menu

Arlington Road (1999)

mijn stem
3,65 (2101)
2101 stemmen

Verenigde Staten
Thriller / Mystery
117 minuten

geregisseerd door Mark Pellington
met Jeff Bridges, Tim Robbins en Joan Cusack

Michael Faraday is een professor aan een universiteit. Zijn vrouw, FBI-agente, is een tijdje geleden om het leven gekomen bij een foute anti-terrorisme actie. Sindsdien is Michael geobsedeerd door terroristische groeperingen. Als hij nieuwe buren krijgt, lijken ze in het begin erg vriendelijk. Langzaam begint Michael echter te vermoeden dat er iets niet helemaal pluis is met de buurman, en begint in z'n verleden te graven.

zoeken in:
avatar van chevy93
2,5
Mwa, was het slecht? Nee. Buiten een redelijk origineel verhaal toch een vrij standaard thrillertje. Kijkt lekker weg, maar achteraf blijft een leeg gevoel achter. En dat terwijl het einde toch redelijk mooi bedacht is. Iets met een cirkel die rond is, enzo.

Bij de close-ups werd overigens vaak pijnlijk duidelijk uit wat voor decennium deze film komt. Typische jaren '90-opsmuk en dan niet zoals bij de betere films uit die tijd.

avatar van Antonev
2,5
Matig. Het begint al met een zeer lange en trage aanloop naar de kern van het verhaal. Ik had na ruim een half uur zoiets van: gaat het nog komen? Vervolgens duurt het nog even voordat het allemaal echt los komt. Na een heleboel aanwijzingen voorgeschoteld te krijgen, wordt er (tevergeefs) geprobeerd om alles weer om te draaien en de kijker op het verkeerde been te zetten. Ik weet niet hoe dit op andere kijkers overkwam, maar ik vond het echt bijzonder voorspelbaar. De grote plottwist blijft helaas uit en het enige waar men enigszins mee weet te verassen is de manier waarop Faraday tot zijn eind komt.

Het acteren was aardig, maar dat werd weer teniet gedaan door een gebrek aan echte sfeer en spanning. Vond Robbins overigens ook niet fantastisch hoor. Ik lees in sommige recensies dat Robbins behoorlijk creepy was. Raar, maar zeker niet creepy. 2.5* lijkt me hier wel op zijn plaats.

avatar van SmackItUp
3,5
Toffe thriller. Door de vele twists, en het einde, wordt het een soort lijnenspel dat door elkaar heen loopt waardoor het een ongeloofwaardig geheel blijkt. Buiten dat is de spanning de gehele speelduur aanwezig en speelt Tim Robbins hier een geweldige rol. Zeker niet de beste thriller die ik heb gezien, wel boven gemiddeld.

avatar van Capablanca
2,5
Er werd genoeg verdacht gedaan, gewantrouwd, achtervolgd, onthuld en bevlogen les gegeven. En toch wilde hij me maar niet boeien. Ietwat verveeld uitgezeten.

avatar van jippie2010
3,5
Een lekkere psychologische thriller. Er wordt teveel prijs gegeven om het genre mysterie mee te krijgen wat mij betreft. Maar genoeg puzzelmateriaal om de thriller een goed psychologisch effect mee te geven. Chapeau voor het einde, toch enigszins on-Amerikaans te noemen.
Minpuntje is dat de film niet echt de tand des tijds heeft doorstaan. Het oogt allemaal simpel, zelfs voor een film uit 1999 mag je meer verwachten. Daarom blijf ik steken op een (keurige) *3,5.

3,5
Een goede film die de eerste keer een indruk bij mij achterliet. Nu een paar keer later weet ik wat er gaat komen maar blijft die me nog wel boeien. Alhoewel ik Robinss een goede acteur vind, is die in deze film naar mijn mening niet op z'n best. De acteurs zijn matig tot redelijk goed. Mede dankzij het originele en prima uitgewerkte verhaal en het uitmuntende einde deze hoge score.

avatar van Flavio
3,5
Flavio (moderator)
Prima thriller over domestic terrorism, een thema dat nog steeds behoorlijk relevant is. Bridges is prima als beschadigde professor, Robbins en vooral Cusack zijn goed als de nieuwe buren. De film is spannend en heeft een erg goed einde, was destijds ook best spraakmakend. Had Arlington Road een standaard happy end gehad was de impact niet half zo groot geweest en was deze film nu ongetwijfeld vergeten.

Wat ik niet helemaal begreep: Hoe was Brady gewond geraakt?

avatar van Walter White
4,5
Deze heb ik gisteren avond gezien heb een leuke film avond gehad.
In begin was het eve inkomen maar daarna werd de film als maar beter.
En zeker niet voorspelbaar.

avatar van baspls
3,5
Arlington Road begon niet zo bijzonder, maar wist uiteindelijk erg positief te verassen. De film bouwt op een geslaagde manier spanning en mysterie op en bevat erg goede momenten van Suspense.

Een terrorisme-expert, die enkele jaren geleden zijn vrouw kwijt is geraakt door een mislukte actie van de FBI, krijgt nieuwe buren. Hij heeft het vermoeden dat zijn buurman iets te verbergen heeft en gaat graaft in zijn verleden.

Jeff Bridges speelt een sterke hoofdrol en neemt je echt mee in de frustratie van zijn personage. Tim Robbins en Joan Cusack speelde ook goed als de geheimzinnige buren.

De film is degelijk opgenomen. Veel saaie shots met matige compositie maar naarmate de film vordert ook een aantal sterke close-ups en Hitchcock-achtige zooms. De film kwam eigenlijk überhaupt heel Hitchcockiaans over. De suspense en de manier waarop de lieve buurvrouw ineens angstanjagend wordt doen erg aan The Master of Suspense denken. Prima muziek van Angelo Badalamenti, maar niet zo goed als zijn werk voor Twin Peaks.

Er zaten enkele onwaarschijnlijkheden in het verhaal, maar voor dit genre viel het me ongelovelijk mee. Ook sterk dat er echte aanslagen uit die tijd in de film verwerkt zitten. We doen wel alsof het tegenwoordig zo erg is, maar we vergeten dat in de tweede helft van de 20e eeuw veel meer grote aanslagen waren dan nu.

Al met al een spannende en meeslepende Thriller die het kijken meer dan waard is.

3,5
Spannend tot het einde deze thriller.
Het grootste gedeelte van de film is gebouwd rond vermoedens van het hoofdpersonage, knap vertolkt door Jeff Bridges, maar gaandeweg wordt de spanning opgedreven en krijgen we in het slot toch de klassieke spectaculaire actie en zeker een heel bijzondere en verrassende ontknoping.
Naast Joan Cusack is vooral Tim Robbins goed als de verdoken terrorist-psychopaat.

avatar van baspls
3,5
Movsin schreef:

Naast Joan Cusack is vooral Tim Robbins goed als de verdoken terrorist-psychopaat.

Ik zou dit even als spoiler markeren

avatar van IH88
3,5
“Boom!”

Sterk. Arlington Road bouwt de spanning op een geweldige manier op en drijft op de acteerprestaties van Robbins, Bridges, Cusack en Davis. Is je overbuurman een terrorist of zit het allemaal in je hoofd? En hoe ver ben je bereidt te gaan om een vermeende terroristische aanslag te voorkomen?

Gooi daar ook nog een net overleden vrouw en je werk als docent/terreurdeskundige bij op, en je snapt dat Bridges een beetje paranoïde wordt. Sterk spel ook van Robbins en Cusack als schijnbaar perfect gezinnetje, waarvan je weet dat er iets niet pluis is. Het einde (het uiteindelijke plan van de terroristen) hangt van toevalligheden aan elkaar en hier verliest de film wat aan kracht. Maar het getuigd ook van lef om je film zo te laten eindigen, en daarvoor verdient regisseur Pellington alle credits.

avatar van Alathir
4,0
Spannende film met een zeer sterke rol van Jeff Bridges. Ik had bij de aanvang van de film en door een vage blik op de poster te werpen eigenlijk een totaal andere film verwacht. Ik had het vooral donkerder gefilmd verwacht maar daar zat ik dus helemaal naast. Ik had dus op veel sfeer verwacht maar het is hier eerder het verhaal dat de film zo boeiend houdt.

Tim Robbins speelt altijd wel goed en is hier uitstekend gecast. Ik vind hem zo'n acteur waar moeilijk doorheen te kijken valt. Is hij nu een slecht persoon of is hij goed? Hij kan perfect een huisvader spelen maar tegelijk ook een psychopaat.

De film speelt heel lang met de vraag is de buurman wie hij zegt dat hij is en kan ik hem vertrouwen? Stukje bij beetje lost Bridges de puzzel rond zijn buurman op en het einde is dan ook best verrassend. De regisseur toont hier toch wel lef. Uiteindelijk had ik door wat er zou gebeuren zet net voordat het gebeurd. Heerlijke twist.

avatar van Mr_Mephisto
3,0
Vlotte, overwegend voorspelbare thriller met een geloofwaardige Bridges en een creepy Robbins. De spanning wordt gepast opgebouwd naar een einde dat heel atypisch en on-Hollywoodachtig is. Best een aanrader.

avatar van cinemanukerke
4,0
een knap geconstrueerde thriller. Begint bij een persoonlijk drama (dreigende toon is reeds aanwezig, desoriënterend gevoel) en groeit uit tot een samenzwering. Een spannende formule film, het kan. Maar het punt van de filmmakers (nl krijgen wij door de media de correcte info over een aanslag of wordt alles gemanipuleerd door een weid vertakte terroristische organisatie in onze maatschappij ? ) zorgt ervoor dat alle aanslagen anders bekeken kunnen worden. Trouwens, de titel is een verwijzing naar die visie. Arlington is de plaats waar het Ministerie van Defensie bevindt en road verwijst naar de weg er naar toe om de staat te ondermijnen (met dank aan het boek 'de geheimen van de cinema' door Chris Craps). Toen de schietpartij in Las Vegas (oktober 2017) los gebarsten was en men vond de dader dood in een hotelkamer, heb ik eens aan die film moeten denken. Haalt realiteit de fictie in ? Maar dit is niet nieuw. Haalt deze film niet de mosterd bij het sublieme The parallax view ? Paranoia, samenzwering en de jaren '70 : het was een gouden trio voor Hollywood.

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Ondanks de best goede recensies is dit me toch achteraf wel een beetje tegengevallen. Vooral omdat ik me niet zo kon vinden in het verhaal en dat dit echt zou kunnen gebeuren ging eigenlijk een beetje langs me heen. Er zit niet echt een dreiging in.

Robbins doet het wel goed, Bridges was wat wisselvallend. Af en toe was hij wel overtuigend maar in het algemeen vond ik hem nergens heel speciaal. De opening was best sterk, maar de film zwakt daarna wat af in zijn spanning en dreiging.

Soms zitten er wel redelijk sfeervolle scenes in, en naar het einde toe is het ook wat spannender. Alleen vond ik de handelingen van het verhaal ongeloofwaardig en soms zelfs dicht bij stompzinnig aan zitten. Dat verdween eigenlijk pas helemaal in het einde.

Voor de rest is het allemaal wel vrij boeiend en onderhoudend gebracht, alleen heb ik dit soort dingen ondertussen wel vaker gezien en kan ik eigenlijk al raden hoe het verder gaat aflopen. Ik was hier niet helemaal door overtuigd dus.

3,5
Mooi geconstrueerde thriller die laat zien hoe waarnemingen c.q. data meerdere theorieën kunnen ondersteunen, hoe theorieën die je hebt de waarneming framen en hoe de media een belangrijk aandeel hebben in wat wij ervaren als de werkelijkheid. Verder: is de terrorist die we achter de boom zien werkelijk een terrorist of zijn we het zelf? Kanttekeningen zijn dat het soms een beetje erg gekunsteld wordt en dat het toch een beetje onduidelijk is wat het motief achter de aanslag aan het eind is. Fijne rollen van Bridges en Robbins en logisch camerawerk. Hope Davis had ook op het affiche gemogen.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:17 uur

geplaatst: vandaag om 14:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.