• 155.403 films
 • 9.295 series
 • 27.652 seizoenen
 • 604.232 acteurs
 • 346.250 gebruikers
 • 8.760.331 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Life of David Gale (2003)

Drama / Misdaad | 130 minuten
3,71 1.874 stemmen

Genre: Drama / Misdaad

Speelduur: 130 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Alan Parker

Met onder meer: Kevin Spacey, Kate Winslet en Laura Linney

IMDb beoordeling: 7,5 (123.079)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 13 maart 2003

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane
 • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

  Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro! Jacks Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot The Life of David Gale

"The crime is clear. The truth is not."

De film volgt Dr. David Gale (Kevin Spacey), professor aan de Universiteit van Texas. Gale, een fanatiek tegenstander van de doodstraf, wordt onterecht veroordeeld wegens verkrachting en moord op een mede-activist. Journaliste Bitsey Bloom (Kate Winslet) probeert het verhaal achter de misdaad van Gale te achterhalen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

David Gale

Bitsey Bloom

Constance Hallaway

Zack Stemmons

Dusty Wright

Duke Grover

Nico the Goth Girl

Barbara Kreuster

Joe Mullarkey

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Pim1993

Pim1993

 • 587 berichten
 • 733 stemmen

Insignificance schreef:

Flinke uitglijder van Parker. Film werkt niet in z'n opbouw en faalt nog eens hopeloos in het afmaken. Zo'n aalgladde advocaat voorspelt al niet veel goeds, maar de mysterieuze cowboy is meteen een doorn in het oog. Grootste probleem is echter de wijze waarop Gale's relaas wordt opgedirkt met allerlei dramatische heisa. In een rechtlijnig verhaal zou het al royale kant zijn, in deze flashbacks, voortkomende uit slechts een paar sessies en beperkte tijd, is het omslachtig, overdadig en uiteindelijk ook funest.

De vraag rijst waarom dit alles zo nadrukkelijk aan bod komt, terwijl het antwoord in het eerste uur al min of meer wordt gegeven. Spacey heeft wel eens overtuigender gespeeld, maar beide journalisten maken er helemaal een potje van. Een duo dat zeker in het tweede uur nog het meest doet denken aan speurneuzen uit een goedkope TV serie ergens in de jaren tachtig. Winslet valt samen met de rest van de film nog eens finaal door de mand in het veel te doorzichtige slot. Een behoorlijk sof met voorbij flitsende woordjes. Armoedig.

Tsja, falen is een groot woord. Ik moet toegeven dat de stereotypen qua personages flink aangedikt zijn. Ze hebben alles getracht om je op het verkeerde been te zetten. Prik daar even doorheen en dan kom je tot de conclusie dat het plot origineel is en vrij goed! Ik vond de geheimzinnige Spacey-rol niet zo nodig, het was overtuigender geweest als het een ietwat simpeler figuur was geweest. Nu wordt zijn personage vrij mysterieus en verdacht afgeschilderd, echt de Spacey-manier van acteren. Had van mij niet gehoeven. Je zegt dat je de roo van de cowboy een ‘door in het oog’ vindt. Dat vind ik mooi om te lezen, dan heb je namelijk zijn rol totaal niet begrepen. Wat mij betreft totaal geen flinke uitglijder, in deze context en tijdsgeest een prima film met een knap verrassend gehalte.


avatar van Hoggiebro

Hoggiebro

 • 173 berichten
 • 306 stemmen

Mooie film die gedragen wordt door Spacey, Winslett en de muziek in de film


avatar van umbra

umbra

 • 3309 berichten
 • 3184 stemmen

Hier nog zo'n blockbuster of is dit verkeerde woordkeuze, komt er op neer dat ik nog eens film met al bepaalde leeftijd en een algemene goede score en recensies bezit. Ook ben ik enorme fan van Kevin Spacey, die heeft toch iets rond hem hangen, zijn facade, zoeits koels, maar tegelijkertijd plak je letterlijk aan hem. Soit terug nr de film, heb eigenlijk al betere rollen van Kevin Spacey gezien. Denk nu niet meteen dat ik hier met de middelmaat, laat staan onvoldoendes ga zwieren, neen hoor hij speelt zn rol en een betere zouden ze er niet vr hebben kunnen treffen. Maar de film an sich is het net niet, ik miste punch, volle inleving met de film en dat had ik niet. Het thema, ondertussen wel serieus verouderd (weet niet hoeveel dodencellen er nog zijn), blijft sowieso een gevoelig punt...hier schreeuwen we met velen, voor moordenaars, pedo-verkrachters de doodstraf aub. Ik ga het op een 7/10 houden.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2686 berichten
 • 1944 stemmen

Een redelijk onbekende film voor mij en daarmee een weloverwogen gokje vanwege het goede cijfergemiddelde. Tot over de helft heeft de film toch wat moeite indruk op me te maken tot die eindfase en ontknoping waar ik de volgende ochtend nog steeds over nadenk.

Het verhaal mag duidelijk zijn, een reporter loopt het leven en bewijslast na van ene David Gale die de stoel wacht voor moord en verkrachting. Sowieso interessant is dat reporter Bitsey geen kruisvaarder is die bij aanvang in de onschuld gelooft maar langzaam in de bewijslast en het verhaal wordt opgeslokt en net als de kijker langzaam het verhaal ontdekt. Want dat er iets aan de hand is, en de zaak stinkt, is maar al te duidelijk. Maar wat precies? Persoonlijk vind ik de film tot de reconstructie op het plaats delict interessant maar niet super. De film wordt geklasificeerd als thriller maar heel spannend vind ik het tot dan toe niet, en qua sfeer ontbreekt ook het nodige.

Maar zo op drie kwartier/half uur voor het einde ontwikkelt zich wel een hele boeiende plottwist die mij achteraf nog al bezig houdt. Het vermoeden was natuurlijk dat Gale genaaid werd door Berlin, of een jaloerse vriendje van Constance, of een komplot tegen die doodstraf actiegroep.Maar dat Gale en consorten dit hadden opgezet om juist het falen van het doodstraf systeem aan de kaak te stellen is toch wel erg onverwacht en roept veel vragen op achteraf. In hoe ver zat Berlin in het complot of werd dit plan bedacht nadat Gale die toestand opgelopen had? In hoeverre is Dusty een leidende factor en houdt hij met zin de tape achter tot na de executie? Was het Gale's opzet geëxecuteerd te worden of had Dusty eerder met de tape op de proppen moeten komen? Met zekerheid is te zeggen dat Gale natuurlijk alles wist aangezien hij op de tape verschijnt en dat advocaat Belyeu toch niet zo hopeloos is als lijkt aangezien levenslang de zaak niet zou dienen.


The Life Of David Gale is daarmee een meer dan boeiende film te noemen die naar het einde toe steeds interessanter wordt en het vooral moet hebben van zijn plottwist. Let wel, zonder deze twist was het in mijn ogen een niet noemenswaardige film geweest. De cast doet het prima met Spacey, Linney, Mitra en Winslet en daarmee is het meeste wel gezegd. TLODG is daarmee boeiend, interessant en goed te noemen.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 29838 berichten
 • 5071 stemmen

Ik wou de film vooral zien vanwege Kate Winslet. Het leek me op het eerste zicht een nogal standaard film te zijn. Blijkbaar had de bekende filmcriticus Roger Ebert deze film nul sterren gegeven en op Rotten Tomatos heeft het amper 19%. De film kreeg op een paar kleine nominaties na zelfs geen erkenning bij de filmprijzen. Op zich is dat geen referentie, maar een film van dit kaliber met gelauwerde namen als regisseur Alan Parker en acteurs Kate Winslet, Kevin Spacey en Laura Linney is dat geen goed tekenen als er al geen nominaties volgen. Toch wordt de film blijkbaar hier en op IMDb op zeer goed onthaald. Maar het blijft kwestie van smaak natuurlijk...

Kevin Spacey speelt (oh ironie) een man die beschuldigd wordt van seksueel geweld en moord. Hij doet dat wel goed en het is aan de kijker om uit te vinden of hij daar wel onschuldig zit zoals hij het mooi kan uitleggen, of hij toch iets verkeerd gedaan heeft. Het deed me wat denken (even toch) aan The Usual Suspects waar hij ook zijn verhaal van de feiten doet en je als kijker daar op af gaat wat er nu gebeurd is. Tegenover hem krijgen we Kate Winslet die toen al met 3 Oscarnominaties (er zouden er nog meer volgen met zelfs winst later) liet zien dat ze goed kan acteren. Met The Life of David Gale schudt ze het jonge speelse imago van zich af om ook af en toe wat meer serieuze volwassen rollen te spelen. Ze doet het nog wel goed, maar dat ze hier geen prijs mee had gewonnen is niet verwonderlijk.

Het verhaal is een samenraapsel van flashbacks om zo het grote geheel puzzel voor puzzel te ontrafelen. De tussenstukjes blijven dan ook eerder saai waarin Spacey weinig te doen heeft en Kate Winslet nog eens met een stagiair zit die er wat verloren bij loopt. Echt interactie tussen beide hoofdacteurs is er dus niet of wordt toch weinig aandacht aan besteed. We krijgen de wereld van Winslet die de puzzel probeert op te lossen, maar ook al acteert ze niet slecht is die verhaallijn gewoon een geforceerd rommeltje. De wereld van Spacey is iets boeiender met daar Laura Linney als tegenspeelster.

De film mist het nodige tempo om het echt boeiend te houden en weet ook niet goed hoe de balans te maken tussen een whodonit verhaal en een morele discussie over de doodstraf. De enkele spannende vraagtekens die kort worden opgebouwd krijgen toch wel een anticlimax als de oplossing boven komt. Slecht is de film niet, maar eerder standaard met gelukkig Winslet en Spacey die het wat rechttrekken.


avatar van Peter Pan

Peter Pan

 • 236 berichten
 • 487 stemmen

Goed verhaal, erg goed acteerwerk, uiteraard van Spacey, maar zeer zeker ook van Kate Winslet!
Na Titanic was ze mij nooit meer "echt" opgevallen en speelde naar mijn weten ook niet in veel top films, toch een gemiste kans zo blijkt.

De film geeft veel ruimte voor introductie en ontwikkeling van de karakters en laat de kijker stukje bij beetje steeds meer een eigen idee vormen van wat er gebeurd is en wie wel of niet schuldig is.
De nietszeggende openingsscène is eigenlijk een van de slotscène (wat altijd een dikke extra is als de film kloppend is naar dat punt). Tevens ook nog een paar mooie plottwist, wat uiteindelijk veel voldoening geeft aan je "eigen" zoektocht naar rechtvaardigheid.

Wat wel jammer is, is dat ondanks de vele ontmoetingen tussen Spacey en Winslet, er maar weinig scènes zijn waarin ze langer dan enkele momenten tegenover elkaar staan.
Dit komt mede door de flashbacks wat het verhaal vertelt, wat op sommige momenten te veel van de zaak afweek.
Iets meer onderlinge gesprekken om de flashbacks af te wisselen had naar mijn mening veel beter geweest voor de spanning opbouw, aangezien deze grotendeels ontbrak. Hoewel dit dan wel weer erg richting se7en en The Usual Suspects zou komen is dit wel de rol waarin je Spacey graag zou zien en waarin hij op zijn sterkst is: " in je gedachten kruipen" (bij Bitsey, maar zeker ook bij de kijker).

Mede hierdoor is de film net geen topper, maar zeker wel erg goed!

8-
3,5*


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 3745 berichten
 • 2499 stemmen

Pfoeh.

Behoorlijk vergezocht drama, dit. Slechts met de Netflix-beschrijving de film ingegaan, maar de film wijst zichzelf al snel uit. In het begin is er nog de nieuwsgierigheid naar het wat en hoe en waarom. De dynamiek tussen Kevin Spacey en Kate Winslet mag dan niet echt om over naar huis te schrijven zijn; ik was best benieuwd welke richting de film uitging.

Maar ergens halverwege of er net voorbij, kan je als kijker wel ongeveer raden waar het naartoe gaat. Tenminste, dat gevoel leefde bij mij en ik hoopte dat ik fout zat. Helaas zat ik juist en is dat einde net zo ongeloofwaardig en vergezocht als het (ongeveer) in mijn hoofd zat. Toch een flinke uitschuiver en een anticlimax van jewelste. Ik kan maar hopen dat het als (politiek) statement nog enig effect heeft gehad.

2


avatar van schrans

schrans

 • 386 berichten
 • 979 stemmen

Degelijk, maar het prikkelde me niet voldoende. Ik werd er niet ingezogen zoals ik verwacht had en het einde was voor een beetje too much. Daarnaast wel solide acteerprestaties en een interessante plot.


avatar van Collins

Collins

 • 5650 berichten
 • 3429 stemmen

Life imitates Art. Met de kennis van nu, heeft de film met Kevin Spacey in de hoofdrol een wat wrange bijsmaak. Kevin Spacey in de gevangenis op last van verkrachting en moord. Wie de kunstenaar niet van zijn kunstwerk kan scheiden, moet de film misschien maar niet gaan zien.

De score werd gecomponeerd door de zoon van regisseur Alan Parker. Fijne muziek met een melancholische klank die heel geraffineerd onder bepaalde sleutelscènes is geplakt en in het algemeen goed past bij het verhaal van een man die wacht op zijn doodstraf. Het deuntje nestelde zich in mijn hoofd. Na het bekijken van de film kwam ik het nog een paar dagen tegen op onbewaakte ogenblikken.

De film is redelijk spannend, hoewel de finale twist erg ver gezocht is. Goed acteerwerk is het halve werk. De personages zijn wat stereotiep en vlak ingekleurd en eigenlijk niet heel interessant. Het acteerwerk is echter van dusdanig niveau dat de kijker zich behoorlijk goed met de karakters kan vereenzelvigen. En vereenzelviging is altijd goed voor de beleving en de spanning.

Een aangename vertelstijl met veel flashbacks zorgt ervoor dat de kijker de geschiedenis die heeft geleid tot de vastname van Spacey in prettige puzzelstukjes krijgt aangereikt. Ook goed voor de spanning.

Maar ja. Die laatste twist hè. De film had ook prima kunnen functioneren zonder de laatste twist. Het is nu ook weer niet zo dat het einde de film ruïneert, maar het zorgde er wel voor dat bij mij de wenkbrauwen hoog werden opgetrokken. Ondanks dit vervelende verschijnsel overheerst aan het eind toch een bevredigend gevoel. De film is immers voor het overgrote deel spannend en vermakelijk.


avatar van Curry

Curry

 • 273 berichten
 • 80 stemmen

Vermakelijke ietwat pseudo thriller met Spacey weer in een voortreffelijke rol.
Winslet overtuigt ook als journaliste Bitsey.
Het verhaal wordt in een soort raamvertelling afgespeeld en daardoor zijn er maar weinig scenes tussen Spacey en Winslet zelf.
Ondanks dat blijft het lang een raadsel wat er daadwerkelijk gebeurd is.
We krijgen dan nog een hilarische scene in de 3e akte Bitsey die kilometers en kilometers kan rennen om te proberen op tijd te zijn bij de executie met haar bewijstape
Het heeft wel een hoog direct to DVD gehalte.