menu

The Sting (1973)

mijn stem
3,79 (1104)
1104 stemmen

Verenigde Staten
Misdaad / Komedie
129 minuten

geregisseerd door George Roy Hill
met Paul Newman, Robert Redford en Robert Shaw

Als een wederzijdse vriend vermoord wordt door een maffiabaas, proberen twee beroepsoplichters, een oudere ervaren Henry en de jonge Johnny, dit te vergelden door een groots opgezet plan.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=gpyIac0zg8I

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Sergio Leone
3,5
Bovengemiddelde misdaadkomedie.

Het verhaal begint pas écht wanneer Newman ten tonele verschijnt. Wat volgt is een uur topvermaak. Het tempo ligt redelijk hoog, de situaties zijn komisch maar tegelijkertijd ook spannend.
Helaas volgt er na de eerste keer Lonnegan te hebben opgelicht met de "paardenrace" een platte periode. De scherpte neemt af, Newman wordt wat naar de achtergrond verdreven en er wordt getracht wat drama in het verhaal te stoppen - iets wat m.i. niet nodig was.
De uiteindelijke zwendel is mij iets te gemakkelijk. Henry die Hooker zo snel neerschiet? Ik geloofde het niet.

Robert Redford is oké, maar het is Paul Newman die de show steelt. Hij ziet er ook zo geweldig uit met dat snorretje en die hoed.
Robert Shaw zet een idiote en weinig geloofwaardige badguy neer.

Een groot pluspunt aan The Sting is de sfeer die het uitademt. De jaren 30 worden goed in beeld gebracht door de geloofwaardige decors en de puike aankleding. Dat in combinatie met het klassieke pianodeuntje zorgt voor een geslaagde afwerking.

3,5

avatar van qeynes
5,0
Wat een heerlijke film! Geweldig

4,0
Goeie heist/misdaad film, die werkelijk weet mee te slepen en te boeien! Een tikkeltje gedateerd misschien, maar spannend is ie zeker!

avatar van K. V.
4,0
De film is redelijk opvallend qua stijl: Hij bestaat uit verschillende hoofdstukken, ook de muziek is erg opvallend, redelijk veel pianomuziek, met het heel bekende liedje The Entertainer, dit maakte de film wel luchtig.
Het verhaal was origineel en verveelde ook niet. Ook de cast was goed op dreef.
Voor de rest verveelde de film niet en ook de speelduur was ondanks dat hij toch zo'n 124min duurt, niet te lang.
Wie een film over zwendel en oplichterij wil zien, is hier aan het goeie adres.

avatar van El  Loco
4,5
The name's Lonnegan! Doyle Lonnegan! You're gonna remember that name or you're gonna get yourself a new game! You follow?

Ergens in september maakte ik voor het eerst kennis met regisseur George Roy Hill en het duo Redford - Newman dankzij de film Butch Cassidy and The Sundance Kid. Ik was vrijwel meteen onder de indruk van die film, maar vooral van dat geweldig duo Redford - Newman. The Sting heeft een tijdje op zich laten wachten, maar gelukkig heb ik hem dit weekend eindelijk kunnen aanschouwen en ik heb er echt van genoten.

Het begint eigenlijk al met dat heerlijk deuntje dat we in de intro te horen krijgen. Ik weet niet hoe vaak dat deuntje nog terugkeerde in de film, maar hij bleef wel heel de tijd in mijn hoofd afspelen. Het is nog maar de tweede film van Hill die ik heb gezien en daar zou toch verandering in moeten komen, want sfeer scheppen kan hij echt wel. De ’30 worden hier erg mooi neergezet en de decors zoals de gokhal zien er prachtig uit. Ook op gebied van het verhaal valt er heel wat plezier te beleven. Ik ben sowieso wel te vinden voor films waar grote oplichterijen op touw worden gezet ( Oceans Eleven vind ik ook zo’n geweldige film) en deze film weet dat dan ook nog eens op een erg vermakelijke manier te brengen. Het einde is misschien niet zo’n grote verrassing meer, want het was al van in het begin duidelijk dat Lonnegan op één of andere manier zou worden opgelicht. Alleen de manier waarop ze de Sting gingen afwerken was nog de vraag, maar eigenlijk doet dat helemaal geen afbreuk aan de film want er wordt gewoon heerlijk opgebouwd naar de grote slag. Één van de hoogtepunten van de film is zonder enige twijfel het pokerspel op de trein, maar ook het trucje in het begin van de film mag zeker niet vergeten worden.

Natuurlijk zou The Sting niet helemaal hetzelfde zijn zonder het geweldig duo Robert Redford en Paul Newman. In Butch Cassidy and The Sundance Kid vond ik ze allebei fantastisch spelen en hier doen ze dat nog eens over. Alhoewel, ze doen het als duo toch minder dan in Butch Cassidy and The Sundance Kid waar het samenspel tussen de twee beter was. Als duo komen ze duidelijk minder goed uit de verf, maar dat houdt hen niet tegen om afzonderlijk geweldige prestaties neer te zetten. De jongere Robert Redford doet dat op een guitige en speelse wijze en Paul Newman doet dat op een rustigere manier als het brein achter de Sting. Redford steekt er toch bovenuit net zoals in die andere film, omdat hij nu eenmaal het vaakst in beeld is. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar hij deed me vaak denken aan Brad Pitt. Paul Newman mag dan wel iets meer op de achtergrond acteren, toch heeft hij ook zijn moment de gloire wanneer hij het pokerspel moet spelen tegen Lonnegan. Echt heerlijk om te zien hoe hij als zatlap binnenkomt en dan ook nog eens weet te winnen door op een meesterlijke wijze vals te spelen. Schitterende acteerprestaties van die twee, maar er is nog één iemand die zeker niet hoeft onder te doen. Robert Shaw zet hier ook een uitmuntende prestatie neer als de criminele bankdirecteur Doyle Lonnegan. Hij is prima gecast voor deze rol, want hij heeft echt de smoel om zulke rol te spelen. Voor de rest worden alle bijrolletjes naar behoren ingevuld, maar het is duidelijk dat deze drie mannen de show stelen.

The Sting is een zalige film geworden zoals ik wel had verwacht nadat ik Butch Cassidy and The Sundance Kid had gezien. Het einde waar de slag wordt binnengehaald mag dan wel geen grote verrassing meer zijn, de sfeer, de opbouw en de geweldige prestaties van Newman, Redford en Shaw maken er een uitstekende film van. Toch vind ik Butch Cassidy and The Sundance Kid net een tikkeltje beter.

4.5*

avatar van stinissen
3,5
stinissen (crew)
ZDF (The Sting, zaterdag 21 april, 0:20 uur)

avatar van Jesper187
4,0
stinissen schreef:
ZDF (The Sting, zaterdag 21 april, 0:20 uur)

Zal wel nagesynchroniseerd zijn of niet? Mijn vader wilde deze nog steeds een keer opnieuw zien, omdat hij hem destijds als 13 jarig jongetje in de bios zag. Ik kijk dus nog steeds uit naar de dag dat deze een keer wordt uitgezonden. Nasynchronisatie vind ik alleen een beetje een afknapper.

avatar van MatthijsGr00t
4,5
The Sting van George Roy Hill is een ijzersterke film in zijn genre. De film boeit de gehele speelduur en was voorbij voordat ik er erg in had. Dat geeft wel aan dat ik volledig in het verhaal ben meegesleurd. Het verhaal is qua opzet erg simpel maar ijzersterk uitgevoerd. Dit komt door het fijne sfeertje wat werd neergezet met lekkere muziek en natuurlijk het meer dan overtuigende acteerwerk van zowel Paul Newman als Robert Redford. Beide acteurs worden veel geroemd om hun acteerprestaties in deze film en wat mij betreft is dat terecht.

Aanrader! 4,5*

avatar van PaulieWalnuts
3,5
Goede film, met name door de sterren Redford, Shaw en Newman. Die Robert Shaw blijft me toch verbazen. Wat een geweldige acteur was dat. Jammer dat hij maar 51 werd!
De lol die de zwendelaars beleven in het opzetten en uitvoeren van de 'con' wordt goed overgebracht op de kijker. De film kijkt hierdoor erg lekker weg en voelt als een spannend jongensboek. Het verhaal is echter vrij standaard en voorspelbaar. Ook miste ik een aantal echt spannende scènes. De film bleef daardoor, ik wil niet zeggen 'oppervlakkig', maar wel enigszins braaf. De film eindigde als een nachtkaars.

Al met al toch zeker een dikke voldoende.

avatar van Boneka
4,0
Ik had de film ooit een keer gezien, maar moest wachten tot de bewuste laatste scene in beeld kwam. Dus zoveel indruk had deze film mij destijds niet gemaakt. Moet zeggen, het is geen echte cliffhanger, maar ik vind het toch een zeer geslaagde film. Het plot heeft een mooie opbouw zit goed in elkaar en ademt een heerlijke sfeer uit. Typetjes zijn goed vertolkt met als uitblinker Paul Newman. Overigens vind ik Robert Shaw ook heel verdienstelijk. Hij heeft betere films gemaakt, maar zijn dreigende ogen blijven inspireren. Het eindplot is heerlijk en verrassend. De muziekkeuze is leuk past niet in de jaren 30 maar begin 1900, maar is desalniettemin aangenaam. Daardoor wordt de film die best wel spannend is geen echte misdaadfilm maar met een halve knipoog. De rol van Robert Shaw had anders grimmiger neergezet kunnen worden. Overigens hij had de rol bijna niet gehad, vanwege zijn handbalactiviteiten. Daardoor had hij een gekneusde enkel. Dit was dus niet gespeeld! Leuk!

Ik vind de film zeker niet voorspelbaar. We zijn immers allemaal opgelicht. Was maar een dingetje dat ik voorspelbaar vond. Het papiertje in de deur. Daar kon je op wachten. Anyway vermakelijke film!

avatar van FilmProduction
Heb de film ongeveer een half jaar geleden samen met Dog Day Afternoon gekocht en het is er bij beide films nog niet van gekomen om ze te kijken, dus kan ik er mijn mening ook nog niet over geven. Ik heb er wel hoge verwachtingen over en ik vraag me af of ik hem als misdaadfilm moet bekijken of toch meer als een komedie. Mijn stem volgt nog.

avatar van Theunissen
3,5
Is nu na 40 jaar natuurlijk aardig gedateerd, maar als klein jochie vond ik dit vroeger gewoon een leuke en spannende (met name het einde) Misdaad / Komedie met prima rollen van Paul Newman en Robert Redford (leuke chemie was er tussen beiden). Het verhaal zit gewoon leuk in elkaar en hetzelfde geldt voor de uitvoering. De film wordt zo nu en dan nog wel eens uitgezonden op TV maar dan vooral op buitenlandse zenders. Ik heb hem meen ik destijds (ergens eind jaren 70) gezien op een Duitse zender. De Duitse zenders (ARD en ZDF) waren toen (jaren 70) vooral de zenders waarop regelmatig films te zien waren. Nu kijk ik nog met hoge uitzondering naar die zenders.

avatar van Tarkus
3,5
Klassieker met topacteurs Newman en Redford.
Nu komt de film wellicht wat traag over maar het is een blijft een zeer goede prent waar ik toch wel plezier aan heb beleefd.
Toch blijft het eerder een komedie dan een pure misdaadprent, en het is dan ook beter dat je hem in het opzicht van komedie bekijkt.

avatar van PSV.
5,0
Deze klassieker moet in me top 10 , maar weet niet voor welke film

avatar van de grunt
3,5
PSV. schreef:
Deze klassieker moet in me top 10 , maar weet niet voor welke film


LOTR

avatar van de grunt
3,5
Loki87 schreef:
Oceans eleven is de rioolversie van deze film.


mooi gezegd

avatar van gauke
4,0
Een nostalgische klassieker met een goed verhaal, uitstekende dialogen en een cast die op scherp stond. Een onderhoudende, ontspannen, sluwe, geromantiseerde misdaadkomedie met de nodige humor, waarin kleine oplichters het opnemen tegen een grote maffiabaas. De jaren dertig decors zijn prachtig gefabriceerd, een tijd waarin de depressie vooral zijn stempel drukte op de lagere klasse. In tachtig jaar is er weinig veranderd.

avatar van missl
3,5
Verhaal over boeven die alles op alles zetten om mensen af te zetten. Ik heb me er wel mee vermaakt. En Redford was wel een knapperd vroeger.

avatar van dvdfreak123
3,5
Toch weer goede vermakelijke film met het duo Newman en Redford. Soundtrack was trouwens ook zeer goed dat pianodeuntje. Film is luchtig en verveeld nergens. Op het einde had ik niet verwacht we zijn als kijker eigenlijk ook beetje opgelicht

avatar van JeroenFR08
4,0
Een die ik al lang op mn lijst had.

Film die niet echt een heel hoog niveau haalt. Maar wel uitblinkt op enkele gebieden. Sfeer om van te genieten, de muziek is echt geweldig. De decors, kostuums, alles is piekfijn verzorgd. Sfeervolle films werken vaak goed bij mij. Verhaal dan, dat ik toch ook wel sterk en origineel vind.

Dan de punten die opzich goed zijn, maar niet geweldig. Degelijk is het beste woord voor bijvoorbeeld het acteerwerk. Het is goed, maar word nergens echt memorabel. De regie mocht er dan wel weer zijn van Hill. Zoals eerder gezegd schept hij zeker veel sfeer, alleen de verdelingen in hoofdstukken heb ik een dubbel gevoel bij, enerzijds: ergens briljant, waar weet ik niet. Maar anderzijds pakt het toch niet helemaal.

Gewoon goed, maar aangezien ik betere misdaadfilms gezien heb, toch een 4*. Al kun je deze puur doordat hij veel verschilt met een Godfather of Goodfellas, er ook weer niet heel best mee vergelijken. Hij pakte gewoonweg iets minder dan de andere misdaadfilms die ik goed vind.

Basta

avatar van brawljeff
Staat nu op de Nederlandse Netflix!

avatar van 93.9
4,0
Netflix

avatar van Insignificance
3,5
Alhoewel er een jacht gaande is en de trekker wel eens wordt overgehaald, een caper filmpje dat min of meer onbezorgd en vrolijk z'n gangetje gaat. Daar hoort natuurlijk een groots opgezet, bijna dwaas plan bij. Zo mag je deze long con wel noemen. Jammer dat wanneer Hill het vlot wil laten overkomen, dat wat muf overkomt. Overgangetjes en dergelijke, à la, het is vooral de jolige muziek die met enige regelmaat een grote spelbreker vormt.

Daar staat tegenover dat de film nergens zeurt en Hill het vrijwel steevast in z'n vooruit heeft staan. Wat dat aangaat een keurig scenario en als het daar niet op leunt, dan doet het dat wel op de cast. Newman en Redford uiteraard, maar ook Shaw is hier al in vorm en Durning doet het aardig als ijzervreter. Levert al met al best wat leuks op, dat met de schilder en het pokerpotje in de trein bijvoorbeeld. Het slot valt ook helemaal in het pulletje.

4,0
De enige reden dat deze film de absolute top niet bereikt is dat het binnen het conventionele vaarwater blijft. Misschien hoort dat bij een film als deze ook wel zo, doch hadden enkele briljante ingevingen niet misstaan. Het einde bijvoorbeeld, waarmee de feel good sfeer nog maar eens wordt benadrukt. Want de film kende wel degelijk zijn wrange momentjes, waarbij er vakkundig werd geswitcht naar een naargeestige ondertoon. Verder hadden er wel een paar mooiere vrouwelijke exemplaren uitgekozen mogen worden.

4,0
Gangsterkomedie van de beste soort met een uitstekende Robert Redford (verdiende misschien wel de achtste Oscar in deze film), zonder hierbij de andere goede acts tekort te doen.
Prima verhaal, keurig en duidelijk gebracht en knap origineel in schuifkes verdeeld.
Spanning (cfr het pokeren) en zeker genietbaar zijn de kleuren en de muziek.

4,0
Een goede en leuke misdaadfilm. Een 4,0

avatar van royals
5,0
Eén van de beste films allertijden. En erg invloedrijk.

avatar van arno74
3,0
Wel aardig, maar de redenen van de status van deze film ontgaan mij volledig. Het begin is maar moeizaam, pas na een minuut of 45, als ze eenmaal in de trein zitten en het kaartspelletje begint, wordt het interessant. Acteerwerk is prima, en het verhaal is wel aardig, maar bij gebrek aan andere opvallende kwaliteiten zat ik de hele tijd te wachten op die enorme twist die de score dan zou rechtvaardigen, maar die kwam niet... Het is allemaal behoorlijk rechttoe-rechtaan en het verloop laat zich redelijk raden. Ook de geloofwaardigheid is niet zo sterk als wordt beweerd.

Dus voor mij een beetje een raadsel wat hier nou zo geweldig aan is. Een kleine 3*

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Ik volg arno74. Ook ik begrijp de status van de The sting niet helemaal. Aardige film met een uitstekende Paul Newman en Robert Redford, maar meer ook niet. Mogelijks ben ik minder fan van het genre misdaad in combinatie met komedie waardoor ik moeite heb om het allemaal met een korreltje zout te nemen. The sting is zeker geen slechte film, maar een wow-effect had ik er ook niet van.

Uiteraard zijn de acteerprestaties op niveau en ook de leuke deuntjes zijn best fijn. Het plot is eenvoudig en voorspelbaar en wordt nergens genieus. Sfeer en decor zijn echter wel op niveau.

avatar van clubsport
3,5
goeie zwendel film met een heerlijke Paul Newman waarin de poker trein scene wel een beetje het hoogtepunt van de film is .
Robert redford is het meest in beeld en doet het leuk en Robert shaw is goed gecast als de slechterik .

avatar van IH88
4,0
“Not only are you a cheat, you're a gutless cheat as well.”

Uitstekende film waarin Redford en Newman weer eens laten zien wat voor geweldige acteurs het zijn. Het plot lijkt in eerst instantie ingewikkeld in elkaar te steken, maar dat valt uiteindelijk wel mee en het is vooral zeer vermakelijk om te volgen hoe het plan van Redford en Newman zich langzaam ontvouwd. Met de nodige twists.

Een andere grote kracht van The Sting is de fantastische production design, waardoor je jezelf echt even in de jaren 30 waant. De sets, de auto's, de kleren etc. Allemaal geweldig gedaan. Shaw doet het ook goed als gangster, hoewel hij geen moment de indruk wekt een partij te zijn voor vooral Newman. The Sting is dan ook vooral een luchtige en vlotte actiekomedie met wat dramatische momenten.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:59 uur

geplaatst: vandaag om 19:59 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.