• 9.378.059 stemmen

Spectre (2015)

Actie / Avontuur | 148 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Marokko / Italië / Oostenrijk / Canada / Mexico

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Daniel Craig, Christoph Waltz en Léa Seydoux

Gesproken taal: Frans, Engels, Spaans, Italiaans en Duits

Releasedatum: 29 oktober 2015

Plot Spectre

"A Plan No One Escapes"

Een cryptische boodschap uit James Bond's verleden brengt hem op het pad van een sinistere organisatie die hij moet zien bloot te leggen. Terwijl M een politieke strijd voert over het voortbestaan van zijn inlichtingendienst, speurt 007 tussen al het bedrog door naar de verschrikkelijke waarheid achter 'SPECTRE’.

James Bond

Max Denbigh / C

Bill Tanner

avatar van mrklm

mrklm

Vlak voor haar dood stuurde M [Judi Dench] een geheime videoboodschap aan James Bond [Daniel Craig] waarin ze hem opriep om Marco Sciarra [Alessandro Cremona] te liquideren en dienst uitvaart bij te wonen. Daardoor komt 007 in contact met Marco’s weduwe [Monica Belluci] die hem kan helpen de locatie van ‘L’Americain’ te ontdekken. De nieuwe M [Ralph Fiennes] heeft de leiding van MI6 overgenomen, maar krijgt te maken met de inmenging van de uiterst sceptische C [Andrew Scott], die een voorkeur heeft voor andere methoden om de wereldorde in de hand te houden. Teveel gepraat en te weinig actie in een teleurstellende episode uit de Bond-reeks waarin Mendes al zijn visuele panache uit de kast moet trekken om het interessant te houden. Christoph Waltz’ introductie als de zoon van die goede, oude Blofeld is veelbelovend, maar hij blijkt amper iets te doen te hebben. Qua actie moeten we het vooral hebben van vuistgevechten met Dave Bautista die echter bij lange niet het niveau halen van bijvoorbeeld From Russia With Love.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Beste Bondfilm die ik gezien heb (met The world is not enough als mijn guilty pleasure, vooral dankzij Sophie Marceau). Heerlijk sfeervolle opening met de día de muertos en opvolgende actie. Alleen al hoe Craig over dat randje op dat gebouw loopt helemaal in het begin, hij is best goed in humor door middel van lichaamstaal. Nadien een prima verhaal, goede actie, leuke badguys met een geloofwaardige dreiging, aangename ontwikkelingen rondom Seydoux (ik hou er wel van als het iets serieuzer is, anders blijft zo'n film toch al snel hangen, moet wel een goede balans zijn en dat is er hier). Maar het grote winstpunt ten opzichte van bijvoorbeeld No time to die is de vlekkeloze regie van Sam Mendes. Dit is echt een man die weet wat hij aan het doen is en alles in de hand heeft. Samen met Hoyte van Hoytema, een topteam. Heb er van genoten en eigenlijk voor het eerst dat ik een Bond ook echt goed vind. Meer van dit.

avatar van AniSter

AniSter

Naast Casino Royale (2006) behoort Spectre toch wel tot mijn Bond toppers. De kwaliteit van de geweldige openingsscene met de helikopter in Mexico wordt zo'n beetje gedurende de hele film volgehouden. De openingssong viel me helaas tegen. Seydoux en Waltz zetten prima rollen neer al zie ik Waltz veel liever in andere rollen bijv. in de films onder regie van Tarantino. Qua plot is het leuk dat er een aantal lijntjes uit vorige Craig-Bond films bij elkaar komen. Dat die in Spectre tot een afronding komen was voor mij tevens het grootste nadeel voor de laatste Craig-Bond film (No Time to Die (2021)) die me behoorlijk tegenviel in vergelijk met Casino Royale en Spectre. Wat dat betreft had Craig beter na Spectre kunnen stoppen.

avatar van Black Math

Black Math

Een film die voor een trend gezorgd heeft. Voor deze film waren er namelijk helemaal geen Días de los Muertos parades in Mexico-Stad, dus die parade was fictie. Maar blijkbaar sloeg het dusdanig aan, dat sinds het uitkomen van de film er inderdaad nu jaarlijks met Días de los Muertos een parade gehouden wordt.

Over de film hink ik op twee gedachten. Enerzijds heeft de film niet de visuele momenten van de vorige film. Aan de andere kant is het plot wat sterker, want de focus ligt weer op de rode draad in de hele reeks. Die focus leek in de vorige film losgelaten, maar in het licht van deze film, past die film toch ook in het grote verhaal en deze film weet zelfs uit te leggen waarom de vorige film wat minder onwaarschijnlijk is (in het universum dat de reeks schetst) dan ik aanvankelijk gedacht had.

Maar toch ook hier zwakke punten in het plot. Dan heb je als Blofeld een heel datacentrum waarmee je de hele wereld kan observeren, is de constructie van dat centrum zo kwetsbaar dat je het met een enkele welgemikte kogel opblazen kan. Dat gaat er bij mij niet in. Ook de koppeling tussen Bond en Blofeld doordat de eerste geadopteerd is door de vader van de laatste, komt iets te toevallig op me over. Ook niet echt fan van Waltz, die wat mij betreft Blofeld te luchtig speelt, alsof hij het niet serieus neemt. Dit moet dan de absolute superschurk zijn, en hij intimideert me voor geen meter.

Maar goed, de film weet wel de spanning goed vast te houden, waardoor ik uiteindelijk ook bij deze film op 2* uitkom.

avatar van Boneka

Boneka

Spectre begint spectaculair met misschien wel de mooiste opening ooit. Daarna blijft ie nog lang boeien on vervolgens iets minder te worden. Op een of andere manier is het verhaal wat te vlak en mist ie diepgang. Beelden zijn top wat ook geld voor het geluid. Moest hem opnieuw bekijken omdat No time to Die een soort van vervolg is met dezelfde vijand.

Film 3,5

Beeld 4,5