Genre: Drama / Misdaad
Bekijk via Google Play
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot A Time to Kill
"Experience a time you'll never forget."
Het verhaal gaat over de strijd van een zwarte man voor gerechtigheid in het hedendaagse Amerika. De dochter van Carl Lee wordt op een beestachtige wijze verkracht . De daders worden opgepakt maar voordat zij veroordeeld kunnen worden, neemt Carl Lee het recht in eigen hand en schiet de daders dood. De jonge advocaat Jake Brigance neemt de verdediging van Carl Lee op zich. Hij maakt zich daarmee niet geliefd onder de veelal plaatselijke Ku Klux Klan gezinde bevolking. Uit voorzorg stuurt hij zijn vrouw en kind naar een veilige plaats en zet samen met rechtenstudente Ellen Roark zijn eenzame strijd voort.
Jake Brigance
Ozzie Walls
Ethel Twitty
Freddie Lee Cobb

Leno
Wat drammerige en soms sentimentele film die te lang duurt. Het slotpleidooi is tenenkrommend en hypocrieteerst dat gelul over de waarheid boven water halen, terwijl hij zelf ontoerekeningsvatbaar claimt voor zijn client terwijl dit niet zo is, en daarna het zielige verhaaltje waardoor de jury onschuldig doet beslissen.
Van 3.5 naar 2.5*
En toch weer naar 3.5*. Na 15 jaar deel ik nog steeds deze mening, maar vermakelijk is de film wel; met prima setting en cast ook.

umbra
Nogal langdradig en met momenten vrij saaie rechtbank-film, bomvol clichés, stereotypen en heel voorspelbaar en gros vd blanken zijn blijkbaar klootzakken Bij het pleidooi van Jake Brigance moestk wel ff slikken.

Netflix & Chill
Naar mijn mening een prachtige film. Een ijzersterk verhaal die me van begin tot eind weet te boeien en een goede cast. Het slotpleidooi maakt het helemaal af!

AGE-411
Met deze acteurs kan de film enkel heel sterk en levensecht overkomen. Ik zat echt wel in de film, en ik keek eigenlijk uit naar een sterk einde.
Maar helaas. Ik vond het eindpleidooi niet echt sterk en de krokodillentranen ook niet overtuigend. Was dit het nu? Teleurstellend...
Bijkomend vond ik ook dat er te veel geleuterd werd langs de zijlijn, en er te weinige sterke dialogen in de rechtbank waren.
Een middenmoter dus.

AveMaria
Wat een meesterlijke film is dit zeg. Ik respecteer de kritieken als langdradig, cliché matig etc. maar als ik 'in' de de film zit valt mij dit niet op. Erg sterk acteerwerk van McConaughey, Bullock, jackson, Spacey en de Sutherland's. Sandra Bullock laat ook in deze film weer zien dat ze echt thuis hoort op het witte doek. Nu voor de tweede keer gezien en ga hem in de toekomst weer zien. Mijn advies: kijken!

Filmkriebel
Beste Grisham verfilming die bovendien uitmuntend geacteerd is. Soms vervelen films me al na een half uur, hier kon het niet lang genoeg duren. McConaughey als advocaat Brigance kan wel acteren hoor; hij draagt zowaar de film op zijn schouders. Dat was een kwart eeuw terug de eerste film die ik zag met hem. Bullock is minder aan mij besteed maar ze blaast wel op haar manier energie in de film.
Enerzijds een boeiend rechtbankdrama waarbij het bepalen van schuld/onschuld van de beschuldigde niet zomaar voor de hand ligt. Daarnaast gebeurt er ook heel wat buiten de rechtbank en dat geeft de film een sterke flow : de KKK intimidaties, het gezin van Brigance, "Mickey Mouse" ... Minpunt (en dat ben ik zeker eens met de laagstemmers), is het emotionele circus op het einde met die inlevingsspeech van Brigance. Als afsluiter was dit niet geslaagd. Hate it. Maar toch een 4*

Deze meeslepende en langdurige Thriller / Drama film met een indrukwekkende cast heb ik vroeger in de eind jaren 90 al eens gezien (destijds gehuurd in een videotheek) en tegenwoordig zendt men hem regelmatig uit op "Film1", waarop ik hem opnieuw bekeken heb.
Vlak buiten het plattelandsstadje Clanton in de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi vindt een afschuwelijk misdrijf plaats. Het tienjarige Afro-Amerikaanse meisje Tonya Hailey (RaéVen Kelly) wordt ontvoerd, mishandeld en meerdere malen verkracht door twee blanke jongens. Ternauwernood overleeft ze het drama, maar haar leven is voorgoed verwoest. Tot grote opluchting van zowel de zwarte als de blanke bevolking worden de daders snel gepakt. Maar Tonya's hevig geëmotioneerde vader Carl Lee (Samuel L. Jackson) heeft weinig vertrouwen in justitie en neemt het recht in eigen hand. Hij schiet de twee verkrachters van zijn dochtertje op de eerste dag van hun proces dood. De rollen zijn nu omgedraaid. Het is nu Hailey die terecht moet staan. De aanklager Rufus Buckley (Kevin Spacey) en de rechter Omar Noose (Patrick McGoohan) zijn blank, de verdachte is zwart. Jake Tyler Brigance, verdediger van "kleine" criminelen als winkeldieven en dronken automobilisten, neemt de verdediging op zich, maar komt er achter dat dit niet zonder gevolgen blijft.
"A Time To Kill" is een aanklacht tegen racisme. De film maakt iedereen die tegen racisme is boos over de leden van de Ku Klux Klan en over het onrechtvaardige rechtssysteem in de Verenigde Staten. De verhaallijn is erg voorspelbaar, al bij het begin verwacht je dat de man de verkrachters van zijn dochter vermoord. Als kijker krijg je vanzelf sympathie voor de moordenaar en je hoopt dan ook dat de man wordt vrijgesproken en dat zijn advocaat geprezen wordt. De rol van de Ku Klux Klan is mij niet helemaal duidelijk. Telkens zien we leden van de Klan, maar eigenlijk hebben zij niets te maken met het centrale verhaal. Zij maken het de advocaat en zijn omgeving erg moeilijk, maar dat zij ongeveer een kwart van de film te zien zijn is overdreven. De film gaat over het proces van de man en over rechtvaardigheid, niet over de activiteiten van de Klan. Ook is het ongeloofwaardig dat de leden telkens iets proberen te bereiken, maar dat het steeds misloopt.
Hoewel rechtbankfilms nogal eens kunnen verzanden in ondoorgrondelijk drama, blijft "A Time to Kill", ondanks de gigantische lengte van tweeënhalf uur, van begin tot eind spannend en onderhoudend. Het boek van John Grisham is op vakkundige wijze omgezet in een oerdegelijk script (overigens mede geschreven door John Grisham zelf) en regisseur Joel Schumacher levert ook uitstekend werk. De cast is indrukwekkend, met vier Hollywoodsterren, te weten Matthew McConaughey (met zijn rol in "A Time To Kill" werd McConaughey bekend, dit was namelijk zijn eerste grote rol), Sandra Bullock (is o.a. zwetend in een strak t-shirtje te zien), Samuel L. Jackson en Kevin Spacey, in de hoofdrollen en zelfs in kleine rollen bekende gezichten als Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Brenda Fricker, Ashley Judd, Chris Cooper en Oliver Platt.
"A Time To Kill" is een mooie meeslepende film en zeker de moeite waard om te kijken. De film is niet altijd even realistisch, maar laat de kijker zeker achter met een goed gevoel, wat in veel films niet meer het geval is.

Creative-lady
Ik heb de film juist bekeken op: www.primevideo.com. Ja, het was wel een mooie film. Maar zo erg voor het meisje, maar die hebben we niet veel gezien in de film. Maar ik? Vond het geweldig wat Carl Lee had gedaan, alhoewel ... De been van die andere politieagent? Carl Lee had de been van die 2 stomme mannen er moeten afschieten, want ... Dood zijn verlost hun zorgen en pijn. Maar hun been die ze kwijt zijn? Zijn ergere zorgen en dat zou hun duidelijke straf geweest zijn. En het einde? Wat de jury besliste? PERFECT!!!

Fernando1993
Verwacht geen actie of spectaculaire scenes in deze film, wat je wel krijgt is een sterk verhaal waar je wat van opsteekt en je ook nog aan het denken zet.

pierre18
Heerlijke meeslepende film en daarom zijn alle punten van kritiek, zoals cliché of traag, ondergeschikt.

Christine1590
Afgelopen zaterdag de film gezien. De film heeft mij zeer geraakt. Vooral met de wetenschap dat het zo maar weer kan gebeuren in de u.s.a. prima cast. Goede vaart in de film zou het zo weer bekijken.
Nogmaals aangrijpende film. Ik raad hem aan
Christine

BlueJudaskiss
Een van de eerste keren bij een rechtbankdrama dat ik meer sympathie had voor de antagonisten - het personage van Kevin Spacey dus, niet Kiefer Sutherland & co - dan voor de held van het verhaal. Want zoals De Cock (Baantjer dus) altijd zei: moord blijft moord. Niet wetende hoe ik zelf in zo'n situatie zou hebben gehandeld, maar dat is natuurlijk ook slechts hypothetisch. Leuk hoor, die jaren '90 sfeer en alle goede acteurs - vandaar ook mijn 3,5* - maar het is nipt. Met het verhaal had ik echt moeite. Hoe de jury uiteindelijk toch nog aan haar beslissing kwam is me onduidelijk, het werd tenslotte niet in beeld gebracht: ik had liever de jury uitspraak gezien dan die kwijlspeech van Matthew. Alle gedoetjes rond de KKK hielden erg op, en Sandra Bullock is mooier dan ooit maar heel veel meer dan mooi zijn heeft ze niet te doen.
Veel kritiek en dan toch op een 3,5* uitkomen, tja... wat ik zei, die jaren '90 sfeer blijft fijn en een fantastische cast als deze, het maakt een wereld van verschil. Mooie sfeertekening ook, en ik heb gewoon een zwak voor alles wat Joel Schumacher aanraakt. Maar het verhaal blijft krom.

Film Fan
De film heeft een sterke cast met onder andere Matthew McConaughey als de advocaat Jake Brigance, Sandra Bullock als zijn assistent Ellen Roark en Samuel L. Jackson als de beschuldigde vader Carl Lee Hailey. Het acteerwerk is overtuigend en de personages zijn goed ontwikkeld. De film behandelt verschillende belangrijke thema's zoals ras, gerechtigheid en wraak. Het toont de complexiteit van het rechtssysteem en de emoties die erbij komen kijken. De regie van Joel Schumacher is solide en hij houdt de spanning en emotie van de film goed vast. De film heeft echter wel enkele trage momenten en het verhaal kan soms voorspelbaar aanvoelen. Over het algemeen is deze film een sterke juridische thriller met uitstekend acteerwerk en belangrijke thema's die nog steeds relevant zijn. Het is een film die je aan het denken zet en die je lang bij zal blijven.

Fisico (moderator films)
Niet voor het eerst bericht een rechtbankdrama een raciaal thema waarbij de gelijkheid tussen blanken en zwarten louter op papier bestaat. Situaties in dergelijke films worden vaak aangedikt en een heus "wij-zij" gevoel is nooit ver weg. Deze film neemt redelijk wat hooi op de vork door ook naast het rechtbankgedeelte uit te weiden naar de beruchte KKK-beweging.
Het zorgt ervoor dat de balans niet goed zit in de film. Door beiden aan te halen wordt elkeen onvoldoende uitgediept waardoor de film op de vlakte blijft. Verder zijn dergelijke films vaak zeer voorspelbaar en ondanks de grote verontwaardiging of onrechtvaardigheid draait het steeds uit op een vrij zoet happy end na een heuse miraculeuze meesterzet van de advocaat van de "goede" partij.
Op zich hoeft dit laatste geen probleem te zijn, alleen is het rechtbankgebeuren in zijn geheel erg flets en fragmentarisch. Blijkbaar draait het alleen maar om het slotpleidooi en is de rest vulsel (ook al stelde dit laatste niet veel voor in de film). Het slotpleidooi is niet bepaald spitsvondig te noemen. Trouwens, werd bij de eerste zitting al niet gemeld door de rechter dat het proces ging over de moord én NIET over de aanranding van het meisje???
Los van dit alles een best genietbare film met een prima (sterren)cast en een film die nergens echt inzakt. Redelijke film, maar zeker geen topper.

BBarbie
- 12085 berichten
Deze verfilming van John Grisham’s debuutroman is een schot in de roos. Het bevat het enerverende verhaal over de scherpe tegenstelling tussen blank en zwart in het zuiden van de Verenigde Staten, dat tot een uitbarsting komt na de brute verkrachting en mishandeling van een jong zwart meisje door schorem. Het slotpleidooi van de advocaat heeft niet alleen op de jury, maar ook op mij de nodige indruk gemaakt. Ik heb de film nu voor de derde keer gezien en ik vind het nog steeds een topper.

De zes best beoordeelde films die in februari op Netflix belanden

'A Time to Kill' van Joel Schumacher vanavond te zien op Veronica

De beste tien films met een hoofdrol voor Matthew McConaughey (53)

Thrillerklassieker 'A Time to Kill' van Joel Schumacher vanavond te zien op televisie

Bound by Honor
Misdaad / Drama, 1993