• 9.376.921 stemmen

The Man with the Golden Gun (1974)

Actie / Avontuur | 125 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: Ian Fleming's The Man with the Golden Gun / De Man met de Gouden Revolver

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Guy Hamilton

Met onder meer: Roger Moore, Christopher Lee en Britt Ekland

Gesproken taal: Kantonees en Engels

Releasedatum: 19 december 1974

Plot The Man with the Golden Gun

"The world's greatest villains tried to kill James Bond...now it's Scaramanga's turn to try!"

Een dodelijke kogel voor James Bond. Geheim agent 007 moet zich dit keer door een tweevoudig probleem worstelen. Hij moet het in de eerste plaats opnemen tegen de aartsschurk Scaramanga (Christopher Lee). Deze heeft de hand weten te leggen op een essentieel onderdeel van een revolutionaire ontdekking met de codenaam Solex. Onder aanvoering van Scaramanga heeft de internationale onderwereld de gevaarlijkste beroepsmoordenaar ter wereld op Bond afgestuurd.

James Bond

Francisco Scaramanga

Mary Goodnight

Andrea Anders

Sheriff J.W. Pepper

Lieutenant Hip

avatar van 009

slechte proloog, slechte song en slechte humor

het geluidje bij de autosprong is kinderachtig, de scherrif en nick nack ook,...

te kinderachtig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de producers hadden volgens mij te weinig tijd want tussen live and let die zit en the man withe the golden gun zit slechts 1 jaar.

sorry 3.5

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Eindelijk weer eens een zeer aardige Bondfilm: 3.0

Met Diamonds Are Forever en Live And Let Die had ik grote moeite, maar de tweede film van Roger Moore weet mij eindelijk weer eens te overtuigen. Het aanhouden van Guy Hamilton, waar ik in zijn voorgaande Bondfilms toch niet heel erg van onder de indruk was, begint zijn vruchten nu duidelijk af te werpen. Weinig fouten in het script, weinig special effects en een eenduidig verhaal. Hamilton laat dus weinig ruimte over voor grote fouten en/of lelijke special effects, en dat heeft hij goed aangepakt. Dat mag ook wel eens gezegd.

Het verhaal zit redelijk in elkaar, en heeft het me vooral verrast. Dat het nu eens Bond persoonlijk aan ging. Een huurmoordenaar die om aanzien te krijgen James Bond wil neerleggen. Je moet er maar opkomen. Het is in ieder geval eens wat anders dan de eeuwige strijd tegen de wereld (daar is niets mis mee hoor mits goed uitgewerkt, begrijp me niet verkeerd), en dat heeft me aangenaam verrast. Het verhaal kreeg een ietwat voorspelbare wending met dat Solar ding, maar als dat er niet bij had gezeten was de film wellicht wat te eentonig geweest.

Het sterke aan deze film is ongetwijfeld de cast. Roger Moore heeft Sean Connery nu definitief doen vergeten als James Bond. Het lijkt of Moore al jaren in de huid van Bond kruipt. Echter de beste prestatie in deze film is die van Christopher Lee, en daarmee sluit ik me aan bij de meeste anderen op Moviemeter. Lee is werkelijk fantastisch als slechterik, en straalt dat ook duidelijk uit. Nick Nack vind ik geniaal als de rechterhand van Scaramanga. Het past volledig in de lijn van het verhaal. Echter begrijp ik totaal niet waarom die vreselijke Pepper met zijn kop in deze film moest. Het lijkt er wel op alsof er een of andere deal is gesloten met hem (hij zou badguy spelen in de voorgaande bondfilm, maar werd daarvoor gepasseerd), en waarbij de rol van badguy aan hem voorbij gegaan is. En daarom ter compensatie hem twee bijrollen aan te bieden. Ik gis maar wat, maar iets anders kan ik niet bedenken. Hij past totaal niet in de film, en zijn rol heeft verder niets om het lijf. Een totale miskleun als je het mij vraagt.

De special effects zijn door Hamilton zoveel mogelijk naar de achtergrond verwezen, een wijselijk besluit van hem daar het in de twee andere Bondfilms van Hamilton nergens op leek wat betreft de special effects. Alleen de explosie van de berg heb ik als special effect ervaren, en dit is gewoonweg goed gedaan. De stunt met de auto vind ik ook briljant, dat was voor die tijd toch een hele grootse stunt. Het ziet er ook gewoon heel vet uit, al was het uiteraard iets te gemaakt, maar zo bijft het, dan kan je overal wel over zeuren!

Al bij al na twee grote drama films van Bond, ben ik eindelijk weer eens positief gestemd over een Bondfilm. Het aardige verhaal en de uitermate sterke cast (Pepper daargelaten) stuwen de film naar een zeer aardig niveau. Het realisme was op sommige momenten weer ver te zoeken, maar dat neemt niet weg dat The Man With The Golden Gun een hele aardige film is. Hij overtreft net niet mijn persoonlijke favoriet From Russia With Love tot nu toe (na de eerste negen Bondfilms te hebben gezien), maar is zeker een goede tweede. Als het realisme nou ook nog eens onder de loep word genomen bij een volgende Bondfilm dan kan dat zomaar eens een topper worden. Een 3.0 voor deze film, waarbij ik moet aanmerken dat hij heel dicht tegen een 3.5 aan zit.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Inderdaad, voor mij 1 van de beste Bondfilms met C. Lee als badguy en zijn komische handlanger. Ook de opnamen in Thailand (Phuket) zijn magnifiek.

avatar van 606

super bond film met goede acteurs en vette actie

vooral auto achtervolging.

4,5 ster

avatar van The Oceanic Six

Uitstekende 007 film. Moore is echt weer goed bezig zoals ook hiervoor al en dat het nu een persoonlijk gericht verhaal is, is inderdaad eens leuk ter afwisseling. Het wist me allemaal prima te boeien.

avatar van Gerritj

Gerritj

Het is al meer 30 jaar geleden dat ik deze film voor het eerst heb gezien. Waar blijft de tijd. Natuurlijk was ik/waren wij helemaal weg van deze film.

Humor, spanning, erotiek voor alle leeftijden en mooie beelden.

Ook nu heb ik weer genoten.

Vooral omdat ik veel van de prettige momenten van hem in Thailand nu dagelijkse aan de lijve ervaar. Was ik toen al maar gegaan!!!!

Gelukkig heb ik met de schiet- en andere vechtpartijen geen ervaring.

3.5

avatar van Gerritj

Gerritj

Aanvulling op onderstaande reactie

Allereerst Chris. Lee. Hij speelt voortreffelijk in deze film.

Het tropische eiland waar de laatste scenes zich afspelen is een toeristische atractie in Thailand. Natuurlijk ben ik er ook geweest. Veel meer dan het strand waar het vliegtuig is geland is het niet. Een smalle korte doorgang naar de andere kant van het eiland.Verder niets.!!!!

Maar de natuur is hier overweldigend mooi. Zoals te zien was tijdens de korte vlucht naar het eiland.

De naam Nick Nack van de lilliputter betekent volgens mij klein o.i.d.,

avatar van Fi_lm_bre_ker

Fi_lm_bre_ker

leuke film
de "dracula" speelt erg goed als scaramanga
de laatste scene (mano a mano) is heel mooi gedaan.

avatar van PB-RSCA-FAN

PB-RSCA-FAN

Mooiie film!

avatar van megaman

megaman

In het Moore tijdperk vind ik deze persoonlijk minder dan MR, TSWLM, OP en FYEO. Maar duidelijk beter dan AVTAK en LALD.

FYEO was meer een solide Bondfilm van Moore net als GF van Connery en GE van Brosnan. Toch lijkt TMWTGG meer in het straatje te passen van GF qua uistraling en sfeer.

Guy Hamilton's DAF en LALD waren minder dan GF maar met TMWTGG weet hij weer een beetje het niveau te bereiken van de eerst genoemde titel.

avatar van The Oceanic Six

Voor de duidelijkheid zou het handig zijn als je de normale titels typt want nu moet ik bijna alles ontcijferen...

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

Vind ik persoonlijk de beste James Bond Film. Casino Royale is enkel blinde actie, wat goed zou zijn als we niet gewoon waren dat de bond films wat meer stijl hadden.

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Moore en Lee op hun best; een van de betere Bond films.

Computeranimatie was er toen [gelukkig?] nog niet dus alle stunts zijn echt; de verbijsterende sprong met de AMC hornet X voorafgaand door Moore die tegen de zuidelijke sheriff zegt: ''i'm sure boy'' is onvergetelijk en één van de beste echte carstunts ever.

Het ging in 1 take goed; omdat het té perfect ging wilden ze nog een take doen maar de stuntman weigerde dit; begrijpelijk!

Deze film bevat alle ingredienten die een Bond film behoort te hebben: spanning, actie, vrouwelijk schoon, humor en aansprekende karakters.

avatar van thunderball

thunderball

Ben ik even een weekendje met vakantie, kom ik terug blijkt de originele golden gun, die Christopher Lee als Scaramanga in de Bondfilm TMWTGG had in de Elstree studio's in Engeland uit zijn vitrine verdwenen te zijn (Shit! Ik heb geen alibi!).

Het ding wordt geschat op 80.000 pond.

Een woordvoeder van Roger Moore grapte:

Vraag maar eens aan Lee en laat zijn huis door zoeken!

avatar van Film Pegasus

De Bondfilm die een crisis in de Bondreeks aantoonde. Saltzman trok zich terug, de kritieken waren slecht en de film bracht zeer weinig op in de VS en Engeland. En Hamilton verprutst het weer. Terwijl scriptschrijver Mankiewicz een ernstig verhaal maakte, liet Hamilton het aanpassen. Lap, weer grappig (bedoelde) scenès met kinderlijke figuren als sheriff Pepper (waarom die een 2e film mocht meespelen is mij een raadsel), Mary Goodnight (die voor een medewerkster van MI6 wel erg dom is) en de dwerg Nick Nack (die door z'n gestalte nooit enige dreiging laat zien).

De andere acteurs doen het beter. Moore is niet echt mijn favoriet, maar zit wel beter in z'n vel en is sterker in de dialogen dan Lazenby. Al komt hij nooit geloofwaardig over als harde spion door z'n ludieke aanpak. Maar dat is Moore nu eenmaal. Hij wordt trouwens van het scherm gespeeld door Christopher Lee die de rol van Scaramanga op zich neemt. Meteen één van de beste Bondvijanden uit de reeks. Jammer dat hij in een Moorefilm terecht kwam. Tegen een Connery of Dalton had hij nog meer tot z'n recht gekomen.

Leuk is wel de achtervolging met de klassieke stunt over de rivier. Al maakt Hamilton er weer komaf mee door er een belachelijk deuntje over te laten spelen. En eigenlijk valt het acteerwerk (buiten de kinderachtige personages) best wel mee. Maar ik blijf er bij dat de humoraanpak met Moore absoluut een groot minpunt is in de reeks.

avatar van Littlewouter

Littlewouter

Hoe komen ze aan die grappige lilliputter ???

Om zo iemand te zoeken heb je wel een vergroot glas nodig

Geniale film ook het decor wat gebruikt is vind ik prachtig.

avatar van Zinema

Vermakelijke film met o.a. de dwerg uit Fantasy Island. Typisch jaren 70 allemaal, maar het verhaal en Lee maken een hoop goed. Leuke Bondfilm. Goed.

avatar van Lkw

Lkw

Een behoorlijk flauwe film. En niet al te best geacteerd ook.

2 sterretjes.

minder goeie bond-film,

weinig (goeie) actie

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

hoe heet het wapenthype (merk) van "The Golden Gun" eigenlijk?

avatar van Theunissen

Tegenvallende Bond film. Weinig actie, matig verhaal en behoorlijk saai.

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

Roger Moore heeft maar 2 goede bond films, dat is 'the man with the golden gun' en 'live and let die' , dat zijn ook zijn eerste want later is hij proberen grappig te doen maar zijn grappen waren flauw.

Deze film is nog goed.

avatar van mnrk

mnrk

Roger Moore en Christopher Lee zijn 2 topacteurs in deze film.

Maud Adams en Britt Ekland zijn 2 leuke dames in deze film, alleen speelt Maud stukken beter dan haar collega Britt.

Ook leuk waren weer de opmerkingen van Roger Moore..." what is your name? My name is Chew mee...." & I have never shot a midget, but everything must be a first time.

Alleen de titelsong van deze film was niet echt van hoog niveau helaas.

Op naar " the spy who loved me"

avatar van Thiadure

Thiadure

Moore zijn op één na beste bond

avatar van DVD-T

DVD-T

Opnieuw weer een goede Bond.

In The Man With The Golden Gun is het meteen duidelijk dat Moore zich meer op z'n gemak voelt als de nieuwe Bond. De film begint goed door op een fantastische manier de Badguy te introduceren, en de spelletjes die hij graag speelt. Lee doet het fenomenaal. maar ook zijn henchman Nick Nack is heel leuk. Door zijn postuur lijkt het alsof er niet veel dreiging van hem kan komen, maar het is juist het tegenovergestelde. Leuk verhaal dit keer ook weer. Bond krijgt een persoonlijkle doosbedreiging en gaat op onderzoek uit naar de man die hem tussen zes planken wil hebben. Dit gebeurt in een lekker hoog tempo, Opnieuw zijn de sets nog groter dan in de voorgaande film. De boot die bijna op z'n zij in het water ligt ziet er schitterend uit, en ook de schuilplaats met lachpaleis van Scaramanga ziet er goed uit. Wel jammer dat er weinig spanning en memorabele actie scènes inzitten en de terugkeer van die irritante stereotype sherrif heeft ook geen enkele waarde aan de film. De achtervolging in die bootjes en de auto flip stunt zijn de enige memorabele actie momenten in deze toch wel erg geslaagde Bond film.

3.5* en op naar een van mijn favoriete Bondfilms.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Een leuke Bond-film. Het plot is aardig, Roger Moore is geen Sean Connery maar doet het leuk als Bond, Q blijft leuk en Christopher Lee is één van de betere Bond bad-guys. Alleen bij de andere acteurs blijft er veel te wensen over. Miss Goodnight speelt verschrikkelijk, en het dieptepunt is JW Pepper. Een enorm slecht Amerikaans stereotype, wat je wel vaker ziet in Bond-films. Een ander minpunt(je) is de slechte song in het begin en aan het eind. .De actie was best goed, de scene op de 'school' was best aardig (en dan heb ik het niet over dat hele flauwe gevecht met die meisjes). Ook de auto achtervolging was goed. Wel vond ik dat het eindduel wel wat beter gefilmd had kunnen worden.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

009 schreef:

sorry 3.5

Mag ik je erop wijzen dat er meer films zijn dan James Bond?

avatar van movie fan

movie fan

ha , dit noem ik nu is een echte klassieke bond film , verhaal was zeer goed , met ook een zeer sterke vijand , die goed gespeeld werdt , roger moore schitterd in deze bond film , zelfs de speciaal effects waren goed in deze film , zeker op het einde , zelfs het stuntwerk was super , en dit is gericht op de rode auto die een ondersteboven over de rivier rijd en de achtervolging met de boten , allemaal zeer goed en spectaculair , zeer goede film .

avatar van Gothica

Gothica

Goede film om maar even simpel te zeggen. De tweede film van Roger Moore en ook deze is weer heerlijk om te zien. Toch als ik eerlijk ben zou ik eerder Live And Let Die kijken dan deze. Live And Let Die trekt mij denk ik gewoon wat meer. Neemt niet weg dat deze film ook zeker recht heeft op de titel Bond-klassieker! Kort en snel gezegd: Een goede film.