• 9.376.162 stemmen

Met onder meer: Jeff Bridges, Tim Robbins en Joan Cusack

Releasedatum: 8 april 1999

Plot Arlington Road

"Your Paranoia Is Real."

Michael Faraday is een professor aan een universiteit. Zijn vrouw, FBI-agente, is een tijdje geleden om het leven gekomen bij een foute anti-terrorisme actie. Sindsdien is Michael geobsedeerd door terroristische groeperingen. Als hij nieuwe buren krijgt, lijken ze in het begin erg vriendelijk. Langzaam begint Michael echter te vermoeden dat er iets niet helemaal pluis is met de buurman, en begint in z'n verleden te graven.

Michael Faraday

Dr. Archer Scobee

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Net gezien.
Ik vond het geen slechte film.
Kwam behoorlijk traag op gang, maar ik wist toch al snel dat ik hem wou uitkijken.
Vond het begin ook wel leuk.
En achteraf dat Olivier zo zei van: "ja je leeft nog omdat je mijn zoons leven hebt gered."
Ik vind het wel jammer dat de film sommige vragen onbeantwoord laat.
De vrouw zat toch ook in het complot?

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Grandioze thriller, spannend van begin tot het einde. Een cast om van te dromen, ook op dat vlak stelde niets teleur.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Heerlijke 90's thriller die mijn mond zo nu en dan open liet vallen.

We volgen Michael Faraday die op een bizarre manier in contact komt met zijn op het oog normale buurman. Echter, zoals ook al (helaas) op de cover van de hoes staat, kun je nooit je buurman vertrouwen. Faraday begint hem te wantrouwen en komt achter een bizar plot. Het is zeer sterk gevonden, maar sommige plotwendingen zijn wel érg onrealistisch. Dat Faraday dan ook niet erg grondig te werk gaat helpt daar ook niet veel bij. De sterk acterende Robbins als buurman is echt een hele goede cast geweest, Robbins heeft iets van dat manische in zijn blik en spel waardoor het echt maniakale buurman is. Sowieso is de complete cast topnotch, met Bridges als prof die doordraait, de buuvrouw (Cusack) die de goedheid zelve blijkt en ook het zoontje zelf.

Dat de film daarnaast echt spannend kan zijn bewijzen de scenes bij de telefooncel en in het jaarboek, maar dit is vooral te danken aan de geweldige muziek die de schrik echt aandikt.

Naarmate het einde vordert wordt het plot niet echt veel geloofwaardiger, maar toch vond ik ook het einde geweldig. Lekkere thriller met een goede 90s feel die mij de complete 2 uur aan de buis heeft gekluisterd.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Aardige en onderhoudende thriller, met goed acteerwerk van Bridges en zijn zoontje (in de film), maar het is toch wel het einde dat bijblijft en dat je niet zo snel zult vergeten. Want voor de rest kabbelt de film maar een beetje voort. Het kwam maar niet tot leven, om het zomaar te zeggen. Natuurlijk zaten er een paar scenes tussen die een uitzondering waren, maar voor de rest wil het je niet echt pakken.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Zeer sterke, onderhoudende en spannende thriller. Prima acteerwerk en een apart verhaal dat sterk wordt uitgewerkt naar een ontzettend bizar, onverwacht maar wederom sterk einde.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Paranoide thriller over een leraar die zijn buur ervan verdenkt een terrorist te zijn. Bridges gaat over de rooie en Robbins speelt een onheilspellende buurman. Het begint traag maar daarna raakt het plot in een hogere versnelling en komt de ene verrassing na de ander... met moet het nog gezegd worden... een grandioos einde. Her en der komt een geforceerde twist aanzetten maar de hele opzet is de moeite wel waard. Geen alledaagse thriller.

avatar van Angelo2

Angelo2

Spannende sterke thriller met een goede twist. Ik kan me nog herinneren dat de er flink wat mensen in de bioscoop baalde van het einde. Acteerwerk was ook goed. Vond wel dat Jeff Bridges's personage erg bemoeierig over kwam. Was misschien niet al te slim om te doen

avatar van Jaarme

Jaarme

Erg goede film een 4*

Het einde dat de buren nog wat tegen elkaar zeggen vond ik maar raar

avatar van mnrk

mnrk

I'm a messenger Michael, I'm a messenger! There's millions of us, waiting to take up arms, ready to spread the word... millions of us!

Nog steeds een geweldige van Mark Pellington....

Het verhaal wordt op een prima manier gebracht en mede daardoor heeft deze film ook een uitstekende sfeer wat de film alleen maar beter maakt.

En dan natuurlijk de cast, Jeff Bridges speelt zeer sterk als Michael Faraday en Tim Robbins als zijn buurman is nog beter ( de scene's tussen deze twee zijn dik in orde en hebben ook de juiste sfeer) en dan nog Joan Cusack als zijn zeer coole buurvrouw....

avatar van Rmie

Rmie

Matige film met een net zo matig verhaal.

En ja acteren is ook matig. Ik begrijp niet dat Jeff B. zich hier voor leent.

avatar van DVD-T

DVD-T

Een heerlijke suspensvolle thriller. Erg degelijk geschoten, erg sfeervol en heel spannend. Het einde was super en sloeg in als een bom.

avatar van Angelo2

Angelo2

Rmie schreef:

Matige film met een net zo matig verhaal.

En ja acteren is ook matig. Ik begrijp niet dat Jeff B. zich hier voor leent.

Waarom niet...het is een goede film

avatar van El  Loco

El Loco

Fear Thy Neighbor

Ik ben altijd al een fan geweest van Tim Robbins en Jeff Bridges en af en toe probeer ik een filmpje mee te pikken waar zij in meespelen. Deze week had ik dan weer één van die momenten en gelukkig kon ik deze Arlington Road te pakken krijgen. Gisterenavond dan maar onmiddellijk opgezet.

Ik had al wel eens van Arlington Road gehoord maar ik dacht eigenlijk dat het weer zo'n typische standaard Hollywood thriller ging zijn, waar een burenruzie uit de hand zou lopen, maar meer ook niet. Sloeg ik even de bal zwaar mis want Arlington Road is wel degelijk een sterke thriller, die dan ook nog eens atypisch Hollywood is. Veel daarvan is natuurlijk te danken aan het einde, dat me toch wel enorm heeft weten te raken. Ik kan me nog nauwelijks een andere film voor de geest halen waar er niet wordt gekozen voor een happy end, maar wel voor een einde waar de slechterik uiteindelijk de grote winnaar wordt en de goede brave man afgeschilderd wordt als het grote kwaad. Heerlijk gewoon! Het einde alleen al verdient veel lof en aan die zogenaamde toevalligheden heb ik me geen seconde geërgerd. Oké, met enkel een geslaagd einde heb je nog geen goede film, maar ook de rest van de film is erg boeiend om te volgen. De opbouw is misschien wel langs de trage kant, maar vanaf het moment dat Michael Faraday in het verleden van zijn buurman begint te neuzen, gaat de spanning alsmaar in stijgende lijn. Qua spanningsopbouw zit het zeer goed en Pellington geeft de kijker de tijd om zelf na te denken over wat er nu juist allemaal aan de hand is. Maar zoals gezegd, het einde zorgt ervoor dat deze film toch die ene extra pluspunt heeft wat andere thrillers niet hebben.

De cast was voor mij, zoals ik al zei, de reden om deze film te zien en ze stellen niet teleur. Het is eigenlijk de eerste keer dat ik deze twee heren bezig zie in een thriller, maar ook dat blijken ze dus met verve aan te kunnen. Mijn grootste lof gaat dan toch naar Tim Robbins die zijn personage van criminele buurman op een haast geniale manier weet neer te zetten. In deze film heeft hij echt iets akeligs in zijn blik van een doorwinterde psychopaat, maar anderzijds heeft hij ook steeds dat glimlachje op zijn gezicht dat hem zo typeert. Zo te zien kan Robbins dus veel meer dan een Andy-achtig personage neerzetten, want in Bull Durham wist hij me ook al te verrassen als jonge guitige honkbalspeler. Ik zei al dat ik een vrij grote fan ben van Robbins en door zulke prestaties zal hij alleen maar blijven stijgen in mijn lijstje. Benieuwd wat ik nog van hem ga ontdekken, maar ook Jeff Bridges acteert erg overtuigend. Af en toe liet hij zich wel vangen aan overacting, maar over het algemeen weet hij zijn paranoïde personage sterk neer te zetten. Blijft natuurlijk wel geniaal als Big Lebowski, maar hier bewijst hij dat hij ook wat anders aankan. Verder is er ook nog een leuke bijrol weggelegd voor Joan Cusack. Op zich was haar rolletje redelijk klein, maar ze heeft toch wel twee geniale schrikmomenten in petto wanneer ze plots tevoorschijn komt in de werkkamer van haar man en aan de telefooncel. Cusack’s personage is dan ook nog eens een perfecte aanvulling aan Tim Robbins’ personage. Gelukkig loopt Mason Gamble hier niet te vaak rond, want die was al behoorlijk irritant in Dennis The Menace.

Voor velen en ook voor mij zal voornamelijk het einde bijblijven van deze film maar ook de opbouw zit erg goed in elkaar, waardoor Pellington hiermee een sterke thriller aflevert. Robbins en Bridges en met uitbreiding Cusack zijn perfect gecast voor hun rollen.

Dikke 4*

avatar van gauke

gauke

Een intrigerende, sfeervolle, originele en onderhoudende psychothriller, met een heikel thema: paranoia en terrorisme naast de deur. Het knap in elkaar gezette script (het uitgangspunt is simpel, maar geniaal) herbergt ingenieuze kleine verrassingen, maar vertoont ook wat foutjes met absurde toevalligheden. De cast is ijzersterk: Jeff Bridges met een sinistere glimlach, ontmoedigd en rouwend, komt tot leven door plotselinge argwaan en Tim Robbins is bedreven dubbelzinnig met een behoedzame, flonkerende blik.

avatar van Rodger

Rodger

prima thriller.

voor die tijd... heel goed...

ik had er niet zoveel van verwacht... maar het was goed avond vullend..

Ik ben niet zo''n fan van Jeff Bridges, maar hier speelde hij best goed.

3.00

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Op zich stelt het verhaal niet zo veel voor. Het is behoorlijk simpel en het wordt nergens echt spannend maar toch .... door het supersterke acteerwerk en spannende sfeer is het een zeer prettige film om naar te kijken. Je ziet van verre al aankomen dat buurman het zoontje gaat ontvoeren. Maar dat mag de pret niet drukken. Je blijft van begin tot het eind heel geboeid kijken.
Alledrie de hoofdrolspelers zetten hier een dijk van een prestatie neer maar toch nog even een eervolle vermelding voor Tim Tobbins. Hij was echt subliem. Aanrader, absoluut !

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Op een paar spannende scènes na ontstijgt Arlington Road het niveau van de middenmoot niet.
Het verhaal heeft uiteindelijk te weinig om het lijf en enkel het einde kan (hoewel erg toevallig) nog bekoren - eindelijk eens geen happy end.

Het acteerwerk vind ik trouwens ook nergens bijzonder. Jeff Bridges legt het er allemaal nogal dik op, Tim Robbins is oké.

Qua sfeer en dergelijke valt over Arlington Road weinig te klagen. Ook het vleugje paranoïa dat er aan toegevoegd wordt, is best geslaagd.

Doorsnee.
2,5

avatar van SCHVVO

SCHVVO

SCHITTEREND , hoe kun je dit nou matig vinden man.

avatar van Montorsi

Montorsi

Vrij aardige pre-9/11 film. Zulk soort films zullen denk ik niet snel meer gemaakt worden de komende tijd. Het typische element wat in deze film zit (de dreiging van binnenuit ) is niet meer zo angstaanjagend en daarom veel minder relevant.

Dit is toch een duidelijke take op de Oklahoma City Bomber etc. Zogezegd einzelgangers die in staat zijn flinke bomaanslagen te plegen. Daar zijn en waren nogal wat twijfels over, en daar bouwt Arlington Road een aardige clou omheen.

Het plot zelf is weliswaar wat vergezocht op deze manier. Typisch zo'n film waarbij het toevallig allemaal goed moet vallen om te zorgen dat het uitkomt zoals de set-up verondersteld. Want het is natuurlijk bijna niet te bedenken hoe Faraday zich gaat gedragen, zeker op het eind niet. Heel erg is dat allemaal niet want het is verder een aardig spannend filmpje met een paar goeie rollen. Zelfs Tim Robbins kwam vrij creepy over.

Qua regie en audiovisueel had het wat aparter gemogen. De soundtrack van (deels) Badalamenti komt niet goed uit de verf zoals je had gehoopt. Maar verder een leuke thriller.

avatar van missl

missl

Spannende film met goede acteurs, heeft een goed tempo en is hierdoor geen moment saai.

avatar van Edie

Edie

Vrij trage film voor het eerste uur, soms had ik ook wat moeite om de aandacht erbij te houden. Daarna slaat de film gelukkig goed om en word het nog behoorlijk spannend ook. Geen typisch happy end verhaal wat ik eigenlijk wel jammer vond. Cast is dik in orde.. Een 3.5*

avatar van VforVictor

VforVictor

Goeie film dit, na een aantal jaar weer herzien en hij houdt me nog steeds op het puntje van me stoel. ook geen standaard hollywood einde wat ik erg apprecieer. 3,5 ster

avatar van dwid

dwid

Het is al een oudje, maar had hem (helaas) nog nooit gezien.

Maar wat een goeie film, echt een thriller die boeit van begin tot eind, ook al zit er weinig actie in.

Acteerwerk prima, verhaallijn goed, niet zo voorspelbaar en eindelijk een keer een goed eind aan een film.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Erg fijne conspiracy-thriller die erin slaagt je toch aan het denken te zetten.

Sowieso een erg boeiend thema. De zogenaamde lone wolves zoals McVeigh of zelfs een Breivik, handelden ze wel alleen? Zaken die je na het kijken van deze film toch enigszins anders gaat bekijken. Nou ja, het zorgt er in ieder geval voor dat je er even bij stilstaat.

Bridges speelt geweldig als paranoïde buurman. Met zijn voorgeschiedenis (zijn vrouw - een FBI-agente - die werd doogeschoten na een mislukte FBI-inval, zijn vak - moderne geschiedenis van de VS en terrorisme in het bijzonder) zorgen voor een perfect profiel zo blijkt. En dat zal een erg creepy Tim Robbins geweten hebben. Beide acteurs zitten uitstekend in hun rol.

Misschien een beetje jammer dat de eigenlijk aanslag toch te veel leunt op geluk en toevalligheden, want je kan natuurlijk nooit voorspellen hoe Faraday reageert en wat zijn volgende stap zal zijn.

Desalniettemin een erg goede thriller.

avatar van erniesam

erniesam

Tja, lijkt mij duidelijk geinspireerd door de Oklahoma bombing. Het heeft een merkwaardig en mijns inzien geslaagd begin met het gewonde kind en de introductie van Bridges met Robbins. Laatstgenoemde vind ik erg goed spelen, overigens.

Een geslaagde, spannende, hoewel niet altijd even logische noch realistische film. Het einde is schokkend en zeer geslaagd.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Heb me in lange tijd niet zo dom gevoeld bij een film als hierbij. Ik zag hier niets meer in dan een doodgewone conspiracy-thriller met weliswaar goed acteerwerk, maar voor de rest...? Wat is hier zo knap geconstrueerd aan, en waarom is het einde zo beroemd?

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

BlueJudaskiss schreef:
en waarom is het einde zo beroemd?

Hoeveel Hollywood films die zo slecht aflopen voor het hoofdpersonage ken je nog dan? En zeker toen de film uitkwam was dat toch wel een echte zeldzaamheid denk ik. En nu nog altijd eigenlijk.

avatar van bass-9

bass-9

De openingsscène alleen al. Indrukwekkend. Verder een goede film, hoewel je voelt in welke richting je gestuurd wordt, blijft het spannend en onvoorspelbaar.

avatar van De wind

De wind

Paranoïde thriller. De soms wat onhandige capriolen van Bridges maken sommige scenes wat lachwekkend. Al met al zeker een vermakelijke film met een sterk plot.

avatar van JakobFugger

JakobFugger

Tegenvallertje. Nergens wordt het echt heel spannend en behoudens het einde is het vrij voorspelbaar. Toch een hele kleine 3* vanwege het einde. Maak daar eigenlijk maar 2,5*, de film kon me te weinig vermaken. Desalniettemin is de film, vanwege het einde, een kijkbeurt waardig. Meer films zouden daar een voorbeeld aan moeten nemen. Doe dan toch maar 3*.