• 9.370.279 stemmen

Mosley (1998)

Biografie / Drama | 180 minuten (miniserie, 4 delen)

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 180 minuten (miniserie, 4 delen)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Robert Knights

Met onder meer: Jonathan Cake, Jemma Redgrave, Emma Davies

Plot Mosley

Oswald Mosley, een bevlogen lid van de Labour Party, stapt na een conflict over de aanpak van de grote werkeloosheid in het Verenigd Koninkrijk uit de partij en richt na een bezoek aan Benito Mussolini in 1932 de British Union of Fascists op - de eerste fascistische partij van Engeland. Als hij later onder de invloed van Adolf Hitler raakt, neemt hij ook diens antisemitisme van hem over. Zijn gewaagde uitspraken en standpunten leiden ertoe dat hij aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt vastgezet.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede film over het politieke leven van Oswald Mosley, die zowat het evenbeeld was, of wou zijn, van Hitler en Mussolini in Groot-Brittannië, maar daar evenwel amper in slaagde.

Het is een minder bekend verhaal uit de geschiedenis tussen beide Wereldoorlogen, maar daarom niet minder belangrijk om weten.

Ik was wel bekend met de figuur Mosley, maar de juiste geschiedenis was me minder bekend, en deze film heeft vele vragen opgelost.

De film, bijna 3,5 uur lang is misschien iets té lang, maar voor de historiefreaks onder ons toch wel een aanrader.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Goede bio-pic over de politieke carriere van Sir Oswald Mosley tussen 1918 en 1940.

Via de Tory's naar Labour (1924) om in 1931 zijn eigen New Party te beginnen die in 1932 wordt omgedoopt tot de British Union of Fascists.

Erg interessant, maar minder interessant is de ruime aandacht voor Mosley's huwelijk en minaressen, waarbij ook nog eens bijkomt dat die hele Mosley bepaald geen sympathiek figuur is.

Ook krijgen we nog zo'n beetje de minst overtuigende Hitler uit de filmgeschiedenis.

De moeite waard, maar niet over de hele linie boeiend.