menu

Hier kun je zien welke berichten Goldenskull als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Daai Cheung Foo (2003)

Alternatieve titel: Men Suddenly in Black

3,0
Haha, briljant hoe serieus er gedaan wordt, met 'zware/spannende' muziek en serieuze dialogen ontstaan zeer droge scènes. Erg leuk gevonden. De film heeft echter wat mindere momentjes en wil wel eens in saaiheid vervallen.

Hoogtepunt is inderdaad die foto oorlog trouwens .

3*

Dai-Nihonjin (2007)

Alternatieve titel: Big Man Japan

1,0
Weinig visuele pracht, saai camerawerk, weinig muziek (de sporadische muziek is trouwens matig tot erg slecht), zeer saaie personages (vooral hoofdpersoon), die zowaar nog saaiere dialogen voortbrengen. Zelfs de dialogen tussen de monsters waren barslecht. Het is bijna een wonder dat ik niet in slaap ben gevallen.

Maar liefst drie keer mogen glimlachen, wanneer het eerste monster zichzelf perongeluk slaat, wanneer Sato voor en in een enorme onderbroek staat en toen het oogbal monster zijn oog waste. 113 minuten ongrappige komedie dus, een zware zit. Extreem droge film, niet in de grappige zin.

Het eindgevecht tussen pa+zoon en de 'duivel' en de drie glimlach momenten waren de erg spaarse hoogtepunten. De Thunderbirds die daarna nog kwamen waren, net als de bijgevoegde muziek, vreselijk. Alleen de Madurodam setting was daar nog wel leuk.

1.0*

Daiteiden no Yoru Ni (2005)

Alternatieve titel: Until the Lights Come Back

2,5
Ben nooit zo weg geweest van dit soort films, ze werken zelden. Eigenlijk vind ik alleen Magnolia redelijk goed geslaagd. Tokyo.Sora, Short Cuts en Chaos zijn voorbeelden die mij zomaar te binnen schieten, drie keer middelmaat. Daiteiden no Yoru ni past ook in die categorie.

Vooral wanneer de verhalen en/of personages bij elkaar gebracht worden -door stom toeval..- gaat het vaak mis in dit soort films. Magnolia heeft de kikkers en de overige films hebben 'het' niet.

Bepaalde personages zijn wel aardig en de lichtjes bij de bar zagen er wel leuk uit. De meeste verhaallijnen zijn echter nogal suf.

2.5*

Dalkomhan Insaeng (2005)

Alternatieve titel: A Bittersweet Life

4,5
Zeer stijlvolle misdaadfilm.

De laatste keer dat ik zo'n sterke misdaadfilm zag, is al bijna een half jaar geleden (Rififi). Erg sterk gefilmd, stijl- en sfeervol. Prima dialogen, goede dosis actie en degelijk acteerwerk. Het enige minpuntje vond ik persoonlijk die (voorspelbare) rode lamp en dat gehuil om Hee-soo op het einde. Past niet zo bij het harde beeld wat de film schetst en behalve dat, is het ook gewoon irritant.

Wat misschien ook wat minder bij het harde beeld past, maar het iets luchtiger maakte, waren een aantal grappige momenten. Zo droog wanneer Sun-woo de sleutels van die paar stoere jongens weggooit nadat ie ze eerst even in elkaar heeft geslagen. Ook de scène dat Sun-woo even wat wapens gaat halen is lekker droog. Die twee momenten kon ik zeker waarderen.

Muziek droeg ook goed bij aan de sfeer. Niet het sterkste verhaal ooit, wel een geweldige uitwerking, 4,5*

Dante 01 (2008)

3,5
Ik wilde al bijna zeggen "logisch gemiddelde".. het deed me niet voor niets bij vlagen aan Eden Log denken..

Maar goed, ik vond dit zeker te pruimen. Het begon nog niet zo veelbelovend, niveau Chrysalis zullen we maar zeggen. Maar daarna wordt er toch een erg fijn sfeertje neergezet en stijgt de film snel in aanzien.

Dominique Pinon is toch een gemakkelijk te herkennen mannetje, heeft hier echter niet zo'n interessante Delicatessen/Dité des Enfants.. rol, maar is zeker genietbaar. Ook de rest van de cast doet het wel aardig. Echt briljant is het verder niet, verhaal is een beetje gepikt van dit en een beetje van dat, maar het kabbelt wel lekker voort.

3.5*

Darjeeling Limited, The (2007)

2,0
Als er iemand slecht is in genres mixen is het Anderson wel, bewijst hij ook hier weer. De soundtrack vind ik net als in The Royal Tenenbaums weer uiterst matig. Maar goed, wederom geen slechte film, maar ook bepaald geen goede. Weinig bijzonders gezien, niet gelachen, weinig gevoel, snel weer vergeten, twee sterren.

Dawn of the Dead (1978)

Alternatieve titel: In de Greep van de Zombies

3,0
De Cannes-versie dus..

De remake heb ik al twee keer gezien en die ben ik bepaald niet minder gaan waarderen na Romero's versie. Leuk om te zien dat de remake geen klakkeloze kopie is geworden.

Film kent voldoende spanning, humor en goed opgebouwde scènes. Toch jammer van de wisselende kwaliteit van zombies en bloedbaden. Zoals al vaker opgemerkt leken de zombies net smurfen. Zo'n Roger die dan uit de lift komt sukkelen, dat is dan echter weer prachtig (net als die zombie die constant een wapen boven zijn hoofd houdt). Ook de kills zagen er maar wat wisselvallig uit, soms het leek het ontzettend nep en soms juist niet van realiteit te onderscheiden.

Iig beter dan Night of the Living Dead; 3*

Dawn of the Dead (2004)

4,0
Bijna een jaar op Moviemeter en nu voor het eerst een film herzien. De eerste keer dat ik Dawn zag was in 2005. Destijds op één avond samen met Shaun of the Dead gezien met wat klasgenoten. Wist er nog wel het één het en ander van, maar met vrienden kijken is vaak sowieso niet het beste effect om een film goed te onthouden.

Sterk camerawerk, ook al kan het niet tippen aan het geweldig geschoten 28 Days & Weeks Later. Bij vlagen spannend, maar ook wel grappige stukjes. Andy en de politieman die op de parkeerplaats 'beroemdheden' neerschieten vond ik éen van de leukste scenes. Film heeft ook een aardige soundtrack, met diverse stijlen. Film heeft ook zo zijn minpunten (die HarmJanStegenga noemt ben ik het zeker mee eens), maar die waren niet zeer storend. Ik hoop wel voor Snyder dat zijn volgende film meer hier op lijkt dan op 300, want dat was echt niks.

Binnenkort Shaun of the Dead ook maar even herzien en vervolgens zal ook de originele Dawn of the Dead nog langs gaan komen. Erg vermakelijke film en het cijfer wat stond op basis van herinneringen blijft staan:

4.0*

Dead End Run (2003)

2,5
In eerste instantie nogal tegenvallend, irritante musical en vervolgens een nogal saaie achtervolging (eindscène van Shadows was overigens wel te genieten). Alleen Fly was echt de moeite waard imo.

Het laatste deel behoedt Ishii van een lage score; 2,5*

Dead Man (1995)

1,5
Na het boeiende begin is het beste er helaas wel af. Er volgt daarna vooral veel van hetzelfde. Jarmusch' humor kan ik altijd wel waarderen, maar deze film is wat te saai en kent te weinig grappige momenten. De muziek is wisselvallig, net als de personages trouwens.

Inmiddels mijn 5e Jarmusch, 2x kleur en 3x zwart/wit. Ik heb tot nu toe in ieder geval veel meer met zijn kleurenfilms dan met zijn zwart/wit films.

2.0*

Dead Man Walking (1995)

0,5
13 in een dozijn (typisch Amerikaans) gevangenis drama'tje met een flinke scheut religieus geblaat en dosis moraal² (of zoals sommigen het hier zo mooi noemen "boodschap" ). Visueel zo dood als een pier, de beelden voegen helemaal niks toe, je kunt de film net zo goed op een radio afspelen. Uiteindelijk wordt het ook nog vervelend met die flashbacks enzo, op de radio had ik wellicht nog 1* kunnen geven.

Meer dan een half sterretje maak ik hier dus niet aan vuil.

Dead Man's Shoes (2004)

1,5
Tweede film van Meadows binnen een week en waar This Is England wel goed was, ook al viel hij ietsje tegen, kon ik echt niks met Dead Man's Shoes.

Ik heb zelden een film gezien waar ik me zo erg stoorde aan een ongeloofwaardig verhaal als hier, het slaat echt helemaal nergens op. De doodsteek (letterlijk en figuurlijk) was gisteren echter al geleverd, toen ik de film na 40 minuten had afgezet, omdat ik er geen klap aan vond. Hoewel Considine verder best een redelijk personage neerzet, kon hij de film absoluut niet redden. De zwart/wit flashbacks vond ik ook zeer irritant.

1.5*

Dead or Alive 2: Tôbôsha (2000)

Alternatieve titel: Dead or Alive 2: Birds

3,0
Het blijft lastig voor Miike om een film te maken die 100% boeiend is. Na een goed eerste kwartier kwam een vreselijk tweede kwartier met allerlei overbodige 'verhalende' flashbacks. Snap sowieso niet waarom Miike een film met een verhaal wil maken en vervolgens alle logica door elkaar gooit. Tijdens het toneelstukje bijvoorbeeld, wordt er op eens in het rond geknald. Ik zat me wel even achter de oren te krabben, nogal vaag.

Nja, het eerste kwartier dus.. een aantal geweldige personages, zoals die hilarische goochelaar . Ook Mizuki is wel een leuk personage. Daarna komen die belachelijk saaie flashbacks. De nostalgie scène tussen de drie heren was trouwens wel een mooi stukje film, zowel visueel als qua muziek. Verder nog een paar briljant grappige dingen, maar echt goed is het verder niet.

3*

Dead or Alive: Final (2002)

Alternatieve titel: Dead or Alive 3

3,5
Goede Miike. Ik zei gisteren nog dat het lastig is voor 'm om een constant boeiende film te maken. Maar met deel 3 van Dead or Alive is dat toch eindelijk weer eens aardig gelukt, want op enkele momentjes na was dit gewoon een prima, boeiende film.

Mizuki uit deel 2 speelt zowaar een nog leukere rol, Shu is wat minder, maar die komt hier ook minder in beeld. Een paar erg gave scènes, maar ook een paar erg grappige momenten en het zag er nog mooi uit ook. Waardige afsluiter, dit derde en beste deel van de trilogie.

3.5*

Dead or Alive: Hanzaisha (1999)

Alternatieve titel: Dead or Alive

3,0
Redelijke Miike.

Gelukkig neemt de film zich niet al te serieus, vooral te zien aan de grappige eindscène.

Wel jammer dat na het goede begin de film snel bergafwaarts ging. En helaas, het moet gezegd worden, zoals zo vaak wisselt Miike enkele goede scènes af met een saai niet door heen te komen geheel.

Jammer, maar toch 3*.

Dead Will Tell, The (2004)

2,0
matige acteurs, weinig spanning en zeer voorspelbaar verhaal.. 2*

Dead Zone, The (1983)

Alternatieve titel: Dodelijk Dilemma

1,5
Slechtste Cronenberg die ik tot nu toe zag.

Sheen doet het goed, echt zeer typerend rolletje (net echt), sterk gedaan. De rest doet het niet best. Gedateerd is de mildste omschrijving. Geen moment spannend en vooral vaak flauw.

Ook wel wat jammer van verscheidene plotholes. Meestal niet iets waar ik een film erg op afreken, maar dat Johnny überhaupt de kans kreeg in dat kerkje op het einde is natuurlijk belachelijk en lachwekkend. Kijkend naar de drukte hadden ze die ruimte en stoeltjes daarboven goed kunnen gebruiken. Beetje slecht over nagedacht (of eigenlijk niet over nagedacht).

1.5*

Deadgirl (2008)

3,5
Bij vlagen erg sterk. De film zat op zijn hoogtepunt vlak voor de scène bij het pompstation. Wat er daarna gebeurt is allemaal al met (potlood) in te vullen, jammer.

Verder wel genoten, want ondanks de mate van voorspelbaarheid naar het einde toe, wist de film voldoende te verrassen op eerdere momenten. Cliché liefdesverhaaltje daar gelaten.

3.5*

Dear Zachary: A Letter to a Son about His Father (2008)

0,5
Wát een vreselijke docu..

Geforceerd (duidelijk Amerikaans), irritant vertelt, irritante voice-over, irritante montage, zeer matige muziek en totaal niet boeiende beelden.. Niet doorheen te komen, wat een ergerlijk ding.

Er zat één aardig tripscènetje tussen toen Zachary dood bleek, maar dat kan me nog niet eens van 0,5* weerhouden.

Death Race (2008)

3,0
Lekker hersenloos knallen. Dit is nou typisch zo'n film waar het acteerwerk me weinig kan schelen. Vooral die truck is echt bruut. Alleen dat in/uit/in/uit-zoom camerawerk was soms erg irritant. Jammer dat het wat voorspelbaar is en het einde wat clichérijk, maar toch gewoon een vermakelijke film en de actie maakt een hoop goed.

3,5*

Death Sentence (2007)

3,5
Herzien met wat vrienden.

Blijft een goede film, maar bepaalde scènes stonden mij nu toch wat tegen. De moraal en zeur scènes en ook de climax was nu toch ietsje minder.

Parkeergarage en 'huis' scène (climax) blijven het best, maar hoewel de actie scènes lekker hard zijn, valt deze bij herziening toch wat tegen.

3.5* (was 4*)

Deer Hunter, The (1978)

4,5
Ik kan sommige reacties begrijpen over 'saai' etc, maar ik vind deze zogenaamde saaie scenes juist briljant.. De film wordt geweldig opgebouwd, ook al had de trouwerij hierin iets minder lang mogen duren en dan het hertenjagen iets langer, prachtige shots al daar. Als je een actie/oorlog film wilt zien, moet je niet aan deze beginnen.. de waanzin van oorlog wordt in The Deer Hunter meer benadrukt.

Vietnam; dankzij het goed opgebouwde begin en enkele mooie shots zat ik lekker in de film. De gruwelijkheid en het begin van de waanzin/desilussie van zowel Nick als Steve, maar toch ook wel Mike (vooral duidelijk te zien als hij terug komt naar USA, afstandelijkheid etc), wordt erg mooi in beeld gebracht, dankzij met name de sterke krijgsgevangenen scene waarin Russisch roulette wordt gespeeld.
Ontsnappen uit het 'kamp' en vervolgens de mislukte reddings scène vond ik wederom erg mooi in beeld gebracht.

Uitstekend camera werk, goede muziek en prima acteerwerk. Maar toch net geen 4,5*, wie weet bij herziening.

4,0*

Defiance (2008)

2,0
Zwick is een typische Hollywood filmer, Legends of the Fall kon ik écht niet hebben. The Last Samurai en Blood Diamond vond ik wel oké, al zal de eerste van die twee een herziening waarschijnlijk niet veel goed doen.

Defiance is een tamelijk langdradige film met niet al te sterke dialogen. Er wordt op zoveel mogelijk momenten ingespeeld op het gevoel van de kijker, met bij vlagen érg vreselijke jammermuziek. De scène waar een Duitser het kamp in wordt gebracht is echt de meest lachwekkende scène uit de hele film. Gaan ze met zijn allen een beetje op hem in slaan enzo, goed voor de moraal zeg maar. Nee, gewoon hartstikke onrealistisch en sowieso niet slim, zo iemand maak je natuurlijk buiten je kamp af.. Had het ook liever gewoon geheel Russisch gezien, maar dat was zeker niet het meest storende.

De broederverzoening zie je natuurlijk van mijlen ver aankomen, maar dat zorgt natuurlijk wel voor een prachtig einde..

Erg standaard aangedikte verfilming van een 'waargebeurd' verhaal. 2*

Deliverance (1972)

4,0
Opnieuw (na Hell in the Pacific) een sfeervolle film van Boorman, goede dosis spanning en prima acteerwerk. Camerawerk is opnieuw goed en ook visueel ziet het er weer goed uit.

Natuurlijk is dit meer dan een spannende avonturenfilm. Hoe om te gaan met moord, vooral de psychologisch aspecten ervan en hoe de mens tegenover de natuur staat. Maar ook als je het simpeler bekijkt, zoals ik meestal doe (ik houd niet zo van dingen zoeken achter elke steen), is dit een goede film.

4.0*

Denchu Kozo no Boken (1987)

Alternatieve titel: Adventures of Electric Rod Boy

2,0
Als ik het met een andere Tsuka moet vergelijken, dan is dat gemakkelijk, duidelijk een voorlopertje van Tetsuo dit.

De stop-motion beelden, zo'n beetje het enige wat ik wél goed vond aan Tetsuo, zijn wel gaaf. Toch ben ik niet zo onder de indruk, qua verhaaltje boeiender dan Tetsuo, maar het ziet er allemaal zo lelijk uit.

2*

Derailed (2005)

1,5
Meneer Bungel schreef:
Goed verhaal?! Vooral de twists zijn armentierig en waarom zouden zulke boeven de volgende dag precies dezelfde 'scam' uithalen op dezelfde trein, in hetzelfde hotel én in dezelfde stad?! Stompzinnig allemaal en een total waste of time deze film, ware het niet dat Jennifer de boel nog even komt opleuken. Hoewel ze een stuk beter speelde en paste in bv. 'The good girl', maar vooruit...
RZA verraste mij nog het meest in positieve zin.

Tja, ik snap ook niet waarom dit bij zoveel mensen door de beugel kan, weer zo'n typisch Amerikaans onding met een twist Ik was er vanaf het prille begin al bang voor.. en helaas blijkt die twist dan toch niet uit te kunnen blijven.. voor de rest niet beter dan middelmaat, 1.5*

Descent: Part 2, The (2009)

Alternatieve titel: The Descent 2

3,0
Ja, net vervolg toch wel.

Vaak valt zo'n 2e deel nogal tegen en krijg je zo'n 'hadden ze het maar bij één deel gelaten' gevoel. Hier niet. Gewoon lekkere horror, die qua niveau zijn voorganger redelijk in het spoor kan volgen. Soms toch wat te cliché, bij een horror mag dat meestal van mij, hier is het soms net wat té. Kills zijn wel aardig over het algemeen. De man met de schep had ik al zien aankomen trouwens.

3*

Devil Wears Prada, The (2006)

2,5
Tja.

Na 10 minuten is het wel duidelijk (zelfs tot in zekere details) hoe de film gaat verlopen, lekker moralistisch dus...

Mja, verder doet de film bar weinig verkeerd. Of beter gezegd: veel goed. De cast is na genoeg perfect, met lieve Andy en de door mij serieus gehate Streep, die hier echter perfect op haar plaats is. Toch jammer van die plakkerige moraal, mja ik heb wel een redelijk deel van de film met een glimlach zitten kijken en dat had ik op voorhand zeker niet verwacht.

2.5*

Diaboliques, Les (1955)

Alternatieve titel: Diabolique

3,0
Nogal gemengde gevoelens overgehouden aan deze film...

Clouzot laat na Salaire de la Peur met Les Diaboliques opnieuw zien een prima regisseur te zijn, die mij behoorlijk goed ligt. Het begin is nog even inkomen, maar wanneer de vakantie begint en het daaropvolgende moordtafereel zijn het hoogtepunt van de film. Daarna zakt de film wat in, maar blijft boeiend.

Acteerwerk was wel wat op aan te merken, Signoret speelt aardig als bitch type.. maar Véra Clouzot was rond uit irritant wanneer ze geschrokken moest spelen of een hart aanval kreeg ofzo, beetje jammer.
Het ergste, waarom ik nu met gemengde gevoelens aan het typen ben, was het einde.. echt vreselijk dat Nicole en Michel onder één hoedje speelden.. Zó standaard, zó cliché en daar was ik nou niet voor in de stemming, dat verpest voor mij eigenlijk de hele film. Ik vind het daardoor erg lastig een cijfer te geven. Voorlopig dan maar 3 sterren.

3.0*

Die Xue Jie Tou (1990)

Alternatieve titel: Bullet in the Head

2,5
Eigenlijk heb ik weinig toe te voegen aan wat The One Ring vier jaar geleden hier neerpende. Ik vond -naast het copycat gedrag van Woo- ook het acteerwerk niet al te best. Te theatraal (al kwam dit deels door slow-motions) en oppervlakkig.

De mix van drama/actie/oorlog werkt ook maar vreemd en de muziek is erg matig. Film duurt ook nog eens te lang, damn nu klinkt het wel erg zeurderig allemaal. De scènes rondom Mr. Leong waren wel aardig en zo tussen alle irritaties (toch vooral het tweede deel) door zaten nog wel eens wat lichtpuntjes.

2,5*