menu

Hier kun je zien welke berichten tommykonijn als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Avatar (2009)

5,0
De laatste keer dat ik Avatar zag was in 2009, toen ik net de 3D-versie had gezien in de bioscoop (en toen dat nog vrij uniek was). Wat een ervaring was dat! Prachtige beelden waren vooral hetgeen wat me nog bijstonden aan deze film. Het verhaal was ik voor de helft kwijtgeraakt. Bovendien was ik bang dat die 5 sterren die ik hier heb staan veel te gul waren en dat de film zonder 3D eigenlijk toch een beetje inkakt. Maar ik had het helemaal mis!

De film is van een uitzonderlijke kwaliteit. Het verhaal is ontzettend sterk, en ik heb gehoord dat James Cameron dit idee al zeer lange tijd had klaar liggen en het ook over langere tijd heeft uitgewerkt. Of ik ook zo blij moet zijn met de geruchten dat er enkele vervolgen liggen te wachten weet ik niet, maar Cameron heeft meerdere vervolgen tot een goed einde gebracht dus wanhopen doe ik niet. Hoe dan ook, dat deze film zelf sterk is neemt wat mij betreft niemand hem meer af. Het verhaal is origineel en apart, maar gelijktijdig ook erg interessant. Uiteraard moet je tegen een beetje fantasie kunnen, maar daar heb ik, en ik denk het merendeel van de mensen hier, helemaal geen problemen mee. De special effects zijn geweldig. Deze film kent prachtige beelden, en waarschijnlijk behoren enkelen van hen wel tot de mooiste die ik gezien heb. Pandora is prachtig weergegeven. Ziet er heel knap uit!

Qua acteerwerk zit het ook goed. Sam Worthington en Zoe Saldana zijn perfect gecast. De 'Na'vi's' zien er ook goed uit, zeker als ze in Pandora zijn. Toen Jake voor het eerst wakker werd als Na'vi had ik een beetje mijn twijfels of het er goed zou uitzien. Maar die twijfels waren nergens voor nodig. Blauwe figuren zullen altijd een beetje 'vreemd' op je overkomen, dus vind ik het knap dat ik er vrij snel aan begon te wennen en de groep ook al vrij gauw als een normale, menselijke stam begon te zien. Verder is Stephen Lang ook prima als de medogenloze bad-guy en ook leuk om Sigourney Weaver weer te zien, want ook zij deed het weer goed.

Ik had het net al over de special effects, maar daarmee duidde ik vooral op de vormgeving van Pandora, de Na'vi's en de scenes in de lucht. Het andere gedeelte van de special effects is terug te zien in de aanslag van de mensen en vlak daarna het eindgevecht. Dit vond ik erg overtuigend in beeld gebracht. Bij de aanslag duid ik dan vooral op de emoties van de stam en bij het eindgevecht vooral op de prachtige actiescenes. Alles ziet er flitsend uit en ondanks dat de film dik 160 minuten de tijd neemt om alles naar voren te brengen, voelt het geheel aan als een sneltrein. De montage is dan ook een dik pluspunt, want de structuur van de film is zeker het aanschouwen waard. De muziek van James Horner draagt ook bij aan de fijne sfeer die het gehele speelduur aanwezig is.

Al met al vind ik dit gewoon een zeer sterke film. Visueel ziet het er prachtig uit en het verhaal is zeer creatief uitgewerkt. Het eindresultaat mag er dan ook zeker wezen! Ik had verwacht dat het me ging tegenvallen, maar ik werd aangenaam verrast door het feit dat deze film schijnbaar ook zonder de mooie 3D technieken prima overeind blijkt te staan. Het kleurgebruik en de beelden die men krijgt voorgeschotelt zijn in ieder geval zeer indrukwekkend. Een mooie en zeer bijzondere filmervaring.. nog steeds!

5 sterren blijven staan.

Avengers: Age of Ultron (2015)

Alternatieve titel: Marvel Avengers: Age of Ultron

3,5
Met een vriend van me naar deze film geweest zonder eerst deel 1 te hebben gezien. Normaal gesproken doe ik dat nooit, een sequel kijken zonder de voorganger gezien te hebben, maar ik heb eens een uitzondering gemaakt. Ik zou deze Marvel films sowieso eens in de goede volgorde moeten gaan bekijken, want ik zie nu wel af en toe eens een film uit de franchise, maar niet zoals het eigenlijk hoort.

Ach.. het voordeel is wat ik van tevoren ook al had gedacht: dit is popcornvermaak. Er zullen ongetwijfeld zaken (referenties en dergelijke) lang mijn neus zijn gegaan, maar het vormt geen belemmering voor het volgen van het verhaal. Doordat ik zo af en toe wel eens een losse film van de Avengers gezien heb (Iron Man, Captain America en ook stukjes van The Incredible Hulk en Thor), was ik met het gros van de helden wel bekend. De cast bestaat uit eigenlijk alleen maar grote namen, dus ik ga ze niet allemaal individueel noemen, maar het komt erop neer dat ik vind dat de gehele cast het naar behoren deed. Jeremy Renner was een aangename verrassing. Zijn personage kende ik nog niet, maar ik vond Hawkeye een sympathiek figuur. Verder is Scarlett Johansson een prettige verschijning en zijn ook de kleinere bijrollen van Don Cheadle en Andy Serkis opvallend.

Met de visuals zit het over het algemeen wel goed. Ik vreesde in het begin een beetje het ergste, omdat ik de achtervolging door de sneeuw op een bepaald moment een beetje houterig (beter gezegd: 'fake') vond uitzien. Ik weet echter niet of dit aan de 3D lag of aan de film. Er zat nog wel eens vaker zo'n momentje tussen, maar over het algemeen ziet het er prima uit. Ik had hier in ieder geval veel minder het idee te kijken naar mensen voor een groen scherm dan bij de laatste Hobbit. Het eindgevecht mag er dan ook zeker wezen: visueel stuntwerk ten top.

Toch waren er ook enkele dingen die me ook minder bevielen. Voornaamste is de villain. Ultron deed me niet zo veel. Hij was er en hij veroorzaakte de nodige chaos om de actie in de film op gang te brengen, maar ik vond 'm nergens intimiderend of bijzonder genoeg. En natuurlijk, voor het diepgaande plot hoef je niet te kijken. Hierboven wordt al heel terecht 'hap slik weg' genoemd en dat is het ook. Het staat me nu, twee weken nadat ik de film zag, allemaal nog wel goed bij. Maar het is niet een film die nog dagen door m'n hoofd blijft malen. En dat hoeft ook niet. Dit soort films zijn juist daarom gewoon leuk.

Avengers: Age of Ultron is gewoon een leuke, net bovengemiddelde, wegkijker. Nogmaals, ik ben geen kenner wat betreft de Marvel films, dus er zullen me wel enkele dingen ontgaan zijn. Sowieso ben ik toch wel enigszins benieuwd geworden naar de andere Avengers films, dus het kan best zijn dat ik mijn cijfer later nog eens (in positieve of negatieve zin) moet veranderen. Ik heb me met deze film in ieder geval goed vermaakt en kan er ook gemakkelijk een ruime voldoende aan kwijt.

3,5*

Awakening, The (2011)

2,5
Een film die ik willekeurig had uitgekozen in de hoop op een spannend Engels spookverhaal. Een Engels spookverhaal kreeg ik, maar de spanning was helaas ver te zoeken. Ondanks dat het verhaal interessant klinkt, blijkt de uitwerking enigszins te wensen over te laten. De locatie ademt een mysterieuze sfeer uit en de algehele aankleding van de film is goed. Ook het acteerwerk van onder meer Rebecca Hall en Imelda Staunton is een pluspunt. Hetgeen waar ik tegenaan liep, is denk ik gewoon persoonlijk: de film pakte me niet. Mijn aandacht verslapte gaandeweg steeds meer, waardoor ik op een gegeven moment naar allerhande onthullingen zat te kijken zonder zelf nog actief mee te denken. Wellicht dat er voor de echte liefhebber van het genre nog wat te halen valt, maar ik vond het zelf nogal slap en uitgekauwd.

2,5*

Awakenings (1990)

3,5
Een film waarvan ik lange tijd geleden eens een stuk op tv heb zien langskomen en die me altijd is bijgebleven. Nu ik de film in zijn totaliteit gezien heb, is het me duidelijk waarom dit het geval is. Awakenings is gewoon een solide dramafilm. Robin Williams en met name Robert De Niro maken indruk met hun vertolkingen en de film heeft hier veel aan te danken. Stilistisch gezien is het namelijk niet beter dan vele soortgelijke dramafilms, maar het gaat er hier wat mij betreft vooral om dat het verhaal goed verteld wordt. Enkele ongeloofwaardigheden daargelaten, vind ik dat goed gelukt. Met name het moment waarop duidelijk wordt dat de patiënten beginnen terug te vallen komt toch wel binnen.

3,5*

Awfully Big Adventure, An (1995)

3,0
Mike Newell en Hugh Grant bleek een gouden combinatie in Four Weddings and a Funeral. Daarnaast bracht Newell ons een geslaagde vierde Harry Potter verfilming en wijlen Alan Rickman heeft zich door de jaren heen als een geweldig acteur bewezen. Een film waar deze drie vakmensen samen aan gewerkt hebben en die de titel 'An Awfully Big Adventure' draagt kan dan ook niet anders dan mijn interesse hebben...

Ik vond het een apart filmpje met een unieke sfeer. Maar ik moet wel zeggen dat ik dat pas oprecht begon te ervaren toen de film eenmaal op gang kwam, ongeveer wanneer Rickman's personage zijn intrede in het verhaal doet. Het eerste uur vond ik de film immers wat aan de trage kant. De vertolkingen van Grant (die hier een ander soort rol neerzet dan de rollen waarmee hij bekend werd) en Georgina Cates zijn uitstekend, maar er gebeurt verder niet zo ontzettend veel. Wanneer O'Hara en Stella echter met elkaar in aanraking komen, gaat het tempo van de film omhoog en wordt het gelijk een stuk interessanter.

Een aantal zaken zijn sowieso goed uitgewerkt. Wat ten eerste opvalt is de aandacht die geschonken is aan de uitwerking van de personages. Door het slim geschreven script en het spel van de acteurs komt vrijwel iedereen goed uit de verf. Daarnaast zijn de repetities en uitvoeringen van het Peter Pan toneelstuk, inclusief wat zich achter de schermen afspeelt, uitermate amusant in beeld gebracht. En zelfs de tragische plottwist komt niet geforceerd over, hetzij wel enigszins eigenaardig. Onder het mom van 'een ongeluk zit in een klein hoekje' valt hier wel doorheen te prikken. De eindscène, waarin duidelijk wordt waarom Stella om de haverklap een telefooncel induikt, vond ik een mooie afsluiting.

An Awfully Big Adventure is een leuk tussendoortje. Alleen al de bizarre, ietwat gespannen sfeer die constant aanwezig is maakt de film de moeite waard. Inhoudelijk stelt het eerste uur niet erg veel voor, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de cast, de mooie settings, enkele memorabele scènes en de goed gevonden balans tussen komedie en drama.

3*