menu

Jaws (1975)

mijn stem
3,70 (3534)
3534 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Horror
124 minuten

geregisseerd door Steven Spielberg
met Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=8KxiYWYY3Kw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Left4Dead
3,5
Maar weer eens bekeken en ik merk dat ik hem steeds beter begin te vinden. Acteerwerk van de mannen op de boot is van kwaliteit. Richard Dreyfuss doet het heel erg prima hier, dat die man zo in de komedie is beland destijds verbaast me. 3.5** een 7,5/10

avatar van witboek
3,5
Een goede klassieker, die voor mij toch nog aanspreekt. Ik moet eerlijk toegeven dat de jaren 70 altijd aangenaam is om te zien en vooral dan in de films.

avatar van Chainsaw
5,0
Chainsaw (moderator)
Op een groot scherm op het strand - uiteraard de perfecte plek voor een film als dit - kwam ik erachter dat ik Jaws eigenlijk nooit écht goed had gezien. Uiteraard kende ik merendeel van de film, de meest iconische one-liners en sequenties zijn bij iedere filmfan wel bekend. En ik weet nog als de dag van gisteren dat ik als kleine jongen stiekem met mijn oudere zus meekeek en me rotschrok toen Richard Dreyfuss het hoofd van Ben Gardner ontdekt onder water. Nu had ik eindelijk de kans om Jaws eens echt op het grote scherm te zien. Voeten in het zand en het geluid van kabbelend water op de achtergrond.

En ik heb genoten. Vanaf de beklemmende openingsscène tot de adrenalineverhogende climax zat ik aan het scherm gekluisterd. Waar de meeste haaienfilms vooral lompe monsterfilms zijn, meestal lachwekkender dan eng, daar is Jaws stijlvol en inhoudelijk enorm sterk. Hoe geestig is het dat juist door het falen van de techniek men zo'n sterke film heeft weten neer te zetten, doordat je het monster bijna niet ziet. Nog steeds wordt Jaws aangehaald vanwege zijn ijzersterke opbouw en het is duidelijk waarom. Als kleine jongen wilde ik vooral de haai in actie zien, maar het viel me nu op dat juist de scènes zonder haai fantastisch werken. De kleine momenten als Brody en zijn zoontje aan tafel, de rouwende moeder die Brody confronteert of de geweldige sequentie van Brody, Hooper en Quint op de boot bij avond. De dialogen en het spel zijn fenomenaal. Wat dat betreft doet deze ogenschijnlijk simpele horror het beter op al die vlakken dan welk hoogstaand drama dan ook. Zeer onder de indruk.

5 sterren.

4,0
Super gemaakte film, alles is perfect en een mooie sfeer en dan te bedenken dat hij van 1975 is , al zo vaak gezien, maar blijft nog steeds goed en spannend.. Beste haaien film voor mij .

avatar van royals
Ik kan best snappen dat deze film toen die uit kwam een behoorlijk hype was. Maar als ik de film nu zie dan gebeurt er vrij weinig. Ik zie alleen vooral de boot en de haai onder water en soms boven komen drijven. Verder een aantal spannende momenten maar dat is niet genoeg om het boeiend te houden. De film moet het vooral hebben van de mooi gemaakte mechanische haai en schrikmomenten. Bovendien heeft deze film alleen maar negatieve conseuqenties opgeleverd. Vooral voor de haaienvangst.

avatar van Alathir
4,0
Jaws, eerste keer dat ik hem zie. Natuurlijk 20 jaar voor mijn tijd, maar nog steeds de moeite. Erg boeiend filmpje, zeker in het eerste uur heb ik me geen seconde verveeld. Roy Schneider speelt voortreffelijk. Enkel de rol van Quint (Robert Shaw) vond ik niet zo super, beetje te veel gezever soms, dat had iets korter gemogen. Natuurlijk is de tafelscène op de boot wel leuk, maar daarvoor is het toch een beetje langdradig. Ook een enorm goed schrikmoment in het eerste uur met dat hoofd in de boot. In het begin zien we ook weinig van de haai, dat was zowat het enigste waaraan ik me stoorde, maar naarmate de film vorderde kwam deze gelukkig steeds meer in beeld. Goede klassieker!

avatar van Left4Dead
3,5
Alathir schreef:
In het begin zien we ook weinig van de haai, dat was zowat het enigste waaraan ik me stoorde, maar naarmate de film vorderde kwam deze gelukkig steeds meer in beeld.


Ze hadden veel pech met de mechanische haai tijdens de eerste periode filmen. Daardoor moesten ze improviseren, later hadden ze de problemen opgelost en konden ze volgens het script gaan shooten.

avatar van Alathir
4,0
Left4Dead, ah ok wist ik niet. Dat verklaart natuurlijk veel, thanks!

avatar van De Knip
4,5
royals schreef:
Ik kan best snappen dat deze film toen die uit kwam een behoorlijk hype was. Maar als ik de film nu zie dan gebeurt er vrij weinig. Ik zie alleen vooral de boot en de haai onder water en soms boven komen drijven. Verder een aantal spannende momenten maar dat is niet genoeg om het boeiend te houden. De film moet het vooral hebben van de mooi gemaakte mechanische haai en schrikmomenten. Bovendien heeft deze film alleen maar negatieve conseuqenties opgeleverd. Vooral voor de haaienvangst.


Als je deze film alleen maar voor actie scenes wilt zien, ben ga je toch lekker die andere haaienfilms zien....Deze film moet het juist van de spanning, verhaallijn en prima acteerprestaties hebben. Dreyfuss en Scheider hebben hun carrière aan deze film te danken. Geloof ook dat ene Spielberg het wel aardig in elkaar heeft gezet.

4,0
ja een geweldige klassieker die ik altijd graag zie.spannend leuk en blijft goed.ik ben fan.

Fillumon
Toch wel trage film , vooral het eerste gedeelte. Ook later een lange dialoog op het schip die niet veel toevoegt.

Destijds een enorme kaskraker , maar ik kan de gemiddelde score hier wel begrijpen. Er zitten zeker scènes nmet spanning in toch nog.


avatar van J.G.
1,5
Net voor het eerst gezien.

Sorry jongens, ik vond 'm echt heel erg saai. Normaal kan ik absoluut niet tegen thrillers, maar dit vond ik allesbehalve eng. Veel referenties naar Hitchcock; geef mij dan maar die echte Hitchcock.

avatar van sorbonne
3,5
Onlangs terug gezien, voor mij toch de beste in zijn genre.
Vooral het deel waarin de 3 mannen samen op jacht gingen achter de haai.
3 mannen 1 boot en 1 haai .... Sterk

avatar van Dying Rose
3,5
Sterke thriller die voornamelijk uitblinkt vanwege zijn humor.

Spielberg bewijst zijn technische kunde (waarbij we Hitchcock zien voorbij komen) en ook inhoudelijk staat hij er. Scheider speelt sterk en kan me gedurende de hele speelduur bekoren. Ook Dreyfuss weet te entertainen. Shaw erbij, die naar mijn smaak toch een iets te getypeerd personage neerzet, en we zijn vertrokken op ons avontuur met de olijke drieling. Twee uur is misschien net iets te lang naar mijn zin, zelfs een Spielberg kan dit niet verstoppen in de sequentie waarin Brody, Hooper en Quint erop uitvaren.

Maar de humor dus, voor mij veruit de factor die ervoor zorgt dat JAWS een eigen identiteit krijgt. Tuurlijk is dit geen komedie, dat Spielberg toch enkele keren subtiele, want dat zijn ze zeker, grapjes vrijgeeft, is een aangename verrassing. Zelfs door middel van zijn techniek toont hij dit wanneer hij speelt met perspectief m.b.t. de haaienvin op de affiche. In de boot waarvan minder overblijft naarmate de haai ermee speelt, vind ik tevens mijn gading. Zwarte humor, het hoeft geen betoog dat dit één van mijn zwaktes is.

avatar van Fisico
4,0
Sterke thriller die ik reeds ontelbare keren zag. Een film die me bijblijft en me blijft boeien. Nu niet dat er zoveel spectaculaire dingen gebeuren, maar het verhaal sluit mooi op elkaar aan en blijft zijn gangetje gaan. Elk moment denk je wel dat er een haai zal opdoemen uit het water, dat gebeurt dan niet. Het is die onderhuidse spanning die de film zo sterk maakt. Die spanning wordt dan zwaar versterkt door het sublieme angstaanjagende muziek/geluiden. Wat een opbouw van zowel de spanning als het verhaal op zich. De fragmenten zonder de haai zijn minstens even goed als die mét de haai.

De setting van een vakantiedorp in het volle zomerseizoen is een vaak terugkerend onderwerp (van de Piranha-movies tot Groundhog day over Dantes Peak om een paar te noemen uit de losse pols). De film lijkt ook wat gedateerd, 43 jaar, mja, dat begint te tellen, maar toch: de beelden van de haai was toch niet altijd zo goed. Je ziet duidelijk dat het een plastieken gevaarte betreft. Al stoorde me dat niet.
Het verhaal is tevens erg nostalgisch: 3 mannen alleen op zoek naar roem en avontuur, met een pintje in de hand gaan vissen op de woeste zee. Een leuke cast ook met Scheider, Dreyfuss en Shaw. Ze konden me allen bekoren, elk met hun (tegengestelde) karaktertrekken. Een olijke bende dat trio (cfr hun zangscene/grappen en grollenscene aan boord).

En zoals Dying Rose het verwoordt, kan ik ook de subtiele "humor" of luchtigheid in Jaws best smaken. Waar ik dan meer moeite mee heb en dat is in vele van dergelijke settingmovies is het feit dat er vaak maar 1 of 2 personen zijn met verstand in hun kop en opmerken dat er een gigantisch probleem is. De anderen blijven blubben als de eerste de beste goudvis, letterlijk in dit geval ...

4,5
Deel 1 blijft gewoon het beste deel. Reeds 6 keer gezien of zo maar steeds weer de moeite waard.

avatar van Melksnor
4,0
Voor het eerst bekeken. Ik had meer taa"daa"taa"daa"taa"daa verwacht.. (Jaws deuntje) eigenlijk ook de reden waarvoor ik het links liet liggen. Dacht Jaws ouderwets/oudbollig, maar niets is minder waar. Was positief verast, voor die tijd werd "the great white" best goed in beeld gebracht. Beste thriller wat zeker een klassieker genoemd mag worden.

4*

avatar van Grindhouse62
5,0
De jongere horrorliefhebbers onder ons zouden zich eens moeten wagen aan originele slashers uit de tijdperken jaren 70-80 en 90. Dan zouden ze zich achter de oren krabben met al die remakes. Ik wil niet alle remakes af kraken, maar algemeen ga ik voor de originele. Jaws is dan wel geen slasher, maar wel een ijzersterke thriller die niet in kracht heeft ingeboet nadat je hem al een aantal keren hebt gezien. De soundtrack is en blijft formidabel. Puur kijkgenot.


avatar van IH88
4,5
“You're gonna need a bigger boat.”

Geweldige klassieker van Steven Spielberg. Jaws is voor mij wel een monumentale film, en ik heb de film vroeger grijsgedraaid. Hij blijft ook iedere keer weer indruk maken, en de magie gaat denk ik nooit verloren. De opbouw is briljant, en het feit dat je de reuzenhaai pas op het laats in volle glorie te zien krijgt draagt bij aan de spanning. De scene waarin je Roy Scheider op een strandstoeltje ziet zitten, en de camera langzaam op hem inzoomt terwijl hij uitkijkt op de toeristen in het water, is weergaloos. Net zoals de monoloog van Robert Shaw op de boot, misschien wel de beste scene in de film.

In het laatste gedeelte weet Spielberg de spanning echt naar een kookpunt te brengen, maar Spielberg zou Spielberg niet zijn als hij ook niet vergeet om er gewoon een vermakelijke blockbuster van te maken. De combinatie werkt fantastisch, en de Jaws theme van John Williams blijft iconisch. Met Scheider, Dreyfuss en Shaw, die met hun geïnspireerde spel de film ook een menselijk en soms zelfs komisch tintje mee weten te geven.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Ooit op gestemd, maar nog geen review op geschreven. Dus bij deze een review. Jaws was een film waar ik vroeger tegenop keek. Het uiteindelijke resultaat vind ik erg lollig gedaan, ik heb altijd wel een zwak gehad voor die lompe haai.

De film is niet altijd even boeiend, maar Spielberg weet zijn project best op de pijl te houden. Soms ook leuke satire het "Help Shark!" bord. Acteerwerk is opzicht niet slecht, maar ook nergens hoogstaand.

Wat de film voor mij erg leuk maakt, is de haai zelf. Dat is zo leuk in elkaar gezet dat ik moest lachen elke keer als hij in beeld kwam. Ik las dat er heel veel problemen mee waren. Toch wel heel tof gedaan voor 1975 moet ik toegeven.

avatar van Spunnek
4,0
Indrukwekkende horror/ thriller van de “vader der blockbusters” Steven Spielberg.
Een absolute klassieker.

“Farewell an adieu , me dear Spanish ladies”.....


Een dikke vraatzuchtige witte haai terroriseert het badplaatsje Amity, en er wordt een klopjacht op de vis geopend. Sheriff Brody gaat samen met zoöloog Hooper en de weerbarstige haaienvanger Quint de strijd aan tegen dit uit de kluiten gewassen zeemonster.
Zet de tartaarsaus maar vast klaar..

Vooral Robert Shaw speelt hier een geweldige rol , als de norse en eigenzinnige Quint.
Opmerkelijk:
Spookachtig huiveringwekkend, en intrigerend is als hij , op meerdere momenten gedurende de film, het zeemanslied “Spanish Lady” zingt...als of hij al lijkt te weten welk lot hem wacht.
Dit zorgt ook wel een beetje voor een haunting bovennatuurlijk sfeertje.

Roy Scheider is de nieuwbakken sheriff Martin Brody. Een wat klunzige man, maar met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid .

Richard Dreyfuss speelt de studentikoze wetenschapper.

De muziek voor de film kreeg een Oscar.
De dreigende melodie van de 2 laagste noten op de piano, staan vandaag de dag synoniem aan ‘ naderend gevaar ‘ ...

De film is heel sterk in de opbouw.
De haai blijft lang buiten beeld, maar elementen als de monotone muziek, en 1 dimensionaal camerawerk bouwen de spanning geleidelijk op.
Spielberg improviseert hier noodgedwongen, maar (zoals later zal blijken) zeer succesvol.
Op de set waren er namelijk voortdurend technische problemen met Bruce, zoals de mechanische haai door de filmcrew werd genoemd.
Zodoende was Bruce niet gebruiksklaar, toen de opnames begonnen.

Als Bruce eindelijk in beeld komt , ziet hij er vrij realistisch uit qua uiterlijk , maar de manier van voortbewegen is lomp en traag ; niet zoals we tegenwoordig witte haaien (op spectaculaire wijze) zeeleeuwen uit de lucht zien snaaien in documentaires op Discovery Channel.
Op dit punt raakt de film na 43 jaar een beetje over de houdbaarheidsdatum,
maar ach... er waren in 1975 ook nog niet zoveel wetenschappelijke feiten bekend over witte haaien.

Al met al een zeer geslaagd film.
Beste film uit het haaiengenre.

4*

avatar van umbra
1,5
geplaatst:
Nooit echt gesnapt waarom Jaws zo'n succes was. Nooit geen fan van geweest, vond hem als kind al vrij saai en nu blijf ik bij zelfde gevoel. Uiteindelijk ist vrij saaie film n stelt de haai zwaar teleur. Veel geouwehoer in een vissersdorpje. Den 2 n zeker 3 zijn pas echte misbaksels. Vind vb Orca veel zaliger. Smaken verschillen e. Eigenlijk zijn er mr weinig haaienfilms die me weten boeien n goed zijn. Bait (2012) vond ik nog wel vermakelijk n sharknado gewoon zo fout...Deze Jaws een 4/10

avatar van Stephan
5,0
geplaatst:
umbra schreef:
Nooit geen fan van geweest


avatar van mrkos
5,0
umbra schreef:
Eigenlijk zijn er mr weinig haaienfilms die me weten boeien n goed zijn. Bait (2012) vond ik nog wel vermakelijk n sharknado gewoon zo fout...Deze Jaws een 4/10
Oef, altijd pijnlijk als iemand die neppe CGI er beter uit vind zien dan dit meesterwerk met Bruce. Plus het verhaal en de dialogen zijn toch wel van een heel andere orde dan bij Bait. Maar inderdaad, ieder z'n smaak

Pandora0614
Jaws

Blijft een toppertje. Deze klassieker wordt gezien als de eerste blockbuster ooit. Een film die meer dan 100 miljoen oplevert. De manier hoe de film is gemaakt, wordt tegenwoordig in elke blockbuster gestopt zoals de Marvel-films. Ik ben nog steeds onder de indruk van de haai. Heel knap hoe ze dat gedaan hebben in 1975. Ik vind het wel gek dat ze voor deze film een PG-rating hebben gekozen. De manier hoe Quint tot zijn einde kwam is best eng voor kinderen van 6 jaar. Acteerwerk is goed, camerawerk is goed en het verhaal is goed. Alles is goed. Het krijgt van mij een 5,0

avatar van nathaniel177
4,0
Pandora0614 schreef:
Jaws

Blijft een toppertje. Deze klassieker wordt gezien als de eerste blockbuster ooit. Een film die meer dan 100 miljoen oplevert. De manier hoe de film is gemaakt, wordt tegenwoordig in elke blockbuster gestopt zoals de Marvel-films. Ik ben nog steeds onder de indruk van de haai. Heel knap hoe ze dat gedaan hebben in 1975. Ik vind het wel gek dat ze voor deze film een PG-rating hebben gekozen. De manier hoe Quint tot zijn einde kwam is best eng voor kinderen van 6 jaar. Acteerwerk is goed, camerawerk is goed en het verhaal is goed. Alles is goed. Het krijgt van mij een 5,0


De PG-rating was omdat amerika in die tijd nog geen PG-13 had. Het classificeer systeem moest dus kiezen uit een PG-rating of een R-rating. Het is dus dat eerste geworden.

Pandora0614
nathaniel177 schreef:
(quote)


De PG-rating was omdat amerika in die tijd nog geen PG-13 had. Het classificeer systeem moest dus kiezen uit een PG-rating of een R-rating. Het is dus dat eerste geworden.


Bedankt voor het antwoord

avatar van Lovelyboy
4,0
Why don't you stuff your friggin' head in there, man, and find out
if it's a man-eater! All right?!


Topfilm uit 1975 alweer maar dat valt nergens echt uit op te merken.

Spielberg gebruikt een meer dan prima opbouw met gruwel en humor het eerste uur. Al die zogenaamde 'jagers' die er een puinhoop van maken en bijvoorbeeld de scene met de steiger zijn rond uit humoristisch. Bovendien doet de laatste me sterk aan Amsterdamned denken. Wat verder vooral opvalt zijn de gebrachte tegenstrijdigheden van belangen, zoals de burgemeester die met alle gevaar tot gevolg het strand open wil houden. Wat daarna weer opvalt is de gebrachte paniek die verschillende keren uitbreekt onder de badgasten die ronduit beklemmend te noemen zijn en de mooie opgebouwde sharkattacks. Verder zitten er van die typische Spielberg achtige grappen en dialogen in. Vooral dat billboard is om je te bescheuren.

Eenmaal op jacht en op zee valt vooral Shaw op die ik het beste ken als de hitman uit From Russia with love. De wisselwerking met Dreyfuss, die waarschijnlijk zijn beste rol ooit speelt, is prachtig. Vooral de opbouw daar ook zoals het moment wanneer de molen van de hengel begint te draaien is geweldig. De spanningsopbouw daar met de eigenlijk doordraaiende Quint die kennelijk zijn noodlot, haaienvoer, bij de ondergang van de USS Indianapolis mist wil die ontmoeting kennelijk zo snel mogelijk realiseren. Een bijzondere interessante personage die een soort haat liefde verhouding met haaien heeft en daar tegelijk ook zijn eigen noodlot mee wil bezegelen, waarschijnlijk een schuldgevoel naar al die kameraden die hij in 1945 verloor.Tegelijk lijkt hij er ook een soort mythische strijd van te willen maken met maar één winnaar en geen opgevers.

Afijn, de bekende tune is natuurlijk geweldig, Scheider in zijn zoveelste en voor hem gebruikelijke rol van licht getroebleerde, sympathiek personage die de kastanjes uit het vuur mag halen maar alsnog de schuld krijgt. De haai ziet er voor die tijd fenomenaal goed uit, geen computeranimatie die dat mooier kan, althans voor het gevoel dan, en al met al een zeer vakkundig opgebouwde film qua spanning, verhaal en ook nog een beetje humor. Fijne film!

Gast
geplaatst: vandaag om 12:25 uur

geplaatst: vandaag om 12:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.