• 10.576 nieuwsartikelen
 • 161.751 films
 • 10.100 series
 • 29.657 seizoenen
 • 613.307 acteurs
 • 192.918 gebruikers
 • 8.965.909 stemmen
Avatar
 
banner banner

Jaws: The Revenge (1987)

Actie / Horror | 89 minuten
1,67 914 stemmen

Genre: Actie / Horror

Speelduur: 89 minuten

Alternatieve titel: Jaws 4

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Joseph Sargent

Met onder meer: Lorraine Gary, Lance Guest en Michael Caine

IMDb beoordeling: 3,0 (49.323)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 28 januari 1988

 • On Demand:

 • Pathé Thuis Bekijk via Pathé Thuis
 • SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Jaws: The Revenge

"This time, it’s personal."

Het is alweer enkele jaren geleden dat het kuststadje Amity opgeschrikt werd door de moorddadige aanvallen van de bloeddorstige haai. Sinds deze dramatische gebeurtenissen heeft Ellen Brody haar leven heropgebouwd. Haar zoon Sean heeft de taak van zijn vader overgenomen en werkt als hulpsheriff in het vakantieoord. Tijdens een routinevaart met de dienstboot wordt het vaartuig in een enorme wateropwelling meegesleurd en verdwijnt in de diepte. Heeft de witte haai weer toegeslagen?

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Supernatural

Supernatural

 • 985 berichten
 • 834 stemmen

iets minder dan de voorgangers maar nog steeds te pruimen.


avatar van Chainsaw

Chainsaw

 • 8580 berichten
 • 3412 stemmen

Zeker als kind zie je films in een franchise niet altijd op de juiste chronologische volgorde. Zo was Jaws: The Revenge de eerste Jaws film die ik zag. Met als gevolg dat er bij mij altijd een klein stukje sentiment is voor deze film. Jaws: The Revenge wordt overal neergesabeld, met de grond gelijk gemaakt en duikt steevast is floplijsten op, maar in alle eerlijkheid: ik geloof dat het merendeel van de haaienfilms slechter is dan Jaws: The Revenge. Vergeleken met het meesterwerk van Spielberg stelt het niets voor, maar vergelijk de film met een gemiddelde haaienhorror als Shark Lake, Shark Attack, Shark Island, Cruel Jaws of Spring Break Shark Attack en deze vierde Jaws film is echt zo gek nog niet. Hoe dom het ook is.

Jaws: The Revenge vergeet de gebeurtenissen in Sea World van de vorige keer en begint weer op het eiland Amity en naast de twee zonen van Brody is ook hun moeder Ellen terug. Met ditmaal een enorme witte haai, die persoonlijk wraak wil nemen op de familie Brody en erin slaagt in een paar dagen tijd naar de Bahama’s te zwemmen. Grote onzin natuurlijk, maar was er iemand van plan om een film getiteld Jaws: The Revenge serieus te nemen? Zeker na Jaws 3-D moet het toch geen verrassing zijn dat de franchise redelijk ver verwijderd is van het origineel en er dus best wat bespottelijke sequenties voorbij kunnen komen. Men probeert ons nog een beetje af te leiden dat de film eigenlijk vooral over de menselijk drama gaat en focust veel op bijvoorbeeld de prille liefde tussen Lorraine Gary en Michael Caine. Maar Jaws: The Revenge houdt ons niet voor de gek, het gaat ons natuurlijk om een uit de kluiten gewassen haai.

Waar Jaws: The Revenge nog het meest positief verrast is rondom de actiesequenties met de haai. Op de openingsscène na wordt er weinig spanning opgebouwd, maar krijgen we gewoon meteen de haai te zien. Steevast duikt het grote beest met z’n hele lichaam uit het water om schepen op te vreten. Waar de talloze onderwater-sequenties in Jaws 3-D nog oersaai waren, hier zijn de onderwatermomenten en -achtervolgingen oprecht goed gedaan. De film is eerder lachwekkend dan spannend, maar het is zeker vermakelijk. Zelfs als aan het slot de haai gaat grommen en alles nog idioter wordt, blijft het amusant. Ja, de film is dom en crappy. Zeker in vergelijking met Jaws uit 1975. Maar alsnog is Jaws: The Revenge een amusante, domme pulpfilm, wat mij betreft beter dan zijn voorganger Jaws 3-D en sowieso veel beter dan de meeste genregenoten met haaien.

2,5 sterren.


avatar van Achilles

Achilles

 • 1026 berichten
 • 213 stemmen

Kon mijn hoofd amper boven water houden, ik verzoop in deze ellende. 1*


avatar van Elchapo

Elchapo

 • 1008 berichten
 • 1925 stemmen

Ik ben een liefhebber van haaien films maar deze??????? Hmmmm nee niet echt,een rubberen haai,slecht verhaal werken ook niet mee aan mijn beoordeling......1.5 stars.( voor het tropisch eiland).


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

If mediocrity were fat, you'd all be whales!

Het is een vreemde franchise, die Jaws reeks. De eerste blijft natuurlijk een klassieker in zijn genre en hoewel daar best nog wel wat op aan te merken is, is het wel een erg vermakelijke film. De opvolger is echter al heel wat poverder en bij het derde deel ben ik blijkbaar één van de weinigen die zich er nog kostelijk mee geamuseerd heeft. Voor dit vierde deel stond ik echter niet te springen. Opnieuw terug naar Amity en opnieuw met het Brody gezin... Het werd eens tijd voor iets anders.

Ik had wel in de eerste plaats niet verwacht dat de gebeurtenissen uit deel 3 gewoon genegeerd gingen worden. Jaws: The Revenge (let vooral op het gebrek aan een cijfer in de titel, de makers wilden echt wel duidelijk maken dat het derde deel voor hen niet bestaat) start dus terug in Amity maar al snel maken we de switch naar het paradijselijke Bahama's. Dat het daar warm water is en dat haaien daar niet kunnen leven hebben ze blijkbaar in de film ook al door - er wordt zelfs opzettelijk naar gerefereerd - maar dat is niet het laatste stukje 'dichterlijke vrijheid' die regisseur Joseph Sargent en co zich toe-eigenen. Zo lijkt de haai wel erg gefixeerd te zijn op leden uit het gezin Brody en kan hij zowaar nog grommen ook. Maar zelfs dat kan ik op zich allemaal nog wel verdragen, je weet op voorhand dat dit pulp zal zijn. Het is echter wanneer er besloten wordt om Hoagie te laten terugkeren (die verrijst ineens terug op de boot zonder ook maar enige uitleg hoe hij aan de haai is ontsnapt) en de duidelijke dood van Jake terug te draaien (die opeens niets blijkt te mankeren, zelfs nadat hij ettelijke keren door de haai is gebeten) dat de emmer vol is.

Al wil ik daarvoor niet alle schuld bij Sargent leggen, want blijkbaar was in het oorspronkelijke script het effectief de bedoeling dat Jake stierf maar door testscreenings besloten ze hem terug tot leven te wekken. Vraag me af wat de mensen in die screening verwacht hadden, want Jaws 4 is ook de film met het minst aantal doden in heel de franchise en geef nu toe: daar kijk je dit soort films toch voor. Het enige noemenswaardige is dat Lorraine Gary nog eens terugkeert in de rol van Ellen Brody en dat Mario Van Peebles één van zijn slechtste rollen ooit speelt. Sowieso niet de meest geweldige acteur maar wel uitstekend in onder andere Highlander III. Ook wel fijn om eens een gezicht te kunnen plakken op een stem die een groot deel van mijn jeugd is meegegaan: Judith Barsi. Die verleende indertijd in de eerste Land before Time haar stem aan Ducky, ze werd jammer genoeg op 10-jarige leeftijd lafhartig vermoord door haar eigen vader.

De laatste officiële Jaws dus maar je hebt nog genoeg rip-offs zoals Jaws 5 (die gebruik maakte van footage van de voorgaande films) en natuurlijk een hele resem aan haaienfilms zoals L'Ultimo Squalo of Shark Attack 3: Megalodon. Genoeg voer voor de liefhebbers dus, maar ik denk dat ik het hier even bij ga laten. Oh ja, Michael Caine is hier vreselijk trouwens. Blijkbaar kreeg hij een dikke paycheck voor 7 dagen filmen (al moest hij wel de Oscarceremonie waar hij won voor Hannah and Her Sisters laten schieten) en heeft hij er een mooi huis mee gebouwd. Eerlijk is hij wel, die Caine.

2*


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8247 berichten
 • 5197 stemmen

Slecht.

Absoluut de slechtste van de reeks. Alles wat deel 1,2 en 3 nog best vermakelijk maakte is hier overduidelijk teniet gedaan. De haai zelf vond ik overigens nog best leuk stiekem. Het is weer zo'n lomp figuur dat bij bepaalde scenes nog best leuk uit de hoek kwam.

Wat sterk achteruit is gegaan, is het acteerwerk. Vooral Gray is vreselijk. Waarbij ze in het eerste deel nog een beetje haar best deed leek ze wel geforceerd haar teksten op te lezen. Caine liep hiervoor een prijs mis, en acteert redelijk, maar had het beter niet kunnen doen.

Slechtste uit de reeks. De haai is nog wel leuk, maar het verhaal is nu echt te stom voor woorden. Jammer.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8174 berichten
 • 4630 stemmen

Bon, erg lovend kunnen we niet zijn natuurlijk over dit vierde deel. Bij momenten nog "vermakelijk", maar die momenten zijn op één hand te tellen. Bovendien moet je er de wederom barslechte plastieken haai er maar voor lief bijnemen. Een grommende haai zowaar, eentje die naast mensen ook verzot is op boten. Een wraakzuchtige haai ook die het in hoofdzaak gemunt heeft op de Brody's. En wanneer het Ellen Brody ineens de held gaat uithangen, dan wordt het me helemaal te veel.

Het script rammelt dus aan alle kanten. Het mag dan ook stilaan gedaan zijn om de witte haai uit te melken en af te schilderen als wraakzuchtig monster, want het slaat nergens meer op. De acteerprestaties waren ook niet om naar huis te schrijven. Het moet 25 jaar geleden zijn dat ik hem nog zag. Toch nog een beetje nostalgie, maar toch. Meer dan een pulpfilm is dit niet. Jammer en schrijnend voor de mooie film die Spielberg voor ogen had met deel 1.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87189 berichten
 • 11936 stemmen

Matig.

Maar dat is de hele reeks eigenlijk. Toegegeven, qua script en plotverloop heb ik toch een paar keer m'n wenkbrauwen gefronst. Er wordt gealludeerd dat dezelfde haai het op de familie gemunt heeft en half de wereld over zwemt om hen te volgen tot een plek waar normaal gezien helemaal nooit voorkomen. Mright. Ook een aantal keuzes van de personages (de moeder die de boot neemt ... waarom? Caine die zomaar even op het water land ... omdat?) slaan echt nergens op.

Maar eerljik, veel beter of slechter worden dit soort films niet van het verhaal. Veel spanning valt er echter ook niet te rapen, de haai zelf ziet er compleet brak uit. Een dobberend tonnetje dat geen enkele indruk weet te maken. En het einde laat ik zich ook wel raden, al zal ik het voor alle zekerheid toch maar niet spoileren.

Enige voordeel van deze film is dat het best luchtig, zonnig en vooral kort is. De eerste twee delen waren dan wat beter gemaakt, maar een stuk saaier en ook veel langer. Dan is dit toch een wat geslaagdere lengte voor een film als dit. En zo komt ik ongeveer op eenzelfde score uit. Op zich is de reeks daarmee afsloten, al zijn er nog 100 clones die allemaal net exact hetzelfde verhaaltje brengen.

1.5*


avatar van mister blonde

mister blonde

 • 12447 berichten
 • 5385 stemmen

Maar je vindt hem serieus wel beter dan deel 1 zie ik? Zelf heb ik hem ooit eens afgezet.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 87189 berichten
 • 11936 stemmen

mister blonde schreef:

Maar je vindt hem serieus wel beter dan deel 1 zie ik? Zelf heb ik hem ooit eens afgezet.

Laten we zeggen dat ik ze elk op hun eigen manier even slecht vond, maar deze is een dik half uur korter, wat voor het scoreverschil zorgt. Ik vond deze nog redelijk makkelijk uit te zitten, de eerste vond ik echt saai.

Puur technisch is de eerste uiteraard beter.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13222 berichten
 • 3884 stemmen

Deze film een wek of 3 terug gezien maar blijkbaar vergeten te stemmen, ik moest zelfs even wat scènes terugkijken of dit inderdaad die film was. Dat zegt eigenlijk al genoeg, snel weer te vergeten. Een enkel momentje met de haai gaat nog wel en de locatie op een wat andersoortige plek is ook weleens leuk. Maar verder een belabberde film. 1,5*.


avatar van The Oceanic Six

The Oceanic Six

 • 59019 berichten
 • 3908 stemmen

Na het herzien van Jaws 4: The Revenge kan ik wel concluderen dat deze reeks waardeloos is, op de klassieker van Spielberg na dan. Alles daarna had nooit gemaakt mogen worden. Gelukkig blijft de waardering voor het origineel groot, soms weten vervolgfilms een hele franchise een slechte naam te geven. Zo is bijvoorbeeld Wrong Turn 1 echt leuk, maar zal bijna iedereen deze gehele reeks bagger noemen door alles wat daarna kwam.

Jaws 1 en 2 speelden zich af bij het kustplaatsje Amity. Deel 3 koos met een Sea World park voor een andere insteek en het werd een afschuwelijk gedrocht van een film. Niet perse door de locatie, wel doordat het oogde als een amateurwerkje. Deel 4 trekt, ondanks een terugkeer naar de oude locatie, die lijn moeiteloos door. Ik moet toch wel hard nadenken of ik horrorfilms heb gezien met treuriger special effects dan deze vierde Jaws. De haai lijkt niet eens meer eng, omdat het zo zichtbaar nep is. Hij zwemt niet als een haai, handelt niet als een haai, valt niet aan als een haai. Echt zo enorm slecht gedaan. De bloederige momenten zijn dus vooral lachwekkend en dat kan niet de bedoeling zijn.

Verder zit de film vol met oninteressant familie Brody geneuzel. Nobody cares. Wel lees ik dat het jonge meisje in het echt al als negenjarige is vermoord door haar werkloze, depressieve vader. Wat een schrijnend verhaal zeg, bah. Dat geeft haar rol wel wat naargeestigs hier mee. Verder bijzonder dat Michael Caine een rolletje heeft, zo'n groot acteur. Maar net als de rest van de cast bakt hij er niks van. Zo is de rol van Ellen Brody echt heel irritant. Ondanks dat ik de film inhoudelijk wat leuker dan Jaws 3 vind, geef ik dezelfde lage score. Het was niet om aan te zien. En het idee van een haai met wraakgevoelens is ook waanzin.

1* (was 0,5*)


avatar van wess16

wess16

 • 458 berichten
 • 3561 stemmen

Natuurlijk geen meesterwerk, maar verdient geen plek in Flop 100. Ik heb me hier redelijk mee vermaakt, mede dankzij fijne acteur Michael Caine. *2,5 Het kleine meisje is jaar erna op bizarre manier om het leven gekomen.


avatar van Ste*

Ste*

 • 1955 berichten
 • 1278 stemmen

Ongeveer net zo slecht als deel 3. De film heeft een iets minder armoedige look en is net wat beter geschoten (en die treurige 3D effecten ontbreken gelukkig) maar daar is alles dan ook wel mee gezegd. De haai is wel weer net zo slecht, is weer een plastic statisch ding dat echt geen seconde kan overtuigen of angst aanjagen. Dat is in principe nog tot daaraan toe, maar weer wordt er vergeten waarom deel 1 een succes was; elke vorm van suspense ontbreekt totaal. De haai is gewoon ineens in beeld, knabbelt een beetje aan een boot, en dat was het dan wel weer. Die momenten zijn alleen nog in de verte vermakelijk omdat het zo slecht is dat het grappig wordt.

Verder is al het andere rondom de oma en de familie op de Bahama's oersaai en vervelend waardoor je een film overhoudt waar echt helemaal niks in zit. En het hele uitgangspunt van een haai die 'this time it's personal' uit is op wraak is in dit deel natuurlijk extra belachelijk, waardoor ik gewoon weer uitkom op een 0,5*.


avatar van N00dles

N00dles

 • 544 berichten
 • 2236 stemmen

Beter dan deel 3 op vele vlakken. Het is allemaal wat moderner en eigentijds. Het fletse waterpark maakt plaats voor een sfeervolle sneeuwige kerstsetting...correctie, de zonnige Bahama's!

Ze hebben hun best gedaan om interactie met de haai tot een minimum te beperken en vooral te focussen op omgaan met PTSS, 50+ liefdesrelaties en wetenschappelijk onderzoek naar slakken onderwater. Diepgang is niet alleen te vinden in de dialogen, maar ook in de ontluikende romance tussen twee vijftigers, de één een getraumatiseerde, rouwende vrouw, de ander een womanizende drugspiloot (niemand minder dan Michael Caine).

Ook effectief is de minimale spanning, gerealiseerd door gebruik te maken van de meest vintage rubberen haaienmodellen die ze konden vinden in de stoffige opslagruimte van de filmstudio.

Voor de montage hebben ze innovatieve technieken gebruikt, waaronder het niet wegknippen van saaie dialogen (het echte leven is immers ook niet altijd spannend), warrige actiescènes voor optimale desoriëntatie en sepia flashbacks met archiefbeelden van Jaws 1 omdat Roy Scheider had bedankt voor de eer van een cameo.

Weg zijn de knullige 3D-effecten uit het vorige deel, het was immers 1987, 3D was ouderwets! In plaats daarvan hebben ze voor de visuele practical effects de virtuoos Henry Millar ingeschakeld, wie kent hem niet? Een schitterende Razzie-award pronkt nu op zijn nachtkastje. Goed gedaan, Henry!

Het moge duidelijke zijn, dit slotstuk in de reeks kan zich meten met de best of the worst.