menu

Hier kun je zien welke berichten Goldenskull als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

A-leum-dab-da (2008)

Alternatieve titel: Beautiful

2,0
mwah,mwah.. moet toch niet te veel met Ki-Duk geassocieerd worden, om meerdere redenen. Ten eerste omdat Ki-Duk over het algemeen véél subtieler is, het eerste half uur is dat dus echt niet. Ten tweede omdat het niveau Ki-Duk duidelijk een stuk hoger ligt dan het niveau van Arumdabda.
Vond het dikker willen worden en anorexia gebeuren mooi en realistisch neergezet, ook het paranoide worden van Eun-young door haar verkrachter is knap gedaan, maar er zaten een hoop minpunten aan de film:
Soms kreeg je echt het gevoel dat je naar een stel prutsers aan het kijken was ipv acteurs, dat Eun-young zo erg aanbeden wordt, is ook nog al overdreven in beeld gebracht en voor en tijdens de verkrachtingsscene.. uhhmm... Film had afgelopen moeten zijn toen Eun-young hem dood schoot. Die schiet scene past totaal niet bij de film, vreselijk! Moest ook een paar keer onbedoeld(?) lachen, die laatste scene.. stelletje necrofielen Mja, redelijk veel minpunten ondanks de sterke kanten, haalt de voldoende dus ook niet: 2,0*

A.V. (2005)

Alternatieve titel: Qing Chun Meng Gong Chang

3,5
Weer een leuk filmpje van Ho-Cheung Pang. Kijkt erg vlot weg met een leuk concept, wat grappig momenten en vervolgens nog een schattig romantisch verhaaltje. ; )

Dat moment met die hangertjes op het eind is echt té droog .

3.5*

About Love (2005)

3,5
Tokyo is luchtig, fris en kijkt lekker weg. Vervelen doet het zeker niet, maar meer dan wel aardig zit er niet in.

Als ik een minste moet aanwijzen, dan is het toch wel Taipei. In het begin levert de taalbarrière nog een paar leuke scènes op, maar tegen het eind wordt er zo lang door geraaskald dat het begon te vervelen en zelfs te irriteren.

En dan Shanghai. Begint nog als voortkabbelend aardig zoals de voorgaande segmenten, maar mondt langzaam uit tot mijn favoriet. Richting het einde zitten enkele erg mooie en vertederende scènes. Fijn dat Zhang na het tegenvallende Curiosity Kills the Cat weer wat meer richting Spring Subway zit. Binnenkort Lost Indulgence bekijken en hopelijk tot de conclusie komen dat Curiosity een eenmalige misser was.

3.5*

About Schmidt (2002)

2,0
Duffe film.

Nergens echt grappig, nergens echt boeiend.. het kabbelt allemaal een beetje voort. Ik was dan ook blij toen het afgelopen was, zeker niet voor herziening vatbaar. Nicholson vond ik ook vrij kleurloos.

2.0*

Abyss, The (1989)

Alternatieve titel: Afgrond

2,0
Cliché en slap moralistisch. In 9 van de 10 gevallen stouw ik zo'n film de grond in, bij The Abyss houd ik het mild.

Dat komt vooral door de settings, die werkelijk prachtig zijn. De film duurt weliswaar te lang en kent met Mary Elizabeth Mastrantonio een vreselijk matige rot actrice, maar de settings en de grote lijn van het verhaal is prima.

De film weet maar niet te kiezen of het een spannende avonturenfilm of een sprookjesachtige fantasy film wil worden, dit is toch wat jammer. Net als vele details waar ik me mateloos aan zat te ergeren. Had er vooraf wel wat meer van verwacht, te hollywoods blijkt, want het had een hele goede film kunnen zijn.

2.0*

Ace in the Hole (1951)

Alternatieve titel: The Big Carnival

2,5
De eerste twee films die ik van Wilder zag waren ook de laatste twee die ik goed vond. Na het dramatische Witness for the Prosecution en niet veel betere Some Like It Hot, kan ik hier in ieder geval weer eens een iets hoger cijfer aan toekennen.

Toegegeven, het tweede uur kon mij een stuk minder boeien. Mede omdat na een half uur mij wel duidelijk was wat het einde zou brengen. En meer gelijk kon ik niet krijgen. (Leo dood, maar Tatum moet zijn zelfzucht bekopen met hetzelfde lot). Het eerste gedeelte keek echter wel aardig weg met een door Douglas goed neergezet personage. Helaas ben ik niet zo van de moraalridders en flauwe zogenoemde satires.

2.5*

Achi-Wa Ssipak (2006)

Alternatieve titel: Aachi and Ssipak

4,0
Cool filmpje. Vooral de scènes met Geko zijn erg tof. Ik heb een zwak voor weirde personages en daar heeft Achi-Wa Ssipak er genoeg van.

Geweldig vermaak met een paar hilarische ideeën en leuke actie scènes. De scène met de mijnwagens is één van de hoogtepunten. Jammer dat het tempo soms plots verdwijnt en er een saai stukje volgt. Liefhebbers van Mind Game zullen dit zeker wel kunnen waarderen. (Wymer & Koert zien deze shit!)

Dikke 4*

Adams Æbler (2005)

Alternatieve titel: Adam's Apples

2,5
"De bijbel was nog nooit zoveel fun... helemaal over de top"

Nou.. viel toch wel tegen. Een keer lachen en een paar glimlachjes bleef het helaas bij. Over de top: nauwelijks.

En tja, een film als deze moet het toch vooral van de humor hebben, vond ik Flickering Lights toch net iets beter, hoewel ook verre van briljant. Anders Thomas Jensen is toch wel licht overschat imo. Het blijft bij hem vooral bij brave zwarte humor. Mag best wat scherper, grimmiger.

2.5*

Adventures of Robin Hood, The (1938)

1,0
Ik heb nooit een Robin Hood film gezien, het verhaal heeft me dan ook nooit getrokken.

Om te beginnen heb ik een hekel aan de tijd waarin Robin Hood zich afspeelt. Ook de kostuums vind ik helemaal niks. Tel daar het acteerwerk en de matige dialogen bij op en je raadt al dat deze film niet hoog gaat scoren.

Verder heb je nog de bij momenten vervelende, ernstig aanzwellende muziek, dat vind ik dus ook helemaal niks. Op zich ziet het er nog wel grappig uit voor een film uit 1938, maar ik heb er eigenlijk niks positiefs uit weten te destilleren. Ook de humor was van een ergerlijk niveau. Zwaarden die nogal wiebelen kunnen me dan weer een stuk minder schelen. Dat heeft wel zijn charmes. Maar Flynn die hier zo wordt geprezen, nee echt niet.

1*, meer kan ik er toch echt niet aan kwijt.

Ae Fond Kiss... (2004)

Alternatieve titel: Just a Kiss

3,5
Boeiend filmpje wel.

De verschillen in normen en waarden tussen de culturen is wel redelijk uitgewerkt, maar maakt het soms net iets te overdramatisch. Dat opstapelende effect van drama valt bij mij echt zelden in goede aarde. Vooral de passie en chemie tussen Roisin en Casim vond ik erg fijn om naar te kijken. Wel lekker voortkabbelende film, waarin de onmacht van de twee hoofdpersonages mooi is weergegeven. Jammer van het wat tegenvallende einde.

3.5*

Aegri Somnia (2008)

3,5
Goed, maar had er wat meer van verwacht.

Het camerawerk en de belichting zijn over het algemeen sterk, maar dat kan ik van Tyhr Trubiak niet zeggen. Vond hem niet geweldig acteren en de clou uiteindelijk ook nogal flauw. Verder hier en daar wel een aardige scène, maar als geheel niet consistent genoeg. Vanaf een minuut of twintig voor het einde deed het me een aantal keer aan Zoetrope denken. Ik zie hierboven Montorsi die titel al noemen, maar ik geloof dat hij deze film niet gezien heeft. In ieder geval een terechte vermelding, maar Zoetrope is veel beter.

3.5*

After Hours (1985)

3,5
Nu ik hier wat ga schrijven kom ik er achter dat ik dit moet bestempelen als Scorsese's beste. En vergelijkend met wat hier op MM van de man in de top250 staat, is dit simpelweg een veel leukere film.

Lekker droog, een beetje absurd, totaal ongeloofwaardig, maar heerlijk grappig. Vergelijken met 'Naked Lunch' lijkt voor veel mensen waarschijnlijk wat vreemd, logisch aangezien het een heel ander soort film is, vooral een stuk absurder. Toch deed After Hours me daaraan denken. Waarschijnlijk heeft het met het sfeertje te maken en het gevoel dat de film me gaf. Beide film geef ik 3,5*, maar volgens mij beide groeiertjes.

3.5*

Ai no Mukidashi (2008)

Alternatieve titel: Love Exposure

4,5
Vier uur genot. Wat een film!

Waanzin, hersenspoeling, bergen emoties. De film zakt eigenlijk geen moment in, heeft enkele hilarisch scènes, maar ook enkele sterke drama scènes. De serieuze stukjes muziek doen wat aan Dogville/Manderlay denken. Past ook goed. Ik weet hier verder ook niet veel meer over te schrijven, was iig een buitengewoon fijn middagje, alweer een maandje geleden.

4.5*

Ai no Yokan (2007)

Alternatieve titel: The Rebirth

3,5
Knappe film die makkelijk af te doen valt als saai. Ik vond het echter verre van saai. De eerste tien minuten staan in schril contrast met de rest van de film. Hierna wordt namelijk 85 minuten niet gesproken. Ook het 'gebruik' van geen filmmuziek (behalve aftiteling) valt op.

De routine, vaste patronen, verbitterdheid, de grijsheid van de setting, de confrontatie die in de lucht hangt. Alles draagt bij om een zekere leegte te creëeren. Weten ze het van elkaar? Weet de één het wel de ander niet? Het camerawerk verricht belangrijk werk om het interessant te houden. Ik moet zeggen dat er best wat stukjes gecut hadden kunnen worden, maar vervelend wordt het nergens. Boeiend psychologisch filmpje.

3.5*

Ai Zuozhan (2004)

Alternatieve titel: Love Battlefield

1,5
Naar aanleiding van de laatste drie films van Pou-Soi Cheang ook hier maar eens naar op zoek gegaan. Eerste reactie: had een veel betere uitwerking verdiend.

Nu wist Cheang Gau Ngao Gau ook al te degraderen door een matige laatste gedeelte, maar hier overtreft hij zichzelf. Wederom twintig belachelijke laatste minuten. Zeer melodramatisch en zoals vaker aldoor de film wat te sentimenteel.

Erg vernieuwend is het hele plot ook niet, maar als uitgangspunt nog wel voldoende interessant. De uitwerking is alleen erg standaard en de laatste twintig minuten zijn gewoonweg dom. Jammer.

1.5*

Akarui Mirai (2003)

Alternatieve titel: Bright Future

2,5
Het begon nog zo goed, het eerste half uur was erg boeiend. Maar vervolgens wordt de baas vermoord en dat was imo geen goede keuze. De film kabbelt wat voort en echt interessant wordt het niet meer.

De scène met al die kwallen is trouwens erg mooi, het camerawerk is goed en de muziek is over het algemeen ook goed te doen.

Ik had er in ieder geval meer van verwacht, maar ik schrijf Kiyoshi Kurosawa nog niet af, want er zaten zeker wel wat goede dingen in. Binnenkort een herkansing. Lelijke poster trouwens.

2.5*

Akiresu to Kame (2008)

Alternatieve titel: Achilles and the Tortoise

2,0
Beetje tegenvallende Kitano.

Nauwelijks grappig, waar Kitano normaal toch om bekend staat. Verder ook weinig positiefs op te merken, ook niet echt iets negatiefs trouwens, maar het deed me allemaal vrij weinig.

2.5*

Akumu Tantei (2006)

Alternatieve titel: Nightmare Detective

3,5
Aardige film.

Eerste half uur/drie kwartier waren nog al slepend en lastig door te komen, mede omdat ik erg moe was gisteravond toen maar afgekapt. Het deed me allemaal maar denken aan Grudge/One Missed Call/Dark Water en meer van dat soort prut.

Zo juist tweede deel, het laatste uur bekeken. Gelukkig wist Akumu Tantei het niveau van eerder genoemde films nog wel te ontstijgen. Ryuhei Matsuda speelt weer erg goed en begint zo langzamerhand zeker bij mijn favorieten te horen.

Nightmare Detective, beter dan Tetsuo. Gelukkig kan ik Vital weer met opgeheven hoofd tegemoet zien, binnenkort aan de beurt.

3,5*

Akumu Tantei 2 (2008)

Alternatieve titel: Nightmare Detective 2

3,5
Inderdaad niet echt experimenteler dan zijn voorganger. Desondanks niet onaardig en zeker losstaand van deel 1.

Camerawerk had wel ietsje ruiger gemogen, maar visueel is er voldoende moois. Zoals de drie wc's in een gymzaaltje, lekker surrealistisch en de scène waarin Kyoichi in een bad weg zinkt is ook erg mooi. Er is echter -helaas- nogal een gebrek aan spanning, toch wel iets essentieels in een thriller .

3.5*

Aliens (1986)

2,5
Het vervolg op de zeer beklemmende film Alien vond ik toch een stuk minder. Ook al houd ik wel van actie, viel hij me iets tegen. Ik vond de geluidseffecten van de schietende wapens erg matig klinken en hierboven genoemde 'nadeeltje' door JacoBaco, viel bij mij ook niet in goede aarde. Erg jammer dat ze dat gedaan hebben. Daarentegen zijn de Aliens weer van hoogstaand 'creepy' niveau (stukken beter dan tegenwoordige aliens, bv de film Signs). Al met al een redelijk vervolg wat 3* krijgt.

All about Eve (1950)

2,0
Voorspelbaar verhaaltje en iets te lange speelduur. Doch een redelijk (vooral dankzij de vertelstructuur) filmpje waarin alleen Bette Davis mij compleet niet wist te overtuigen met haar rol, veel te emotieloos steeds één gezicht trekkend. Ook het ironische einde vond ik nou niet bepaald briljant. Maar het geheel is uit te zitten en toch een lichte meevaller.

2.0*

Allegro (2005)

3,5
The Zone, op het omhulsel na misschien niet zo intrigerend als die van Stalker, maar wel een boeiende setting.

Jammer dat na het goede begin een duf midden volgt. De film begint pas weer te boeien nadat Zetterstrøm zijn talent verliest. Het einde is enigzins wrang, maar wel mooi. Visueel (ik zou al bijna uiteraard zeggen) wel dik in orde.

3.5*

Alphaville, une Étrange Aventure de Lemmy Caution (1965)

Alternatieve titel: Alphaville, a Strange Adventure of Lemmy Caution

4,0
Everything weird is normal in this damn town

Heerlijk, alleen die eerste scène al, en nog mooier het vertrek van een stuk of tien/vijftien mensen uit de zaal! Mijn grijns werd er alleen maar breder om.

Constantine zet een geweldig stoïcijns karakter neer en ook de overige personages worden veelal goed neergezet in een gave setting. De dialogen lijken soms compleet willekeurig en ik kon vooral daarvan erg genieten. Zelfde geldt voor de briljante zwembad scène.

Niet onwaarschijnlijk (of beter: sowieso) dat Godard de stem van α-60 expres zo zwaar en overdreven heeft gekozen, kon er in het begin ook nog wel om lachen, maar vooral bij de lange monoloog begon het me toch wat te vervelen helaas.

Uiteindelijk vind ik dat er zelfs nog te veel nadruk op het verhaal komt te liggen (en iets te veel oninteressante dialogen tegen het eind). Verder wel aardig uitgewerkt, maar helaas geen meesterwerk.

Zweeft tussen de 3.5 en 4 sterren, maar voor al die gave scènes (die achtervolging! ) rond ik graag af naar boven. 4*

Amants Criminels, Les (1999)

Alternatieve titel: Criminal Lovers

3,0
Hans en Grietje, de pedo adaptatie.

Oké, de film huist wel iets meer dan dat. Moest zelf ook een beetje aan Antichrist denken, al kwam dat vooral door de sexscène op de rots.

Op zich is het uitgangspunt heel aardig, je kunt er erg veel kanten mee op. Deze uitwerking wist me niet onmiddellijk te boeien, maar dat kwam naarmate de film vorderde wel. Het had van mij echter wel nét even wat grimmiger gemogen.

Swimming Pool vind ik net wat beter, maar Ozon maakt eigenzinnige films en daar houd ik wel van. Nu hopen dat ik nog eens een mooie uitschieter van hem tegenkom.

3*

Amants du Pont-Neuf, Les (1991)

Alternatieve titel: The Lovers on the Bridge

3,0
Ik vond het allemaal wel aardig, maar nergens hoogstaand of indrukwekkend. Ik weet niet wat ik (soms) tegen Binoche heb maar ik vond het hier bij vlagen weer best matig. Ook de soundtrack is wisselvallig.

Verder ook eens met TOR's verhaal over de eindes. Met er aan toegevoegd dat ik de lachbui bijzonder irritant vond. Heb wel meteen weer even Lavant's dansje in Beau Travail bekeken, maar meer dan 3* zit er niet in.

Amemasu no Kawa (2004)

Alternatieve titel: River of First Love

3,0
Aardig.

Begon nog vrij matig. Pas na een minuut of twintig, toen Shinpei en zijn moeder een 'watergevechtje' hielden, kwam er een glimlach op mijn gezicht. Daarna irriteerde de muziek me ook een stuk minder.

Kleine Shinpei weet vervolgens met zijn lollige gezichtsuitdrukkingen vrij simpel de film overeind te houden. Ook het opa personage is leuk. Verder een lief filmpje met enkele mooie shots en scènes.

3*

Andrey Rublev (1966)

Alternatieve titel: Andrei Rublev

2,5
Eindelijk deze Tarkovsky gezien, het was alweer een tijdje geleden dat ik één van hem zag.

Hoewel het verhaal (en veel dialogen) me totaal niet kon(den) interesseren, viel de speelduur best mee. Daar zorgden de beelden en het feilloze camerawerk voor. Het plaatje dat wordt neergezet is gewoon sterk, gedetailleerd en uiterst verzorgd.

2.5*

Andromeda Strain, The (1971)

3,5
Ondanks een hoop geleuter -verrassend genoeg- een boeiende film.

De acteurs doen het goed en brengen het zeer geloofwaardig over. Ondanks veel 'technische' dialogen is het prima te volgen. Er is genoeg aan de film wat je gedateerd kunt noemen, of sowieso al eens mooier gezien hebt in een andere film, maar het voelt vooral charmant aan. Ook het onderzoek in het verlaten stadje is leuk om te volgen.

De soundtrack is bovengemiddeld goed met onder andere een stukje noise die de 'laatste' scène flink in kracht doet toenemen. Einde is wel wat plots en voelt afgeraffeld aan, maar goed vermaak deze film.

3.5*

Angel Heart (1987)

4,5
Sfeeeeeeer.

Wat is dat toch fijn, een sfeervolle film. Het is al een tijdje geleden dat ik een Amerikaanse film zag met zo'n sterke sfeer. Ik begon bijna te denken dat ze het daar niet meer konden. Maar Angel Heart is een film met een aangename (vrij duistere) sfeer, die je erg goed in zijn greep houd.

Tegen het einde schoot vooral The Ninth Gate door mijn hoofd, ook zo'n occult filmpje. Hoog tijd ook dat ik die eens herzie.

Rourke speelt trouwens erg sterk. De clou dat Harry en Johnny één persoon zijn vond ik eigenlijk een beetje te gemakkelijk, maar de film wordt daardoor niet volledig verpest.

4.0*

Angel-A (2005)

4,5
Inmiddels Besson nummer vier en ik vind dit toch echt zijn beste (tot nu toe). Visueel sterk, fijne muziek en een aangenaam sfeertje, ingrediënten voor een goede film. En dat werd het ook na het introduceren van Angela. Veel gevoel in deze mooie film.

Ondanks het wat tegenvallende einde toch een 4.5*