• 9.378.534 stemmen

Met onder meer: Roger Moore, Lois Chiles en Michael Lonsdale

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 12 juli 1979

Plot Moonraker

"Where all the other Bonds end, this one begins!"

Een Boeing 747 met aan boord een spaceshuttle stort neer in de Atlantische Oceaan. De Britten ontdekken dat de spaceshuttle is verdwenen en moeten aan de VS hun verontschuldigingen betuigen. Ze laten het er echter niet bij zitten en James Bond wordt op de zaak gezet. Hij begint zijn onderzoek bij Drax Industries die de Moonraker ontwerpt. Al snel blijkt dat hij niet welkom is en Bond moet koste wat het kost ontdekken wat Hugo Drax te maken heeft met een onbekend ruimteproject en een zeer giftige uitgestorven orchidee.

avatar van 009

sorry, maar dit is de minst goede bond-film

verhaal zit niet mee,

jaws wordt op verkeerde manier gebruikt en belachelijk gemaakt

spijtig

3.5

avatar van aburex

aburex

Goede Bondfilm met veel actie en sppectaculaire speciale effecten (toch voor die tijd)

avatar van Theunissen

Best een aardige Bond film met een goed verhaal. De actie is ruimschoots aanwezig en het gedeelte in de ruimte zag er zeer mooi uit. Roger Moore zorgde voor de humor maar Jaws deed er nauwelijks voor onder.

avatar van thunderball

thunderball

Daar bij deze film mijn eerste recensie hier ooit was en ik er niet helemaal tevreden meer over ben, heb ik wat berichtjes van mij samengevoegd tot 1 groot bericht.

Ik vind Moonraker een van de leukste uit de hele reeks. Het is in ieder geval de meest spectaculaire en naar verhouding de gene die het meest had op gebracht sinds de eerste en grootste Bond-rage midden jaren '60 ten tijden van Thunderball.

Eigenlijk wordt deze alleen verpest door een paar flauwigheden: de gondel die in een amfibievoertuig verandert en het vriendinnetje van Jaws, laat deze 2 elementen eruit weg en de film zou meteen veel spannender en serieuzer geweest zijn.

Het vreemde is dat scenarioschrijver Cristopher Wood dit in zijn romanversie van z'n eigen scenario nou juist heeft gedaan en net als bij zijn boek van The spy who loved me is het allemaal stukken serieuzer dan in de film.

Zijn 2 boeken benaderen de Ian Fleming sfeer het beste van alle pogingen om nieuwe Bondboeken op de markt te brengen. Dit is eigenlijk zeer vreemd wanneer je bedenkt dat de betreffende films juist behoorlijk flauw zijn. Wat maar weer eens bewijst dat het aandeel van een scenarioschrijver bij dit soort films toch stukken minder is in het totaal plaatje dan vaak wordt aangenomen.

Wie die 2 boeken niet kent moet ze zeker op de kop tikken, want ze zijn heel goed geschreven, Spy heeft zelfs die koude oorlogssfeer die je aan From Russia with love doet denken. Ze staan vaak op Marktplaats.

Overigens in de filmencyclopedie stond vroeger het volgende over deze film:

Bond is steeds minder Flemings creatie, maar nu een ietwat vermoeiende grappenmaker op het spoor van intergalactische schurk. Opgeblazen stripavontuur louter voor de popcorngeneratie, maar het verbluffende openingsfragment met de vrije val van Bond mag onder geen beding gemist worden, het beste gedeelte vd film!

Toch verveelt de film geen moment en dat kun je van de latere films uit de jaren 80 niet altijd zeggen!

Ik vind hem spectaculair, kleurrijk, mooi geschoten en waanzinnig in alle betekenissen van het woord. Het straalt ook die typische exotische vakantiesfeer uit, die de films in de jaren '60 & '70 hadden, dat is helaas tegenwoordig toch stukken minder.

Lonsdale vind ik een vd beste Bondschurken uit de hele reeks, ik wou dat er eindelijk nu eens weer een echt goede schurk meedeed, want in de laatste films, met uitzondering van CR, vond ik ze maar watjes.

En Roger Moore is natuurlijk weer ontzettend goed op dreef. Wat er ook gebeurt en hoe ongeloofwaardig de situatie soms ook, hij weet Bond altijd zijn waardigheid te laten behouden.

Wellicht wat beïnvloed door jeugdsentiment en waarschijnlijk nooit volwassen geworden, maar ik geef hem:

avatar van The Last

The Last

Toen ik Moonraker een aantal jaren terug voor het laatst zag, vond ik 'm ondanks de compleet kromme insteek wel aardig volgens mij. Ik vrees dan ook dat mijn waardering flink omlaag zal gaan zodra ik 'm opnieuw zie.

Minpunt destijds was de rol van Jaws. Daar waar hij in in de voorganger (The Spy Who Loved Me) nog op overtuigende wijze een dodelijke en zwijgzame moordenaar neerzette, komt hij hier terug als clown, die zich uiteindelijk ook nog waant tot 'good guy'. Zeer teleurstellend, maar gelukkig zie ik hem nog 100% als de gevaarlijke henchmen.

avatar van krosnicky

krosnicky

toen ik klein was vond ik dit de best bond maar door ouder te word vind ik hem nu niet meer zo boeient hij is nu de favoriet van mijn 4 jarig neefje

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

2de slechte bondfilm na 'never say never again' .

Roger Moore bondfilms zijn al slechter dan de andere , deze gaat er nog meer over !

megaman

NSNA vindt ik echt crap vergeleken met Moonraker. Alleen het feit dat Connery er in meespeelde maakte de film voor mij absoluut niet beter. Hoe goed ik Connery ook vindt. Moonraker neemt zichzelf niet serieus (wat DAD wel doet) en zo moet deze film ook niet gezien worden. Het is gewoon top-entertainment, een klassieke en gezellige avonturen-Bondfilm met veel humor en Sci-Fi en helaas de laatste in zijn soort

avatar van Film Pegasus

Ongelofelijke misrekening door Lewis Gilbert. Eerst groots uitpakken met enorme sets bij You only live twice om daarna de Bondfilm te maken die gepast was voor Roger Moore: The spy who loved me. Voor een regisseur die al aan z'n 3e Bondfilm bezig is, is het spijtig dat hij niet put uit die ervaring, maar net slaafs op de kar van de SF-rage (Star Wars en co) springt. Gilbert is minder bezig met het acteerwerk, wat af en toe bleek in z'n vorige films. Maar door het sterkere verhaal en de mooiere omkleding wist hij dat goed te camoufleren. Wat op zich niet slecht is natuurlijk. Alleen is hier de SF-parodie niet leuk of sterk genoeg om de boel te redden. Bond met over de top-snufjes gaat nog, maar Bond in de ruimte is er helemaal over.

Toch enkele sterke punten in de film. Zo is Hugo Drax één van de betere slechterikken en een verademing na Karl Stromberg in The spy who loved me. Jaws is op het randje. In tegenstelling tot Oddjob heeft Jaws niets meer van dreiging en is hij enkel nog een griezelparodie. Die clowneske aanpak van de Moore-films is niet echt mijn ding. Bond in de ruimte, Bond als clown (Octopussy), mijn ding is het niet echt. Een mindere film in de reeks.

Ruud007

Gisteren voor het eerst Moonraker gezien, en ik ben zeer verrast, mede door de (vaak) negatieve reacties van deze film.

Enkele sterken punten waren dat Moore in deze film afwisseling weet te vinden tussen actie en humor, en hij vermijdt dit keer geen gevecht. Hugo Drax is een van de sterkste slechterikken uit de hele Bondreeks, mede omdat hij echt overkomt en hij zette een sterke rol neer. Jaws blijft voor mij het ultieme hulpje, en net als in TSWLM laat hij je kippenvel bezorgen. Holly Goodhead is mijn favoriete Bondgirl geworden, omdat zij (als enige) echt gevochten heeft, ook tegen Bond grappen maakt en het is een slimme vrouw. Daarnaast hebben ook Moneypenny, Q, M en Frederick Gray leuke rollen gekregen, die passen bij het verhaal. Al met al heeft Moonraker dus een van de sterkste cast uit de hele reeks.

Daarnaast is Moonraker geweldig gefilmd, de ruimtescenes waren subliem en op een aantal scenes in Brazilie na is alles geweldig in beeld gebracht, mede dankzij de spectaculaire locaties. Ook moet je je bedenken dat Moonraker destijds een geweldig succes was en wereldwijd 210 miljoen heeft opgeleverd.

Ik denk dat (met een aantal kleine aanpassingen) Moonraker als enigste Bondfilm uit de jaren '70/80 nu opnieuw zou kunnen worden uitgebracht. Deze film heeft echt sfeer en het goede acteerwerk, de special effects en het geweldige filmwerk doen daar zeker geen afbreuk aan.

Daarom krijgt Moonraker een dikke 4,5

avatar van mnrk

mnrk

Weer prima vermaak van Roger Moore.

De locatie's in Brazilie zijn mooi in beeld gebracht en natuurlijk de ruimte scene's zijn prima (helemaal voor die tijd ). Ook Venetie kwam weer aan de beurt...volgens mij komt James Bond daar erg graag

Ook de rol van Drax door M.Lonsdale werd super gespeeld.

Wel 1 van de mindere titelsongs uit de reeks tot nu toe.

Op naar "For your eyes only"

Ruud007

Mindere titelsong, dacht ik niet. Shirley Bassey mocht niet voor niets de derde keer een Bondsong zingen. En dat heeft ze uitstekend gedaan. Ik vind alle Bondfilms (en zeker die van Roger Moore) goed, er zitten minder goede tussen, maar de beste blijf ik Moonraker vinden

Het goede acteerwerk, de scenes die geweldig in beeld zijn gebracht, het hele verhaal en de sfeer maken voor mij Moonraker de beste Bondfilm allertijden.

avatar van Thiadure

Thiadure

fout gelopen Bond

Als bondliefhebber kon me deze toch niets boeien / bekoren

Ruud007

Waarom? Omdat Bond de laatste 30 minuten de ruimte in gaat? Of iets anders?

MR is prachtig geschoten, een goede cast een een sterk verhaal. Een Bondfilm boeit je toch altijd iets, anders ben je geen Bondfan.

megaman

Het is onderhand een beetje standaard geworden om Moonraker een onvoldoende te geven vanwege de laatste stukjes in de ruimte. En over al die ruimtescènes in YOLT hoor ik niemand wat zeggen . Any way, neem Moonraker voor wat het is. Het is op en top entertainment, prachtige locaties, mooie muziek, een memorabele villain, Moore goed in z'n vel..etc. In tegenstelling tot Die Another Day heeft Moonraker wel weer genoeg te bieden. Topfilm!

Goed gezegd Megaman

Vorige week heb ik Moonraker voor de 2x gezien, en ik kan niets anders zeggen dan top. De cast is geweldig, net als de locaties en Moonraker is topvermaak. Deze film serieus nemen is not done, wat eigenlijk bij de hele Bondreeks zo is. Afgezien van een paar projecties in Brazilië is Moonraker de beste film uit de Bondreeks, de film afkeuren op de ruimtescenes is echt onzin.

Moonraker heeft 210 miljoen opgebracht en niet voor niets, deze film blijft je boeien, toch iets dat je zeker niet bij alle Bondfilms altijd kunt zeggen. Lois Chiles speelde haar rol als Holly Goodhead echt perfect, en deed zeker niet onder voor Bond en ze had echt een achtergrond. Voor een film die 30 jaar oud is, heb ik zeker niets meer dan lof.

megaman

Bedankt Ruud007. Gelukkig ben ik niet de enige die deze film met een dikke 5.0 beloon Deze film verdient meer dan zowel DAD als QOS naar mijn mening. Moonraker is typisch zo'n geval van:

1979: 'Kijk deze film, hij is hardstikke goed. De beste Bond ooit!!',

2006: 'Slechtste Bond, teveel Sci-Fi, flauwe humor en rare fratsen...etc',

2010: 'Verrek, deze film is zo slecht nog niet. Op de ruimte stukjes na is deze film toch stukken beter dan bv DAD en QOS'.

Film Pegasus schreef:

Ik vind het toch vreemd dat enkel de laatste scènes de hele film kunnen verpesten voor sommige mensen (niet alleen naar jouw toe ). Het had niet veel gescheeld of Bond was ook de ruimte in gegaan bij YOLT, totdat Blofeld hem tegen hield. De hele Thunderbirds-achtige aanpak bij YOLT en de meer epische sfeer (wat we van Gilbert gewend zijn) maakt van deze film schijnaar een topper of in elk geval een blijver. Maar wanneer Bond daadwerkelijk de ruimte in gaat doet de rest van de film er niet meer toe. En dat is keizonde want als je verder kijkt biedt deze film genoeg kwaliteit in ligt hij precies op 't zelfde niveau als YOLT en TSWLM. Een haar in je soep kan de eetlust verpesten, maar gelukkig zijn er nog steeds genoeg lekkere ingrediënten te vinden zoals gehaktballetjes en stukjes groente. Sterker nog, de soep zit bomvol met lekkere dingen. Maar als je je teveel focust op die ene zwarte haar, dan verlies je de rest veel te snel uit het oog.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Goede James Bond film naar mijn mening, het heeft een goede sfeer. Veel mooie effecten opzicht en leuk geacteerd door o.a. Roger Moore. 'Jaws' heb ik alleen hier gezien, nog niet in The Spy Who Loved Me, maar volgens velen heeft hij daar een beter personage, opzicht wel goed vertolkt door Richard Kiel. Het einde was ook niet erg vaag ofzo dus ik heb me prima vermaakt.

avatar van movie fan

movie fan

voor mij 1 van de mindere , en dit is zeker gericht op het vlak van het verhaal , slecht , onrealistisch , en veel te fel overdreven . roger speelde dan wel weer top , zelfs de schurk vondt ik super , ook de extra vijand jaws , vondt ik ook een topper in deze film , zelfs de speciaal effects waren goed , alleen het verhaal heeft deze fim zo slecht gemaakt .

avatar van Zandadder

Zandadder

Shit vandaag op tv en ik heb jiu jitsu les. Ga de hele handel maar downloaden denk ik.

avatar van Flipman

Flipman

Gauw weer 's zien, ik vond 'm destijds geweldig: Bond in outer space !

avatar van rustugan

rustugan

1 van de beste bond films !

ga hem vanavond weer kijken

avatar van Arabyus

Arabyus

009 schreef:

sorry, maar dit is de minst goede bond-film

verhaal zit niet mee,

jaws wordt op verkeerde manier gebruikt en belachelijk gemaakt

spijtig

3.5

Sorry, maar waarom zeg je 3.5 terwijl je een 4.5 geeft?

Toch nog hoog voor 'de minste goede bond-film'

avatar van Gothica

Gothica

Ik zou niet weten welke Bond-film ik zou kiezen als absolute favoriet, maar deze zou zeker op mijn lijstje te vinden zijn! Roger levert weer een stevig stukje Bond af met de gebruikelijke dosis humor. De scenes is de ruimte zijn iets wat deze film heel apart maakt, en enorm goed gemaakt, en dat al helemaal voor het jaar 1979! James Bond films zijn echt (bijna) allemaal films met kwaliteit en deze is er een goed bewijs van. Topwerk!!!

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Geen hoogstaande Bond film maar wel leuk om naar te kijken.

Jaws deed het weer goed en ook leuk dat ze muziekjes erin brachten van de Magnificent Seven en Close Encounters of the Third Kind Die herken ik meteen. Leuke film maar For Your Eyes only was 10 keer beter.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Samen met Die Another Day en QoS een van de mindere Bondfilms. Waar 'Die' iets teveel over the top was, en 'Quantum' te weinig 'Bond' was, is Moonraker het minst spectaculair. Niet dat de drie films slecht zijn, maar het gemiddelde van de Bondfilms liggen, zeker als actiefilms, hoger.

Deze film is het minst spectaculair in de hele Bond reeks. Hoewel Moonraker alle elementen voor een 'Moore-Bond' heeft, mist de film spanning en is de humor minder spitsvondig. De film bevat alles wat een Bondfilm met Moore heeft, maar dan 'minder' in kwaliteit. Dan nog, leuk blijft het zeker, maar zo enerverend als de meeste andere Bondfilms is deze gewoon niet. Wel is het leuk om een keer 'Bond-in-space' te zien.

Ook zijn er muziekstukjes uit Close Encounters of the Third Kind en Magnificent Seven in de film te vinden, voor de oplettende kijker.

Minder in kwaliteit als de meeste Bonds, maar nog wel gewoon vermakelijk. 3*

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Een van de beste Bond films. Verhaal was nogal onrealistisch maar er is dit keer wel meer humor en er zijn ook wat leuke gadgets. De terugkeer van Jaws is leuk maar hij deed hier wel mongolisch met zijn liefde, clownspak en achterlijke moves.

De film duurde wel aardig lang maar vermaakte eigenlijk wel de gehele tijd.

Ruud007

Gisteren, sinds lange tijd op de buis verschenen, en ik heb er een klein stuk van gezien, en ik ben heel blij dat ik Moonraker op DVD gekocht hebt, die er veel mooier uitziet en ook nog special DVD bevat met extra's. Megaman, geweldige uitleg, als er een haar in de soep zit, haal je hem er toch uit en eet je verder,

Moonraker is helemaal geen film om echt serieus te nemen, maar je krijgt er een heleboel actie, special effects en humor voor terug. Alleen de cast al met Roger Moore en de prachtige Lois Chiles als Holly Goodhead maken het verhaal compleet. Voor mij mogen ze voor de nieuwe film weer een echte schurk vinden, eentje zoals Michial Lonsdale, van wie je zeker weet dat hij echt overkomt.

En voor iedereen die Moonraker nog moet zien: kijk eerst de film maar eens voordat je commentaar hebt, en je zult zelf zien waarom. Vooral jammer is dat OHMSS dezelfde beoordeling heeft als Moonraker en dat helemaal niet overeenkomt

Ruud007

Net herkeken op DVD. Moonraker blijft de beste Bondfilm van allemaal en hoe vaker je deze film ziet, hoe meer pluspunten je aan de film ontdekt. Neem de openingsscene: een geweldig skydiving-gevecht tussen Bond en Jaws. De bootachtervolging in Brazilië, het kabelbaangevecht in Rio de Janeiro, het gevecht in de ruimte tonen aan dat Moonraker bomvol actie en special effects zit en 126 minuten plezier en actie geeft.

Ook de locaties zijn prachtig: steeds zie je die typische jaren '70 sfeer terugkomen zoals de hotelkamer, het bruisende Rio de Janeiro, het sfeervolle Venetië, het Amazonegebied in Brazilië, het prachtige landhuis van Drax en natuurlijk de ruimte. Steeds vallen je extra dingen op die je nog niet eerder had gezien.

Ook Roger Moore is goed op dreef. Zijn grappen zijn een uitstekende mix met de actie en hij laat Bond altijd zijn geloofwaardigheid behouden. Ook Lois Chiles laat zien dat een Bondgirl meer is dan een mooi popje en ze zich fysiek en mentaal kan meten met Bond zelf. Ook prachtig zijn rollen als Q en M. En vergeet Moneypenny en minister van Defensie niet. Neem Moonraker met een korreltje zout en je hebt een grandioze avond.

Cijfer op een schaal van 1 tot 10: 10,0

Cijfer op Moviemeter: 5,0