• 9.159.108 stemmen

Geregisseerd door: Joe Alves

Met onder meer: Dennis Quaid, Bess Armstrong en Lea Thompson

Releasedatum: 15 december 1983

Plot Jaws 3-D

"A deadly new attraction."

Vanuit tunnels van doorzichtige kunststof kunnen toeristen in het zeedierenpark 'Seaworld' in Florida het leven van vissen, waaronder een pas gevangen genomen jonge haai, in hun natuurlijke omgeving observeren. Niemand heeft echter gerekend op een grote witte haai die, op zoek naar haar jong, de toeristen de schrik op het lijf jaagt door onophoudelijke aanvallen op de onderwatertunnels en de zich in - en op het water bevindende toeristen.

avatar van HK Senator

HK Senator

Als tiener haalde ik deze film bij de videotheek en zag ik hem thuis in de jaren 80 in de hoop een echte enge haaienfilm te zie. Wat voelde ik me vern....kt na afloop. Nu, na al die jaren heb ik hem weer gezien. Al is het alleen al omdat ik mislukte films (mits je die voorkennis hebt) zo af en toe wel kan waarderen. En inderdaad, de film is nog net zo mislukt als toen. Wel denk ik dat de effecten zo slecht zijn omdat ze het indertijd in 3d uitbrachten. Op mijn platte tv scherm ziet het er daarom compleet van de pot gerukt uit maar wellicht dat met een groen/rood brilletje het indertijd in de bios nog net te pruimen was...

1,5 voor de mooie Lea Thompson...

avatar van Bélon

Bélon

Vermakelijker dan deel 2 dat een heel saai vervolg op het briljante deel 1 is.

Dit deel is veel meer pulp en een stuk beter door te komen. Als we toch op de "Jawsploitation" tour zijn: Piranha (1978) is dan weer een stuk leuker en origineler dan deze. Daartussenin hangt dan Orca (1977)

avatar van Supernatural

Supernatural

een goed vervolg maar wat een slechte beeld kwaliteit.en de haai is vet nep.maar verders een goed verhaal.

avatar van Quentin

Quentin

De transfer die nu op Netflix staat ziet overigens veel beter uit dan vorige tv masters en de dvd, volgens mij heeft Universal de film opgepoetst voor de blu-ray uitgave. Composite shots zijn duidelijk gecorrigeerd en contrast is ook stukken beter. Film blijft wel grainy, maar dat komt natuurlijk door het 3D opnameprocedé (waarbij het 35mm frame in tweeën werd gesplit).

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Vreselijk slecht nog steeds. In de bios met het rood-groen brilletje was het wel grappig maar meer ook niet.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Op zich geen slecht idee om voor een derde Jaws de locatie eens om te gooien, want dat Amity Island hebben we nu wel gezien. En eerlijk is eerlijk, Sea World gebruiken als decor van je haaienfilm klinkt ook zo gek nog niet. Daarnaast liet Jaws 2 zien dat je prima een alleraardigst vervolg kunt maken op een meesterwerk als Jaws. En toch ging het bij Jaws 3-D mis.

Er is een lange tijd niet veel mis met Jaws 3-D. Het is nergens baanbrekend of echt noemenswaardig, maar Dennis Quaid en Bess Armstrong spelen prima rollen en de setting van Sea World blijkt inderdaad een leuke afwisseling, met Louis Gossett Jr. als enigszins hebberige baas en Simon MacCorkindale als gladde televisieman. Men faalt echter zodra er spanning opgebouwd moet worden. We zien vooral sequenties van duikers die onder water in het donker iets doen, we zien een paar frames van een haai en er verschijnt wat bloed. Zeker de derde akte van de film - wat toch het grote spektakel zou moeten zijn - is maar een vrij suf gebeuren. Duikers zijn onder water bezig met reparaties en een haai zwemt tergend langzaam op hen af. Men wist waarschijnlijk al dat men met Jaws 3-D geen hoogstaand meesterwerk zou afleveren, dus dan was het beter geweest om de boel flink campy te maken. Maar dat gebeurt niet, de film probeert spannend te zijn, maar is vooral suf en vaak onbedoeld hilarisch als de camera weer eens op voorwerpen inzoomt omdat de film in 3D is gemaakt. Op dat vlak zit er wel entertainment in deze film. Alleen niet genoeg.

2 sterren.

avatar van Metalfist

Metalfist

You're talkin' about some damn shark's mother?

Aha Jaws 3D: het deel waar het allemaal begon mis te lopen met de haaienreeks die Steven Spielberg in 1975 was gestart. De sequel die 3 jaar later volgde wordt algemeen gezien nog goed beoordeelt, maar ik vond het in ieder geval niet zo bijzonder. Wat me is bijgebleven is dat het vooral een herhaling van zetten uit de eerste film was en het leek me een goed idee dat ze deze keer eens van setting gingen veranderen, in hoeverre dat mogelijk is aangezien je altijd nog water nodig hebt natuurlijk. Jaws in een pretpark? Laat maar komen!

En eerlijk gezegd, ik snap echt niet waarom dit zo hard wordt neergesabeld. Regisseur Joe Alves had de nodige ervaring opgedaan bij de twee voorgaande films (Production Designer bij Jaws en Production Designer + Second Unit Director bij Jaws 2) en maakt hier een leuk jaren '80 pulpfilmpje van. Meeliftend ook op de 3D hype uit die periode - met onder andere ook Friday the 13th Part III en Amityville 3D - is dit vermakelijke nonsens waarbij de zonen van Brody uit de voorgaande film de hoofdrol spelen. Van vader Brody is geen spoor meer te bekennen en met uitzondering van een korte referentie naar de vorige films maakt dat ook allemaal geen zier uit. Ook net iets beter qua spanningsopbouw dan zijn voorganger, hoewel de film op dat gebied wel niet tot de enkels reikt van de eerste film, maar vooral gewoon 90 minuten durende mayhem. Het is te verwachten dat dit allemaal redelijk low-budget blijft, maar zo'n scène als die waar de haai de controlekamer induikt.. Gecombineerd met die cheesy 3D effecten is dat gewoon veel beter vermaak dan de suffe film die Jaws 2 is.

En Lea Thompson doet hier zowaar in mee! Als er nu één jaren '80 actrice is waar ik een ongelooflijk zwak voor heb ontwikkeld, dan is het toch wel Thompson. Een absolute meerwaarde in Howard the Duck en Back to the Future en hoewel het hier een ietwat veredelde bijrol is, doet ze het absoluut niet slecht in haar debuut. Ook Dennis Quaid doet het trouwens nog wel leuk. Net als Thompson zit hij ten tijde van Jaws 3D nog maar aan het startpunt van zijn carrière maar er duikt hier en daar al wel de nodige kwaliteit op. De chemie met Bess Armstrong was bovendien ruimschoots aanwezig en dan rest er vooral nog een heerlijke Louis Gossett Jr. als grote baas die wat willekeurig beslissingen neemt. Simon MacCorkindale is wel wat op het randje trouwens als de Britse Philip FitzRoyce, een ietwat vervelend personage en de invulling van MacCorkindale is niet veel beter.

Zo zie je maar: voor Jaws 2 waren de verwachtingen vermoedelijk te hoog gespannen, bij deze Jaws 3D waren ze zo laag dat het enkel maar kon meevallen. Toffe jaren '80 nonsens met een fijne cast en een haai die nog lekker moord en vernieling zaait. De verandering van setting doet de film deugd en ik ben benieuwd wat deel 4 weer gaat brengen. Die wordt nog slechter dan deze film beoordeeld maar het kan blijkbaar alle kanten uit...

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Ik heb het origineel gezien in de bioscoop toen ik 8 jaar was (gek, maar blijkbaar kon dat toen nog.). Voor deel 2 hetzelfde, hoewel ik toen al 10 of 11 was. Met moeders erbij kon ik toen gewoon naar binnen.

Dit deel zag ik iets later, ik was misschien 14 of 15. Maar wat een enorme afknapper, echt niet vergelijkbaar. Gewoon een dom haaienfilmpje met "laten we iets leuks doen'.

avatar van Basto

Basto

Wat een heerlijke camp! Het heeft werkelijk niks met de eerdere Jaws films te maken en symboliseerd ongeveer alles wat er mis kan zijn met jaren 80 films.

Het begint al met de idiote 3d begin credits, gevolgd door een cheerleader waterski team, een foute tv personality, domme blondjes, zowel mannelijk als vrouwelijk en super slechte special effects. Het lijkt haast wel CGI.

Haha, dit was echt bij vlagen hilarisch slecht. Heb ne er desalniettemin prima mee vermaakt.

Verhoogd naar 3*

avatar van Basto

Basto

Quentin schreef:

Ik vond het nog steeds een hele armoedige transfer...

avatar van Elchapo

Elchapo

• 1925 stemmen

Wat een heerlijke onzin weer,en toch stiekem genoten net niet voldoende maar toch.....2.5 stars.

avatar van Quentin

Quentin

Basto schreef:

Ik vond het nog steeds een hele armoedige transfer...

Dat komt gewoon door het goedkope 3D-proces, toch is dit een hele verbetering.

avatar van Shadowed

Shadowed

Hetzelfde.

Een flop notering? zo slecht vond ik dit bij lange na niet. Natuurlijk is het niet het beste deel in de reeks, maar zo slecht was hij toch ook weer niet? Er is nog enigzins een beetje tijd in gestoken, das duidelijk. Ook het concept van het onderwatergebouw kon ik best waarderen.

De haai zelf ziet er niet meer uit, maar ik moet toch toegeven dat ik het allemaal nog steeds best vermakelijk vond. De spanning is er nog steeds wederom niet meer, maar sommige insteken zijn nog steeds leuk gedaan. Vooral het onderwater concept.

Uiteindelijk vond ik het van hetzelfde niveau als deel 2. Het mist nog steeds de vonk en de effecten zijn ook wat achteruit gegaan naar het B-niveau.

avatar van Achilles

Achilles

Poster vertelt het

Njah.

Het idee is op zich wel goed. Knip er gewoon een half uur uit en probeer er een vlotte genrefilm van te maken. Geen serieus gedoe meer, geen personages die eindeloos uitgediept moeten worden en geen oeverloos saai middenstuk.

Maar met een goed idee alleen kom je er niet, zoveel is ook wel duidelijk. De uitvoering telt eigenlijk dubbel bij een simpel filmpje als deze en die is toch echt wel om te janken. Eigenlijk is het op alle fronten gewoon een complete aanfluiting.

Maar nog het meest die effecten natuurlijk. Die platgeslagen 3D is amper aan te zien, kinderlijke effecten die ook maar enige poging tot sfeer meteen weer teniet doen. Je kan er een paar keer om lachen, maar na verloop van tijd wordt het toch wel erg pijnlijk. Ook die haai ziet er compleet niet uit, een bordkartonnen ding dat amper beweegt.

Acteerwerk is triest, de setting nogal muf en ondanks dat het maar 90 minuten duurt is de film nog steeds niet vooruit te branden. Terecht dat deze met de grond gelijk gemaakt wordt, ik heb niks met de andere Jaws films maar dit is gewoon pure onkunde.

avatar van de grunt

de grunt

Dat jij steeds weer die energie kan opbrengen om dit op te tikken.

Fascinerend Onderhond fascinerend!

Alles voor het nageslacht hé.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Film begint best aardig. Sfeertje is oké, beetje camp en kijkt makkelijk weg. Daarna zakt de film echter hard weg met een eindeloos en saai middenstuk en de actie zelf is ook niet denderend of zelfs maar spannend, voor zo'n film is dat wel dodelijk. Daar kan die typische 80s vibe niets aan veranderen. 1,5*.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Op zich is de locatie vrij verfrissend. Amity Island hadden we al gehad en een pretparklocatie, de voorloper van Jurassic Park, heeft voldoende voedsel om een witte haai te vertieren. Erg populair komt het beestje wederom niet uit de film. Een moordlustige machine, een monster wordt het genoemd. Hier en daar wel een aantal aardige scènes zoals bij de waterskiërs, maar in zijn algemeenheid een vrij suffe film.

Ook de acteerprestaties waren erg belabberd. Weinig persoonlijkheid en weinig betrokkenheid. Ik had totaal geen voeling met de personages en ik supporterde dan ook voor Sharky. Het beterde er dan ook niet op dat de marine-bioloog van het park pleitte om een witte haai in gevangenschap te houden in het park. Hoe naïef. Ook haar heldhaftige optredens bekoorden me niet.

De special effects zagen er helemaal niet uit. Lachwekkend zelfs en het komt de film niet ten goede om au sérieux genomen te worden. Ok, de tand des tijds, maar het was meer dan louter de haai die er niet uit zag. Ontgoochelend dus.

avatar van shrink

shrink

• 2056 berichten

Op zich een aardig verhaal. De special effects zijn helemaal uit de tijd.

avatar van The Oceanic Six

Jaws 3 is gewoon troep. Niet eens leuke ''zo slecht dat het geinig is''-troep, maar gewoon meuk dat geen enkel plezier brengt. De tweede Jaws was al heel middelmatig, waarbij de spanning en de opbouw allang niet meer belangrijk waren. Toch had die film nog wel wat kwaliteiten, maar ook de laatste pluspuntjes hebben ze niet meegenomen naar dit derde deel. Wel fijn dat we eens een andere setting krijgen, ditmaal het park Sea World, maar doe er dan ook wat mee. Het eerste uur is echt tergend saai, er gebeurt gewoon helemaal niks. Zelfs niet een paar goedkope kills om mij als horrorliefhebber een beetje te entertainen. Ook de nieuwe cast met Dennis Quaid voorop is echt volledig talentloos.

Het laatste half uur moet dan het zogenaamde alle remmen los deel zijn, maar dat stelt ook niks voor. De film laat ook open kansen liggen, zoals met die groep waterskiërs die de haai opmerken en in het water vallen. Je verwacht een bloedbad, maar ze weten iedereen te redden. Gaap, boring. En zo weet zelfs het slot niet spannend, leuk of bloederig te worden. Nog wel speciale melding voor de 3D effecten...hahaha. Allemachtig, wat vreselijk slecht. Helemaal op het einde, met de kaken van de ontplofte haai. In die tijd raakte 3D net weer een beetje in en deze film dacht een graantje mee te pikken. Op deze wijze zal dat nooit wat worden nee. Snel vergeten dit, de naam Jaws onwaardig.

1* (was 1,5*)

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Slecht.

Een grote witte haai en alle problemen die dat met zich kan meebrengen in een Seaworld vol met onwetende toeristen. Het doet wat aan de Jurassic Park'en van deze wereld denken, maar Jaws 3-D lift natuurlijk mee op het succes van het origineel.

Niettemin had de premisse kunnen werken, zeker in een fout jaren 80-filmpje. De uitwerking is daar echter veel te slecht voor. Een jonge Dennis Quaid voert een charismaloze cast aan. Charisma of niet; de tijd die aan karakteruitdieping e.d. wordt gespendeerd ligt veel te hoog.

Ook het actiegedeelte met de haai kan het evenwel niet waarmaken. De veelgenoemde effecten zijn daar debet aan. Het ziet er ontiegelijk slecht uit, zelfs voor een film uit 1983. Dat er na dit wanproduct nog een vervolg is gekomen, is eigenlijk te zot voor woorden.

avatar van Ste*

Ste*

• 1985 berichten

Een van de slechtste films die ik ooit heb gezien. Supersaai en traag met personages die voor geen meter boeien, maar vooral het gebrek aan daadwerkelijke spanning is opvallend. Pas de laatste 20 minuten ofzo komt het enigszins los, maar zelfs dan is de boel nog retetraag en mist het elke urgentie of actie. Lijkt erop of het geschikt moest zijn voor kinderen van 6 jaar, want elke kans op bloed en horror wordt vermeden.

Daarnaast zijn de effecten natuurlijk om te huilen. Of lachen eigenlijk.

avatar van N00dles

N00dles

Wat een saaie, trage boutfilm. Niet alleen inhoudelijk en qua pacing oersaai, maar ook zit de film qua montage en camerawerk enorm slecht in elkaar. Ik had eerst een soort Sharknado-achtige toestand verwacht (zo slecht dat het leuk KAN zijn), maar dit is slecht on a whole another level.

Waar het origineel met onheilspellende muziek een zekere spanning wist te creëren, is daarvan in Jaws 3-D niets te merken. De haai is er, of is er niet.

Als de haai er niet is, dan lijkt het meteen of je een heel ander soort film zit te kijken. Saaie dialogen tussen mensen die irritant en/of irrelevant zijn, maar toch teveel screentime krijgen. Lelijke, fletse beelden van een waterpark met vooral veel waterski's en dolfijnen. Ondertussen vraag je je continu af wanneer er een keer wat spannends gaat gebeuren. Het lijkt wel een behind-the-scenes van het Dolfinarium.

En als de haai er wel is...is het nog steeds een gaapfestijn.

Geen onheilspellend deuntje, geen spannende montage, geen gruwelijke actie. Het is ineens "hap" en klaar. Niets wordt goed in beeld gebracht. Soms weet je niet eens waar je naar zit te kijken. Soms zijn de aanvallen zonder gevolgen en komt iedereen zonder kleerscheuren het water uit. Saaaai.

De effecten zijn ook echt om te janken en -zelfs voor die tijd- schrikbarend lelijk. Zelfs met 3D-bril op zou het nog een verschrikking zijn geweest. Lelijke belichting van '3D'-elementen, overduidelijke greenscreen-effecten, het lijkt wel alsof een stagiair dit in een middagje in elkaar heeft geknutseld.

Ik kan me niet voorstellen dat studiobazen dit zagen en enthousiast waren. Ik zou me kapotschamen als ik aan de film had meegewerkt.

avatar van blondiefilmfreak

blondiefilmfreak

Weer een heerlijke jaws film,het gezeur snap ik niets van.

Het is een dik o.k film.

Geef hem zeker toch een 3 en halve ster.

avatar van TerryA

TerryA

jammer dat ze niet zijn gegaan met de originele idee in 1979, toen John Hughes de idee en script had om voor National Lampoon een komedie of parodie te maken; 'Jaws 3/People 0'

Steven Spielberg had kennelijk een protest gemaakt bij Universal Studios en hun bedreigd dat hij geen films meer voor hun zou maken als ze deze versie van Hughes gingen filmen!

John Hughes begon bij National Lampoon als schrijver en werd toen in de jaren 80 een van de top filmmakers met o.a. Breakfast Club, Uncle Buck en Home Alone.

In de script voor 'Jaws 3/People 0' zou Bo Derek, en ook Jaws schrijver Peter Benchley mee doen. Uiteindelijk gingen Universal voor deze 3-D versie en werd het een onbedoeld komedie

avatar van Foose

Foose

Ik vond het een leuke film!

Zeker geen topfilm en komt totaal niet in de buurt van het origineel. Maar er hing een lekker sfeertje in een heel leuke setting met een toffe cast.

De haai zelf en het 3D gedoe is wel belachelijk slecht en de algemene beeldkwaliteit is daardoor ook vaak erbarmelijk