menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van mjk87. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019

Can You Ever Forgive Me? (2018) 2,5

afgelopen donderdag om 21:50 uur

stem geplaatst

» details  

Tenshi no Tamago (1985) 3,0

Alternatieve titel: Angel's Egg, afgelopen woensdag om 21:19 uur

Bijzonder en best fraai geanimeerd, maar inhoudelijk te abstract om er echt van te kunnen genieten. Ergens is er nog en basisplot die drie kwartier de aandacht erbij houdt voor mij, daarna komen de ideeën meer naar voren en kon ik weinig meer met de film. Dat zou niet erg zijn als ik de film zelf nog als genietbaar zou ervaren, maar daarvoor mist de wereld die wordt uitgebeeld te veel een gevoel van geloofwaardigheid. Dat ligt ook aan de duistere sfeer en gebeurtenissen die eerder ideeën uitbeelden dan verhalende elementen. Ik ga er geen onvoldoende voor geven, uiteindelijk heb ik het grootste deel wel geboeid gekeken maar helaas zakte de film op dat gebied steeds verder weg. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gräns (2018) 1,0

Alternatieve titel: Border, afgelopen woensdag om 17:01 uur

Rare film, en ik heb hier sowieso niks mee. De film begint nog wel aardig en is redelijk geacteerd, maar gaat een pad op waar ik niets mee kan. Dat wereldje wilde niet leven voor mij, en de personages beginnen allemaal vreemde dingen te doen. En dan is het een lange vervelende rit, onsmakelijk ook. Dan mag de make-up wel goed zijn, dan nog is het niet lekker naar van die gele tanden te kijken of mensen die smerig aan het eten zijn. Ik zie hier ook geen metafoor in voor buitenbeentjes of desnoods minderheden, daarvoor zit dit te ver af van de werkelijkheid om iets uit de werkelijkheid hierin weerspiegeld te zien. 1,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Capharnaüm (2018) 2,0

Alternatieve titel: Cafarnaúm, afgelopen dinsdag om 20:57 uur

Film deed me denken aan Les 400 Coups, met een jochie in de hoofdrol dat zich thuis niet gewenst voelt en gaat zwerven, maar ook zeker dat stilstaande eindshot. Alleen vind ik de film lange tijd niet heel interessant. Vervelend druk en gefilmd. Dat wil niet zeggen dat ik de film slecht vind, maar hij boeide me gewoonweg niet. Alleen al dat die camera zo laag staat op kindhoogte, dat is iets waarover is nagedacht. Sowieso is de sfeer goed neergezet en je voelt de hitte en drukte door het scherm heen, met altijd maar geluid van het verkeer hard in de film gemixt. Anderzijds maakt dat wel dat de film niet lekker kijkt.

Wat wil de regisseur zeggen trouwens? Voor mij dat de Aarde ten eerste overvol is (die drukte steeds) en daarbij vooral dat bepaalde mensen geen kinderen mogen krijgen? Dat zou een straffe visie zijn waar best wat voor te zeggen is. Zowel de ouders die geen liefde geven en het kind niet kunnen onderhouden, als de moeder die wel liefde geeft maar óók het kind niet kan onderhouden. Gaat het recht van kinderen krijgen boven iemands welzijn zonder echte toekomst? Wel is het zo dat het laatste shot wat anders ineens lijkt te suggereren, een christelijke inslag ook, daarvoor komen ook vaak genoeg kruizen in beeld om dat te denken. Dat alles is best boeiend en goed in beeld gezet, maar ik vond de film te vaak op verkeerde details ingaan, het acteerwerk vond ik niet denderend en de film was vervelend om te zien, of dat nu die constante herrie was of een krijsend kind, al steelt die peuter verder wel de show. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

If Beale Street Could Talk (2018) 2,0

afgelopen zondag om 22:39 uur

Behoorlijke regie, matige film. Matig omdat ik de film vaak niet vond opschieten en er soms te lang werd stil gestaan in oninteressante scènes. Verder vond ik het acteerwerk niet heel speciaal en het meisje zelfs vervelend en bijvoorbeeld die racistische agent is wel heel weinig subtiel en stereotype. En zo is de film op meer punten niet sterk. Inhoudelijk vond ik de film te matig en boeide daardoor lang niet altijd, ook omdat er hele scènes in zaten die overbodig waren en de flash-backstructuur vond ik niet overtuigend.

Maar behoudens dan misschien tempo doet Jenkins wel mooie dingen. Vooral het camerawerk valt op, zowel de fraaie fotografie (zo'n shot met sigarettenrook is prachtig) als subtiele bewegingen, de muziek is erg sterk en de hitte en klamheid voel je soms gewoon, al wil de film nooit echt heel zwoel worden, ondanks de jazzy en soulvolle muziek. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Petaru Dansu (2013) 4,5

Alternatieve titel: Pedal Dance, afgelopen zondag om 19:07 uur

Het liedje I Want You (She's So Heavy) van The Beatles duurt bijna 8 minuten en de laatste minuten is er een repeterende riff als een mantra waar je haast van in trance raakt. Tot die zomaar ineens stopt als kant A van de LP op is. Bij deze film moest ik daaraan denken. Niet dat je in een trance raakt, wel dat je heerlijk wegglijdt in de film en aan het eind abrupt eruit komt omdat de film ook ineens stopt: ik vond deze film echt geweldig.

Het duurt wel een minuut of 20 voor je er echt in komt, dat eerste stukje is goed maar nog niet heel bijzonder, maar eenmaal als de vrouwen op reis gaan, ga je als kijker mee. Het is vooral het ritme en de rustige toon die het hem doen met mooi onderkoeld acteerwerk dat veel geloofwaardiger voelt dan groteske huilscènes. Je hebt ook het gevoel met normale mensen vandoen te hebben, die toevallig één in hun midden hebben waar het minder mee ging. Er wordt niets uitgelegd maar gaandeweg kom je er wel achter wat er speelde. Dit is geen film van grote gebaren of één die het enorm van plot moet hebben. Nee, gewoon een portret van mensen die elkaar opzoeken omdat je dat als mens af en toe nodig hebt. En ik als kijker heb dat gewoon af en toe nodig, zo'n film.

Prachtig geschoten ook. De kleuren lijken volledig verdwenen met alleen hele lichte frisse tinten grijs, blauw en bruin. Dat maakt de film juist niet deprimerend maar enorm zacht, net als de geluiden die ook wat zijn weggedrukt. Verder prachtige beeldcomposities; over elk shot lijkt nagedacht. En je mag ook nog naar 4 aantrekkelijke jonge vrouwen kijken. 4,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bleach (2018) 2,5

Alternatieve titel: ブリーチ, afgelopen zondag om 11:44 uur

Niet helemaal overtuigend. Opzich wel een geinig film met een aardig sfeertje en leuke locaties, maar die me toch niet helemaal wist mee te trekken. Vooral het acteren was me te schreeuwerig en de film mist af en toe wat tempo. Zeker het einde wordt maar gerekt en gerekt. De film raakte nogal eens de aandacht kwijt. De actie is verder wel oké in beeld gezet, ook de special effects zien er prima uit en een paar mooie stadspanorama's, maar net te weinig. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Day of the Dead: Bloodline (2018) 1,5

16 februari, 20:14 uur

Matige film, vrij slecht zelfs eigenlijk. Zo'n film moet het niet van het verhaal hebben, al blijf ik erbij dat zombiefilms dat wel zouden kunnen, een film met goed verhaal. Alleen is het in deze film wel erg stompzinnig. Mensen die domme dingen gaan doen waardoor dingen mis gaan, daar krijg ik jeuk van. En zo'n vaccin kan in een cel in 5 minuten in elkaar worden gezet, knap. Dat haalt een hoop fun uit de film, waarvan de film al niet overloopt. Spannend wil die ook niet worden. Maar de gore erin is voldoende, af en toe gewoon lekker lomp en bloederig en het kijkt redelijk makkelijk weg. Maar verder heeft dit weinig te bieden. 1,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Alita: Battle Angel (2019) 1,0

16 februari, 18:34 uur

Ik ben toch een stuk minder enthousiast, ik heb me vaak genoeg echt verveeld en nergens vond ik dit echt geweldig. Die wereld ziet er wel oké uit en de cgi is prima, maar die wereld ging ook nooit leven voor mij. Het was me ook lang niet altijd duidelijk welke partijen nu precies welke belangen hadden, dus echt meeleven lukte niet. Dat ligt ook aan het acteren, ik vond de hoofdpersoon echt heel vervelend. Misschien omdat ze androïde is dat ze emotieloos moet blijven, maar het leek hierdoor wel op veredeld schooltoneel. Verder acteurs hangen tussen overdreven nep zonder grappig te zijn (de film is sowieso heel serieus) en volstrekt kleurloos. Die liefde tussen haar en dat vriendje gaat ook geen moment leven, zelfs niet het kleinste vonkje.

Maar goed, ik vond de film ook visueel nergens bijzonder. Prodution design heb ik al vaker, beter en ook mooier gezien. De actie is oké, maar vorig jaar gaf een Steven Spielberg nog even een masterclass actieregie met Ready Player One en ook Cameron zelf is daar een meester in; dat kwam in deze film geen moment ook maar enigszins in de buurt.
3D voegt ook weinig toe. Leuk dat er diepte in zit, maar dat zie ik in 2D ook wel. Je weet immers dat er diepte is, je eigen brein maakt dat 3D in gedachten. Daar heb ik geen brilletje voor nodig en als men niet allerlei dingen rond je laat zweven (Gravity was wel een goed voorbeeld) voegt het echt helemaal niets toe.1,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny (2016) 2,0

Alternatieve titel: Crouching Tiger, Hidden Dragon: The Green Legend, 14 februari, 21:01 uur

De eerste film zag ik jaren terug en dat was volstrekt mijn stijl niet. Allicht als ik hem nog eens terugkijk dat ik hem beter beoordeel, maar wat me toen al tegenzat, dat rare bewegen en gevlieg, zit ook in deze en trek ik nog steeds niet. Film is voor mij ook een stukje geloofwaardigheid, en dat is in deze vorm er niet. Gevechten zien er af en toe nog wel fraai uit, zoals de hele film op momenten wel mooi is met fijn kleurgebruik en prima omgevingen en sets en kostuums. Maar het verhaal is een pak minder interessant en het acteerwerk houdt ook niet over, waarschijnlijk omdat men zich door het Engels moet worstelen wat de meeste niet goed afgaat als het om emoties gaat. En dan is er dat jonge meisje dat vloeiend Engels spreekt (ze is uit Sydney) wat weer helemaal niet past bij de rest. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sprekend Nederland (2018) 2,0

14 februari, 19:48 uur

Die registrerende camera, zonder interviews, zonder muziek (pas helemaal aan het eind om duidelijk te maken dat dat de laatste minuten zijn), zonder voice-over of andere trucjes: dit is precies hoe ik het graag zie. Lekker rustgevende, slow tv haast. Alleen jammer dat er vaak volstrekt oninteressante mensen en groepen gevolgd worden die dan net wat specialer zijn, zoals een drag queen op een homodag en andere hobbies vooral zoals protesterende mensen (dat zijn ook een hoop gekken bij elkaar trouwens). Ik kijk meestal liever naar mensen die werken en dat met liefde doen. En waar het gewone speciaal wordt. Het leukste stukje was dan nog met de koning, tv waar je best blij van wordt. Of dat stukje met die begrafenis of het uitreiken van diploma's. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Batman Ninja (2018) 2,5

Alternatieve titel: Ninja Batman, 12 februari, 21:52 uur

Prachtig getekend, maar 85 minuten duren nog lang. Het verhaal biedt veel potentie en vind ik best geinig ook wel, maar wordt matig uitgewerkt. Halverwege is het verhaal al verteld en daarna is het nog 40 minuten actie die maar blijft doorgaan om de film wat te rekken terwijl de film al lang klaar had kunnen zijn. Dat werd voor mij één lang geeuwmoment. Jammer. Puur voor de prachtige animatie (ook de wat andere stijl met die boer halverwege is geweldig) nog punten. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Anchiporuno (2016) 3,5

Alternatieve titel: Antiporno, 10 februari, 23:03 uur

Volstrekt bizarre film waar de kennis van de Japanse cultuur mij te onbekend is om alles überhaupt te begrijpen, maar ik heb me wel kostelijk vermaakt. De film is ook kort en dat helpt dan ook daarbij. Het is gewoon genieten van de soms vreemde situaties maar vooral het heerlijke kleurgebruik. Felle kleuren, maar ze ogen zacht en daardoor niet kitscherig. Mooi ondersteund door bekende westerse klassieke muziek. Acteerwerk valt dan wat tegen - dat geschreeuw heb ik weinig mee- en doet wel enig afbreuk aan de score. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Werk ohne Autor (2018) 3,0

Alternatieve titel: Never Look Away, 10 februari, 18:36 uur

Drie uur duurt dit ding, en hoewel die niet verveelde en ik me zo geen scènes direct voor de geest haal die eruit kunnen, vond ik het wel een lange film die de drie uur ook niet volledig rechtvaardigde. Maar als gezegd, het verhaal dat verteld wordt heeft de 3 uur nodig, ik had alleen liever dan een wat strakkere film gezien. Daarvoor is beeldvoering, production design et cetera allemaal te degelijk. De film is niet slecht, er wordt prima geacteerd, het ziet er fraai uit allemaal, maar briljant is het niet en de film kabbelt te veel. En hoewel dat derde deel voor het verhaal nodig is, begon ik de film daar echt te langdradig te vinden. Soms ligt het er allemaal ook te dik op, zo'n scène met die bussen aan het eind krijg ik echt jeuk van. Geen film die ik ooit nog een tweede keer hoef te zien, maar voor één keer was dit wel prima. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Climax (2018) 3,5

10 februari, 10:30 uur

Ik twijfelde wat over mijn stem voor deze film. Als bioscoopervaring telt die wel, op heel veel momenten. Ik ben alleen bang dat er thuis weinig van overblijft. Daarnaast rekt Noé sommige scènes te lang waarbij een versie van misschien 75 a 80 minuten mij wel volledig had meegenomen. Die audities in het begin gaan nog wel, al had dat korter gekund. Maar dat is nog een aanloopje met fijn wat muziek weggemixt op de achtergrond kijkt dat wel lekker weg. Echter na die zalige eerste pompende dans laat Noé allerlei gesprekken plaatsvinden. Dat is an sich goed gedaan, prima gemonteerd en je merkt dat er langzaamaan wat alcohol al bijkomt, maar dat duurde echt te lang. Alles wat die eerste dans had opgebouwd wordt teniet gedaan.

Daarna wordt de film wel stukken beter en verandert de zaal langzaamaan in een hel, ook qua kleuren, een soort omgekeerde Irreversible wat dat betreft. Maar ook hier vond ik sommige scènes te lang. Bijvoorbeeld die dans van bovenaan gefilmd. Dat is leuk gedaan, juist omdat je geen diepte er meer in ziet is dat wat vervreemdend, maar ook dit wordt te veel gerekt. En zo zijn er wat meer momenten. Blijft wel dat het als geheel een geweldige beleving is met heerlijke muziek, overtuigende acteurs, goed gedanst en visueel fraai. Maar uiteindelijk vind ik Irreversible als film wel beduidend beter en die heeft 4*, dus om dat verschil te tonen: 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Dear Ex (2018) 1,5

Alternatieve titel: Shei Xian Ai Shang Ta De, 10 februari, 10:19 uur

Heel matig. De film gaat meer de soapkant uit, met uitvergrote emoties, geschreeuw en een vervelende actrice, dan dat dit een subtiel drama is wat het best had kunnen zijn. Het onderwerp is er wel naar. In ieder geval wist de film mij daardoor niet te boeien. Visueel wel oké met een warme gloed en allerlei kleurtjes waar ik van houd, al neigt het soms wel naar de kitsch. Ook enkele momenten tussen Jay en de zoon zijn wel aardig. 1,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

At Eternity's Gate (2018) 3,0

9 februari, 15:25 uur

Lange film, erg lang. Veel momenten dat de camera te statisch is en we naar wat saaie gesprekken luisteren. En ondanks alle goede bedoelingen ging de persoon Van Gogh nooit leven, helaas, want daar drait de film wel om en deze werd zo voor mij eerder een koud schouwspel dan meelevende film. Ook de vertolking van Dafoe op die momenten is te saai. Ik hou wel van ingetogen, maar hier zat niets bij. Al is hij op momenten van gekte wel weer een stuk beter.

Goede bedoelingen wel ja, en dat is jammer dat dat niet meer naar voren komt, want de film probeert ook audiovisueel de psyche van Van Gogh te tonen. En doet dat goed. Met vervagingen, een handgehouden en ietwat zweverige camera, erg mooi zonlicht (vooral rond een laagstaande zon), fijne hypnotiserende muziek en een losse stijl van regie. Het is meer een sfeerschets die me wel bevalt, maar steeds uit dat ritme wordt gehaald door praatscènes. Deze film had van mij nog veel verder mogen worden doorgetrokken in haar stijl. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Dictator (2012) 2,5

7 februari, 22:38 uur

Ik heb best nog vaak moeten lachen in deze komedie met soms heerlijke foute grappen en soms oprecht geestige momenten. Maar even vaak valt de film wat dood en zelfs die weinige 85 minuten wisten me nooit volledig te boeien. Allicht door het verhaal dat als kapstok dient en niet sterk genoeg is, al zal dat op zich niet moeten uitmaken in zo'n film. Dus geen idee waar het aan lag. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Bab el Hadid (1958) 3,0

Alternatieve titel: Cairo Station, 6 februari, 22:15 uur

Film die me zou moeten bevallen, maar vooral verouderd is en daarmee mij niet echt wist mee te trekken. Overdreven acteerwerk waar ik in ieder geval geen liefhebber van ben en soms zelfs aan stoor. De film ligt duidelijk in het realisme, maar voelt toch te filmisch aan. Dat hadden bijvoorbeeld Italiaanse films uit het neorealisme heel anders en veel beter. Zo'n dagje op een station waar een aantal mensen wordt gevolgd is wel geinig. Ergens is het jammer dat het een beetje nog in een thriller verandert, al is dat stuk niet eens heel onaardig. Visueel ook weinig bijzonder geschoten terwijl met zwart-wit zoveel moois kan worden gemaakt. Wel een geinig beeld van Caïro rond die tijd en ook kort van speelduur dus vervelen deed ik me niet echt, maar het had zeker niet langer moeten duren. Omdat ik enorm mild ben ruim nar boven afgerond. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Green Book (2018) 3,5

6 februari, 16:44 uur

Ik moest vooral denken aan Intouchables, in wezen is dit dezelfde film maar dan omgekleurd. De man van straat met de 'lagere' cultuur is blank en de rijke man met de hoge cultuur is gekleurd. Alleen ligt het ook genuanceerder, want de blanke man is ook van een immigrantengroep waarop wordt neergekeken, en de zwarte man met de hoge cultuur heeft exact hetzelfde. Dat maakt de combinatie van die twee wel leuk, vooral ook door het spel. Ali die volledig in zijn rol blijft en vooral Mortensen die levensecht aanvoelt. Als hij iets zegt, dan geloof je hem. Geen idee heb je het idee dat hij je zou bedonderen. Omdat beide acteurs chemie hebben vergeef je dat ze ook wel erg stereotype zijn. Vooral Mortensen doet zich soms wel erg dom voor.

Verder is dit vooral gewoon een fijne en vermakelijke film die soepel wegkijkt en het meeste drama en de meeste spanning niet aangaat en dit snel wegmasseert. Dat maakt dat de film nergens bijzonder wordt maar eigenlijk maakt dat ook niet uit, soms hoeft dat niet De film is zelfs dusdanig licht van toon dat het verplichte stukje drama aan het eind onnodig is en zelf lichtjes irriteert. Aankleding is verder prima, tijdsbeeld wordt aardig neergezet en ik heb me prima vermaakt. Maar de film is net wel te glad en te licht voor een echt goede score. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

4 Luni, 3 Saptamâni si 2 Zile (2007) 3,0

Alternatieve titel: 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, 6 februari, 12:15 uur

Beetje wisselend gevoel hierbij. Ergens wel een goed geacteerde en mooie film over de troosteloosheid in Roemenië van toen en vooral de situatie van vrouwen daar. Dat alles in afgebladderde betonnen flats, altijd nat en grijs buiten, treurige wantrouwige mensen op straat en achter receptie desks en weinig om vrolijk van te worden. Maar zoals al uit mijn opsomming blijkt, subtiel is het allemaal niet en soms ook echt te veel waardoor het zelfs een beetje op een parodie gaat lijken. Het zal vast allemaal geen hosanna zijn geweest, maar zo treurig? De regisseur drijft wel vaker door. Ook die scène op dat feestje wordt nodeloos gerekt, zoals ik sowieso af en toe wel frustraties kreeg van de film en het gedrag van mensen dat je soms wel wilde uitschreeuwen dat men anders moest gaan handelen. Enfin, een film die soms frustreert is nog altijd beter dan een film die niks met me doet, maar echt positief is het niet per se. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Wife (2017) 1,5

5 februari, 19:46 uur

Wat je noemt een filmhuisfilm, een wat zwaarder onderwerp met lichte toon, een degelijk beeldvoering en niets spannends of bijzonders en daarmee simpelweg saai genoemd. Ook geen film die ik op mijn netvlies had, maar aangezien Close is genomineerd voor de Oscars wel zo'n film die ik dan maar wil zien. Maar wel vol typische personen. Halverwege klaagt men over clichés in romans, maar de hele film barst ervan, die vervelende zoon voorop, maar ook die irritante journalist erbij kennen we nu wel. Acteren was ook weinig opzienbaarheid, althans: je zag men altijd aan het acteren. Geen moment had ik het idee naar personen te kijken, maar altijd naar acteurs. Close is nog het meest menselijk en valt dan in zoverre positief op, maar dat zoiets al een beeldje waard kan zijn? Visueel verder saai gebracht. Het is al met al echt niet slecht maar er zit ook geen enkele kraak of smaak meer aan. Buiten dat misschien er heel veel interessants in de film zit, maar men focust op de verkeerde zaken. Ik denk dat de man in dezen juist interessanter was dan de vrouw. Verwacht ook geen diepgravende karakterstudie, de gemiddelde 50+-er op een vriendinnenavond moet dit filmpje ook kunnen verteren.

Enfin, verhaaltje is weinig opzienbarend. Het meest opzienbarend is wel dat vanaf seconde 1 duidelijk is hoe de vork in de steel zit (en ik had geen plot of wat dan ook gelezen). Hoewel aan het rumoer in de zaal te horen halverwege kwam dat voor velen toch wel als een verrassing. Vreemd, want het enige dat me van de zekerheid onthield was dat het er zo dik op lag dat het haast wel een misleiding moet zijn. Niet dus. Gelukkig komt op zo'n tweederde van de film dit ook uit en verandert de toon iets waarmee de film ook wat prettiger kijken wordt. Maar dan is het al veel te laat. En om dan met een cliché hartaanval te eindigen, dan houdt het echt op. 1,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Busanhaeng (2016) 3,5

Alternatieve titel: Train to Busan, 4 februari, 20:39 uur

Leuk filmpje. Soms net iets te lang en op en duur houdt de inventiviteit op (weer een hele rits zombies die een zoveelste over elkaar heen buitelen, al was dat vasthouden aan de trein op het eind wel geinig) maar in het algemeen vermaakt deze wel. Personages komen zo uit het grote scriptboek, maar worden sympathiek en rustig gespeeld waardoor ik ze wel goed kon pruimen. Fijn ook dat er veel doden vallen (onder meer mensen die je niet snel zou verwachten) en visueel was het wel oké. Vrij clean maar mooi. En sowieso is de actie enorm sterk geregisseerd, overzichtelijk en met ritme. Dat is prima. Al met al lekker vermaak lui vanaf de bank. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Qing Shao Nian Nuo Zha (1992) 4,0

Alternatieve titel: Rebels of the Neon God, 3 februari, 21:08 uur

Film die helemaal in mijn straatje ligt qua thema's en uitwerking. Het is alleen jammer dat de personen me zelf een stuk minder interesseren. Het meeste had ik nog met het meisje dat het meest normaal leek. Verveeld, maar zonder op het oog vreemde leefsituatie en gewoon met een baantje. Daartegenover staan een ietwat te veel rebellerende zoon en natuurlijk die kleine crimineel waar ik sowieso weinig mee heb, al worden de meesten wel mooi ingetogen en met gevoel gespeeld waardoor ze zelfs iets van sympathie krijgen maar ik had liever andere personen gezien, dan had het een meesterwerk had kunnen zijn. Nu lijkt het eerder een film van mensen die zich tegen de maatschappij afkeren omdat ze te lui zijn, niet omdat de maatschappij voor hun zo slecht is. Dat laatste leek het meisje nog het meeste te hebben, al is haar achtergrond niet bekend verder.

Wel is de regie erg sterk en is duidelijk vanuit de Taiwanese New Wave voortgekomen. En hoewel Tsai af en toe de rust, het ritme en een fijngevoeligheid van Hou mist - vooral de motorritjes duren te kort om te hypnotiseren- maakt hij dit weer goed met een enorm goed gevoel voor kadrering en vooral het kiezen van betekenisvolle locaties. Haast achteloos staat een camera zomaar ergens op een hoekje en wordt nergens de nadruk ergens op gelegd maar krijg je precies genoeg informatie mee zodat die grootstad waar het afspeelt echt gaat leven. Of dat nu straten vol scooters zijn of het nachtleven bij neonlicht. De stad is sfeervol van zichzelf en Tsai weet hoe dit te filmen. Mooie muziek ook met een fijne mix van elektro en ambient (al ken ik dat terugkerende deuntje wel ergens van). 4,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sofia (2018) 3,5

2 februari, 20:51 uur

Ik kan hier van alles over neerpennen, maar het belangrijkste is dat ik het gewoon een fijne film vond om te zien die ook lekker wegkeek en geen moment verveelde. De speelduur vloog echt om. Vlak voor de film begon kreeg ik nog een bloedneus, maar de film liet me dat al snel redelijk makkelijk vergeten. Dan ga ik nooit een laag cijfer geven.

Niet dat de film perfect is. De film heeft even nodig erin te komen, vooral omdat we eigenlijk midden in het verhaal vallen zonder enige binding. Daarnaast vind ik tegen het eind dat er verkeerde keuzes werden gemaakt, vooral doordat de zwangerschap toch net wat anders lag. Dat was niet alleen onnodig, het maakt ook dat de film aanvoelt als 2 films die beide niet helemaal goed zijn uitgewerkt. De film zat in een afronding, maar miste nog wat. Dan komt die twist en moet men opnieuw beginnen zonder dat dat gedeelte een echt fatsoenlijke uitwerking krijgt.

Wat ik wel fijn vond was de nuance. Geen grote ruzies, emoties of uitstotingen uit de familie, maar eerder een gevoel van: 'vervelend en ronduit klote zelfs, maar we moeten doorgaan'. Dat is ook weleens fijn om te zien. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Yom Adaatou Zouli (2018) 1,5

Alternatieve titel: The Day I Lost My Shadow, 2 februari, 18:09 uur

Matige film. Het thema rond de burgeroorlog daar, die nog steeds loopt (het verhaal is van 7 jaar terug), kan best interessant zijn. Alleen kiest men in dit geval voor een klein verhaal waarin iemand zelf een beetje het gevaar op zoekt. Nu is dat inherent aan oorlog dat het gevaar overal kan liggen, maar in dit geval vind ik het zeker niet overtuigend. Het is ook niet het meest boeiende verhaal dat wordt verteld en de acteurs weten me ook niet echt te raken. Het werd zo een vrij lange zit, ondanks de redelijk geringe lengte.

Visueel ook pover. Het filter is nogal donker en er is veel kleur uit gefilterd. Nu kan dat mooi zijn, maar in dit geval is het vooral saai. Ook de omgeving helpt niet mee. Van de stad zien we weinig, de landschappen bestaan uit saaie beschutte boomrijke omgevingen waar ook weinig te zien is. Arsheed is wel een hele mooie vrouw om te zien trouwens. 1,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

How to Operate behind Enemy Lines (1943) 0,5

Alternatieve titel: Undercover: How to Operate behind Enemy Lines, 1 februari, 18:28 uur

Tijdens het kijken vroeg ik me echt af waar ik naar keek. Een soort trainingsfilm, maar echt van het slechtere amateurtoneel. Films uit de jaren 40 komen voor de kijker van nu nogal eens gedateerd en nep over, maar vergeleken hiermee zijn dat toonbeelden van zuiver realisme. Uiteraard is alles geënsceneerd, maar het voelt ook gewoon zo aan. Als bijvoorbeeld iemand voordoet dat hij een opdracht van zijn meerdere krijgt. Een beetje Opsporing Verzocht, maar dan slechter en zeer serieus bedoeld.

Nu zal er wel een kern van waarheid in zitten. Neem zo'n scène halverwege dat je als spion helemaal moet opgaan in een andere rol en niet zomaar kleine zaken uit zijn eigen leven meeneemt. Maar dat wordt letterlijk vertoond, met één of andere Amerikaanse mars die hij fluit, wat als voorbeeld dient van uit je rol vallen, en daarna een Weense wals. Daar word ik als kijker totaal niet serieus genomen zo kinderlijk. En dat gaat de hele docu door. Gortdroog verteld, visueel matig en de geluidsband is van hele povere kwaliteit. Hier kan ik echt niets goeds over kwijt. 0,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sseo-ni (2011) 4,0

Alternatieve titel: Sunny, 31 januari, 22:27 uur

Hele fijne film. Ik ben sowieso wel fan van een beetje nostalgie en dat komt in deze film goed naar voren, vooral het opgroeien en elkaar kwijt raken na je jeugd. Dat heeft iets melancholisch zonder dat dat zielig hoeft te zijn, en die snaar raakt de film precies. Visueel ook leuk. De huidige tijd met een wat luxere look, de jaren 80 veel kleurrijker. Ook de montage tussen beide tijden is leuk gedaan en de muziek is erg fijn. Verder prima geacteerd, fris door de jeugd en wisselend door de ouderen maar het voelde wel als een groepje aan en dat is prima. Dat er een aantal meisjes ook erg aantrekkelijk uitzag is mooi meegenomen. Af en toe is de humor wel wat misplaatst (die stukjes bij de privédetective passen echt niet) en er hangen wat subplotjes bij die er ook niet bij horen en maar half worden uitgewerkt, al storen ze gelukkig ook niet. 4,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Sharknado 2: The Second One (2014) 1,5

Alternatieve titel: Sharknado 2, 30 januari, 23:13 uur

Na de eerste film, die ik matig vond, toch nog deze geprobeerd of ik die iets meer kon pruimen. Nee dus. Het is camp, en geinig tot op een zekere hoogte, maar niet 90 minuten lang. Uiteindelijk is de film daarvoor van zichzelf niet sterk genoeg en leunt te veel op die éne gimmick. Af en toe is er nog wel een momentje (het moment als de New Yorkers aan het eind de wapens oppakken is enorm grappig) maar dat is te weinig om ook maar in de buurt van een voldoende te komen. En dan gaat de kwaliteit ook echt meespelen, want ook op andere vlakken is er dan niets te bewonderen. 1,5*. En hier houd ik het maar bij voor deze reeks.

» details   » naar bericht  » reageer  

Death Warrant (1990) 2,0

28 januari, 19:40 uur

Slecht, maar film wekt ook weinig irritatie op en kijkt op de achtergrond redelijk weg, bijvoorbeeld als je nog wat overhemden moet strijken. Visueel matig, slecht geacteerd maar soms ook lekker over de top waardoor het op momenten best vermakelijk is. Paar aardige moves van Van Damme en sfeertje in de gevangenis is wel oké. Alleen gen film om met volle aandacht te kijken, daarvoor is het niet interessant genoeg. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ran (1985) 3,5

Alternatieve titel: Revolt, 27 januari, 21:50 uur

Interessant verhaal met boeiende thema's om over na te denken, onder meer doordat de personages allemaal niet zwart-wit zijn. De oude heerser wordt het slachtoffer in de film, maar ergens is het ook karma want hij heeft zijn rijk met moorden en vernietiging bijeen veroverd. De schoondochter breekt de clan en wil een andere vrouw dood, maar zij zelf is eerst slachtoffer geweest. En zo zitten de meeste personages in elkaar.

Maar, de film is wat saai uitgewerkt. De film ziet er echt wel mooi uit, met slim gebruik van kleur voor elke zoon, en waar over de meeste shots echt is nagedacht, maar het is ook een wat kille film. Deels komt dat doordat een lang verhaal wordt verteld waardoor veel moet worden weggelaten, juist scènes die je als kijker moeten meenemen normaal gesproken. Veel personages nemen nu ook -lijkt het- vanuit het niets vreemde beslissingen waarin ik als kijker niet kan meegaan. Daarnaast is er ook wat licht overacteren. Niet zoveel als in de oudere films van Kurosawa, maar genoeg dat ik niet werd meegetrokken in de emotie of zelfs maar de psyche van de personages. Verder zitten er te veel scènes in dit net dat beetje zeggingskracht missen en daardoor blijf ik als kijker wat op afstand. Omgekeerd is het ritme wel heerlijk en kijken die 160 minuten, ondanks

Maar goed, die scène iets voor de helft van de film met de belegering maakt heel veel goed. Schitterend gedaan, door alle kleur er bijna uit te halen op de banieren na, maar ook het geluid te verwijderen en enkel mooie muziek erin te stoppen. Het wordt zo enorm dromerig en gruwelijk te gelijk. Veruit het beste moment van de film. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Limit of Sleeping Beauty (2017) 3,0

Alternatieve titel: リミット・オブ・スリーピング・ビューティー, 27 januari, 00:25 uur

De inhoud, het leven in een moderne grote stad van een jongmens waarin twijfel is geslopen, noem het een quarter life crisis, vind ik enorm boeiend. Alleen de uitwerking totaal niet, al is het maar dat de inhoud daardoor veel te ver op de achtergrond raakt. Dat heen en weer geslinger tussen heden en verleden, fantasie en realiteit, daar heb ik niet zoveel mee. Het zorgt er ook voor dat ik me nooit in de film kan laten meeslepen omdat ik niet weet wat ik nu zie. Ik kijk ernaar uiteindelijk, maar beleef het niet. Jammer, want visueel is de film soms echt verrukkelijk. Prachtige beelden met veel kleurtjes, lekker montage en fijne muziek en soms erg sfeervolle nachtlocaties. Dat houdt de aandacht die 90 minuten nog wel vast, net als het goede rustige spel van Sakurai. Maar dan loopt er tegelijk een stukje persoonlijkheid rond als clown, waarvan ik het mijne maar denk. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Dragon Ball Super: Broly (2018) 3,0

Alternatieve titel: Doragon Bōru Sūpā: Burorī, 26 januari, 18:18 uur

Een paar jaar terug heb ik eens de hele serie Dragonball Z herkeken, alle 276 (in de Amerikaanse versie) afleveringen. In het Engels trouwens, één van de weinige animaties waar ik gewend ben niet de originele versie te zien. Dat kon ook wel omdat ik de serie nooit heel specifiek Japans of zelfs maar Aziatisch vond aandoen. De rest van Dragon Ball heb ik nooit gezien, ook Super niet (waar kan ik die vinden?) maar voor deze film maakte dat niet uit, ondanks twee nieuwe personages die ik weleens in beeld had gezien. Enfin, deze wilde ik sowieso wel in de bios zien.

Aardig filmpje wel. Het begint allemaal rustig met een hervertelling van de planeet Vegeta om in het tweede deel dan het gevecht te hebben met enkel Goku en Vegeta aan de éne kant. Het is dus ook behoorlijk kaal gehouden, maar wel in de typische sfeer. Beetje wat flauwe humor en veel ontploffingen. Ik moet wel zeggen dat ondanks dat die voorgeschiedenis best interessant was en Broly als persoon ook nog wel (met een zekere triestheid over hem) ik toch vooral zat te wachten op het gevecht zelf. Maar dat kan ook mijn verkeerde instelling zijn geweest, ik had niet verwacht dat het z'm lange geschiedvertelling zou worden.

Visueel is het oké. Allemaal wat gedetailleerder dan in de serie maar niet heel bijzonder, ik ken anime die veel mooier is. Ook het gevecht zelf vond ik wat chaotisch getekend allemaal. Maar goed, al met al heb ik prima in de bios gezeten. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Touch of Evil (1958) 3,5

26 januari, 15:18 uur

Aardige film die ook wel wat gedateerd is, vooral in het acteerwerk en onderlinge relaties die weinig echt aanvoelen maar vooral gescript lijken te zijn - althans, dat is een beeld dat ik heb bij films van voor 1960 waar het altijd een gezellige boel is met zijn allen. Het doet weinig realistisch aan dat zo'n hoofdpersoon zo wordt betrokken bij een politiezaak. Maar allicht was dat echt die tijd, ik kan het me alleen niet voorstellen.

Vooral de regie valt op. Dat eerste shot, maar ook veel bijzondere camerahoeken, lekkere vlotte editing soms en veel muziekjes bij bepaalde personen. En visueel is het best mooi met veel diepzwarte schaduwen en als geheel op momenten ook echt sfeervol, zeker als er wat jazzy muziek bijkomt. Er is echt wel nagedacht over de film. Jammer dat het verhaal zelf niet veel voorstelt want dat boeide me nooit eigenlijk. Ik vind dit ook niet per se een film noir, daarvoor ontbreken toch te veel elementen, zowel inhoudelijk, visueel als qua sfeer. Het is wel een thriller met veel donkere fotografie, maar geen noir. Spannend wordt de film ook nergens, al hoeft dat ook niet per se. Nar boven afgerond 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

SpangaS in Actie (2015) 1,0

26 januari, 10:14 uur

Heel vroeger keek ik die serie Spangas nog wel eens. Fijne serie die redelijk naturel was en niet overdreven; prima tijdverdrijf aan het eind van de middag. Dat was dan wel de eerste seizoenen, dus veel wat de personages in deze film kende ik nog niet maar opzich maakt dat voor de film niet veel uit. Zeker als vriendengroep kan het nog wel en is dit best geloofwaardig. Je merkt dat ze op elkaar zijn ingespeeld door al tijden in een serie samen te zitten, maar als het op ander vlakken aankomt met emoties wordt het een slag minder. Zeker aan het eind gaat het veel meer die kant op en dan wordt de film ook een stuk minder. In de basis is het wel interessant, maar de uitwerking is belabberd. Er worden nog wat effecten toegevoegd, maar dat maakt het alleen maar erger en de film wordt eerder een soort duistere thriller en die sfeer past niet. En dan dat actiestuk aan het eind slaat helemaal nergens op, alsof er nog even wat spanning en sensatie in de film moest. Jammer, zo'n film (en serie) als deze moet het hebben van de onderlinge band en het leven tijdens je schooltijd, daar heeft deze film weinig mee vandoen. Dan houdt de interesse voor mij op. 1,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Out of Reach (2004) 1,0

25 januari, 22:46 uur

Zo slecht dat het leuk wordt? Voor een halfuurtje dan toch, daarna valt ook daar weinig plezier aan te beleven. Het script is al lachwekkend. Als je even bedenkt, gladde oude Amerikaan heeft penvriendrelatie met jong Pools meisje. Hoe dit überhaupt door de keuring is gekomen? Het acteerwerk is belabberd en vooral volstrekt emotieloos, en de hele film doet aan alsof die 20 jaar ouder is, zo'n goedkope b-film waar de muziek ook wat erbij hangt en op de achtergrond is weggemixt. Om over die boef van dienst nog maar te zwijgen. Visueel zit er één aardig shot in tussen een zuilengalerij en de locatie aan het eind is wel aardig, maar verder niet leuk, niet spannend en zonder geweldige actie. 1,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lady-Like (2018) 3,5

25 januari, 19:29 uur

Fijn filmpje dat steeds beter wordt. Het begon weinig interessant, maar eens de hoofdpersoon wat alleen achterblijft omdat een huisgenoot annex vriendin een vriendje heeft en alleen daar oog voor heeft, wordt de film beter. Het wordt sowieso wat boeiender om haar te volgen, maar ook met mooie sfeervolle beelden en lekkere rauwe muziek op de achtergrond. Het fijne is dat dit een film is die makkelijk plat had kunnen zijn, en ondanks wat gepraat en gelach over seks, blijft men vrij subtiel en zijn vooral de onderlinge relaties belangrijk. Dat is erg prettig en doet de film goed. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Ah-ga-ssi (2016) 4,0

Alternatieve titel: The Handmaiden, 24 januari, 20:33 uur

Een cheesy film met veel gevoel voor stijl en smaak gemaakt - ik vond hem schitterend. Een heerlijk wegkijkende film met mooie beelden en personages die ergens karikaturen zijn, maar fijn naturel en veelal redelijk ingetogen gespeeld waardoor ze toch realistisch aanvoelen. Het is ook vooral het tempo dat goed helpt. Ik heb de bioscoopversie gezien en ik heb niet het idee iets gemist te hebben. Wel was in die versie het ritme gewoon heerlijk en vlogen die 140 minuten om. De film is ook lekker afwisselend, zonder dat het daarbij vreemd aanvoelt. Dan weer erotisch, dan weer een kostuumdrama, dan weer volbloed horror. En de erotiek en de horror voel je als kijker mee, en dat hoort het ook te doen.
Het is wel dat toen hoofdstuk 2 begon ik er weer even opnieuw in moest komen, en na de eerste twist weet je dat er nog wel enkele aankomen en ook wel in welke richting die zitten. De film is daarna niet heel verrassend meer op hoofdlijnen. Maar voor het algemene beeld mag dat de pret niet drukken, 4,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Johnny English Reborn (2011) 3,0

23 januari, 22:25 uur

Wel oké dit filmpje. Lang niet elke grap slaat, vooral niet doordat Atkinson een komiek is voor een bepaalde, vooral stuntelige humor. Op die momenten is hij op zijn best, maar op andere momenten mist hij het net wel. Sommige grappen zijn ook te voorspelbaar of te gemaakt om tot die grap te komen. Maar als geheel best vermakelijk. Film keek makkelijk weg, paar geinige locaties en Pike is leuk in haar rol. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Creed II (2018) 3,0

Alternatieve titel: Creed 2, 23 januari, 19:47 uur

Geen film die ik per se wilde zien, want van de Rocky-serie ben ik geen fan en Creed vond ik een draak van een film. Maar aangezien dit het enige was dat vanmiddag draaide op m'n vrije dag toch maar erheen gegaan, en het viel me niet tegen. Zeker niet.

Elke Rocky-film heeft hetzelfde stramien. Begint lekker met een winst, dan komt de antagonist die in wedstrijd 1 de held helemaal kapot slaat, dan komt de depressie, de training en de glorie tegen diezelfde schurk van dienst. Ook het verhaal van Creed II is dus helemaal uit te tekenen en mist elke vorm van verrassing en barst van de clichés rond familie en bepaalde emoties en pogingen tot sfeer worden weinig subtiel gebracht. Zo'n Rocky die 's avonds alleen nog aan het pasta kneden is in zijn restaurant, de manier hoe hij leeft et cetera.

Maar er zitten ook best aardige momenten in. Zeker tussen Jordan (is oké) en zijn vriendin heerst echt wel chemie. De boksscènes zijn uitstekend geregisseerd, de muziek is lekker en het tempo van de film is prima. Echt verveeld heb ik me niet, ik zat prima zo twee uurtjes in m'n luie biosstoel. En dat laatste geldt toch wel. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

IO (2019) 1,0

Alternatieve titel: IO: Last on Earth, 23 januari, 12:48 uur

Vreselijk saai en langdradig. Weer zo'n typisch filmpje met een production design en thema's rond klimaat/milieuvervuiling die we inmiddels wel kennen en deze film voegt er weinig aan toe. Het ziet er allemaal wel oké uit, maar inmiddels is dit vrij bekende koek waar deze film weinig aan toevoegt. Ook het verhaal niet. Acteurs doen het maar matig en lijken te slapen en de filosofische beslommeringen konden me maar matig boeien. Slecht is de film niet, maar leek wel ellenlang te duren. 1,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Scary Movie 3 (2003) 3,5

21 januari, 19:44 uur

I just want to tell you both good luck, we're all counting on you.

Dit was de leukste grap en zegt ook veel over de film. Deel 2 zag ik niet, deel 1 vond ik vreselijk, maar voor deel 3 zit de regisseur van Airplane! en Naked Gun achter de camera en dat merk je want qua grappen lijkt het veel meer op die andere films dan op Scary Movie 1. Wat vooral nu werkt is dat de parodieën vooral behang zijn en extra leuk als je die film zelf kent maar ook zonder kennis ervan (enkele heb ik nooit gezien zoals Signs of The Ring) werken de grappen los daarvan ook.

Lang niet elke grap is even raak, maar het gaat in zo'n hoog tempo door en wordt soms zo heerlijk absurd dat er genoeg leuks in zit. Ik heb vaak genoeg hardop moeten lachen. De acteurs zijn oké en weten de grappen goed te plaatsen hoewel het nergens heel bijzonder wordt. Film duurt vrij kort en had soms best wat goede grappen meer mogen hebben, maar al met al een heerlijk tussendoortje dat eigenlijk wel meer is dan dat. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Mary Queen of Scots (2018) 2,0

20 januari, 23:37 uur

Moeilijk. Een onderhoudende film met een Ronan die de film nog net weet te redden, want verder was het een wat saaie bedoening. De kale Schotse landschappen nodigen ook niet echt uit daartoe, maar er is ook daar veel meer mee te doen. Af en toe zit er nog wel een mooi shot in waar warm zonlicht een gouden gloed geeft, maar veelal is het erg mistroostig allemaal. Dat past wel een beetje bij de sfeer, maar visueel is het saai. En dit is in de basis een kostuumdrama, maar wel in Schotland waar het allemaal wat minder protserig is, zacht gezegd. Dus ook de decors konden me niet echt bekoren.

Het verhaal zelf is nog wel interessant over de machtsstrijd met onderlinge thema's dat uiteindelijk mannen bepalen hoe de geschiedenis verloopt, ook al is een vrouw officieel de baas. Maar dat is ingekleed in veelal oninteressante scènes waar vaak ook geen tempo in zat waardoor het verhaal zelf wat naar de achtergrond verschoof. Gelukkig is daar Ronan dan nog die en zeker pit en tristesse tegelijk uitstraalt. Helaas moet zij het alleen doen. 2,0*.

p.s. Dat deze film een nominatie voor make-up heeft bij de Oscars is me een raadsel. Er zit sowieso weinig bijzonders in, maar aan het eind ziet Ronan er nog hetzelfde uit terwijl die scène heel veel jaren later speelt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Know Your Enemy: Japan (1945) 3,0

20 januari, 16:04 uur

Behoorlijke docu. Het vervelende is wel dat dit propaganda is, dus je weet nooit in hoeverre de vrij informatieve docu daadwerkelijk feitelijk juist is. Ik denk eerlijk gezegd dat hetgeen verteld wordt wel waar is, maar slechts de halve waarheid en vooral gekleurd. Maar als propaganda werkt het best. Er zit ook genoeg vaart in (Capra is wel de regisseur daarnaar) en er zitten enkele aardige ideeën in zoals de Japanse sporten en hoe dat zich zou laten zien in de Japanse strijdmacht. Aan het eind gaat de film nog wel de mist in als we 5 minuten zien met Amerikaanse troepen en hoe geweldig ze zijn. Logisch in de oorlog om dat te doen, maar het past niet in de docu en dat kost punten want het stoort. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Glass (2019) 3,5

20 januari, 10:29 uur

Heel behoorlijke film. Wat Shyamalan goed doet is een wat bevreemdend sfeertje creëren met heel haast stille subtiele muziek, weinig geluid soms sowieso en wat rare situaties, maar dat is goed. Split ken ik wel, Unbreakable niet en als ik zo de samenvatting daarvan lees miste ik wel. Vooral dat hele gedoe rond comics waarop dit gebouwd is voelt nu erg geforceerd aan en vind ik binnen deze film niet heel goed passen, al begrijp ik wel dat dat nu net uit die film kwam. Maar goed, heel erg storen doet dat niet al maakt het de film zeker niet beter. Echt heel spannend of geweldig is de film nergens, maar zij zakt ook nergens door een ondergrens.

Er zijn ook drie prima acteurs, al hebben Willis en Jackson veel minder te doen en dat is jammer, al wordt dat wel weer goedgemaakt door McAvoy die weer helemaal los mag gaan met nog meer persoonlijkheden dan in split, maar altijd in zijn rol blijft zonder overdrijven. Heel knap en goed gedaan.

Verder duur de film dik twee uur, maar het tempo is uitstekend en ik heb me eigenlijk geen seconde verveeld. Alleen het einde wordt wat gerekt omdat Shyamalan dan nog wat belangrijke zaken moet melden en dat voelde niet heel lekker, hoewel ik begrijp dat hij zo lang door ging. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Novatos (2015) 2,5

Alternatieve titel: Hazing, 19 januari, 20:47 uur

Ontgroeningen, het is iets dat ik nooit begrepen heb. Waarom zou je dat willen. Maar goed, daar kies je meestal ook zelf voor door bij een bepaalde club te gaan.

In dit geval gebeurt het in een huis op de universiteitscampus, geen idee in hoeverre dat ook echt gebeurt maar met wat research lijkt dit wel te kunnen kloppen. Niettemin was dit wel het minste onderdeel van de film, vooral door het matige acteerwerk en wat goedkope look van de film. Ook ging mijn sympathie nogal eens weg van de hoofdpersoon, omdat ik enerzijds hem wel begrijp in zijn verzet maar anderzijds zeker in het begin het allemaal wel meeviel. Doe dan gewoon lekker mee denk ik dan, dan ben je ervan af. Je gaat toch ook niet helemaal blind naar zo'n school en binnen de context van de film wordt het in ieder geval gebracht dat dit kenbaar en vrij gebruikelijk is.

Veel leuker is de centrale liefde die heel oprecht aanvoelde met fijne herkenbare momenten zoals wachten op en blij worden van berichtjes via Whatsapp. De twee hebben ook echt wel een zekere chemie. Het einde was absurd, maar op zekere manier ook wel bevredigend. 2,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Liever Verliefd (2003) 2,5

19 januari, 10:39 uur

Romcom zoals ze tegenwoordig nog steeds en veelvuldig worden gemaakt, maar in dit project zit nog wel een zekere liefde en charme, ook met al die Nederlandse muziek. Het is ergens enorm cheesy, maar wel geinig om te zien. De hoofdrolspelers zijn niet geweldig maar wel sympathiek en dit is nu wel een film waarvan de precieze afloop niet bekend is. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Johnny English (2003) 2,0

18 januari, 19:14 uur

Matige komedie. Sommige grappen werken nog wel en Atksinson is een goede komiek, maar dan wel voor andersoortige humor en met andere mimiek. Dit is veel meer iets voor Leslie Nielsen. De film is verder als kijkvoer meestal wel oké, maar omdat het nooit echt grappig wordt verlies je als kijker wel wat sneller de aandacht. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hondros (2017) 1,5

17 januari, 18:14 uur

Matig. Het is zo'n typische docu met veel pratende hoofden en wat beelden ertussen gemonteerd. Daar kan ik niet zo veel mee, zeker niet 90 minuten lang. De persoon Hondros interesseert me ook niet heel erg. Boeiender vind ik dit soort fotografen in het algemeen en de vraag wat hen bezielt en drijft om steeds het gevaar op te zoeken in oorlogsgebieden. Of meer een docu wat daar allemaal bij komt kijken, inclusief reizen, contacten zoeken, via et cetera. Dat was veel leuker geweest. Net als dat de docu zich veel meer zou hebben gefocust op één missie. Uiteraard zijn daar niet genoeg beelden van maar goed, zo'n idee kwam bij me op. De docu is redelijk informatief en er zitten af en toe aardige plaatjes in, maar zeker die foto's zie ik liever in mijn eigen tempo. Nu ging het vaak te snel voorbij. 1,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019) 2,0

Alternatieve titel: Hoe Tem Je een Draak 3, 16 januari, 20:19 uur

Matig slot van een aardige reeks. Waar de vorige twee films nog wel een fijne wat volwassenere toon hadden valt die nu vaak weg met veel kinderlijke nonsens en humor daarbij die ook mis slaat. Het schuurt ook met de stukken die wel wat duisterder zijn en lijken gewoon niet echt bij de film te horen.
De plot is enorm dun en lijkt eerder een kapstok om enkele langgerekte scènes in te voegen waar de animatoren helemaal los konden gaan met mooie wolkenpartijen of een lichtgevende ruimte. En die scènes duren maar en duren maar, maar dat geeft wel een zeker kijkplezier en rust. Jammer bijna dat er nog plot in zit, want door die andere scènes blijft er weinig tijd over. Aan het eind komt de onvermijdelijke gevangenneming van de Night Fury, 1 minuut later begint de tegenaanval en nog eens 5 later is het alweer voorbij. En in dat tempo zonder verder uitdieping gaat de hele film. Had dan de plot losgelaten en je gericht op de sfeer en relatie tussen mens en draak met meer van die lange scènes zoals net beschreven, dan was de film een stuk beter geweest. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Revenger (2019) 2,0

Alternatieve titel: 리벤져, 15 januari, 22:05 uur

Een beetje lauwe film. Wel wat vechtscènes, maar lang niet zo hard of bloedig als pakweg The Raid. Die laatste is overigens wel steeds meer een blauwdruk voor zulke films, deze is meer een The Raid of een eiland.
Veel stukken die gewoon stilvallen en zeker de hoofdrolspeler is een matig acteur en wist mij niet in te pakken. Sommige gevechten en shots zien er wel aardig uit, ook de muziek is behoorlijk, maar het is soms ook een wat rare film met rare personages. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Darjeeling Limited (2007) 2,5

13 januari, 23:11 uur

Film die voor mij maar niet echt leuk wilde worden en nergens wilde ontbranden. Ik zie wel wat Anderson probeerde, maar de uitwerking is matig. Een vrij serieuze prent met iets te veel quasi-lolligheden tussendoor waardoor ik de film niet wilde geloven. Ook de 3 acteurs vond ik maar wat vervelend en kon nooit meegaan in hun reis, laat staan dat ik ze als broers zag.
Enkele scènes, vooral met fijne muziek uit de jaren 60, waren wel erg mooi. Ook visueel is het allemaal wel oké en echt vervelen deed de film niet. Maar verder deed die ook niets. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) 4,0

Alternatieve titel: Spider-Man: Een Nieuw Universum, 13 januari, 13:07 uur

Heerlijke film. Goed tempo, een leuke versie op Spider-Man en met een enorm plezier ook ingesproken. De stemmen passen ook allemaal goed maar aan alles voel je dat men dit met liefde heeft gedaan. Er zit genoeg humor is, zeker richting het einde wordt dat steeds sterker en vooral de absurditeit neemt toe, maar wel het soort waar ik van houd. Verder goede muziek en zelfs een mooie eindgeneriek.

Visueel ook erg fijn. Heel veel stijlen door elkaar die toch heel knap passen, waarschijnlijk doordat het zo'n mengelmoes is. Maar het soms schetsmatige is mooi om te zien en past toch goed bij andere heel gedetailleerde stukken. New York ziet er mooi en sfeervol uit en vooral het kleurgebruik valt op. Zeker aan het eind als het één grote LSD-orgie wordt maar nergens kitscherig of chaotisch, het is gewoon heerlijk vrolijke actie. Op emotioneel vlak vond ik het niet altijd even meeslepend. Daarvoor ontbrak wat diepgang en vooral originaliteit, maar het is wel een heerlijk stuk bioscoopvermaak geworden. 4,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Rip Tide (2017) 2,5

12 januari, 23:53 uur

Niet eens onaardig. Ook niet bepaald goed te noemen, maar met het heerlijke No-Worries-sfeertje van Australië is dit lange tijd best lekker weg te kijken. Leuk gespeeld wel, relaxed en de film doet lange tijd weinig fout. Jammer alleen van het laatste kwartier waar alle eindjes nog worden worden geknoopt en er nog een bak clichés wordt uitgestrooid waar je misselijk van wordt. Daarom net de verkeerde kant van de streep. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Legend of Hercules (2014) 1,0

12 januari, 21:44 uur

Gewoon slecht. Lelijke cgi. Saai verhaal. Matig geacteerd en een hoofdpersoon zonder enige vorm van charisma. Al met al een dood beestje wat eerder wat simpel productiewerk lijkt. Het enige aardige is dat het verhaal niet om de twaalf werken of andere bekendere gedeeltes van de mythe draait. Al klopt verder de helft van het verhaal niet en echt boeiend is het ook niet. Maar ik heb geen zin in de laagste score. 1,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Favourite (2018) 3,5

12 januari, 20:27 uur

Goede film, mooie film, leuke film, maar ook één die nergens excelleert en nergens echt ontbrandt. Er smeult van alles in de verhoudingen tussen de drie vrouwen maar Lanthimos lijkt niet helemaal te weten hoever hij dit mag doortrekken. De vonk slaat maar niet in. De film is op momenten een komedie zonder dat je echt moet lachen, hoogstens een constante flauwe glimlach. Dat had best scherper gemogen. En ook op emotioneel vlak pakt de film me niet volledig.

Dat maakt niet dat ik me niet vermaakt heb. Het tempo is prima, de sets (ook op locatie naar ik vernam) zijn mooi en protserig maar wel met smaak gemaakt. De drie actrices zijn elk op hun eigen manier geweldig. Weisz lekker onderkoeld, Colman heeft de moeilijkste rol en weet geloofwaardig te blijven als ietwat gekke maar ook trieste koningin en Stone steelt voor mij de show hier als meest geniepige. Ook hun onderlinge relaties zijn complementair en samen maken ze er echt een geheel van. Haal er één weg en de balans is zoek. Wat daarbij helpt is het moderne script waardoor je als kijker van nu je beter kan verplaatsen in hun psyches, en daar moet de film het van hebben. Verder opvallend camerawerk met die visooglens hoewel die beelden vooral op zichzelf staan en niet echt het verhaal ondersteunen, maar het ziet er wel leuk uit. 3,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Mannenharten 2 (2015) 1,5

12 januari, 11:26 uur

Blijkbaar is dit een vervolg op deel 1, las ik later. Ik dacht gewoon dat dit eenzelfde soort film was met nieuwe personen. Er is me echter van die eerste film echt niets bijgebleven dan. Volstrekt inwisselbare personages dus en dit vervolg is dan ook niet veel beter. Allen problemen in de liefde en aan het eind is alles pais en vree. De acteurs kunnen er verder ook weinig mee, al kan ik Schuurmans altijd wel goed hebben. In ieder geval geen moment dat het me kon boeien. Ach, visueel was het wel oké en de film stoorde me niet. Zelfs Atsma irriteerde niet. Dus ik ga niet voor de laagste scores.1,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Gojira: Hoshi Wo Kû Mono (2018) 2,5

Alternatieve titel: Godzilla: The Planet Eater, 9 januari, 23:10 uur

Iets beter dan het tweede deel omdat het tempo wat beter is waardoor het nooit echt saai wordt en af en toe worden er filosofisch interessante dingen gezegd, maar verder is het ook een heleboel vaag geneuzel en weer weinig actie. Tegen het eind wordt het wat meer, maar inderdaad nog steeds statisch. Zo kijk je 15 minuten naar een stilstaande Godzilla die gebeten wordt door King Ghidorah en dat is het. Jammer, want in deze wereld had veel meer gezeten. En aan het eind ontploft Godzilla? Anders snap ik dat niet. 2,5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Metéora (2012) 2,0

9 januari, 19:17 uur

Een goede film, maar tergend traag en die wist mij helaas nooit te grijpen. Veel statische shots die ook niet heel mooi zijn, ondanks dat de omgeving wel mooi is. Het lijkt ook wel of er een extra donker filter voor zit. Zo keek ik plichtmatig de film uit zonder dat het me maar ergens begon te boeien. Die animaties tussendoor in die oude stijl zijn niet onaardig, maar vond ik qua toon niet passen bij de rest van de film. 2,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Vägen Tillbaka (2017) 2,5

Alternatieve titel: Breaking the Cycle, 9 januari, 11:03 uur

Aardige docu die en redelijk beeld geeft van het verschil in gevangenissen, zoals ze horen te zijn en een variant op een Landal Vakantiepark Deluxe maar met tralies. Alleen jammer dat men nooit heel erg de diepte in gaat of met statistieken komt welke van die 2 nu beter werkt. Dat had het geheel een stuk interessanter kunnen maken. Bovendien lijkt dit in beide gevangenissen ook alleen de vriendelijke nette gevangenen tonen en een positief beeld, dat lijkt me wat eenzijdig. 2,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

American Ultra (2015) 3,0

6 januari, 20:24 uur

Film gaat nergens over, maar vermaakt wel. Typisch zo'n film die ook nergens echt leuk is, echt grappig, echt spectaculair of ook maar ergens iets bijzonders doet, maar als geheel kijkt dit op een luie bankavond best lekker weg. Met plezier gespeeld en zichzelf bewust van zijn onzinnigheid, dan red je het al snel bij mij. Eisenberg is prima zelfs, Stewart goed gecast en aan het eind met die vuurwerkscène ziet het er zelfs nog mooi uit. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Saui Chanmi (2018) 1,5

Alternatieve titel: Hymn of Death, 6 januari, 10:00 uur

Het lijkt wel of deze miniserie per aflevering meer budget kreeg. Speelt de eerste aflevering alleen in kale ruimtes waar je enkel vaag studiolicht door ramen ziet schijnen, dan is het laatste deel een stuk opener en gaat de film ook naar buiten en zie je de wereld van toen, althans toch een beetje. Maar nog steeds merk je dat er weinig budget was dus die tijdsperiode gaat nooit echt leven.
Nu gaat het vooral om een centraal koppel, maar omdat de film nogal fragmentarisch is gaat die nooit meelevend worden, ondanks de 3 uur die de film duurt. Het is dat je zo'n serie in drieën kan kijken en dus niet 180 minuten aaneen, maar het is wel een slepend ding soms. Acteerwerk is ook maar zozo. Af en toe losse mooie momenten geven nog enige punten, maar kunnen te geheel ook niet redden. 1,5*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Like Crazy (2011) 3,0

1 januari, 22:02 uur

Film ziet er mooi uit. Fijn dromerig met enorm sterk gebruik van jump cuts en soms leuke ideetjes van de regisseur. Ook een fijn sfeertje en een prettige soundtrack. De film verveelde zeer beslist niet.

Maar ik geloofde de relatie niet. Hoewel beide acteurs los erg goed en fijn naturel acteren en goed emotie overbrengen vind ik hen samen geen enkele chemie hebben. Enkel helemaal in het begin met een soort van eerste afspraakje en de onwennigheid daarbij, enorm sterk en herkenbaar. Maar eenmaal als de liefde is opgebloeid voel je dat niet. Verder is de film te gescript. De reden dat Jones geen visum kan krijgen is gewoon dom van haar, geen idee waarom Yelchin niet gewoon in Londen gaat wonen en ook die andere relaties passen niet helemaal. Ergens lijkt me dit nog wel een gevalletje dat ze niet met en niet zonder elkaar kunnen, maar ja, dat ze niet zonder elkaar kunnen wordt dus niet invoelbaar gemaakt. Dan kan Ste* hierboven nog zo duidelijk beschrijven waarom die eindscène mooi is (en ik zag dat ook wel wat Doremus bedoelde) maar het is nooit gelukt dat echt over te brengen als beleving. 3,0*.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gekijouban Poketto Monsutâ: Kimi ni Kimeta! (2017) 1,0

Alternatieve titel: Pokémon the Movie 20: I Choose You!, 1 januari, 16:25 uur

Heel matig. Het eerste halfuur is vooral een hervertelling van het halve eerste seizoen. Dat maakt dat het enorm snel is en eerder een samenvatting is dan een echt verteld verhaal. Binding met personages, ook al heb ik heel wat tijd in Pokémon zitten, is daardoor nihil. Dan speelt ook mee dat enkele personages wel wat anders zijn dan in de serie die me nu helemaal niets doen. En verder zitten ook scènes letterlijk hetzelfde in waarvan ik me vooral afvroeg waarom dit gedaan is.
Daarna krijgt de film wat meer focus maar nog steeds wordt alles heel snel afgewerkt. Visueel soms wel aardig, maar vaak ook lelijk als de computer te duidelijk wordt gebruikt. Het is dat er wat nostalgie zit dus ik geef niet de laagste score. 1,0*.

» details   » naar bericht  » reageer