• 9.131.352 stemmen

Dawn of the Dead (2004)

Horror / Actie | 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)

Genre: Horror / Actie

Speelduur: 100 minuten / 109 minuten (unrated director's cut)

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Sarah Polley, Ving Rhames en Jake Weber

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 29 april 2004

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Dawn of the Dead

"When the undead rise, civilization will fall."

Een Amerikaanse stad wordt onder de voet gelopen door een heuse zombieplaag en niemand lijkt de hongerige ondoden te kunnen stoppen. Een groep mensen, waaronder een zuster en een politieagent, besluit voor al deze waanzin te vluchten en zoekt tijdelijk hun heil in een verlaten winkelcentrum.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Je hebt regisseurs die voorzichtig aan hun carrière bouwen. En dan heb je Zack Snyder die in zijn debuut meteen alle remmen losgooit. Dawn of the Dead is een heerlijke hersenloze (neem dat gerust letterlijk) horrorflick die het publiek ouderwets uitnodigt om met popcorn naar het scherm te gooien.

Echt spannend wordt het nooit, daarvoor gaat deze film te veel over-the-top. De makers nemen het allemaal niet bijzonder serieus, waardoor deze remake eerder naar comedy dan naar thriller neigt. Wie tussen de lijntjes leest, zal links en rechts ook wat maatschappijkritiek zien passeren. Het geeft de film extra cachet zonder dat het prekerig wordt.

Ook op visueel vlak is dit nog steeds een topper. Vooral de ontsnappingsscène met de bussen werd erg cool in beeld gebracht: qua post-apocalyptische chaos kan hier weinig aan tippen. De gore vond ik eerder braaf, maar naar Hollywood-maatstaven zeker “toereikend”.

Dawn of the Dead heeft ondertussen al 17 jaar op de teller staan… Gelukkig zit er nog geen spoor van sleet op. 4*

avatar van AC1

AC1

frans123 schreef:

Als ik iets "'armoedigs vind in de filmwereld is het films over en met zombies. Een paar uur stompzinnigheid en viezigheid..Sla het over.

Een goeie zombiefilm gaat nooit over zombies maar over de mensheid en hoe ze met de nieuwe wereld omgaat.

avatar van The Oceanic Six

Na een jaartje of twaalf heb ik deze Dawn of the Dead maar eens opnieuw bekeken en merkte ik dat mijn enthousiasme niet meer zo groot is als destijds. Ook niet zo gek, in zoveel jaren verandert je smaak vermoedelijk wel en is er ook flink wat vergelijkingsmateriaal weer verschenen. Op gebied van zombies is een paar jaar na deze film natuurlijk de toon gezet met de behoorlijk creapy ondoden uit The Walking Dead. Maar dat neemt niet weg dat Zach Snyder nog steeds een hele fijne zombiefilm op zijn naam heeft, want ik heb me met Dawn of the Dead echt nog wel goed vermaakt. Overigens erg gaaf dat dit jaar een nieuwe zombiefilm van de beste man op Netflix gaat verschijnen. Can't wait en deze film herzien is meteen een mooi voorgerechtje.

Dawn of the Dead begint echt vrij briljant, met een normaal gezinnetje in een normale woonwijk die merken dat er stront aan de knikker is. Lekker bruut en ongemakkelijk. Geen lange aanloop, meteen over naar de feiten. Ik hou er wel van. Dat shot als ze in de auto duikt en vertrekt van die brandende wijk en het gebied er omheen is ijzersterk. Jammer dat ze dit niveau niet vol kunnen houden, want eenmaal in het winkelcentrum neemt het tempo af en is het sporadisch nog maar spannend of bloederig. Richting het einde voeren ze het tempo weer op en krijg je nog een heel lekker slotstuk met die bus. Dat sluitstuk vond ik weer typisch Zach Snyder. Deze film voelt niet helemaal als een Snyder film, want meestal zijn zijn werken stijl boven inhoud, maar hier heeft hij er nog geprobeerd om de personages diepgang te geven.

Is niet helemaal gelukt, het grootste gedeelte is saaie opvulling, maar bijvoorbeeld Ving Rhames is best tof. En hoofdrolspeelster Sarah Polley is ook nog wel leuk, al is ze ook een tikje saai. Wel leuk om een jonge Ty Burrell te zien, die later natuurlijk wereldberoemd werd als de geweldige Phil Dunphy uit Modern Family. Hij is hier een eikel en dat is best even wennen, maar zijn gevoel voor wrange humor maakt zijn rol wel leuk.

De film kan na een kleine 17 jaar nog steeds mee, ook visueel, al is een serie als The Walking Dead wel echt een stuk verder gegaan met het grimeren van zombies, die daar nog smeriger en onmenselijker ogen. Maar dit kan er ook echt goed mee door. De mix van actie, humor en tempo maakt dat het een nog altijd van de betere zombiefilm is.

3,5* (was 4*)

avatar van notsub

notsub

Zo af en toe is het gewoon lekker naar deze ranzigheid te kijken; zombies staan toch altijd wel garant voor bloederig amusement met een knipoog. Ook in Dawn of the Dead worden er weer vele levende lijken neergehaald en afgeslacht. Het had alleen wel wat korter gekund, want regelmatig wordt de vaart er uit gehaald door semi-sentimentele bijzaken, waarin de film niet op zijn sterkst is. Fijn is wel dat het er niet al te serieus aan toegaat en dat de zombies hier atletisch gezien aardig meekunnen.

avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

Zelf ben ik een groot fan van in principe alles wat met zombies te maken heeft. Films/series, games, comics. Noem het maar op.

Alleen worden er niet elk jaar nieuwe zombie films gemaakt, dus als er dan eentje uitkomt heb ik direct hoge eisen die ze vaak niet waar weten te maken voor mij. Ook ‘Dawn of the Dead’ weet daar voor mij niet in te slagen. Ja, het is zo nu en dan vrij amusant, maar ik mis toch nog wat. Meer inhoud of een beter verhaal en wat betere CGI of gebruik het niet. Want slechte CGI doet het toch af voor mij, dan heb ik liever dat het niet gebruikt word.

‘Dawn of the Dead’ is dan ook een vrij low budget zombie movie. Alhoewel de zombies er zeker degelijk uitzien, is de CGI niet erg denderend. Net zoals de acteerprestaties die ik hier toch vrij ondermaats vind. Vond Sarah Polley zelfs slecht en de rest deed het ook niet heel veel beter.

6.0/10

avatar van Rubie2208

Rubie2208

Vond het wel een leuke actie film die lekker weg keek. Heb wel betere films gezien waarin zombies de hoofdrol spelen zoals world war Z .

Toch heb ik me wel vermaakt met deze film .geen enorm hoogstaande film met een enorm goed verhaal . Gewoon lekkere actie en zombies schieten .

avatar van filmfan0511

filmfan0511

De tien minutenlange openingsscène is weergaloos en echt fantastisch spannend gefilmd. Iedereen weet wat er in een zombiefilm gaat gebeuren, dus Snyder beslist om meteen lekker op de gaspedaal te trappen. Daarna komen enkele personages al snel in het winkelcentrum terecht, en daar blijven ze in feite het grootste deel van de film vastzitten. Qua locatie een beetje eentonig dus, en ook de vaart verdwijnt af en toe, maar over het algemeen zat er een heel aangenaam tempo in de film, met om de zoveel tijd weer een catastrofische gebeurtenis. De groep personages is iets te groot maar bevat wel enkele fijne figuren en acteurs. Grappig om de lollige Ty Burrell hier een klootzak te zien spelen. Tevens wordt er qua bloed en gore niet ingehouden; er zitten toch wel heel wat brute en vettige stukjes in. Vooral die bevallingsscène en de zombie baby is fucked. Helaas kan je de ultra-domme beslissingen die de personages in het laatste halfuur nemen niet meer op twee handen tellen, maar bon, zo weinig mogelijk aan storen zeker. Maar af en toe wordt het wel heel dom.

Qua vaart, gore/effecten, actie en enkele spannende sequenties zit het dus echter meer dan snor in Snyder's Dawn of the Dead. Ik heb de originele film nog nooit gezien, dus ik weet niet of dit een echte remake is of meer een eigen interpretatie, maar als debuutfilm is dit natuurlijk gewoon vrij knap. Het felle, artificiële kleurgebruik vermindert de sfeer af en toe, en oh ja, die scènes tijdens de aftiteling zijn echt véél te edgy, gecombineerd met Down with the Sickness van The Disturbed, lol, maar over het algemeen verdient deze vermakelijke zombiefilm een 3.5*.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

Zombies in een shopping mall, dat doet mij meteen denken aan het videospel Dead Rising. En gelukkig zit in deze film ook enige humor. De combinatie van horror en humor werkt vaak erg goed, denken we maar aan The Cabine in the Woods, Dead Snow, Zombieland en recentelijk Yummy. Dit debuut van Zac Snyder is niet alleen de beste film die hij heeft gemaakt, het is ook de enige film van de man die ik goed vind. En naast wat humor zit er ook spanning in. De openingsscène is bijvoorbeeld erg gedenkwaardig, waarop het lied The Man Comes Around van Johnny Cash tijdens de opening credits weerklinkt. Gedurende de rest van de film wordt dit hoogstaande niveau niet steeds aangehouden, maar over het algemeen zit de vaart er wel in. Erg origineel is dit debuut natuurlijk niet, het is dan ook een remake. Het verhaal is niet vernieuwend en de hoog gesatureerde kleuren zijn er soms wel teveel aan. Aan het einde van de film (na de ontsnapping met de busjes) krijg je alsnog wat hyperactief camerawerk te zien, dat zo typisch is voor dit horror genre. En waarom lopen die zombies zo snel in de moderne zombiefilms? Maar voor een avondje onschuldig vermaak voldoet deze film ruimschoots. Ook na een tweede kijkbeurt!

avatar van david bohm

david bohm

Toffe film dit met een aangename vrij bescheiden cast. Het begint al goed met een fraaie scene en wat ook fijn is dat de actie gedoseerd is dus geen eindeloze schietpartijen hier.

Leuk.

avatar van Film Pegasus

Een remake (reboot) van de film uit 1978 alweer. Zack Snyder gooit er zijn gekende lelijke filter tegen aan, maar zorgt wel voor de nodige spektakel. En de zombies zien er alvast wat meer dreigend uit dan in de jaren '70. Al moet zo'n zombiefilm als dit het niet meteen hebben van de grote spanning. Dawn of the Dead moet vooral een mix zijn van de gekende zombies, wat actie, beetje humor en een hoop diverse figuren die voor het grote deel het einde niet zullen halen. Een spannend momentje af en toe, doet de film uiteraard wel goed.

Je moet wat van zombiefilms houden, meer doet deze film ook niet. Maar voor het genre is dit best goed gedaan.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Er valt veel te genieten met deze film. Soms hou ik van het zombiegenre en Zack's kijk hierop in deze film was behoorlijk uniek en interessant. Het centrale uitgangspunt was geweldig en gaf een nieuwe draai aan het genre. In plaats van een lappendeken van overlevenden die hun best doen om de ondoden te ontwijken, volgen we een goed uitgeruste en bekwame groep die weet wat ze doen en gaan actief het hol van de leeuw

(zombietijger)
in, wat weer een frisse kijk was.. Zijn stijl van de zombies was ook erg goed gedaan, met twee gedefinieerde soorten zombie die we tegenkomen. De snelle intelligentere groep en de waggelaars.

De esthetiek was redelijk goed, van het zombie-ontwerp tot de ruïnes van Las Vegas, alles zag er cool uit. Er waren enkele typische Snyder-regisseurskenmerken, evenals wat wazig camerawerk waar ik niet echt mee instem maar over het algemeen zou ik zeggen dat dit een van Snyder's mooiere films is.

Dan is er het belangrijkste deel van elke zombiefilm, zijn er eigenlijk fatsoenlijke actiescènes met de zombies? Ik ben blij te kunnen melden dat "Army of the Dead" vol zit met fantastische en bloederige zombie-actie. De openings credits zijn glorieus en zetten de toon voor de film wat betreft de actie. Ik had graag wat meer gewild, en het tempo van de film was nu en dan iets trager, zoals bij de meeste Snyder-films maar de actie die we kregen was van de bovenste plank.

Jammer genoeg is deze film in de val gelopen van zoveel horror- en zombiefilms. De onzinnige en idiote beslissingen van de personages maken deze films zo frustrerend!

Als er vleesetende monsters rondrennen, hoef je geen spanning, drama en dood te injecteren door middel van idiote beslissingen, er is al genoeg inherente spanning. Het resultaat hiervan is dat geen van de emotionele sterfgevallen verdiend is en niet de beoogde impact heeft, omdat ze zo vermijdbaar zijn. Je wordt gewoon boos op het personage dat de dood veroorzaakte. Zoals bv degene die meeging voor het zombiehoofd van de leidster.

Een goede film, daar bestaat geen twijfel over, en het is mooi om te zien hoe Zack terugkeert naar het zombiegenre met een solide film, maar hij ontkwam niet aan de gebruikelijke genre-valkuilen en was bij vlagen frustrerend.

Wel een leuke en toffe film met een waardering van ons die uitkomt op een ruime 7.

avatar van AC1

AC1

knusse stoel schreef:

Sommige van die voorvallen en situaties waren dan ook zo over-the-top cliché dat ik dacht dat het eigenlijk meer knipogen waren naar het publiek. Uiteindelijk kun je de film niet echt serieus nemen. Het is een movie about movies.

avatar van frans123

frans123

Deze zit bij een paar honderd dvd's die ik voor een prikkei gekocht heb...Zombies...wat een armoedig genre...Boe, boe, boe, boe...enggggg hoor....Weg er mee.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Sterke remake van het origineel uit 1978, waarin er vooral meer vaart in zit. Vooral de intro vind ik vet gedaan en ook dat de zombies snel zijn ipv langzaam is ook goed gedaan. De cast met oa Sarah Polley, Ving Rhames en Jake Weber spelen hun rollen prima. De setting in het winkelcentrum en de actie maken deze tot een brute film, persoonlijk vind ik deze van Zack Snyder tevens ook zijn beste film.