• 9.184.234 stemmen

Geregisseerd door: Kirsten Sheridan

Met onder meer: Freddie Highmore, Keri Russell en Jonathan Rhys Meyers

Releasedatum: 14 februari 2008

Plot August Rush

"An incredible journey moving at the speed of sound."

Twee jonge muzikanten ontmoeten elkaar bij toeval in het nachtelijke New York. Hieruit ontstaat een romance die helaas van korte duur is. De rijke vader van de vrouw is tegen de relatie en zodoende raken de geliefden elkaar kwijt. Dan blijkt de vrouw zwanger. Door toedoen van haar vader denkt ze dat haar kind dood geboren wordt. Het jongetje komt terecht in een weeshuis. Hij blijkt een groot muzikaal genie. Hij is er zeker van, dat zijn ouders hem op een dag komen halen. Als dat te lang duurt, besluit het jongetje de wijde wereld in te trekken. Hij voelt dat muziek hem met zijn ouders verbindt, en dus volgt hij de muziek om ze te kunnen vinden. Dat lijkt een moeilijke en onmogelijke weg. Zijn ongelooflijke muzikaal talent zit hem zelfs in de weg. De zoektocht wordt extra ingewikkeld als hij een nieuwe artiestennaam aanneemt: August Rush.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

Wat een mooie film. Heel dromerig, muzikaal en van begin tot eind vermakelijk. Het is sentimenteel, maar niet te, wat mij betreft. Ik vind het leuk in elkaar zitten, het camera- en acteerwerk vind ik goed en het is misschien ongeloofwaardig, maar er zijn films waar dat wel bij past, zoals deze. Een hoge score. 4,5*

avatar van Kronos

Kronos

Ik zag deze film gisteren even voorbij komen en had er meteen weer hetzelfde gevoel bij. Zo gezocht sentimenteel dat het voor mij niet om aan te zien is. Ooit wel uitgekeken (omdat het thema muziek me aanspreekt) maar met groeiende ergernis.

avatar van Alathir

Alathir

Ik had nog nooit van August Rush gehoord. Helaas is de film niet zo sentimenteel als ik had gedacht. Ik vond het ook te gemaakt. Te cliché ook en te toevallig allemaal. Daarbij lijkt het alsof de muziek helemaal niet echt is en er gewoon is overgeplakt. Anderzijds vind ik het verhaal wel mooi maar het einde deed me niets.

Verder is de film best mooi geschoten en makkelijk uit te zitten. Het jongetje dat August speelt vond ik behoorlijk matig, net als bij zijn getokkel op de gitaar doet ie maar wat. Rhys Meyers en August spelen inderdaad de beste scène samen. Ik mis een scène met de moeder en August.
Daarnaast vind ik dat het einde nogal abrupt is. Ok, je kan de film op die manier eindigen maar ik vind dat een te eenvoudige oplossing. Erg spijtig want er had meer ingezeten denk ik.

avatar van T.O.

T.O.

Ongelooflijk wat een gemiddelde hier...heb zelden zo'n kitscherige draak gezien.

En daarnaast ook nog eens matige regie en de productiekwaliteit van een TV-film.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Feel good movie met een heerlijke soundtrack! Klassiek en popmuziek in elkaar verweven. Dat het verhaal verre van realistisch is doet wat mij betreft niet ter zake. Puike acteerprestatie van de drie hoofdrolspelers. Van mij 3,5☆

avatar van AnyaH

AnyaH

Wat een prachtige en gevoelige dramafilm. Full moon, waar één passionele nacht toe kan leiden...... Ach hoe triest! Ze bleven allebei maar terugkomen bij die boog, maar liepen elkaar iedere keer mis. Heerlijk al die muziek in de film, waar klassiek en rock elkaar ontmoeten, opposites attract. Wat prachtig gespeeld door Freddie Highmore: Evan, een muzikaal wonderkind, geboren voor muziek... Daarom kwam omgevingsgeluid zo sterk bij hem binnen. Het is geen sprookje, zulke muzikale wonderkinderen bestaan echt! Mooie uitspraak van Wizard: Weet je wat muziek is? God's geheugensteuntje dat er naast ons nog meer is in het universum. Een harmonisch verband tussen alle levende dingen, waar dan ook, zelfs de sterren! Film speelt veel op straat in NY, Chicago en San Francisco. Cinematografie in een verlaten theater is heel apart. Wat een intense liefdesgeschiedenis, prachtig verfilmd!

avatar van Lebarron

Lebarron

Een prachtige film over de magie die muziek herbergt. Lyla Novacek(Keri Russell), een talentvol celliste, ontmoet Louis Connely(Jonathan Rhys-Meyers), leadsinger en gitarist van een opkomend rockbandje. De twee beleven een romantische nacht op een dak in New York en gaan daarna,noodgedwongen, elk hun weg. Lyla raakt in verwachting en haar vader geeft het kind af ter adoptie omdat hij bang is dat ze haar carrière in gevaar brengt. Jaren later blijkt hun zoon Evan een bijzonder muzikaal genie te zijn. Hij woont in een weeshuis en gaat naar hun op zoek. Hij komt in aanraking met een groep jeugdige straatmuzikanten onder leiding van de louche Wizard(Robin Williams). Hij herkent het talent in Evan. Hij maakt hem zij protégé en noemt hem August Rush. Het verhaal heeft elementen uit Oliver Twist en Alleen op de Wereld geleend. De film deed me ook aan Perfume denken. Wat die film doet met geuren, ze visueel maken, doet deze film met muziek. Robin Williams is geweldig als Wizard, de Faginachtige leider van de jeugdige straatmuzikanten en Highmore is perfect als de wereldvreemde en ietwat zweverige Evan/August.Het is allemaal vrij zoet en nogal sentimenteel maar dat geeft niks. Het is gewoon een prachtig muzikaal sprookje.

avatar van Filmreiziger

Filmreiziger

Een pareltje van de filmindustrie. Geweldig acteer werk, mooie sound track. Een eigentijds sprookje dat uitnodigt om vaker te zien.

avatar van JessicaD

JessicaD

Blindspot film

Jaren geleden, raadde een vriend van mij mij een film aan: August Rush. Niet de eerste keer trouwens, ik praat vaak met hem over films en series. Maar August Rush stond tot op heden nog steeds op mijn nog-te-zien lijst. Telkens was ik van plan hem wel te gaan kijken, maar gaf ik voorrang aan één van de vele populaire bioscoopfilms. Dit jaar heb ik hem dan ook in mijn Blindspot lijst voor 2016 opgenomen. Toen zag ik het verwijderalarm van Netflix. Het was 19 mei en het was al laat op de avond. Na 20 mei zou de film verwijderd worden van Netflix. Op 20 mei heb ik hem dus aangezet bij het ontbijt. Het maakte dat die dag extra goed begon, want man, waarom heb ik die film niet eerder gezien?!

Heden en verleden

De film had mij eigenlijk al vrij snel te pakken. Nee, niet direct vanaf het begin waarin Evan (Freddie Highmore) in een veld staat, maar het punt waarin we zijn ouders ontmoeten. Het zorgt er meteen voor dat ik vragen heb die ik beantwoord wil zien. Waarom is hij een wees als zijn ouders zo bijzonder zijn? Het zou het perfecte gezin kunnen zijn. Wat is er gebeurd dat hij in een weeshuis zit? Gelukkig zien we dit ook allemaal. We zien hoe Evan vertrekt uit het weeshuis omdat hij op zoek wil naar zijn ouders, met behulp van muziek. En ondertussen zien we het verhaal van zijn ouders: celliste Lyla Novacek (Keri Russell), en Louis Connelly (Jonathan Rhys Meyers).

De cast

De cast is goed en weet je in het verhaal te betrekken en mee te slepen. Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik het accent van Jonathan Rhys Meyers wat vond afleiden. Het Engelse accent en het Schotse accent vind ik vaak wel mooi, maar blijkbaar heb ik wat minder met het Ierse accent. Ach… Keri Russell vond ik hier ook erg goed acteren en ik vroeg mij direct af waarom ik nog niet meer van haar heb gezien. Maar toen kwam ik erachter dat ze de hoofdrol speelt in The Americans; een tv-serie die ook al eeuwen op mijn nog-te- zien lijst staat…

Verrassend was het ook om Robin Williams voorbij te zien komen. Een fantastische acteur die helaas te vroeg gestorven is. Het was wel even wennen om hem in deze rol te zien met het rode haar en al die ringen in zijn oren. Hij speelt zijn rol goed, maar ik zie hem denk ik liever in één van de meer likeable rollen die hij heeft gespeeld. Het enthousiasme van de jonge Freddie Highmore is trouwens erg aanstekelijk.

August Rush

Ik ben altijd zo iemand die graag heeft dat de naam van een film iets betekent. Dat het ofwel meer duidelijkheid geeft over wat voor film het is, of dat je tijdens het kijken van de film plotseling de betekenis van de titel beseft. Uiteindelijk had ik dan ook verwacht dat achter August Rush iets meer zat dan hoe het personage nu aan die naam is gekomen. Het leek uit de lucht gegrepen. Het doet verder niets af aan de film en aan hoe geweldig ik de film vind. Het viel mij gewoon op en ik vond het jammer dat er niet iets meer speciaals achter bleek te zitten.

Muziek

Deze film is geweldig omdat het al direct vanaf het begin mooi gebruik maakt van muziek, diverse soorten muziek zelfs. De hele film door valt het op dat muziek écht een belangrijke rol speelt. Het is ook één van de weinige films waarbij ik continu op de muziek bleef letten en achteraf besefte dat ik alle stukjes muziek in deze film mooi vond. Ik ben dan ook een liefhebber van verschillende soorten muziek en kan de stijlen van de hoofdpersonen dan ook goed waarderen. Het was echt bijzonder om muziek op deze manier te zien terugkomen in een film. Daarnaast is het mooi om te zien hoe alles samenkomt in deze film, alles dat je ziet is er met een reden. Er zijn centrale punten die terugkomen, personages die er met een reden zijn. Het einde heeft dan ook voor de nodige traantjes gezorgd. Wel zijn vraag ik mij af: is het echt mogelijk dat iemand die nog nooit een gitaar of noten heeft gezien, al direct zo elk instrument kan bespelen en noten kan schrijven? Ik vond het twijfelachtig, maar wederom, dat heeft niks afgedaan aan hoe erg ik genoten heb van deze film.

Conclusie

August Rush is een film die je gezien moet hebben. Het is een film die je, als je van muziek en mooie verhalen houdt, gezien moet hebben. Muziek is namelijk een groot onderdeel in deze film en het is echt prachtig neergezet. De acteurs zijn goed en weten je in het verhaal te trekken. Er is eigenlijk geen moment geweest waarbij iets anders mij kon afleiden, ik werd echt aangetrokken te blijven kijken. Ja, je kunt twijfelen aan of alles wel echt realistisch is, maar dat doet bij mij niks af aan hoe mooi deze film is. Ik heb er van genoten, en had deze film eigenlijk al véél eerder moeten kijken. Een echte must-see dus!

Deze recensie verscheen eerst op mijn blog. Deze is offline sinds 1 november 2024. Daarom heb ik alle recensies hiernaartoe verplaatst (om ze te behouden).