een ouderwets duel komen te staan. Jammer genoeg moet dit dan teniet worden gedaan door het allemaal in die kermisattractie te laten afspelen waar alles uit de kast wordt getrokken om het echt op kermis te laten lijken. Spiegels, skeletten die ineens verschijnen, talloze andere poppen die ineens verschijnen, ... Zeer jammer en een gemiste kans. Zo zijn er hier en daar nog wel een paar zaken die als een gemiste kans kunnen worden bestempeld. Vooral die irritante sheriff die ook al sommige actiescènes in Live and Let Die verknoeide komt hier weer aan te pas. De scène waar Bond met zijn auto een volledige 360 graden rol maakt is dan wel weer fantastisch. Samen met de schuilplaats van M en consorten één van de hoogtepunten van de film.

Wat ook precies elke keer maar beter en beter wordt is de Bondsong. Een lekker rauw nummer dat uitstekend wordt gezongen door Lulu. Samen met Live and Let Die van McCartney en Shirley Basseys Goldfinger één van de beste Bond nummers.

Spijtig dat dit Hamiltons laatste Bond is want voor mij is hij tot nu toe degene die de beste Bonds heeft gecreëerd, met Goldfinger als hoogtepunt.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Dit vind ik echt de zwakste Bond film onder alle Bondfilms. Bondfilms zijn natuurlijk overdreven met de gadgets en alles maar deze vind ik de ergste. Christopher Lee deed het erg goed. Maar de rest vond ik niks. Vroeger vond ik deze film erg saai en die Nick Nack is super irritant. Ik geef 1,5 voor de slechtste Bondfilm ooit naar mijn mening.

avatar van charmed one

charmed one

ik vind dit niet de beste bond film. ook niet de aller slechtste. maar ik vind die dwerg irritant. maar voor de rest vind ik de film wel heel leuk.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

charmed one schreef:

maar ik vind die dwerg irritant.

Gelukkig ik dacht dat ik de enige was.

avatar van charmed one

charmed one

nee dat ben je niet. hahahaha

avatar van skipy05

skipy05

Ook weer goede bond film. Maar wat ergerde ik mij aan die dwerg. Die heeft de film wat verpest.

avatar van The Oceanic Six

The Man with the Golden Gun, het is denk ik ieder geval de mooiste titel van de James Bond reeks. Vanavond maar eens herzien.

Helaas is de film niet 1 van de beste van de reeks. Het is wel wennen om na het Sean Connery tijdperk als 007 nu met het Roger Moore tijdperk bezig te zijn. Connery's Bond films waren wat serieuzer, die van Moore een stuk luchter. Ik verkies echt de meer serieuzere Bonds.

The Man with the Golden Gun is namelijk erg luchtig. Waar Live and let Die, de vorige (en 1e) met Moore qua setting en plot ieder geval wat donder was, daar is het hier wel erg gezellig allemaal. Een hyperactieve dwerg, een zonnig eiland, een oneliner spuwende 007, wat dollen met judoka's....het mag wel wat beter.

Roger Moore doet op zich weinig fout. Ook al heb ik liever Sean Connery, Moore doet het toch goed als 007. Charmant, stijlvol en ook dodelijk. Maar het valt me wel net als in zijn vorige film op dat het allemaal wel redelijk actie-vrij blijft. Af en toe eens wat vechten en heel soms een achtervolging en dan heb je het wel gehad. Je krijgt vooral dialogen met veel oneliners. Ik kan ze wel waarderen, maar de verhouding had beter gekund. James Bond films moeten toch ook spektakel en spanning bevatten. Beiden vond ik wat ontbreken. En laat vooral stomme geluidjes weg zoals bij de scene waar James met die sheriff over het water zich lanceert op de schans met de auto.

Gelukkig is de vijand van James wel een behoorlijke in de naam van Scaramanga. Daar is weer zon type die zich oppermachtig voelt en het uitstraald. Niet erg origineel, maar wel oke. Niet oke was Nick Nack, de dwerg. Hij zal erbij zijn gehaald voor de komische noot, maar het werd me wat te slapstick achtig. Zeker toen Bond met hem vocht op het einde...kinderachtig.

En als ik nog een personage af mag kraken: waarom is in hemelsnaam die irritante kut sheriff uit Live and let Die weer aanwezig? Met afstand het irritantste en meest stupide personage uit de reeks. Niet grappig, niet interessant en het maakte van de film nog meer een komedie dan een Bond film. Echt een domme zet hem terug te halen.

Maar laat ik niet te negatief doen want de film is zeker een voldoende waard. De Golden Gun blijft een tof wapen. In de computergame Goldeneye 64 nog heel veel fun mee beleefd hehe. De locatie's bevielen me verder ook best en gelukkig was Q er weer! Aub nooit meer uit de film laten, geweldig personage!

The Man with the Golden Gun is voor mij 3* waard. Halve ster vermindering.

avatar van bauwens

bauwens

Als 12-jarig jongetje wel 30 keer bekeken! Subliem.

avatar van JustMike

JustMike

niet de leukste film aller tijden.

maar wel van de bond serie.

Zeker beter dan Quantum of solace. (Saai)!

avatar van simonvinkie

simonvinkie

The Man with the Golden Gun

Met de bondreeks was ik dus gister uitgekomen bij het negende deel uit de reeks. Leuke film wel weer, al moet ik wel zeggen dat deze film soms meer op een komedie leek, dan op een bondfilm.

James Bond wordt voor de tweede keer gespeeld door Rogor Moore. En alhoewel ik Sean Connery toch echt beter vond, zet Moore een prima bond neer. Een stuk komischer vooral.

De badguy wordt gespeeld door Christopher Lee. In eerste instancie herkende ik hem niet. Maar later herkende ik hem wel. Saruman speelt hij natuurlijk uit de LODR trilogie. Prima badguy zet hij neer. Nick Nack de lilliputter, was opzich wel grappig. Alhoewel het natuurlijk niet echt bonds is.

De bondgirl wordt gespeeld door Britt Ekland. Dom wijf, en een erg irritante bondgirl. Gelukkig was haar rol niet al te groot. De locaties waren leuk. Ik hou sowieso wel van die zonnige locaties in bondfilms. Dat vindt ik veel beter dan bijvoorbeeld die hele grauwe locaties, zoals in bondfilms als From Russia With Love.

Natuurlijk weer de typische dingen. De gunbarrel intro, wat in elke keer toch fantastisch blijf vinden. Je zit direct weer in die bondsfeer. Ook waren de vertrouwelijk personages weer aanwezig. Zoals Q, M en Moneypenny. De titelsong was ook prima.

Toch opzich wel weer een leuke bond. Al hoop ik wel dat ze vanaf nu weer iets serieuzer gaan worden. Want nogmaals dit was wel een erg humoristiche bond.

avatar van pgm

pgm

thunderball schreef:

Ik vind haar toch eerder 1 vd domste Bondgirls ooit.

Tja, hoe mooier hoe blonder, hoe dommer

avatar van pgm

pgm

Een goede Bond film als ie uitkwam, maar de tijd heeft hem naar de onderste regionen der Bond films geduwd.

Kon er vroeger wel van genieten, nu minder.