menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Lovelyboy. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2018, februari 2018, maart 2018, april 2018, mei 2018, juni 2018, juli 2018, augustus 2018, september 2018, oktober 2018, november 2018, december 2018, januari 2019, februari 2019, maart 2019

Nixon (1995) 3,5

afgelopen woensdag om 16:37 uur

Een film waar ik niet zo goed van wist wat ik verwachten moest. Het is een interessant onderwerp, het is een Stone-film, maar toch geen super beoordelingen.

Nixon ontvouwt zich in een intelligent geconstrueerd politiek drama. Heden en verleden liggen dicht bij elkaar en verlopen niet altijd even logisch, dan worden er plotseling scheve, chaotische en/of zwart wit beelden tussen gemonteerd, of er wordt gekozen om Hopkins in een erg korrelige kwaliteit te laten zien wat op zijn beurt weer de authenticiteit verhoogd. Zit ik naar echt te kijken of niet? De schokkende beelden het chaotische gedeelte zomaar te zeggen, zal bedoelt zijn om de drukte en het paranoia naar voren te brengen die een presidentschap met zich mee brengt, en wat Nixon natuurlijk, een bijzonder paranoia, achterdochtig en angstig man, in den bijzonder parten speelde.
De handeltjes, afspraken, duistere deals, cover ups, het komt allemaal groots in beeld. In die zin bijzonder te zien hoe iemand die politiek zo goed onderlegt was, zoveel kennis van het recht had en ook nog wel een paar goede dingen natuurlijk gedaan heeft, zich zo intens verloor in alle drukte, tegenstand en negatieve aandacht, en het doofpotten van fouten en uiteindelijk volledig buiten de realiteit geraakt en zijn geloofwaardigheid richting zijn eigen mensen kwijt raakt.

Verder een geweldige rol natuurlijk van Nixon hoewel ik eerst wel een klein beetje moeite met hem had qua gezicht en Nixon's kenmerkende neus. Doch zet Hopkins hem uiteindelijk zeer goed neer qua mimiek, houding en manier van praten. Wat alle bekendere acteurs en kleinere rollen betreft, ze konden ook niet meer fouteriken bij elkaar krijgen dan dit geloof ik. Heel wat b-schurken komen voorbij in die zin met Powers Boothe, James Woods, Bob Hoskins, J.T. Walsh, Tony Goldwyn, Larry Hagman en natuurlijk van-dik-hout-zaagt-men-plakken smeris Michael Chiklis uit The Shield.

Verder heeft de film wel eens een klein beetje een spottende toon met een paar time lapses waar vooral veel lijden en maatschappelijke onrust in te zien is terwijl het Witte Huis er relatief rustig bijligt en Nixon zich starend uit het raam van zijn privé vliegtuig afvraagt of de mensen wel beseffen wat hij allemaal wel niet gedaan heeft en geflikt heeft.

Het eindresultaat en gevoel is een behoorlijke lang maar niet minder interessant beeld van een paranoïde, egocentrische president die steeds verder vervreemd van zichzelf en zijn wereld. Het enige nadeel van de film is toch wel de lange duur. Je moet dit wel heel interessant vinden om daar geen problemen mee te hebben. Desalniettemin een degelijke film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Once Were Warriors (1994) 4,0

afgelopen dinsdag om 15:39 uur

Stond al heel lang op het lijstje, per slot van rekening een film uit 1994 alweer, en er uiteindelijk van gekomen en hoewel op veel voorbereid toch wel behoorlijk onder de indruk na afloop.

Er worden geen doekjes omgewonden, kansarm, een baan niet vast kunnen houden en daar erg gemakkelijk over denken, een krot van een huis, kinderen die op het slechte pad raken, drank, héél véél drank, en iedere avond feesten en zuipen dat ik me afvraag; het is allemaal van het zelfde lage werkeloze allooi, waar doen ze dat van? Of kost bier daar geen stuiver?

Een verder beeld wordt opgebouwd rond de vicieuze cirkel die zowel afstoot als aantrekt inhoud. Je wilt anders, je wilt beter, je wilt weg...maar dat valt in de praktijk toch tegen. De eindeloze armoedige cirkel van geweld, drank en slechte figuren eist dan ook op dramatische wijze slachtoffers en de zoon die zich in bende cirkels beweegt en degene die uit huis geplaatst is lijken nog het beste af te zijn. Het beeld van wel anders willen maar niet vrij kunnen breken en je er maar bij neerleggen beklijft mij dan en wat kan een mens toch lijden als hij dat zich zelf oplegt.

Bijzonder zwaar en sociaal drama. Must see, vergelijkbaar bv met Angela's ashes.

» details   » naar bericht  » reageer  

De Heineken Ontvoering (2011) 3,5

afgelopen maandag om 13:57 uur

Niet heel bekend met de geschiedenis dus kan ik moeilijk beoordelen of de film/script zich aan de werkelijkheid houdt. Ongetwijfeld zullen er wat dingen aangedikt en geromantiseerd zijn, zo is Willem Holleeder nergens te bekennen maar is er wel het fictieve personages Rem die zonder al te veel fantasie best wel bepaalde gelijkenissen met WH toont.

Anyway, naar de film, ondanks al het vorige gezegde toont zich het eerste uur toch een prima film met een mooi tijdsbeeld qua auto's, de oude bierkratten en bijvoorbeeld de groene telefooncellen, maar ook genoeg spanning en een mooie en zo nu en dan dreigende soundtrack van Junkie XL.
Het tweede deel van de film gaat meer over de vlucht van de daders en de jacht op hen, en de verandering van Freddy en zijn omgang met PTSS. Prima rollen overigens van Hauer en RSvA.

Mijn kritiek op de film is, waarom een relatief korte film maken voor zo'n enorm verhaal? Waarom niet een Riphagen achtige serie van drie of vier afleveringen? Nu blijven de karakters enigszins onderbelicht, de motieven om Heineken te pakken en de voorbereiding eveneens.

Uiteindelijk wat mij betreft een prima, spannende en vermakelijk film, maar er was veel meer van te maken geweest in een miniserie.

» details   » naar bericht  » reageer  

Predator (1987) 4,0

afgelopen zondag om 15:04 uur

Een bijzondere cultklassieker waar ik me altijd om verbaas. Want wat maakte de film nu zo goed dan? Het verhaal is één uit dozijn, de karakters en mannen zijn van een hoog testosteron/rood-vlees-eters gehalte, de dialogen zijn...tja...ook niet bijzonder, de Predator zal er voor die tijd geweldig uit gezien hebben, de actie grenst wat over de top, en dan de crack elite unit zelf. Ze lopen niet door, zijn niet uniform in kleding wat vrij normaal is voor een dergelijke eenheid, dragen veel te zware wapens, in ieder geval, het moet allemaal heel wat lijken maar heel professioneel ziet het er niet uit...

Maar toch, een ge-wel-dige guilty pleasure, waar je altijd bij blijft hangen als hij er voor is. Het grenst allemaal wat aan het foute maar toch niet té. Het heeft allemaal een uiterst vermakelijke charme, en dat is waar de film uiteindelijk omdraait. Zo goed is hij niet als je hem gaat analyseren, maar fucking leuk vermaak is het wel. Een prima balans tussen vermaak, lichtelijk over de top actie, stoere jongens-ferme knapen karakters, stukje spanning, en eigenlijk best wel een leuk eindgevecht met geïmproviseerde wapens. Een mix overigens die nooit weer gelukt is met alle vervolgen.

Er is maar één Predator, en dat is deze Predator.

» details   » naar bericht  » reageer  

Matchstick Men (2003) 3,5

15 maart, 09:43 uur

Een zeer humorvolle film met een behoorlijke neurotische Cage die laat zien dat hij na Leaving Las Vegas en 8MM toch zeker nog heel aardig een rol kan vertolken, en mogelijk is dit zijn beste want hij zet de neuroot toch behoorlijk pakkend en lachwekkend neer.

Prima film, leuke twist, prima gespeeld door onder ander Lohman die daar toch al 23 was, en Rockwell vind ik toch altijd wel geweldig. De film bezit een bepaalde luchtigheid, humor, drama en feel good.

Vermakelijke film.

» details   » naar bericht  » reageer  

K-19: The Widowmaker (2002) 3,5

15 maart, 09:29 uur

K-19: The widowmaker.

Toen de film uitkwam in 2002 met een grote gretigheid de film tot me genomen en om wat voor reden dan ook werden mijn verwachtingen niet bepaald ingevuld.

Nu zoveel jaar later weer eens herzien en ik kan me eigenlijk niet zo goed meer voorstellen waarom hij toen tegen viel. Ik weet wel dat het incident met de Koersk nog vers in het geheugen lag en ik daar een heel goed boek over had.

Terug naar de film. Ik denk dat de film toch niet ver buiten de werkelijkheid staat en een behoorlijke beeld geeft over de instelling van de Russen in die tijd, hoe ze met materiaal omgingen en met mensen. Iedere vorm van tegenspraak werd als sabotage gezien. Neeson beweegt zich in die zin in het begin al op glad ijs, terwijl Ford juist de model-Rus speelt die niet zeurt, discussieert, of twijfelt wat Moskou wil, maar liever kansloos voor het glorierijke Moedertje Rusland verzuipt dan openlijk twijfel te uiten. Dat was de gemiddelde instelling. Daarnaast waren de Russen niet bepaald van duur materiaal en al helemaal niet van het uitgebreid testen. Er werd iets bedacht, met kinderziektes en al geïnstalleerd, en sterkte ermee. Ook typisch Rusland. Verder wordt vooral ook het eerder genoemde sfeertje van niet zeuren maar doen anders ga je naar de Goelag wel aardig goed geraakt. Geen godsdienstige symbolen bijvoorbeeld ook behalve de partijleider of het Icoon.

Verder ziet de film er best wel goed uit. Aardig sfeertje, natuurlijk niet zo beklemmend als Das Boot maar dat is natuurlijk next level shit. Er is ook veel oog voor kloppende details, zoals de doop die mislukt, tien dode arbeiders op de werf alleen al, en iemand laat halverwege de naam Hiroshima vallen, toevallig genoeg werd dat de nieuwe bijnaam na her ingebruikname. Besmette compartimenten werden trouwens afgezonken in de Karazee, een plek waar de Russen héél veel nucleaire afval gedumpt hebben.

Wat niet helemaal vlot is de wisselwerking tussen Neeson en Ford. Op de een of andere manier had daar meer uit te halen geweest, nu is er het verschil qua karakter en de onenigheid maar voor echt vuurwerk zorgt dit niet.

Wat rest is toch een prima redelijk historische correct film over een incident wat bijna het einde van de wereld had kunnen inluiden. Geen top, als Neeson en Ford iets meer aan elkaar gewaagd geweest waren had dit meer geweest, maar toch een meer dan prima film die eigenlijk iets te lag beoordeeld wordt.

» details   » naar bericht  » reageer  

Animal Farm (1999) 3,5

14 maart, 16:40 uur

Ik ken het verhaal in bepaalde lijnen, heb het boek nooit gelezen noch andere versies gezien, dat gezegd te hebben, vond ik dit een aller vermakelijkste film. De nodige humor, licht drama, vermaak, mooi gemaakt. De dieren worden opstandig tegen de mensen om veelal reden waar aan ze zich zelf later bezondigen. Onderdrukking en misbruik van macht lijkt iets dat onvermijdelijk is.

Vond er eigenlijk niet zo veel mis mee. Erg leuk een keer gezien te hebben.

» details   » naar bericht  » reageer  

Triple Frontier (2019) 2,5

14 maart, 10:35 uur

Pffff…dat viel toch wel een beetje tegen hoor. Best wel aardige momenten worden ingeruild voor best wel hele slechte beslissingen en domme acties van deze zogenaamde agenten. Dat laatste is vooral heel erg te wijten aan het scenario.

Eerst maar even de goede punten. De wat ruwe en rimpelige koppen van Affleck en Hunham bevallen me wel. Isaac acteert wel aardig en zijn informante, poeih, die mag er wel zijn, damn. De openingsscène doet erg Sicario-achtig aan, net als de achtervolging. De wat aan lager wal geraakte agenten die krap zitten met dubbele hypotheken en verschillende scheiding is een veel betreden pad maar doet het wel aardig, de hoop op een meevallertje is prima. Bepaalde actie trouwens, en hoe de mannen aanvankelijk het huis binnen vallen ziet er super strak uit, net als de neerstortende helikopter. De settings qua natuur en cinematografie zijn bij tijd en wijlen om te smullen. Spannend is het hier en daar ook wel.

Maar, hoe het scenario zich ontwikkeld en dingen fout gaan, is te gezocht. Puur domheid, en voor zulke door de wol geverfde mannen hebben ze dat puur aan zichzelf te danken. Ze blijven veel te lang in dat huis, qua tijdsverloop kan dat helemaal niet want zoveel tijd hadden ze niet met zijn vijven en dan zoveel tassen? Ze zetten ook niet een mannetje op wacht. Wij weten, zij weten dat die drugsbaron daar ergens in een saferoom zit en toch laten ze zich verassen. Het plot wordt in die zin ook wat onduidelijk want waar zijn ze daar nu voor? Verderop, één is dus een hele goede piloot die moet toch meteen weten dat ze niet over die bergrug heen komen met die enorme last? En dan toch proberen met rampzalige gevolgen. Stop ergens, laad de helft uit, en vlieg twee keer. Is dat nu zo moeilijk te bedenken? En dan het feit dat Hunham geraakt is en effe door de bergen loopt, een crash overleeft.....tja....

Hier was veel meer van te maken geweest maar ik wijt aan het scenario dat veel te gekunsteld is dat het er niet uitkomt.

Wel een fijne soundtrack overigens met Metallica, Fleetwood Mac, Pantera en Creedence Clearwater Revival.

» details   » naar bericht  » reageer  

Casino (1995) 3,0

12 maart, 17:48 uur

Een degelijke maffia/onderwereldprent die vooral erg aan Goodfellas doet denken. Een nogal breed en lang verhaal, centraal rond De Niro, wordt uit de doeken gedaan. Omtrent zijn leven en vermogen dat hij opbouwt in zijn tijd daar, daarom heen de karakters van Stone en Pesci en alle sinistere figuren, handeltjes en criminele activiteiten erom heen.

Ondanks de lange duur verveelt de film nooit echt, de foute pakken en colberts van RDN zijn bij tijden wijlen om te schuddebuiken en er zitten ook een paar lekkere gruwelijke martel/afrekenmethode's in. Vooral de uitleg van bepaalde dingen in het casino, hoe men elkaar allemaal in de gaten houdt, en bv valsspelers ontmaskert en aanpakt zijn mooi gebracht.

Iedereen speelt een prima rol, Woods natuurlijk weer als sleazbag, en eigenlijk valt er weinig aan op te merken. Een prima en stijlvolle film mits het je genre is. Ik ben niet van het genre, dus mijn kijkbeurt in die zin is ter kennisgeving.

» details   » naar bericht  » reageer  

Repo Men (2010) 3,0

12 maart, 08:05 uur

Best wel vermakelijk niemendalletje. Leuk voor een keer. Apart verhaal, genoeg actie, beetje spanning en een Law die redelijk zijn best doet en Whitaker natuurlijk als beste. Braga ook altijd leuk om te zien. En Schreiber natuurlijk weer prima als engerd. Wat opvalt, een toekomst beeld dat zich vooral doormiddel van gadgets laat zien maar verder niet. Fijne bijna matrix aandoende vechtscene praktisch op het einde die later weer een bepaalde uitleg krijgt, te erg de bijna erotisch aandoende manier hoe Braga en Law elkaar opensnijden en de organen inscannen wel leuk the twisted dat dit een soort van wens/droom is die in zijn hoofd afspeelt en alles tot op zekere hoogte goed komt. Dit geeft de film wat mij betreft een extra bite. Verder prima muziek.


Zoals gezegd, leuk eens een keer kijk, no more no less.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Road to Guantanamo (2006) 3,5

12 maart, 07:56 uur

Het blijft een moeilijk onderwerp, net als in Unthinkable, hoe ver wil je gaan om een possible threat uit te schakelen of om belangrijke info te krijgen? Met de woorden 'alsjeblieft' en 'meneer' redt je het niet tegen geradicaliseerden en dat is de waarheid. Zoals Jackson tevens zegt in Uthinkable, zij weten hoe ver ze gaan willen, wij niet. Niet dat ik hier overigens het schenden van mensenrechten en martelingen mee goedkeur, absoluut niet, verre van dat zelfs.

De film zelf komt in het begin wat afstandelijk over. Oké, je woont in Engeland en dan ga je daar heen om te trouwen, dat kan, dergelijke dingen zijn gewoon in die cultuur. Maar dan gaan ze oorlogsgebied binnen...? De reden precies waarom blijft wat schimmig en waarom ze niet als een haas maken dat ze daar wegkomen en niet begrijpen dat ze als halve huurlingen uitgeleverd worden snap ik ook niet helemaal.

Wat dan verder volgt is gevolg op oorzaak wat mij betreft. De regisseur kiest duidelijk de kant van the Tipton three wat overigens niet slecht is, maar met de kennis die inmiddels anders is over hun beweegreden en wat ze daar precies gedaan hebben, geeft het toch allemaal een heel dubbel gevoel. Zeg maar gerust een nare smaak in de mond. Ze waren wel in een talibankamp geweest met wapentraining gaven ze oa toe maar omdat ze niet anders konden. Tja....hier mee wordt het beeld van de onschuldige en gestigmatiseerde moslim toch erg wankel en wordt een eerst best wel sterke boodschap, het stigmatiseren en opjagen van een hele geloofsgroep plots weer heel dubbel.

Jammer maar helaas, film ziet er verder prima uit, goed gemonteerd, geacteerd, daar verder een dikke voldoende op.

» details   » naar bericht  » reageer  

Cloud Atlas (2012) 4,0

10 maart, 17:35 uur

Bijzondere film. Meestal ben ik niet zo van het geswitch tussen verhalen en al helemaal niet van meerdere lagen met tijd en toekomst. Doch vond ik het een bijzonder fascinerende en boeiende film.

Het blijft gissen naar wat er nu precies bedoeld wordt met het verhaal, haar vele personages en verhaallijnen. Het gaat ontegenzeggelijk over 'goed doen', toch zijn de meeste karakters ook vrij vechters, mensen die voor zichzelf opkomen en zoeken naar de waarheid, maar ik denk zelf dat het ook iets met reïncarnatie te maken heeft. Wat in ieder geval zeker is, dat ze elkaar allemaal op een of andere manier beïnvloeden in ontwikkeling en keuzes.

Tragiek, verdriet, liefde, opoffering, spijt, verlossing, het komt allemaal voorbij en als kijker is het leuk om iedere keer de terugkerende acteurs te ontdekken. Hanks is bijzonder geestig als de tokkiehork van een schrijver, en Weaving natuurlijk weer op zijn best als nurse ratchet. Geniale make-up in die zin.

Mooi film, prima vermaak, voornamelijk voor mensen die niet van simpel houden en wellicht wat anders over dingen denken.

» details   » naar bericht  » reageer  

Per Qualche Dollaro in Più (1965) 3,5

Alternatieve titel: For a Few Dollars More, 10 maart, 17:25 uur

Prima western, uiteraard bijzonder traag, maar de bekende stijl en authenticiteit spat bijna van het scherm. Prima verhaal ondanks dat de motivatie van Mortimer voorspelhaar is. Ook prima prestaties van Eastwood en van Cleef.

» details   » naar bericht  » reageer  

Reign of Fire (2002) 3,0

10 maart, 17:21 uur

Guilty pleasure die ik toch altijd even kijk als hij ervoor is.

Geen hoogdravend shit of dergelijke maar wel een hele aardige mix van de nodige actie, spanning en spektakel. Vooral valt heel erg het mooie duistere en grimmige sfeertje op. Bale en McConaughey zien er ook geweldig uit, beide acteurs vallen wat mij betreft met hun smerige en ongeschoren smoel en moeten daardoor hun gladde prettyboy imago wel laten gaan en echt acteren en dat doen beide wat mij betreft prima. Daarnaast is Scorupco altijd leuk om naar te kijken.

Prima vermaak, niet meer en niet minder.

» details   » naar bericht  » reageer  

4: Rise of the Silver Surfer (2007) 1,5

Alternatieve titel: Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer, 7 maart, 19:27 uur

Ben al nooit in den bijzonder van de superhelden films geweest, met uitzondering van Spiderman en X-men, omdat ik heel veel de tekenfilms gezien heb vroeger en het daarom altijd een feest der herkenning vind. Daarnaast is Batman echt jeugdsentiment. Maar verder...

Oninteressante karakters, een niet uitgediepte bad guy die held wordt, wat pseudo grappige scenes die je soms doen glimlachen, het zoveelste verhaaltje in die zin over iets kwaads dat de wereld komt vernietigen en heel veel special effecten, vernietiging en de nodige actie.

Het zal, niet mijn ding.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Beach (2000) 2,0

7 maart, 11:57 uur

Met moeite uitgezeten, een film overigens waarvan ik altijd denk dat ik hem niet gezien heb om er halverwege achter te komen dat ik hem al meerdere keren gezien heb maar dat de film en het verhaal voor mij niet het waard is bij te blijven.

De film heeft wel een paar aardige dingen. De natuur is natuurlijk prachtig. LDC is degelijk en Carlyle is natuurlijk weer op zijn best als een malloot. Muziek is ook prima maar toch...dat hele idyllische en avontuurlijke het zal me. Waar gaat het nu eigenlijk over? Ja, ik snap wel wat het idee een beetje is maar het spreekt mij niet aan in ieder geval. Dat hele gedoe ook met dat het strand geheim is toch duiken er iedere keer nieuwe mensen op en ondertussen vormt zich daar een mini samenleving. Mij een beetje te zweverig en vaag.

» details   » naar bericht  » reageer  

Dvadtsat Vosem Panfilovtsev (2016) 3,0

Alternatieve titel: Panfilov's 28, 7 maart, 09:14 uur

Na grote nieuwsgierigheid de film gezien op YT met Engelse ondertiteling. En al snel valt op dat de film twee kanten heeft, een hele goede en een matige.

De goede: de film ziet er fabelachtig mooi uit. Fantastische landschappen met filmische shots, ondergaande zon, de kanonnen opgesteld tegen een azuurblauwe lucht, prachtige kleurenfilters. cinematografisch is de film werkelijk van grootse schoonheid. Bijvoorbeeld wanneer de commandant zijn troepen in het maanlicht toespreekt.
Het oorlogsgedeelte is ook meer dan prima. Wat ziet het er verdomd echt en mooi uit. De wapens de voertuigen, de uniformen, echt geweldig mooi. Maar ook andere dingetjes kloppen, zoals het oefenen met een namaaktank, de bouw van neploopgraven en later het beeld van de commandostructuur, of bijvoorbeeld de spotter en zijn radioman die communiceren met de batterij. Eén dingetjes echter in het oorlogsgedeelte, het gemak waarmee die Duitsers zich aflaten slachten zit op het randje, en het constant sturen van nieuwe tanks terwijl men overduidelijk tegen een sterke linie is aangelopen vind ik ook té. Dit zal lijkt mij niet snel gebeuren.

Het matige deel: de personages blijven erg vlak en eendimensionaal. Er is weinig diepte en dialoog, of dat moet er niet goed uitkomen zijn in de Engelse ondertiteling. Ofwel, film is qua diepte, karakters en verhaal erg vlak en dat valt me toch bijzonder tegen omdat dit een Russische productie is en als het verhaal Panfilov inderdaad zo'n legende is dan vonden ze het niet echt de moeite dat wat meer cachet te geven. Jammer in dat geval.

Fantastisch ogende oorlogsfilm, lust voor het oog, maar verder een vlakke gebeurtenis met weinig diepgang. Gemiste kans wat mij betreft.

» details   » naar bericht  » reageer  

Any Given Sunday (1999) 3,5

5 maart, 22:40 uur

Ooit lang geleden eens gezien, toen kwam de film me erg druk en overdreven over, en lag teveel de nadruk op de stoere toestanden. Tevens irriteerde ik me mateloos aan de karakters van Diaz en Foxx.

Zoveel jaren later, en met de nodige bagage aan kijkervaring, schat ik de film nu heel anders in. Wat een lekker vlot filmpje. Een zintuigelijke teistering qua flitsende beelden en pompende muziek, toch irriteert of verveeld het allerminst. Een kostelijke mix van over the top karakters, spot en macho gedrag. In die zin bijtend sarcasme richting het American football, en dan met name natuurlijk het glamourwereldje van de mannen. En dat maakt wat mij betreft die film zo goed. Het is het sarcasme, het beeld van de grijpgrage bestuurders, de torenhoge belangen om enorme risico's voor te willen lopen en natuurlijk eigenbelang.

Laat ik eerlijk zijn, het is niet vernieuwend. Het is niet toperdetop. Maar de film heeft net genoeg de mix tussen vermaak en spot zonder dat vooral de laatste te erg wordt. Al te serieus kan en moet je deze film niet opvatten. Verder een fijne mix van prima muziek, goede montage en bij tijd en wijlen subliem in beeld gebracht.

Prima film in die zin voor liefhebbers van een beetje overdreven machogedrag, spot en natuurlijk liefhebbers van de sport.

» details   » naar bericht  » reageer  

De Noorderlingen (1992) 4,0

5 maart, 07:55 uur

Wat een bijzonder vermakelijk en komische film. Eerst wist ik niet helemaal wat ik moest verwachten en ben op zich niet echt een liefhebber van de Nederlandse cinema, maar de film veraste me in die zin bijzonder positief.

De setting is een wel erg treurig en desolaat ogende vlakte en onafgemaakte nieuwe woonwijk. Een miniwereld met de nodige voorzieningen bij de hand. Het is niet meer dan logisch dat alles meer opvalt dan in grotere gemeenschap, maar dat het geen zich in de grotere gemeenschap afspeelt natuurlijk ook hier gebeurt maar dan in het klein.

Een bijzondere setting, zoals gezegd, aparte taferelen, en nog bijzondere karakters die elkaar niet mogen, proberen de loef af te steken en de meeste karakters staan bol van seksueel verlangen of juist frustratie. Hoewel er niet echt heel erg geprobeerd wordt een coherent verhaal te volgen stoort mij dat totaal niet en vliegt de film voorbij met de vraag: wat voor raars gaat er nu weer gebeuren?

Kolderiek, komisch, absurdistisch, tragisch, dramatisch, het is met een lach en soms de neiging naar een traan. Prima prestaties van Warmerdam zelf en Wauterse. En wat is die Veerle Dobbeleare een lekker dingetje. Grappig verder Malherbe en Theo van Gogh.

Bijzonder vermakelijke film.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Debt (2010) 3,5

3 maart, 13:01 uur

Gisteren er maar weer eens doorgedraaid na vorig jaar bij toeval te hebben gezien op tv. En wat mij verbaasd zijn toch de wat lauwe reacties. Ik zal onmiddellijk toegeven dat er misschien wel iets meer in gezeten had. De film is relatief kort, de karakters, hoewel interessant genoeg, worden niet in den bijzonder uitgediept en sommige dingen gaan best wel snel. Hij had iets langer gekund en iets meer uitgediept alle richtingen op qua trauma's, karakters en geschiedenis van Vogel zelf.

Desondanks vind ik het een toch meer dan prima film. Chastain is prima zoals altijd, de botsende karakters van Worthington en Csokas is ook boeiend, en het samenspel wanneer ze Vogel gevangen hebben en bijvoorbeeld moeten voeren ook. Dat die Stephan overigens een geweldige lul is en voornamelijk vol van zichzelf is van meet af aan duidelijk. De last van de holocaust die allen meedragen worden niet zo zeer woordelijk gebracht als in een treurig stilzwijgen.

Verder prima verhaal, prima spanning, leuk maar wellicht voorspelbaar einde, maar dan toch uiteindelijk een prima en vermakelijke film voor een avondje kijkplezier. Geen toperdetop maar gewoon een hele degelijke en spannende film.

» details   » naar bericht  » reageer  

LBJ (2016) 4,0

2 maart, 10:45 uur

Wat een verassend goede en boeiende film. De reacties en waardering vallen me in die zin tegen.

Een nagenoeg onherkenbare Harrelson steelt toch wel de show als de soms grofgebekte, innemende, politiek sluw en slimme en soms ook kwetsbare LBJ. Met mooie dialogen, schelden, schijtend en de dunne grens van de politiek bespelend krijg ik toch een heel ander beeld van LBJ, want voor mij stond de man als de verantwoordelijke die Vietnam volledig liet escaleren. De man die een handpop was voor de grillen van het Pentagon. Met dit geschetste beeld zie ik toch heel anders naar de man.

De rest van de cast doet hun best Jason Leigh is ook praktisch onherkenbaar en hoewel ik in Jeffrey Donovan aanvankelijk niet echt JFK zie en zijn 'acting' en poging tot de spraak en Bostonian accent van JFK erg geforceerd overkomt wordt dit op een gegeven moment wel beter. Maar daar ligt de nadruk niet.

Nogmaals fantastische rol van Harrelson en als inkijkje achter de scherm tijdens de campagne, de aanslag en afwikkeling en kennismaking met LBJ een erg interessante en onderhouden film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Heaven & Earth (1993) 4,0

1 maart, 11:24 uur

Stond ook al heel lang op het 'to-see-lijstje' en eindelijk aan toe gekomen nadat ik hem voor vijftig cent bij de kringloop vond. Nu mag ik graag een Stone film zien en zijn andere Vietnam films zijn natuurlijk pareltjes met Platoon en Born on the Fourth of July. Dit was ter vervolmaking van de drie luik. Waar Platoon om het strijdende peloton in the bush gaat en BOTFOJ om de terugkeer en de trauma's van de Vietnamveteranen ontbrak natuurlijk de inkijk van de simpele Vietnamese boer in de rijstvelden. In die zin de bewoner, van een simpel dorp niet of nauwelijks van enige strategische belang, en de verscheurende strijd tussen het communisme en het kapitalisme, noord en zuid, die daar bijna dertig jaar duurde en de bevolking dagelijks van zijde deed veranderen en offers eiste.

Afgelopen zomer de werkelijk waar fantastische Vietnam documentaire gezien van Ken Burns. Hoewel een lange zit van meer dan 900 minuten is er geen beter overzicht van alle partijen en beter uitgelegd wat voor belangen er allemaal waren. Daar ontstond voor mij al een bepaald beeld over hoe de bevolking heen en weer geslingerd werd tussen de beide partijen en wellicht alleen maar keuzes maakte op basis van overleven. In die zin wordt de toon erg mooi gezet in het begin met het dorp, de Fransen, de Vietcong en vervolgens de ARVN en Amerikanen. De belangen, de druk, 'opvoeding', indoctrinatie en vervolgens strijd en gevangen name.

Wat daarna volgt is een mooi beeld van vlucht, schuld, misbruik en hopen op betere tijd. Wat een verschrikkelijke tijd voor al die mensen. Vooral die vrouwen die zich maar moedwillig lieten gebruiken om te overleven. De omslag, TLJ, het TET offensief, de vlucht alles komt in bepaalde mate voorbij. Teenkrommend is vervolgens de aankomst in Amerika, het cultuurverschil, het onbegrip. Gewoon erg goed gebracht. Leuke rol overigens van Conchata Ferrell.

In mijn ogen een super triest en mooi gebracht drama, het begin het dorp visueel, de strijd en gevangenname zijn erg goed net als de botsing van cultuur tijdens onder meer thanksgiving en tja, die ubergrote en belachelijke koelkast. Voor mij lijkt het even dood te slaan wanneer ze als kindermeisje verleid wordt door de grote meneer en het gejammer daarom heen, is natuurlijk niet minder belangrijk aangezien haar eerste kind daaruit voort komt.
Visueel is het tevens vooral in Vietnam, het dorp, de rijstvelden en het dal van grootse schoonheid. Werkelijk prachtig.

Nogmaals, meer dan prima drama.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Right Stuff (1983) 3,5

Alternatieve titel: De Pure Klasse, 1 maart, 08:31 uur

The right stuff stond al heel lang op mijn 'to-see-list' en dan gisteren eindelijk van gekomen nadat ik hem eerder deze week bij de kringloop was tegen gekomen voor vijftig cent. Ik bedoel, wie doet je wat...?

Een prima historische film over het Mercury Seven programma en de ruimterace tegen de Sovjets. Eruit springt vind ik het begin. De stoïcijnse Shepard, en bijna onherkenbaar zo jong, die op een desolate en naargeestige vliegbasis keer op keer record breekt en de snelste wil zijn en blijven. Vooral de sfeer van wie is de volgende die zijn dood tegemoet gaat vind ik erg sterk.

De vergadering en plan van aangepakt uitgelegd door Goldblum aan LBJ is op het hilarische af. Hun ideeën eveneens.De selectieprocedure van onder meer Scott Glenn is ook erg vermakelijk.Hoogtepunt zijn toch wel de lanceringen en prachtige beelden. De film is in die zin mooi gemonteerd in combinatie met prima muziek.De acteurs doen ook meer dan hun best en zo zijn Glenn en Harris altijd leuk om te zien en is de jonge en brutale Quiad tegens erg vermakelijk. Op het ergerlijke af die idioten van de pers, verschrikkelijk dat dit toen al zo was.

Toch speelt de lange duur van de film op. Drie uren is erg lang en op bepaalde punten heeft de film de neiging dood te gaan slaan. Desalniettemin een hele aardig film om eens te zien en de film ademt zeker een bepaalde kwaliteit uit vooral voor een film uit '83. Visueel een plaatje in die zin.

» details   » naar bericht  » reageer  

Jarhead (2005) 3,5

28 februari, 10:58 uur

Jarhead gisteren voor de derde keer gezien, en de film trekt in verschillende opzichten een behoorlijke parallel met O'Russels Three kings. Ook daar staat de verveling, irritatie, de gedachte wat voor nobody ze wellicht thuis geweest waren centraal. Waar Three kings natuurlijk opgeleukt is met een licht onwaarschijnlijk maar niet minder vermakelijk verhaal, blijft Jarhead dichter bij de waarheid. Het soldatenleven, zelfs in oorlogsgebied, kan een dodende saaiheid hebben en bijzonder geestdodend zijn waarbij je in een eindeloze herhaling van eat,sleep, repeat geraakt.

De training begint meer dan formidabel. Bepaalde scenes hebben een hoog FMJ gehalte en Foxx doet qua humor soms niet onder voor Hartman. Eenmaal in het buitenland en in die geestdodende cyclus boet de film nog niet echt in. De kerstviering heeft dan op zijn beurt weer een hoog Three kings gehalte. De wandeling langs de weg met alle uitgebrande wrakken is prachtig gemaakt en lekker sinister. De totale anticlimax is natuurlijk zondermeer Haysbert die hun feestje komt storen en dat ze niet mogen schieten. Het past perfect bij de film. De hele oorlog zonder op een vijand te hebben geschoten. Het is zoals Sarsgaard halverwege de film zegt dat het per oorlog steeds sneller gaat en zij eigenlijk ouderwets zijn en achter de feiten aanlopen.

Een meer dan prima anti-oorlog beeld, cynisch, direct, grof, surrealistisch, vooral wanneer ze door die branden olievelden lopen. Meer dan prima acteerprestaties van iedereen. Goede muziek eigenlijk. Het boek dat ik momenteel lees wordt in die zin prima gevolgd. Toch vind ik dat de film na een heel sterk en vermakelijk begin richting het einde een beetje doodbloed. Waar dat nu precies aan ligt kan ik niet zeggen. Verder meer dan prima film.

» details   » naar bericht  » reageer  

Pusher (1996) 4,0

25 februari, 17:58 uur

Bizar en bijzonder tegelijk. Een dag eerder Trainspotting gezien die de problemen van de 'verslaafde' in beeld brengt, een dag later dus Pusher die de 'handelaar' in het nauw perfect in beeld brengt.

Rauw, direct, humoristisch( wat Mikkelsen allemaal uitkraamt in die drogist en onder tussen patat staat te vreten), bijzondere dialogen, en een lang vergeten beeld van slechte muziek, lelijke trainingspakjes en nog lelijkere auto's. Verder een lekker rauwe sfeertje die de smerige steegjes laat zien en de vicieuze cirkel van uitgeknepen junks en de hoop op een grote drugdeal om hoger in aanzien te komen en meer geld te hebben. Het koninkrijk stort natuurlijk helemaal in wanneer de deal mislukt en iedereen wel met het verraad te maken lijkt te hebben en het 'dealertje' zelf opeens onder aan de voedselketten staat.

Fijne rauwe en direct filmpje. Binnenkort nog maar eens kijken voor een definitieve mening.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Machinist (2004) 4,5

Alternatieve titel: El Maquinista, 25 februari, 17:46 uur

Geniale film blijft dit toch. In het genre mysterie toch een van de beteren.

Film zet meteen al de toon met mysterieuze voorvallen en gebeurtenissen, gekke briefjes, rare verschijningen en een doodenge en tevens geniale Bale die behalve slaapgebrek en paranoia ook een paar neurotische tics heeft ontwikkeld. Eigenlijk is het een film die je achterste voren zou moeten kijken en is het de vraag, wordt het nu met iedere scene ónduidelijker of juist duidelijker?

Geweldig Hitchcock achtig sfeertje, fijne muziek, prima prestaties van Bale qua acteren en uiterlijk, en een fijne ontknoping.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Courageous Heart of Irena Sendler (2009) 2,5

Alternatieve titel: A Courageous Heart, 25 februari, 17:39 uur

De Duitsers praten Engels lees ik als bezwaar, en de Polen ook...toch? Dat geen bezwaar?

Anyway, vanmiddag er door geramd en hetzij met moeite afgemaakt. Kon maar niet in het verhaal komen en op de een of andere manier kwam het me allemaal wat te matjes en te tam over. Een bescheiden verhaal die in die zin niet op de gruwelijkheden van het getto hoeft te drijven, toch wil het mij niet echt boeien en allerminst indruk maken. Een tv film op zijn best en dan ook niet meer dan redelijk. Paquin zou dan een goede prestaties neerzetten en een nominatie gehad hebben voor haar rol, ik vind haar bij tijd en wijlen geforceerd over komen in haar mimiek met haar Engels met Poolse klank.

Niet mijn ding.

» details   » naar bericht  » reageer  

Trainspotting (1996) 3,5

25 februari, 17:31 uur

Voor het eerst gezien en hoewel de verwachtingen hoog waren en niet helemaal ingelost, wel verbaasd over wat ik wel gezien had. Dat het een absurde film moest zijn wist ik me nog wel vaag te herinneren uit de clip die meer dan twintig jaar geleden op MTV draaide bij de clip van Underworld - Born slippy dacht ik zo.

Wat erg opvalt is toch het zware onderwerp en de droevige wereld waar de betrokkenen in leven, dit wordt echter bij tijd en wijlen op een hilarische en absurde manier gebracht. Over the top, veel zelfspot, verontrustend, grof, humoristisch, de film heeft werkelijk alles om vooral de lachspieren in beweging te krijgen en wellicht dat Boyle voor deze methode koos omdat de boodschap wel heel erg verloren gaat in een zeer droevige en duistere geschiedenis. De boodschap komt ondanks de toon prima aan. Vooral de beginscene waar McG besluit aftekicken zich opsluit met alles wat hij nodig heeft om dan vervolgens weer de deur open te breken voor één laatste shotje is hilarisch. De hallucinaties tijdens zijn ontwenning daarentegen nachtmerrie-achtig goed.

Verder een prima sfeer, goed gemonteerd, casting is ook puik en zeker de prestaties van de acteurs met name McGregor, Bremner en Carlyle die zoals gewoonlijk weer een etter speelt.

Prima, film met veel goede dingen, desondanks niet helemaal mijn cup of tea.

» details   » naar bericht  » reageer  

3000 Miles to Graceland (2001) 2,0

21 februari, 19:57 uur

Gisteravond weer eens gezien, en de film kon niet bepaald de herinnering die ik nog had inlossen. Wat ik me herinnerde was het een meer dan prima actiefilm, maar dat het verhaal en de dialogen zo matig waren kon ik me amper voorstellen. Zat eigenlijk met verveling het begin te zien tot aan de kraak zelf. De dialogen en gebeurtenissen waren bijzonder mager, en dan vooral de dialogen. Halverwege komt er eens een scherpere grap of opmerking voorbij dat ik denk had dat vanaf het begin gedaan, maar helaas. De actie is overigens prima, op de eind shootout na, want die is net wat over the top. Russel doet het op de automatische piloot, Costner zet op zich nog een redelijke onberekenbare bad guy neer en Cox is om op te vreten in haar strakke outfits. Maar dan hebben we het allemaal wel gehad.

20 jaar geleden een aardig en vermakelijk actiespektakel, heden ten dag iets wat niet meer van deze tijd is.

» details   » naar bericht  » reageer  

Lawless (2012) 4,0

17 februari, 21:30 uur

stem geplaatst

» details  

Men in Black (1997) 3,0

17 februari, 17:10 uur

Men in Black: ik ben niet bepaald van de komedies maar voor MIB wil ik zeker een uitzondering maken. Vooral ook omdat Smith hier nog op een bescheiden manier leuk is net als in Bad Boys. Daarna ging het hardhollend achteruit, begon hij zichzelf leuker te vinden dan hij werkelijk is, daarna eigenlijk waren alleen serieuze rollen nog te pruimen.

Anyway: leuke mix met de knorrige Torn en TL Jones natuurlijk en Will Smith zelf. Leuke humor, mooi gemaakt, hoewel alweer een beetje gedateerd in deze tijd, beetje spanning, genoeg actie en spektakel. Daarnaast D'Onofrio in een meer dan prima rol als boos insect. Ik kan me voorstellen dat die zich heerlijk heeft uit kunnen leven. En het is natuurlijk altijd lekker om Linda Fiorentino te zijn, mooie vrouw is dat toch zeg.

Leuk mixje, leuk filmpjes, geen hoogvlieger natuurlijk, in het genre meer dan geslaagd en in mijn ogen heel erg leuk vermaak.

» details   » naar bericht  » reageer  

Road to Perdition (2002) 3,5

Alternatieve titel: The Road to Perdition, 17 februari, 17:01 uur

Drie keer gezien onderhand en iedere keer verbaasd de film me in zowel de positieve als negatieve zin. Zo valt me de mooie donkere stemmige sfeer toch iedere keer weer op vergezeld van bij tijd en wijlen prachtig muziek. Muziek die me overigens doet denken aan The Shawshank redemption. De montage van beeld en geluid is daarbij perfect. De film is in die zin bijzonder stijlvol, en hoewel de familie Sullivan niets te kort heeft, is de zware en grimmige sfeer van de grote depressie zeker voelbaar. De actiescene's zijn prachtig, vooral wanneer Hanks in alle stilte met zijn tommygun een peloton bodyguards omlegt en de baas pakt. Eén woord: fan-tas-tisch! De cast levert verder meer dan prima werk. Newman overtuigt als de spin in het web die de oude maffiabaas speelt, iemand waar ze toch allemaal bang voor zijn en respect voor hebben, Hanks als de stille luitenant onder het credo stille wateren hebben diepe gronden, en natuurlijk Craig die de licht labiele en gestoorde zoon van Newman speelt en onbewust weet toch altijd wel overal mee weg te komen., en de natuurlijk niet minder gestoorde Law die ook niet alleen als een griezel maar ook als lelijkerd goed overkomt.

De negatieve kant van de film. De film trekt wel bijzonder langzaam aan je voorbij, dat hoeft niet perse een slecht punt te zijn, toch heb ik moeite om op bepaalde momenten de aandacht bij de film te houden. Op die momenten komt hij toch niet helemaal binnen. Er rest mij dan ook af te vragen, ontbreekt er iets aan de film of mis ik iets? Dat is voor mij de twijfel iedere keer als ik hem gezien heb.

Kortom, mooi, stijlvol, prachtige muziek maar wellicht een beetje traag waardoor de aandacht regelmatig wegvloeit.

» details   » naar bericht  » reageer  

Johnny Got His Gun (1971) 4,0

11 februari, 18:34 uur

Bijzonder naargeestige en nachtmerrie-achtige gebeuren wordt je voorgeschoteld in Dalton Trumbo's Johnny got his gun. Een boek dat bekend staat als een aanklacht tegen de oorlog en de vele verminkten en gewonden. De Eerste Wereldoorlog draaide op een gegeven moment niet meer om doden, lijken gooide je per slot van rekening in een gat en klaar, maar draaide meer om verwonden en verminken. Gewonden werden opgehaald, weg gebracht en verzorgt en dat kostte natuurlijk ook geld, materiaal en personeel. Een gewonde kost in die zin meer dan een dode en na de oorlog was het een aanslag op de maatschappij. Door vel gewonden te veroorzaken kon je wellicht de politiek bewegen tot beslissingen. Alistair Horne beschrijft dit overigens heel goed in zijn boek 'De prijs van de eer Verdun 1916'.

Wie kent niet de zwart wit beelden en gemonteerde teksten van de film in de music video van Metallica's One. Pas veel later begreep ik dat dit een bestaande film was en niet speciaal voor de clip gemaakt. De film gebaseerd op het boek van Dalton Trumbo, die ik nu aan het lezen ben, scheelt praktisch niets van het boek, wat op zich niet raar is aangezien Trumbo zelf de regie op zich nam. Vanwege het lezen van het boek vanmiddag de film ingestart op YouTube.

En als kijker krijg je wel waar. Je valt er eigenlijk meteen in. Bonham, niet meteen heel duidelijk, neemt de kijker dan al mee in een wazige wereld tussen slaap en dromen. De verbazing van wat is er gebeurt, niet wetend van zijn lot. De film wisselt vervolgens bijzonder sterke momenten af met mindere. De sterke momenten zijn zondermeer de zwartwit gedeelten waar Joe als een stuk catatonisch vlees in zichzelf ligt te mompelen en vervolgens te schreeuwen terwijl het medisch personeel zich steriel/onaangedaan/emotieloos als robots om hem heen beweegt, hem als medisch experiment ziet. God behoede dat je iemand die zo lijd als menselijk gaat bezien. De momenten dat de hechtingen verwijdert worden, Joe in panische angst ligt te schreeuwen, terwijl het personeel rustig verder werkt en overlegt, grenst aan het walgelijke en krankzinnige. Dit kun je je nog niet in je ergste nachtmerrie voorstellen. Bijzondere blijft, en is, dat het allemaal psychologisch blijft. Er wordt geen moment gedaan aan vreselijke wonden, schokeffect of wat dan ook. Het blijft allemaal netjes buiten beeld. Tevens mooi, de zuster die toch dan wel emotie toont en zich meer om hem bekommert. De scene met de officieren die zijn geknik als morse herkennen en vervolgens terug communiceren is ge-wel-dig opgebouwd. Van begin tot einde kippenvel. De schok dat daar dus toch nog een 'bewust' iemand in zit, het moment dat de communicatie begrepen wordt, er terug gecommuniceerd wordt en vervolgens de ontnuchterende reactie en afloop. Bonechilling, aangrijpend en schokkend. Walgelijk eigenlijk

De mindere gedeelten van de film toch eigenlijk de flasbacks en dromen die me toch wat vaak te gezapig overkomen. Het gesprek met Jezus is interessant, zo ook het gesprek met zijn vader over democratie, het rariteitenkabinet waar hij toe behoort vind ik dan wel weer mooi neigen naar iets nachtmerrie-achtigs en een onderbewust iets. Maar verder mist dat gedeelte een beetje aan kracht.

Toch uiteindelijk een niet te vergeten filmervaring. Iets waar ik nog wel even over na zal denken. De mindere gedeeltes worden meer dan goed gemaakt door de goede gedeeltes van de film.

Overigens dingetje van kritiek, zag iemand die een recensie op YT had geplaatst over deze film en repte over een landmijn, de tekst uit Metallic rept eveneens over een landmijn. Toch is het niet een landmijn die Joe zo vreselijk verwondt. Trumbo heet het over een mortiergranaat in het boek, en aangezien je het duidelijk herkenbare fluitend geluid van een projectiel aan hoort komen en je by the way onmogelijk dekking kan zoeken in een krater voor een landmijn lijkt me dat wel duidelijk. Geen landmijn dus.

» details   » naar bericht  » reageer  

Citizen Kane (1941) 3,5

10 februari, 23:21 uur

Een zeer bekende titel in die zin die vaak het predicaat droeg één van de beste films ooit te zijn, voor een euro bij de kringloop gescoord en mezelf met grootste interesse er voor gezet. Ik was al gewaarschuwd, zie het in het tijdsbeeld, verwacht niet teveel, het is een hele oude film en voor die tijd heel bijzonder.

En dat het voor die tijd heel wat was, is wel aan te zien. Er wordt meer dan prima geacteerd, en een meer dan mooie soundtrack, maar wat me vooral opvalt is de prima cameravoering en de montage. Vooral het begin wanneer Kane het loodje legt en zijn famous last words spreekt vind ik erg mooi en mysterieus in beeld gebracht. Mooi beelden, mooi sfeer, en uiteindelijk een te voorspelen ontknoping. Rosebud is zijn slee. Het verhaal, de ellenlange flashbacks over zijn leven, vermoeide me soms wel eens wat moet ik zeggen. Daar kon ik op bepaalde moment erg moeilijk mijn hoofd bij houden. Ik vond de zoektocht en de gespreken die de journalist had dan weer interessanter. Had daar iets meer van gemaakt denk ik dan, maar goed.

Apart, bijzonder, leuk een keer gezien te hebben. Binnenkort nog maar eens om de film helemaal op waarde te kunnen schatten.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gone Baby Gone (2007) 3,5

10 februari, 23:11 uur

Gone baby gone, een film die mij de eerste keer, jaren geleden, niet in den bijzonder kon bekoren. Ik was destijds net bezig in Denis Lehane zijn boek en het grootste probleem op dat moment was de verschillen, het niet overeenkomen, tussen het beeld dat Lehane van Kenzie schetst en Casey Affleck die het uiteindelijk speelt. Dat was toch wel mijn grootste struikelblok destijds. Kenzie komt in het boek over als een mannetjesputter met een enorm wapen, ik weet zo niet meer welke maar het was een zwaar kaliber, en dan zie je die melkmuil van een Affleck waarvan je denkt die heeft al moeite te blijven staan als hij een ochtenderectie heeft. Anyway, pluspuntjes had de film desondanks wel, zeker wel...

Na een herziening vanavond en het boek, wat me overigens toch tegenviel, ver achter me gelaten te hebben, viel me op wat voor mooie beheerste en rustige film het is. Mooie beheerste bijna timide soundtrack, alsof men bang is de veelzeggende beelden over de samenleving en wetten van bepaalde buurten in Boston te verstoren. Affleck speelt, melkmuil of niet, een zeer gedegen rol, net als alle andere acteurs. Het verhaal heeft een mooie rustig opbouw waar veel tijd gelaten wordt voor stille beelden en de veelzeggende mimiek en lichaamshouding voor de acteurs en andermaal gezegd en het is een hondenleven kennelijk in Boston als Ier met weinig geld. De shout out in het drugspand waar affleck de pedofiel omlegt is qua sfeer en cinematografie van grootste schoonheid. Die muziek ook na die tijd. Je krijgt bijna zin door de tv heen te springen en die etter zelf om zeep te helpen. Het complot is interessant maar het dilemma waar Affleck zich voor zet aan het einde van de film zo nog interessanter. Wat is beter? Kies je met je gevoel of je verstand? Bovendien, is je gevoel altijd rechtvaardig? Het einde is in die zin erg dubbel, recht is geschied, maar of het meisje er beter van wordt? Gelukkig is Affleck zelf ter plaatse om zijn eigen keuze te aanschouwen...hoe dubbel kan het zijn? Het einde, het dilemma en de keuze geven de film nog net iets extra's. Hadden ze het kind bij Freeman gelaten dan was dat te gemakkelijk geweest. Dit is nu net de wending waardoor de film toch net even anders is.

Prima thriller\mysterie/

» details   » naar bericht  » reageer  

American Beauty (1999) 4,5

10 februari, 14:10 uur

Onvoorstelbaar mooie en goeie film. Prachtig in beeld gebrachte aanklaagt tegen de op materialisme, ego en geld gerichte maatschappij die buitenbeentjes en mensen die niet in de maat willen lopen niet pruimen, en dat tot in de kleinste vorm. Mooie worsteling in die zin ook met het 'perfecte plaatje', het gevecht met de sleur en in die zin Spacey's strijd tegen de mid-life crisis. Dit overigens aangevuld met een generatiekloof van jewelste, een generatie die de strijd met die zelfde kloof, op geheel eigen en persoonlijke wijze aangaat.

Prima prestaties van alle acteurs, messcherpe dialogen, absurdistische en tegelijk trieste situaties, heerlijke over the top karakters zoals Benning, Cooper en Gallagher, Spacey die zich overduidelijk helemaal kon laten gaan in deze rol en hilarische scene's zoals de drive in, de radiografisch bestuurbare auto, Benning die zwetend in het ondergoed het huis schoonmaakt en de ruzie onder het eten over Spacey's ontslag. Gewoonweg heerlijk, omdat het klopt.

Top film!

» details   » naar bericht  » reageer  

The Deminer (2017) 4,5

4 februari, 20:47 uur

The real deal. The hurtlocker zonder Hollywood.

Ik ben een groot aanhanger van docu's en alles wat authentiek en echt overkomt. Een film als deze die puur en alleen uit echte beelden bestaat valt dan ook al snel bij mij in het potje. Goed, dan moet het natuurlijk nog wel wat zijn uiteraard. Maar bijna in shock na deze film. Verbijsterend, overdonderend, puur, op het waanzinnige af, bijna ongeloofwaardig. Wat een baas die man, die duldde ook geen enkele tegenspraak. Die absolute dwarsheid is een groot onderdeel van zijn karakter en tevens reden waarom hij met ontmantelen begon. 'Wat duurt die EOD lang, ik doe het zelf wel.' Verbijsterend! Wat een lef en durf heb je dan. Wat ik dan ook wel weer sterk vond is de discussie die hij met mensen aangaat over de maatschappelijke situatie en onrust. Dan de bezorgdheid naar anderen die hem niet mochten volgen of op afstand moesten blijven. Onvoorstelbaar tevens ook de aanvallen op zijn leven en toch die drang door te blijven gaan.

Werkelijk waar een bijzonder en markant persoon. Hele interestante documentaire. Zie er naar uit hem weer een keer te zien.

» details   » naar bericht  » reageer  

You Were Never Really Here (2017) 3,0

Alternatieve titel: A Beautiful Day, 4 februari, 20:32 uur

Bijzondere interessante film. Ik mag dat graag waar het niet zo voorgekauwd is en het toch een beetje een ontdekkingstocht/zoektocht is naar wat er nu precies gaande is. Een dunne lijn loopt er slechts tussen heden en flashbacks die het geheel des te verontrustender maken. Harde geluiden, onder de oppervlakte levende traumatische ervaringen, het is niet allemaal even duidelijk maar dat Phoenix een bijzonder getroebleerd persoon is en daardoor wellicht zijn opdrachten des te meedogenlozer uitvoert is duidelijk. Mooie en apart stijl vooral, de muziek is 'geweldig' en het geweld wordt artistiek in beeld gebracht of juist uit beeld gehouden. Het enige waar de film zich wat verliest en voor een moment te wazig wordt is wanneer Phoenix de politici met afgesneden keel vind, een aanval van hysterie krijgt en daarna beneden ronddwaalt en in de openstaande kamers scenes uit zijn leven ziet.

Desondanks een bijzondere en zeer aparte films. Wellicht geschikt voor mensen die van Refn houden en film liefhebber zijn van films als Taxidriver, Drive en Only god forgives.

» details   » naar bericht  » reageer  

Hostiles (2017) 4,0

4 februari, 20:06 uur

Goede western met een bijzonder rauwe en hard sfeer. Met een gedegen prestatie van een nagenoeg onherkenbare Bale, die ik overigens op de hoes eerst aanzag voor Ethan Hawke. Vooral de scene waarbij hij op knieën in de steppe ligt en alle frustratie eruit schreeuwt over zijn opdracht, met een dreigende onweersbui op de achtergrond beklijfd mij wel een beetje. De lijn tussen goed en kwaad is niet duidelijk, haat gaat er van alle partijen uit en niemand heeft in die tijd schone handen.

Tussen de prachtige landschappen, prima rollen van eigenlijk iedereen, mooie stemmige soundtrack, de bebaarde getroebleerde gezichten en de mooie shoot out op het einde zijn er toch een paar kleine dingetjes in de film. Bijvoorbeeld dat Yellowhawk 'kanker' heeft. Ik kan me niet voorstellen dat het woord kanker al in die zin bestond. Daarnaast vind ik het taalgebruik aan de vlotte kant. Terwijl ik vorige week nog The assasination of Jesse James by the coward Robert Ford gezien heb en het een pluspunt vond dat men oude taal en articulatie in die zin gebruik vond ik het wel een beetje te allemaal. Zo zegt Bale ook een paar keer het woord fuck en fucking. Tja, dat kan toch niet helemaal vind ik. Dan het tempo, wat me op zich niet zo heel erg stoort, maar het moment dat ze de getraumatiseerde weduwe vinden kakt het toch wel heel erg in.


Desalnietemin een prima en sfeervolle film. Zie er nu al naar uit hem weer eens te zien.

» details   » naar bericht  » reageer  

Unthinkable (2010) 4,0

3 februari, 00:58 uur

Geweldige film die qua moraal niet alleen de kijker maar ook de spelers op de proef stelt. Moraal, dilemma, fatsoen, wie is toegewijder, het komt allemaal voorbij, maar moraal ridders switchen plotseling ook nog waardoor die situatie qua ernst en de vraag 'what would you do?' nog meer op de proef gesteld. De film stelt in die zin een heel interessant onderwerp aan de kaak, namelijk hoe ver wil je gaan? Hoe ver mag je gaan? Wat is geoorloofd? En dan blijkt de gemiddelde huismoeder toch in een regelrechte 'banshee' te veranderen als het om de veiligheid van haar eigen kinderen gaat, net als modern-day-life.


Prima psychologische thriller, geweldige rol van zowel Jackson als Sheen. Fijn filmpje waar nog eens over na gediscussieerd kan worden na die tijd.

» details   » naar bericht  » reageer