• 11.443 nieuwsartikelen
 • 163.660 films
 • 10.463 series
 • 30.440 seizoenen
 • 618.631 acteurs
 • 194.140 gebruikers
 • 9.037.708 stemmen
Avatar
 
Vijf goed beoordeelde films over complottheorieën
Foto: © ANP

Vijf goed beoordeelde films over complottheorieën
Foto: © ANP

Momenteel lijkt de wereld meer in de ban van complottheorieën dan ooit tevoren. Overal op internet vindt je video's van vaak compleet onderbouwde theorieën die tegen de bekende waarheid ingaan. Hoewel het overgrote deel kan worden weggeschreven als een vorm van paranoia, zijn er ook films gemaakt die dit onderwerp belichten. Hieronder vijf sterke films waarin complottheorieën centraal staan. 

All the President's Men (1976)

Washington DC, 1972. Twee beginnende verslaggevers genaamd Bob Woodward en Carl Bernstein die werkzaam zijn  voor de Washington Post, onderzoeken de mislukte inbraak op het hoofdkantoor van de Democratische Partij. Met de hulp van een mysterieuze insider, die gaat bij de schuilnaam Deep Throat, leidt hun onderzoek al gauw in de richting van een aantal voorstaande medewerkers van het Witte Huis. Ondanks bedreigingen aan hun adres, zijn de twee bereid heel veel risico te nemen om de daders boven water te halen en hun carrière bij de grote Amerikaanse krant een kickstart te geven. 

Geregisseerd door Alan J. Pakula, met Dustin Hoffman, Robert Redford en Hal Holbrook. Deze film krijgt een 3,71/5.

JFK (1991)

Vertelt het beladen verhaal van de dodelijke aanslag op Amerikaanse president John F. Kennedy op 22 november 1963. Openbaar aanklager van New Orleans, Jim Garrison, buigt zich nogmaals over het onderzoek en werpt een kritische blik op de dossiers. Zijn aanhoudende kritische houding en zijn bemoeizuchtige gedrag, brengen niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn hele gezin in gevaar. Het duurt niet lang voor hij beseft dat er hier sprake is van een ernstige doofpotaffaire, waarvan hogere kringen de touwtjes in handen hebben. Door zijn toewijding en intensieve speurwerk ontdekt hij een onmiskenbaar verband tussen de dood van Kennedy en de Vietnamoorlog. 

Geregisseerd door Oliver Stone, met Kevin Costner, Kevin Bacon en Tommy Lee Jones. Deze film krijgt een 3,77/5.

Arlington Road (1999)

Wanneer zijn vrouw die werkzaam is als FBI-agente wordt vermoord tijdens een anti-terrorisme-operatie, raakt professor Oliver Lang steeds meer geobsedeerd door het gedrag van deze groeperingen. De komst van nieuwe buren, geeft hem echter weer iets om voor te leven. Ze zijn gezellig en vriendelijk en hebben een tienjarige zoon waarmee zijn eigen kroost het prima kan vinden. Hij begint zelfs weer voorzichtig te daten. Maar de buren beginnen in zijn ogen steeds vreemder gedrag te vertonen. Hij mag niet bepaalde kamers van hun huis komen en hij zou zweren dat hij een stapel geheimzinnige blauwdrukken heeft zien liggen. Steeds meer krijgt hij het vermoeden dat zijn buren terroristen zijn.

Geregisseerd door Mark Pellington, met Jeff Bridges, Tim Robbins en Joan Cusack. Deze film krijgt een 3,65/5.

Enemy of the State (1998)

Wanneer de succesvolle advocaat Robert Clayton Dean een oude vriend tegenkomt, komt hij in het bezit van een disc. Deze disc bevat opnames van een politieke moord. De dader komt er al snel achter dat Dean de disc in bezit heeft, en besluit de bronnen van de National Security Agency te gebruiken om hem te vinden. Dean heeft echter geen idee waarom hij achtervolgd wordt.

Geregisseerd door Tony Scott, met Will Smith, Gene Hackman en Jon Voight. Deze film krijgt een 3,56/5.

Jacob's Ladder (1990)

De New Yorkse postbode Jacob Singer probeert te voorkomen dat zijn toch al chaotische leven volledig uit elkaar valt. Zijn dagen worden steeds vaker overspoeld door flashbacks naar zijn eerste huwelijk, zijn inmiddels overleden zoon en zijn dienstplicht in Vietnam. Hoewel zijn nieuwe vrouw Jacob probeert te helpen grip te houden op zijn verstand, wordt de grens tussen realiteit en waan steeds kleiner en krijgt hij het gevoel dat het Amerikaanse leger zich tegen hem samenspant. 

Geregisseerd door Adrian Lyne, met Tim Robbins, Elizabeth Peña en Danny Aiello. Deze film krijgt een 3,68/5.

Reacties (3)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

 • 332 berichten
 • 3845 stemmen

All the president's men is geen complottheorie. Dat is waargebeurd.


avatar van tbouwh

tbouwh

 • 5678 berichten
 • 5037 stemmen

Dit is wel heel, heel triest. Overigens ironisch dat de tag 'waargebeurd' wél toegevoegd is aan de post in het licht van de opmerking v. Strangelove hierboven.


avatar van rikrik

rikrik

 • 83 berichten
 • 3510 stemmen

geen enkele vorm van zelfreflectie ook te bekennen bij dhr. Olbach, pijnlijk dit.

Gerelateerde Clips