• 9.372.109 stemmen

Geregisseerd door: Terence Young

Met onder meer: Sean Connery, Claudine Auger en Adolfo Celi

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Thunderball

"Look up! Look down! Look out! Here comes the biggest Bond of all!"

Wanneer een Britse bommenwerper is gestolen met twee atoombommen aan boord, wordt James Bond ingeschakeld om het vliegtuig op te sporen. De daders kondigen aan dat ze het vliegtuig in hun bezit hebben en de bommen zullen gebruiken als ze binnen korte tijd geen 100 miljoen aan geslepen diamanten ontvangen. Terwijl de klok doortikt, vindt Bond een spoor dat leidt naar de Bahama's.

avatar van megaman

megaman

Dat laatste gedeelte met die jacht vind ik ook nog steeds behoorlijk overdreven. Gisteravond heb ik Thunderball opnieuw gezien en ondanks dat deze film qua sfeer best mooi is vind ik de montage niet echt om naar huis te schrijven. De gevechten gaan nog wel maar de scénes van Largo's jacht gaan gewoon te ver. Het viel me nog mee dat die boot niet door de geluids bariërre heen ging. En wat al eerder aangegeven werd: Largo is een beetje een standaard schurk zonder extra persoonlijkheid. Dan vond ik zelfs Elliot Carver nog beter. Maar verder is TB nog steeds een uitstekende Bond film. Het tempo onderwater is misschien wat traag maar daar stoorde ik me niet aan. Connery acteert erg goed, de onderwater gevechten zijn origineel en grootschalig (echt mijn ding in het Bond universum) en over het algemeen vind ik TB toch stukken beter dan DAF en OHMSS.

avatar van The Oceanic Six

Niet te geloven, Weertenaar schrijft elke keer languit wat ik ook denk van de JB films

Ik vond dit wel een redelijk 007 film, maar het kon zoals hij beschrijft veel beter. Het leek inderdaad wat gerekt.

Persoonlijk kon ik de onderwater scene's wel meer waarderen dan een aantal hier lees ik.

Maar ik vergeet niet dat de films gemaakt zijn in de geest van een tijdperk. We praten nu over de jaren 60, dik 40 jaar terug.

Connery blijft toch een held als 007. Wat geniet ik elke keer weer van zijn stijlvolle voorkomen als secret agent.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Ik vind Connery ook de beste...maar dat is vaak zo.

Vaak is de 1ste persoon die een rol speelt en hij word later vervangen door een ander beter. Maar Brosnan was ook niet verkeerd.

avatar van Film Pegasus

Een film die de Oscar voor special effects wint is toch niet slecht bezig dacht ik. Thunderball is op dat vlak eens sterke film als je idd de tijdsgeest bekijkt. Ook gaat men hier verder dan ooit in de montage wat duidelijk te zien is in de onderwaterscenes. Die komen nu hoe dan ook trager over. Tenzij je gaat sleutelen en de beelden sneller afspelen. Dr. No en From Russia with love waren nog traditionele Bondfilms, Goldfinger gaf de basis voor het stramien dat jaren later nog gebruikt werd (gadgets, 1e en 2e Bondgirl, hulpje van vijand met buitengewone eigenschap - in dit geval Oddjob met de hoed) en vanaf Thunderball werden nog meer dan Goldfinger zelfs de films van Bond epische actiefilms. Vanaf toen werd het allemaal groter zoals je ziet in You only live twice bvb.

Neemt niet weg dat de waterscenes soms wat lang duren, maar dat is kwestie van smaak. Kwalitatief gezien zijn die absoluut niet slecht. Maar het komt vertragend over wat voor velen een negatief effect veroorzaakt. Connery zit heel gemakkelijk in z'n rol en ook de andere figuren zijn helemaal vertrouwd met hun rol (Q, Monneypenny en M)

avatar van Fi_lm_bre_ker

Fi_lm_bre_ker

goede film

orgineel alleen vind ik never say never again iets beter ondanks dat het script bijna het zelfde is

avatar van newG

newG

Mug schreef:

Helemaal vergeten trouwens dat Tom Jones het titelnummer verzorgde, dat was nog de grootste verrassing van de film.

en dan te denken dat tot enkele weken voor de release chirley bassey de titelsong zong, maar dan niet de versie van Tom Jones, maar

mister kiss kiss bang bang

maar omdat in die song nergens de titel van de film in voorkwam, hebben ze maar een nieuw lied gemaakt...

newG schreef:

mister kiss kiss bang bang

zo ver ik weet was de completed versie van oorspronkelijke title song - mr kiss kiss bang bang - gezongen door Dionne Warwick en niet Shirley Bassey.

de versie van Dionne is dan ook terug te vinden op verschillende John Barry _ James Bond compilatie albums.

En in 1997 (voordat David Arnold begon met Bond muziek) was er een compilatie album uitgebracht door Arnold met een nieuwe versie van Thunderball gezongen door Martin Fry (van ABC)

avatar van newG

newG

gisteren nog gekeken naar de documentaire die op de dvd stond, daar werd toch gezegt dat shirley bassey mr kiss kiss bang bang zong...

kga da nog eens chekken se

EDIT

the title thunderball doesn't realy lend itself to a song, so they write an alternative called mr kiss kiss bang bang and call in miss Shirley Bassey to sing it

en dan

eventually dianne worrick sings the version because blablabla

iets met achtergrondzangeressen

maar shirley bassey heeft wel degelijk haar versie ingezongen (ze laten een stukje horen op de dvd)

avatar van thunderball

thunderball

Er zijn TWEE versies van de song Mr Kiss kiss bang bang opgenomen, zowel met Bassey als Warwick, omdat men niet helemaal tevreden was met de intro.

Echter op het laatste moment vonden Saltzmann en Broccoli (de producers) dat ze bij nader inzien TOCH perce de titel in de song wilden en werd er nog gauw door Barry een nieuw theme gecomponeerd en gezongen door Tom Jones. Vandaar ook dat er weinig instrumentale versies van in de film zitten (er was nauwelijks nog tijd voor) en des te meer van de eerste song, die dus zelf niet meer in de film zit.

Overigens beide versies van de niet gebruikte song staan op de dubbel cd uitgebracht ten tijden van 30 jaar Bondfilms, the best off JB, 30th anniversary.

avatar van djelle

djelle

Ik vond dat het weer eens tijd was om de Bondreeks verder af te werken. Om de 1 of andere reden ben ik een lange tijd afgehaakt na Goldfinger, het enige exemplaar dat me totnogtoe een 'aardig' kon opleveren. Maar een filmliefhebber moet soms eens volharden, dus opende ik mijn retecoole James Bond suitcase -u raadt nooit mijn 3 cijferige code- hopend dat ik de inhoud ooit nog eens even fraai mag vinden als de verpakking.

De DVD vloog in de speler, en 5 waarschuwingen, 12 logo's en 10 andere irritante filmpjes die je niet -kan -doorspoelen later, kon ik alvast genieten van een heel erg leuk, grappig en creatief begin. Zeker vanwege de 'luchtige' gadget die daar geïntroduceert wordt. Meestal vind ik die sfeervolle introsongs die daarop volgen heerlijk, en daarin stelt Tom Jones allesbehalve teleur. Positief is ook de lekker kitscherige wereld van SPECTRE, alleen jammer dat Adolfo Seli de nodige uitstraling mist om de bad guy te spelen (gelukkig helpt het ooglapje wel wat) en verliest die wereld wat aan verbeeldingskracht van het moment dat hij ten tonele komt. Het hoogtepunt is eigenlijk het stukje met de heerlijk mysterieuze Number One -de man met de kat- daarna raakt het zelden fantasierijker dan wat bloeddorstige haaien en vooral veel repetitief onderwatergedoe.

Toch zit er al bij al een deftige vaart in Thunderball, en maken de vele amusante snufjes en spitsvondige ideetjes van Bond weer heel wat goed. De actie is in het algemeen genomen heel behoorlijk, afgezien van het erg standaard camerawerk en de eeuwige blue screens natuurlijk.

Extra punten uiteindelijk vanwege enkele inkaderingswaardige oneliners ('I think he got the point') en de geniale gadget uit het begin!

avatar van Zinema

Wederom een fijne Bond met de enige echte Connery, ietsje minder dan zijn voorgangers maar vermakelijk genoeg. Had korter gekund, toch goed.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

weer een goeie bond film maar minder als het vorige deel goldfingervind ik

avatar van Film Pegasus

De 4e film van James Bond en ook meteen een aparte. Het verhaal is dit keer niet van Ian Fleming, maar komt nog van een scenario dat Fleming schreef met Kevin McClroy en Whittingham. Bedenk dan dat de film dus qua stijl sowieso verschilt van de andere bondverhalen, er nog eens een scriptschrijver bij te pas komt en de vaste elementen ook nog eens in de film gegoten worden. Dan nog eens drie producers en een regisseur. Een heel team dat aan het verhaal ligt te trekken en dat merk je met momenten wel aan de film. Never say never again, dat gebaseerd is op het zelfde verhaal, is imo daarom beter omdat het geen rekening houdt met vaste zaken die in de film gepropt moeten worden en eigenlijk meer vrijheid omdat de makers toen toch aan niemand verantwoording moesten afleggen. De film gaat ook verder dan Goldfinger wat het 'over de top' betreft. Zoals de bekende jetpack. Op zich wel leuk om te zien, maar totaal overbodig in deze film en het maakt er de geloofwaardigheid niet beter op. Gelukkig staat Terence Young aan de regie, die de ervaring had van 2 eerdere Bondfilms en zo toch het hele verhaal perfect liet aansluiten aan Goldfinger. Helaas zal het van dan af ook de trend van Goldfinger verder zetten wat de formule betreft, en is er steeds minder plaats voor het verhaal.

Largo is een zwakke vijand. Volgens de andere films zouden Goldfinger en Dr. No bvb ook al werken voor Spectre, terwijl die ook beschouwd werden als grote dreigingen. Largo lijkt uiteindelijk slechts een hulpje te zijn van Blofeld, althans zo komt het over.

Het wordt ook allemaal grootser en daardoor een deel ver van m'n bed show. Met de vorige Bondfilms kon je je nog wat inleven in het hoofdpersonage, wat in deze film veel minder is. Connery doet uiteraard z'n best, maar de grootse scenes doen hem en andere karakters deels in het niet verdwijnen. M is hier zo te zien met andere leden van de regering en komt daardoor minder belangrijk over alsof hij ook maar een doorgeefluik is. En Bond onder water is leuk, maar door het water soms vrij traag. Voor die tijd anders wel mooi afgewerkt. Verder komen de andere personages vrij droog aan bod als Monneypenny en Q, ook Felix Leiter is niet meer dan een Amerikaanse afgevaardigde en niet echt een collega of vriend van Bond.

Positief is wel de look van Thunderball. Het oogt gelukkig wel mooi, al komen de andere gebreken toch regelmatig aan bod. Enkele plotholen, fouten bij de montage,... Nog een minpuntje is de opmars van humor in de reeks. In Dr. No en From Russia with love, was Connery nog veel meer de harde spion. In Goldfinger viel dat nog mee, maar in Thunderball had evengoed Roger Moore kunnen meespelen. De oneliners zijn meer slapstick of inside jokes dan echt sarcasme of ironie. Vooral als er iemand gedood wordt lijkt het voor hem wel een lachertje en je neemt hem als spion helemaal niet meer au serieux. Als dat voor een filmheld natuurlijk al de bedoeling was.

Op zich nog wel een leuke Bondfilm, al is dat één van de mindere met Connery. Vrij traag en wat rommelig en in Never say never again liet hij zien dat hij in hetzelfde verhaal veel beter kan.

TerryA

een van de betere Bond films maar omdat intussen meer dan 40 jaar geleden gemaakt wel wat verouderd.

Voor mij blijft Connery de beste Bond, en met Claudine Auger nog steeds een van beste Bond vrouwen!

Wat me wel ineens opvalt is dat ik niet hier lees dat Thunderball (en niet Dr. No) zou oorspronkelijk de allereerste Bond film worden! Zelfs zo dat het was de originele script voor deze film dat Connery als eerst had gelezen voordat hij de rol van BOnd zou accepteerden ... maar vanwege copyright en rechten issues (van de 3 schrijvers) zijn ze als eerst begonnen met Dr. No

deze versie van THunderball is wel 7+ uit 10 waard (de Never Say Never Again versie iets minder), en wie weet wat er was gebeurd met de geplannde 1997 - 1998 versie dat LIam Neeson in de hoofdrol zou hebben dat toen in de planning was met Sony PIctures!!

avatar van Film Pegasus

M'n had verschillende opties om te beginnen met de reeks. Het eerste boek 'Casino Royale' was qua rechten in andere handen. Men had voordien immers een poging gedaan voor een tv-reeks. Met één aflevering als gevolg en Barry Nelson als eerste Bond en Peter Lorre als Le Chiffre. Dus maakte het niet uit welk boek eerst verfilmd werd. Zo is moonraker ook een optie geweest. Nog een poging om aan films te beginnen was Thunderball, dat Fleming schreef met andere schrijvers om zo meer een filmverhaal te maken dan een nieuw boek. Door problemen lukte dat ook niet en dus werd het Dr. No. Fleming paste het script wel aan zodat Thunderball als boek werd uitgegeven. Jaren later werd mits aanpassingen vanwege de rechten deze film dan toch gemaakt.

Film Pegasus schreef:

ben helaas niet helemaal met je eens hier - zo ver ik weet was Casino Royale (en dan ook de rechten) al verkocht voor ongeveer duizend pond om die tv series dat uiteindelijk maar een aflevering werd te filmen. Fleming zelf had in de jaren 50 toegegeven dat hij niet in staat was een film script/verhal te schrijven en hierdoor ging hij samen werken met 2 andere schrijvers (waaronder McClory) - het was dan in deze versie van Thunderball dat ze samen nieuwe aspecten naar de verhaal brachten (zoals Blofeld, SPECTRE, en zelfs Blofeld`s kat!) - er werd toen een heel andere richting ingegaan met SPECTRE dat later in andere Bond films en verhalen zou voor komen. Daarom was Thunderball de EERSTE SCRIPT en ook wat ze aan Connery gaf (ga nu niet in op andere keuzes voor Bond zoals Moore en Patrick McGoohan) ... vanwege legal issues met McClory besloten ze dan een van de andere Fleming boeken te filmen: Dr. No ... en toen Bond films dan een success werden moesten Fleming en McClory een manier vinden om toch samen te kunnen werken voor de verfilming van Thunderball (zie eeder info van anderen hoe dat ging of verliep)

Fleming zelf had maar 2 Bond films gezien (hij stierf voordat Goldfinger uit kwam) - er zijn zelfs geruchten dat hij zijn laatste boek (The Man With The Golden Gun) niet zelf had afgemaakt!

zonder McClory kan je dus ook concluderen dat in Bond verhalen en films de hele Blofeld en SPECTRE aspect nooit was geweest - daarom had hij dan ook de recht om na 12 jaar (en niet 10 jaar zoals hier vermeld) als nog een film te kunnen maken met de Thunderball verhaal.

TerryA schreef:

Klopt idd, daarom dat ik ook zei dat de rechten van het eerste boek er niet waren, het eerste script met Thunderball door rechten in problemen kwam (dispuut met McClory) en men dus voor de verfilming van een James Bond verhaal terug greep naar de boeken. Aangezien Casino Royale niet te verfilmen was, maakte het niet uit welk boek er eerst kwam. Sommige boeken werden trouwens in het achterhoofd genomen, maar uiteindelijk heeft Dr. No het gehaald. Zoals jij zegt is Blofeld en Spectre een resultaat van het script van Thunderball. Vandaar ook de verwijzing naar Blofeld in Dr. No en de verdere films, tot er met de film Thunderball een overeenkomst was en er meer getoond werd met de kat van Thunderball.

De vijanden van James Bond waren origineel in opdracht van Smersh (antispionage), maar die boeken werden dan ook geschreven in de jaren '50 tijdens de Koude Oorlog. Stilaan werd de organisatie van Spectre geïntroduceerd. Later kwamen de problemen rond de rechten terug boven, wat resulteert in films met een figuur dat lijkt op Blofeld, maar het niet expliciet is (For Your Eyes Only). 't Zou anders niet slecht zijn als m'n Spectre en Blofeld in de vernieuwde Bondreeks terug bovenhaalt met Daniel Craig.

avatar van FilipSTG

FilipSTG

Ik vind Connery hier beter dan in Goldfinger eigenlijk.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Deze moet ik nog maar eens zien, dit is namelijk de best verkochte bioscoopfilm ever (van alle Bonds).

avatar van Celluloid Dreams

Celluloid Dreams

Deze is wel heel erg over the top, alleen het begin al. Prachtig. Gelukkig zetten ze dit nog regelmatig voort in de film. Helaas zijn er veel stukken die onderwater afspelen, en die zijn naast veel te lang ook dood en doodsaai. Hierdoor zag ik meer dan gewenst de binnenkant van mijn oogleden.

Die poster die hier staat is trouwens wel briljant!

avatar van 009

te veel water in deze film!

anders zeer goede bondfilm

avatar van Niveath

Niveath

Leuke bondfilm maar de eerste drie vond ik beter.

Wel mooie actiescenes en de gebruikelijke humor.

3.0 *

avatar van Flipman

Flipman

Ik kan me alleen het intro van deze film nog een beetje herinneren. Wat is het toch met die diamanten altijd?! Damn! Ik wil die ouwe reeks graag nog 's zien.

avatar van DVD-T

DVD-T

Alweer de 4e Bond, maar deze is ook iets minder dan de voorgaande drie delen.

Het avontuur de mooie locaties, de mooie bondgirls en de gadgets zijn weer volop aanwezig,Maar toch mist deze Bondfilm iets, en dat is toch wel een beetje die typische sfeer die de films daarvoor wel hadden.Connery lijkt het hier ook wat op de auto piloot te doen, maar doet het nog prima.De badguy mist ook charisma en het tempo is niet zo heel hoog.De plot ontwikkelt zich in het eerste uur weinig tot niet, het is dan ook even doorbijten om hier een beetje doorheen te komen, en het wordt dan zo af en toe wat saai.Daarbij is de muziek ook vaak niet om aan te horen en vind ik dit een van de minste Bond soundtracks.De titelsong van Tom Jones is verder wel dik in orde.

De actie die er inzit is dan wel weer mooi en zeker voor die tijd baanbrekend te noemen.Zeker de onderwater gevechten zijn erg mooi gegoreografeerd en ook prachtig geschoten.Maar ook daar voelt het alsof het allemaal wat te lang duurt.De reast van de actie boven het water is ook leuk in beeld gebracht.en dan is er natuurlijk nog de onvergetelijke pre-credits scène met de "rocketsuit".Verder weer fantastische set desing die met de film groter en groter word.Een mooie zonnige en broeierige locatie, met die azuurblauwe zee erbij, ik krijg er gewoon zin in vakantie van.

Helaas een wat mindere film van de Britse spion, een traag en saai eerste uur en een vermakelijk tweede uur.Goed voor,

avatar van krosnicky

krosnicky

dit is zonder twijfel de slechtste bond aller tijden het begin en de titel kunnen er nog door maar dan zwakt hij compleet af

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Deze wil ik binnenkort zien!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Nou ik heb hem net gezien. Het is een mooie Bond film wat ook niet anders kan met Connery. Hij is gewoon erg goed, niet alleen als Bond. Het verhaal, de effects en de gebeurtenissen waren mooi geacteerd en netjes in beeld gebracht.

Het mooiste aan de film was in het begin. Wanneer hij op die pijnbank ligt. Ik kwam niet meer bij! Net of ie dat hele ding plat neukte, Haha! Zo mooi was dat.

Verder is het typische Bond minpunt er weer: Gewoon te langdradig.

Een mooi 3.5

avatar van mnrk

mnrk

Sean Connery is weer prima op dreef als James Bond, mooie dames weer genoeg aanwezig in de film !!

Ook de delen onder water waar goed in beeld gebracht en zeker voor die tijd.

Tom Jones die de titelsong voor deze film verzorgde was ook wel oke.

Op naar de de volgende Bond film met Sean Connery....

avatar van Staaajn_

Staaajn_

• 1914 stemmen

Ik denk 1 van de slechtste bond films ooit.

Maar alle James Bond films zijn goed , dus een 3.5.

avatar van niethie

niethie

Het was alweer jaren geleden dat ik deze film voor de laatste keer zag, zonet even herkeken en vond dit toch wel een lichte tegenvaller na het sterke Goldfinger. Teneerste is het nogal langdradig en kon het verhaal mij niet zo boeien. De onderwater scenes en de speciale effecten zagen er voor die tijd echter erg mooi uit en maakte veel goed. Daarnaast was ook de Bond girl een bijzonder charmante verschijning.