• 9.378.492 stemmen

Met onder meer: Roger Moore, Lois Chiles en Michael Lonsdale

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 12 juli 1979

Plot Moonraker

"Where all the other Bonds end, this one begins!"

Een Boeing 747 met aan boord een spaceshuttle stort neer in de Atlantische Oceaan. De Britten ontdekken dat de spaceshuttle is verdwenen en moeten aan de VS hun verontschuldigingen betuigen. Ze laten het er echter niet bij zitten en James Bond wordt op de zaak gezet. Hij begint zijn onderzoek bij Drax Industries die de Moonraker ontwerpt. Al snel blijkt dat hij niet welkom is en Bond moet koste wat het kost ontdekken wat Hugo Drax te maken heeft met een onbekend ruimteproject en een zeer giftige uitgestorven orchidee.

Ruud007

Trouwens speelt Jaws tot het einde in de ruimte nog dezelfde henchman als in de vorige film. Niemand kan dus zeggen dat Jaws niet dezelfde kippenvelreacties oproept als hij op het beeld verschijnt. Het clownspak was perfect bij het carnaval in Rio de Janeiro en ook de kabelbaanscene is goed uitgevoerd. Daarnaast hadden we nog een speedbootachtervolging dus Richard Kiel heeft een uitstekende job verricht

avatar van megaman

megaman

Ruud007 schreef:

Ben het volledig met je eens. Moonraker wordt al gauw in een donker hokje geduwd vanwege het science-fiction gebeuren maar over de ruimte sequence in YOLT hoor je niemand klagen. Het had niet veel gescheeld of Bond was daar ook de ruimte in gegaan. Verder vind ik dat MR een erg ondergewaardeerde film is en al heel gauw bij Die Another Day wordt geplaatst. DAD is natuurlijk ook over-the-top en fantasievol maar totaal anders uitgewerkt. Een hapklare brok vergeleken bij MR. MR heeft veel meer klasse, sfeer en is memorabel, episch, gezellig en nog steeds spannend. Een erg ondergewaardeerd kunstwerk in de Bond-serie. Gisteravond nog even TB en YOLT bekeken. Beide films behoren tot één van m'n favoriete delen in de reeks.

avatar van thunderball

thunderball

Lexcoaster schreef:

Samen met Die Another Day en QoS een van de mindere Bondfilms. Waar 'Die' iets teveel over the top was, en 'Quantum' te weinig 'Bond' was, is Moonraker het minst spectaculair. Niet dat de drie films slecht zijn, maar het gemiddelde van de Bondfilms liggen, zeker als actiefilms, hoger.

Deze film is het minst spectaculair in de hele Bond reeks. Hoewel Moonraker alle elementen voor een 'Moore-Bond' heeft, mist de film spanning en is de humor minder spitsvondig. De film bevat alles wat een Bondfilm met Moore heeft, maar dan 'minder' in kwaliteit. Dan nog, leuk blijft het zeker, maar zo enerverend als de meeste andere Bondfilms is deze gewoon niet. Wel is het leuk om een keer 'Bond-in-space' te zien.

Ook zijn er muziekstukjes uit Close Encounters of the Third Kind en Magnificent Seven in de film te vinden, voor de oplettende kijker.

Minder in kwaliteit als de meeste Bonds, maar nog wel gewoon vermakelijk. 3*

Minder in kwaliteit?

Minst spectaculaire uit de hele Bondreeks???

Je kunt veel over deze film zeggen, maar NIET dat hij niet spectaculair is.

Sterker nog: wanneer het al niet DE spectaculairste uit de hele reeks is, dan iig een van de spectaculairsten.

Wat kwaliteit betreft straalt de hele film toch een zeer grote klasse uit, of je er verder nou veel aan vindt, of niet.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Ik mis die klasse. Weinig sènes vond ik enerverend. Die kabelbaan scène en de scènes in dat 'ruimte station' hadden meer spanning dan zowat de rest van de hele film.

In tegenstelling tot de meeste Bondfilms deed deze me weinig.

avatar van DVD-T

DVD-T

Als klein jochie was dit altijd mijn favoriete Bond. Ik was destijds ook helemaal into het space gebeuren. Nu is het niet meer mijn favoriet, ,maar nog steeds is Moonraker nog erg vermakelijk, en wordt hij bij elke kijkbeurt beter en leuker.

Dat er destijds is gekozen om eerst Moonraker te gaan maken voor For Your Eyes .Only is qua marketing natuurlijk een erg goede zet geweest. Je moet een keus maken, meegaan met de hype of een andere Bond film afleveren en de hype wat ontlopen. De film heeft toen ook best veel geld opgebracht. Als je je nu zou afvragen "waren er minder mensen naar de film toe gegaan als het geen space insteek had?" Dat denk ik niet. Moonraker is zeker geen hele slechte film en is gewoon erg vermakelijk. De film kent ook enkele spectaculaire (actie) scènes, waaronder de sprong uit het vliegtuig in het begin. De race door venetië, de liften, een achtervolging op woeste rivieren, en natuurlijk het geweldige slotgevecht. Spectakel genoeg dus. Moore zet opnieuw weer een geweldige Bond neer, maar ook de badguy doet het goed, en komt op mij ook erg koel en vastberaden over. De Bondgirl in deze vind ik wat minder, jammer dat in haar karakter niet wat dieper wordt ingegaan.

Het spionage aspect wordt in deze film ook wat meer naar de achtergrond gedrukt, en dat is best jammer. Ook neemt deze film zich op sommige momenten niet heel serieus, is niet erg maar op sommige momenten komt het nogal misplaatst over en dan heb ik het vooral over Jaws, die hier nogal als een clown wordt afgeschilderd. Verder ook leuke verwijzingen naar andere grote sf films, zo komt een stukje muziek voorbij wat ook in het begin en eind van 2001 gebruikt is en het deuntje uit Close Encounters is ook nog even te horen. Ook wil ik de muziek van de film nog even aansnijden. Toch wel een van de mooiste composities uit de serie. Ook weer erg mooi gebruikt van de sets en enkele prachtige locaties.

Ik had eerst verhoogd naar een 3* maar nu ik dit zo typ begin ik toch wel in te zien dat Moonraker gewoon een erg leuke film is en wat mij betreft wel een 3.5* waard is.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Persoonlijk geen slechte Bond-film. Jaws is geweldig op die kabelbaan en als clown geinig gewoon. Voor de rest is het een goeie Bond-film.

Hugo Drax is een goeie schurk. Leuk dat James Bond naar die maanbasis gaat op het einde. Alleen is de scene aan het begin toen James Bond uit het vliegtuig wordt geduwd ongeloofwaardig. Waarom? omdat je kunt zien dat het een stuntman is gezicht komt niet overeen met Roger Moore. Heb ik gezien.

Ruud007

Maar de openingsscene (vrije val) van Moonraker behoort tot de spectaculairste uit de hele reeks, dus daar moet je je niet echt aan storen. Je ziet vaker in Bondfilms, vooral vroeger, dat ze stand-ins gebruikten. Het is de film daarom voor mij vergeven.

Zelf denk ik dat de openingsscenes van The Spy Who Loved Me, Moonraker en For Your Eyes Only tot de spectaculairste behoren, zeker in hun tijd.

avatar van Ramon K

Ramon K

For Your Eyes Only

Vind ik de slechtse Bond opening ooit! Daar wordt Bond te stripachtig en gaat de reeks te zwaar over-the-top. Die scene zou uit een aflevering van Inspector Gagdet kunnen komen....

Ruud007

Hij is zeker spectaculair en in For Your Eyes Only hebben ze er iets moois van gemaakt, voor de Moorefilms was de intro vaak niet erg spannend of spectaculair.

Maar goed, ieder zijn eigen mening

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Redelijk goede Bondfilm met een redelijk verhaal en genoeg leuke actiescènes en humor. En natuurlijk leuk dat Jaws meedoet

Ruud007

Ja, er zitten zoveel actiemomenten namelijk:

+ gevecht in de ambulance

+ speedbootachtervolging

+ gondelachtervolging

+ kabelbaangevecht

+ gevechten in het ruimtestation

Dat is toch Bond op z'n best. Het enige minpuntje is het gebruik van greenscreen, maar goed, dat heeft ook zijn charme en het is nog gebruikt tot 1985, dus dat moet je maar voor lief nemen. Doe mij maar duizend keer Moonraker dan één keer Die Another Day.

En eigenlijk is dit geen science-fiction. Dat heeft Cubby ook gezegd in interviews. We gaan de ruimte in, maar het is en blijft echt. Dus eigenlijk kan niemand hier over klagen. En zeg nou zelf, de hele film is prachtig geschoten en deze film bevat alle elementen: humor, actie, goede special effects, mooie locaties, bondgirls en natuurlijk 007 zelf: Roger Moore. Je kunt er niet omheen dat dit de spectaculairste is uit de reeks!

Ruud007 schreef:

...En zeg nou zelf, de hele film is prachtig geschoten en deze film bevat alle elementen: humor, actie, goede special effects, mooie locaties, bondgirls en natuurlijk 007 zelf:

Je vergeet een belangrijk aspect: Michel Lonsdale. Hugo Drax, de meest charismatische bad guy ever in Bond.

James Bond. You appear with the tedious inevitability of an unloved season.

Waardeloze Bondfilm.

Vele horrorfilms hebben het ook al gebprobeerd om hun horrorpersonages naar de ruimte te sturen, maar onze geheime agent doet het ook En met maar één simpele reden : om gelijk te komen te staan met de Star Wars reeks

Roger moore doet het nog steeds goed en ietsjes beter dan in The Spy Who Loved Me. Maar de rest van de cast is beroerd. De bondgirl is niet memorabel en je verliest haar snel uit je geheugen. De schurk acteert als een dikke stylo en Jaws wordt belachelijk gemaakt.

De film valt wel mee in het begin maar eenmaal in de ruimte wordt het lachen geblazen. Ook het einde is absurd met Jaws. De theme song vind ik ook saai. Het is wel een mooi lied, maar misschien iets meer voor als ik ga slapen.

Ja Roger Moore is het enige dat goed is aan de film. Voor de rest is het begin nog wel leuk maar daarna zwakt het uitermate af. De slechtste Bondfilm.

dr channard schreef:

De schurk acteert als een dikke stylo

Een wat?

Redlop schreef:

Een wat?

Een dikke balpen

dr channard schreef:

Wat viel er dan te lachen? Of is die humor net zo ongrijpbaar als je vergelijking met de dikke balpen?

dr channard

Ik vind de effecten met die pistolen om te beginnen zeer lachwekkend in Star Wars vond ik het zeer goed, maar in deze film is het overdreven.

James bond in de ruimte is sowiezo al lachen geblazen

En de scène met jaws en zijn edele delen was grappiger dan de doornsee komediefilm , maar tegelijkertijd ook belachelijk net als de scène op het einde met zijn vriendin

ja natuurlijk is een grap nooit perfect als je hem moet uitleggen als jij niet weet wat een stylo is dan is de grap er natuurlijk vanaf dus ik denk dat jij de schuldige bent

Dr. Channard schreef:

Roger Moore doet het nog steeds goed en ietsjes beter dan in The Spy Who Loved Me. Maar de rest van de cast is beroerd. De Bondgirl is niet memorabel en je verliest haar snel uit je geheugen. De schurk acteert als een dikke stylo en Jaws wordt belachelijk gemaakt.

Bondgirl niet memorabel! Uit de hele reeks is er geen zoals Holly Goodhead . Ze kon vechten, ze is mooi en ook nog eens slim. Ook de schurk is er eentje om door een ringetje te halen. Prachtige one-liners en uitstraling. En over Jaws, iedereen die vindt dat hij in Moonraker belachelijk overkomt, moet The Spy Who Loved Me ook nog maar een keer zien. Wat dacht je van die scene in de pyramide. Op het eind laat Jaws heel dom een baksteen op zijn voet vallen. Deze film is puur entertainment en het feit dat Bond de ruimte in gaat, heeft echt meer redenen dan de hype rond Star Wars. Mensen die dat zeggen, hebben er toch niet zoveel verstand van.

En over het einde betreft: spannerder dan Dr. No, Thunderball, Diamonds are Forever en ga nog maar even door. En dan zijn er nog steeds mensen die zeggen dat ze het onserieus/dom vinden. Ja, dit is toch echt Bond op zijn best.

Redlop

Het maakt me niks uit als je Moonraker 1* geeft, maar dan lees ik de argumentatie en dan vind ik die vreemd en zelfs tegenstrijdig:

dr channard schreef:

Dan zie ik dat je The Spy Who Loved Me 4* hebt gegeven, terwijl je Roger Moore in Moonraker een betere Bond vindt neerzetten. En dat komt dan omdat:

- De bondgirl is niet memorabel.

Het lijkt wel alsof je de Bondgirl dus belangrijker vindt dan Bond zelf. En van alle Bondgirls zal de naam Holly Goodhead bij velen toch zijn blijven hangen, dat is memorabel.

- De schurk acteert als een dikke stylo

Dan kijk ik naar Curd Jurgens in The Spy Who Loved Me en dan zie ik een redelijk identiek personage, dat alleen door Jurgens zonder aristocratische charisma wordt neergezet.

- Jaws wordt belachelijk gemaakt.

Dat werd hij al in The Spy Who Loved Me.

- De theme song vind ik ook saai. Het is wel een mooi lied, maar misschien iets meer voor als ik ga slapen.

Misschien dat je 'Nobody does it better' van Carly Simon een opzwepend nummer vindt, maar dan ben je de eerste in de geschiedenis der mensheid.

Dan resteert de kritiek op het feit dat het verhaal zich deels in de ruimte afspeelt. Het ruimtestation heeft echter wel een logische betekenis voor het verloop van het verhaal. Dat kan ik niet terugvinden in het onderkomen van Stromberg. Waarom hij op de bodem van de oceaan zijn residentie heeft, is erg fantasierijk, maar niet erg handig. Ook voor het verloop van het verhaal nutteloos. in het geval van een nuceaire oorlog is al het leven op aarde aangetast, dus ook in de oceanen.

Tenslotte is de Moonraker een space shuttle voordat er ooit een echte space shuttle gelanceerd was. Dus in dat opzicht alleen al memorabel.

@Ruud

Tuurlijk is Jaws in The Spy Who Loved Me een grappig personage Maar in Moonraker maakt hij onrealistische jumpen van hier naar daar en drinkt champagne enzovoort En het feit dat zijn edele delen ook van staal zijn , doet me steeds denken aan een leslie nielson film of een andere parodie

Ik kan er toch ook niets aan doen dat ik Goodhead vergeet na het kijken van de film ? Ik denk dat dat te maken heeft met je eigen smaak wat vrouwen betreft

@Redlop

Dit is waarom de film nog 1* krijgt Voor Roger Moore Het begin vind ik ook knap, maar dat wordt volledig kapot gemaakt door die ruimte-scènes Het is gewoon mijn mening, en ik heb het concept ruimte niet zo heel graag Geef mij maar een standaard Bondfilm die zich op de aarde afspeelt. Natuurlijk was het een populaire film, het heeft enorm veel opgeleverd Maar het werd ook wel gehyped en bij hypes zijn er altijd mensen die tegen en voor zijn Ik zal waarschijnlijk ook niet de enige zijn die deze film slecht vindt, maar smaken verschillen en dat maakt het zo leuk om de verschillende meningen van anderen te bekijken.

Oké misschien vind je m'n argumenten niet doorslaggevend, maar Moonraker is ook de Bondfilm die ik zowaar één keer heb gezien, nog eens heb gekeken en aan de helft heb afgezet

Bij films kijken gaat het er ook om om dat gevoel te hebben van : wow dit is het, en oei dit is het niet

avatar van Film Pegasus

Hugo Drax is één van de weinig goeie dingen in deze film. Ruimtescènes, slapstick, saaie momenten en weinig verhaal. Bovendien ligt Moore als Bond me persoonlijk niet, dus dat helpt ook niet echt. Een dieptepunt in de Bondreeks.

@ Dr. Channard

Leuk, dit discussieren, dit miste ik al een tijdje bij andere forums. Ja, over de smaak van vrouwen valt zeker te twisten, maar ze kan mij echt veel meer bekoren dan Daniela Bianchi of Claudine Auger om maar een paar op te noemen

Ik snap niet echt wat je bedoelt met onrealistische jumpen, en wat betreft de edele delen, ik neem dat maar met een korreltje zout, al snap ik best dat mensen dat te ver vinden gaan, maar er zijn meer van die henchmen, al spant Jaws echt de kroon.

En dat wowgevoel, ja dat moet je hebben bij deze film, daarom vind ik het juist de beste, doordat hij net even anders is dan de andere films. En de ene vind Moore niks, zo vind ik Pierce Brosnan niks. Gelukkig hebben we niet allemaal dezelfde mening

dr channard

Ja die jump van die ene kabellift naar de andere vond ik overdreven

Een keer discussïeren is eens fijn , maar niet als het blijft doorgaan Ik vind het leuk om mensen met een andere visie te leren kennen

avatar van Marshall1959

Marshall1959

Jaws blijft een geweldige Bond-schurk. Erg goed neergezet door Richard Kiel.

Ruud007

O die jump. Ja, je moet maar zo denken, hij is echt uitgevoerd en er zit niets digitaals aan. Jaws is en blijft toch een van de betere henchmen die er zijn. De film ademt echt die typische jaren '70/80 uit en dat is ook prachtig. Nu mis je die sfeer in de Bondfilms.

Ruud007

Maar goed, de ruimte ingaan moest, haalde je dat eruit dan klopte het verhaal al helemaal niet. Het heet niet voor niets Moonraker. Volgens mij gaan ze pas de laatste 20 minuten de ruimte in, dus daarvoor is er nog genoeg actie en spanning. Dat kunnen die laatste minuten echt niet verpesten, zelfs als je er niet van houdt.

Al die actie zoals de speedbootachtervolging, kabelbaangevecht, gevecht in de ambulance, gevecht met de slang, gondelachtervolging, Bond in de centrifuge, het gevecht met Chang en de rest kan die pret toch niet drukken. Ik kan niet even een andere Bondfilm bedenken waar zoveel actie en special effects in voorkomt.

And guess who dropped in for a bite! Jaws!

avatar van Joan D.

Joan D.

Lang niet de beste Bond-film maar wel een leuke. Roger Moore is toch wel een leuke 007 en Richard Kiel als 'Jaws' blijft ook erg grappig. Opzicht is het allemaal mooi gemaakt, maar misschien toch wat minder in vergelijk met sommige andere films van James.. (GoldenEye) maar het blijft een leuke film, waar ik elke keer dat ik hem bekijk toch weer van geniet.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Het idee om James Bond in de ruimte te zien sprak me wel aan dus besloot ik om deze Bond ook maar eens een kans te geven. Voor één keer heb ik eens genoten van een Bond-film met Roger Moore, niet dat ik hem geen goede Bond vind, maar eerder omdat de films meestal wat saai en gedateerd aanvoelen. Gelukkig was dit de uitzondering op de regel.

Het verhaal begint al met een spectaculaire intro waarbij we ook meteen kennis maken met een badguy genaamd Jaws. Met zijn ijzeren gebit en lichaamsbouw is het één van de meest memorabele schurken uit de Bond-geschiedenis. Het verhaal blijft boeiend doordat er van locatie naar locatie gesprongen werd, zo gaat Bond van de VS naar Venetië en van Venetië naar Brazilië om vervolgens in de ruimte te belanden. Dat wordt mooi aangevuld met leuke achtervolgingen, gevechten, een makkelijk te volgen verhaallijn en een leuke bondgirl die vertolkt werd door Lois Chiles. Helaas zaten er toch ook wel erg irritante zaken in deze film. Zo vond ik Hugo Drax een weinig memorabele badguy, was Richard Kiel soms wat vervelend en gemaakt aan het acteren als Jaws (en dan heel dat dom liefdesverhaaltje erbij..) en waren de lasergevechten te lachwekkend voor woorden. Soundtrack was dan weer wel goed en soms werden er ook mooie beelden geschoten van de ruimtescènes.

Er zitten trouwens ook nog enkele verwijzingen in naar andere films, zo zei Roger Moore toen hij de Chinees Chang door het raam gooide (waarbij Chang in een piano belandde): 'Play it again, Sam', een verwijzing naar Casablanca. Ook wat de scènes in de ruimte betreft zijn er gelijkenissen met andere sci-fi films, zo lijken de shots dikwijls op die van 2001: A Space Oddysey. Vermakelijk maar weinig bijzonder..

3.0 sterren

avatar van lynchie

lynchie

Als je deze film al niet zo goed vindt, hou ik mijn hart vast voor als je Moonraker gaat zien, al raad ik je hem met de volle 100% aan, want persoonlijk denk ik nog steeds dat dat de beste Bondfilms is. Dus, snel Moonraker kijken, kunnen we daar ook over discussieren [/quote]

Ik heb Moonraker al tien keren of zo gezien, het was zelfs de eerste bondfilm die ik ooit heb gezien, maar toch blijf ik hem de slechtste bondfilm vinden (op die another day na natuurlijk). James Bond haal je niet naar de ruimte, dat is zijn habitat toch niet. Ik weet ook wel dat de film er goed uitziet qua decors en locaties maar daarmee alleen maak je de film niet beter of geloofwaardiger.

Geloofwaardigheid is natuurlijk geen criterium voor het beoordelen van een bondfilm, maar sommige scenes zijn er toch over met op stip Jaws die de grootste waterval ter wereld in brazilië induikelt, en achteraf rustig komt aanwandelen.

Het is ook niet omdat Star Wars 2 jaar eerder een immens succes was, dat het betekent dat je dit ook met james bond moet doen. Het is alsof de makers schrik hadden met bond ouderwets te worden en george lucas te imiteren. Ik weet wel dat moonraker een box-office succes was, maar voor mij is bond geen spion meer, maar een soort superman. Ook de onderbroekenhumor met Jaws en die grap met dat reclamebord horen toch niet thuis in een bondfilm.

Ruud007

Nee, natuurlijk is geloofwaardigheid geen criterium voor de Bondfilms, ik vind ze allemaal niet geloofwaardig (al komen OHMSS en CR dichtbij). Als TSWLM in de ruimte had afgespeelt hadden een boel mensen die film slecht gevonden, enkel omdat het zich in de ruimte afspeelt. Nonsens! Dit verhaal is zo goed uitgedacht.

De keuze van Drax om naar de ruimte te verkassen en via zijn ruimtestation de mensheid te vernietigen is echt de beste keuze. Zo kan hij ongeschonden de mensheid vernietigen en er zelf een schapen. Beter dan Stromberg, die naar de zeebodem afzakt, ook goed bedacht, maar minder slim dan Drax's plan.

En trouwens, ik weet zeker als Moonraker zonder enkele ruimtescene gemaakt was, iedereen had gezeken dat het verhaal weer niet klopte en dat er ruimtescenes in hadden moeten zitten. Kijk naar de positieve dingen en die zijn er genoeg: actie, spectaculair, special effects, humor, mooie meiden, prachtige locaties, goede cast, entertainment, hoog niveau en verveelt geen moment. Dat zijn alle ingrediënten voor een Bondfilm, wat wil je nog meer?